Finns det bra socker?

Agave

Finns det bra socker? Bilden ovan kommer från Coop. Agavesirap kallas för ”Good Sugar”.

Vad är agavesirap? Det är socker från den mexikanska agaveväxten. Det är extra rikt på fruktos, just det söta ämnet som skiljer socker från stärkelse. Just det ämne som i större mängd belastar levern och ger sockret dess speciella negativa hälsoeffekter.

Om något är alltså agavesirap extra farligt socker.

Olika sorters socker

  • Stärkelse (från exempelvis bröd, pasta, ris) består av långa kedjor av 100% glukos, druvsocker
  • Vanligt socker innehåller precis 50% fruktos (fruktsocker) och 50% glukos. I Sverige är detta oftast framrenat ur sockerbetor
  • Honung innehåller ungefär samma fördelning som vanligt socker
  • High Fructose Corn Syrup, det billiga sockret från majs som används i amerikansk läsk och godis exempelvis, är runt 55% fruktos och 45% glukos
  • Agavesirap innehåller upp till 90% fruktos och resten glukos

Ju högre andel fruktos desto mindre av sockret behöver du äta innan du blir fet och får diabetes.

Mer

Mer om socker

Äldre inlägg