Nyheter

Vegetarisk tisdag: Omelett med fetaost och ruccola

omelett

Denna vecka kör vi vegetarisk LCHF varje dag hemma hos oss. Idag blev det omelett med fetaost och ruccola, som serveras med en avokado.

Som uppmärksamma noterade redan igår så kör vi lakto-ovo-vegetariskt, dvs inklusive mejeriprodukter och ägg.

Läs vidare för recept och näringsberäkning som ger 80 energiprocent fett och 3 energiprocent kolhydrater.

Vilken vegetarisk maträtt är din favorit? Lämna gärna en kommentar.

Recept

Omelett med fetaost och ruccola, 3 portioner.

  • 6 ägg
  • 3 msk vispgrädde
  • salt och peppar
  • smör att steka i, ca 50 gram.
  • 2 dl riven ost
  • 150 gram fetaost
  • En näve ruccola
  • 1 tomat
  • 3 avocado

Rör ihop ägg och grädde, smaksätt med salt och peppar. Smält smöret i stekpanna och häll i äggsmeten. Tillaga på låg värme genom att dra smeten mot mitten allteftersom den stelnar. När äggblandningen känns nästan helt stelnad, strö över den rivna osten och låt smälta. Lägg på tomatskivor, ruccola och smulad fetaost. Servera med en avocado.

Näringsberäkning

16 E% protein
80 E% fett
3 E% kolhydrater (7 gram kolhydrater per portion)

Tidigare

Vi startar en vegetarisk LCHF-vecka!

Mer

Första LCHF-maten någonsin och hetaste LCHF-frukosten

Nyttiga gröna chips!

Picknick hos Kostdoktorn

De 5 vanligaste misstagen på LCHF

Middag hos Kostdoktorn

Hamburgare utan carbs

 

20 Kommentarer

  1. Maya
    Vad gott det ser ut! Mitt bästa vegetariska recepttips är att göra pajer av olika slag. Degen gör jag av smör, sesamfrö och mandelmjöl som jag smälter i en kastrull och sedan trycker ut i en form. Fyllningen får sen bestå av diverse grönsaker såsom grönkål, svamp, broccoli, soltorkad tomat och/eller mjukstdekt lök osv. Sedan häller jag över äggstanning bestående av grädde och ägg och ordentligt med salt och nymald svartpeppar, och toppar med riven ost och gärna valnötter eller solrosfrön. Världen bästa veggomat tycker jag! Går alltid hem hos kött-älskare också.
  2. Maya
    Fråga till kostdoktorn: för alla som inte behöver vara så strikta i sin lchf (dvs man är frisk och normalviktig) så undrar jag om man inte med gott samvete kan ta in lite bönor och linser i kosten? Det florerar mycket myter inom lchf-kretsar att bönor, framför allt sojabönor, skulle vara rena döden för människan. När det i själva verket är en väldigt billig och miljövänlig proteinkälla, som alternativ till allt intustrifrsmställt kött som finns att få tag på. Förutsatt att bönorna är ekologiska (bäst är ju såklart ärter och böner som är odlade i sverige ). Den där skräcken för bönor känns lite överdriven. Att äta en god linsgryta med indiska kryddor och en rejäl klick helfet creme fraiche kan väl inte skada?! Det känns snarare väldigt näringsriktigt och gott, tycker jag!
    Svar: #3, #8
  3. T
    Sättet sojabönor odlas på är allt annat än miljövänligt.
    Svar: #14, #16
  4. Bosse
    Kalvben i slowcockern med vita gotländska morötter. Samma atomer i båda, alltså veg!
  5. NZ
    Hej,
    Godaste vegetariska maträtten är fyllda champinjon-lök-fetaostfyllda auberginer.
    Gröp ur innehåller på ett par auberginer och stek det med lök och champinjoner samt timjan (kan med fördel smula över en del fetaost redan nu så det smälter lite). Salta och peppra. Lägg in auberginehalvorna i ugnen på ca 200 grader i i ca 10 min. När fyllningen är genomstekt så häll i det i auberginehalvorna och smula över fetaost. In i ugnen i ca 10 min till. Älskar denna rätt och det skulle vara intressant att veta näringsvärdet på denna maträtt!
  6. Jaa menee
    Nja, för att äta vegetariskt bör man nog vara något av en expert för att vara säker på att få i sig alla vitaminer och mineraler.
    Man kan ju för att försäkra sig, genom att koka en gryta på kycklinglever...... någon gång i veckan 😉 🙂
  7. Jörgen
    Vad äter ni till frukost och till lunch? Tips på vegetarisk frukost som inte är omelett önskan 🙂
  8. Birgitta Höglunds mat
    Fått flera liknande frågor på min blogg senaste tiden, Kanske av dig?
    Svarade där bland annat med länk till den här mycket läsvärda artikeln av Frank Nilsson, författare till LCHF-boken Istället för doping.

    http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kott/soja.htm

    Jörgen; I dagens inlägg har jag en god avocadoröra som passar väldigt bra till ägg.
    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/02/04/guacamole-med-ch...
    Det här nötbrödet är också väldigt gott till guacamolen.
    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/01/24/glutenfritt-brod...

    Jag har mängder med lakto/ovo-vegetariska LCHF-recept på bloggen, klicka på kategorin Vegetariskt i marginalen så kommer du till all 🙂

    Svar: #12
  9. Per Wikholm
    Boken "LCHF för vegetarianer" (huvudsakligen lakto-ovo vegetarisk) av Pauline Demitriades & katarina Wikholm är slut på förlaget men vi har några författarex kvar hemma. Om någon är intresserad av att köpa den så kontakta mig på per.wikholm[snabel a]lchf.se . 150 kr tar vi för själva boken och ska du med på LCHF-kryssningen med Silja (eller kan hämta den här i Uppsala) så slipper du fraktkostnaden som jag har för mig ligger på ca 100 kr.
  10. Anonym
    Min favorit är squash gratinerad med getost och rosé-peppar som jag tror är från boken som nämns i kommentar nr 9. Jag brukar kalla mig för vardagsvegan och vardags-LCHF-are och det är för att jag äter kött när jag känner för det och ägg och annat, men inte till vardags. Sen kan det hända att "till vardags" ibland inte inträffar på ganska länge 😉 Men sött går inte att äta bara för att man känner för det, det förstör vardagen långeliga tider. Det äter man på kalas och sen tar man plågan av sockersuget.
  11. AnnaP
    Mitt vegetariska favoritrecept är Palak paneer, indisk spenat- och ostgryta. Jag har gjort detta recept många gånger:

    http://lagaindiskmat.se/palak-paneer-indisk-gryt/

    😛

  12. AnnaP
    Vill bara säga att jag älskar dina recept! 🙂
    Svar: #15
  13. mats
    Ostpaj är min favorit. Pajskal med mandelmjöl och smör, och nån smakrik ost typ västerbotten.
  14. Emma
    Sättet sojabönor odlas på är allt annat än miljövänligt.

    Soja används främst som djurfoder. Anser fu att sojabönor är dåligt för miljön bör du bli vegetarian. Det är en mycket liten del sojabönor som går direkt till människomat, och det har fortfarande mindre miljöpåverkan än kött 🙂

  15. Birgitta Höglunds mat
    Tack, AnnaP, vad roligt att höra 🙂

    Här en av mina vegetariska favoriter, god både varm och kall.

    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/01/09/vegetarisk-lchf-...

  16. Johan Wallström
    Sojabönor konsumeras främst indirekt av köttätare så att skära ner på köttet är det bästa man kan göra för att minska på miljöeffekterna av sojaproduktionen.
  17. Yvonne Benzian
    Mitt favoritrecept är Melanzane Parmeggiano i en egenadapterad variant. Skivar aubergine och penslar skivorna med olivolja. Tjoff in i ugnen, ca 200 grader till dess auberginen är mjuk. Kokar en tomatsås på ekologiska krossade tomater av ngn god sort, kryddar med lite oregano, salt och peppar. Till två tre auberginer tar jag två-tre burkar tomater.
    Så skivar jag god mozarella, buffelmozzarella ska det vara och helst av någon riktigt bra sort. Det är en otrolig skillnad mellan de olika, en del smakar bara gummi medan de godare är fantastiska.
    River även god parmesan. I en ugnsfast form varvar jag aubergine, mozarella, parmesan och tomatsås. Tomatsås, mozarella och parmesan högst upp. Får gå i ugnen till dess osten smält och det bubblar förföriskt.
  18. sigge
    OK petimetrigt, men: *Rucola* (roo-kåla) inte "rock-ola" / "russ-ola" (Ruccola är en konstig svensk felstavning) eller helt enkelt senapskål på svenska.
  19. Vimsi
    HÄRLIGT 🙂
    Såååå länge jag letat efter recept på vegetarisk LCHF. 2 recept än så länge, om man nu inte räknar med omeletten förstås 🙂 Men jag hoppas det kommer fler och fler.
    Nu kommer jag helt klart börja använda denna sida mer flitigt igen 🙂
  20. Li
    mmmmm! vad gott det var, hela familjen gillade.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg