Snabbkurs i diabetes

Diabetes

Har du diabetes eller är du i riskzonen? Oroar du dig för ditt blodsocker? Då har du kommit till rätt plats.

Här kan du lära dig hur du enklast normaliserarar ditt blodsocker samt blir friskare och smalare – som tusentals andra redan gjort (exempel).

Sjukdomen diabetes (oavsett typ) innebär att man har för mycket socker i blodet. Det är enkelt att kontrollera och enkelt att påverka med livsstilsval. Problemet är att de råd man ännu ofta ger i sjukvården är bakvända.

Innehåll:

  1. En epidemi utom kontroll
  2. Är ditt blodsocker normalt?
  3. Två typer av diabetes
  4. Var sockret i blodet kommer ifrån
  5. Normalisera ditt blodsocker
  6. Gammal erfarenhet
  7. Ny vetenskap
  8. En berättelse om två måltider
  9. Vem tjänar på farligt högt blodsocker?
  10. Bli ditt eget bevis
  11. Mer kunskap


 

1. En epidemi utom kontroll

Vad är fel? Varför får allt fler diabetes?

Förr i tiden, innan vår moderna västerländska kost, var diabetes ytterst sällsynt. Nu blir sjukdomen allt vanligare. Runt om i världen får allt fler människor diabetes för varje år:

Diabetiker i världen

Statistik: WHO och IDF.

Antalet människor med diabetes ökar oerhört snabbt och är på väg mot 500 miljoner. Det är en världsepidemi. Blir det någon i din familj som drabbas härnäst? Din mamma, pappa, kusin, ditt barn? Eller du själv? Är kanske ditt blod redan för sött?

De som drabbas av den vanligaste formen av diabetes (typ 2) blir normalt aldrig friska igen. Istället räknar vi med att de ska bli lite sjukare för varje år. Med tiden behöver de allt mer mediciner. Ändå kommer komplikationerna förr eller senare. Blindhet. Dialys på grund av trasiga njurar. Demens. Amputationer. Död.

Diabetesepidemin leder till ett lidande som knappt kan föreställas. Lyckligtvis finns det något att göra. Vi behöver bara genomskåda misstaget som lett till explosionen av sjukdom – och rätta till det. Det kan normalisera ditt blodsocker igen. Många har redan lyckats.

Om du redan vet att du har diabetes så kan du hoppa ned till avsnittet Var sockret i blodet kommer ifrån.

Låt oss annars se om du är i riskzonen.
 
 

2. Är ditt blodsocker normalt?

Här är en snabbkurs i diabetes och högt blodsocker.

Symtom

Törst och diabetes

Vanliga symtom på diabetes:

  • Onormal törst och att man kissar onormalt mycket. Det beror på att blodsockret periodvis är så högt (över 15 mmol/L) att det läcker ut i urinen och drar med sig vätska ur kroppen, vilket ökar törsten
  • Sämre syn är också vanligt. Allt socker får linsen i ögat att svullna och man blir då mer närsynt
  • Trötthet
  • Vid ungdomsdiabetes kan man gå ner oförklarligt i vikt och andedräkten kan lukta aceton (nagellacksborttagningsmedel)

Observera dock att vid lindrigare former av diabetes känner man ofta ingenting. Men allt socker i blodet kan ändå successivt skada kroppen.

Testa

Blodsockertest

Har du diabetes? Om du inte redan vet så är det enkelt att testa, på några sekunder. Antingen på din vårdcentral eller med en egen billig blodsockermätare. Ett stick i fingret och en droppe blod är allt som behövs:

  • Normalt blodsocker är upp till 6 mmol/L fastande, eller upp till 8,7 efter måltid
  • Aningen högre värden kan innebära ett förstadium till diabetes
  • Över 7,0 fastande eller över 12,2 efter en måltid innebär att du har diabetes
  • Mer om blodsockervärden och diabetes

Du kan också testa din urin med en urinsticka: Socker i urinen innebär vanligen att du har diabetes.

Testa, så vet du.
 
 

3. Två sorters diabetes

Två sorters diabetes

Vad beror diabetes på? Det finns två vanliga former:

Typ 2

Typ 2-diabetes är den överlägset vanligaste formen (runt 90 procent av alla fall) och den som ökar mest. Den drabbar främst överviktiga personer i medelåldern eller senare i livet. Inte sällan har drabbade även högt blodtryck och dåliga kolesterolvärden. Graviditetsdiabetes är ett övergående specialfall av typ 2-diabetes.

Vid typ 2-diabetes får kroppen allt svårare att hantera allt socker i blodet. Massor av det blodsockersänkande hormonet insulin produceras men det räcker ändå inte, eftersom känsligheten för hormonet minskar. Vid diagnosen har typ 2-diabetiker ofta tio gånger mer insulin i kroppen än normalt. Som bieffekt lagrar allt insulin fett och ger viktökning, något som ofta pågått i många år innan sjukdomen diagnosticeras.

Varför får allt fler typ 2-diabetes idag? Det vet du när du läst klart denna sida. En ledtråd: sjukdomen brukade en gång i tiden kallas för sockersjuka.

Mer om typ 2-diabetes

Typ 1

Typ 1-diabetes (ungdomsdiabetes) drabbar främst barn och unga vuxna. De som får typ 1-diabetes är ofta normalviktiga. Månaderna innan sjukdomen diagnosticeras har de vanligen gått ner oförklarligt i vikt.

