LCHF

Lars Pekkala – typ 2 diabetes och LCHF-kost.

Lars Pekkala heter jag, nybliven pensionär. Mitt senaste jobb var som handledare på KomTek i Örnsköldsvik. Har varit delaktig i att utveckla KomTek (Kommunal entreprenörs och teknikskola) Den främsta uppgiften är att intressera barn och ungdom för teknik för att förhoppningsvis få ungdomarna att söka en teknisk utbildning.

Min hobby är modellflyg sedan 10 års ålder (massor av teknik).

Vill berätta om mina hälsoförbättringar. Jag är typ 2 diabetiker. Juli 2006 upptäckte jag Annika Dahlkvist och Skaldeman. Började äta enligt LCHF och efter två dagar kunde jag helt fasa ut mitt insulin från att ha injicerat ca 50 enheter/dygn.

Har inte behövt någon medicin för diabetes sedan dess.

Mina hälsoförbättringar är som följer: Mörka fläckar på mina ögonbottnar är borta, bättre synskärpa, torrsprickor på mina hälar borta (behöver inte smörja mina fötter).

Sedan 1991 har jag haft axel och nackbesvär. Kunde inte för ca 1,5 år sedan inte hålla mina armar ovanför mina axlar, kunde inte skruva i en glödlampa utan besvär, nu har jag skruvat upp ca 60m2 innertak utan något större besvär.

Min vikt har gått ner ca 12kg. Är 170cm lång och väger numera ca 74 kg.

Det kommer att bli svårt att övertyga mig om att LCHF skulle vara en dålig/farlig kosthållning.

Mvh
Lars Pekkala (LIPO på Kolhydrater iFokus)

lipo

Tillägg: Mitt HbA1c var i början på mars 5,7. Kan inte påstå att jag är mycket strikt med kosten, äter ganska mycket kolhydrater genom grönsaker, (rotsaker) fast jag har börjat att dra ner på det och processade köttvaror som innehåller socker i någon form. Det blir mest råvaror numera. Mitt fastesocker brukar ligga runt 5,0 numera.

Åter till anekdotiska bevis.

Min kommentar: Självklart kan inte alla typ 2 diabetiker räkna med att kunna sluta med insulin så här snabbt, eller kanske alls. Det är dock normalt att man kan sänka sina doser i stort sett omedelbart. Var noga med att kontrollera blodsocker ofta och justera doser i början!

bar_24

Läs mer

LCHF / Lågkolhydratkost för nybörjare

Allt om diabetes

13 Kommentarer

  1. Bravo, Lars Pekkala!

    Jag har bara ett halvdussin fall som blivit insulinfria så snabbt som du. För de flesta tar det åtminstone ett par veckor. Hur strikt har du varit med kosten?

    Sten Sture

  2. Lars Pekkala
    Hej Sten Sture.

    Kan inte påstå att jag är så där strikt som jag läser att många är, det har säkert blivit lite förmycket kolhydrater genom wokade grönsaker,(rotsaker), men jag har alltid haft koll på mitt blodsocker så jag har vetat hur jag legat till.

    Men jag försöker dra ner på grömsakerna lite mer nu, för jag vill gärna gå ner ett antal kilo till så jag kanske kan fasa ut min blodtrycksmedicin.

    /Lasse

  3. Lars Pekkala
    Kollade mitt fasteblodsocker nu ikväll, = 4,6.
    Skall bli intressant att se vad det ligger på imorgon, förmodligen lite förhöjt.

    /Lasse

  4. Lars Pekkala
    Förresten, är ni nyfiken på vad KomTek är, kolla på den här hemsidan.

    http://www.ornskoldsvik.se/utbildning/komtek.4.1169fb2fff4f12f8a80002...

    /Lasse

  5. olle
    om vi går tillbaka ca 10 år i tiden, Alla med utbildning måste då ha vetat att minskat sockerintag dämpar diabetes? Var fetträdslan motivet till att rekommendera kolhydrater? eller var det pengar att tjäna på mediciner? (pengar kan bara ett fåtal ha som motiv dom flesta fick inga pengar)
    Doc du har ju lite insyn i den värden
  6. nurse
    Hur har du gjort med kaffe? man rekommenderar ju att minska rejält.
    Det är så svårt. det blir mer kaffe när bullen inte är i sikte.
    ganska mycket kolhydrater i kaffe också spec om man ska leva så restriktivt som sten sture förordar. vad jag har förstått så är det 0.4 g kolhydrat i 1 dl.
    1 liter är det mycket lätt att komma upp till
  7. Lars Pekkala
    Har aldrig varit speciellt förtjust i kaffe, dricker kanske en kopp i veckan men då skall det vara mycket grädde i.
    Vill påstå att mitt ointresse för kaffe har en stor del i att jag är diabetiker idag.
    När det har varit fika så har det till 90% varit saft som fikadryck.
    Idag är det till 95% bubbelvatten som gäller.
  8. Nurse, en liter kaffe á 4 gram kolhydrater är väl ändå ingen katastrof även om man vill hålla ner kolhydraterna?
  9. ake
    Om blodsockret stiger av kaffe kanske det mer beror på att det stimulerar stresshormoner än av att det innehåller kolhydrater. Eller ?

    Åke

  10. Olle!

    Hur diabeteskostråden kom att förändras är en historia som fortfarande återstår att forska i. Så mycket har jag lycktats luska ut att det skedde kring mitten, slutet på 1970-talet. Då kastade man plötsligt 150 års beprövad erfarenhet av LCHF-kost till diabetiker på soptippen. Helt klart hade det att göra med fettskräcken. Logiken var att diabetiker löper störrre risk för hjärt- kärlsjukdom och eftersom det ansågs vara det mättade fettet och kolesterol i maten som kloggade igen artärerna.

    Därför byttes fett ut mot kolhydrater - utan att någon välkontrollerad studie gjordes som bevisade några hälsovisnter av ett sådant kostbyte. För något tiotal år sedan började Jenkins studier från 80-talet om GI att slå igenom. Insikterna att även s k "komplexa kolhydrater" (stärkelserika KH) hade högt GI tolkades dock tvärtemot Jenkins syfte. Istället för att utesluta även de snabba kolhydraterna i viss stärkelserik mat så drog man slutsatsen att även raffinerat socker var OK för diabetiker eftersom det hade ungefär samma GI som många stärkelserika matvaror.

    Per Wikholm, författare "Ideologin och pengarna bakom kostråden"

  11. olle
    tack per för din kunskap
    hur mycket inflytande hadde läkemedelsindustrin livsmedelsindustrin då
    oskyldiga medskyldiga?
  12. patrik
    Per Wikholm!

    Väntar hem din Ideologin ... i dagarna från adlibris - ska bli intressant läsning!

    Kosten - Det är fascinerande hur fel det kan bli, studier som kan påvisa sk hårda faktorer - sjukdom och död kostar skjortan, men de sjukdomar västerlandet nu dras med kostar självklart fruktansvärt mycket mer. Då pratar vi människors lidande dessutom, inte bara cash.

    Vi måste få till studier som kan visa om lågkolhydratkost står sig i en jämförelse mot lågfett dito. För 40 år sedan kostade man ej på sig dessa studier, låt oss inte göra samma misstag igen!

    PS Under tiden äter iallafall inte jag en kolhydrat i onödan ;o)

  13. Agneta
    Aug-06 var jag till vårdcentr. för att ta blodfettsprover då jag lovat min fam. det p.g.a att jag mådde dåligt sedan länge o mina bröder o min mor hade höga värden o beh. för det. Samtidigt visste jag att flera syskon till mor har gått bort i 60-årsåldern p.g.a hjärtat. Jag bad även läkaren kryssa för ett blskr.prov. Blodtrycket var 170/100, blodfetterna var ok men fastevärdet i blodet var 12,7. Från 5/9-25/10 gick jag ner 10kg, bltr=ok men resan mot lägre blskr.nivåer var bara påbörjad. Såg genom mina värden vad jag inte fick äta uteslöt en sak i taget svårast var att inte få äta frukt. Men allra svårast var den dygnetruntHUNGER som härjade i kroppen. HbA1c 17/8=8,7 och sist det kollades 2007 i juni=5,1. Resan dit hade kunnat vara mycket humanare om det hade funnits RIKTIGA kostråd för diabetiker. Fortsätter kämpa men betydligt lättare nu sedan jag hittat bl.a denna blogg o väntar på beställda böcker av Annika Dahlqvist o Lars-Erik Litsfeldt. TACK ALLA som delar med sig av sina erfarenheter det är GULD värt!

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av