Frukt och näring

frukt.jpgAtt få rekommendationen att äta mer ”frukt och grönt” är extremt vanligt. På något sätt har det nästan blivit ett enda ord: fruktogrönt. Är då frukt och grönsaker samma sak?

Låt oss se!

Som exempel tar vi Broccoli.
Det innehåller per 100g
2 gram kolhydrater (mest glukos, lite fruktos)
4,6 gram protein
0,3 gram fett.

Lite som Gurka (1.4g kolhydrater), eller Tomat (3.5g kolhydrater)

Alltså runt 1-3 gram kolhydrater per 100g. Är frukt likadant? Det känns ofta… lite mer sött eller hur?

Här kommer några exempel:

Apelsin per 100g
Kolhydrater 8.9 gram (3.6 g sackaros, 2.7 g fruktos, 2.6g glukos)
Protein 0,6g
Fett 0,3g

Nästan bara socker? Ungefär som äpple (8,2g kolhydrater), eller banan (18,3g kolhydrater!)

Som jämförelse innehåller cola-läsk 10,9g kolhydrater/100g. Men det är väl ändå annan sorts socker? Nej egentligen inte: 4.0g sackaros, 3.4g fruktos, 3.5g glukos. Apelsin och äpple innehåller alltså nästan lika hög sockerkoncentration som i coladryck, banan ännu mer. Och inte särskilt mycket annat.

Men är det inte viktigt att äta frukt för vitaminernas skull?

Faktum är att det är lite av en myt att frukter innehåller mycket vitaminer. Det är sant att citrusfrukter innehåller mycket c-vitamin, men det är i stort sett allt. Äpple exempelvis skulle man behöva äta runt 10 kilo av varje dag för att få i sig dagsbehovet av flertalet, men inte alla, vitaminer.

Se detta diagram där frukt jämförs med vitaminrika animaliska födoämnen, klicka här för förstoring:

Siffrorna på allt ovan kommer från fineli.fi (finska folkhälsoinstitutets livsmedelsdatabas) och är jämförda med rekommenderade svenska intag. Varsågod och kontrollera om du skulle tvivla. 😉

För dem som menar att människor alltid ätit frukt skulle jag vilja säga följande: ja och nej. Ja vi har antagligen ätit frukt i miljoner år men det var små vilda varianter, säkert inte alls så framavlat söta som dagens. Vidare var det mest under några månader om året.

Så vad försöker jag säga, skall man aldrig äta frukt? Tja frukter är goda och vackert paketerade, så det vore väldigt synd. Men de kan inte jämföras med grönsaker (särskilt inte ovanjords-grönsaker) då de innehåller mycket, mycket mer socker. Ungefär lika mycket som läsk per vikt. Såklart går det dock mycket lättare att dricka 500ml läsk än att äta ett halvt kilo frukt, så jämförelsen haltar lite. Om man inte får i sig frukten i form av juice! Det är i princip läsk med c-vitamin i.

Mitt förslag är att äta en frukt ibland om man vill. Men inte trycka i sig mer än nödvändigt, i tron att det skulle vara otroligt nyttigt, eller att man behöver vitaminer från dem.

Vidare, vill man gå ner i vikt eller har diabetes är det kanske bäst att helt enkelt äta så lite frukt som möjligt? Istället kan man äta ovanjordsgrönsaker för variation, och kanske lite bär för att det är gott (de innehåller mindre socker och är… mindre). Varför inte med riktig vispgrädde? 😉

080101
Andreas Eenfeldt
Kostdoktorn.se

Förklaring:
Glukos=druvsocker
Fruktos=fruktsocker
Sackaros=”vanligt socker” ex strösocker = en glukos+en fruktos ihopkopplat.

Läs mer

Diskussion om denna artikel med en dietist kan läsas här.

Fruktsocker gör dig fet

1 2 3 4 5 6 7 8 9

455 Kommentarer


 1. Jo... - #350 Ninnan
  - det är ju ett sätt att se det på = det sedvanliga sättet.

  ”Först kommer kärlkrampen, sedan rädslan och smärtan.” - är ju också ”rätt” - ifall Wi vänder på ordningen och tillför ångesten. SÅR = Smärta, Ångest och Rädsla. T ex en mindre yttre sårskada på huden - fixar Wi ju till 99 % genom att sätta på ett plåster - för att stilla blodflödet med. Därmed stillar Wi Smärtan - och Ångesten får aldrig greppet om oss - och därmed ej heller Rädslan (video ca 8 min).

  Såren kan ju vara utvändigt fysiska - såväl som fysiska och osynliga utifrån. Men det mest vanligt förekommande är att såren är mentala = någon eller några har skadat wår medfödda rätt till personlig integritet hela livet - som varelser i kött. Ångesten är ju i grund och botten, som princip, INGENTING annat än självanklagelser i en ”aldrig sinande ström” - som wåra sedan barnsben av vuxenvärlden ”förtrollade” egon har tagit till sig med ”hull och hår”, tyvärr tyvärr... 😥


  Måhända är det någon mer än jag - som har egna upplevelser av, när Wi klantar till det på ett eller annat sätt - att Wi då per ego-automatik helt osökt tänker/säger någonting åt hållet: Hur faen kunde jag vara så jävla dum ?”. Det är ju i sig direkt ångest-genererande - och därmed per automatik perfekt ”växtmylla” för att odla rädslan för att göra om samma misstag - en eller flera gånger ytterligare. Tankelogiskt inget konstigt alls egentligen - men likväl åt hållet hart när ”omöjligt” för ett vanligt ego att ”köpa”.

  Det gäller ju som princip för dom flesta - och vad skall det vara bra för ❓


  Tja... - vem vet - men som princip använder ju alla storebrödrar och storasystrar i samhället det här utstuderat listiga knepet - för att få oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna - att känna oss mindervärdig = dom trampar på wår medfödda rätt till personlig integritet. Detta därför, att med det som vapen, skitenkelt kunna manipulera sina undersåtar med.

  Det har ju fungerat åt hållet ”perfekt” i nu flera tusen år - och då ej minst i dags dato. Ifall Du ej köper den barn-tankelogiken - så fråga i så fall påven i Rom om det.


  ”Både smärta och rädsla är varningssignaler i kroppen.
  Tycker man det är heroiskt att vara i det tillståndet, ska man naturligtvis förbli i det.”

  Nja... - Ninnan - smärta ser jag numera som ett åt hållet ”perfekt” läkningsmedel. Heroiska tycker jag dom är - som köper alla direktiv om att det bara finns EN lösning av kärlkramps-bekymret. Den formen av heroism är så att säga ej alls ”min grej”.

  Sedan jag började ”tugga” om det i kommentarsfältet här den 23/2-11 - så har det blivit så - att min då, en handfull gånger, besvärande momentana ”tryt av ork” ej finns kvar längre i någon nämnvärd omfattning. Ett måhända gott tecken på - att det finns alternativa sätt att komma till rätta med bekymret kärlkramp med, kanske... 💡


  Så jag bugar och tackar för Era kommentarer ❗ - som gett mig anledningar till = ursäkter för att komma till tals med min egen personliga ångest för utfallet. Jag uttrycker mig medvetet med en viss ”arrogans” (i meningen anspråksfullhet och självtillräcklighet). Detta därför att jag ”vet” - att just den sorten av ”arrogans” - kan vara åt hållet det bästa sättet, för mig personligen, att ”få håll på” min personliga Smärta, Ångest och Rädsla = SÅR.

  Men i o f s - osvuret är ju alltid bäst. Det förhållningssättet är ju i sig detsamma som att ge mitt ”körda” personliga ego lite livsnäring. Det vore ju synd om det helt skulle försvinna.

  Vem/vad skulle jag i så fall fortsatt kunna leka liv och död med ❓


 2. Det finns ett PS till min föregående kommentar HÄR.

 3. Vid frukosten i morse kom jag på det
  ❗ = Aha-upplevelse.

  Efter att i ca 69 år ha ätit tonvis, bokstavligt talat, med normalkost-blodkärls-förfettande/åderförkalkande kolhydrater, sockerbemängda godisprodukter osv osv - och pö om pö, sedan ett drygt år sedan, ändrade det till att att mer och mer äta LCHF-kostinriktat - så är det ju tankelogiskt att det MÅSTE hända något i kroppen.

  Vad skulle det annars vara för "vits" med att ändra sina kostvanor ❓

  Förkylningar var jag, före LCHF-tiden, tämligen förskonad ifrån - och i de få fall jag ändå råkade ut för sådant - så gick de som vanligast över på 3-4 dygn.

  Förra året hade jag tre (3) mer än månadslånga förkylningsperioder (som jag ej sökte läkare för eller behandlade på annat sätt - än med mycket sömn och lite fysisk aktivitet). I mitten av december så fick jag, som "kronan" på det verket, en dubbelsidig njurinflammation (samma behandlingsmetod) - som pågick i en dryg månad. När sen det det hade tonat ut - så kom ju, för några veckor sedan, kärlkrampen (samma behandlingsmetod) som "ett brev på posten".

  Generellt sett så medför ju olika former av naturläkekonst - att ej alls så sällan så blir åkomman FÖRST värre - innan det vänder och åkomman helt försvinner. Mina förkylningar och njurbesvär gick ju den vägen - bokstavligt talat.

  Enär mina besvär med kärlkrampen ej har varit akuta - i form av momentan "tapp av ork" eller någon akut smärta - på nu mer än en vecka - så ser ju prognosen, för samma händelsemönster för kärlkrampen, mycket liknande ut.

