Vegetarisk onsdag: Zucchinibiffar med fet tzatziki

Veg blogg

Vi kör vidare med vår vegetariska LCHF-vecka och har kommit till onsdagens middag: Zuccinibiffar med fet tzatziki.

Här är recept och näringsberäkning som ger 79 energiprocent fett och 8 energiprocent kolhydrater:

Recept

Zucchinibiffar med fet tzatziki, 4 portioner

Zucchinibiffar:

  • 2 zucchini
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 4 ägg
  • 1 tsk lökpulver
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • salt och peppar
  • 50 gram smör

 
Tzatziki:

  • ½ gurka
  • 2 dl rysk yoghurt eller creme fraiche
  • ¾ dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • pressad citron
  • örtsalt
  • ev. peppar

Riv gurkan till tzatzikin på ett rivjärn. Lägg i ett durkslag och strö på lite salt. Låt ligga 10-15 minuter och krama därefter ur vätskan. Blanda yoghurt eller creme fraiche och oljan. Rör en stund så att den går ihop. Pressa ner vitlöken, lägg i gurkan och salta. Olivoljan kan ge en pepprig och aningens besk smak, smaka av med lite pressad citron för att balansera. Mal ner lite peppar om det behövs. Ställ att vila i kylen.

Riv zucchinin på rivjärn och gör lika som med gurkan, det vill säga salta och låt rinna av i durkslag. Efter 10-15 minuter, krama ur vätskan. Blanda zucchinin med resten av ingredienserna i en skål och låt vila i 5 min innan de steks i smör tills gyllenbruna på båda sidor. Servera gärna med lite broccoli och någon tomat.

Näringsberäkning

10 E% protein
79 E% fett
8 E% kolhydrater (ca 10 gram kolhydrater per portion)

Tidigare

Vi startar en vegetarisk LCHF-vecka!

Vegetarisk tisdag: Omelett med fetaost och ruccola

Mer

Första LCHF-maten någonsin och hetaste LCHF-frukosten

Nyttiga gröna chips!

Picknick hos Kostdoktorn

De 5 vanligaste misstagen på LCHF

Middag hos Kostdoktorn

Hamburgare utan carbs

 

32 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Jaa menee
    När jag började med LCHF 2010 var mottot att grönsaker var något som man bara "garnerade" tallriken med. Alltså, inte något som var så viktigt eller betydelsefullt att fylla ut tallriken med.
    Men, när jag med många andra uteslöt potatis, ris, pasta, bulgur, matris, så blev det mer och mer grönsaker, idag äter jag mer grönsaker än jag någonsin gjort i mitt liv.

    Så, man är kanske inte bara frossare i kött och fett, utan en liten vegetarian vid sidan om. 🙂

    Svar: #6
    Läs vidare →
  2. Linn
    Jättebra initiativ, dels kul inspiration då jag själv äter ganska mycket vegetariskt, men också för att visa att lchf inte nödvändigtvis innebär frossande av kött!
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Linn
    Jättebra initiativ, dels kul inspiration då jag själv äter ganska mycket vegetariskt, men också för att visa att lchf inte nödvändigtvis innebär frossande av kött!
  2. Åsa
    Helt OT men det här var en bra artikel om IBS
    https://www.facebook.com/tidningenmabra/posts/10152609039427761
  3. Johan
    Ser gott ut, men lite trött på att 80% av alla LCHF recept verkar behöva fiberhusk...
  4. Rickard
    Fiberhusk är bara en ful ovana likt socker i den meningen att det inte behövs;)
  5. Jaa menee
    När jag började med LCHF 2010 var mottot att grönsaker var något som man bara "garnerade" tallriken med. Alltså, inte något som var så viktigt eller betydelsefullt att fylla ut tallriken med.
    Men, när jag med många andra uteslöt potatis, ris, pasta, bulgur, matris, så blev det mer och mer grönsaker, idag äter jag mer grönsaker än jag någonsin gjort i mitt liv.

    Så, man är kanske inte bara frossare i kött och fett, utan en liten vegetarian vid sidan om. 🙂

    Svar: #6
  6. Lasse
    Sen blir ju grönsaker stekta i smör så mycket godare än de "sönderkokta" ärter/morötter man alltid fick i skolan 🙂
  7. Lennart
    Det är ju det som är hela grejen. God hälsa kommer ur mycket frukt (tomat, aubergine, paprikam.m är också frukter), bär, nötter och grönt. Oavsett kosthållning sålänge man äter hela råvaror och varierar. Hur friska ser folk ut som följer strikt LCHF med nästan inga grönsaker eller frukter? Eller veganer som inte äter mycket frukt och grönt?
    Svar: #8, #10, #18
  8. Lasse
    Måste säga att jag inte håller med dig riktigt angående friskhet & strikthet.
    Min egen erfarenhet är att jag känner mig hälsosammare ju striktare jag äter, fast det "låter" fel även i mina öron. svårt & vara säker dock då man inte varit sjuk sedan man började med LCHF för över 3 år sedan, dock har jag kört ganska strik hela resan med undantag för semestertider då dett inte varit så enkelt att få tag i fettkällor.
    Svar: #11
  9. Åsa
    Fiberhusk är helt onödigt när man har ägg i smeten. Det är samma sak med vanliga pannbiffar, man kan byta ut både hudk och ströbröd mot ägg.
  10. jala
    Lite info om de bakom namnet som kom att bli ett begrepp. "http://annikadahlqvist.com/2013/06/09/hur-lchf-begreppet-etablerades-i-sverige/"

    Det är ju det som är hela grejen. God hälsa kommer ur mycket frukt (tomat, aubergine, paprikam.m är också frukter), bär, nötter och grönt. Oavsett kosthållning sålänge man äter hela råvaror och varierar. Hur friska ser folk ut som följer strikt LCHF med nästan inga grönsaker eller frukter? Eller veganer som inte äter mycket frukt och grönt?

  11. Elisabeth G (f.d. Kattmoster)
    Jag delar din erfarenhet, Lasse. Ju mindre andel grönsaker i kosten, desto bättre blir min hälsa, vilket är lite tråkigt eftersom grönsaker gör maten lite snyggare. Men, men, hellre frisk än "grön".
  12. Ninnie
    Jag känner mig tillräckligt "duktig" när jag utesluter allt godis, bakverk, chips, socker, glass, potatis, ris, pasta, bröd, majs och alla mejeriprodukter (utom smör o ost). Snälla människor vad fanken ska man äta för att det inte ska bli totalt ensidigt? Vem klarar en kost på enbart kött, fisk, ägg o smör? Trodde en sån kost bara var tillfällig när man behöver gå ner typ 30 kg... Slår vad om att ni som ständigt äter så ensidigt får en del mineral och vitaminbrister. Hör o häpna jag är en inbiten LCHF:are men jag tror dock på att man ska få i sig en del nyttiga grönsaker också. Jodå, ingen behöver heller läxa upp mig med att det ska va ovanjordgrönsaker. Det vet jag också. Vänliga hälsningar.
    Svar: #13
  13. SGK
    Det som är så bra med LCHF är ju att man kan välja sin egen variant. 🙂 Elisabeth och Lasse mår bäst av att vara strikta och tycks trivas bra med det. Själv äter jag gärna mycket grönsaker, oftast ovanjords, men bjuds jag på rotfrukter tackar jag inte nej, annat än till potatis. Och den kosten trivs jag väldigt bra med. Men jag har inget behov av att gå ner i vikt, och numera inga åkommor eller besvär heller för den delen.

    Och det som är bra med LCHF är att vi inte heller behöver förfäras över hur andra äter, eftersom var och en väljer det som den mår bra av. Vissa klarar att äta ungefär samma sak hela tiden, medan andra kräver variation. Toppen tycker jag. 😀

    Det viktiga är alltså inte att känna sig duktig (om man inte själv vill det förstås) utan att lyssna på sin kropp, och rätta sig efter vad den vill ha.

    Svar: #15
  14. Gäst
    Hmmm...två zucchini? Det är ju så olika storlekar på dem, så jag undrar, på ett ungefär, hur många dl det kan motsvara?
  15. Ninnie
    Tack för ditt svar SGK. Du liksom jag äter tydligen en mer liberal LCHF. Ska erkänna att en och annan frukt slinker ner också, då och då. Men med tanke på att jag uteslutit mejeriprodukter så anser jag att jag kan äta frukt istället (dock inte så mycket som 2-3 frukter per dag!! som Livsmedelsverket rekommenderar) - långt därifrån!
    Men vad jag undrar över är hur länge man kan äta strikt LCHF à la Skaldemans utan att få vitamin-och mineralbrister. När man läser hans böcker så verkar det som han endast gjorde det under en relativt kort period för att gå ner mycket i vikt. Kan inte tänka mig att ständigt äta strikt LCHF är bra och nyttigt för kroppen. Tror faktiskt inte det.
    Svar: #16
  16. SGK
    Jag är ingen expert, men jag tror att jag läst att Skaldeman säger att han och hans "elever" har testat länge, och de mår bra och har inte upplevt några brister eller besvär.

    Själv tror jag (fast jag har inte sett några forskningsstudier på det) att en kolhydratrik kost gör att vi behöver mer av olika näringsämnen för att "ta hand om" kolhydraterna. Så för mig känns det inte alls konstigt om en kolhydratfattig kost inte kräver lika höga nivåer av vitaminer och mineraler. Det är min gissing alltså.

    Sen kan man väl göra såna där test som nämns lite nu och då i bland annat Kostdoktorns forum om man oroar sig, om man inte kan få dem genom sin vårdcentral.

    Kan väl tillägga att jag dels håller mig kring RDI-värdena för vitaminer och mineraler (med D-vitamintillskott), och jag ligger sannolikt kring 20-25 g kolhydrater per dag. Har slutat med frukt för några år sedan (äter hellre grönsaker), men under sommaren blir det bär från trädgården, och något enstaka äpple från äppelträdet. Men det är bara mina egna preferenser, inget jag anser att alla andra bör följa.

  17. jala
    Till er alla.Läs vad Mats Forsenberg har att säga.
    LCHF for dummies.

    http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/2636/LCHF-for-dummi...

    Svar: #20, #25
  18. Lars Henrik
    Jag känner människor som är strikta i sin LCHF och verkar mycket friska och hälsosamma. Jag tror inte att grönsakerna nödvändigtvis behövs i någon större mängd om man ser till att få i sig mineraler och vitaminer på annat sätt. T ex via inälvsmat.
    Svar: #21
  19. 1 kommentar borttagen
  20. Lars Henrik
    Lysande påminnelse!
  21. Jaa menee
    Just vad jag skrev i ett tidigare inlägg, att försäkra sig att man får tillräckligt med vitaminer och mineraler, så är kycklinglever ett alldeles utmärkt sätt att få i sig vad man behöver.
    MEN, tyvärr tål inte alla av oss inälvsmat. Vad jag förstår ska de som lider av gikt, (urinsyra finns då i överskott i blodet och det faller ut i form av kristaller som skadar celler och vävnader då cellskadan kan ge upphov till en Inflammation) vara försiktiga med just lever och inälvsmat överhuvudtaget.
  22. LasseKongo
    Det handlar ju knappast bara om mineraler och vitaminer (då hade man kunnat äta kosttillskott, fett och protein bara) utan om antioxidanter och alla andra spårämnen, mata goda tarmbakterier, m.m m.m.
  23. Lennart
    Det var inte rotfrukter jag åsyftade med grönsaker, utan just grönsaker, allt grönt, alla blad, örter, kålsorter m.m. Med frukt så menar jag alla frukter och det inkluderar såklart tomat, gurka, aubergine, zuchini, bär (som egentligen är frukter) m.m. Men äter man lågkolhydratkost så äter man kanske inte alla frukter eller bär, åtminstone inte i större mängd. Mycket olika grönsaker, frukter, kryddor m.m har olika hälsoaspekter såsom antiseptiska, mycket antioxidanter, inflammationshämmande, anti-cancer, boostar immunsystemet osv. Många olika ämnen som man går miste om, som kanske inte direkt spelar så stor roll kortsiktigt under några år men säkerligen långsiktigt. Väldigt mycket vi inte vet om idag dessutom. Men det är ju något vi ätit mycket av under hela vår evolution. Att tro att man kan helt skippa detta och ha ett långt och friskt liv ställer jag mig ytterst tveksam till.
  24. jala
    Hur det gick till från början.
    Clickbar länk till begynnelsen.

    http://annikadahlqvist.com/2013/06/09/hur-lchf-begreppet-etablerades-...

  25. M
    Jala, Mats F. alltså, intressant läsning ja! Men detta "Dessutom äter jag bara kött så det brukar bli 5-700g kött samt upp till 150gr smör " .
    Han äter bara kött, är detta hans dagliga ranson måntro? I så fall så ifrågasätter jag hans kosthållnig starkt! Ingen frukt och inga grönsaker...shit! Jag är säker på att man kan nå en hälsosam vikt utan att vara så extrem!
  26. M
    Dessutom, vad hände med tesen "för mycket protein ger insulinpåslag, vilket ökat fettinlagring i celler och i levern". Är detta då humbug eller?
  27. johan
  28. Gäst
    Jag gjorde zucchinibiffarna idag. Det blev ganska bra, kanske lite mjuka/blöta, men helt ok.
  29. Hippie Carlsson
    Prövade denna då mina syskon är veganer men är riktigt besviken.

    Helt smaklöst vilket inte är så konstigt då zuccini likt gurka är 95% vatten. Att göra burgare på vatten är ju kanske inte det bästa... även om det rinner av så är det mest vatten man steker, med lite ägg. Då kan man ju skippa zucchini helt och göra ägg burgare.....

    Tzatzikin var dock god!

  30. jala
  31. jala
  32. jala
    Behöver vi frukt och grönsaker?
    Inte nog med att vi förbättrar vår hälsa när vi undviker kolhydrater,vi går ofta ner i vikt dessutom.
    M 26. Vet vi att han äter för mycket protein?
    Kostdoktorn och Mats Forsenberg på video
    https://www.youtube.com/watch?v=r1pSMfHs4Bc
  33. jala
    För mycket protein,ingen frukt eller grönt.Stackars människa.
    Då,för många år sedan,när kostdoktorn intervjuade Mats Forsenberg.
    https://www.youtube.com/watch?v=r1pSMfHs4Bc
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av