Alkohol och vikt

beerbelly.jpgVar kommer begreppet ”ölmage” ifrån? På något sätt verkar många vara överrens om att ett stort öldrickande ger en stor mage. Och inte bara svenskar, utan även på till exempel engelska finns samma begrepp: ”beer belly”.

Varför kan man inte lika gärna säga ”vinmage”, eller ”spritmage”? Som vi skall se nedan innehåller vin och sprit betydligt mer kalorier än öl. Märkligt eller?

Låt oss se vad ölen innehåller… Det varierar såklart något efter märke, men på det stora hela kommer nog dessa siffror nära sanningen:

Öl (4,5%) per 100ml:
Kolhydrater 4,1g (2g glukos, 2g maltos)
Alkohol 3,5g
Protein 0,4g
Fett 0g
Vilket ger 43 kalorier, 39% från kolhydraterna.

Inte så lite av energin kommer alltså från kolhydrater, och dessa även i en form som tages upp väldigt snabbt av magen (mycket högt GI). Kanske ligger det något i begreppet ”flytande bröd”, som en del kallar öl för.

Jämför detta med genomsnittligt vin (8-15%), per 100ml:
Kolhydrater 0,5g
Alkohol 9g
Protein 0,3g
Fett 0g
Vilket ger 68 kalorier, 3% från kolhydraterna.

Mer kalorier alltså, men bara en bråkdel av kolhydratsinnehållet…

Eller Starksprit (Vodka, Gin, Whiskey, Konjak) per 100ml:
Kolhydrater 0g
Alkohol 33g
Protein 0g
Fett 0g
Vilket ger 229 kalorier, 0% från kolhydraterna.

Än tydligare – massor av kalorier men inga från kolhydrater.

Kalorier eller kolhydrater?

Inte sällan hör man hur mycket kalorier det är i den ena eller andra drycken. Man förväntas alltså räkna kalorier för att gå ner i vikt. Hur kommer det sig då att folk var smalare förr innan man visste vad kalorier var? Och hur kommer det sig att ju mer en person vet om kaloriinnehåll i olika livsmedel, desto mer överviktig är personen i genomsnitt? (i min personliga erfarenhet).

Och hur kommer det sig att drycken med minst kalorier, öl, i folks erfarenhet verkar ge mer viktuppgång, än drycker med betydligt mer – vin och sprit?

En grundtanke när det gäller lågkolhydratskost, är att man vanligen inte behöver bry sig om kaloriintaget. Det gör kroppen oftast bra själv, så länge man håller nere kolhydratsintaget. Det är visat i ett stort antal studier – mindre kolhydrater ger minskad aptit och spontant mindre kaloriintag.

Hur det fungerar

De snabba kolhydraterna i öl kommer mycket snabbt ut i blodet. Blodsockret får inte gå upp för högt (hela blodomloppet rymmer bara ca 5 g normalt), varför kroppen måste producera insulin som talar om för cellerna att ta upp sockret. Om man inte nyligen tömt sina sockerlager med hård träning, kommer mycket av sockret att behöva omvandlas till fett för att lagras. Det är vad insulinet, vårt fettinlagrande hormon, talar om för kroppen att göra då det stiger tillräckligt högt. Det säger till att omvandla socker till fett, och talar om för fettcellerna att lagra in mer fett, och hålla kvar det de har.

Detta kan i längden ge energibrist i blodet, vilket kan tänkas ge ökad hunger. Inte få, i min erfarenhet, blir sugna på allt möjligt när de dricker öl. Eller söta drinkar. Kanske är det härifrån vi får begreppet ”fyllehunger”?

Vin eller sprit däremot, innehåller nästan bara energi från alkohol. Denna ger ingen ökning av insulinhalten i blodet, vårt fettinlagrande hormon. Därmed får inte heller fettcellerna signalen att suga åt sig mer fett. Alkoholen förbränns i levern – den kan vid överskott även omvandlas till ättiksyra eller triglycerider och skickas ut i blodet för förbränning i andra kroppsceller.

