Nyheter

Vi startar en vegetarisk LCHF-vecka!

Vegetarisk LCHF

Ikväll startade vi en vecka med vegetarisk LCHF. Först ut blev en ostfylld och sesampanerad aubergine med blomkålsris och en kryddig tomatsås. Inte dumt alls!

Fortsättning följer, och receptet – som ger 79 energiprocent från fett – hittar du här:

Recept


Ostfylld och sesampanerad aubergine med blomkålsris och tomatsås, 4 p.

Tomatsås:

  • Olivolja
  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 förpackning krossade tomater 295 gram
  • 0,5 dl rött vin
  • 1 msk basilika
  • salt och peppar

 
Ostfylld och sesampanerad aubergine:

  • 2 auberginer
  • olivolja
  • salt och peppar
  • ca 10 ostskivor, gärna lagrad ost
  • 2-3 ägg
  • sesamfrön

 
Blomkålsris:

  • 1 blomkålshuvud
  • smör


Hacka lök och vitlök fint. Fräs i olivolja i kastrull utan att det tar färg i några minuter. Häll på krossade tomater, rött vin och basilika. Låt koka upp och sedan sjuda några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Mixa såsen slät.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort ändarna på auberginerna och dela dem sedan på mitten. Skär varje del i skivor på längden, ca 0,5 cm tjocka. Pensla med olivolja och salta och peppra på båda sidor och lägg sedan på en ugnsplåt. Sätt in i ugnen och tillaga tills de är mjuka och har fått fin färg. Ta ut dem och låt svalna något. Lägg en ostskiva (eller fler) mellan två aubergineskivor och doppa sedan i uppvispat ägg och därefter i sesamfrön. Stek i smör tills gyllenbruna.

Riv blomkålen på rivjärn. Koka upp vatten i en kastrull. Salta i vattnet när det kokar. Häll i den rivna blomkålen och låt vattnet koka upp igen. Låt koka i en minut och häll därefter av i durkslag. När vattnet silats av, häll tillbaka i kastrullen och tillsätt smör efter behag.

Servera gärna med lite kokt broccoli.

Näringsberäkning

10 E% protein
79 E% fett
8 E% kolhydrater

Mer

Första LCHF-maten någonsin och hetaste LCHF-frukosten

Nyttiga gröna chips!

Picknick hos Kostdoktorn

De 5 vanligaste misstagen på LCHF

Middag hos Kostdoktorn

Hamburgare utan carbs

 

23 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tobbe
    Din första länk är till en hemsida för vegetarisk propaganda.
    Länk nr 2 är en insändare och åsiktsförklaring som börjar med att författaren förklarar det omoraliskt att äta kött.
    Länk nr 3 bortser från att merparten av jordens jordbruksmark inte duger för att odla grödor.
    Länk nr 4 är ren vego-propaganda igen.

    Det är nog inte jag som behöver läsa på.

    Läs vidare →
  2. Tobbe
    Det är en myt att vi inte kan äta kött för att alla ska få mat. Maten räcker till alla. De som svälter idag gör det pga krig, socialism och annat elände, inte för att det produceras för lite mat.

    För en effektiv matproduktion krävs en stor andel kött. Den mesta jordbruksmarken duger inte till att odla mat för mänsklig konsumption. Den är för torr, för kall, för blöt, för brant etc. Gräs kan däremot växa nästan överallt, och djur kan gå där och beta. Den annars oanvändbara marken ger alltså stora mängder kött, och dessutom naturligt gödsel som är en förutsättning för odlade grödor.

    Svar: #15, #16
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Irene
    så jättegott det ser ut..tack för recept!
  2. Jesper
    Kul, trevligt initiativ! Vill man även minska på mejeriprodukterna kan jag rekommendera ekologisk kokosolja som ångats vid låg temp för att få bort kokossmaken, kan i min mening användas istället för smör i de flesta sammanhang.
  3. Circe
    Ser väldigt gott ut men ger det tillräckligt med protein?
    Svar: #20
  4. viktoria
    fast det där är ju inte vegetariskt? det är ju mjölk och ägg i den...(lakto-ovo vegetariskt)
  5. hemul
    Gud så PC! 😛
  6. Jonas A
    http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/morgon/frukostklubben/article...

    Aftonbladets dietist hävdar att hemlagat är sämre för bebisen. Maten innehåller då mindre näring. Det är så att man slår sig för pannan dumhetena dessa dietister kläcker ur sig.

    Svar: #7
  7. T
    Handlar väl om att färdig gröt avsedd för barn är vitaminberikad, så i det avseendet kan det stämma att den innehåller mer näring än hemlagad. Men att ge barnet hemlagad gröt samt någon multivitamin torde vara ett bättre alternativ. Men bäst vore såklart att från början ge barnet mat som är mer näringsriktig och vitaminrik än vad gröt är.
  8. Xiro
    Toppen med veggovecka! Tummarna upp för Doc!!! Nu kommer en del fördomar att smulas 🙂
  9. Gro M
    Det så veldig godt ut, men ost, egg og smør er vel ikke helt vegetarisk?
  10. Tobias
    Vad tråkigt att bara äta tillbehör i en hel vecka!
  11. Lottsky
    Ägg, smör och ost räknas som godkända livsmedel i lakto-ovo vegetarisk kost, vegetarisk behöver inte innebära vegansk kost. Vegansk kost är helt utan animalier till skillnad mot demivegetarism där fisk kan ingår eller lakto-ovo vegetarisk kost där inget kött från levande djur ingår men väl produkter från djur som man inte behöver döda djuret för.
    Svar: #19
  12. Ninnie
    Åh äntligen! Inte för att jag är veggo, men jag tycker det är roligt Andreas att du är så öppen för annat också, som nu vegetarisk mat. Ser fram emot fler recept! Tack för detta!
  13. maya
    Tummen upp för dig Anderas som tar ställning för att det går att äta vissa (eller alla) måltider köttfria! Det behövs för att maten ska räcka till alla på den här planeten, lika bra att vi vänjer oss. Någon frågade om proteinet - jag tror inte nån i västvärlden dör av att avstå kött-protein emellanåt. Brukar inte uträkningar visa att vi snarast äter FÖR MYCKET protein i allmänhet (i västvärlden)? Denna måltid innehåller nog mer protein (i ägg, ost, smör och frön) än vad många fattiga människor som lever på mestadels ris får i sig under en hel dag! Om jag får gissa...
    Svar: #14
  14. Tobbe
    Det är en myt att vi inte kan äta kött för att alla ska få mat. Maten räcker till alla. De som svälter idag gör det pga krig, socialism och annat elände, inte för att det produceras för lite mat.

    För en effektiv matproduktion krävs en stor andel kött. Den mesta jordbruksmarken duger inte till att odla mat för mänsklig konsumption. Den är för torr, för kall, för blöt, för brant etc. Gräs kan däremot växa nästan överallt, och djur kan gå där och beta. Den annars oanvändbara marken ger alltså stora mängder kött, och dessutom naturligt gödsel som är en förutsättning för odlade grödor.

    Svar: #15, #16
  15. Viktoria
    Svar: #17
  16. Per Wikholm
    Bra initiativ av Andreas att visa att LCHF funkar även för laktoovovegerarianer. För övrigt instämmer jag med Tobbe. Bristen på mat beror på fattigdom, inte på köttätande i västvärlden. Gunnar Rundgren, en av initiativtagarna till KRAV sammanfattar det bra i detta nyliga debattinlägg på SvD:
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-ar-ingen-brist-pa-mat-i-varl...
  17. Tobbe
    Din första länk är till en hemsida för vegetarisk propaganda.
    Länk nr 2 är en insändare och åsiktsförklaring som börjar med att författaren förklarar det omoraliskt att äta kött.
    Länk nr 3 bortser från att merparten av jordens jordbruksmark inte duger för att odla grödor.
    Länk nr 4 är ren vego-propaganda igen.

    Det är nog inte jag som behöver läsa på.

  18. jens
    Lottsky:
    Det är lakto-ovo-vegetariskt som du säger, just för att det är vegetariskt + lakto (mjölk) och ägg (ovo). Vegansk och vegetarisk kost är samma sak. Veganism däremot är mycket mer än bara kost. Sen är det många som lite slarvigt säger vegetariskt men menar lakto-ovo-vegetariskt. Självklart dör djur inom mjölk och ägg produktionen, när de inte längre är lönsamma slaktas de. Om du ska äta lakto-ovo-vegetariskt utan att djur dör blir det smått omöjligt om du inte håller dina djur själv.
  19. Cavegirl IF
    lakto-ovo vegetarisk kost där inget kött från levande djur ingår men väl produkter från djur som man inte behöver döda djuret för.

    Tyvärr stämmer detta inte riktigt i dagens läge. För att vi ska få mjölk krävs mjölkkor... kor som måste föda kalvar för att producera mjölk och där kalvarna av hankön dödas eftersom de är överflödiga.

    Samma med ägg. Det behövs hönor som lägger ägg medan kycklingarna av hankön dödas, och oftast på ett väldigt inhumant sätt, ofta genom att malas ned levande.

  20. Johan Wallström
    Livsmedelsverket, liksom motsvarande organ i andra länder, rekommenderar att 10% av kaloriupptaget kommer från protein. Det är en rekommendation med god tilltagen marginal. Den här maträtten ligger alltså alldeles lagom i proteinmängd. Nästa alla vegetabiliska oprocessade livsmedel innehåller tillräckligt med protein för att leva på.
  21. jens
    Maten hade räckt till alla om den hade kunnat distribueras, inte slängts osv. Men då utgår man ju från hur produktionen ser ut idag, som inte är bra, där stor mängd köttproduktion inte är gräsbetande utan föds upp med soja och olika kraftfoder. Det finns marker som inte lämpar sig för odling men inte i den grad som du försöker få det att låta, utan många används ju för just soja/kraftfoder eller annat åt djur. Tex hade inte Sverige klarat sig med foder åt den köttproduktion vi har idag utan import, och då äts inte ens 100% svenskt kött. Sverige kan inte bli självförsörjande på kött enligt den konsumtion vi har, marken räcker inte. Marker som inte är helt lämpliga för odling kan beredas så den blir det. Men faktum är att väldigt mycket mark används för att odla sådant vi kan äta direkt, men som går til djur, där det går åt mer, så det är inget brist på odlingsbar mark utan det är att vi inte äter det som odlas.

    Pratar bara om befintlig mark nu, inte om vad som bör odlas, på vilket sätt, eller påstår att det är bra med monokulturer. Det är det verkligen inte.

  22. Nilla
    härliga recept. Hur många portioner är receptena, hittade inte den infon någonstans?
  23. Belinda B
    Nu ska jag skriva en kommentar som faktiskt handlar om receptet, inte om andra saker...

    Jag gjorde den här häromdagen. Det blev helt okej - det bästa var sesampaneringen på auberginen. Men vilket jobb det var! Hade jag vetat att det skulle ta en timme att laga, hade jag skippat det, åtminstone just den dagen. Värst var att panera auberginen - två ägg räckte gott, men jag behövde totalt halva burken med sesamfrön, och de kladdade hela tiden fast på fingrarna, så jag blev tvungen att avbryta panerandet 10 gånger för att gå och skölja händerna rena och börja om. Mycket sesamfrön som gick förlorade för att de blev för äggkladdiga för att fastna på aubergineskivorna.

    Det var första gången jag testade blomkålsris, och jag blev inte helt övertygad. Jag hade föredragit nåt annat, kanske blomkålsmos (som jag heller aldrig testat)?

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg