Vetemjöl dissas på USA:s största hälsoprogram på TV

Är mat gjord av vetemjöl beroendeframkallande? Ger det fetma och sjukdomar? Det hävdar dr Willam Davis i sin bok Wheat Belly (på svenska: Brödberoende).

Efter att hans bok länge legat på topplistorna i USA var han härom dagen på det största hälsoprogrammet på TV: The Dr Oz Show.

Dr Davis gjorde ett utmärkt framträdande. Och på det stora hela håller jag med honom. Undantaget är hans påstående om att vete påverkar hjärnan som heroin och får oss att äta 440 kalorier mer varje dag. Det verkar bristfälligt underbyggt och väl sensationssökande.

Att vetemjöl kan ge extrema blodsockersvar, högt insulin och fettinlagring däremot är helt tydligt. Jag älskar också hans liknelse mellan fullkornsmjöl och filtercigaretter (att något är mindre dåligt innebär inte att det är bra). Jag brukar också använda den liknelsen.

Ett stort steg framåt för lågkolhydratmat i USA.

Se inslaget

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
right

35 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tuva
    @mia

    Tänk. Jag har aldrig varit med om ett community som är just så givmild med sin tid, sina kunskaper och sina råd som just lowcarb/paleo-grupperna man finner överallt. Vem som helst kan göra hela hälsoresan utan att betala en spänn till dem som har gjort den möjlig för man "måste" inte köpa böcker, måltidsersättnnigar eller annat hokuspokus av dem. (Stor skillnad på andra "vanliga bantningsreglementen" som Viktväktarna och allt vad det heter. Man får ju betala med blod för att få deras råd.)

    De flesta informatörerna inom lowcarb/paleo har lagt ner otroligt mycket tid, obetalt, på att läsa, forska, skriva på sina bloggar, svara på mail. De har dessutom ofta riskerat både rykte och jobb på köpet.

    Om de kan tjäna några spänn på en eller annan vettig produkt (föreläsningar, böcker o.s.v.) så är det bara att gratulera. De har räddat liv!

    Läs vidare →
  2. Maria
    @Tuva. Gud vad bra svarat!
    Det är något jag häpnat över många gånger.
    Hur hjälpsamma och toleranta många av dessa lowcarb/paleo människorna är, i Sverige men också USA o Australien.
    Både dela med sig av sin egen hälsohistoria och en vilja hjälpa andra att förändra sina liv.
    Helt makalöst!
    Och alla recept som helt fritt läggs ut på bloggar och i kommentarer.
    Man behöver inte köpa en enda kokbok om man inte vill.
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Tuva
    När jag började äta LCHF och då, utan att det var en poäng i sig, slutade äta vete, försvann en massa småkrångel.
    Jag trodde att min värk i knäna berodde på att jag var alldeles för tjock (BMI 35 gör ju inte knäna nån tjänst). Jag trodde att min krångliga mage bara var något jag fick leva med och den blev värre med åldern; känslig för alkohol, kryddor, nötkött... Bubbel och massor med gaser och ibland ont. Life just sucks sometimes, eller hur?

    Så gick jag ner 25 kilo och provade att käka en hembakad smörgås och "bamm" nästa dag hade jag ont i knäna. Ont i magen, så ont att jag tog till förlossningsandningen från många år tidigare. Gas. Bubbel. Hur jag skulle må om jag åt det varje dag som innan törs jag inte tänka på. Jag har ju också blivit av med exem och min astma är praktiskt taget borta, något jag misstänker hörde ihop med vetet också.

  2. Sebastian
    Kanske har han rätt om vete o heroin.
    Jag tycker att det är relativt lätt att sluta med socker
    men ett rent hel vete att sluta med bröd.
    Svar: #21
  3. Roligt att något vettigt har kommit fram hos Dr Oz för en gångs skull. Han har ju annars haft sina duster med Gary Taubes där han varit väldigt nedlåtande om lågkolhydratkost.
  4. Fem minuter för en ödesfråga.

    Men detta är ingen nyhet, det finns indiangrupper i USA som länge känt till det. "Vetemjölet gör mig sjuk det tycks inte ha någon kraft", sade en kvinna hos O´odham längst i sydväst, ökänt för sin diabetesstatistik.

    Men han tycks fokuserad på genmanipulerat vete, den som fanns på 60-talet skulle tydligen vara OK? Det tror vi inte på.

    Dessvärre är vete en central stapelvara i jordens livsmedelsförsörjning. Utan vete skulle det bli mindre diabetes och hjärtsnörp, men åtskilliga skulle i gengäld svälta ihjäl. Det är ett dilemma, skall vi kanske fortsätta med kanelbullar av "solidariska" skäl?

    Svar: #19, #23, #31
  5. Jag saknar inte bröd längre och förstår varför jag fick ont i magen av visst bröd förr. I början åt jag eget bakat grovt bröd ibland, senare fröknäcke. Känner dock att det triggar igång sug så numera skippar jag det.

    Man funderar mycket på socker och sug men mjöl kanske är lika illa? Åt en god fisksoppa på lunchresturangen en dag och fick väldans sug på em. Vem vet vad som fanns i den såsen? Och nej. Jag orkar inte alltid fråga...

  6. Martin
    Mest uppseendeväckande i hans bok tycker jag ändå är att det vete som våra förfäder började använda för 10000 år sedan gentiskt är nåt helt annat än det som kallas vete i dag. De senaste 50 åren har det manipulerats för att ge maximal skörd och dessutom vara beroende av gödsel och bekämpningsmedel för att kunna överleva. Snacka om affärside!
    Från 14 kromosomer till i dag 46 på 50 år. Skillnaden mellan en man och en kvinna hänger på 1 kromosom.
    Noterar också att vete har ett GI högre än rent socker!
  7. Gunilla
    När jag åt vete var jag trött hängig luddig i huvudet håglös. Det försvann på 5 dagar efter jag slukade det med vete (säd) det är 17 år sedan
  8. Henning Attlin
    Väldigt roligt att en naturligare kost verkar uppmärksammas mer och mer, även i USA. Kul att se!
  9. Jag håller i princip med dig att Doc om att William Davis tar ut svängarna lite för långt vad gäller vetets påverkan på hjärnan... men bara LITE för långt. Jämfört med Livsmedelsverkets påstående att hjärt- och kärlsjukdomar orsakas av mättat fett och kolesterol i maten som kloggar ihop artärerna har denna hypotes mycket bättre underbyggnad:

    1. Vi vet att gliadinet faktiskt binder till hjärnans opiatreceptorer och kallas en exorfin.
    2. Vi vet att gliadiner påverkar tarmens genomsläpplighet och därmed kan komma ut i blodbanan och i slutändan nå hjärnan.
    3. Vi har tusentals anekdoter från människor som upplever ett sug efter veteprodukter.
    4. Vi har tusentals anekdoter från människor som slutat med vete p g a LCHF, glutenintolerans eller veteallergi, att de upplever abstinensliknande symtom de första dagarna.
    5. Davis påstående om 440 Kcal mindre per dag baserar sig på just studier på glutenintoleranta som slutat med vete och som spontant drar ned på sin kalorikonsumtion.

    Så, ja, förvisso, vi har inte de slutliga bevisen ännu men de data vi har talar på intet sätt emot hypotesen att veteprodukter kan vara beroendeframkallande och stimulera till överätande.

    Svar: #27
  10. Jocke
    En fråga som uppstår ur ett LCHF-perspektiv är om alla kolhydrater verkligen bör betraktas som dåliga. Kan hela den här sjukdoms- och fetmaepidemien till stora delar bero på vete?

    Håller också med dom som upplever bröd som absolut svårast att sluta med. Själv har jag inga som helst problem att strunta i sockerprodukter och frukt. Men bröd - det är en rejäl match att hålla sig ifrån.

    Svar: #12
  11. Maria
    Testet med fullkornsvetebrödet och chokladbiten fick Dr Oz ur balans tror jag.
    Annars så ger han väl allmännt sunda råd om att undvika socker och skräpmat.
    Det är det mättade fettet som är hans stötesten.
    Vad jag sett så predikar han mest "Medelhavskost" men den finns det ju också olika tolkningar av.
    Kul att han fick backa på sitt älskade fullkorn i alla fall:)
  12. Alex
    Hela paleo-rörelsen bygger på att alla kolhydrater inte är lika dåliga. (Obs! Förutsätter att personen i fråga är metabolt frisk.) Det är att förenkla verkligheten att säga att alla kolhydrater är samma. Får jag komma med mina 3 bästa hälsotips så är det, 1. Sluta med spannmål, 2. Ät d-vitamin (eller sola) och 3. Sköt din sömn. Följer man bara det så kommer man förbättra sin hälsa väldigt mycket även om allt annat är lika som innan.
  13. Som fd sockerberoende så kan jag säga att jag har förstått att vetet är ett snäpp värre än sockret. Det är vetet som har ställt till det i min kropp. Magen, min "epilepsi", inflammationer i benhinnorna osv. Sockret är hälsosamt om man jämför. Jag kommer ALDRIG mer äta vete för det gör mig rädd, men socker är jag inte rädd för på samma sätt, även om jag inte äter det längre.

    Ha en fin dag i snön!

  14. mia
    Tänk vad mkt de som lär ut Lchf tjänar på dessa nya kostråd, det är ju precis som vilken bantningstyp som helst.
    Kostdoktorn talar visserligen om tips och råd gratis på hans hemsida. Varför ta betalt om ni vill hjälpa andra att gå ner i vikt???
    Svar: #17
  15. Jag äter vete. Är hur pigg som helst. Men det beror kanske på att jag inte är fettskrämd längre, för på mitt bröd ligger det alltid massor av smör och goda pålägg:)
  16. Martin
    Precis likt heroinister så ser man ju ofta både sockerberoende och veteberoende människor sitta där med sina påsar strösocker och vetemjöl, skakiga på hand och försöker få sig en fix.
  17. Tuva
    @mia

    Tänk. Jag har aldrig varit med om ett community som är just så givmild med sin tid, sina kunskaper och sina råd som just lowcarb/paleo-grupperna man finner överallt. Vem som helst kan göra hela hälsoresan utan att betala en spänn till dem som har gjort den möjlig för man "måste" inte köpa böcker, måltidsersättnnigar eller annat hokuspokus av dem. (Stor skillnad på andra "vanliga bantningsreglementen" som Viktväktarna och allt vad det heter. Man får ju betala med blod för att få deras råd.)

    De flesta informatörerna inom lowcarb/paleo har lagt ner otroligt mycket tid, obetalt, på att läsa, forska, skriva på sina bloggar, svara på mail. De har dessutom ofta riskerat både rykte och jobb på köpet.

    Om de kan tjäna några spänn på en eller annan vettig produkt (föreläsningar, böcker o.s.v.) så är det bara att gratulera. De har räddat liv!

  18. Maria
    @Tuva. Gud vad bra svarat!
    Det är något jag häpnat över många gånger.
    Hur hjälpsamma och toleranta många av dessa lowcarb/paleo människorna är, i Sverige men också USA o Australien.
    Både dela med sig av sin egen hälsohistoria och en vilja hjälpa andra att förändra sina liv.
    Helt makalöst!
    Och alla recept som helt fritt läggs ut på bloggar och i kommentarer.
    Man behöver inte köpa en enda kokbok om man inte vill.
  19. Anton
    Man vet ju i varje fall att socker fungerar som en slags drog på hjärnan då man t.ex. behöver större mängder serotonin nivåer vart eftersom när man äter kolhydrater för att känna välbehag och lugn.

    Problemet är bara att då överäter man kolhydrater och då triggas blodsockret högt och så kommer insulinet som knuffar in Glukosen i fettcellerna där det lagras som kroppsfett. Fetma är ju dessutom en koppling till metaboliska sjukdomar som diabetes, cancer, hjärtsjukdom etc.

    Har man sett föreläsning med sockerexperten ''Bitten'' Där berättar hon själv om hur stort suget kan vara efter socker och hur sjukligt beroendeframkallande det kan vara, så den analogi Dr Davis drog mellan Vete och heroin kanske ändå stämmer?.

    Vete är ju ändå en polysackarid med gluten dessutom som sönderdelas av enzymet Amylas i munnen till Maltos och dextriner (disackarider) vilket sedan förs vidare till tunntarmen där bland annat maltas och andra enzymer hjälper till med sönderdelningen till monosackarider som Glukos.

    Jag tror faktiskt vete är en riktigt hormonrubbande polysackarid, som kan ha sjukliga effekter på människokroppen.

  20. Maria
    När jag var på avvänjning från mitt sockerberoende hos Bitten fanns det en person där som hade bröd som sitt problem (för mig var det chips och choklad), så jag tror absolut att vete kan vara lika illa som socker!
  21. Kattmoster
    Jag tror att han har rätt, även om det kanske inte är tillräckligt vetenskapligt belagt ÄNNU. Men det kommer säkert.
  22. Johan 2
    Jag gillar jämförelsen mellan vete/fullkornsvete och ofiltrerade cigaretter/filtrerade cigaretter
  23. Kattmoster
    Nej, här ska vi inte ha några solidariska kanelbullar (och det vet jag ju att du inte menar heller). Vi ska ta till oss kunskapen om spannmålets negativa inverkan på kroppen och sträva efter att ALLA ska kunna få riktig mat. Ingen mår bättre av att vi som kan välja äter skräp.
  24. Mikaele
    Som f d ( 20 år ) mjölkbonde vill jag inflika lite aspekter vad gäller vetet som livsmedel. Rent teoretiskt vore vete perfekt som foder till mjölkkor, högt energiinnehåll och hyfsad proteinhalt.
    Dessutom möjligt att själv odla och därmed komma billigare undan än att tvingas köpa relativt
    dyra kraftfoder för uppnå tillräcklig näringstäthet.
    Men - vete är för " aggressivt " för kornas magar och fungerar inte så bra, kan gå att med största försiktighet blanda in mindre mängder.
    Får mig att ställa frågan - Vad är det som talar för att vi människor tål vetet så mycket bättre?
    Svar: #25, #32
  25. Morgengry
    Grisar tål inte heller vete så bra, inte getter heller. Vet inte hur det är med andra husdjur.

    Men hur är det med spelt (dinkel) och andra mycket gamla vetesorter?
    Och hur är det med korn, råg och havre?

    Sen sa de i videon att det var 3 utav 5 som fick högre blodsocker av vete än av chokladbar.
    Så det är kanske inte lika farligt för alla?

    Skulle vara kul att ta en vetefri månad och se vad som händer.
    Iofs. så har jag aldrig haft problem med eksem, värk eller magen, och jag har ätit mycket pasta i mina dagar...... Hur vet man om man är en av dom som har problem med vete? Jag kan lätt överäta även om jag äter ris, eller rågbröd (utan vete), så jag vet inte helt om jag tror på det med att man triggas att äta 440kcal mer om dagen....

    Är det nån som har testat att endast utesluta vete och set stora förbättringar i hälsan?

    Svar: #29
  26. Anders Thor
    Brödinstitutet är inte sena med att kontra, givetvis med hjälp av Livsmedelsverket.
    http://www.brodinstitutet.se/nyheter/svenskar-ater-for-lite-fibrer-oc...
  27. Anders S
  28. Theresia
    Vissa personer har sämre förmåga att bryta ner vete - då läcker skadliga glutenpeptider in i blodet och påverkar hjärnan på ett opiumliknande vis. Finns forskning som sätter ett samband mellan detta och adhd. Mjölkprotein har liknande effekt på vissa.
    Det är nog inte så svårt att lista ut om man är drabbad själv. Antingen är gluten beroendeframkallande för en eller inte.
    För mig är det en galet stor frihetskänsla att äta lchf - slippa äta gluten som jag inte kan hantera.
    Jag har märkt att min dotter reagerar mycket mer negativt på gluten än på socker. Gluten är ett rent gift för vissa.
    http://fruwikstrom.blogspot.com
  29. Mikaele
    Av sädesslagen är vetet " vassast " , kornet har samma tendenser men inte alls i lika hög grad.
    Dinkel osv har jag ingen erfarenhet eller kunnande om.
    Havren är snällast ( lustigt nog har just detta sädesslag högst fetthalt! )
  30. Fia
    Har ingen egentlig "trigger" på vete eller annat spannmål och aldrig funnit det svårt att ge upp bröd (förutom att ersättningarna man bakar kanske inte är riktigt lika goda är det ändå helt ok) - bara potatis som saknas om kolhydraterna ska bort. Det är ju tur då lite potatis då och då ändå är rätt ok även om det ökar risken jag ska få för mig att sätta i mig socker, något som verkligen triggar.
    Däremot är det absolut måste att utesluta spannmål i allmänhet (och kanske vete i synnerhet) av hälsoskäl. Är det något som totalt pajar mig mage så är det det. Skillnad som natt och dag. Då är jag ändå inte glutenintolerant så som diagnostiserat sådan, utan jag tål det helt enkelt bara inte. Det andra jag inte tål är för mycket fruktos, alltså är de fruktosrika frukterna värre än rent socker för mig (som ju ändå bara har hälften), frukt har också ofta någon fiber som inte fungerar. Alla fibrer är långt ifrån lika. Alltså bort med spannmål och frukt och i princip också honung (många är mycket fruktosrika, vissa inte fullt så illa men det gör mig mycket sämre än socker) så blir jag nästan helt "botad", mindre mängder potatis, ris och socker gör mig inte sjuk men kan ge "sug".

    (med fullkorn och inte så är fullkorn för mig etter värre, något som stämmer för många med IBS problem, där alltså de ofta givna råden om att välja fullkorn istället att man blir än sämre. Typisk "GI-diet" på det sättet som brukar mainstream rekommenderas de gånger jag har provat har gjort mig mycket sjukare än någon skräpmat kunnat)

  31. Erik S
    Hej Piltson, och andra intresserade

    Du skrev "Men han tycks fokuserad på genmanipulerat vete, den som fanns på 60-talet skulle tydligen vara OK? Det tror vi inte på"

    Jag håller just nu på att läsa hans bok "Wheat Belly" och så som jag tolkar det så är det framförallt de äldre sorternas vete "Einkorn" och "Emmer" (vet ej vad de kallas på svenska) som inte har negativa effekter eller negativ respons från kroppen. William Davis har själv mätt insulinsvar och observerat vad som händer när han äter dessa gamla sorter jämfört med moderna sorter.

    Vetet från t ex 60-talet är, om jag tolkar boken rätt, visserligen bättre än det numera Monsanto et al genmodifierade, men 60-talsvetet är inte heller bra pga att vetet har den egenskapen att det tar med sig hela genpaketen (och därmen innehåller nya proteiner t ex) från alla "föräldrasorter" när odlarna tar fram nya vetesorter. Och det är denna allt större mångfald i innehållet i modernt vete som är skadlig för människorna. De gamla sorterna Einkorn och Emmer påverkar inte alls kroppen på samma sätt som 1900- och 2000-talsvetet.

  32. Martin
    Det är väl en hel del saker som talar för att vi tål det betydligt bättre eftersom människor kan äta en himla massa saker, utom gräs då. Kor kan äta gräs, men det är en hel del andra saker som kor inte ska äta men som människor klarar utmärkt att äta.

    Att jämföra matsmältningen hos en ko med en människas är inte relevant.

  33. Anita
    Det skiljer på flermagade (idisslare) djur och enmagade ifråga om matspjälkning. T ex så blir enmagade djur (t ex vi) hungrigare på snabba kolhydrater medan det är tvärtom för flermagade.
  34. Väldigt bra och slagkraftigt inslag. Jag skulle förresten vilja se lite mer av den där attityden i Sverige - inte bara LCHF för individen - utan radikala förändringar i hela samhället för bättre folkhälsa.
    William Davis vill få bort vete ur den amerikanska kosten. Jag vill få bort det ur den svenska också.
  35. Nix
    Vete blir 100% glukos i blodet. Socker blir 50% glukos & 50% fruktos.
    Snickersen (chokladbiten) innehåller fett som bromsar upptaget av socker, samtidigt som kolhydraterna från fruktosen inte höjer blodsockret nämnvärt.
    Därav resultatet i testet. Det borde Dr Oz veta, och det vore trevligt om du, Doc, även kunde förklara detta lite i detta inlägg.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av