Veganbibelns fall

Boken ”The China Study” från 2005 påstås visa att köttprotein är farligt och veganism är hälsosamt. Precis vad någon som undviker kött av etiska skäl vill höra.

Nu är den mer avfärdad än någonsin.

Problemet

Boken är bara baserad på observationsdata, som inte kan bevisa orsakssamband. Men det visar sig vara värre. En ny enormt ambitiös (låång) analys av de bakomliggande siffrorna visar något mycket värre. Handplockade passande siffror och ett totalt ignorerande av alla samband som pekar åt ”fel” håll, oavsett hur starkt.

Exempelvis hur starkt intag av vete var kopplat till sjukdom:

Why does Campbell indict animal foods in cardiovascular disease (correlation of +1 for animal protein and -11 for fish protein), yet fail to mention that wheat flour has a correlation of +67 with heart attacks and coronary heart disease, and plant protein correlates at +25 with these conditions?

Speaking of wheat, why doesn’t Campbell also note the astronomical correlations wheat flour has with various diseases: +46 with cervix cancer, +54 with hypertensive heart disease, +47 with stroke, +41 with diseases of the blood and blood-forming organs, and the aforementioned +67 with myocardial infarction and coronary heart disease?

Analysen hyllas nu över nätet (exempel 1 2 3). Här är den:

The China Study: Fact or Fallacy

Det hela ser ut som ett klassiskt exempel på hur snett man kan hamna med förutfattade meningar och övertro på handplockade observationsdata. Colin Campbell är alltså medlem i samma sifferfifflande klubb som Ancel Keys.

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
Kokosnötter: Karibisk LCHF? 495
Att avlöna en idiot – kostdebatt bortom sans och vett 203
Ny analys: LCHF bäst för vikt och hälsovärden i längden! 705
Recension av 5:2-dieten: Periodisk fasta möter fettsnål kalorifixering 115
Dietisternas Riksförbund gör självmål 132
En kalori är inte en kalori 215
Mia Skäringer ger upp vikthetsen – tror hon 72
Är gräddtårta LCHF? 45
LCHF får skulden för decennier av fetmaepidemi 100
Om ”30 års konstant misslyckande” 398
Tomma hot mot LCHF-läkare 52
LCHF botade diabetes redan på 1700-talet! 264
right
1 2

99 kommentarer

  1. Janne
    Man kan väl äta LCHF även fast man äter främst vegetabilisk kost?
  2. Ja. Men jag tycker man förlorar en del av poängen då.
  3. #49 Lund, ja det stämmer och sedan jag började göra den boken o fotade allt i mars o augusti 2009 har jag alltså ändrat och äter LCHF (sept 2009), varvid jag främst bara gör spenatsmoothies m olivolja o avocado o liknande eller en mkt god med fet kokosmjölk, kakao och rårisproteinpulver. Litet dilemma där alltså, men flera går bra ändå. Folk frå ju välja vilka de gör, alla är ju näringsrika. Får väl göra en ny kokbok helt enkelt…

    #50 Cumulus Läs meningen innan: Kina-projektets huvudsakliga slutsats är enkel. Alltså citerade jag vad de kom fram till. Tidigare i texten kommenterar jag att han hade fel där – MEN han gick emot livsmedelsindustrin och all den processade maten etc i en tid när inga eller ytterst få gjorde det. Det var modigt!

    Jag lade om min kost 1993 och tog bort alla snabba kolhydrater etc men synd att man inte då hade LCHF kundkapen för det var kuggen som saknades. På den tiden var ju fettsnålt bra, även om jag inte väjde för det feta direkt. Har alltid gillar hollandais- o bernaissåser etc. Var med i Price-Pottenger Foundation sedan 2001 och de förespråkar mycket mättat fett och speciellt till barn. http://www.ppnf.org/catalog/ppnf/ Har skrivit och föreläst om det mättade fettets nyttighet sedan 2005.

    På min tallrik upptar gröna grönsaker störst plats, sedan handflatstor fisk eller köttbit samt rikligt med olivolja, smörsås, gräddsås och/eller nåt annat gott! Samt ett par matskedar kokosolja om dan. Så det blir hög andel grönsaker ändå, man tappar inte poängen med fettet utan det smälter in i maten och det mår jag toppen på!

  4. hejssan
    #43

    Vad jag tycker om veganer skriver jag inte men ordet tramsig skulle inte vara tillräcklig.

    Veganer måste förstå att djur är INTE viktigare än människan. Har man det tankesättet så är man direkt oansvarig. Däremot djur måste behandlas rätt vilket borde framgå i mitt inlägg.

    Tror du verkligen på allvar att människosläktet skulle överleva om alla blev veganer? :D Ifs. det skulle vara väldigt väldigt bra för Jorden om Homo Sapiens försvann.

    Men fick man bara dig framträda på TV som vegan som gått över till ekologisk kött (förhoppningsvis gräsuppfödd) så skulle man nå det vad mitt inlägg egentligen handlade om.

  5. Kattmoster
    # 54

    Veganer måste inte förstå någonting. Du borde däremot lära dig att respektera andra människors uppfattning även om du anser att de har fel. Bemöt då i sak istället för att komma med svepande förnumstigheter.

  6. Frida Lundberg
    Vad är det för kokosolja alla snackar om? Var köper man den?
  7. Ekologisk kallpressad helst. Hälsokost och diverse ställen på nätet, t.ex. Crearome .

    http://google.com/search?q=site:westonaprice.org+coconut

  8. Lain
    Sommarledighet - äntligen! - och så hamnar man i diverse intressanta sammanhang på nätet. Som på denna sida exempelvis. Kommentarerna till denna postning (och postningen i sig!) väcker vissa frågor om LCHF:s förhållningssätt till olika veg*ndieter. Får ni lust får ni gärna hjälpa mig med svar (ett eller flera, vad ni har lust/tid/ork med):

    Hur ser ni LCHF-anhängare generellt på vegetarisk kost? Anser ni att den helt står i motsättning till att äta enligt LCHF? Eller bara att det är långt ifrån optimal LCHF-kost?

    Är kampen mot vegetarisk kost viktig för LCHF? Postningar som dessa (jämför diskussionen kring Vegomyten) verkar väcka ont blod mot veg*ner generellt. Eller är det ett missförstånd?

    Varför väljer man inte att bemöta olika veg*n-dieter med klassiska diskussioner om kolhydrater och fett istället? Veg*ners kost ser väl väldigt olika ut och bör antagligen bemötas olika. Här ryms ju allt från raw food-veganer som lever enligt 80/10/10, snabbmatsveggosar och "högfettarveggosar" som i hög grad ratar snabba kolisar och söt frukt. Och så gå-ner-i-vikt-vegetarianerna då förstås...

    Många beskriver att ni ätit vegetarisk kost och inte mått bra av det. Berodde det just på att det var vegetariskt i sig eller just hur dieten var komponerad (balans fett/kolhydrater/protein? Eller annan livsstilskomponent/omständighet? Om ni nu vet det, vill säga? Hur vet man att man hade mått bättre om man levt enligt annan diet?

    Konfirmationsbias nämns här. Förekommer det mindre hos LCHF-kostare än hos veg*ner?

    #43
    "Veganer måste förstå att djur är INTE viktigare än människan" skriver du. Menar veganer det generellt alltså?

    Vidare:
    "Tror du verkligen på allvar att människosläktet skulle överleva om alla blev veganer?"
    Är det en allmän vegansk hållning alltså? Att alla måste bli veganer?

  9. Lain
    #43 skrev jag. Jag riktade mig till #54 och inget annat.
  10. Det var enklare när folk fortfarande hade namn. :mrgreen:
  11. Kattmoster
    Som hemul, menar du? ;-)
  12. :cool:
  13. Lain
    #60
    Varför göra det enkelt när det kan vara krångligt? ;-)
  14. hejssan
    #55

    Jag ger mig Kattmoster. Du kräver att jag ska respektera "andra människors uppfattning" men du respekterar inte mina. Du läser mina inlägg som fan läser bibeln.

    Som bekant respekt är ju något man kan kräva. :)

    #60

    hehe *suckar*

  15. Du, jag skojade!
  16. linnea
    Men kan ni inte erkänna att ni egentligen bara blir kåta på att få kalla er rovdjur.

    Jag trodde vi var omnivorer. Människan härstammar ju från apan och den enda människoapan som äter kött är schimpansen som äter andra småapor.

    Björnar har jag hört kan leva på strikt vegetarisk kost.

  17. Miller
    Människan härstammar inte från apor och gissningsvis har du fel på det första också.
  18. ks
    jag erkänner
  19. Ninnan
    20 milj. år sedan - enbart "människoapor". Troligtvis.
    7 milj. sedan delades det apor - "förmänniskor". Troligtvis
    3 -4 milj år sedan. Hitintills det äldsta funna fyndet - Lucy.

    Vad som hände de 17 milj. åren finns än så länge inga belägg om.
    Men nog fasen var det skillnad på nötter och popcorn då också.
    Efter människans utvandring från Afrika behövdes det m e r föda.
    Antagligen lärde de sig bli rovdjur redan i Afrika.
    Faktum kvarstår att vi vet inte så mycket om de där 17milj. åren.
    Det är en lucka som många inte vill ta till sig.
    Rimligtvis borde männen blivit kåta även då - annars hade vi inte kunnat sitta och skriva här..

    Frågan är mera om vår arts utveckling under de senaste decennierna
    har varit så intelligent..

  20. Miller
    Jag gillar benknäckar teorin - att förmäniskorna smög fram när rovdjuren ätit klart, knäckte upp buffel/zebra/mammutskellettet med sina stenar och sörplade i sig benmärgen. Nam nam.
  21. Lund
    linnea #66

    du säger; "Men kan ni inte erkänna att ni egentligen bara blir kåta på att få kalla er rovdjur. "

    Det finns mycket annat (många andra) jag hellre blir kåt på, än just att kallas för rovdjur. Kåthet är en medfödd fysisk känsla, inget ideal.

    Att människan är ett (rov)-djur är objektivt. Vi kan inte göra/äta som gräsätarna, men vi kan äta dem. Att människan blivit jordbrukare och försöker (över)-leva på spannmål är ett förfärligt misstag, ur fysiologisk synvinkel.

  22. Något har ju utvecklat vår hjärna mer än apans
  23. linnea
    #67
    Nej vi skapades förstås av gud.

    #69
    Du menar att det bara är män som blir kåta? Eller att det enbart är män som går igång på att få kalla sig själva för rovdjur?

    #71
    Känslan är fysiologisk ja men vad det är som startar den är olika. T ex att få känna sig som ett rovdjur. Andra på att slå och andra på nakenhet.

    Jag har aldrig sagt att vi ska äta gräs. Men det finns ingen anledning i dagens samhälle att leva på kött om man inte vill det.

    #72
    Senaste teorin jag hörde var att en mutation uppstod som ändrade skallformen och gav hjärnan mer plats att utvecklas. Hur riktig den är vet jag inte.

  24. Durianrider
    Gday crew,nice blog.

    How come NONE of these pro meat bloggers have any REAL muscle/cardio with all that protein talk? :)

    Come and see if ANY of you guys can out bench press/dead lift us at
    http://www.veganbodybuilding.com
    http://www.veganstrength.org
    http://www.organicathlete.org

    Here are more websites for the doubters.
    http://www.pcrm.org
    http://www.drmcdougall.com
    http://www.notmilk.com
    http://www.preventcancer.com
    http://www.heartattackproof.com

    Mike Arnstein ran a 2:28 marathon this year at Boston. He is the FASTEST runner in the raw food movement today. Long time vegan and now powered by sweet fruit. How come there is no competitive athletes eating this 'paleo fat diet?' Please shut me up and show me cos Im sick of seeing cardio and muscle deficient paleo crew trying to debunk the china study that us elite athletes are thriving on.

    Can you debunk me with a high fat eating paleo athlete that is a national level runner, cyclist, power lifter, UFC fighter like us vegans clearly have provided.

    Didnt think so.. :)

    Love, peace and banana grease.

    Durianrider

  25. Lund
  26. #74,
    olympic gold winner in biathlon, Björn Ferry.
    http://www.bjornferry.com/
  27. Frida Lundberg
    #57 hemul tack för tipset!
  28. Analysen som skulle visa att Colin Campbell är en sifferfifflare är helt fel på flera sätt.

    För att i detalj förstå varför exempelvis den ovan nämda "vete-analysen" är helt fel kan ni läsa Colin Campbells personliga svar här:

    http://www.vegsource.com/news/2010/07/china-study-author-colin-campbe...

  29. Janne
    Själv har jag provat vegetarisk kost i tio år för att kurera min reumatism. Tyvärr gjorde jag samma misstag som nu golfaren Phil Mickelson som drabbats av reumatism. Han försöker stoppa sjukdomen med just vegomat.
    "I eat whole grain wheats and pastas and stuff,"
    Oh mama vilken miss!!! Skippa det Phil och du blir frisk som jag!
  30. Miller
    Barbara #78
    Och Denise Mingers genmäle mot Campbells försök att slingra sig kan du finna här.
    http://rawfoodsos.com/

    Wheat is murder.

  31. varg
    #80, Miller .... "Wheat is murder" .... så sant som det är sagt.
  32. Molle
  33. Colin Campbell missbrukar inga nummer. Han varnar tydligt för missbrukande av nummer i hans bok.
    Sedan kommer det personer som läser raw data och gör precis det som han varnar för i hans bok.
    Dessa länkar refutterar påståenden som görs av Denise. Det finns också ett långt 12 sidigt rebuttal av författaren av China study.
    Jag rekommenderar alla att läsa boken istället, så får ni se tydligt att den inte drar några slutsatser som inte kan dras.
    Här finns rebuttals till det som Denise skriver:
    http://www.30bananasaday.com/group/debunkingthechinastudycritics/foru...
    http://www.30bananasaday.com/forum/topics/has-denise-minger-read-the
    http://www.vegsource.com/articles2/campbell_china_response.htm#storyC...

    Det finns andra viktiga argument varför man ska äta en vegansk diet:
    15 miljoner barn dör i svält varje år --- eftersom att människor föder upp kor och föder dem mat som dessa barn behöver.
    Om vi bryr oss om människor och djur så måste vi agera eftersom att om världen var vegansk skulle inga människor dö i världssvält, den empati som utvecklades för alla individer skulle resultera i att allt våld och alla krig upphörde (se boken http://www.worldpeacediet.org), 56 miljarder landlevande djur och mellan 1000 - 3000 miljarder vattenlevande djur + en mängd insekter skulle inte bli dödade varje år + alla djur (inklusive människor) som dör av den fruktansvärda miljöpåverkan som vi människor har (framförallt massiva slaktindustrin, inklusive fiskningen och miljöovänligt sätt att odla).

    70% av Amazon-regnskogen har förstörts och människor som bodde där har jagats iväg för att människor i väst vill göra en profit på att föda upp djur som har det tragiska ödet att bli någon annans mat: http://www.youtube.com/user/MilkDocumentary
    Till stor skada både för miljön, för människor och för andra djur.

    Läs mer här om hur en vegansk värld leder till slut på svält: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jan/22/quinoa-bolivian-f...

    Det är ingen skillnad på en gris förmåga och en hund eller katts förmåga att känna smärta, rädsla, glädje och kärlek, lidande och död.

    Jag står för devisen: ’Jag vill inte orsaka någon kännande och medvetande individ lidande eller död till någon individ för njutning/smak’. Därför blev jag vegan i höstas som den ända logiska och etiska konsekvensen.
    Rekommenderar denna: http://www.earthlings.com och denna http://www.abolitionistapproach.com/media/pdf/ARAA_Pamphlet_A4_Norweg...

    Svar: #84, #90, #93
  34. Det finns många vackra tankar bakom veganrörelsen och alla får förstås äta som de tycker känns etiskt och moraliskt rätt.

    När det gäller att all svält, alla krig och allt våld på jorden skulle upphöra om vi bara blev veganer ställer jag mig dock högst skeptisk. Lite för mycket Jehovas Vittnen över det.

    Svar: #85
  35. Jamenvisst
    Ganska förolämpande att jämföra någon som äter en vegan kost med Jehovas Vittne. Det finns människor som väljer att inte äta andra levande varelse baserad på etik, moral, övertygelse eller religion.

    Väst världens ständigt ökade behov av fiskolja, djurfoder etc gör att, SOM ETT AV MÅNGA EXEMPEL ,Väst Sahara våldförs. Deras egen befolkning har inte längre möjlighet att livnära sig på fisken från sina egna vatten.

    Du behöver ju inte se detta och visst är det enkelt att fälla simpla kommentarer. Du som doktor kanske skulle ta och prata med etiska läkare från Läkare utan gränser. Dessa läkare kan säker ge en bra beskrivning av läget på många ställen baserat på jagten efter billiga animaliska proteiner.

    Svar: #86
  36. Ganska förolämpande att jämföra någon som äter en vegan kost med Jehovas Vittne.

    Det var naturligtvis inte att äta vegankost jag jämförde. Läs om, läs rätt.

    Svar: #87
  37. Jamenvisst
    Är medveten om det.
    Du är bra med ord.
    Du anser självklart att det fanns en anledning att dra in Jehovas Vittne.
    Varför du valde detta kommer du säkert inte att gå djupare in på.
  38. Åke
    Vegankost är ju stenåldersmat.
    De stammar som mest var samlare åt
    i stort sett veganmat.
    Om man bodde i ett område med gott om växter
    att äta så är det ju dumt att riskera något med jakt.
    Kanske lite maskar och insekter slank ner.
  39. Collins
    Jag var vegan under en period av mitt liv, då jag själv odlade min mat. Resultatet för de barn som jag fick var: NR1, en pojk som har epilepsi, NR2, en pojk som blev mycket fet. Han är ok nu efter att ha ätit LCHF i 2 år. NR3, en flicka som blev mycket fet.
    Barnens metabolism är inställd på svält och har därför drabbats av samma sjuka som den Indiska befolkningen som inte svälter längre. De blev feta.
    Sedan började jag äta kött och fick två barn till. Dessa två barn har ingen synlig defekt efter övergången utan får anses helt normala.
    Sedan jag började med LCHF har jag fått ytterligare 4 barn. De är musikaliska underbarn med en gnistrande intelligens och flickan som går på högstadiet är bäst i skolan. Hon driver nu själv en politisk rättvisekampanj för att LCHF-barn ska ha samma rätt som vegetarianer till den mat de själva vill äta.
  40. Erik Persson
    Hej! Jag har personligen mailat Kostdoktorn själv rörande den här artikeln och ifrågasatt dennes egenintresse med postandet av artikeln. Jag listade samma anledningar som du, utan svar. Det förefaller mycket tydligt att Kostdoktorn i mångt och mycket är intresserad av att förespråka LCHF och svartmåla alla andra typer av kosthållning, speciellt såna som innehåller mycket socker och väldigt lite fett. Då spelar det inte så stor roll huruvida de artiklar man länkar till är vetenskapligt grundade eller om de kommer från en bloggare utan utbildning i området hon försöker ställa på huvud. Det är bra att vara kritisk till det man läser, men det känns som att det är något som andra grupper och ska prova på.
  41. KenT W
    Analysen hyllas naturligtvis av alla köttätare.
    Andreas ; läs också Dr Campbells replik innan du avfärdar hela studien:
    http://www.vegsource.com/news/2010/07/china-study-author-colin-campbe...

    Ken

  42. Boba Fett
    Djur dör också pga att människan äter vegetariskt. Inte direkt, men indirekt när vi tränger undan dem med våra odlingar och förstör deras förutsättningar att överleva. Detta gäller även i ditt lilla ekologiska organiska grönsaksland, fast i en mycket liten skala.

    Hela naturen är uppbyggd på liv och död och att vi lever på varandra både växter och djur. Vissa måste dö för att andra ska få leva. Däremot måste både växter och djur behandlas med respekt även om vi tar deras liv ifrån dem för att överleva själva. All industriell produktion av livsmedel vare sig det är animaliska eller vegetabiliska är i princip ohållbar och oetisk i detta perspektiv. Monogrödor utarmar jorden och skapar öknar, djur behandlas som levande köttbitar.

  43. Karl
    Och hur ska vi förse världen med undernärande grödor när våra fossila bränslen börjar ta slut? Hur kommer vår värld se ut när all biologisk mångfald är uppodlad av vete och soja?

    Indsutrikött är inte lösningen. Men naturbeteskött på de marker som kan ge support åt det är. Detta och odling på ett ekologiskt vis utan fossila bränslen och konstgödning.

    Att nära hela världen utan dessa är antagligen omöjligt.

  44. Zepp
    Genom att så långt som möjligt upprätthålla en självförsörjning på foder, kompost och gödsel, åstadkommer odlaren en effektiv skötsel av gårdens resurser. Detta är speciellt viktig i en tid när fenomen som klimatförändring och kol-bindning påverkas av jordbruket. Forskning har visat att ett kretsloppsbaserat jordbruk är en av de bästa metoderna för att klara många av det moderna jordbrukets utmaningar. I ett sådant ingår en mångsidig växtföljd med klövervall, balans mellan växtodling och djurhållning anpassad till gårdens egen andel av foderproduktion, kompostering och gödselhantering och åtgärder som långsiktigt ökar jordens bördighet.
    Preparaten
    För jordbrukets framtid är det avgörande att främja jordens bördighet och vitalitet. Demeterreglerna förutsätter därför användningen av de biodynamiska preparaten som en unik och nödvändig del av den biodynamiska odlingsmetoden. Forskning visar att de biodynamiska preparaten höjer jordens mikroliv, reglerar obalanser i växtodlingen och förbättrar avkastningen och lagringsegenskaperna hos grödorna. Preparaten är omsorgsfullt tillverkade med mineraliska och organiska ämnen i samband med årstidsbundna processer i naturen. Dessa används sedan i jordbruket i form av fältpreparat och kompostpreparat som tillförs gödseln och komposten.

    http://www.demeter.nu/index.php?id=4

  45. Herbert
    Min bror är Läkare Kirug och specialist på nutrition och sambandet mellan kost och sjukdomar som är relaterade till kosten, han har 13 års studier och 25 år som läkare desutom han har varit med och utvecklat diverse vacciner för tropiska sjukdomar, han rekomendrar att läsa boken och ta inte den som en bibeln, men man ska inte blunda för faktan
    förffatarens erfarenhet och kunskap, vem är bakom den sannabmat industri och varför ? titta runt omkring er 20 år sedan hur många snabbmat restauranger fanns ? och nu...Hur många hamburgare och chips ..läsk konsumerade vi ? och hur många som led av diabetes då och nu...o.s.v är det fantasi eller ...
  46. Musiknissen
    Har varit vegan i snart 17 år, inga bristsjukdomar utan frisk som en nötkärna. Har även kollat mina blodvärden varje år och inga brister eller problem, till och med att de blev störda att jag tittade mig så ofta och tycker att jag borde fortsätta äta som jag gör eftersom det får mig att må bra.

    Även första gången jag gick till tandläkare på över 10 år, inte några hål eller problem med tänderna, använder då inte ens flor i tandkrämen. :P

    Tror kostdoktorerna överdriver mycket, de känner sig lite hotade av när folk faktiskt lever hälsosamt utan LCHF och inte förstår att det inte fungerar för alla. Det finns en anledning till att så många kostdoktorer får sina leg indragna. Fattar inte varför de kallas för kostdoktorer bara. :)

    Svar: #98, #99
  47. evah
    Gratulerar, fortsätt du att tugga gräs.
  48. cgs
    Musiknissen!
    "Det finns en anledning till att så många kostdoktorer får sina leg indragna"
    Vem är det som fått sina leg. indragna???
  49. Sohlis
    Det kan ta ca 20-25 år att utveckla brist på B12, så ta gärna det som tillskott om du inte gör det. Min bästa kompis har varit vegan i snart 30 år och fick B12-brist för 8 år sedan...inga roliga saker. Men går som sagt bra med tillskott.

    Hur menar du att vissa känner sig hotade? På vilket sätt? Att folk skall överge deras gratisblogg för att några stycken mår bra av vegankost, eller annan kost? Hur många är det som fått sina leg indragna?

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar