Veckans hälsoalternativ: LCHF

Järnet
Kan LCHF vara hälsoalternativet på en restaurang? Självklart. Välkommen till Järnet Matsal & Bar i Gamla Stan, Stockholm. Där äter barmästaren LCHF sedan början på året, med gott resultat. Några stamgäster gör detsamma.

Nu ändras veckans hälsoalternativ på menyn.

Mail

Jag fick ett intressant mail, och fick tillåtelse att lägga ut det här:

Hej!
Jag heter Gabriel Blomberg och har följt din blogg sedan januari i år då jag började äta LCHF-kost. Jag hade tidigare försökt äta nyttigt, efter en GI-liknande metod med långsamma kolhydrater och lite fett. Har också tränat under flera år, och har alltid varit vältränad, men har alltid gäckats av en liten kalasmage samt uppsvullen mage. (Kan möjligtvis vara pga min stora kärlek för god öl, som i sin tur kommer från att jag jobbat som barmästare på en ölkrog i snart 3 år)

Efter en ganska jobbig omställning till LCHF på ca en månad började jag dock märka fördelarna. Magen försvann direkt liksom den uppsvällda känslan när man ätit. Märkte också att man inte längre var så irriterad på morgonen innan frukosten, ibland klarar man sig rentav utan frukost om man ätit mycket kvällen innan. 

Det absolut bästa är dock att LCHF-kosten är som gjord för resturanganställda som mig själv! Vissa dagar jobbar man dubbelpass på 14-16 timmar, och har då möjlighet att äta max 2 ggr. Tidigare var man beroende av mellanmål och trötthet var inte ovanligt, dels på kvällen när energin tar slut men även direkt efter lunchen då kroppen måste smälta den massiva mängd mat man åt för att orka fram till kvällsmålet! Med LCHF blir jag inte trött på samma sätt, blir inte ”full” av den stora lunchen, och det sena nattmålet efter jobbet påverkar inte nattsömnen lika mycket som förut.

Som jag nämnde har tränat regelbundet, även om jag under sommaren fuskat lite till fördel för en öl på någon uteservering. LCHF verkar inte ha på verkat prestationen på gymmet, även om jag blivit synbart smalare, inte bara i fett utan även i muskelmassa. Under omställningsfasen orkade man inte de sista repetitionerna, men när kroppen hade vant sig kändes det som vanligt. På sistone har jag gått över till en lite slappare variant, äter nötter utan att bry mig om vilken sort, dricker som sagt öl utan att få dåligt samvete (i början höll jag mig till vin om det var kalas) och om det är fest tackar jag inte nej till tårtan. Jag tror helt enkelt att vardagsrutinerna gällande kosten är viktigare än om man dricker några öl på helgen eller får i sig lite kolhydrater då och då. Den lite ”snällare” versionen har dock inte gett mig några bieffekter utan jag njuter fortfarande av alla fördelar.

Nu skriver jag inte bara för att berätta om min personliga frälsning, utan tänkte nämna resturangen där jag jobbar, Järnet Matsal & Bar. Har ju sedan i januari tvingat köket att ordna personalmat efter LCHF (något som oftast är enkelt på en resturang, mer sås och sallad!) Så hände det nyligen att köksmästarens sambo bytte till LCHF-kost vilket tillsammans med små påtryckningar från mig, samt stamgäster med LCHF-diet har lett till lite ändringar på menyn. 

Tidigare har vi alltid haft ett fiskalternativ samt en hälsorätt som kompliment till dagens rätt, båda som ändras veckovis. Hälsorätten har alltid varit i GI-stuk (lite fett), men med start från denna vecka börjar vi med ”veckans low carb” (Lite diskretare namn än LCHF då tanken på ”High Fat” fortfarande kanske skrämmer ”vanligt” folk). Jag hoppas ju nu att det ska bli folkstorm och en sån efterfrågan på lågkolhydratkosten att menyn fortsätter transformeras och LCHF-rätter smyger sig in på kvällsmenyn också! 

Den första LCHF-rätten av många (hoppas jag) är i alla fall stekt kyckling med blomkåls- och broccolimos samt örtsmörsås och ungsbakad tomat. Och även om det bara är en rätt i veckan kan man ju ofta ta LCHF-tillbehören till dagens rätt om man skulle råka komma förbi mer än en gång! (Ber om ursäkt för den skamlösa reklamen…)

Hur som helst vill jag i alla fall tacka för en informativ och inspirerande blogg, och hoppas att du tittar in i baren för en lunch eller rentav en god öl om du har vägarna förbi gamla stan i Stockholm! 

Med vänliga hälsningar
Gabriel Blomberg
Barmästare, Järnet Matsal & Bar www.jarnet.nu

Järnet Matsal & Bar

Välförtjänt reklam

Visst var de värda lite gratisreklam? Känner du till fler restauranger med bra LCHF-alternativ?

Mer

LCHF / Lågkolhydratkost för nybörjare

Njutmetoden – godare än någonsin?

Lyxlunch

Äldre inlägg