  Det här tankelogiska perspektivet är nu i sig självt rena hälsomedlet för mig (som ångest- och rädslo-”dödare”), verkligen... 🙄

 4. Lilja
  #301, 303, 306, 310, 314, 316, 318, 322, 327, 328, 332, 337, 349, 351, 352, 353 Josef,
  Tycker nog att du nu har förtjänat en egen artikel om din kärlkramp här hos kostdoktorn.
  Jag menar att det vore synd om folk fick för sej att Doc’s bloggpost ”Frukt och näring” egentligen handlar om kärlkramp, Josefs kärlkramp.
  Sen så har jag nu igen lite åsikter ditt bombardemang med länkar, de blir fler och fler i de senare inläggen. Jag irriterar mej på onödiga länkar, om det finns ord jag inte förstår så kan jag med lätthet själv hitta dem på wikipedia.
  Snälla Josef, det räcker med länk till din sajt och kanske nån till som går till för ämnet intressant sajt/text.

 5. Jo... - Lilja
  - jag har läst och begrundat Dina synpunkter - och de är helt OK för mitt vidkommande.

  Dock... - det finns nu 355 kommentarer på den här linan - och mina i antal är 16 st enligt Din sammanräkning ovan - som ger: 16 : 355 = ca 4,5 %. Själv ser jag det ej som "hela världen" - för vare sig Kostdoktorns blogginlägg som sådant - eller kommentarsfältet.

  "Jag irriterar mej på onödiga länkar, om det finns ord jag inte förstår så kan jag med lätthet själv hitta dem på wikipedia."

  Jo... - det har Du ju i o f s rätt i - men det kan ju finnas dom som ej är lika duktiga på det som Du är + att jag ju länkar till sådant som ej alls finns där också.

  Ha det... / Josef

 6. Lund
  Lilja, du behöver inte läsa allt.

  Bara en liten tanke utifrån erfarenhet. Har man något obehag, smärta, tryck eller liknande i bröstkorgstrakten och någon associerat det till kärlkramp, då blir alla, jag säger alla stressade, oroliga och oftast rädda. Inte ens rädsla för livet kan få en del människor att övervinna obehaget av att ta sig till läkare/sjukvård.

 7. Taaack ❗ - Lund - för assistansen. Om hur jag har hanterat och hanterar min personliga stress = ångest och rädsla - har jag tidigare ordat om HÄR.

  Hittills har det fungerat mycket väl - och gör så fortfarande = jag har ej haft några nämnvärda besvär med vare sig tapp av ork eller bröst- och armsmärtor den senaste veckan.

  Jag återkommer ifall den trenden skulle brytas.


 8. Lägesrapport

  Igår var jag på ett icke mainstreamat seminarium om livskvalitet i Halmstad. Det pågick mellan kl 10.30 och 19.00 - med avbrott för en matpaus mellan klockan 14.30 och 16.00. Då passade jag på att ta en promenad om ca 45 minuter.

  Med restiden så blev det från kl 09.30 till 20.00. När jag kom hem så kollade jag på schlagerfestivalen till kl 21.30 - och sen blev det en kvällspromenad med hunden om ca en timme. Inget nämnvärt besvär med ”tapp av ork” eller annat under den dagen. Därefter var det läggdags - och jag somnade gott som ett nyammat barn.

  Jag har nött dansbanor med stooort nöje sedan 1956. Sedan några år tillbaka så går jag på buggkurs. Publiken där är mest medelålders - men det finns därutöver en hel del ungdomar - såväl som ”överåriga”. Men jag är nog den som är mest överårig, tror jag...

  Dansen pågår i 2, 5 timmar - med en paus om ca 15 minuter. Det brukar vara underskott på herrar - så det blir därför så att herrarna behöver ”hänga i” varje dans. Gissa om man är svett efter ca 2, 5 timmars kontinuerligt buggande ❓

  För tre veckor sedan - så fick jag ta min ”mats ur skolan” efter drygt halva kvällen - p g a ”tryt av ork” och mer än behagligt ont. För två veckor sedan så gick det bättre = det kändes - men ej värre än att jag var kvar hela tiden. Förra söndagen så åkte jag ej alls dit - därför att orken var då ej alls på nivån att det ens var någon idé att försöka.

  När jag åkte dit ikväll - så var jag i o f s ”på hugget” som vanligt - men det fanns ju ändå en viss oro för att det ej skulle gå vägen. Men vaddå... - tänkte jag - då är det ju bara att åka hem igen.

  Nyss hemkommen ifrån kvällens kontinuerliga buggande under ca 2,5 timmar - så kan jag bara konstatera att jag känner mig vitalare nu - än jag var när jag åkte dit. Så det här med bugg - förefaller ju också kunna vara en ”bra medicin” emot kärkramp - ifall jag skall tro på min egen kropps signaler till mig om det - och det gör jag.

 9. Lund
  Josef, det låter inte som om du har kärlkramp ändå. Om inte bugg framkallar något obehag, så tycker jag att du kan avvakta med läkarbesöken. Men det är aldrig fel att få taget ett EKG, som du kan ha som ditt referens-EKG. Ifall du nån gång i framtiden får nåt obehag i bröstet, tar dig till sjukvården och ja, då har du ett jämförelsematerial.

  Du kan väl fixa ett sånt referens-EKG? då blir jag jätteglad:-)


 10. "Du kan väl fixa ett sånt referens-EKG? då blir jag jätteglad:-) "

  Taaack ❗ - Lund - för Din goa omtanke - men: ”Diagnos är färskvara. Diagnosen säger ingenting om orsakerna till störningen utan den beskriver ett beteendemönster. En diagnos man sätter är giltig endast vid den tidpunkt man sätter den. Risken är annars stor att diagnosen blir en självuppfyllande profetia" - slut citat härifrån.

  Jag vill ej ta den risken - så det får vara med EKG också. Jag är just hemkommen från 2,5 timmars kontinuerligt buggande - och det känns som riktigt riktigt bra medicin för min kärlkramp.

  PS. När Du använder Smiley-koderna - så måste det vara minst ett mellanslag (tomrum) före och efter den skrivna koden - för annars fixar ej nätet att göra om koden till en bild. 🙂

 11. Lund
  Tack Josef! jag vet, men jag gillar mina halva gubbar:-)
  Jag kan tänka mig att göra en sån här, för din skull 🙂

  ps, kan du bugga i flera timmar i sträck utan att bli andfådd och få ont, då tror jag inte längre du har kärlkramp, får se, en ny kanske 😉


 12. "ps, kan du bugga i flera timmar i sträck utan att bli andfådd och få ont, då tror jag inte längre du har kärlkramp, får se, en ny kanske 😉 "

  Jo... - Lund - men då fixar jag det genom att dansa bugg två gånger i veckan - istället för som nu en gång. I sak om varför jag är övertygad om att det kommer att funka HÄR.

  Ha det... / hälsar Josef

  PS. Kul att Du redan visste det här med Smiley-koderna... 🙄

 13. Lund
  Josef, jag får läsa på, det finns så många fler än de standardgubbar som jag kan. Men ibland känns det skönt att inte vara så gul:-)

  ps, hade du haft kärlkramp, så hade du nog redan varit på sjukhus - hoppas jag 🙂

 14. "Men ibland känns det skönt att inte vara så gul:-)"

  Jo... - Lund - så kan det ju vara ifall det ligger något i talesättet: "Gult är fult !".

  Men å andra sidan så framställs ju Solen (video ca 1 min) som en gul symbol - och Solen får väl ses som höggradigt livgivande - enär den bl a fyller på såväl livslusten som wåra kroppars basala behov för D-vitamin mm.

  Så som alltid: "Smaken är som baken delad !" - Tack och Löv ! 🙄

 15. Rent allmänt fungerar inte kärlkramp så att det alltid inträffar vid fysisk ansträngning.
  I början kommer det inte alls med regelbundhet.
  Eftersom kärlen inte plackas igen från den ena dagen en till den andra, är det en långsam process.
  Det upplevs inte i början som direkt besvärligt, mer än att man måste vara i stillhet 20 sek och sedan är allt bra.
  Om nu lch skulle förbättra kärlen tror jag det krävs en ganska lång tidsrymd.
  Man kan också ha kärlkramp i perifiera delar, tex vita fingrar, vanligt vid autoimmun sjukdom.
  Svar: #412

 16. "Om nu lch skulle förbättra kärlen tror jag det krävs en ganska lång tidsrymd."

  Jo... - Ninnan - ej om, utan NÄR nu LCHF-kosten förbättrar kärlen - så räknar jag kallt med att den förändringsprocessen tar en hel del många år - att rätta till det här med normalkost-blodåderförfettande-blodåderförkalkande föda under, i mitt fall, ca 69 år.

  Inget konstigt alls - som jag ser det - för Rom byggdes ju ej på en dag. Wåra fysiska kroppar består ju av ca 13 miljarder kroppsceller och ca 100 miljarder hjärnceller - och det tar nog sin tid att "reparera" alla dessa.


  Lund
  - apropå gult - så finns det ju mycket gult på hastighetsbegränsande vägskyltar också - men det är ju en helt annan sak.


 17. Lägesrapport

  Efter två timmars intensivt buggande, för 14 dagar sedan, så kändes det som att någonting lossnade i hjärtområdet. Den sista halvtimmens dans gick sen "lätt som en dans".

  Därefter har kärlkrampskänningarna i vänster arm tonat ut till åt hållet ingenting - och orken har repat sig till åt hållet normal. Förra söndagens bugg gick lika lätt som den sista halvtimmen veckan innan. Ikväll var det åt hållet lika dant.

  Så - håller detta i sig - så kommer jag aldrig att få reda på ifall jag hade kärlkramp eller ej - enär jag var så klok att jag ej sökte läkare och fick en kärlkramps-diagnos.

  Men det kan jag glatt leva vidare förutan, faktiskt... 🙄

 18. Alex.P.Keaton
  Tyvärr så tycker jag att LCHF-ätarna börjar likna en sekt. Några frälsta försöker med mer eller mindre osakliga argument att omvända andra.

  Vissa påståenden är direkt orimliga. Ta det här med inuit-kost och att det är det mest naturliga sättet att leva samt diskussionen kring evolution. Självklart avstannar inte evolutionen. Vi är inte samma människor idag som för 10 000 år sedan - det har gått ganska många generationer sedan dess. Inuiterna är anpassade för sin miljö och vi för vår. Sluta prata som om att vi alla är inuiter - för det är vi inte.

  Jag tycker också att det är konstigt hur ni glorifierar "för i tiden" och maten som fanns då och att maten var så mycket bättre då. Så bra var det inte "då". Vi har aldrig varit så långa och levt så länge som vi gör idag. Och visst man kan säga att det handlar om att vi nu har bra mediciner och sjukvård idag. Men det bara halva sanningen, att äta bra mat och över huvud taget ha tillgång till bra mat gör det lättare för våra kroppar att handskas med infektioner etc. Fakta talar för sig själv. Jag vet en hel massa 80-åringar som har varit friska i hela sina liv - alltså inte behövt medicin - hur kommer det sig att de har blivit så gamla. Dessa har både ätit potatis och vitt bröd. Men de har också ätit olivolja, riktigt med mättat fett och jobbat hårt.

  Apropå frukter så vill jag säga att alla frukter som är söta är inte förädlade. Ta fikon till exempel. I bla Grekland växer fikon vilt och jag kan lova er att vilda fikon är söta - det dryper om dem. Samma sak med tropiska frukter som växer vilt.

  Slutligen vill jag säga att jag aldrig har trott att margarin har varit bättre än smör. Har aldrig trott att mättat fett är farligt - det är bara löjligt. Är uppvuxen på en relativt fet kost med mindre andel potatis/pasta/ris än vad man åt i andra familjer.

  Kanske är LCHF ett medel att bekämpa våra välfärdssjukdomar, kanske inte. Jag tror sällan att det bara finns en bov i dramat - som med alla problem. Den här svart-vitheten som många av er uppvisar är oroande - ja lite sektliknande...

 19. På flertalet tv program om människans utveckling det senare året har man iaf där kommit fram till att vi var långa och hade större hjärna innan bondesamhället tog över. Vi krympte både på längd och i omfång av hjärnan när spannmålet kom in i bilden. Frukten tror jag inte är den som krympt oss.
 20. Zepp
  Inuitargumentet är ett motargument mot argumentet att en kost mest bestående utav kött och fett är skadlig och att man måste äta fruktogrönt och att man måste äta kolhydrater för hjärnans skull!

  Det kallas för en paradox, och det intressanta är att det visar sig att de inte är annorlunda än oss andra, när de går över från sinn naturliga kost till en västerländsk så får de samma sjukdommar som oss!

  Grejen är snarare att påvisa att det knappast är kosten på nästan bara animliska livsmedel som är orsaken till den västerlänska sjukan!

  Sen så menar jag att Inuitparadoxen mest är ett bevis för att en sådan kost är ofarlig, inte att det är så alla borde äta.

  Man kan rikta samma sektanklagelser mot SLV, flera ledande näringsexperter som utformat nuvarande kostråd, vid närmare granskning finns det väldigt lite stöd för dessa, det handlar mer om civilisationskritik och om att unna sig för mycket av livets goda.

  Numera så har LCHF blivit såpass etablerat att det står som samlingsnamn för de flesta inriktningar av lågkolhydratkost, och märk väl alla behöver inte äta LCHF även om de flesta kan göra det, men alla behöver äta mat med näring.

  Och bara för några generationer sedan åt man även här i landet massor av bäde fett och kolhydrater utan att bli varesig feta eller diabetiska, men det var på den tiden då de flesta lagade sin mat från rena råvaror.. vad har hänt sen dess?

 21. eskimå
  Var det inte så att eskimåerna åt alger och tång som deras byte hade i magen?
 22. Zepp
  Inlandseskimåerna åt även renarnas halvsmälta maginnehåll av lavar, samt en del bär under den korta växtsäsongen.. antagligen mestadels tranbär.

  Se tex indianernas Pemikan, som består utav märg, torkat kött och tranbär.

 23. marie2
  1900-1931 var medellivslängden för en grönländsk man 37 år,
  kvinnan levde tills hon var 41 år. En dansk man och en dansk kvinna blev ungefär 20 år äldre.
  Tittar man på statistik från 1950-talet är skillnaderna i medellivslängd mellan danskar och grönländare ännu större....... Denna statistik är gjord på dem som överlevt sina fem första levnadsår. Alltså spädbarns- och småbarnsdödligheten är borträknad.
 24. Kryddan
  Vi har varit lika långa som vi är nu som bönder oxå. Eller menar du ännu längre? Så länge vi har god tillgång på mat i flera generationer blir vi långa.
 25. Inuiternas kost skrevs det nyligen om i en artikel från Nutrition Society:

  http://traningslara.se/eskimaernas-verkliga-diet/

 26. Återigen - Hade inte "gammeldansken" bättre möjlighet till livsuppehållande frisk och sjukvård, redan på 1800-talet? Än "vilda" naturfolk i karga miljöer.. där bara ett avslitet ben, omedelbart innebar morsning och good buy? Dog inuiter, samer och andra naturfolk av kostrelaterade sjukdomar?
 27. Zepp
  En medellivslängd på 37 år betyder att man kan bli allt mellan 6 och 74 år, beroende på en massa faktorer!

  Ingen kan hävda att ett liv på stenåldern i Arktiska områden är något Edens lustgård!

  Det intressanta är snarare förväntad livslängd om man lyckas överleva barnaåren, slipper infektioner, och fysiska skador, då är livslängden i stort sett samma som för oss i dag.

  Medellivslängden varierar oerhört, speciell i tider av krig och pandemier, vilket inget säger om huruvida levnadsförhållandena och kosten där är lämplig och promotar ett långt liv.

  Märk väl att för paleolitiska förhållanden är våld, och ganska harmlösa skador/infektioner dödliga.

  http://www.youtube.com/watch?v=uCFZoqmKf5M

  Sen kan man kika på några moderna länder och deras livslängd som jämförelse!

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/21...

 28. Zepp#377: Ja, märks ju tydligt att afghaner äter nåt konstigt. Eller tränar de för lite? Vi får skicka dit våra kostambassadörer och Skipper. Vissa afrikanska länder har kommit så långt i sitt genustänk, att männen lever längre än kvinnorna. Det var väl upplyftande?
 29. eskimå
  Den buske 376. Jag vet inte hur länge man höll på med åderlåtning och sånt men "förr i tiden" kunde det vara mycket farligare att gå till doktorn än att inte göra det när man var sjuk. Doktorn gick mellan bårhus och patienter utan att tvätta händerna.
 30. "Tyvärr så tycker jag att LCHF-ätarna börjar likna en sekt. Några frälsta försöker med mer eller mindre osakliga argument att omvända andra."

  Nja... - Alex.P.Keaton - jag tycker Du har vinklat det "snett". Detta därför att normalkost-ätarna är väl ett gott exempel på en sekt = på tok för mååånga har på tok för lääänge ätit tonvis med blodåderförfettande/blodåderförkalkande föda - p g a att sektledningarna på svenska myndigheter ej hänger med - avseende nya moderna och väl belagda forskningsuppgifter - som säger att den mängd kolhydrater och socker - som normalkosten innehåller - ÄR direkt HÄLSOFÖRSTÖRANDE.

  Men det är ju i o f s inget nytt i den ”svenska modellen” - därför att kvicksilver var ju GRAVT skadligt överallt i naturen - men helt ofarligt i munnen på människor under ca 40 år - enligt myndigheten som var ansvarig för den frågan.

  Sen finns det tämligen väl belagd forskning - som säger att mobiler direkt an örat på barn och tonåringar är MYCKET FARLIGT. Men lik förbannat så påstår t ex SSI att det är ofarligt.

  Hur mååånga barn och tonåringar MÅSTE få grava IT-smogs-skador - innan ansvarig myndighet i Sverige gör något annat - än jamsar med den av IT-industrin köpta forskningen

  Jag har fem barnbarn under åtta år. När dom blir 20-30 år unga - så kan det bli så att 1-2 av de fem - kommer att ha diagnosticerbar Alzheimers sjukdom och/eller demens - ifall deras föräldrar går på SSI´s rekommendationer om användning av mobiltelefoner.

  Förlåt mig om jag låter som en sektledare - när jag nu säger att jag tycker en sådan framtid för en eller två av mina barnbarn är rent ut sagt för jävlig - enär den i grund och botten är HELT ONÖDIG - ifall SSI ej slaviskt gick IT-industrins ärenden. Det är ju en baggis att göra mobiler som överhuvudtaget ej går att prata med någon i - ifall en hörsnäcka ej är inpluggad och används.

  Så LITET är bekymret - med den hälsoskadliga elektromagnetiska strålning rakt in i örat = rakt in i hjärnan på barn och tonåringar... 💡


  "Jag vet inte hur länge man höll på med åderlåtning och sånt men "förr i tiden" kunde det vara mycket farligare att gå till doktorn än att inte göra det när man var sjuk."

  Jo... - Eskimå - men mina gjorda erfarenheter - under nu strax 70 år - säger mig att det även idag kan vara åt hållet livsfarligt att gå till läkare.

 31. Ida
  Hej! jag måste först och främst säga att denna sida var väldigt intressant att läsa!
  Jag har ätit frukt och trott att det varit supernyttigt, typiskt. Så jag hade alltså kunnat ätit godis istället för frukt? Tanken gör mig lite frustrerad! Från och med nu ska jag avstå från frukten! Ska man avstå från grönsaker också om man vill gå ner i vikt?

  Tacksam för svar! Mvh / Ida

 32. Ida:

  "Så jag hade alltså kunnat ätit godis istället för frukt?"

  Nej det är inte samma sak alls. Att frukten vi köper på ICA (och dessutom låter ligga hemma ett par dagar i fruktskålen innan konsumtion) överdrivs som viktig näringskälla är EN sak. Men att säga att det är likvärdigt med godis är en lika felaktig överdrift åt andra hållet.

  Själv väljer jag dock lite mjölkchoklad före en stor (isokalorisk) banan alla dagar i veckan.

 33. 1940
  Zepp:” Och bara för några generationer sedan åt man även här i landet massor av både fett och kolhydrater utan att bli vare sig feta eller diabetiska …”

  Inte alla i tidigare generationer åt ”massor av kolhydrater” men många känner igen LCHF som i stort sett sin barndoms husmanskost: Vilt, kött, mjölk och ägg från ortens bonde, husgrisen, vildfångad fisk, ofta lax, skogsfågel, bär och svamp, fil med grädde i och grönsaker/rotfrukter från köksträdgården.

  Ibland fick man stuvade makaroner och ärtsoppa med plättar en gång i veckan, potatisen mosades alltid med smör och när margarinet kom ratades det. Det mjuka brödet var hembakat och när det var slut blev det en hårdbrödskiva.

  Frukt förekom ytterst sparsamt! Ibland fick man en godis, lite glass eller ett glas läsk.

 34. Taaack ❗ - Zepp - för videolänken (ca 5,5 min) - om varför Wi äter fel = det är bra bussiness för läkemedelsbolagen. Ingen överraskning för mig personligen i o f s - men måhända för en hel del andra, kanske...

  Del 2 av den videon = om det hälsoförstörande med överdriven idrott (ca 5,5 min) och del 3 om för lite solsken (video ca 6 min) = för lite av vistelse utomhus = brist på D-vitamin - är sevärda också - tycker jag.

 35. Takoja

  Ja vi har antagligen ätit frukt i miljoner år men det var små vilda varianter, säkert inte alls så framavlat söta som dagens.

  Detta påstående krossas här i en ny intressant artikkel om frukt från Dennis Minger:
  http://rawfoodsos.com/2011/05/31/wild-and-ancient-fruit/

 36. 385
  Det var en intressant läsning.
 37. Marita
  Intressant Artikel Takoja :
  Blev väldigt sugen på att smaka dessa frukter :-). Såg fantastiskt goda ut .
 38. Janne
  Det är synd om dem som druckit sig feta och sjuka på läskedrycker och annat skit och som nu inte ens tål lite frukt.
  Monkey orange lät som en stadig frukost. 🙂
 39. Stefhan
  Hela den här diskussionen om att dels man går upp i vikt av att äta frukt och att det till och med skulle vara onyttigt att äta frukt känns väldigt konstig tycker jag. Har ni någonsin hört talas om att någon blev sjuk och fet och att det berodde på alla apelsiner och äpplen han åt???
  Jag äter 3000-6000 kcal från frukt VARJE dag och jag väger 70kg till mina 183cm och har absolut inga problem att kontrollera min vikt.
  Dessutom alltid stabilt blodsocker (har själv mätt många gånger) eftersom jag inte äter så mycket fett (mindre än 10 e%) och jag har varit helt utan sjukdom i snart 2 år.

  Ät frukt och njut av naturens renaste och godaste mat!

 40. Funderaren
  Stefhan, det finns många människor som inte får stabilt blodsocker av frukt, men de får stabilt blodsocker av fett.
 41. Mycket frukt och grönt och mättat fett kan ge lägre hjärt–kärlrisk - 2010-04-16 /Sara Holmberg med dr, specialist i allmänmedicin, Vårdcentralen Rottne och FoU Kronoberg - ”En hög andel mättat fett i kosten har sedan 1950-talet ansetts bidra till hjärt–kärlsjukdom. Allt fler studier talar nu emot detta paradigm. I en metaanalys, publicerad i American Journal of Clinical Nutrition, inkluderande 21 prospektiva epidemiologiska studier (347 747 individer) slår författarna fast att det inte finns något samband mellan intag av mättat fett och hjärt–kärlsjukdom generellt och inte heller för kranskärlssjukdom eller för stroke. I analysen togs det dock ingen hänsyn till eventuella interaktioner mellan konsumtion av fett och andra födoämnen. ...”

  Som icke läkare så har jag ingen svårighet att föreställa mig att kombinationen i normalkosten av på tok för mycket av framförallt kolhydrater och socker är huvudboven = ej det animaliska fettet. Bebisar får ca 55 % av sin energi ifrån fettet i modersmjölken - och det är ju ej rapsolja - utan animaliskt fett.

  Så logiskt sett är det då rimligt att anta att Wi bör minska på intaget av kolhydrater och socker - och kompensera det genom att öka intaget av animaliskt fett = LCHF-kost - som jag ser det.

  Lite frukt därtill gör då måhända ingen större skada för en icke sockersjuk, kanske... 💡

 42. sarah
  Jag har jobbat med viktnedgång i 30 år och kan bara säga : Du snackar bara SKIT!

  Att bara äta frukt förbränner fett mer än något annat, du har något fel i huvudet om du tror att fruktsocker och vanligt socker är samma sak.

  Jag har en kompis som vägde 146 kg så hon började med att bara äta frukt och efter 4 veckor vägde hon 100. och nu fortsätter hon.

  Har någon människa på jorden någongång sett en FET frukterian? Nej precis.

 43. Elvira
  Ja, jag undrar just hur det ska gå för din kompis som vägded 146 kilo och bara äter frukt och efter fyra veckor gick ner 46 kilo. Låter i mina öron som rent vansinne sen må du ha jobbat med viktnedgåg i 100 år och det behöver inte vara någon fördel. Har du jobbat så länge med viktnedgång så verkar det som om du inte lärt dig mycket eller så är du en sådan personlighet som inte tar till dig nya rön som kommer fram. Tråkigt men sådana som du finns det tyvärr många av.
 44. Lisa
  @Sarah ... Vad kan jag säga? "Du har något fel i huvudet om du tror att fruktsocker och vanligt socker är samma sak". Har du någonsin öppnat en kemibok? Vi som har studerat bland annat detta vetenskapliga ämne (bland många andra om hur kroppen och naturen fungerar) vet att "socker", alltså sukros/bordssocker består av två molekyler - en FRUKTOSmolekyl och en GLUKOSmolekyl. Glukos som alltså förekommer i alla spannmålsprodukter, rotfrukter etc, och fruktos som finns i frukter. Så om du hävdar att fruktoset är så totalt ofarligt - menar du då att det är glukoset som står för hela farligheten i socker (som du väl ändå håller med om?)? Och vad är det du vet som de som forskat på detta i många år, och kommit fram till att fruktoset är den farligaste av de två, har missat? Skulle vara intressant att höra dina argument =)
 45. jowl
  Detta var det absolut dummaste jag någonsin läst! aldrig i hela mitt liv har jag sett någons så inkompetent som den som skrivit detta. Innehåller så mkt fel så jag orkar faktiskt inte börja rätta alla, men för he---te man rekomenderar inte fruktogrönt till folk som behöver vitaminer, behöver gå upp i vikt eller nått anant än för folk som behöver GÅ NER I VIKT då 100g fruktogrönt i snitt innehåller 70-90%VATTEN vilket är bättre att äta en andra livsmedel innehållande 40-60% KOLHYDRATER vilket man blir FET av! det man menar är att byt ut mackan med fettigt pålägg till ett äpple... så får du varken i dig fett eller kolhydrater... damn att det finns så många totalt inkompetenda dietister och kostrådgivare... inte konstigt att folkhälsan ser ut som den gör (EXTREM DÅLIG MER SJUKDOMMAR IDAG ÄN NÅGONSIN TIDIGARE I HISTORIEN många av dom relaterade till fetma orsakad av att folk tror på sånt som står ovan...)
 46. jowl
  sen han som skriver i kommentarerna att man som bebis får bröstmjölk innehållande animaliskt fett och därför bör fortsätta äta animaliskt fett senare i liver är ju trög. drick du bröstmjöl och ät mäniskokött men försök för fan inte sprida dom ideerna till andra SNÄLLA!
 47. Medelålders kvinna
  Doc
  Vad säger du de sk. ORAC-värden som bla Paulún gör mycket väsen av i sina juicer etc.

  http://www.ewerman.se/modules/core/downloader.php?fileid=224&fil...

 48. Zepp
  A wide variety of foods has been tested using this method, with certain spices, berries and legumes rated highly.[3] There exists no physiological proof in vivo that free-radical theory is valid. Consequently, the ORAC method, derived only in test tube experiments, cannot currently be interpreted as relevant to human diets or biology.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_radical_absorbance_capacity

 49. vad ska man äta istället för frukt???
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av