En del menar att denna förbränning av alkoholen ändå bromsar viktnedgång, genom att ske ”istället för” fett som annars kunde förbränts. Som jag ser det, är detta en återgång i den återvändsgränd som kaloritänkande kan leda till. Utan kolhydrater blir det ingen ökad insulinproduktion. Då bör denna förbränning ske ungefär som om man ätit fett istället för att dricka alkoholen. Den rena alkoholen kan alltså ge samma långvariga mättnad som fett, och leda till att man äter mindre av något annat istället.

Rekommendationer

Så vad blir då rekommendationen för de som vill dricka lite alkohol ibland, utan att gå upp i vikt av den?

Undvik alkoholdrycker med mycket kolhydrater (socker), såsom öl. Eller söta drinkar!

Drick torrt vin, eller whiskey/konjak. Eller annan sprit utan söta tillsatser.

Allt vanligt rödvin är torrt.

Observera att drinkar ofta innehåller massor av socker. En red bull vodka, till exempel, innehåller ungefär lika mycket socker som i en läsk. Vilket, som vi vet, troligen är det värsta som finns för vikten. Betydligt värre än öl, med runt 11g socker/100ml. Problemet med öl är att många dricker stora mängder av det, flera liter på en kväll kanske.

När det gäller vinet får man också se upp lite, om man verkligen vill undvika viktuppgång. En del söta viner kan nämligen innehålla en hel del socker, och portvin skall vi inte prata om. Det man skall försöka hålla sig till då är torra varianter, även när det gäller champagne (vilket tydligen kallas brut).

Så här kan det se ut (ngt olika beroende på märke, klicka diagram för förstoring):

Gram socker per dl

Kenneth Ekdahl kom med en mycket bra invändning i kommentarerna nedan. Man dricker normalt mycket större mängd öl, än vad man dricker vin på en kväll. Åtminstone om man vill få samma mängd alkohol i sig. Jag passade därför på att göra ett diagram till som tar hänsyn till detta. Här ser man hur mycket socker man får i sig från olika drycker, för att få i sig samma mängd alkohol som i ca 2 glas vin (40cl). Då blir skillnaden mellan olika drycker än mer uppenbar!

Gram socker per alkoholmängd

Kommentarer? Kanske finns det förslag på goda drinkar som inte innehåller så mycket socker?

För de som tvivlar på att man kan gå ner trots en del alkoholintag: en artikel om ”The Drinking Man´s Diet”.

Tips på bok om drinkar utan mycket socker:

Läs mer

Vad herr Banting åt (och drack). William Banting, mannen som gav oss ordet ”banta”, gick ner i vikt av en lågkolhydratkost samt en hel del alkohol. Antagligen väl mycket alkohol. Men intressant nog verkar han ha följt mina rekommendationer ovan…

En studie som verkar stödja min tro:

International Journal of Obesity: Waist circumference in relation to history of amount and type of alcohol: results from the Copenhagen City Heart Study

Högt intag av öl var kopplat till ökad vikt och midjemått. Högt intag av vin var snarare kopplat till minskad vikt och midjemått. Högt intag av sprit kunde innebära antingen eller, jag gissar att det beror på om man dricker den ren eller i söta drinkar…

Ett måttligt alkoholintag verkar också kunna ha positiva effekter för kolesterolet

Populära artiklar:

1 2 3 4 5 6

295 kommentarer

  1. Marita
    Jag får det ibland men det är bara lite känningar. Jag äter lite mindre fett , men för mig lugnar grädde min lilla katarr .Så jag äter mindre fett men dricker lite grädde . :-)
  2. Madeleine
    Anka,

    För det första är det nog just som du säger att kroppen ställer om sig. För att testa om det är maten som ger dig magkatarr skulle jag utesluta ETT livsmedel i taget och se vad det blir för effekt. Jag tycker själv att jag kan få sura uppstötningar om jag får i mig för mkt grädde, dock ingen magkatarr.

    Angående viktminskninen så är det nog för tidigt att vänta sig resultat. De som går ner mycket i början brukar mest minska på att vätskan som varit bunden i kroppen.
    Man kan behöva vänta 3 mån för att se resultat. Tyvärr kan det ta ännu längre tid. För mig tog det 9 månader innan jag gick ner, men jag åt nog för mkt grädde. När jag drog ner på den började jag gå ner med en gång. Men har hört att det tagit upp till ett år att börja viktnedgången.
    Orsaken till att jag ändå fortsatte även när jag inte gick ner var att jag mådde så mycket bättre. Förhoppningsvis kommer din viktminskning igång snabbare och att du mår bättre så fort dina abstinens/övergångsbesvär försvinner! Just 3:e veckan har jag hört kan vara den värsta perioden. Sedan brukar det släppa!

    Lycka till!!

  3. Katzen
    Undrar över en sak dock.. när man tillverkar sprit så använder man väl en otroligt stor mängd socker.. vart tar det vägen?
  4. Jonte
    Perfekt artikel, precis den information jag ville ha! Tack!
    @Katzen: Ingen expert men för att få nåt svar; sockret omvandlas till alkohol under jäsningen.
  5. jennifer
    Kan ni inte lägga till cider också så vore det toppen! Är det mer socker i öl och vin än i cider (sommersby, x-cider, barcadi breezers mm.)?
  6. Andreas
    Jennifer: Cider och alla former av alkoläsk kan du se som "söta drinkar" och dom innehåller alltså enormt mycket socker. Undvik dom i mesta möjliga mån.

    Drinken jag brukar köra med kallas för "Ricky Bruch" i Göteborg. Vodka, två limeklyftor och sodavatten i ett drinkglas med is. Inget man blir fet av direkt, och man slipper bli bakis också. Tar man hellre en cocktail är Vodka Lime eller Gimlet bra alternativ.

  7. Chris
    Men hallå, saken är enkel.. Kolhydrater som du inte gör av med blir fett, det vet väl alla, eller? Så enkelt sagt, gör av med mer kolhydrater än du stoppar i dig så går du ner i vikt, bränn lika mycket o du stannar på din vikt, eller bränn inget alls o du ökar i vikt.. Hur svårt ska det vara?
  8. Lotta
    Hej på er!

    Skulle bli så glad om någon av er kloka och kunniga skulle vilja ge mig svar på några frågor:

    * Hur många gram socker "får" det vara i en flaska torrt vitt vin för att det ska vara OK (gäller detta alla alkoholdrycker, tex även champagne)?

    * Är mycket lime i en drink OK (typ Vodka lime)?

    TACK snälla för svar!

    Hälsningar,

    Lotta

  9. LcMaria
    Svar till Myran...håller med om att man gärna unnar sig mer när man har ett glas innanför rocken. Dagen efter också...
    Men visst dricker jag vin! Det gäller att inta sitta vid chips skålen...typ... :-) Gott Nytt År
  10. Mici
    Hej.
    Bor sen naagra aar i norra Australien o oel aer en fel av livs stilen haer o gillar man malthaltiga drycker aer det toksvaart att inte haka paa.
    Har precis boerjat kolla in LCHF foer att faa ner vikten naagot och laeste upp lite om lowcarb oel fast det skall aendaa inte va saa bra.
    De har dock lyckats producera ett oel (big head beer) helt utan kolhydrater; http://www.burleighbrewing.com.au/uploads/media_releases/United_Natio...

    Vad tror ni om detta.
    Utan att moral predika om alkohol, kan ni kommentera om hur ni tror naagot saadant kan funka med LCHF diet.
    Finns det annat i oel aen kolhydrater som kan paaverka viktnedgaang mm. ??

    TACKAR TACKAR

  11. Alexei
    Jag älskar blanda Vodka med Äppeljuice (bravo...), vet att det borde ligga på 40 GI, undrar däremot hur "onyttigt" äppeljuice är sett till vikt uppgång, det är inget tillsatt socker vad jag vet, är det en bra kombination om man ska vara "relativt" hälsosam?

    Tack för svar :)

  12. Niklas
    Tack bara ett stort tack för en bra skriven info tack
  13. Per Wahlin
    Det går inte att komma in på blogginlägget som hänvisar till:

    Ett måttligt alkoholintag verkar också kunna ha positiva effekter för kolesterolet
    http://nephropal.blogspot.com/2009/08/alochol-particle-size.html

    Det krävs inbjudan för att få läsa det

    Går det att öppna blogginlägget? Vore intressant att få läsa det.

    Vänligen,
    Per

  14. Andreas G
    Det verkar inte stå rätt till i den här artikeln... den senaste vetenskapen visar att man blir tjock av SPRIT men inte av öl: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/spriten-skurken-bakom-olmagen

    Andreas Eenfeldt, är det inte dags att ta ett steg tillbaka och erkänna att du gått lite för långt, och låtit dig svepas med av en stark och rolig, men inte faktiskt inte heltäckande idé? Du ser ju att du skadar människor när du får frågor av typen "Hur mycket Lime är ok i en vodka-lime"?

    Synen på kroppens metabolism enligt LCHF är starkt förenklad och det vet du som läkare innerst inne, eller hur?

  15. Andreas G,
    Blanda inte ihop den senaste vetenskapen med de senaste rubrikerna i pressen. De är inte alltid samma sak:

    http://www.kostdoktorn.se/olmage-sanning-eller-myt/

  16. Andreas G
    Doc, tack detsamma

    Blanda inte ihop den senaste vetenskapen med den senaste marknadsföringen av en inkomstbringande idé.

    Artikeln här på kostdoktorn som du refererar innehåller precis den förvrängning av fakta som jag tycker att Andreas Eenfeldt borde stå över, i egenskap av att vara läkare.

    Artikeln citerar först undersökningen: "Vi har sett att det inte finns något samband mellan öl och midjeomfång."

    Sedan står det längre ner i den egna texten att "Öl- och spritdrickare är oftare överviktiga" vilket är taget ur luften. Antagandet stämmer med LCHF-idén, men inte med vetenskap. Eller?

    Jag säger inte att LCHF-idén inte kan ha en funktion, men att sättet den presenteras på här strider mot vetenskap.

  17. Andreas,
    Läs noggrannare så ser du att jag i artikeln refererar till FYRA olika studier som ser samband mellan öldrickande och övervikt.
  18. Andreas G
    Doc, Andreas Eenfeldt

    Nu har jag läst slutsatserna från dessa undersökningar, och det var något bättre än "taget ur luften", men jag tror inte att det är så enkelt som du påstår: Undersökningarna ser också ett samband mellan sprit och viktökning. Inte bara öl.

    I det fjärde exemplets slutsats står det t.ex att både öl och sprit ger viktökning "after adjusting for relevant confounders." * Om man gjort det så faller ditt argument att man blir tjock för att man dricker sprit med kolhydratrikt groggvirke. Dessa kolhydrater är ju redan borträknade?

    (* Översatt: kompenserat för andra bidragande faktorer)

    Det står inte i de andras slutsatser (och jag orkar inte läsa hela undersökningarna) om man kompenserat på samma sätt men det är väl normalt vetenskapligt förfarande?

  19. Andreas,
    Orsak och verkan kommer man aldrig säkert åt med denna typ av vetenskap (enkätundersökningar) bara statistiska samband. Att kompensera för störfaktorer blir heller aldrig perfekt. Så varför öl- och spritdrickare är fetare får man göra andra säkrare studier för att bevisa. Ovanstående är mina bästa förslag på orsaker, men det kan finnas andra.
  20. Thomas H
    Nr 264 Andreas G

    Du säger: "Synen på kroppens metabolism enligt LCHF är starkt förenklad och det vet du som läkare innerst inne, eller hur?"

    Och ändå verkar den fungera för många, tvärs emot den "gängsne trosuppfattningen!"

    ...åsså har man börjat GBP-operera människor på löpande band utan att veta vad som händer långsiktigt och inte ens testat/lärt ut vad nu KH.restriktioner kan ha för verkan... Vetenskap? ;)

  21. Här finns ingen gilla-knapp
  22. Varför finns det fortfarande ingen gilla-knapp här?
    Vilken orsak beror det på?
  23. ks
    Inlägget skapat innan gillaknappens införande?
  24. MNW
    En liten personlig reflektion angående alkohol och hämmande av viktnedgång som nämnts på någon sida här.

    Jag själv gick ner ca. 10kg i rask takt från augusti till december. Sen kom jul och ledighet med diverse försyndelser (även om julbord i stora drag är utmärkt LCHF-kost). Sedan nyåret har jag i princip legat stilla viktmässigt men ändå varit noga med maten. För några veckor sedan började jag undra vad det kunde bero på. När jag dricker alkohol så är det rött vin eller whisky som gäller. Det gick förvånansvärt bra att lära sig avstå öl, även om det ibland kan kännas helt rätt med en kall pilsner (men nu får jag huvudvärk ca. 30 minuter efter jag druckit öl så det är än lättare att avstå).

    Jag konstaterade iallafall att jag sedan nyår druckit alkohol ganska ofta, även om det varit relativt små mängder. Man kan i princip kolla HV71´s spelschema + fredag och lördag då jag antingen druckit 4-6cl whisky eller 2-3 glas rödvin. Långt ifrån hälsosamt ur väldigt många aspekter givetvis. Sedan 3 veckor tillbaka har jag ur ett experimentellt syfte helt avstått alkohol och det gav resultat direkt. Från att ha legat i det närmaste helt still, så har jag tappat två kilo till. Träning och kost har legat på latent nivå ända sedan nyår. Det kan givetvis vara som så att det finns andra faktorer, såsom naturliga viktplatåer etc. som spelar in. Jag håller det dock som troligt att alkoholens frånvaro är orsaken och jag skall testa vidare för att se om detta bara är en tillfällig "svacka".

  25. RogerMath
    Kostdoktorn är Sveriges bästa hemsida!
    Här finns allt för det nya livet beskrivet - och både lättförståeligt och i en positiv anda!

    Speciellt roligt är att läsa den halsstarriga diskussionen här gällande alkohol och LCHF...

    Har under elva veckor ätit LCHF med få avsteg som 1 ruta 85% choklad per vecka och kanske några matskedar vita bönor till baconet på lördagsmorgonen. Annars strikt max 5 %.

    Däremot - mängder av VITT VIN både under veckor och helger och WHISKY vid helgtillfällen. Några Vodka+Grapejuice har också slunkit ner under dessa elva härliga veckor!

    (Förvånande att man ens talar om VodkaLime här - det är flytande socker...! - men alla vet kanske inte vad Rose's Lime består av....)

    Resultatet hittills: - 18 kg. (-arton kilo)

    Mäter blodsockret dagligen 3 ggr och snittet ligger på 4,6 under de sista tre veckorna.
    Blodsockret ligger alltså fint och lågt och faktum är att jag inte tror att viktminskningen kunnat gå fortare om jag avstått från alkohol.

    Piggare än någonsin och mycket mer frisk i både kropp och själ.

    Så bara att fortsätta KOSTREVOLUTIONEN i full fart och inte låta sig nedslås av gamla förlegade teorier.
    Detta fungerar för VARENDA människa. Oavsett alkoholvanor eller annat.
    Så länge man inte fuskar eller slarvar.....förresten...har man oavsiktligt ätit något kolhydratrikt...ja då somnar man ju rätt snabbt och det är väl en bra varningssignal....!

    Så stort tack till Kostdoktorn och jag är övertygad att dina framgångar kommer att bli större och större i framtiden!

  26. Jenny S
    Bara en kortkommentar till RogerMath: Det är nog inte sådan VodkaLime det pratas om. Vodka med limejuice och lime, rent o gött! ;)
  27. Johan
    Angående alkohol så handlar det enkelt om hur många öl man dricker i förhållande till antalet "spritshotar". Inte att det ena har mer kolhydrater.

    Men det finns säkert de som är villiga att tro att 100 ml öl gör en tjockare än vad 100 ml sprit gör.

    Grejen är just den att det är enklare för människor att följa LCHF.

    Man snaskar inte omedvetet i sig massa extra kalorier vilket beror på att man inte är småhungrig så ofta.

  28. Johan
    Öl (4,5%) per 100 ml: Alkohol 3,5g 43 kalorier
    Starksprit per 100 ml: Alkohol 33g 229 kalorier

    Så för att komma upp i samma mängd alkhol mätt i gram krävs det alltså 942 ml öl

    900 ml öl får 9 * 43 = 387 kalorier.

    Tvivlar starkt på att det är kolhydraterna som är boven

  29. Frida
    Hej! Kan någon tala om för mig var gränsen för sött vin eller dessertvin går för att det ska få kallas sött eller halvtorrt (alltså "icke-torrt")? Jag tänker då på systembolagets "tårtbitssystem" för sötma, och sockerhalt i gram per liter. Finns det någon officiell gränsindelning? Hittar ingen sådan information på varken bolagets eller olika fabrikats hemsidor. Dessutom, vad är det för skillnad (%) när det kommer till vermouth (alltså dry eller icke-dry)? Finns här någon bildad vinkännare som har koll på sådant? Jag betackar mig för beskäftiga kommentarer om att inga hardcoreLCHF-are ens tänker tanken på SÖTA viner, vissa av oss är här på forumet för att bilda sig. Tacksam för svar ; )
  30. Christine
    Kom på att den peruanska drinken pisco sour måste vara väldigt bra ur LCHF-synvinkel! Det är ren sprit, pisco (går att jämföra med grappa), äggvita, lime och jag tar erythritol istf socker som ingår i originaldrinken. Allt läggs i mixer, i med isbitar och mixa tills det blir ett skum. Servera med lite kanel.
  31. Elisabeth
    Hej! Undrar bara om dessa vinsorterna räknas som torrt vin och därmed innehåller ca 0.5 g kolhydrater per dl. Antar att det stämmer; om man kollar "sockerhalt per liter" = 3-5 g... Sockerhalt är väl som att säga kolhydratshalt, inte sant?

    1. Castillo DeGredos Vitt vin; tetra 12%

    http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?searchquery=Castillo+de&...

    2. Castillo DeGredos Rött vin; tetra 13%

    http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?searchquery=Castillo+de&...

    3. Zumbali Vitt vin 12%

    http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?searchquery=zumbali&...

    Tacksam för svar!!

  32. David
    Hur är det med tonic, den känns ju inte så söt liksom. Det vore ju fint om man slapp skala bort den klassiska GT:n från sin repertoar?

    /D

  33. Robb
    Jag såg i en broschyr från Systembolaget att 1 glas vanligt vin (15 cl) motsvarar 6 sockerbitar. Kan det stämma? I så fall blir ju en flaska vin som att sätta i sig 30 sockerbitar. Kanske något att ta med i beräkningen när man talar om alkohol och viktminskning? Jag skulle vilja fråga "Doc" direkt hur det egentligen hänger ihop? Själv äter jag sunt, "lchf light", kanske man skulle kunna säga, men dricker en del vin. Min mage har blivit alldeles för stor och den enda "boven" jag kan hitta egentligen, är alkoholen. Det jag noterar är att det är just magen som blivit stor. Kroppen i övrigt är helt ok.
  34. nykter
    Kan mat som "jäser i magen" bli alkoholhaltig?
    Reply: #286
  35. cgs
    Man kan ju äta så magen blir full! ;-)
  36. Lumberjack
    @Katzen: sockret förbrukas av jästsvamparna som producerar alkohol (etanol)
  37. Antor Ullah
    Tror verkligen inte på det som står.

    Varför folk var smalare förut när de inte visste vad kalorier var? Förr i tiden åt man väl mer potatis, ris och bröd för det var billigt? Anledningen till varför man var smalare förut är väl för att det då inte fanns någon läsk, godis och snabbmat. Man tillsatte inte heller massa kemikalier i maten, sen kanske man inte blir fet av kemikalier men det påverkar hormoner som indirekt kan påverka. Och sen beror det på hur långt bak i tiden man pratar om.

    Och att man blir mer fet av öl tror jag inte beror på kolhydraterna. Folk kan nästan dricka 3-4 liter öl på en kväll, medan mer än 0,5 liter starksprit blir mycket för vissa. Som sagt inget med kolhydraterna att göra utan mängden man dricker. Att stirra sig blint på vad allt innehåller per deciliter är bara onödigt då det är hur mycket man dricker i slutändan som räknas och därav hur mycket kalorier man får i sig.

  38. Sonja
    jag är inte säkert om alkohol inte påverkar vikten då den sänker blodsockret (efter att har höjt den lite) och man då i föjld äter kanske oxo mer så att totalkaloriintag blir dock tok för mkt?

    har en gång försökt med LCHF i flera veckor och inte räknat kalorier, men hade tyvärr inte känsla att bli speciellt mätt och har ätit rätt mkl. har oxo druckit alkohol (toort rött eller vitt vin) under de veckorna, men har gått upp 3 kg!

    från mina egna erffarenheter kan jag bara säga att jag blir jättehungrig av alkohol och även om jag strikt äta bara fett och protein, så går jag upp i vikt. och dessutom är för mkt protein oxo blodsockerhöjande...
    men jag antar att det är mängden alkohol som gör om man blir fetare av det eller inte...

  39. Sonja
    'Hur kommer det sig då att folk var smalare förr innan man visste vad kalorier var? ' tja, tillgången till mat var mindre, folk tröståt inte, folk rörde sig mer. fattig folk fick överlver på havregröt och var smal, kanske inte det friskaste men inte alls överviktigt som idag. de utförde muskelarbete hela dagarna, de flesta iafall.
    'Och hur kommer det sig att drycken med minst kalorier, öl, i folks erfarenhet verkar ge mer viktuppgång, än drycker med betydligt mer – vin och sprit?'
    man kan dricka högre mängder av öl jämnfört med sprit såklart innan man tuppar av.

    mmh, alldeles förenklade här, de saker är mycket mer komplexa... jag tycker att frågarna och svar blir alldeles för mycket formulerat efter den teorin man vill bevisar. det blir oseriöst och ovetenskaplig i längden.

  40. evah
    Glöm inte att Lax var förr den ” fattiges” vardagsmat.
    http://billigaveckan.wordpress.com/2012/02/25/inkokt-lax-smidig-enkel...
    Dessutom var den inte odlad förr utan fin naturlig fet Lax
  41. Magnus
    Glukos (dextros) och maltos i vörten förbrukas under jäsningen. Jag kan faktiskt inte ens påvisa rester av dessa sockerarter i utjäst öl.
    Den sockerart som förekommer är dextrin, men det är inte samma sak som dextros.

    Carlsberg påstår att det finns dextros och maltos i öl, men då bryter de sin jäsning eller har nåt annat fuffens för sig. Traditionell öl tillverkas genom att vörten jäses ut fullständigt, alltså till jästen inte kan hitta mer socker att förjäsa.

  42. Magnus
    Diskussionen har förts även här, av bryggare för bryggare med bryggare:

    http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=2271

  43. Martin
    Kalorier (energi) har alltså inget med viktuppgång och -nedgång att göra. Wow. Du är ett Nobelpris på spåret tror jag. Foliehatt på..
  44. jill
    Hej!

    Är det någon som vet hur mycket man "förstör" sin LCHF viktnedgång om man var tredje vecka till exempel dricker 30 cl vodka med ramlösa och lime (som då inte är som läsk)?
    Förstörs veckorna innan man kört lchf av koldydratsbomben man kanske får i sig när man dricker mycket alkohol med någon dryck som är smaksatt?

    tack!

1 2 3 4 5 6
up

Skriv en kommentar

Reply to comment #0 by

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar