Desktop_Halsosam-Viktnedgang_SE
Desktop_Bra-Kost-Diabetes_SE
Desktop_Blodsocker_SE
Mobile_Halsosam-Viktnedgang_SE
Mobile_Bra-Kost-Diabetes_SE
Mobile_Blodsocker_SE

Så reverserar du typ 2-diabetes

Har du typ 2-diabetes? Eller ligger du i riskzonen för att få det? Då har du kommit till rätt plats.

BLI MEDLEM

Den här guiden ger dig en överblick över allt du behöver veta om att behandla och reversera typ 2-diabetes.1 Vi har även andra guider där du kan lära dig mer om olika symtom på diabetes samt få specifik information om typ 2-diabetes och typ 1-diabetes.

Många personer med diabetes eller förstadier till diabetes (så kallad prediabetes, då blodsockret är lätt förhöjt) har förbättrat sin hälsa genom att förändra sin kosthållning. Det kan du också göra! En kostförändring kan leda till att du kan dra ner på, eller till och med helt sluta med, din diabetesmedicin samt gå ner i vikt.2


1. Vad är diabetes?

Enkelt uttryckt är diabetes en störning i kroppens reglering av blodsocker (glukos) och insulin. Något är fel med det sätt kroppen tillverkar och/eller använder insulin, ett hormon som bildas i bukspottkörteln och vars funktion är att sänka blodsockret genom att transportera det från blodomloppet ut till kroppens celler. Det är insulin som gör att muskelceller och celler i fettväven kan ta upp sockret från blodet. Om det saknas insulin blir blodsockret alltså högt eftersom sockret blir kvar i blodbanan.

Typ 1-diabetes beror på att bukspottkörteln är skadad och inte kan producera tillräckligt med insulin, på grund av så kallad autoimmunitet. Typ 1-diabetes diagnostiseras oftast i barndomen, men sjukdomen kan även uppkomma hos vuxna.

Typ 2-diabetes beror på både otillräcklig insulinproduktion i bukspottkörteln och en okänslighet i kroppens förmåga att använda insulinet (så kallad ”insulinresistens”). När bukspottkörtelns insulinproducerande celler når den punkt där de inte längre kan utsöndra tillräckligt med insulin för att kompensera kroppens bristande känslighet, stiger blodsockernivån.

För mycket glukos i blodet är problematiskt eftersom det skadar blodkärlen. Dessutom kan kroppens vävnader inte använda glukos som energi på ett effektivt sätt och glukoset stannar alltså i blodomloppet istället för att komma ut till, och in i, cellerna.

Det är viktigt att vara medveten om att höga glukosnivåer vid typ 2-diabetes är en följd av flera olika underliggande processer som pågått i åratal innan blodsockret börjat höjas.

De goda nyheterna är att kost och träning kan bidra till att minska insulinresistensen och den ofta medföljande viktökningen, vilket kan förebygga ett förvärrande av tillståndet eller i bästa fall reversera sjukdomen.

Klicka här för att lära dig mer om diabetes:

Typ 2-diabetes

Typ 2-diabetes är den överlägset vanligaste formen av diabetes, med över 90 % av alla totala diabetesfall.3 Den drabbar ofta medelålders eller äldre, men den blir mer och mer vanlig även bland tonåringar och unga vuxna som lider av dålig metabol hälsa.4

Vägen till att utveckla högt blodsocker och på sikt få diagnosen typ 2-diabetes börjar oftast med att en insulinresistent person har för mycket insulin i blodet. Detta är ofta en följd av att de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln producerar mer insulin i ett försök att kompensera för kroppens okänslighet mot just detta hormon. Men betacellerna kan inte överproducera insulin hur länge som helst.

I grund och botten innebär det att bukspottkörteln har två problem: en generell försämring av dess förmåga att producera insulin, samt att det insulin som den klarar av att producera inte fungerar särskilt bra. Bukspottkörteln skickar därför ut mer insulin för att försöka kompensera resistensen. Detta håller blodsockret på en normal nivå tills dess att alltför många betaceller har förlorat sin funktion. Till följd av detta kan bukspottkörteln inte längre utsöndra tillräckligt med insulin.

Varför är då höga insulinnivåer dåligt? Förutom dess konsekvenser för blodsockret samt utveckling av typ 2-diabetes?

Insulin styr fettinlagringen och höga insulinnivåer minskar kroppens förmåga att använda fett som bränsle. Detta kan leda till viktuppgång vilket bidrar till utveckling och försämring av insulinresistens. Om detta inte kontrolleras leder det till en ond spiral: insulinresistens leder till högre insulinnivåer vilket gör det lättare att lagra in fett och gå upp i vikt, vilket i sin tur förvärrar insulinresistensen, vilket leder till högre insulinnivåer, vilket leder till ytterligare viktökning, och så fortsätter den onda spiralen.5

Vanliga symtom på diabetes

  • Ökad törst och urinering
  • Extrem trötthet
  • Ökad hunger
  • Oförklarlig viktnedgång
  • Längre läkningstid vid skador
  • Suddig syn
  • Domningar och stickningar i händer, fötter eller tår
  • Mörka fläckar på huden
  • Hudutslag och sår
  • Jäst- och urinvägsinfektioner (kvinnor)
  • Erektionsproblem (män)

För mer information om dessa tillstånd, läs vår guide om symtom på diabetes. Observera att du vid prediabetes och tidiga stadier av typ 2-diabetes inte behöver uppleva några symtom alls.

Om du upplever några av dessa varningstecknen för diabetes ska du kontakta din läkare.


2. Testa ditt blodsocker

I guiden om blodsocker och diabetes får du lära dig mer om blodsocker och vad som anses vara normala nivåer. Denna guide kommer främst fokusera på höga blodsockernivåer vid diabetes.

Hur tar du reda på om ditt blodsocker är för högt? Det kan du göra med ett snabbt och enkelt test som du antingen tar på din vårdcentral eller gör själv med hjälp av en billig glukosmätare (kan bland annat köpas på olika nätapotek).

Jämför ditt eget blodsockervärde med intervallerna här nedan: 6

  • Normalt blodsocker: Mindre än 5,6 mmol/l på morgonen på fastande mage och upp till 7,8 mmol/l två timmar efter en måltid.
  • Prediabetes: Mellan 5,6 och 6,9 mmol/l på morgonen på fastande mage.
  • Diabetes: 7,0 mmol/l eller högre på morgonen på fastande mage, eller lika med eller högre än 11,1 mmol/l övrig tid. (Vid kapillärt prov, alltså stick i fingret; mer än eller lika med 12,2 mmol/l.)

Kom ihåg att glukosmätarens värde inte anses säkert nog för att ställa diagnosen diabetes eller prediabetes om det bara är strax över referensgränsen. Om ditt blodsocker är lätt förhöjt enligt glukosmätaren, be då din läkare eller sjuksköterska att ta prov på ett ”långtidsvärde” (HbA1c) för att fastställa diagnosen. Ta också gärna ett urinprov. Tänk även på att ett enstaka onormalt blodsockervärde inte är tillräckligt för att ställa diagnos utan det krävs att värdet bekräftas med säker labbutrustning.

Äter du redan lågkolhydratkost och är bekymrad över de värden du får kan du läsa mer om hur lågkolhydratkost påverkar blodsockermätningar här.

För att lära dig mer om hur du testar ditt blodsocker kan du klicka här:

Om du testar ditt blodsocker hemma är det viktigt att du läser och följer instruktionerna noga för din glukosmätare. De flesta mätare fungerar på följande sätt:

  1. Tvätta händerna och placera en teststicka i din blodsockermätare.
  2. Stick hål på sidan av ett finger med en lansett.
  3. Placera toppen av teststickan mot bloddroppen.
  4. Mätaren ger dig resultatet efter några sekunder.


3. Kost och diabetes

Personer med diabetes har svårt att hålla blodsockernivåerna inom normala värden. Blodet blir ”för sött” när glukosnivåerna stiger.7

Sockret i ditt blod kommer från två källor: din lever och maten du äter. Du kan inte göra särskilt mycket (inte ens med god kosthållning) för att få kontroll på hur mycket socker din lever producerar under natten – men du kan kontrollera vilken mat du äter.

Matens beståndsdelar kommer från tre olika näringsämnen som kallas makronutrienter: kolhydrater, protein och fett. Många livsmedel består av en kombination av två eller alla tre makronutrienter, men vi grupperar oftast maten efter om de huvudsakligen består av kolhydrater, protein eller fett.

Kolhydrater och blodsocker

Kolhydrater kommer ofta från stärkelse eller socker och kan omvandlas till glukos i kroppen. När glukosen kommer in i blodomloppet kallas det blodglukos eller blodsocker.

Carbohydrates

Kolhydrater

Ju mer kolhydrater som äts vid en måltid desto mer socker tas upp i blodomloppet och desto mer kan blodsockret stiga.

Även om de flesta håller med om att socker inte är nyttigt innehåller vissa livsmedel som många anser vara ”hälsosamma”, så som frukt, en hel del socker. Många vet heller inte att stärkelserik mat, såsom bröd, ris, pasta och potatis, snabbt omvandlas till socker när matsmältningen gör sitt.8 Stärkelsen består av flera glukosmolekyler som sitter ihop i långa kedjor. Dessa kedjor bryts upp vid matsmältningen och då frigörs sockermolekylerna.

För en del personer kan en enda potatis höja blodsockret lika mycket som nio teskedar socker! Det är svårt att förutsäga exakt hur någons blodsocker kommer att reagera, eftersom detta troligen varierar beroende på genetik och insulinkänslighet.9 Genom att mäta ditt blodsocker före måltid och var 30:e minut efter måltid under två timmar kan du snabbt lära dig hur olika livsmedel påverkar dina blodsockernivåer. Resultatet kanske överraskar dig!

Protein

Protein finns i livsmedel som ägg, fågel, kött, skaldjur och tofu. Även om individer reagerar olika på dessa livsmedel har ett måttligt intag av protein vid en måltid i allmänhet en väldigt liten effekt på blodsockret.10

Fett

Dietärt fett har i sig i princip ingen effekt på blodsockret. Det är dock sällan vi äter enbart fett, isolerat från andra näringsämnen. En del livsmedel, som ost, består mestadels av protein och fett. Denna typ av livsmedel kommer sannolikt inte att höja ditt blodsocker särskilt mycket.11 Snarare så kan blodsockret stiga mindre eftersom fett gör att magsäcken tömmer sig långsammare och då blir upptaget av glukos från kolhydrater i maten långsammare. Det gör ofta att insulinproduktionen hinner med på ett bättre sätt.

Andra livsmedel, som till exempel kaffebröd eller pommes frites, består till största del av kolhydrater och fett. Eftersom de innehåller väldigt mycket av just kombinationen kolhydrater och fett kommer dessa livsmedel sannolikt att höja ditt blodsocker avsevärt, inte minst eftersom man ofta äter stora mängder.


4. Så här sänker du ditt blodsocker med kosten

Vad händer om du slutar äta mat som höjer ditt blodsocker? Finns det något gott kvar att äta? Det tycker vi! Vi har en hel guide om den bästa maten för att kontrollera diabetes.

En bild kan dock säga mer än tusen ord. Detta är bara liten del av all god mat du kan äta som inte höjer blodsockret:

Ketomat
Icke-blodsockerhöjande mat

Många personer med typ 2-diabetes väljer idag att äta en kost baserad på mat med lågt kolhydratinnehåll. Allt fler läkare inser också fördelarna med lågkolhydratkost.12

Många med typ 2-diabetes märker redan efter den första kolhydratsnåla måltiden att blodsockret förbättras. Behovet av medicin, särskilt insulin, minskar oftast dramatiskt. Viktnedgång och bättre värden på flera hälsomarkörer är andra hälsovinster som lågkolhydratkost kan medföra.13 Slutligen mår människor vanligtvis bättre, de upplever att de har mer energi och de känner sig piggare.14

Att välja mat med lågt kolhydratinnehåll är ett effektivt hjälpmedel för att kontrollera blodsocker och ett säkert alternativ för de allra flesta. Tar du läkemedel för din diabetes som kan ge låga blodsockernivåer (insulin och/eller tabletter som innehåller glimepirid) bör du dock stämma av med din läkare för att kunna justera doserna. Behovet av medicin, speciellt insulin, kan komma att minska rejält.15

Letar du efter en läkare eller diabetessköterska som kan hjälpa dig att kontrollera din diabetes med hjälp av kosten? Ta en titt på Smarta diabeteskartan som förhoppningsvis hjälper dig att hitta en!

BLI MEDLEM


5. Vetenskapen bakom reversering av typ 2-diabetes

American Diabetes Association (ADA) (artikel på engelska) konstaterade år 2019 att ett reducerat kolhydratintag var den mest effektiva koststrategin för förbättrad blodsockerkontroll hos personer med diabetes.16

Forskning visar att lågkolhydratkost är ett säkert och effektivt alternativ för behandling av typ 2-diabetes. Evidensen inkluderar systematiska översikter och metaanalyser av randomiserade kontrollerade studier (evidens med högst kvalitet enligt vår graderingspolicy).17

En metaanalys från 2017 fann att lågkolhydratkost effektivt reducerade behovet av diabetesmedicinering samt även förbättrade flera hälsomarkörer hos personer med typ 2-diabetes. Dessa markörer innefattade sänkt långtidsblodsocker (HbA1c), lägre triglycerider och blodtryck samt en ökning av HDL-kolesterol, som brukar kallas för det ”goda” kolesterolet.18

I en icke-randomiserad studie från Virta Health fick patienter med typ 2-diabetes följa en mycket strikt lågkolhydratkost medan de följdes upp av läkare och hälsocoacher på distans. Resultatet visade att 94 % av deltagarna som åt lågkolhydratkost efter ett år antingen minskat doserna eller slutat helt med insulin. Dessutom hade även 25 % av deltagarna ett HbA1c som låg inom ramarna för normalvärdet utan medicinering, vilket tyder på att deras sjukdom helt eller delvis reverserats. Ytterligare 35 % uppnådde samma resultat med enbart läkemedlet Metformin.19

Efter två år visade en stor andel av deltagarna fortsatta förbättringar av sin blodsockerkontroll.20

Andra interventionsstudier har också varit framgångsrika när det gäller remission av typ 2-diabetes. Det finns dock ingen vetenskaplig konsensus kring hur man definierar begreppet ”remission”.21 DiRECT-studien rapporterade att strikt kalorirestriktion (ett intag på omkring 850 kalorier per dag) resulterade i 46 % remission efter ett år.22 Och bariatrisk kirurgi (”fetmaoperationer”, t ex gastric bypass) uppvisar mellan 25 och 50 % diabetesremission upp till tio år efter operationen.23

Denna evidens visar att typ 2-diabetes inte måste vara en fortskridande och irreversibel sjukdom. Det är tvärtom en behandlingsbar sjukdom som kan försvinna helt om man gör rätt livsstilsförändringar.


6. Ett hoppfullt budskap

För bara 50 år sedan var typ 2-diabetes en extremt sällsynt sjukdom. Idag ökar antalet personer med diabetes väldigt snabbt och närmar sig 643 miljoner till år 2030. Det är en global epidemi.

Tidigare ansågs typ 2-diabetes vara en progressiv sjukdom utan hopp om bot eller bättring. Människor fick då – och ibland även idag – lära sig att ”hantera” typ 2-diabetes istället för att försöka reversera den underliggande orsaken.

Nu finns det dock hopp för personer med typ 2-diabetes! Idag vet vi att kännetecknen för typ 2-diabetes – som högt blodsocker och högt insulin – ofta kan reverseras med strikt lågkolhydratkost, noggrann kalorirestriktion eller med viktminskningskirurgi.

Människor behöver inte bara lära sig ”hantera” sin diabetes i takt med att den fortskrider. Istället kan dessa personer, med hjälp av enbart kosten, sänka blodsockret till normala nivåer och möjligen även slippa de flesta medicinerna.

Normala blodsockernivåer och färre (eller inga) mediciner innebär sannolikt att både sjukdomen och dess komplikationer inte fortskrider. Människor som hade typ 2-diabetes innan kan därmed leva långa, hälsosamma liv med intakta tår och njurar och fungerande syn!

Tar du inte några läkemedel kan du starta din hälsoresa redan idag. Äter du däremot läkemedel för din diabetes eller andra sjukdomar som kan ge låga blodsockernivåer (alltså insulin och/eller mediciner som innehåller glimepirid) bör du konsultera din läkare innan du gör en livsstilsförändring, som att börja äta lågkolhydratkost, så att din medicinering justeras på ett säkert sätt i takt med att dina blodsockervärden förbättras.

När du känner dig redo kan du förslagsvis börja med denna guide: LCHF för nybörjare. Du kan även låta dig inspireras av några fantastiska framgångshistorier om diabetes. Ett annat enkelt sätt att komma igång är att delta i ett av våra kostprogram, förslagsvis Diabetesprogrammet, där vi har gjort all planering åt dig och där vi ger dig användbara tips och innehållsrikt bonusmaterial för att hjälpa dig att få kontroll på din typ 2-diabetes på 10 veckor.

 


Snabbkurs i diabetes - evidensbaseringen

Denna guide är skriven av Adele Hite och den senaste uppdateringen gjordes den 10 november 2022. Den blev mediciniskt granskad av Professor Fredrik Nyström den 2 oktober 2022.

Guiden innehåller vetenskapliga referenser. Du kan hitta dessa i de grå noterna som finns i texten. Klicka på länkarna för att komma till den aktuella studien. När det är lämpligt inkluderar vi en gradering av styrkan på evidensen, med en länk till vår policy om detta. Våra evidensbaserade guider uppdateras minst en gång per år för att alltid referera till aktuell vetenskap inom området.

Alla våra evidensbaserade hälsoguider är skrivna och granskade av läkare som är experter på ämnet. För att vara fria från jäv och särintressen visar vi inga annonser, säljer inga produkter och tar inte emot pengar från industrin.

Läs mer om våra policyer och vårt arbete med evidensbaserade guider, kontroversiella ämnen inom nutrition, vårt team av skribenter och vårt team av medicinska granskare.

Om du skulle hitta felaktigheter i den här guiden, mejla support@dietdoctor.com.

Disclaimer: När medicinsk granskning av denna text gjorts innan översättning till svenska gäller den medicinska granskningen originaltexten. Vid eventuella faktaavvikelser som har uppstått i översättningen kommer originalversionen av denna text att ha företräde.

  1. Alla håller inte med om användandet av ordet ”reversera” när det gäller typ 2-diabetes. Det handlar om att det skulle antyda att man kan bli helt frisk från sjukdomen och att den inte kan komma tillbaka. På Diet Doctor använder vi termen ”reversera” för att indikera att blodsockernivåerna inte längre är inom intervallet för diabetes utan att man tar några diabetesmediciner. Vi betonar dock att de höga glukosnivåerna sannolikt återkommer om en patient går tillbaka till sin tidigare kosthållning med ett högre kolhydratintag. ”Reversera” innebär alltså inte att sjukdomen är botad för gott.

  2. The European Journal of Clinical Nutrition 2017: The interpretation and effect of a low-carbohydrate diet in the management of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials [stark evidens]

    Frontiers in Endocrinology 2019: Long-term effects of a novel continuous remote care intervention including nutritional ketosis for the management of type 2 diabetes: a 2-year non-randomized clinical trial [icke randomiserad studie; svag evidens]

  3. Centers for Disease Control and Prevention: Type 2 Diabetes

  4. Detta baseras på statistik från CDC.

  5. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2001: Clinical review 135: The importance of beta-cell failure in the development and progression of type 2 diabetes. [översiktsartikel; ograderad]

    Frontiers in Endocrinology 2013: Beta cell dysfunction and insulin resistance. [översiktsartikel; ograderad]

  6. Dessa definitioner baseras på WHOs riktlinjer

  7. Faktum är att innan blodsockertester fanns tillgängliga brukade läkare ibland (förhoppningsvis inte alltför ofta) diagnostisera diabetes genom att känna smaken av socker i urinen. Tack och lov har vi idag tillförlitliga och lättanvända blodmätare. Den exakta latinska benämningen ”diabetes mellitus” betyder helt enkelt ”söt urin”.

  8. Studier har konsekvent visat att alla kolhydrater har en mycket större inverkan på blodsockernivån jämfört med protein och fett:

    Diabetes Care 2004: Dietary carbohydrate (amount and type) in the prevention and management of diabetes [översiktsartikel; ograderad]

  9. PLOS Biology 2018: Glucotypes reveal new patterns of glucose dysregulation [observationsstudie; svag evidens]

  10. Diabetes 2004: Effect of a high-protein, low-carbohydrate diet on blood glucose control in people with type 2 diabetes [randomiserad studie; måttlig evidens]

    American Journal of Clinical Nutrition 2003: An increase in dietary protein improves the blood glucose response in persons with type 2 diabetes [randomiserad studie; måttlig evidens]

  11. RCT-studierna som inkluderades i denna översikt begränsade varken protein- eller fettintaget och visade en signifikant förbättring av blodsockernivåerna och metabol hälsa:

    BMJ Open Diabetes Research and Care: Systematic review and meta-analysis of dietary carbohydrate restriction in patients with type 2 diabetes [stark evidens]

  12. Här kan du ta del av några fantastiska diabetesberättelser:

  13. Diabetes Research and Clinical Practice 2018: Effect of dietary carbohydrate restriction on glycemic control in adults with diabetes: A systematic review and meta-analysis [stark evidens]

    BMJ Open Diabetes Research and Care 2017: Systematic review and meta-analysis of dietary carbohydrate restriction in patients with type 2 diabetes [stark evidens]

    Diabetes, Obesity & Metabolism 2019: An evidence‐based approach to developing low‐carbohydrate diets for type 2 diabetes management: a systematic review of interventions and methods [stark evidens]

  14. Detta är baserat på klinisk erfarenhet från läkare som rekommenderar lågkolhydratkost och godkändes enhälligt av vår expertpanel [svag evidens]. Du kan lära dig mer om vår panel här.

    Det finns även en mindre randomiserad kontrollerad studie som rapporterar liknande fynd.

    Diabetes Rsearch and Clinical Practice 2014: Randomization to a low-carbohydrate diet advice improves health related quality of life compared with a low-fat diet at similar weight-loss in Type 2 diabetes mellitus[randomiserad studie; måttlig evidens]

  15. Diabetes Therapy 2018: Effectiveness and safety of a novel care model for the management of type 2 diabetes at 1 year: an open-label, non-randomized, controlled study [svag evidens]

  16. Diabetes Care 2019: Nutrition therapy for adults with diabetes or prediabetes: a consensus report [översiktsartikel; ograderad]

  17. Nutrition Reviews 2022: Effect of a very low-carbohydrate ketogenic diet vs recommended diets in patients with type 2 diabetes: a meta-analysis [stark evidens]

    International Journal of Endocrinology 2021: Comparing the efficacy and safety of low-carbohydrate diets with low-fat diets for type 2 diabetes mellitus patients: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials [stark evidens]

    Diabetes Research and Clinical Practice 2018: Effect of dietary carbohydrate restriction on glycemic control in adults with diabetes: A systematic review and meta-analysis [stark evidens]

    BMJ Open Diabetes Research and Care 2017: Systematic review and meta-analysis of dietary carbohydrate restriction in patients with type 2 diabetes [stark evidens]

    Diabetes, Obesity & Metabolism 2019: An evidence‐based approach to developing low‐carbohydrate diets for type 2 diabetes management: a systematic review of interventions and methods [stark evidens]

    BMJ 2021: Efficacy and safety of low and very low carbohydrate diets for type 2 diabetes remission: systematic review and meta-analysis of published and unpublished randomized trial data [systematisk översikt av randomiserade studier; stark evidens]

  18. European Journal of Clinical Nutrition 2017: The interpretation and effect of a low-carbohydrate diet in the management of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials [stark evidens]

  19. Diabetes Therapy 2018: Effectiveness and safety of a novel care model for the management of type 2 diabetes at 1 year: an open-label, non-randomized, controlled study [svag evidens]

  20. Frontiers in Endocrinology 2019: Long-term effects of a novel continuous remote care intervention including nutritional ketosis for the management of type 2 diabetes: A 2-year non-randomized clinical trial [svag evidens]

  21. Enligt American Diabetes Association betyder remission att man upprätthåller normala blodsockernivåer i frånvaro av glukossänkande läkemedel i minst tre månader. Som beskrivs i följande översiktsartikel är inte definitionen av remission konsekvent i studier gällande detta.

    PLoS Medicine 2020: Defining remission of type 2 diabetes in research studies: A systematic scoping review[översiktsartikel; ograderad]

  22. I denna studie definierade forskarna remission som mer än två månaders HbA1c-värde på mindre än 6,5 % utan glukossänkande läkemedel. Enligt denna definition var individer inom blodsockerintervallet för prediabetes inkluderade i remissionsstatistiken.

    Lancet 2018: Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial[måttlig evidens]

    En 2-årig analys av samma studie beräknade en förväntad kostnadsbesparing för betalarna.

    Diabetologia 2020: Type 2 diabetes remission: 2 year within-trial and lifetime-horizon cost-effectiveness of the Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT)/Counterweight-Plus weight management programme [matematisk estimering; väldigt svag evidens]

  23. I följande RCT definierades remission som ett år med HbA1c-värde under 6,5% utan glukossänkande läkemedel.

    Lancet 2021: Metabolic surgery versus conventional medical therapy in patients with type 2 diabetes: 10-year follow-up of an open-label, single-centre, randomised controlled trial[måttlig evidens]

    Journal of Endocrinology and Metabolism 2020: Diabetes Remission Status During Seven-year Follow-up of the Longitudinal Assessment of Bariatric Surgery Study [icke-randomiserad studie; svag evidens]