Nyheter

Vegetarisk LCHF-söndag: Pizza med vitkålssallad

Vegetarisk LCHF-pizza

Nu är det dags för sista dagen på vår vegetariska LCHF-vecka och det blev vegetarisk LCHF-pizza. Populärt bland både små och stora (vuxna) barn i familjen.

Vill du se någon annan temavecka framöver? Lämna gärna en kommentar.

Här är recept och näringsberäkning som ger 62 energiprocent fett och 9 energiprocent kolhydrater… samt veckans alla tidigare vegetariska LCHF-rätter:

Recept

Vegetarisk pizza med vitkålssallad (lakto-ovo), 2 plåtar (räcker till två middagar för två vuxna och ett barn)

Vitkålssallad:

  • ¾ vitkålshuvud
  • 1,5 dl olivolja
  • knappt 0,5 dl vitvinsvinäger
  • basilika
  • svartpeppar
  • örtsalt

Pizzabotten:

  • 8 ägg
  • 8 dl riven ost

Tomatsås:

  • 30 gram smör
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 kartong krossade tomater, 295 gram
  • 0,5 msk oregano
  • 0,5 msk basilika
  • Några skvättar worchestershiresås
  • salt och svartpeppar

Börja med tomatsåsen. Finhacka lök och vitlök och fräs i smöret i kastrull. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa en stund. Tillsätt krossade tomater och örterna. Låt koka upp, smaka av med worchestershiresås, salt och peppar. Mixa om du önskar en slätare sås. Låt sjuda några minuter och ställ sedan att svalna.

Sätt ugnen på 200 grader. Riv osten och vispa upp äggen. Blanda sedan i en bunke. Fördela på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen tills de börjar på gyllene färg. Ta ut och låt svalna lite.

Koka upp en stor kastrull med vatten, tillsätt lite salt. Använd osthyvel eller mandolin för att skära tunna strimlor av vitkålen. Lägg sedan kålen i durkslag och slå det kokande vattnet över, låt rinna av. Blanda olja, vinäger och basilika till vinägretten, smaka av med örtsalt och nymald svartpeppar. Blanda ner kålen i vinägretten.

Vitkålssallad

Använd tomatsåsen och en nypa fantasi för att göra pizzorna. Vi toppade våra med mer riven ost, gul lök i tunna skivor, skivade champinjoner, kronärtskockshjärtan, gröna oliver, röd paprika och mozzarellaost.

Vegetarisk LCHF-pizza

Öka ugnsvärmen till 225 grader och grädda tills de fått fin färg och osten bubblar även i mitten.

Näringsberäkning

Pizzan med vår topping:
26 energiprocent protein
62 e% fett
9 e% kolhydrater

Vitkålssallad:
2 energiprocent protein
89 e% fett
7 e% kolhydrater

Mer vegetarisk LCHF

Mer

Mer

Första LCHF-maten någonsin och hetaste LCHF-frukosten

Nyttiga gröna chips!

Picknick hos Kostdoktorn

De 5 vanligaste misstagen på LCHF

Middag hos Kostdoktorn

Hamburgare utan carbs

 

22 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Per Wikholm
    Nej, vegetarisk kost är inte bra för djur och natur. Det finns ingen mänsklig aktivitet som bidragit lika mycket till utrotning av djurarter (och växtarter) som odling. Jämför den biologiska mångfalden på en spannmålsåker med en äng/hage med betande kor. Problemet är att det som är basmaten i den gängse vegetariska kosten är just spannmål (och soja) och att monokulturer av detta odlad på öppen jord aldrig kan bli ekologiskt hållbart. Däremot finns det andra, fleråriga vegetabilier som nötter, frukt och bär som går att förena med ekologisk hållbarhet och biologisk mångfald, i synnerhet om de integreras med djurhållning.
    Läs vidare →
  2. Robert
    Och jag gjorde precis tvärtom i fredags, åt min första "riktiga" pizza på 14 månader med mycket kött på... en riktig kolhydrat- och kaloribomb. Lite förundrat ser jag att vågen stått stilla, ingen rörelse varken upp eller ned. Känner heller inget sug efter mer kolhydrater, tack och lov. En eller två hämtpizzor om året får räcka, LCHF är det som gäller också fortsättningsvis - framförallt för hälsans skull 😉
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Andreas Persson
    En helanimalisk vecka hade varit kul att läsa om.
  2. Frida
    frukost tema, fisk, middag på 30 minuter, kall mat
  3. Catharina
    Gärna en mejerifri vecka!
  4. Gäst
    En vecka utan mjölkprotein vore bra. Jag behöver sådana förslag till mina små familjemedlemmar.
    Svar: #18
  5. EVS
    Jag vill gärna ha tips på lågbudget-middagar. Något i stil med sju middagar för fem personer för max femhundra kronor totalt...
  6. Christel
    Jättebra med vegetarisk kost,för djuren,naturen och människan!
    Svar: #11
  7. En Malin
    Mejerifritt och lågbudget låter som bra förslag i mina öron.... :•)
  8. JohanKarl
    Eller varför inte en vegansk vecka - utan ägg, smör och ost så blir utmaningen att nå 80 E% utan orimliga mängder fröoljor en gnutta knepigare. 🙂

    (Kanske sagts under tidigare inlägg i serien, förlåt så mycket i s f)

    Svar: #9
  9. JohanKarl
    Ja, just det, även rimliga proteinmängder blir lite mer utmanande för den veganska veckan.

    (Är inte själv vegan, men undrar lite för mig själv om det ens vore möjligt).

  10. Lisbeth
    Skulle vara trevligt med recept med 5% kolhydrater eller lägre. Skriv gärna recepten så att det bara går att klicka på utskrift direkt.
  11. Per Wikholm
    Nej, vegetarisk kost är inte bra för djur och natur. Det finns ingen mänsklig aktivitet som bidragit lika mycket till utrotning av djurarter (och växtarter) som odling. Jämför den biologiska mångfalden på en spannmålsåker med en äng/hage med betande kor. Problemet är att det som är basmaten i den gängse vegetariska kosten är just spannmål (och soja) och att monokulturer av detta odlad på öppen jord aldrig kan bli ekologiskt hållbart. Däremot finns det andra, fleråriga vegetabilier som nötter, frukt och bär som går att förena med ekologisk hållbarhet och biologisk mångfald, i synnerhet om de integreras med djurhållning.
  12. Stina
    En röst för mjölkfritt
  13. Robert
    Och jag gjorde precis tvärtom i fredags, åt min första "riktiga" pizza på 14 månader med mycket kött på... en riktig kolhydrat- och kaloribomb. Lite förundrat ser jag att vågen stått stilla, ingen rörelse varken upp eller ned. Känner heller inget sug efter mer kolhydrater, tack och lov. En eller två hämtpizzor om året får räcka, LCHF är det som gäller också fortsättningsvis - framförallt för hälsans skull 😉
  14. Maja gräddnos
    Jag tycker inte att den här värdefulla bloggen skall bli till en blogg för matrecept för olika smak- och dietinriktningar! Det finns en uppsjö av LCHF-recept på nätet, var och en kan bekväma sig att leta på egen hand eller varför inte hitta på egna varianter! Skall allt vara färdigserverat?!
  15. ESG
    Håller med Maja gräddnos.
  16. Janne
    Per Wikholm e ju lite... knasig!
  17. Ulla
    Tycker inte heller att kostdoktorn ska bli receptblog. Små glimtar nån gång från något extra gott Lchf recept är trevligt.
    Intressant är att få veta i vilka sammanhang/ på vilka områden lågkolhydratkost vinner terräng.
  18. Gäst
    En vecka utan mjölkprotein vore bra. Jag behöver sådana förslag till mina små familjemedlemmar.

    Jag tycker ändå att mjölkproteinfria recept a la LCHF vore bra, då många faktiskt inte tål mjölkprotein. Hur ska man äta när man inte tål grädde, smör, mjölk, yoghurt och liknande. Mjölkfritt margarin - hur dåligt är det?

  19. Camilla
    Jag skulle vilja se en vecka med 7 olika "hälsovinster", berättelser från personer som upplevt mer än viktminskning, gärna som ätit lchf mer än ett år!!
  20. Cajsan
    Blev så glad när jag såg de vegetariska recepten! Vi är många som vill äta lågkolhydratkost (lchf) men som av olika skäl inte kan eller vill äta kött/fisk, mjölkprodukter eller ägg.

    Därför är det jättebra att få lite tips och recept att utgå ifrån!

    Tack så mycket! Cajsan

  21. Jens
    Eller så är problemet att 98% av all soja som odlas går till djurindutrin och att det inte finns mark nog att ha så mycket gräsbetande djur som behöv för dagens konsumption, eller den konsumption som hade kräfts om man skulle ersätta den mängden spannmål och annat människor och djur äter idag till animalier (kött och fett)? Och så kanske problemet är att haven fiskas ut och att odlade fiskar kräver mer utfiskning än det ger genom att deras foder baseras på andra fiskar? Eller är problemet övergödning pga allt djurskit som inte ens alltid tas om hand och hamnar på odlingar? Och så kanske inte problemet är att odla grönsaker på hållbart vis utan monokulturer, och så kanske man inte behöver äta soja om man inte vill, det är iaf möjlgt och någon man borde sträva efter. Ha mindre kött och mjölk-konsumption på bättre sätt är också möjligt.
  22. pussel
    Ekologisk!
    Nu har jag inte läst din blogg på länge så kanske ni redan haft en sådan temavecka? Men annars är det något jag verkligen önskar. Så mycket som möjligt ekologiskt i en vecka (eller resten av livet^^) =).

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg