Visst sänker LCHF-mat ditt insulin kraftigt!

Boden et al.

Är ”ät mindre och spring mer” verkligen det enda du behöver veta för att gå ner i vikt?

Varför går då de flesta ner i vikt på LCHF-kost, till och med när de får äta sig mätta? Och till och med utan ökad motion? Tänk att det ska vara så kontroversiellt!

Den bästa förklaringen ser i förenklad version ut så här:

Kolhydrater -> insulin -> fetma

Mer kolhydrater ger mer insulin som ger mer fetma alltså. Lite mer noga kan det skrivas så här:

För mycket (dåliga) kolhydrater -> sjukligt högt insulin -> fetma

Vad som är ”för mycket” varierar naturligtvis från person till person beroende på känslighet och aktivitet (hur mycket kolhydrater man förbränner). Unga hårt tränande män kan ofta tåla en hel del kolhydrater, medan kraftigt överviktiga äldre diabetiker bara brukar tåla minimala mängder utan problem.

Motsatsen blir följande:

Mindre kolhydrater -> lägre insulin -> minskad fettvikt

Insulin är nämligen ett fettinlagrande hormon. Och det enklaste sättet att höja sitt insulin är att äta mer kolhydrater. Det enklaste sättet att sänka insulinet är att äta mindre kolhydrater.

Det verkar väldigt enkelt. Men vissa är ännu benhårda motståndare. Utan att kunna komma med någon bättre förklaring till varför lågkolhydratkost fungerar så vill de åtminstone inte veta av denna förklaring! De har invändningar mot allt. De vill inte ens gå med på det mest basala, att kolhydrater höjer insulinet eller att lågkolhydratkost sänker insulinet. Första stegen ovan alltså.

Deras krångliga invändningar spelar i praktiken ingen större roll. Sanningen är tydlig i studie efter studie på människor. Insulinnivåerna blir mycket högre när man äter mycket kolhydrater och mycket lägre när man äter lågkolhydratkost. Bilden överst (från Boden et al.) är ett exempel.

Här är fler:

Mycket lägre insulin på lågkolhydratkost

 

Noakes

Bild från Noakes et al.

Hernandez

Bild från Hernandez et al.

 

Lägre insulin, lägre insulin, mycket lägre insulin

Sänker lågkolhydratkost insulinet? Det finns bara ett svar: Ja, insulinet sänks kraftigt under hela dagen.

Man skulle önska att våra kära insulinförnekare åtminstone kunde ta till sig något så grundläggande.

Tidigare

Huvudskälet till fetma: Insulin

It’s the insulin, stupid

Varför blint kaloritroende är hjärntvättade

LCHF för nybörjare

Tips för att gå ner i vikt

PS

Även fasteinsulinet har bevisats bli lägre på lågkolhydratkost (exempel: Samaha et al, Volek et al.)

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
Ska man äta jämt för att gå ner i vikt? 92
Tre generationer av viktråd 88
Dåliga råd åt överviktiga barn i Apotekets tidning 46
”Skrota de farliga fettdieterna” 50
Cecilia, 34, rasade 14 kilo med LCHF 77
Drick Coca Cola som din farfar! 36
En kalori är inte en kalori 318
Sluta att ignorera halva befolkningen, SLV! 44
Coca Cola sponsrar fetmakonferens 33
”Jag hade fel, du hade rätt” 47
Barn med fetma ska opereras i Göteborg 101
Även elitidrottare behöver vara försiktiga med kolhydrater 100
right

323 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Läkarstudent
    Här kommer en julhälsning från intermediärmetabolismavsnittet på läkarprogrammet:

    1: Dihydroxiacetonfosfat (intermediär i glykolysen, alltså nedbrytningen av socker) kan omvandlas till glycerol(3)fosfat.

    2: Glycerol(3)fosfat utgör glycerolskelettet som behövs för syntes av triglycerider (som är molekylformen vi lagrar fett i).

    3: Citrat kan gå ur citronsyracykeln och omvandlas till acetyl-CoA och oxaloacetat.

    4: Acetyl-CoA kan sedan utgöra grund för syntes av fettsyror (som kan fästas på glycerolskelettet och fullborda triglyceridsyntesen).

    5: Steg 1 - 4 favoriseras när vi har höga insulinnivåer.

    6: Två av dom huvudsakliga metabola effekterna av insulin är ökad lipogenes (syntes av fett) och minskad lipolys (nedbrytning av upplagrat fett).

    Svar: #70, #77, #130
    Läs vidare →
  2. En replik då Doc uppenbarligen ansåg att det här inlägget var ett svar på två tidigare diskussioner vi haft, http://tranastyrka.se/fastande-insulinnivaer-vs-insulin-efter-en-maltid/
    Läs vidare →
1 2 3 4 5 6 7

Alla kommentarer

  1. Gustaf
    Inte mycket mer än i broccoli eller i kål ! ;)
  2. Thomas H
    Otroligt bra sagt Zepp! (Nr 295!)
    "Man skall/bör äta en essentiell kost.. och det är något helt annat än en varierad diet som kan bestå av prexis vad som helst!"

    Å sen Rolf Jönsson. Det där med vilka som är dom verkliga "mattalibanerna" bör nog utredas bättre. Börja t ex med vilken kost är nu mest näringsrik? Dietister anmälde Dr Dahlqvist för tvärtemot råd och vad blev resultatet efter två års huvudkliande......? Hur kan det komma sig att dietister inte är uppdaterade på vad som nu är Vetenskap och Beprövad erfarenhet och sen till råga på allt.... har svårt att ta till sig dessa nygamla kostråd? Systemfel / utbildningsfel???

    Äta ofta? Varför det då? Är det inte bättre att äta när du är hungrig? Var och hur mycket näring finns egentligen i det finmalda mjölet......?

  3. Zepp
    Potatis är bra mycket nyttigare än socker, flingor, pasta, ris och mycket annat!

    Överhuvudtaget är rotfrukter att föredra som mat om man äter en kost hög på kolhydrater.

    Ger som regel betydligt bättre mättnad och innehåller som sagt även näring.. främst mineraler!

    Problemet i dag är mer att tex ungdommar får cirka 25% av sin energi från godis, läsk, kakor, bullar o sådant.. o sen på det äter de en kost baserad på snabba kolhydrater i övrigt!

    Kunde man kvitta bort de där första 25% så tror jag inte det hade varit så farligt.. såvida de äter en normal husmanskost i övrigt.. vilket det är ett osäkert antagande, det oxå?

  4. Rolf Jönsson
    Sedan smakar ju spagetti och potatis ganska bra, vill inte vara utan, du får käka broccolin!

    Kan vara god den oxå iofs gratinerad med blomkål och ost och det receptet gillar väl ni LCHFare oxå? ;-)

    Svar: #305
  5. Gustaf
    Hehehe Rolf javisst ! ;) Och ja nån potatis ibland kan slinka ner ...
  6. Zepp
    Rolf.. jag tror det där med mattalibaneriet är en missupfattning.. och numera så kan man läsa åtskilliga artiklar i pressen om vad det handlar om!

    http://www.expressen.se/sok/?q=lchf

    Och självklart så kan man om man är lagd åt det hållet äta en undermålig kost på LCHF oxå!!

    Grejen är väl att man till syvende o sist måste ansvara för sin egen hälsa.. och då kan det ingå att man blir tvungen att lära sig lite elementär matlagning och grundläggande näringslära?

  7. Åke
    Elefanten i rummet i LCHF är att det är svårt att få i sig
    tillräckligt med Kalium och Magnesium.
    Så mycket broccoli är svårt att äta.
    Men lägger man till potatis och rågbröd och banan
    så är man hemma med Kaliumet.
  8. Rolf Jönsson
    Zepp, där till slut har du helt rätt!

    Här har vi en artikel:

    http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=30777&a=86098&l=sv

  9. Zepp
    Åke.. problemet med magnesium är att våra jordar är låga på detta och främsta källan i kosten är gröna bladgrönsaker.. vilket jag tror de flesta som äter LCHF faktist ökar på.. om inte så är det dags.

    Gäller för övrigt folsyra oxå som hela befolkningen ligger lågt på!

    Kaliumet är jag dock mer osäker på.. men det låter dock otroligt att våra förfäder skulle ha varit beroende av importerade bananer och potatis.. möjligen fick de kalium från rågbröd då?

  10. Lasse P
    Du skrev i ditt inlägg #286 detta ang. Doc "Om du är en officiell läkare som tar emot patienter blir jag livrädd, jag har sett dig på TV."
    Jag tror nog att Doc räddat många till en drägligare tillvaro med högre livskvalité än vad mången andra fettskrämda gjort och det är definitivt inget att vara livrädd för.
    Svar: #312
  11. YAT
    Och man visste redan i början av 1900talet vad som orsakade fettma och diabetes!

    Jaså? Och vad skulle det vara? Vad jag vet så är det inte klarlagt än idag. Sen säger ju din länk precis ingenting om det.

    Svar: #313
  12. Gustaf
    Ja Doc har räddat många tror jag .. fler än vad våra dietister med dessa fettskrämsel råd har ... ! jag blir faktiskt arg när jag ser vad dietister råder sjuka att äta .. socker socker socker !
  13. Gustaf
    Ja du vet ju inte mycket ... läs på Yat ! Det kallades sockersjuka och man råddes att inte äta socker ! = Kolhydrater !
    Svar: #314
  14. YAT
    Så du har bevis på att fetma och diabetes är en direkt orsak av att äta socker och kolhydrater? Presentera då dessa gärna direkt. Jag och större delen av forskarvärlden väntar med spänning på denna sensationella nyhet.
    Svar: #316
  15. Gustaf
    Ja du vill ha bevis också på att det är farligt att gå över gatan .. att som du bara tro på bevis och förkasta verkligheten .. du vet mycket väl att inte bevis finns i studier .. men du och likar tror ju bara på studier inte verkligheten ? Hur förklarar du bort alla som mår bättre utan kolhydrater ? Bara en anekdot ? Vetenskap är att ta till sig inte bara av studier men faktiskt också av verkligheten !..
  16. Lasse P
    Vad är egentligen problemet?
    Det är ju oväsentligt vad som orsakar diabetes och fetma så länge det kan avhjälpas med kolhydratreducerad kost, och om det råder inget tvivel.
  17. Zepp
    YAT.. hårklyverier!

    Finns det några otvetydliga vetenskapsbevis på något som helst?

    Använd Ochams rakkniv!

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Ochams_rakkniv

    Svar: #319
  18. Rolf Jönsson
    Som sagt, talibaner och nördar!

    "I rest my case".

    Gott nytt år.

  19. Alexander
    Njae...nu försöker du komma undan billigt.

    Skulle verkligen uppskatta om du svarade på frågan.
    Alternativet är att ta tillbaka ditt uppenbart felaktiga påstående.

    Svar: #320
  20. Zepp
    Vilket påstående är det jag skall ta tillbaka, det med att det aldrig finns några otvetydiga vetenskapliga bevis?
    Svar: #321
  21. Alexander
    Tänkte mer på detta:
    "Och man visste redan i början av 1900talet vad som orsakade fettma och diabetes!"
  22. Zepp, visst är kolhydratsteorin enkel, problemet är ju att den inte förklarar uppkomsten av fetma och diabetes på ett tillfredsställande sätt.
  23. Zepp
    Man visste redan då att en kost hög på kolhydrater som ledde till högt blodsocker som ledde till hyperinsulinemi, som ledde till insulinresistens, som ledde till att bukspottkörteln kolapsade, ledde till diabetes.. hos de som var genetiskt predisponerade för det!

    Varför det är så hos vissa vet man forfarande inte fullt ut!

    I dag vet man lite mer, tex att T2 är flera olika sjukdommar, ärftligheten är hög, Steatosis är vanligt, följt av Nekrosis.. om det får fortsätta.

    Den vanligvis accumulerade fetman leder till ökade inflamatoriska processer, vilket förvärrar tillståndet, Leptinresistens uppstår.. osv.. osv!

1 2 3 4 5 6 7
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar