Nyheter

”Varsågod och njut”

Smör
Krönika i Aftonbladet av Karin Ahlborg. Hon avfärdar Livsmedelsverket fullkomligt, tillsammans med idén att fett skulle vara farligt.

Detta efter en ny WHO-rapport som säger delvis detsamma. Uppdaterad – fler artiklar i ämnet.

Här finns rapporten. Jag har bara hunnit titta på den som hastigast. Och det kan ta ett tag: 300 sidor med ett tiotal olika rapporter (ett par riktigt intressanta). Ingen smidig sammanfattning.

Någon som har kommentarer till den?

Mer i media

GP: WHO: Smör inte farligt

Fett i mjölk och smör inte farligt. Det slår Världshälsoorganisationen fast.

Lantbruk: Ingen koppling mellan mättat fett och hjärt-kärlsjukdom

Mer

Läs och gråt, Livsmedelsverket – Stor genomgång i våras gav samma resultat: inget vetenskapligt stöd för att mättat fett är farligt.

Tillägg: granskning av rapporten

Att vända på kostråden och WHO är som att vända på en atlantångare. Det tar tid.

I metaanalysen om fett och hjärtsjukdom (sid 173 framåt i rapporten) kommer man fram till (tabellen nederst sid 178) att observationsstudier totalt inte visar samband mellan fettintag och hjärtsjukdom. Tvärtom pekar trenden åt motsatt håll – att de som åt mer fett fick mindre hjärtsjukdom.

Observationsstudier visar totalt sett heller ingen signifikant koppling mellan intag av mättat fett och hjärtsjukdom.

Här kommer dundret: de som hade mer intag av fleromättat fett hade totalt sett statistiskt signifikant FLER dödsfall i hjärtsjukdom!

Sen till de säkrare randomiserade kontrollerade studierna (sidan 191 tabellen överst): ingen signifikant effekt på hjärtsjukdom av mindre fett eller mindre mättat fett!

Men sen kommer ändå en brasklapp sist i artikeln att på grund av någon statistisk bearbetning av studier från 60-, 70- och 80-talen (exempelvis det gamla skämtet Finnish Mental Hospital study från 70-talet) kan man ändå se tecken att det är som man alltid sagt.

Det tar tid vända atlantångare.

 

1 2 3

111 Kommentarer

  1. Rozbet
    Är inte det fettsnåla rådet till diabetiker baserat på tron att mättat fett ät dåligt för hjärtat och att man går upp i vikt av det? Om man friskriver dessa egenskaper från det mättade fettet så öppnas plötsligt flera dörrar. Det går ju inte att rekommendera en fettsnål och kolhydratsnål kost till diabetiker(Eller någon annan för den delen också), då får fettet stryka på foten till förmån för kolhydraterna och lösa det lilla "allergiproblemet" med mera insulin.
  2. Kenneth Johansson
    De är ju helt korkat att använda beteckningen fleromättat fett i hälsosammanhang eftersom det är en grupp av fettsyror med olika hälsoegenskaper.
  3. Hittade det här om fett: http://www.green-n-lean.se/fett.html
  4. "Men sen kommer ändå en brasklapp sist i artikeln att på grund av någon statistisk bearbetning av studier från 60-, 70- och 80-talen (exempelvis det gamla skämtet Finnish Mental Hospital study från 70-talet) kan man ändå se tecken att det är som man alltid sagt."

    Ingick inte dessa "statistiskt bearbetade studier" i den större överblicksstudien ("spiken i kistan för teorin om det mättade fettes farlighet") som du bloggade om för ett tag sedan? I så fall borde man ju kunna hänvisa till den väl som motargumentation?

  5. Karin Ahlborg
    Hmmm. Klart att förvirringen om min (Karin Ahlborg) kolumn blir stor när ALLA aktörer väljer ut olika bitar ur rapporten som är mer än schizofren.
    Om vi fokuserar på delen om mättet fett eller fett ö h t och hjärt- och kärlsjukdomar så citerar jag direkt ut den del som de facto ÄR en metstudie över frågan:

    Sid 175:

    "Intake of total fat was not significantly associated with CHD
    mortality"

    Sid 181:
    "Intake of SFA was not significantly associated with CHD mortality"

    "Moreover, there was no significant association CHD death"

    Sid 191:
    "However, few with-in-population studies have been able to demonstrate
    consistent associations with any specific dietary lipids, with the
    exception of trans fats and n-3 fatty acids. The available evidence
    from cohort and randomised controlled trials is unsatisfactory and
    unreliable to make judgement about and substantiate the effects of
    dietary fat on risk of CHD".

    Detta är vad som står under "Results" i avsnittet som handlar om fett
    och mättat fett och CDH.

  6. lasse
    Karin Ahlborg

    Ditt inlägg är mycket välkommet och "på tiden" s.a.s. Jag tror det behövs lite förtydligande angående både slutsatser och studieinnehåll.

    Tack ändå för dina slutsatser, dom stämmer utmärkt med mina erfarenheter

    Vänligen
    L

  7. B-A
    Karin Ahlborg: Varför utelämnar du stora delar av de resultat/slutsatser som dras av författarna?
  8. B-A,
    kanske för att hon inte ville skriva av alla 300 sidorna? Jag tycker hennes citat talar mycket väl för sig själva.

    Det finns enligt WHO-rapporten sammantaget inga signifikanta samband mellan fett/mättat fett och hjärtsjukdom i studier. Samma slutsats blev det i den systematiska genomgången i Archives of Internal Medicine i våras.

    Resten är mest prat.

  9. lasse
    Karin Ahlborg

    Aftonbladet verkar ha en mer nyanserad bild av denna fråga än andra tidningar. Bör inte din kolumn följas upp av fler artiklar och repotage, ...det är först då som det kan få lite ...mmmh "effekt" s.a.s.

    Vänligen
    L

  10. B-A
    Doc: Jag tycker hon ger en väldigt vinklad bild av resultaten.
  11. Colldén
    B-A

    Vilka resultat syftar du på?

1 2 3

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg