Frukt och näring

frukt.jpgAtt få rekommendationen att äta mer ”frukt och grönt” är extremt vanligt. På något sätt har det nästan blivit ett enda ord: fruktogrönt. Är då frukt och grönsaker samma sak?

Låt oss se!

Som exempel tar vi Broccoli.
Det innehåller per 100g
2 gram kolhydrater (mest glukos, lite fruktos)
4,6 gram protein
0,3 gram fett.

Lite som Gurka (1.4g kolhydrater), eller Tomat (3.5g kolhydrater)

Alltså runt 1-3 gram kolhydrater per 100g. Är frukt likadant? Det känns ofta… lite mer sött eller hur?

Här kommer några exempel:

Apelsin per 100g
Kolhydrater 8.9 gram (3.6 g sackaros, 2.7 g fruktos, 2.6g glukos)
Protein 0,6g
Fett 0,3g

Nästan bara socker? Ungefär som äpple (8,2g kolhydrater), eller banan (18,3g kolhydrater!)

Som jämförelse innehåller cola-läsk 10,9g kolhydrater/100g. Men det är väl ändå annan sorts socker? Nej egentligen inte: 4.0g sackaros, 3.4g fruktos, 3.5g glukos. Apelsin och äpple innehåller alltså nästan lika hög sockerkoncentration som i coladryck, banan ännu mer. Och inte särskilt mycket annat.

Men är det inte viktigt att äta frukt för vitaminernas skull?

Faktum är att det är lite av en myt att frukter innehåller mycket vitaminer. Det är sant att citrusfrukter innehåller mycket c-vitamin, men det är i stort sett allt. Äpple exempelvis skulle man behöva äta runt 10 kilo av varje dag för att få i sig dagsbehovet av flertalet, men inte alla, vitaminer.

Se detta diagram där frukt jämförs med vitaminrika animaliska födoämnen, klicka här för förstoring:

Siffrorna på allt ovan kommer från fineli.fi (finska folkhälsoinstitutets livsmedelsdatabas) och är jämförda med rekommenderade svenska intag. Varsågod och kontrollera om du skulle tvivla. 😉

För dem som menar att människor alltid ätit frukt skulle jag vilja säga följande: ja och nej. Ja vi har antagligen ätit frukt i miljoner år men det var små vilda varianter, säkert inte alls så framavlat söta som dagens. Vidare var det mest under några månader om året.

Så vad försöker jag säga, skall man aldrig äta frukt? Tja frukter är goda och vackert paketerade, så det vore väldigt synd. Men de kan inte jämföras med grönsaker (särskilt inte ovanjords-grönsaker) då de innehåller mycket, mycket mer socker. Ungefär lika mycket som läsk per vikt. Såklart går det dock mycket lättare att dricka 500ml läsk än att äta ett halvt kilo frukt, så jämförelsen haltar lite. Om man inte får i sig frukten i form av juice! Det är i princip läsk med c-vitamin i.

Mitt förslag är att äta en frukt ibland om man vill. Men inte trycka i sig mer än nödvändigt, i tron att det skulle vara otroligt nyttigt, eller att man behöver vitaminer från dem.

Vidare, vill man gå ner i vikt eller har diabetes är det kanske bäst att helt enkelt äta så lite frukt som möjligt? Istället kan man äta ovanjordsgrönsaker för variation, och kanske lite bär för att det är gott (de innehåller mindre socker och är… mindre). Varför inte med riktig vispgrädde? 😉

080101
Andreas Eenfeldt
Kostdoktorn.se

Förklaring:
Glukos=druvsocker
Fruktos=fruktsocker
Sackaros=”vanligt socker” ex strösocker = en glukos+en fruktos ihopkopplat.

Läs mer

Diskussion om denna artikel med en dietist kan läsas här.

Fruktsocker gör dig fet

1 2 3 4 5 6 7 8 9

455 Kommentarer

  1. Maggan A
    Karin

    Grönsaker. Är man ute efter C-vitamin är olika kålsorter bäst, T ex broccoli och vitkål innehåller betydligt mera c-vitamin än t ex apelsiner. Det finns ingenting i frukt som inte finns i grönsaker, förutom socker då...

  2. Zepp
    I stället för frukt rekomenderas mat.. gärna kött, fisk, ägg, smör, grönsaker.. tills man är mätt.

    Frukt kan man ta i stället för godis.. som fredagsmys.. om man inte är känslig för socker.

    Det är egentligen inget fel på frukt.. de är bara inte så nyttiga som påstås.. mest vatten och socker!

  3. The Doc
    Maggan A
    Vitkål innehåller väl inte mer vitamin C än apelsin? Inte enligt min lista i alla fall.

    Karin:
    Paprika, röd och gul - tycker jag är en bra vitamin-C källa. ca 200mg / 100 gr.

  4. Gunnar Jakobsson
    Det här tramset om att inte äta frukt.. När ska människor lära sig att tänka själva? Frukt är naturens enda livsmedel som bokstavligen är GJORT för att ätas. Det har mellan djur och växter under miljontals år utvecklats ett samspel som gör att plantor ger frukt som är välsmakande och bra för att ätas och därigenom få hjälp med sin spridning av frön, dvs. hjälp med sin reproduktion. Mode-diet-förespråkare har inte en susning om det biologiska sammanhanget. Äter man en massa skräpmat och ovanpå det äter frukt så triggar naturligtvis insulinutsöndringen fettinlagringen av det man satt i sig. Frukt innehåller annars massor av olika kombinationer av nyttiga ämnen, noga utprovade av naturen under miljoner år. Förutsatt att den är giftfri och okonstlad.
    Svar: #433
  5. Anita
    @ 404. Kanske har du rätt. Förutsatt förstås att man inte är diabetiker eller i övrigt känslig för fruktos och att dagens manipulerade frukter verkligen innehåller några vitaminer. Många grönsaker innehåller faktiskt mer vitaminer än just frukt. Fast det beror ju förstås också på vad som ska räknas till frukt? Avocado? Kokosnöt? Gurka? Många frukter är också rejält giftiga för att växten i sig skyddar sig mot predation.
  6. Efvert
    Gunnar Jakobsson,
    Det har inte alltid funnits frukt året om...Problemet är ju att man äter för mycket frukt när man lätt kan få i sig rätt vitaminer och mineraler på annat sätt. Istället vräker vi i oss frukt(jämfört med vad vi är gjorda för) och därmed en massa socker som inte är bra för oss.
  7. André
    Håller med flera kritiska kommentarer. Blir lite less på halvsanningar.

    Artikeln förutsätter flera saker:

    (1) att vitaminer är de enda värdefulla nutrienterna i frukt, vilket är fel. Artikeln glömmer att nämna fibrer, mineraler, spårämnen och polyfenoler (flavonoider, fenolsyror, lignaner, tanniner, stilbeener etc).

    (2) att sockrets betydelse är helt oberoende av vilken form det kommer, vilket är helt fel. Det är en STOR skillnad att dricka en viss mängd socker i flytande form mot att äta det i t.ex. frukt. Insulin responsen etc blir helt annorlunda.

    (3) Det är nästan omöjligt att äta en stor mängd frukt däremot är det lätt att få i sig stor mängd kolhydrat på en gång i annan form. Som författaren själv påpekar är det lättare att dricka 500ml sockerdricka än ett halvt kilo frukt, vilket i sig är ett tungt skäl mot tesen att frukt bidrar till fetma.

    (4) Finns det någon vettig studie alls som visar att frukt bidragit till fetma? Jag tvivlar.

    Svar: #408
  8. Efvert
    Inte frukt i sig kanske men väldigt mycket mat idag innehåller hfcs(high fructos corn syrup). Det består till 50% av fruktos. Att vi sen dessutom äter en massa frukt gör att vi får i oss mycket mer fruktos än vad vi tror.
    http://www.nordisknutrition.se/artiklar/4-08/NN4_s36_fet_fruktos.pdf
  9. André
    Måhända, får vi i oss för mycket fruktos, med det är snarare ett skäl att vara kritisk mot raffineringen av vår mat, inte mot fruktätande. Jag behöver väl inte påpeka att studien i länken du angav inte på något sätt visar att frukt bidrar till fetma? Studien visar att nästan 85g flytande fruktos inducerar mer fettmainlagring än motsvarande mängd glukos. Det motsvarar ungefär 30 apelsiner. Äter man 30 apelsiner på ett bräde är nog fettinlagringen som kommer därav det minsta bekymret man har. Detta visar hur fånigt det är att påstå att sådana här studier på något sätt skulle visa att frukt inte är bra. Sådana slutsatser bortser helt från hur fruktosen är "paketerad" vilket är helt avgörande för vilken effekt det har på kroppen. Summa summarum: de som påstår att frukt inte är hälsosamt snackar skit.
  10. SLUTLIG LÄGESRAPPORT

    Apropå min kommentar 16/3-11 ovan HÄR.

    Jag har nu ej ont någonstans och äter inga mediciner.

    Tala om BINGO ❗ - för en som snart är 72 år LivsErfaren.

  11. Ninna
    Finns inga som helst bevis på att frukt ger fetma. Jag äter 1 kg frukt varje dag, för jag älskar frukt. Har inte varit sjuk på mer än 10 år, inte ens förkylning, för jag får i mig allt jag behöver genom frukt och har sjuhelsike till imunförsvar. Dessutom väger jag bara 50 kg och har gjort det de senaste 15 åren, så fet blir man inte. Självklart äter jag ingen skräpmat i form av snabbmat.
  12. sten b
    Ninnan, du uttryckte en viss tveksamhet huruvida Boberg hade kärlkramp, vilket jag kan hålla med om till viss del. Här har du min historia att jämföra med !
    Jag blev diagnosticerad med kärlkramp via angiogram hösten 2005. Läkaren ville sätta in åtminstone en stent men jag fick tid på mig att läsa upp och fann att dessa är högst temporära rör som är utmärkta för att rädda liv men knappast långsiktiga lösningar. De kunde ofta bli blockerade och gjorde inget åt underliggande systemiska problem som orsakade utfällningarna i blodådrorna. Jag var bara 59 vid diagnosen och min försämring hade gått från inga symptom till "ibland ont efter 30 meters promenad" på bara 9 månader. Om inget bättre fans kunde jag behöva tiotals stenter inom något år, så jag sa nej tack.

    Apropå Bobergs armvärk: Jag hade haft en svår värk i vänsterarmen ett par år innan kärlkrampen satte in. Den värken gick plötsligt bort och sedan märkte jag att om jag gick för fort så blev jag inte anfådd men fick bröstvärk så att jag måste stanna. I början eller efter kortare /långsammare ansträngning kunde det räcka med 30 sekunder "blickstilla" för få att smärtan att släppa. Senare kunde det ta 20 minuter. Det inträffade inte enbart som ett resultat av fysisk ansträngning utan kyla och blåst kunde lösa ut det också. Men det värsta var på nätterna. Efter en eller ett par timmars god sömn vaknande jag plötsligt klarvaken , undrade varför i början. Sedan kom smärtan i bröstet från noll till värre och värre, säkert som åskan efter blixten. Tvungen att sitta upp eller stå eller gå runt, röra på mig, vilket gjorde smärtan mindre men det var som att en tid var satt. Efter 10 - 20 minuter släppte det och då var man ofta iskall och frös med urusel cirkulation överallt. Ett glas vatten i början av attacken kunde hjälpa ibland, kanske förkorta plågan. I mitt fall förstod jag att en halva av hjärtat, den som pumpar mellan lungorna och ut i kroppen inte hängde med vilket resulterade i tryckökning över lungorna, vilket gav upphov till bröstvärken.
    Idag, ca sju år sedan problemen började har jag varit helt symptomfri i 16 månader och betraktar mig därför nu som frisk. Har fortfarande invalidparkeringspass som jag verkligen behövde när jag fick det. Minsta kyla och mer än 50 meter till bilen och jag kunde bli "hängande" någonstans halvvägs, oförmögen att röra mig ur fläcken i väntan på att bröstvärken skulle släppa. Men inga fler invalidpass för mig! Efter bara 6 veckor med strikt LCHF var jag symptomfri och sedan har det bara blivit bättre. Blir 67 i år och känner mej mer som 40 med klar blick framåt och tilltagande energi !

  13. camilla
    jag har hört att det är inte så bra att äta banann för mycket det är jätte mycker

    socker och sen blir men för ståppad i magen
    har jag hört
    är det så?

  14. jag har hört att det är inte så bra att äta för mycket banan´för mycket det är jätte mycket
    socker och sen blir man för ståppad i magen
    av banan
    åmm man äter för mycket
    har jag hört
    är det så?
  15. André
    Tänk efter på din fråga så inser du att svaret på den är självklart och trivialt. Det är trivialt sant att det inte är så bra att äta *för mycket* av någonting, hur skulle det kunna vara det?

    Det är inte bra att äta för mycket banan precis som det inte är bra att äta för mycket av någonting annat.

  16. Emma
    Detta var nog bland det löjligaste och mest felaktiga jag någonsin hört. Hur kan man säga att frukt innehåller för mycket socker? Det är INTE dåligt med frukt. Däremot är animaliska produkter inte alls särskilt hälsosamt, kanske borde ni börja söka fakta om det istället för något som faktiskt är bra.
    Svar: #434
  17. Zepp
    Eh, då anser du kanske att läsk är lika nyttigt?

    En del frukt innehåller så gott som lika mycket socker som en läsk!

    Sen så.. det handlar om råd för de som har svårt att gå ner i vikt!

    Och frukt innehåller det socker det innehåller.. det blir hur som helst svårt att förneka.. finns även annat som kan vara nyttigare än just sockret!

    Ät du ett äpple om dagen, det har ingen dött av ännu.. vad jag vet!

    Svar: #452
  18. cumulus
    Emma,
    Vi lever i perfekt symbios med frukt. Vi får i oss vätska, socker och lite näring. I gengäld sprider vi dess frön tillsammans med vår avföringen i en fantastisk nystart för nya fruktträd.

    Eller:

    Så är frukt en parasit på oss. Lurar oss att sluka den i massor med sin söta smak. Oemotståndlig. Inte för att vi vinner på det. Bara fruktens spridning gynnas utom någon somhelst hänsyn till vår hälsa.

    Eller:

    Fruktens söta smak får oss att äta mer och mer. Bra för oss då vi behöver ett fettlager likt björnen får av bär inför vintern. Och fruktträden sprids.

    Jag vet inte vad som är rätt. Men frukten verkar gå vinnande ur varje situation.

  19. André
    Zepp,

    Kan du ge någon källa på ditt osannolika påstående? Men du menar kanske 'socker' = vilket sockerart som helst?
    Att äta frukt hindrar ingen att gå ner i vikt, men du kanske kan leta upp någon frukterian som är överviktig? Lycka till . . .

    Svar: #420, #421
  20. Zepp
    Vad jag vet så omvandlas alla digesterbara kolhydrater till blodsocker.. oavsett vad de hette innan du svalde dem!
  21. snutte
    Inte så lätt att hitta en frukterian,dom dör ju. Steve Jobs
  22. André
    Zepp,

    läs mitt inlägg 407 och 409 så kanske du förstår varför ditt inlägg är irrelevant.

    Snutte, ditt svar var komiskt 🙂

    Svar: #423
  23. Zepp
    Eh.. vi pratar väl om olika saker då.. men om det är näringen vi pratar om.. skippa en del av frukten och ät närinstätare mat i stället!

    Grejen är att frukt har ett oförtjänt gott rykte vad gäller näring, och modern frukt, skördad omogen och flugen hit saknar rätt mycket likhet med de som skördas här när det är säsong.. så ät dina svenska äpplen när det är säsong!

    "Det är naturligtvis inget fel att äta frukt och grönt. Det konstiga är att det som framställs som någon slags vetenskaplig sanning uppträder lite som det vill i olika länder.
    Här i Sverige ska vi äta ett halvkilo grönt om dagen – potatis borträknat. I USA ska man äta nio portioner per dag. I Frankrike sex portioner.
    I vissa länder betonas det att frukt och grönt skyddar mot cancer, i andra att det är hjärt- och kärlsjukdomar som hålls stången, i ytterligare andra att det är en kur mot övervikt och diabetes.
    Om vi tänker bort alla moderniteter som frys, växthus och snabba transporter, hur fasiken skulle vi kunna äta enligt rådet ”Fem om dagen” nu, här, i mars månad?
    Och vi är ändå inte sååå olika våra förfäder att vår överlevnad numer skulle hänga på importerade jordgubbar.
    Vad hände med ”An apple a day keeps the doctor away”?"

    http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlborg/article4683917.ab

  24. André
    Får inte ut så mycket vettigt av ditt inlägg. Det är få produkter som är så näringsrik som frukt. Men det är klart det finns olika kvalité på frukt också.

    Att hänvisa till Aftonbladet som källa säger en del . . .

    Läs istället något mera vederhäftigt.

    http://www.doctorsnatural.se/TEMANUMMER/2009-06-03-bananer-nyttiga.htm

    Svar: #425
  25. Ann Kristin
    Jag föreslår att du går in på Matkalkyl och tittar noga på fruktens innehåll, samt ta i beräkningen hur besprutad frukt och grönsaker är. Jag odlar själv, eller köper ekologiskt, men det mesta är giftigt.
  26. André
    Ja ekologiskt är att föredra hoppas att den blir billigare framöver.
  27. Anne
    Äpple med skal:

    NÄRINGSVÄRDE PER 100 G

    Energi

    232 kJ

    Energi

    56 kcal

    Protein

    0 g

    Fett

    0,1 g

    Mättade fettsyror

    0 g

    Kolhydrater

    12 g

    Fibrer

    2 g

    C-vitamin

    12 mg

    D-vitamin

    0 mcg

    Folat

    2 mcg

    Järn

    0,1 mg

    Zink

    0 mg

    Kalcium

    4 mg

    Ägg (utan skal :-))
    NÄRINGSVÄRDE I ÄGG (PER 100 G ÄTLIG DEL):

    Energi och näringsvärden Mängd
    Energi 612 kJ, 146 kcal
    Protein 12,6 g
    Fett 10,1 g
    Kolhydrater 1,4 g
    Kolesterol 0,4 g
    Vitaminer Mängd
    B-karoten (A) 42 µg
    Retinol (A) 204 µg
    œ-tokoferol (E) 1,8 mg
    D-vitamin 1,4 µg
    Bl-tiamin 0,07 mg
    B2-riboflavin 0,45 mg
    B6-vitamin 0,1 mg
    Folacin (B) 47 µg
    B12-vitamin 1,5 µg
    Biotin (B) 25 µg
    Pantotensyra 1,8 mg
    K-vitamin 45 µg
    Mineraler och spårämnen Mängd
    Natrium 132 mg
    Kalium 126 mg
    Kalcium 50 mg
    Fosfor 200 mg
    Magnesium 13 mg
    Järn 1,91 mg
    Zink 0,3 mg
    Jod 21 µg
    Koppar 0,03 mg
    Mangan 0,02 mg
    Fluor 30 µg
    Krom 0,5 µg
    Selen 24 µg
    Molybden 9 µg
    Aminosyror Mängd
    Isoleucin 730 mg
    Leucin 1150 mg
    Lysin 990 mg
    Metionin 440 mg
    Fenylalanin 710 mg
    Tyrosin 560 mg
    Treonin 610 mg
    Cystein 260 mg
    Tryptofan 180 mg
    Valin 950 mg
    Arginin 830 mg
    Histidin 320 mg
    Alanin 770 mg
    Asparaginsyra 1350 mg
    GlutaminSyra 1540 mg
    Glycin 460 mg
    Prolin 510 mg
    Serlin 990 mg
    Mättade fettsyror Mängd
    Myristinsyra 0,03 g
    Palmitinsyra 2,10 g
    Stearinsyra 0,63 g
    TOTALT: 2,76 g
    Enkelomättade fettsyror Mängd
    Palmitoljesyra 0,37 g
    Oljesyra 4,08 g
    Gadoljesyra 0,02 g
    TOTALT: 4,47 g
    Fleromättade fettsyror Mängd
    Linolsyra 0,78 g
    Linolensyra 0,05 g
    Arakidonsyra 0,12 g
    Dokosapentaensyra 0,01 g
    Cervonsyra 0,12 g
    TOTALT: 1,08 g

