Alkohol och vikt

beerbelly.jpgVar kommer begreppet ”ölmage” ifrån? På något sätt verkar många vara överens om att ett stort öldrickande ger en stor mage. Och inte bara svenskar, utan även på till exempel engelska finns samma begrepp: ”beer belly”.

Varför kan man inte lika gärna säga ”vinmage”, eller ”spritmage”? Som vi skall se nedan innehåller vin och sprit betydligt mer kalorier än öl. Märkligt eller?

DD+ MEDLEMSKAP

Låt oss se vad ölen innehåller… Det varierar såklart något efter märke, men på det stora hela kommer nog dessa siffror nära sanningen:

Öl (4,5%) per 100ml:
Kolhydrater 4,1g (2g glukos, 2g maltos)
Alkohol 3,5g
Protein 0,4g
Fett 0g
Vilket ger 43 kalorier, 39% från kolhydraterna.

Inte så lite av energin kommer alltså från kolhydrater, och dessa även i en form som tas upp väldigt snabbt av magen (mycket högt GI). Kanske ligger det något i begreppet ”flytande bröd”, som en del kallar öl för.

Jämför detta med genomsnittligt vin (8-15%), per 100ml:
Kolhydrater 0,5g
Alkohol 9g
Protein 0,3g
Fett 0g
Vilket ger 68 kalorier, 3% från kolhydraterna.

Mer kalorier alltså, men bara en bråkdel av kolhydratinnehållet…

Eller Starksprit (Vodka, Gin, Whiskey, Konjak) per 100ml:
Kolhydrater 0g
Alkohol 33g
Protein 0g
Fett 0g
Vilket ger 229 kalorier, 0% från kolhydraterna.

Än tydligare – massor av kalorier men inga från kolhydrater.

DD+ MEDLEMSKAP

Kalorier eller kolhydrater?

Inte sällan hör man hur mycket kalorier det är i den ena eller andra drycken. Man förväntas alltså räkna kalorier för att gå ner i vikt. Hur kommer det sig då att folk var smalare förr innan man visste vad kalorier var? Och hur kommer det sig att ju mer en person vet om kaloriinnehåll i olika livsmedel, desto mer överviktig är personen i genomsnitt? (min personliga erfarenhet).

Och hur kommer det sig att drycken med minst kalorier, öl, i folks erfarenhet verkar ge mer viktuppgång, än drycker med betydligt mer – vin och sprit?

En grundtanke när det gäller lågkolhydratkost, är att man vanligen inte behöver bry sig om kaloriintaget. Det gör kroppen oftast bra själv, så länge man håller nere kolhydratintaget. Det är visat i ett stort antal studier – mindre kolhydrater ger minskad aptit och spontant mindre kaloriintag.

Hur det fungerar

De snabba kolhydraterna i öl kommer mycket snabbt ut i blodet. Blodsockret får inte gå upp för högt (hela blodomloppet rymmer bara ca 5 g normalt), varför kroppen måste producera insulin som talar om för cellerna att ta upp sockret. Om man inte nyligen tömt sina sockerlager med hård träning, kommer mycket av sockret att behöva omvandlas till fett för att lagras. Det är vad insulinet, vårt fettinlagrande hormon, talar om för kroppen att göra då det stiger tillräckligt högt. Det säger till att omvandla socker till fett, och talar om för fettcellerna att lagra in mer fett, och hålla kvar det de har.

Detta kan i längden ge energibrist i blodet, vilket kan tänkas ge ökad hunger. Inte få, i min erfarenhet, blir sugna på allt möjligt när de dricker öl. Eller söta drinkar. Kanske är det härifrån vi får begreppet ”fyllehunger”?

Vin eller sprit däremot, innehåller nästan bara energi från alkohol. Denna ger ingen ökning av insulinhalten i blodet, vårt fettinlagrande hormon. Därmed får inte heller fettcellerna signalen att suga åt sig mer fett. Alkoholen förbränns i levern – den kan vid överskott även omvandlas till ättiksyra eller triglycerider och skickas ut i blodet för förbränning i andra kroppsceller.

En del menar att denna förbränning av alkoholen ändå bromsar viktnedgång, genom att ske ”istället för” fett som annars kunde förbränts. Som jag ser det, är detta en återgång i den återvändsgränd som kaloritänkande kan leda till. Utan kolhydrater blir det ingen ökad insulinproduktion. Då bör denna förbränning ske ungefär som om man ätit fett istället för att dricka alkoholen. Den rena alkoholen kan alltså ge samma långvariga mättnad som fett, och leda till att man äter mindre av något annat istället.

Rekommendationer

Så vad blir då rekommendationen för de som vill dricka lite alkohol ibland, utan att gå upp i vikt av den?

Undvik alkoholdrycker med mycket kolhydrater (socker), såsom öl. Eller söta drinkar!

Drick torrt vin, eller whiskey/konjak. Eller annan sprit utan söta tillsatser.

Allt vanligt rödvin är torrt.

Observera att drinkar ofta innehåller massor av socker. En red bull vodka, till exempel, innehåller ungefär lika mycket socker som i en läsk. Vilket, som vi vet, troligen är det värsta som finns för vikten. Betydligt värre än öl, med runt 11g socker/100ml. Problemet med öl är att många dricker stora mängder av det, flera liter på en kväll kanske.

När det gäller vinet får man också se upp lite, om man verkligen vill undvika viktuppgång. En del söta viner kan nämligen innehålla en hel del socker, och portvin skall vi inte prata om. Det man skall försöka hålla sig till då är torra varianter, även när det gäller champagne (vilket tydligen kallas brut).

Så här kan det se ut (ngt olika beroende på märke, klicka diagram för förstoring):

Gram socker per dl

Gram socker i 100 ml dryck

Kenneth Ekdahl kom med en mycket bra invändning i kommentarerna nedan. Man dricker normalt mycket större mängd öl, än vad man dricker vin på en kväll. Åtminstone om man vill få samma mängd alkohol i sig. Jag passade därför på att göra ett diagram till som tar hänsyn till detta. Här ser man hur mycket socker man får i sig från olika drycker, för att få i sig samma mängd alkohol som i ca 2 glas vin (40cl). Då blir skillnaden mellan olika drycker än mer uppenbar!

Gram socker per alkoholmängd

Socker i alkoholdrycker

Kommentarer? Kanske finns det förslag på goda drinkar som inte innehåller så mycket socker?

För de som tvivlar på att man kan gå ner trots en del alkoholintag: en artikel om ”The Drinking Man´s Diet”.

Tips på bok om drinkar utan mycket socker:

9789153429777

Läs mer

Vad herr Banting åt (och drack). William Banting, mannen som gav oss ordet ”banta”, gick ner i vikt av en lågkolhydratkost samt en hel del alkohol. Antagligen väl mycket alkohol. Men intressant nog verkar han ha följt mina rekommendationer ovan…

En studie som verkar stödja min tro:

International Journal of Obesity: Waist circumference in relation to history of amount and type of alcohol: results from the Copenhagen City Heart Study

Högt intag av öl var kopplat till ökad vikt och midjemått. Högt intag av vin var snarare kopplat till minskad vikt och midjemått. Högt intag av sprit kunde innebära antingen eller, jag gissar att det beror på om man dricker den ren eller i söta drinkar…

Ett måttligt alkoholintag verkar också kunna ha positiva effekter för kolesterolet

Populära artiklar:

Whitepixel
Högermarginal-DvitaminHögermarginal-LCHFHögermarginal-SGNIVHögermarginal-KolesterolHögermarginal-Omega3

Whitepixel