Typ 1-diabetes beror på att de flesta av kroppens insulinproducerande celler har dött (av oklar orsak). Svår brist på hormonet insulin ger högt blodsocker och snabb viktminskning.

Behandlingen är främst att tillföra det insulin man saknar i sprutform. Dessutom kan en icke-blodsockerhöjande kost dramatiskt underlätta att få ett stabilt och normalt blodsocker.

Mer om typ 1-diabetes
 
 

4. Var sockret i blodet kommer ifrån

Problemet vid diabetes är att kroppen har svårt att hålla nere blodsockret. Blodet blir för sött. Så var kommer sockret i blodet ifrån?

Sockret i blodet kommer från maten vi äter. Den mat som blir till olika typer av socker redan i magen kallas för kolhydrater. Det innebär socker (som i läsk, juice, godis) samt stärkelse (som i bröd, pasta, ris och potatis).

Kolhydrater

Stärkelsen i exempelvis bröd bryts ned till druvsocker i magen. När druvsocker tas upp i blodet kallas det för blodsocker.

Ju mer kolhydrater vi äter vid en måltid, desto mer socker tas upp i blodet. Ju mer socker som tas upp i blodet desto högre blir blodsockret.

Bakvända kostråd

Kostråden har på senare decennier sett liknande ut i hela västvärlden. Medan allt fler fått diabetes, och medan de drabbade har blivit allt sjukare, så har de fått råd att äta just det som höjer blodsockret.

Här är ett bra exempel, den svenska tallriksmodellen för diabetiker:

Tallriksmodellen

Vilka delar av maten höjer blodsockret? Jo, de som innehåller kolhydrater (socker och stärkelse).

Brödet och potatisen är stärkelse, mjölken innehåller mjölksocker och frukten innehåller vanligt socker:

Tallriksmodellen

Maten ovan höjer alltså blodsockret dramatiskt. Personer med diabetes som försöker äta på detta sätt blir normalt inte friskare eller smalare. Tvärtom brukar de behöva allt mer mediciner och bli allt mer överviktiga för varje år.

Råden ovan är alltså inte bara ologiska, de fungerar dessutom dåligt. De saknar helt vetenskapligt stöd enligt en aktuell svensk expertutredning. Liknande kolhydratrika kostråd har på senare år tvärtom visats öka risken att få diabetes samt långsiktigt försämra blodsockret hos de som redan har diabetes. Råden förbättrar inte heller diabetikers hälsa på annat sätt.

Enda skälet att ännu ge dessa dåliga råd är den kvardröjande rädslan för naturligt fett. Ska man undvika fett behöver man nämligen äta mer kolhydrater för att bli mätt. Men den gamla teorin om fettets farlighet har på senare bevisats vara felaktig och är på väg ut idag. Lightprodukter är helt enkelt onödiga. Så inte heller detta skäl håller.

Finns det ett alternativ som ger bättre hälsa och bättre vikt? Mat som inte höjer blodsockret?
 
 

5. Normalisera ditt blodsocker

Vad händer om man tar bort den blodsockerhöjande maten? Vad finns då kvar?

Exempelvis det här:

Allt fler diabetiker i Sverige har testat att äta mat som inte höjer blodsockret. Mat med mindre kolhydrater och en högre andel fett, i Sverige även kallat LCHF.

Vad de brukar märka är att blodsockret blir bättre från första måltiden. Behovet av mediciner, främst insulin, minskar dramatiskt. Övervikt brukar successivt minska rejält. Slutligen mår de vanligen betydligt bättre, känner sig piggare och förbättrar många hälsovärden.

Allt fler läkare (långt ifrån bara jag) ger idag liknande råd med fina resultat. Allt fler ifrågasätter numera de gamla blodsockerhöjande kolhydratrika kostråden, även i media (som på DN Debatt och i TV-programmen Kalla Fakta och Vetenskapens Värld).

Från och med hösten 2011 rekommenderar dessutom Socialstyrelsen lågkolhydratkost vid diabetes. Förändringens vindar blåser kraftigt idag och du behöver inte vänta.

Några spektakulära berättelser om ny hälsa:

Är det din tur nu? Testa gärna: LCHF för nybörjare
 
 

6. Gammal erfarenhet

Tror du att lågkolhydratkost till diabetiker är ett nytt påfund? Det är det inte. Det finns lång erfarenhet av de positiva effekterna.

Förr i tiden, innan vi var rädda för fett och innan det fanns moderna mediciner för att sänka blodsockret, då gavs andra råd än idag. Då hade man nämligen bara kosten att ta till, för att hjälpa diabetiker.

Här är bilder från en diabeteskokbok från 1917. Du kan läsa hela boken gratis på nätet. Nedanstående är från uppslaget på sidan 12-13, där man sammanfattar vad diabetiker bör äta och inte äta.

Låt oss börja med vad diabetiker inte borde äta för hundra år sedan.

Absolut förbjuden mat

Strictly forbidden

Sidans rubrik är ”Foods strictly forbidden”, med andra ord absolut förbjuden mat. Det börjar med socker samt ”mjöl- och stärkelserik mat”. Sen kommer exempel:

  • Bröd
  • Kakor
  • Ris
  • Pasta
  • Söta drycker
  • etc.

Denna absolut förbjudna mat tillhör nu den rekommenderade diabeteskosten á la tallriksmodellen. Den fyller den största delen av diabetestallriken. Detta medan vi får allt fler diabetiker som behöver allt mer mediciner och blir allt sjukare. Knappast en slump.

Särskilt värdefull mat

Särskilt värdefull mat vid diabetes

Här är listan över rekommenderad näringsrik diabetesmat: Smör, olivolja, ost, kött, fisk, ägg…

Det låter välbekant. Om vi bara lägger till gott om grönsaker så är detta LCHF-mat. Det är de råd som jag ger till mina diabetespatienter på mitt jobb som familjeläkare.

Detta är råden som diabetiker fick redan för hundra år sedan. Även i Sverige, med den feta så kallade Petrénkosten som bland annat innebar fläsk, smör och vitkål. Och när diabetiker börjar äta så idag så händer samma sak som förr. Deras blodsocker förbättras dramatiskt från dag 1. Logiskt nog, eftersom de undviker att äta sådant som höjer blodsockret.

Successivt går de flesta överviktiga sedan ner rejält i vikt och kan klara sig med mindre mediciner.

Så varför får inte fler chansen?
 
 

7. Ny vetenskap

Dagens kolhydratrika kostråd till diabetiker är baserade på den omoderna rädslan för naturligt fet mat. Det saknas bra studier som visar att sådan kolhydratrik kost gör någon nytta.

När svenska experter nyligen utredde frågan hittade man alltså inga vetenskapliga bevis för dagens råd om lite fett och mycket fullkorn. Se sammanfattningen till SBU-rapporten Mat vid diabetes 2010.

När det gäller striktare lågkolhydratkost som LCHF finns ännu bara vetenskapliga studier av begränsad storlek. Men de studier som gjorts visar att LCHF-liknande kostråd ger bättre effekt på blodsocker och vikt än dagens fettsnåla råd (se sammanfattningen på sid 33).

Socialstyrelsen Kost vid diabetes 2011

Efter detta har Socialstyrelsen 2011 kommit med sin vägledning för sjukvården. De öppnar där för flera olika alternativa koster vid diabetes. Man rekommenderar varmt lågkolhydratkost som ett förstahandsalternativ.

Socialstyrelsen har dessutom redan 2008 granskat och godkänt råd om LCHF i sjukvården. Råd om LCHF sades enligt Socialstyrelsens utredning vara i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Med andra ord kan legitimerad sjukvårdspersonal som ger sådana råd (exempelvis jag) känna sig helt lugna.

Även det amerikanska diabetesförbundet (ADA) godkänner sedan 2008 råd om lågkolhydratkost vid diabetes.

Studier på lågkolhydratkost och diabetes

Vetenskapens värld på SVT om skandalen

Att diabetiker ännu ofta får dåligt fungerande kostråd i sjukvården – mat som gör dem sjukare – är förstås en skandal.

Se Vetenskapens värld från 2011 för en snabbkurs i hur dramatiskt diabetiker kan förbättras av mindre kolhydrater. Samt om hur ingen säker vetenskap talar för kolhydratrika kostråd som höjer blodsockret:

Vetenskapens Värld om LCHF och diabetes

Hela inslaget är 35 minuter långt. Se även del 2 och del 3.
 
 

8. En berättelse om två måltider

Hur mycket påverkas ditt blodsocker av maten du äter? Väldigt mycket. Här är ett exempel på vilken skillnad det kan bli:

Två måltider

På den vänstra bilden ses en rejäl LCHF-måltid som jag åt härom året. Kött stekt i smör, grönsaker stekta i smör samt hemgjord bearnaisesås (smält smör och äggula). Massor av fett, gott om protein men nästan inga kolhydrater.

Till höger ses lunchen jag, otroligt nog, serverades på världsfetmakonferensen i Stockholm 2010. Det är en stor internationell konferens för fetmaläkare och fetmaforskare. Maten innehåller nästan bara energi från socker och stärkelse, sådant som bryts ned till enkla sockerarter i magen.

Låt oss se vad de två måltiderna fick för effekt på mitt blodsocker:

 
Blodsocker efter två måltider

Ett blodsocker mellan 4-6 mmol/L är normalt i fastande. Sen kan det stiga efter en måltid, beroende på hur mycket kolhydrater man äter.

Som du ser hände ingenting med blodsockret när jag åt LCHF-måltiden. Inte förvånande egentligen. Äter man knappt några kolhydrater så tas knappt något socker upp i blodet. Då håller sig blodsockret kvar där det var.

Lunchen på fetmakonferensen fick däremot blodsockret att skjuta ända upp till 9,9 på bara en timme. Hela rapporten här: Sockerchock!

Vill du göra ett liknande test själv? Beställ en enkel blodsockermätare och teststickor.

 
 

9. Vem tjänar på farligt högt blodsocker?

Blodsockerhöjande mat

I sjukvården får diabetiker ännu ofta råd om blodsockerhöjande mat. Inte sällan får de fina broschyrer i färg, som den ovan. I den broschyren står det att mat som höjer blodsockret långsamt är bra. Exempel på sådan mat sägs vara frukt, ris, pasta, potatis och bröd!

Varför är det bra för diabetiker att äta mat som höjer blodsockret? Vem är det bra för? Vem är det som ger bort dessa gratis broschyrer?

Vanligtvis, som i detta fallet, är det ett läkemedelsföretag som tryckt upp broschyren. De säljer mediciner för att sänka blodsockret. Och sen delar de ut broschyrer med kostråd som höjer blodsockret och gör att diabetiker behöver mer mediciner.

Läkemedelsföretag tjänar alltså mer pengar genom dela ut kostråd som gör diabetiker sjukare. Det är ingen konspirationsteori. Det är bara simpel marknadsekonomi.

Råden om kolhydratrik mat gör att en diabetiker typ 2 exempelvis kan behöva påbörja behandling med insulinsprutor. Ett enda års förbrukning av insulin kan lätt kosta 10 000 kronor eller mer. Multiplicera den siffran med de 350 000 diabetiker som finns i Sverige så inser du hur enorma de ekonomiska intressena är.

Även programmet Kalla Fakta har granskat detta: Pinsamma kostråd till diabetiker

Jobbar du inom sjukvården och vill ha bättre informationsbroschyrer att dela ut gratis? Med kostråd som inte höjer blodsockret? Beställ här.

 

Bli ditt eget bevis

Allt fler svenskar litar inte längre på propaganda från läkemedelsindustrin, eller på dåligt uppdaterade experter. De tar sin hälsa i sina egna händer. Det är en stor förändring på gång som kan leda till en friskare framtid för väldigt många.

Vet du inte vad du ska tro? Det är ok. Det finns ett enkelt sätt att se vad effekten av lågkolhydratkost är för dig.

Testa. Testa själv under ett par veckor och följ upp vad effekten blir. Här är några exempel på vad du kan vänta dig:

Ta kontroll över din egen hälsa och testa själv:

LCHF för nybörjare

 
 

Mer kunskap

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din hälsa och din familjs hälsa? Börja med att hålla dig uppdaterad:

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Via Kostdoktorns nyhetsbrev får du uppdateringar ett par gånger per månad samt snabba tips vid större händelser. Anmäl dig ovan. Prenumeranter nu: .

Facebook

Använder du Facebook? Genom att gilla Kostdoktorn får du snabba tips om populära nya inlägg. Du kan också lätt sprida nyheter som dina vänner kan ha nytta av att se. Tiotusentals nya personer hittar redan till Kostdoktorn via Facebook varje månad.

Börja resan

För mer kunskap, följ länkarna i texten ovan till områden som intresserar dig. Eller läs den sammanfattande huvudsidan Mot en friskare framtid.

Du kan också få en ännu mer omfattande helhetskurs nedan.

Matrevolutionen som föreläsning

Här är en 45 minuter lång föreläsning med mig om Matrevolutionen, helt gratis.

Vill du gå på en längre och uppdaterad föreläsning med mig eller arrangera en föreläsning för allmänheten eller för din arbetsplats? Mer info.

Matrevolutionen som bok

Om du vill veta hela historien så finns den i bokform.

Hur kunde en hel värld fås att tro att naturligt fett var farligt, utan bevis? Hur kunde ambitiösa forskare och godtrogna politiker driva igenom det? Vilket elände ledde det till, och hur ska vi ta oss vidare, till en friskare framtid?

Matrevolutionen

Matrevolutionen har sålts i otroliga 70 000 exemplar bara i Sverige och finns på fem språk.

Erbjudande: Läs hela första kapitlet gratis.

Välj mellan alla format (inklusive e-bok och ljudbok) eller beställ den som pocket för bara 43:- (bra även som present).

Här är en av många liknande recensioner:

Matrevolutionen är den överlägset bästa boken jag har läst i mitt liv. Inte för att den har en bättre story, eller för att den är mer spännande, skrämmande eller på annat sätt mer underhållande, utan för att den har världens bästa slut. Ett slut som betyder att jag kan äta mig mätt på god mat och samtidigt bli av med min övervikt. Dessutom har jag efter att ha följt bokens kostråd i två månader kunnat sluta med alla mina diabetesmediciner.

Den här boken borde tamigfan ingå i grundpaketet som sjukvården ger ut till nyblivna diabetiker, och den borde ingå i den allmänna läroplanen i grundskolan så våra barn får rätt bild av hälsosam mat. Det är dags att vända skeppet som de senaste åren seglat rakt in i ett aldrig sinande berg av överviktiga och diabetiker. Dagens kostråd, baserade på livsmedelsverket är skit från början till slut. Köp boken. Du kommer inte att ångra dig.

Grattis Kent, och tack!

Beställ boken

 

Mer om typ 1 respektive typ 2-diabetes

Vill du veta mer om bra behandling av typ 1 och typ 2-diabetes, inklusive vilken medicinering att ta till vid behov? Se vidareläsning:

 

Om att bota typ 2-diabetes

Kan man bota typ 2-diabetes? Läkaren Jay Wortman vet mer om den frågan än de flesta. Han fick själv typ 2-diabetes för tio år sedan och är ännu helt symtomfri utan medicinering, efter en enkel förändring av livsstil.

Jay Wortman har dessutom gjort en spektakulär studie på kanadensisk ursprungsbefolkning. När de återgick till mat liknande den de åt förr i tiden så försvann deras västerländska sjukdomar.

Ovan ser du en 25 minuter lång intervju med dr Wortman. Länkar till de saker som nämns i intervjun.

Mer från Kostdoktorn

Här är fler utvalda blogginlägg om diabetes från de senaste åren:

 

Få svar på dina frågor

Diabetes-forum

Har du frågor och funderingar om diabetes och lågkolhydratkost? Välkommen in på Kostdoktorns diskussionsforum där du kan få snabba svar.

Här kan du också dela med dig av dina erfarenheter av lågkolhydratkost och läsa om andras.

 

Vill du göra något?

Vill du att fler personer ska hitta hit? Har du en blogg? Länkar till sidan gör att den värderas högre av sökmotorer. Ha då gärna ordet “diabetes” med i texten som länkas. Bäst är det med länkar direkt till http://www.kostdoktorn.se/diabetes

Målet är naturligtvis en topplacering vid sökning på ordet “diabetes”. Det skulle leda till att mängder av nya diabetiker hittar sidan.

Kom gärna med förslag på förbättringar av sidan!

Engagera dig gärna i din lokala diabetesförening och påverka, om du vill.

Fler populära artiklar




Marie åt sig fri från sin diabetes

Marie åt sig fri från sin diabetes

Läkaren: ”Har du börjat med LCHF eller nåt”?

Läkaren: ”Har du börjat med LCHF eller nåt”?

Ett skäl att inte lita på din dietist

Ett skäl att inte lita på din dietist

Ny svensk studie: Lågkolhydratkost och 16:8 bra vid diabetes!

Ny svensk studie: Lågkolhydratkost och 16:8 bra vid diabetes!

Ett år på LCHF med typ 1-diabetes

Ett år på LCHF med typ 1-diabetes

”Hej då typ 2 diabetes med LCHF”

”Hej då typ 2 diabetes med LCHF”

Läkaren: ”Vad du än gör så fortsätt!”

Läkaren: ”Vad du än gör så fortsätt!”

Lågkolhydratkost i ett piller – en bra idé?

Lågkolhydratkost i ett piller – en bra idé?

Glöm inte din hälsokontroll på LCHF!

Glöm inte din hälsokontroll på LCHF!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

487 kommentarer

  1. Magnus
    Hade även böckerna som Annica Dahlquist skrivit att läsa och ta recept ifrån så jo faktiskt strikt LCHF.
  2. Gustav
    JA fettskrämda läkare skriker rakt ut så fort " Kolesterolet " överstiger eller är på deras gränsvärden ... totalt irrelevant för hälsan !
  3. Magnus
    Hittade pappret, 18,7 i totalt Kolestrol.. målvärde är under 4,5, ...
    Har dock varit ännu högre då kommentar från läkaren i texten finns om att detta var en förbättring från tidigare mätning.
    Reply: #454
  4. Gustav
    Bra värden ! Visar på att du har kvar ett immunsystem som motverkar allt gift ! Men doc har säkert bättre råd än jag kan ge ..
  5. Susanna Tell
    Blir helt svettig av all läskig läsning och vart världen är på väg. Men har otroligt glad nyheter som jag vill dela med mig. Min man har sedan 10 år tillbaka i tiden ätit statiner mot högt kolestrol, sedan ca 3 månader tillbaka slutade han efter ha provat Bios Life Slim, och hans värden är nu under 5. Slim är ett kosttillskott som räknas som livsmedel och finns med i doktorsboken i USA vår motsvarighet till FASS.
    Inte nog med att Slim hjälper mot kolestrol utan ÄVEN Fettma och diabetes typ2.
    Min man gick även ner 2 bälteshack under dessa månader, är pigg och glad och framför allt inga biverkningar som han fick utav sin medicin ( magkramper )

    Själv är jag franchaise partner för detta kosttillskott, vill du veta mer är du välkommen att maila mig ( tell.susanna@gmail.com )
    googla gärna på bios life slim för mer info.

    Sköt om er
    mvh
    Susanna Tell

  6. Maria
    Kan lätt säga att jag fått ändra uppfattning.....Gift med en typ 1 diabetiker sen massor av år, hans blodsocker har alltid varit som en berg och dalbana, Hba1C har varit bra -det blir ju så när man räknar ett snitt. Efter en tuff tid så fick han en remiss till en dietist. Han ville inte gärna gå dit-men det var det bästa han gjort. Han fick lära sig ett helt nytt sätt ( för honom som diabetiker i 47 år) att dosera insulin efter kolhydrater. Nu har det gått några veckor och hans tidigare svängningar mellan 1,5 -25 i blodsockret är borta. Nu ligger han hela tiden runt 5-6, hur stabilt som helst. Även vårt vuxna barn har ändrat kost och äter en väldigt strikt LCHF diet för sin svåra chrons och ta mig tusan så mår han bättre idag än vad han gjort de sista 20 åren....
  7. 65+
    Allmänhetsmöte om diabetes i Karlstad den 12 september -13.
    http://www.lif.se/default.aspx?id=90845

    Läkemedelsföretag:
    (ansvarar för innehållet i denna text)
    Merck Sharp & Dohme (Sweden) AB

    Samarbetspartner:
    Diabetesförening i Karlstad

  8. Sara
    Jag har lånat hem en blodsockermätare mest för nyfikenhetens skull. Och blev smått chockad av resultaten. Mitt fastevärde låg på 6,1. vilket är ganska högt! Jag har ätit Enligt lchf i 2,5 år, varav väldigt strikt det senaste halvåret. Jag åt sen en kolhydratsmåltid, inte överdrivet mkt kolhydrater, men två brödskivor, en frukt, och yoghurt. mitt blodsocker Sjönk då till 4,9 !!! Är det någon som har en ide om vad detta kan bero på? Oerhört tacksam för svar.
    Reply: #459
  9. Zepp
    Känns som rätt normala värden.. det är väldigt lätt att stirra på siffror och uppleva fluktuationer som något sjukligt!

    Låt säga så här, normalt blodsocker varierar hela tiden, av väldigt naturliga orsaker och sköts av kroppens behov och reglermekanismer!

    På morgonen skall det vara något förhöjt, det handlar om dygnsregleringen, och det är för att du skall vakna pigg och full av energi.

    Såå.. orsaken kan antagligen i ditt fall härledas till att du är frisk och har en normal reglering?

  10. joakim
    hej jag har en vänn som heter marie som har det vad ska jag täka på när vi är till samans
    so bor i norsjö
  11. Björn theoander
    Hej Vi har en 11årig dotter som har diabetes o vi har kört denna kost sedan diagnosdagen o hon ligger klockrent i blodsocker tar bara 8enheter långtidsvärkande insulin inget måltids insulin men vi har fått strida med skola o sjukvård om kosten
    Reply: #462
  12. Sohlis
    Grattis till eran dotter som har så pålästa föräldrar! Härligt att ni "tagit fighten", och vunnit!
  13. Ami
    Hej. Vet någon inkubationstiden , och kan man bli frisk från diabetes eller inte?
    Jag skulle vara tacksam om ni kunde svara
  14. Mattis
    HUR bra är denna LCHF kost för en som har diabetes med jätte högt blodsockervärde?
    Kan man också bli av med diabetes, med att börja motionera?
  15. copecca
    Rekommenderar att läsa mycket, doc har utmärkt och mycket info om diabetes både här och på sin forum. Rekommenderar att du söker och går med på facebookgrubben "olydiga diabetiker" där finns mycket stöd och hjälp med närmaste realtids chatt med andra medlemmar..
    Men lchf är bra och effektiv sätt slippa höga blodsockernivåer. Själv började jag med lchf snart 5 år sedan och är från höga medicin och blodsockernivåer idag både symptom och medicinfri..

    Lönar sig att ge sitt liv en chans.. :)

  16. mikael Andreasson
    Hej

    Glucobooster är en ny utvecklad glukosgel för upphävning av hypoglykemi, alltså den låga blodsockernivån. Preparatet är snabbverkande och lätt att använda. Med en tub av preparatet korrigeras blodsockernivån enkelt och kontrollerat till den rätta nivån. Produkten är utvecklad i samarbete med finländska experter och innehållsämnena i produkten är noggrant kontrollerade. Gelet som sammansättning försnabbar glykosens absorbering och inverkan i kroppen och därmed kan blodsockernivån snabbt återställas till normal nivå.

    Bästa hälsningar

    Mikael Andreasson
    mikael@boromed.se

    Mobil 0709-530462

    Boromed AB
    Älgstigen 7
    507 70 Gånghester

    http://www.boromed.se

  17. Marie
    Jag gillar kost med mindre kolhydrater och förstår att det ger ett jämnare blodsocker. Funkar på mig.
    Nu har min son fått typ 1 diabetes och kostråden är att tänka på kolhydraterna och att han inte skall äta smör, vispgrädde m.m. Har man då ätit lchf kost med allt detta fetta blir det stor skillnad. Det dietisten säger att det sätter sig i blodådrerna och det är det som oroar mig. För det enda man hela tiden skriver om är hur bra det är för blodsockret, men inget om blodkärl m.m.
    Replies: #468, #474
  18. evah
    Det sätter sig INTE i blodådrerna, det är en myt som sprids av de som inte begriper bättre.

    Dietister är skrämmande okunniga.

  19. Magnus
    Evah: Om LCHF inte på verkar blodådror och blodet förklara då hur jag kunde få så enormt höga blodfetter att läkaren som själv förespråkar LCHF förbjöd mig att äta LCHF.....
    Reply: #470
  20. evah
    Naturligtvis kan jag inte det. Du får fråga någon annan.
  21. Magnus
    Jag tycker inte alls det är konstigt att man får diverse problem med blodfetter och annat när man äter LCHF. Du äter nämligen precis allt det du inte ska äta för att hålla en sund blodfettsnivå. Allt enligt läkaren jag fick när mina värden brakade i höjden....
    Reply: #472
  22. Zepp
    Det var nog det konstigaste påståendet hitills på denna bloggen!

    Speciellt som det klart är att det främsta för dåliga blodfetter är metabolt syndrom/hyperinsulinemi.

    Det finns ett fåtal män med dubbelt ärftlig FH som har problem med blodfetter av genetiska orsaker.. men de är ett fåtal!

    http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=434

  23. Magnus
    Jag uttryckte mig kanske konstigt. Men när man äter fett i de mängder man ska göra enligt LCHF (Ja jag har gått LCHF kurs) så äter man faktiskt inte så som man bör enligt läkaren. Läkaren menade på att för att hålla en sund kost som gav bra blodfetter ska man äta så fettsnålt som möjligt och undvika allt med onödigt fett...
    Min ämnesomsättning är normal om det var det du ville veta och ingen utom jag i familj/släkt har blodfettsproblem...
  24. Zepp
    Det är högt blodsocker som sätter sig i ådrorna!

    Många dietister hav väldigt dåligt koll på kost och dess konsekvenser för hälsan.. av någon konstig anledning?

    Tyvär är det som så att du får fortbilda dig själv.. dieteisterna är mer marknadsförare av olika industriellt tillverkade sk matsubstitut!

    Det är för det första inte fett som sätter sig i artärväggarna utan främst lipoproteiner.. och främsta anledningen är att de blir glykoliserade eller oxiderade.

    "Sammanfattat

    Nya resultat från primärpreventiva interventionsstudier med långvarig sänkning av kostintag av såväl totalfett som mättat fett visar ingen signifikant effekt på risken att insjukna i cancer eller hjärt– kärlsjukdom. Fynden är i linje med en längre tids samlade observationsstudier.

    Gällande kostrekommendationer för prevention och behandling av tex hjärt–kärlsjukdom säger enhälligt att befolkningen kraftigt bör sänka sitt intag av fett, framför allt intaget av mättat fett och transfetter.

    Vi behöver nu en ny vetenskaplig debatt och strukturerade systematiska analyser av hela det publicerade underlaget för sambandet mellan fettintag och allvarliga sjukdomar som cancer och hjärtkärlsjukdom. Först då kan nya, vetenskapligt grundade rekommendationer utarbetas.

    o Under de senaste tre decennierna har hela västvärlden rekommenderats äta mindre av såväl totalfett som mättat fett för att undvika hjärt–kärlsjukdom och cancer. Grunden har varit ett antal observationsstudier som visade att befolkningsgrupper med höga intag av mättat fett löpte hög risk för hjärt–kärlsjukdom och ökad dödlighet. Andra studier visade att man genom att sänka intaget av mättat fett under kort tid (veckor, månader) kunde sänka serumkolesterol, den faktor man ansett vara länken mellan mättat fett i kosten och risk för hjärt–kärlsjukdom. På dessa vetenskapliga grunder har det bedrivits en intensiv kampanj för att minska mättat fett i kosten i primärpreventivt syfte. Även om vissa forskare ifrågasatt grunderna har de stora vetenskapliga sammanslutningarna och nationella ansvariga organen varit eniga, och budskapet har kraftfullt trummats igenom."

    http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8291

  25. Stefan F
    Diabetesförbundet (www.diabetes.se) kom med en ny film om hur man gör livet lättare om man har diabetes typ-1, kom upp på youtube 2013.10.22

    Jag har inte diabetes, men ville veta lite mer om det. Tyvärr verkar den där filmen inte kasta något ljus alls över vad diabetes typ-1 är eller hur man gör livet lättare...bara massa intervjuer av diabetiker som tycker "Jag äter allt, kakor, godis, alkohol...bara att ta insulin när blodsockret blir för högt".
    Någon berättar också om hur dåligt de mår vid lågt blodsocker/högt insulin.

    Nu är ju jag LCHF-frälst, men seriöst; varför äter du socker om du inte tål det?

    http://www.youtube.com/watch?v=vHDwoGu5NTs&feature=youtu.be

    Värd att se?

  26. Lars Andersson
    Enkel växt dödar upp till 98 % av cancerceller – och stoppar diabetes

    Jag är alltid på jakt efter naturliga ämnen, som kan påverka cancercellers säregna metabolism . Det är viktigt att dessa ämnen angriper cancerceller och lämnar normala celler orörda . Jag har berättat om några av mina upptäckter i det förflutna . De innefattar resveratrol, grönt te, seanol med flera naturämnen.Idag ska jag berätta om en växt, som säkert svälter ut cancerceller lika effektivt som ett kraftfull kemiskt läkemedel . I själva verket fungerar den även på pankreatiska cancerceller i bukspottkörteln, vilka är särskilt svår att döda.

    Det handlar om en vanlig grönsak från Asien, som kallas ” bitter melon ”. Den är populär bland.....Läs hela artikeln här: http://ohc-health.com/info/ohc-healthcomwikinggruppeneu-news-enkel-va...

  27. Mejia
    Jag håller diabetes typ 2 i schack via LCHF. Blodsockret ligger ibland strax över 6, oftast under.
    Jag har nu börjat ta Probiotika (probimage) och genast gick blodsockret upp över 7. Är det en vanlig reaktion? Ska jag sluta med probiotikan?
  28. Göran
    Jag förordar min LFHP-metod (low fat-high protein), så slipper man höga kolesterol-värden pga för högt fett-intag. Sötsuget försvann för mig. Protein mättar bäst.
    Se på de flesta ungdomarna idag. De har en kropp som motsvarar en 12-årings eller så har de behållit muskelvolymen, men har övervikt. De får i sig för lite protein.
    Evolutionsteori: Musklerna hungrar efter protein, för att behålla sin styrka och orka "jaga" efter mer mat.
    Reply: #479
  29. Lasse P
    För mycket protein i kombination med för lite fett kan orsaka proteinförgiftning så "din" diet är potentiellt farligare än LCHF.
    Högre kolesterolväden pga ökat fettintag beror sgs alltid på att det "goda" HDL kolesterolet ökar.
    Kollar man APO-kvoten (vid ökat fettintag och kolhydratreducering) så brukar den istället bli gynnsammare ur ett hjärt/kärlperspektiv.
    Hur APO-kvoten blir vid LFHP-kost, vet jag inte men risken för proteinförgiftning kvarstår samt att du riskerar katabol metabolism(kroppen bryten ner isf bygger upp).
    Förresten...varför tror du att högre kolesterolvärde nödvändigtvis måste undvikas??
  30. YAT
    För mycket protein i kombination med för lite fett kan orsaka proteinförgiftning så "din" diet är potentiellt farligare än LCHF.

    Tämligen lite risk för det i dagens moderna samhälle då en diet sällan innehåller sådan extremt hög andel protein. Det kräver att du äter nästan uteslutande kött/magert kött med väldigt lite annat till. Levern klarar av att metabolisera upp till 365g protein/dag (för en person på 80 kilo), vilket motsvarar ~1,7 kilo älgkött. Dessutom skulle du känna av symptomen i god tid innan det blev farligt.
    Sedan har det inte bara med "lite fett" att göra utan det går lika bra att äta kolhydrater för att undvika förgiftningssymptomen. Det går alltså alldeles utmärkt att äta LFHP så länge inte du äter för stor mängd protein, alltså typ LFLCHP.

    Reply: #481
  31. Lasse P
    LFLCHP??........om jag tolkar dig rätt så kvarstår ju risken, litet eller inget som balanserar högt intag av protein från animaliska produkter.
    Reply: #482
  32. YAT
    Jag vet inte om du tolkar mig rätt. Framgår dåligt av ditt inlägg hur du tolkar mig.

    LFLCHP betyder såklart att man äter både lite fett (LF) och lite kolhydrater (LC) och istället väldigt mycket protein (HP), och då finns det alltså en viss risk att du hamnar i proteinförgiftning. Dock blir det som sagt väldigt tydliga symptom och väldigt lätt avhjälpt om man går för långt.

    LFHP innebär att man håller lågt fettandel och hög proteinandel. Däremot finns där ingen begränsning på kolhydrater. D v s kolhydraterna balanserar upp det höga proteinintaget, för att använda din egen formulering. Således ingen större risk om man inte drar ner på kolhydraterna också, Väldigt vanlig kosthållning bland styrketränande, speciellt på -80 och -90-talet.

    Reply: #483
  33. Lasse P
    Det var så jag tolkade dig men varför jag skrev som jag gjorde var bara för att belysa att man inte bör exprimentera med högt proteinintag utan känna till riskerna som trots allt finns.
    Finns ju exempel på pälsjägare som svalt till döds, trots att dom åt mängder med magert kaninkött, men det är ju, som du skrev, knappast risk i dagens moderna samhälle.
  34. Signe
    Hej!

    Vill bara tipsa om att det kommit ut en jättebra ny kokbok för typ-2-diabetiker. Där finns många recept, frukost lunch och varierade middagar. Den är väldigt bra upplagd, man kan följa recpten dag för dag och vara säker på att man får i sig allt man behöver samtidigt som man får lyxiga maträtter. Boken, som heter "Diabetes 2 och hjärtevänlig mat" innehåller mängder med tips och råd för livet med Diabetes typ 2.

    Passar även för den som inte har diabetes.

    Den finns på både norska och svenska, och du hittar den här:
    http://www.suntsmart.com/339084925

    För mig var den till väldigt stor nytta, hoppas den blir det för dig också!
    Hälsn. Signe

  35. 1 comment removed
  36. dzemila
    Hej jag har diabetes med tablet och insulin tableten 3x1på dag ,insulin 2x på 95 morgon och kväll. Jag altid har 104-105 kg , nu jag har 108 kg ,min midjan är altid sama 119 ,men jag har snort 66 är jag börja ungäfer 7 månad store och store under bröstet .jag prova banta med allt men ick inte en enda gram ,jag träna men liten sans ,det är svort hita kläder för mig ,min söcker är altid högt 18-25 -28- men nu är 75 min diabetes sjöterska forklara till mig ,jag vet inte vad ska göra ibland är jag arg på mig och vill doda sig på grund min stora magen och hela kropen .Jag vill blir normal med min krop.Kan ni förklara vad ska jag göra och hjälp mig .Jag kan inte bra skriva svenska.Tack så mycket .Hejdå !
  37. Åke Sylvén
    Hej kan jag använda sacketter till kaffet i stället för socker
  38. Jorinda
    Hej!
    Du skriver ovan att ditt blodsocker gick upp till 9,9 efter att du ätit det som serverats på fetmakonferensen. Betyder detta ditt höga blodsockervärde att du är diabetiker?

    Själv är jag typ 1:a och jag har vid några tillfällen testat vänners blodsocker efter att de ätit stora mängder socker. Ingen av dem har haft ett högre värde än 5,8.

    Hur kommer det sig att du fick ett så högt värde?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av