    Svar: #428
  28. Ann Kristin
    Det är ju lätt att förstå att jag äter fyra ekologiska ägg varje dag, därav en rå äggula (svavel). Skalen lägger jag i komsposten, som luftar den bra. Sedan fyller jag på ekologisk paprika, eller ekologisk citron eller lime i mitt vatten.
  29. André
    Det var ju märkligt. Din lista stämmer inte med livsmedelsverkets databas för ägg:

    Ägg ekologiskt rått
    NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
    Energi 592 kJ
    Energi 141 kcal
    Protein 12 g
    Fett 10,1 g
    Mättade fettsyror 2,9 g
    Kolhydrater 0 g
    Fibrer 0 g
    C-vitamin 0 mg
    D-vitamin 1,5 mcg
    Folat 84 mcg
    Järn 2,0 mg
    Zink 1,3 mg
    Kalcium 54 mg

    Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedeldatabas, version 2012-01-26

    Svar: #430
  30. Per J
    Ägg har inga exakta värden.
    Olika laboratorier får olika analysresultat, även om de skulle analysera samma ägg.
    Vid analys så tar man ett blandprov från tillgängliga ägg på marknaden, de äggen kan komma från olika ställen, höns utfodras inte exakt likadant och det kan väl även skilja lite på hönsrasen och årstiden.

    Det som förvånar mig är skillnaden på kolhydrater, enligt Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 2013-05-30 är den 0.4 g per 100 g.

  31. André
    Jo det förstås, men det var större skillnader än jag trodde. Och samma gäller ju för äpple, också det beror på vilken sort och när och var det plockades.
  32. LOTTA
    Fanatism är inte attraktivt i någon form. Jag tänker inte ge mig in i diskussioner med människor som tror extremt på det ena eller andra. Predikare övertygar sällan någon annan än sig själva. Vill man ha råd är det bättre att lyssna på forskare än på försäljare för en metod.

    Det finns vetenskapligt fog för att det är bra att minska på kolhydraterna när man ska gå ner i vikt och att man kan äta naturligt fett, men ingen diet fungerar i längden om den inte är realistisk. Det räcker utmärkt med att minska på kolhydrater genom att t ex utesluta chips, ris och pasta och minska på socker i form av godis, glass, läsk, alkoholhaltiga drycker osv. Det är knappast troligt att personer med övervikt plötsligt kastar sig över flera kilo frukt för att ersätta sockret i godis, som är ett större problem. Att förneka att frukt innehåller viktiga mineraler och vitaminer är inte så trovärdigt. Nackdelen, dvs fruktsockret, är inte något större problem om man minskar mängden socker på andra områden. Det finns ju socker i så många matvaror som vi inte tänker på. Ketchup t ex. Broccoli är gott, men kan givetvis inte ersätta en banan eller en aprikos. Var sak i sitt sammanhang, utan att överdriva.

    Det handlar om att hitta en balans som fungerar för en själv. Man ska inte sluta med något man tycker om, utan välja vad man prioriterar.

    För de flesta som är överviktiga (mig själv inräknad) är träning en nyckelfråga. När man tränar mer minskar suget efter godis. Att bara tro på en diet utan att komplettera med träning är inte heller hållbart i längden.

  33. Sara
    Dock så är ju frukterna nu framodlade för större sötma
  34. Sara
    Varför skulle animaliska produkter inte vara hälsosamma? Djur som bara äter kött går väl under
  35. Salt och Besk
    Håller med allt Lotta i kommentar 432 och blir närmast chockerad av de halvsanningar och den pseudovetenskapliga begreppsapparaten som man slänger sig med här bland vissa LCHF-förespråkare. Jag kan säga att jag är "hypersensibel mot syreatomen i vatten med för lågt PH-värde och därför inte kan dricka visst vatten" - men det är fortfarande komplett nonses även fast jag slänger mig med vissa vetenskapligt klingande begrepp. Rätt lätt att göra det.

    Det som är mest chockerande är att allmänläkaren som driver bloggen själv bidrar till detta. Han har ett visst ansvar då hans "fans" till största del ej verkar vara läkare eller näringsfysiologer eller dylikt. och trots att syftet är gott kan man inte riktigt komma ifrån känslan av hypokondri snarare än sund kosthållning. Finns inget som heter att man är "superkänslig" mot bär eller frukt Kostdoktorn så länge man inte har allergi. Ursäkta men vad är det för kvalificerat struntprat?

    I så fall: hur yttrar sig denna "superkänslighet"? Hur kan den fastställas? Vilka mätningar har gjorts för att avgöra om någon reagerar "superkänsligt" mot frukt? Menar du viktmässigt? Matsmältning?

    Att du slänger dig med sådana uttryck ger mig känslan av att du på ett subtilt sätt försöker få det du säger att låta som medicinskt begrepp eller "doktorns ord" och därför då automatiskt ger det mer tyngd. Det känns nte ok. Finns heller inget som heter "kolhydratallergisk" eller andra nonsensbegrepp ni slänger er med för att rationalisera tidigare överätande av fel sorts mat.

  36. Julia
    Jag är förvirrad. Enligt denna föreläsning av Dr Lustig i USA så säger han att frukt är bra:

    https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&list=FLSQpz1i18VcXbe...

    Jag har läst att frukt har ett lägre glykemiskt index än raffinerat, vitt socker och att fibrerna i frukten gör att fruktsockret absorberas långsamt i tarmen, vilket gör att blodsockret höjs långsamt och jämt. Det kanske inte stämmer då?

    Tacksam för svar (eftersom jag äter väldigt mycket frukt...)

  37. hellstream
    Paprika innehåller 4 ggr mer c-vitamin än apelsin och lika mycket antioxidanter.
  38. martin
    Tycker det är synd att angripa frukt. Socker problemet ligger inte där och när lchf lobbyn ger sig på allt socker blir det bara patetiskt imo. Jag håller vekligen med om att samhälllet behöver sockersaneras till stor del men inte ska alla springa omkring i ketos.
  39. Ove
    Kostdoktorn var tämligen återhållsam och pekade enbart på det lätt konstaterade faktumet att frukt innehåller mer socker och mindre näringsämnen än grönsaker. Därför har det ringa värde för diabetiker, de som vill undvika att få diabetes och de som vill minska i vikt.
    Flera av de kritiska inläggen har ett annat syfte. De utgår från att fruktkonsumtion representerar ett stort ekonomiskt värde och vill i likhet med läkemedelsbranschen så vakt om det.
    Syftet med detta forum är uppenbart och vällovligt. De som angriper Andreas utifrån politiska och ekonomiska orsaker skiljer ut sig och går snabbt att identifiera som verktyg för någonting annat än viljan att diskutera nyttig och hälsosam mat.
    Så fort ordet "sekt " används har vi skäl att ana sådan aktivism bakom inläggen.
    Matproducenternas ansträngningar att stoppa folkrörelsen bakom LCHF får det allt svårare. När vi får tänka och välja själva, utan påverkan av reklam och pseudoforskning kommer de flesta till insikt om vad som vi mår bäst av och vilken mat vi evolutionärt är byggda för.
    Bevisningen är blytung till LCHF:s fördel. Mättat fett är inte längre farligt utan livsnödvändigt. Spannmålsbaserad mat ger sjuklighet. Det var fel att rekommendera socker till diabetiker. Och i veckan föll bastionen om mjölkens nyttighet.
    Kan vi vänligen få be alla troll att under stor tystnad backa mot utgången?
  40. jo
    Över äta frukt är nog sällan problemet hos överviktiga och diabetiker.
    Jag är också relativt säker på att det är ganska få som äter kilovis med frukt varje dag. (jobbat som frukt och grönsakshandlare i 5 år och tycker mig ha relativt bra insikt) . det är nog snarare så att frukt är något man äter lite då och då och i största delen på sommarhalvåret. ( Bananer är ett undantag som jag kan köpa alla argument emot. )
    Att du tog bort allt som inte var nödvändigt för din överlevnad, är det vad du vill veta på din dödsbädd. livskvantitet före livskvalitet. ?
    Ät inte frukt om du inte tycker det är helt underbart men neka inte dig alla underbara smaker vår fina jord har att erbjuda bara för du tror att du kommer bli smalare och äldre. Det är inte allt som betyder något. Frukt och bär är fantastiskt gott och nyttigt, kanske inte har lika mycket näring som kött men i min mening är inte tanken att du ska äta det till middag. En fin apelsin är en underbar efterrätt man kan unna sig. Man ska äta med måtta och alltid kombinera med daglig motion. Om man gör det ser jag inte hur det skulle påverka din viktnedgång märkbart. Ta trappan om du skulle känna att det ändå tar emot att njuta av nått sött på kvällen. Massor med kärlek till er alla! EKO ALLA DAGAR 🙂
  41. Micke
    Läste den här artikeln...Antar att du inte äter frukt själv?
    Jobbar själv inom livsmedelsbranschen och det du skriver är helt felaktigt, på varenda punkt. Vet inte var du får det här ifrån. Kör du på med rött kött, bacon och vit bröd. Hört talas om fibrer?
    Svar: #442
  42. sten
    Ingen fara, det är många av oss som har dragit ned frukten till någon enda i veckan. Men vi undviker numera bacon eftersom det innehåller alldeles för mycket lättoxiderat fleromättat fett nu när grisarna matas med soja eller majs, ofta GMO. Vill varken ha mineralbrist eller IBS så GMO förblir ett klart lågvattenmä rke. Förr var det bättre, speciellt med utegångsgrisar som då kunde leverera bättre naturligt fett med det allra bästa Vitamin D3 som de lagrar i fettet från solsken! Däremot rött kött går utmärkt, men endast gräsbetat från organisk bonde så att vi slipper både växtgiftsrester och lättoxiderade fleromättade fetter från spannmål, som för grisar. Bröd, varken vitt eller fullkorn äts men undviks ofta , även om det är organiskt , eftersom det nya vetet som (kanske) bekant höjer blodsockret betydligt mer än det vi åt upp till mitten av 1980-talet, innan diabetesexplosionen alltså. Däremot massor med grönsaker eftersom här finns antioxidanterna som kanske kan rädda oss från myopia, nedsatt hörsel, tidig skrynklighet, leverfläckar, hjärtsjukdom och cancer. Även bär, framförallt de små vilda som hallon och smultron innehåller ju som bekant mest antioxidanter, anledningen till att äta frukt som dock innehåller betydligt mindre, så varför välja sämre? Dessutom innehåller frukt mycket fruktos som inte är bra för levern i mäng, så därför kan det räcka utmärkt med någon enda frukt i veckan. Tycker du att även jag fått allt om bakfoten ? Men om du jobbar i livsmedelsbranschen och blir tvungen att slänga osåld frukt varje vecka kan jag förstå att det känns surt. Men det går ju att satsa på bättre produkter!
  43. Madeleine
    Carb the fuck up
    Äter minst 10 frukter per dag
    Är pinnsmal
    Frukost bl.a 2 bananer, mellis 1 Mango, 1/2 melon, 1 kiwi, ett äpple. Kvällsmål 10 dadlar 1 clementin banan ananas och en smoothie på eftermiddagen på frukt
    Äter enligt high carb low fat och har aldrig mått bättre på obehandlad mat och inte skit LCHF.
    Svar: #444
  44. sten
    Kul för dig! Det gick länge mycket bra att äta allt även här tills vid 59 års ålder hjärtproblem kom som obeställda räkningar på posten. 6-7 svåra år senare vände allt genom att då börja med LCHF. Tack för att kostdoktorn finns för oss osaliga som tål varken socker, fruktos eller snabba kolhydrater i mängd!
    Ni andra lyckliga kanske t.om. kan slippa artros och urea som fruktosen bildar och slippa få bruna märken på händer som en sockerrik lågfettkost orsakar hos många av oss andra stackare. Men skäll inte på LCHF för utan LCHF klarar åtminstone inte jag mej idag för då kommer säkert den invalidiserande kärlkrampen jag hade i 6 år som bara försvann med LCHF tillbaks! Med LCHF kan jag fortsätta leva som förr och slippa oroa mig för långtidsverkningar av dom medicinerna som jag inte tar längre!

    Ingen vanlig söt frukt men ett par avocado i veckan äter jag däremot gärna !
    Dessutom paprika som innehåller mycket mer (7 ggr mer!) vitamin C än motsvarande apelsiner, och vattenmelon och tomater för Lycopene. Så vattenmelonen blir den enda "frukten" jag äter . Den är söt för mig men innehåller ca 6 g socker per 100 gram vilket är lite mer än hälften av vad 100 g apelsin ger.
    Lev väl !

  45. anders
    I slutändan skulle jag påstå att vattenmelonen är den sötaste frukten av de alla med tanke på hur mycket av innehållet som är vatten
  46. Ki
    Till JO 440.
    Bra inlägg, livskvalitet ...
    Människor är allätare, lagom av allt mat som är naturlig och ej processad är bra.
    Människor som är tjocka har ätit fel från början, för mycket socker och vitmjöl och fel sorts fett framför för mycket och inte använt kalorierna eller har metabolisk sjukdom.
    Frukt är mycket mer än socker.
    Kött är mycket mer än protein.
    Och fett livsnödvändig i alla celler,kroppen reglerar det mesta av kolesterolet själv..
  47. Viktoria
    En nagel i ögat: Det finns ingenting som heter grönsaker (det är typ ett samlingsnamn på ätbara saker, så ordet finns såklart, men ordet finns inte i en ren botanisk/biologisk mening) egentligen. Gurka är en frukt, banan är en frukt på en ört. Just sayin'! 😉

    Jag förstår däremot vad du menar och jag håller med om att det är dumt att överkonsumera söta frukter. Däremot tror jag inte ett skit på att bananer och Coca Cola är jämförbart. Bananer kanske innehåller mer sockerarter per gram, men istället har bananen annat som väger upp detta medan Coca Colan har rena och skära gifter i sig.

  48. Maria
    Som biolog kan jag inte alls förstå logiken i att inte äta frukt. Tittar man evolutionärt, genetiskt och fysiologiskt så är vi mycket väl skapade för en grön diet, av vilken frukt utgör en väl diet viktig del. Det bör däremot nämnas att den förädlade frukt vi äter idag nog är nog sötare är den våra förfäder åt. Trots detta finns det flera typ II-diabetiker som avsevärt förbättrat sina värden sen de gick över till frukteriandiet.
  49. Maria
    Sen är det ju faktiskt så att mycket forskning idag visar att det är den totala mängden kalorier som är avgörande; dvs för mycket protein och fett bidrar också till åldersdiabetes. Tar man bort en energikälla i form av socker, protein
    eller fett så kan man sänka sitt dagliga intag av kalorier och därmed förbättra sina blodsockervärden! Lågkalorideten har ju visat sig vara det mest effektiva i det långa loppet, för både hjärt-kärlsjukdom, cancer och åldrande.
  50. Jennifer
    Hej jag heter Jennifer, och gillar dem allra flesta grönsakerna.
    Men jag är inte så förtjust i skalet på tomaten.
    Jag undrar om jag får i mig ämnet "lykopen"
    Även fast jag skalar tomaterna,
    Och får jag i mig det bättre om jag värmer upp de i kastrullen?

    Tacksam för svar.

    Och kan jag få i mig lykopen bättre, på något annat sätt?

  51. Akhil
    Fruktos i produnter kommer ju inte alltid från frukt. Bör man verkligen blanda ihop det? Lite som äpplen och päron? 😛

    Tips på bra artikel imo:

    http://fof.se/tidning/2013/1/artikel/frukt-men-undvik-fruktsocker

  52. Tjoflöjt
    Tjo! Har man problem att gå ner i vikt är det nog inte frukten man bör göra sig av med i första hand.

    Tack för mig!

  53. Markus Andersson
    Här är totalt fel gällande äpple samt kolhydrater i sig. Man tar kolhydraten minus Fiber innehållet därmed får man rätta påverkan i kroppen enligt Dr Eric Berg som också håller föreläsningar om LCHF via internet seminarier via Youtube som också arbetar som läkare i USA. Sedan är det något jag anser kostdoktorn missat om varför man ska äta grönsaker: Det renar levern från fetter. Så äter man fett måste man också äta grönsaker och rätt sådana, såsom( 100 gram broccoli ) väger tyngre än 500 gram gurka och tomat så att säga :P. Men 1 -2 äpplen per dag är inte farligt om man håller på 50 gram kolisar. nu syftar jag självklart på en frisk person och är aktiv.
  54. Erik
    Det är många som anser att mackor, pasta, läsk, godis/frukt, margariner och processade produkter som sojamjölk och fusksocker mm är det normala att vräka i sig dagligen. Det är val som du aldrig behöver försvara om du väljer. Det är val som ingen höjer på ögonbrynen över om du äter och som inga tidningar gör stora löpsedlar om. Naturlig mat som nötter, bär, smör, grönsaker, fisk, skaldjur, fågel och kött lagad från grunden kan skapa smått aggressiva diskussioner, löpsedlar och delar upp oss i grupper. Oerhört märkligt eg, kanske borde livsmedelsverket och dietister uppdatera sina kunskaper? För att fortsätta som vi gör kommer bara leda till mer fetma, diabetes och hjärtsjukdomar. Så hur mycket vi än vrider och vänder på allt, så kommer frukt vara = godis fast med lite mer nyttigheter i. Är det nyttig du vill vara, välj grönsaker istället som ger betydligt mer av den varan och betydligt mindre bieffekter som socker ger.. Sen ni som säger äter massa frukt har aldrig varit sjuk. Jag äter aldrig frukt och är inte sjuk jag heller.
  55. Rebecca
    Hej!
    Jag äter (sen 13 år tillbaka) en stor tallrik färsk frukt på fastande mage. På tom mage är frukt alkaliskt inte surt. Det passerar genom tarmen på ca 20 min, med undantag av banan som tar en timma. Sen äter jag inge mer frukt under dagen. Jag tror nämligen att om man t.ex äter kött och potatis som kan stanna i tarmarna upp till 14 timmar, om man då skulle äta frukt som efterrätt efter köttmåltiden. Då stannar också frukten länge i magen. Det blir surt o ofräscht, en föruttnelse process påbörjas.
    Frukt är i mitt tycke det absolut fräschaste man kan äta. Det rensar o renar. Frukt är helt överlägset andra livsmedel. Det gäller bara att äta det på rätt sätt. Det bör ha gått ca 12 timmar från det att man åt dagen innan tills första frukttuggan.
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av