Varför vår mat gör oss feta

När det skrivs sådana här artiklar finns det hopp om framtiden:

Guardian: Why our food is making us fat

Vad sägs?

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
right

20 kommentarer

Toppkommentarer

  1. I england äter man skimmilk och flingor till frukost, möjligtvis en macka också.
    Om det är frukost "on the go" så är det soyalatte och en croissant, gärna med choklad.

    Bagel med sylt på tex. till mellanmål färdigskuren frukt som köps i små plastmuggar överallt.

    till lunch: en dubbel trekantsmacka, liten påse chips och läsk.

    En eller flera kakor till mellanmål på eftermiddagen, alternativt mer frukt för den som vill vara "nyttig" läsk eller kaffe.

    middag: fish & chips, pizza, pasta.
    till detta konsumeras stora mängder öl.

    Här är det inte ens nämnt all annan skit de trycker i sig. Det folk är rädda för i england är den onyttiga arbetarfrukosten: ägg bacon och bönor.

    Något av det fina i england är deras extra thick double cream, 50%ig grädde som är ljuvlig ihop med jordgubbar. Skinka man köper i vilken vanlig skitaffär som helst innehåller bara skinka, inget potatismjöl och annat som det jämt gör i sverige. Riktiga slaktare med det läckraste kött och korvar finns i varje område, fiskgubben huserar precis bredvid. Lite längre bort ligger matbutiken "planet organic".

    Så det är ju inte så att de saknar möjligheten, men så länge man trycker i sig vitt bröd och chips, samt dricker läsk till lunch så lär man vara fet eller obönhörligen på väg däråt.

    Läs vidare →
  2. Tomtefar
    Yudkin, smutskastad på 70-talet för att koppla socker till ohälsa = 2010 Dr. Wakefield smutskastad med lögner av välfinansierad lobbyism angående vaccin och autism. Ändå finns det många som idag ser hur felaktigt Yudkin blev sågad för 40 år sedan, men sväljer lögnerna om Wakefield med hull och hår - vissa människor kan bara se det uppenbara i backspeglar...
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Tommy
    Tror att det till största delen är överkonsumtion av godis,glass,läsk osv. Jag går ner i vikt på fullkornspasta/bröd/ris mm, Äter när jag är hungrig tills jag är lagom mätt, funkar bra för mig.
  2. Äntligen! Jag var alltid lika förbluffad när jag veckohandlade på Sainsburys att jag var en av få som hade mat i min kundvagn, medan de flesta hade vita 'bloffor' blandat med brun sörja. Tyvärr tror jag inte att flertalet av de som konsumerar mestadels 'coke, toast, crisps and chips' läser the guardian utan är mer frekventa konsumenter av The Sun.
  3. Isabella
    ANDREAS!!!! Ni andra med!!!!!

    Norge behöver din/er hjälp, NU!!!!!
    Jag var precis på min sambos dotters föräldramöte och det fanns föräldrar som tyckte att barnen skulle få lov att ha med sig REDBULL på klassresan.
    Det är en självklarhet att de ska dricka läsk och ha godis med sig på resan för att ORKA.

    Norrmännen är ute och cyklar på riktigt. De äter inte längre sin tran lika strikt och tror de är sunda med sina brödskivor och brunost.
    De tror verkligen att BRÖD är det nyttigaste som finns och jag SKÄMTAR inte.

    Jag känner mig verkligen ensam här förutom när jag träffar folk på Crossfit Oslo. Där äter dem Paleo, många av dem.

    Men annars ser det mörkt ut här.

    Help me Obi-Wan Kenobi you´re my only hope!!!

  4. Q
    Ack ja dessa vulgära chavs.
  5. Gav upp efter ingressen då man kom med ett absurt fel.

    "We are, on average, 3st heavier than we were in the 60s. And not because we're eating more or exercising less"

    Enligt en studie så konsumerade amerikanarna 2168 kcal om dagen 1970 för att sedan konsumera 2673 kcal 2008. Det är en ökning på mer än 500 kcal om dagen. Visst kan det finnas ytterligare orsaker men att hävda att det inte beror på en ökning är ren lögn.

  6. PeterN
    Stefan, din studie ref. till USA medans artikeln ref. till UK. Jag säger inte att det du säger inte är sant, jag vill bara påpeka...
  7. Martin
    @Stefan

    Står inget om att vi inte äter mer. "..not because we're eating more" .. betyder att ökningen inte _beror på_ att vi äter mer.

  8. http://www.dn.no/dnaktiv/article2413956.ece
    Forskningsartikkel...
    Det påstås at fettrik mat gir deg dårlig hjerte og dårlig utholdenhet.

    1. Den er ikke utført på mennesker, men rotter. Når ble rotter mennesker?
    2. Det er ikke oppgitt hva for type fett der rottene fikk
    3. Undersøkelsen så ut til å bare var i 9 dager
    4. De legger det frem som at det gjelder "alle" . Liker ikke journalister!

    Elendig forskning!
    Er det rart folk der ute kan bli forvirret på hva for råd de skal høre på??!!

  9. us
    Som kontrast till dessa artiklar då.
    http://goo.gl/oqwNR
    http://goo.gl/a5gB9
  10. Tomtefar
    Yudkin, smutskastad på 70-talet för att koppla socker till ohälsa = 2010 Dr. Wakefield smutskastad med lögner av välfinansierad lobbyism angående vaccin och autism. Ändå finns det många som idag ser hur felaktigt Yudkin blev sågad för 40 år sedan, men sväljer lögnerna om Wakefield med hull och hår - vissa människor kan bara se det uppenbara i backspeglar...
  11. "And not because we're eating more or exercising less – we just unwittingly became sugar addicts"

    Det säger väl allt ! Skitbra ingress :)

  12. Jon
    Bra artikel. Hoppas att det börjar hända lite i här i UK också. Det företag jag jobbar på i Skottland hade hälsorådgivning för inte så länge sedan. Ett av dom viktigaste råden verkade vara att vi måste försöka trycka i oss ett par kilo frukt om dagen.
  13. Denna artikel i the Guardian är nog en av de bästa och mest fokuserade jag läst i dagspressen angående sockerberoendet.
  14. I england äter man skimmilk och flingor till frukost, möjligtvis en macka också.
    Om det är frukost "on the go" så är det soyalatte och en croissant, gärna med choklad.

    Bagel med sylt på tex. till mellanmål färdigskuren frukt som köps i små plastmuggar överallt.

    till lunch: en dubbel trekantsmacka, liten påse chips och läsk.

    En eller flera kakor till mellanmål på eftermiddagen, alternativt mer frukt för den som vill vara "nyttig" läsk eller kaffe.

    middag: fish & chips, pizza, pasta.
    till detta konsumeras stora mängder öl.

    Här är det inte ens nämnt all annan skit de trycker i sig. Det folk är rädda för i england är den onyttiga arbetarfrukosten: ägg bacon och bönor.

    Något av det fina i england är deras extra thick double cream, 50%ig grädde som är ljuvlig ihop med jordgubbar. Skinka man köper i vilken vanlig skitaffär som helst innehåller bara skinka, inget potatismjöl och annat som det jämt gör i sverige. Riktiga slaktare med det läckraste kött och korvar finns i varje område, fiskgubben huserar precis bredvid. Lite längre bort ligger matbutiken "planet organic".

    Så det är ju inte så att de saknar möjligheten, men så länge man trycker i sig vitt bröd och chips, samt dricker läsk till lunch så lär man vara fet eller obönhörligen på väg däråt.

  15. Egil
    Sååå, ser världen ut som den gör, med överviksproblem bl.a., pga Richard Nixons andravals kampanj tidigt 70-tal och Vietnamkriget... jisses, woow!
    Bra läsning!!
  16. Man blir verkligen rädd när man ser hur folk äter, håller med flera andra här i kommentarerna om exempelvis norrmännen som tror att bröd är de nyttigaste som finns. Men bara här i sverige till exempel, hur äter våra äldre? De äter inte direkt husmanskost ens, de äter stora mängder GODIS, öl, fikabröd, färdiga rätter.... verkligen hemskt, inte konstigt att de är så sjukliga på äldre dar!
  17. HelenaB
    De äldre äter nog inte så bra alla gånger det stämmer. Det är naturligtvis inte så bra, men vad värre är, i mitt tycke, är den usla maten man serverar våra barn i skolan. De äldre har förhoppningsvis haft bra matvanor innan fettskräcken bredde ut sig. Dagens barn får ju inte ens fullfetsmjölk i skolan och bara margariner att bre på mackorna. Undra på att våra kroppar inte har samma form som på 60-talet. Kurvorna på de kvinnor som hade lite mer hull då, satt inte koncentrerat till magen som det gör idag. Alla verkar idag få "gubbmage" barn, unga, kvinnor och män. Jag blir inte förvånad om det kommer fram att det beror till stor del på snabba kolhydrater i alla dess former.
  18. Egil
    HelenaB...

    Om det är några av våra kön som ska äta kolhydrater så är det männen... kvinnor ska absolut inte överkonsumera kolhydrater vilket ger dom som du just beskrev om äldre personer... ger bulk-magar!
    Om förhållandet mellan östrogen och testeron inte balansers så blir det så!
    Dock är det nog så att ju äldre en kvinna blir så urholkas balansen och så som jag vill säga änn mer viktigt att ha koll på boven.... kolhydtraterna!

    Jag är inte någon doktor så ta allt jag skriver med en nypa salt!

  19. Emilie
    Jag tror att jag har börjat uppmärksamma mer och mer hur folk faktiskt beter sig vad gäller maten. Senast idag när min pojkvän skulle plocka lite godis, stod det tre väldigt överviktiga kvinnor och plockade och plockade. Den ena hade hela munnen full med godis redan. På jobbet sitter de och kollar kalorier (bryr sig inte alls om att maten innehåller socker) och trycker sedan i sig ett mål från McDonalds. Sedan undrar de hur jag kan vara så smal och samtidigt äta som jag gör. De brukar säga saker i stil med att "ja, du som är så smal kan ju äta allt". Jasså? "Har du någonsin sett mig äta något som innehåller socker" brukar jag svara och då tittar de mest konstigt på mig. Mitt jobb är som en helt annan planet ungefär känns det som.
  20. Miss S
    UK svenskar ni ser väl även BBC2 programmet artikeln hänvisar till om en timme på BBC 2? Programmet kommer ha betydligt större spridning än Guardian artikeln...

    http://www.bbc.co.uk/programmes/b01jxzv8

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av