Diabetiker typ 2 blir symtomfri, på LCHF-kost

Helena Hesselmark (Kitabu):

När man som insulinbehandlad diabetiker typ 2 bestämmer sig för att byta livsstil krävs planering.

Många diabetiker typ 2 är överviktiga, det tillhör naturalförloppet att lägga på sig ett antal kg när man startar med insulin.

Hur lång tid det tar innan man helt kan sluta med insulin, om man är diabetiker typ 2, beror på många faktorer. Hur mycket insulin av olika slag man tar och hur länge man varit diabetiker kan ha betydelse. Hur starkt motiverad man är och hur väl påläst man är betyder mycket på det psykologiska planet.

Att byta från dietistens och diabetessköterskans och Livsfarliga Verkets tallriksmodell till LCHF innebär en del tankearbete men förmodligen finns det inga standardmetoder.

Jag vill berätta hur jag gjorde – och gör.

Det viktigaste rådet är:

Leta reda på Kolhydrater i Fokus på Internet

http://kolhydrater.ifokus.se/

På denna site kan man ställa frågor och man får garanterat massor med svar.

Börja med att registrera dig om du inte redan är medlem. Sedan skriver du ett inlägg och talar om hur det är. Jag tycker absolut du skall använda dig av de råd du får från Kolhydrater i Fokus´ medlemmar. Jag hade inte hittat dit innan jag ändrade livsstil. Därför blev det svårare än nödvändigt. Kamratstöd är viktigt och jag vet nog inget ställe på Internet där det finns fler vänliga och hjälpsamma människor än just på Kolhydrater i Fokus!!

Skriv t ex: Jag är diabetiker typ 2 sedan 8 år och vill nu börja med LCHF-kost. Kan någon hjälpa mig att komma igång? Vad ska jag tänka på beträffande insulin och andra mediciner?

Du kommer att få svar som leder dig genom snårskogen av kostråd.

Diabetes typ 2

I maj 2003 fick jag diagnosen diabetes typ 2. Jag valsade mellan läkare, diabetessjuksköterska och dietist. Jag vidhöll att jag faktiskt åt som jag berättade, men ingen trodde mig.

Jag fick insulin från början. Jag lyckades hålla blodsockernivåerna så att mitt HbA1c låg omkring 6 %. Jag fick statiner, för det skulle man ha och jag fick blodtryckssänkande medicin, men den fick jag sluta med eftersom jag blev yr. Har alltid haft lågt blodtryck.

I mars 2004 flög vi till Sri Lanka och efter två dagar i värmen där fick jag sluta att ta insulin eftersom blodsockret blev för lågt trots att vi åt mängder med frukt. Efter en vecka hemma fick jag börja med insulin igen. Ingen kunde förklara varför jag hade normalt blodsocker under fyra veckor i tropikerna.

Men på grund av det vet jag att jag har en insulinproduktion som räcker – under vissa betingelser.

I mars 2006 under en resa till Egypten för att titta på en solförmörkelse fick jag plötsligt svår värk i musklerna. Vid hemkomsten fick jag utskrivet kortison och viktökningen eskalerade.

När jag i februari 2007 beslöt mig för att byta livsstil var det för att jag inte längre kände igen mig i spegeln.

Jag hade ända sedan 2003 varit medveten om att ”lowcarb” på något sätt var förknippat med diabetes, men alltid fått svaret att det var ingenting att bry sig om. Min blodsockermätare hade ett system för att räkna kolhydrater men som sagt, inget att bry sig om.

24 februari när den främmande personen såg på mig i spegelglaset bestämde jag mig för att ta reda på vilka alternativ som fanns.

Jag hittade dr Bernsteins och Jonathan Christies hemsidor och redan samma kväll – och natt hade jag läst tillräckligt för att börja ändra mitt liv.

LCHF-kost

Jag stod på 2*20 enheter Lantus, långtidsverkande insulin, och 3*10 enheter Novo Rapid, snabbinsulin, per dag. Alltså totalt 70 enheter.

Dag 1. Jag tog bort allt Lantus.

Dag 2. Jag sänkte Novo Rapid från 10 enheter till 5 vid varje tillfälle.

Dag 3. Efter morgondosen 5 enheter Novo Rapid slutade jag totalt med insulin.

(Andreas Eenfeldts kommentar: OBS att inte alla insulinbehandlade typ 2 diabetiker klarar att sluta med insulin så snabbt på LCHF-kost, eller kanske alls, även om man som Helena tar bort nästan alla kolhydrater ur kosten. Stor snabb minskning av kolhydratsmängden i kosten kräver vidare initialt mycket täta blodsockerkontroller, och nedåt-justerade insulindoser för att undvika blodsockerfall av insulinet. En mer gradvis övergång är rimligen säkrare, och kanske enklare, för flertalet insulinbehandlade)

Blodsockret första veckan

Blodsocker före och efter LCHF-kost

Ovanstående tre bilder visar blodsockret, överst, en vecka innan jag ändrade kost.

Andra bilden visar veckan då jag gick över till LCHF, ja, egentligen NCHF, nocarb-high fat.

Ser man noga efter på färger och datum märker man att det knappast fanns några värden över 7-8 efter skiftet.

Veckan efter skiftet, nedersta bilden visar bara 2 punkter över 7 mmol.

Man kan också se att antalet punkter med för låga värden är färre på den nedersta bilden.

Blodsocker första året

Hur ser då min blodsockerkurva ut idag – 10 månader efter övergången till LCHF-kost? Som den sett ut i mer än 6 månader. En svagt böljande sinuskurva som slår mellan 4,5 och 6,5. På mer än 6 månader har jag inte varit över 7,5 mmol. Därför vet jag att jag med stor säkerhet inte kommer att drabbas av det diabetiska naturalförloppet med alla dess följdsjukdomar

Blodsockerkurva första halvåret på LCHF-kost

Efter några dagar hittade jag Annika Dahlqvists blogg http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika och flera andra nyttiga sidor och slutade med statiner. Jag hade då förstått att värken jag haft berodde på statiner och prövade att ta bort kortisonet. Värken var borta.

Vikten

Första månaden gick jag ner 7 kg. Sedan planade kurvan ut.

Vid årets slut hade jag minskat 30 kg.

Viktutvecklingen första knappa året på LCHF-kost

Det viktigaste är att jag kunnat sluta med insulin, statiner och kortison.

Hur man gör

Är då mitt sätt att dra ner på insulinet det enda sättet eller ens ett bra sätt.

Det allra viktigaste, när man som diabetiker typ 2 skall ändra livsstil till LCHF, är att med pedantisk noggrannhet kontrollera sitt blodsocker oftare än någonsin. Man måste bli, om man inte redan är det, en blodsockerfantast under ett par veckor. Jag mätte säkert blodsockret 20-25 gånger per dag de första veckorna.

Man måste tänka i förväg, ett bra tag. Man måste veta vad som är kolhydrater, vad som är protein och vad som är fett.

I Annikas blogg i högermarginalen finns alla de länkar du kan behöva och dr. Andreas Eenfeldt på www.kostdoktorn.se är en lika viktig sida.

Du måste inse att det är ett livsviktigt beslut du fattar. Du står i begrepp att ta ett beslut som kommer att förändra ditt liv, förmodligen förlänga det men i allra högsta grad förbättra det. Kanske har du ett diabetesteam som inte har samma åsikt som du har om LCHF-kost. Förbered dig på att de kan tänkas övertala dig att sluta och hota med hjärt –kärlsjukdomar om du äter animaliskt mättat fett, smör, vispgrädde.

Du kan då svara att det amerikanska diabetesförbundet numera anser att diabetiker typ 2 lika gärna kan äta lågkolhydratkost som lågkalorikost för att gå ner i vikt. Det primära för diabetesvård i Sverige, och i resten av världen, är nämligen att man ska gå ner i vikt. Så nu vill du gå ner i vikt genom att prova lågkolhydratkost. Då måste du själv vara medveten om ditt nya, lägre insulinbehov.

När du väl gått ner i vikt kan du ju tala om för dem att du inte längre behöver injicera insulin. Trots detta har du bra HbA1c och andra värden.

Det är en utmaning psykologiskt att stå ensam mot vården när man vill börja sitt nya liv med LCHF-kost.

Då är det bra att kunna vända sig till Kolhydrater i Fokus och känna det kamratstöd som finns där och ta del av den samlade erfarenhet som medlemmarna har.

Hur jag äter

Är det egentligen intressant hur eller vad jag äter? Jag äter nästan inte några kolhydrater. Jag gör vissa undantag, ett halvt Cox Orange någon gång, en halv skiva fiberknäckebröd, gurka och tomater.

Jag har kokosfett i kaffe och te, och det går alldeles utmärkt för mig att använda det kokosfett som finns i silverpaketet.

Jag äter mycket ägg i alla de former. Jag äter fisk och räkor. Jag äter kött från nöt och fågel, sällan från svin. Jag äter ost och smör men dricker nästan aldrig mjölk.

Jag äter aldrig produkter från sädesslag – mer än den halva fiberskivan, inte bröd, potatis, ris eller spagetti.

Jag äter inte frukt –mer än ett halvt Cox Orange när längtan blir för stor.

Jag dricker inte juice eller andra söta drycker. Jag dricker oftast vårt underbara kranvatten.

Ibland festar jag på 1 hg hallon med vispgrädde.

Jag har inte alls ändrat mina motionsvanor. Min motion var då som nu begränsad till lugna promenader, simning och en del cykling på motionscykel eftersom jag har en knäledprotes.

I mitten av februari skall vi åka till Afrika med 1500 läsglasögon. Under en månad skall jag kanske leva på kokosnötter och krabbklor på Zanzibar och blod och mjölk hos maasaierna.

Helena Hesselmark

Kitabu på Kolhydrater i Fokus.

Tidigare


kitabumasai.jpg

1984 – byn Engaruka I Rift Valley, Tanzania. Jag hade lappat ihop en lejon-biten krigare, moran, och de unga männen, som inte var riktigt säkra på vad jag egentligen var, inbjöd mig att dela deras kalebass med blod och mjölk. Smakade som svartsoppa ungefär. Sedan blev jag adopterad av familjen Lekaruka och fick namnet Engtitalalo, som betyder ”Den som sträcker ut (en hand)”.
Kvinnor får aldrig dricka smörjan men de var väldigt osäkra vad jag var eftersom jag var ensam, utan man och körde LandRover, sköt gevär och gjorde en massa annat.Jag hade ett halvt fältsjukhus med mig, men inför lejonbetts-skador var jag ganska ställd. Dessutom var skadorna nästan 24 tim gamla. Jag läste på om djurbett i FASS och hittade katt- och hundbett och eftersom ett lejon är mycket större än en katt så gav jag honom tredubbel dos penicillin krossat i mjölk. Min väninna som är överläkare på infektion brukar berätta den historien på läkarträffar. Möts av jubel. Men jag kontrar alltid med att hon nog också handlat galet i ett tillstånd av chock. Dessutom tejpade jag hans bitskador, blev riktigt snyggt. Bra gjort av en Rödakorsinstruktör, tycker jag. Han överlevde både penicillinet och lejon-betten och min vård. Han heter Luka. Vår son fick senare det spjut som hans kompis, Yuhanna, dödade lejonet med. Yuhana Lekaruka är min adopterade bror.
Rena vilda västern.

Tillägg 080123:
Januari 2007 var mitt HbA1c 6,2%, med 70IE insulin och jag vägde 101 kg.

Januari 2008 är mitt HbA1c 4,8%, 0(noll) IE insulin och jag väger 70 kg. Mitt fasteblodsocker var 3,8 mmol och alla andra värden bra, somliga mycket bra.

bar_21

Läs mer

Ytterligare diskussion om detta inlägg här.

Aftonbladet har också hakat på. Och Hemmets Veckotidning, januari 2009.

Vill du läsa fler liknande berättelser?

LCHF / Lågkolhydratkost för nybörjare

Allt om diabetes