Varför kaloritroende är hjärntvättade, del 2

Kommer du ihåg den här fruktansvärda katastrofen som inträffade i Japan förra året? Hela 10 000 personer dödades och de materiella skadorna var värre än vid någon tidigare naturkatastrof.

Det är viktigt att förstå liknande katastrofer så att man kan lära sig av dem inför framtiden och kunna rädda fler liv. Så vad var orsaken? Jag frågade en kaloritroende som svarade:

Ett överskott av vatten. Punkt slut.

Jag försökte förklara att det var ett tämligen meningslöst svar – men han menade allvar. Han sade att sådana här katastrofer omöjligt kan inträffa utan ett överskott av vatten. Därmed fanns det inga skäl att leta efter andra förklaringar.

Det enda som behövde göras var att se till att det blev underskott på vatten igen, då skulle problemet lösa sig.

Tidigare: Varför kaloritroende är hjärntvättade, del 1

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
right

128 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Professor Göran
    Alex #8

    Vore det inte bättre om Livsmedelsverket istället sträcker ut sina händer mot LCHF. Det är ju detta verk som står för SANNINGEN om kosten och denna sanning verkar inte ha så mycket med LCHF och naturlig mat att göra.

    Just nu är det snarare Livsmedelsverket som "spottar på" oss och på detta verk kan de väl därför knappast vara speciellt intresserade av att vi "fjäskigt" sträcker ut några händer.

    Desutom anser jag att det vore bra om media skulle sluta trakassera Annika Dahlqvist som kanske är den person som har betytt mest genom tiderna för vår gemensamma folkhälsa. Detta gjorde hon genom att vara den första legitimerade läkare som, utan att tveka, vågade stå upp för LCHF och mot de etableraade kostråden redan från början trots alla trakasserier hon utsatts för från olika håll och inte minst från våra skamlösa skeptiker här på bloggen.

    Vi är många som är Annika "evigt tacksamma" för vår återvunna hälsa även om du inte verkar vara en av oss.

    Replies: #20, #30
    Läs vidare →
  2. Alex #8 skriver:

    "Kanske dags att sluta spotta på Livsmedelsverket och "kalorifanatikerna" och i stället sträcka ut en hand?"

    Tyvärr Alex, det har redan försökts utan framgång. Livsmedelsverket har målat in sig i ett hörn och vägrar att flytta sig. Ju mer vetenskap som visar att de har fel, ju mer desperata blir deras angrepp mot smör, Bregott i skolorna och LCHF i samhället. Den enda del av handen som är värd att sträcka ut till Livsmedelsverket är det finger som ligger mellan ringfingret och pekfingret.

    Reply: #15
    Läs vidare →
1 2 3

Alla kommentarer

  1. Milla
    Naturist: Hur många miljoner "feta, frossande, överätande, lata jävlar" som du så fördomsfullt uttrycker dig tror du har dött i förtid på grund av den supersockrade industrimat som har blivit de facto standard-diet i den industrialiserade världen?
    Reply: #106
  2. Ethel Loberg
    Maria/53 Ja vi får nog göra som Molle säger i kommentar 13 nämligen ropa sålunda till brorsan: Hjääääälp! Kanske han kan fixa så att vi alla kan fånga svarspilen utan krångel. :mrgreen:
  3. Johan 2
    "Är det verkligen så att Livsmedelsverket hävdar att vi ska äta kolhydrater och att det är nödvändigt, jag trodde att det var det mättade fettet som de anser vara så farligt - eller har jag missat något?" För mer info. använd länken nedan.

    Svaret är ja: SLV:s rekommendation är att kolhydratintaget bör utgöra ca. 55 E% (energiprocent) av det dagliga energiintaget. Vad gäller mättat fett så rekommenderar SLV att detta bör begränsas till max 10 E%.

    http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Svenska-narings-rekommenda...

  4. Professor Göran
    Ur ett kunskapsteoretiskt perspektiv tycker jag summan av alla kommentarer på dessa två trådar om kaloriräkning som "hjärntvätt" har varit oerhört lärorik.

    Det verkar finnas en "mental avgrund" mellan de som "tror" på den officiella kostlinjen med påståendet att "en kalori är en kalori" som själva förklaringen till vår fetmaepidemi och oss på den andra (LCHFsidan) om denna mentala avgrund som anser att denna föklaring (som de facto är en tautologi och just därför inte säger någonting) är något av det mest "idiotiska" argument det mänskliga intellektet kan producera som en "förklaring". Men våra motståndare verkar ändå tro att vi LCHFare så dumma att vi inte förstår att "en kalori är en kalori" (eller att en häst är en häst) . Det spelar nog därför ingen roll hur elementärt doc försöker illustrera detta för det är nog ändå som att tömma vatten på en gås.

    Reply: #110
  5. Pest
    Tycker mig minnas att Dr A rabblat detta med att kolhydrater visst spelar roll. Inte endast men det är något man ska ha i åtanke i alla fall.
    Jag kan berätta att jag ätit LCHF i över 5 år. Jag är frisk! Första året gick jag ner från 206kg till 150kg. Sedan dessa är det totalt stopp! Har nog gått upp till 165 nu. Spelar ingen roll vad jag gör. Eller? Jo det finns en sak och det är om jag börjar gå ca 7km om dagen. Så gjorde jag första året. Jag gick. Därför kan jag inte säga till 100 att det är maten som fått mina kilon att försvinna. Nu för tiden cyklar jag 7 km om dagen. Äter LCHF men slarvar. Slarvar gör jag för att det hjälper ju ändå inte... Men minimalt med kolhydrater är det ändå. Äter jag ägg och bacon endast så känns det som magen drar ihop sig. Men efter 2 dagar med bara detta vänder sig magen ut och in. Dock äter jag stora mängder ost! Jag älskar ost i alla former. Hårda, mjuka och smälta. Kanske är det boven i mitt drama? Ska ge LCHF i striktare format chansen till sommaren. Köpte Skaldemans kokbok men det är inte riktigt min smak. Dock kloka råd om mat. En fin liten herre det där :)
    Reply: #109
  6. Naturist
    Det jag ville poängtera var att det ena uttrycket är lika galet som det andra.
    De två kan inte jämföras.
    Det som hände i Japan var en katastrof, som det inte finns ord för. Att kalla det för "ett överskott av vatten" upprör mig något fruktansvärt.
    Likaså blir jag upprörd över att jag ska springa mer och äta mindre, vilket inte riktigt funkar på mig (diabetiker typ2)
    Men det berör mig inte lika illa som inlägget, måste jag erkänna.
  7. Lasse1
    den som räknar kalorier kan inte vara riktigt klok, prova med strikt LCHF i 2 veckor och är allt fett du kan tänka dig, ställ dig sedan på vågen och försök förklara resultatet för dig själv :)
    PS.
    Lycka till
    och om du är riktigt smart ta alla tester på vårdcentralen före och efter.
  8. Naturist
    Har tidigare dissat sockerberoende som något nypåhittat, tänkte att det är väl bara att låta bli. Ungefär som när jag slutade röka.........men måste erkänna att jag nu ändrar min åsikt.
    Har precis ätit upp en hel påse gott o blandat! Och det med värsta förkylningen med nästäppa och halsont. Så jag känner varken smak eller lukt!
    Helt OT, jag vet.
  9. Tor
    Nylig i en av artiklene til kostdoktorn nevnte han at melkeprotein utløser insulin.
    Jeg står også stille, og jeg spiser mye ost, så kanskje man skulle prøve å holde seg unna melkeprotein?

    Det skal i allefall jeg gjøre fra nyttår (jeg tror ikke jeg rekker før) :)

  10. Vox Humanae
    "Jag förstår inte ett ord av vad du säger, du måste vara dum i huvudet"

    Gilla eller svara om ni förstår :-)

  11. Tor, det är ju en enkel förklaring och jag förstår att många gillar den. Men du kan ju försöka ta reda på om det verkligen är så att alla naturliga fruktoskällor innehåller mycket fiber, om insulin blockerar leptin, och om 30% av fruktosen blir till fett.

    Om du kommer fram till att Lustig säger saker som inte verkar stämma, varför ska du tro på honom? Man kan konstatera att Lustigs svar inte tycks stämma, utan att veta det rätta svaret säkert.

    Fruktos är en faktor, det tror jag också. Speciellt stora mängder exempelvis från läsk (eller juice för all del). Och speciellt när man har brist på näring, exempelvis kolin. Men det är inte Svaret.

    Men som sagt, vi söker ju efter enkla förklaringar: "Det är fruktosen", "De är lata och har ingen självkontroll", "Det är kolhydraterna/ insulinet", "Det är fettet", etc, etc. Mitt "enkla" svar är att vi inte äter och lever som vi är utvecklade till.

  12. Tor
    Hvem har påstått at insulin blokkerer leptin?
    Fruktose utløser ikke store mengder insulin, gjør det vel?
    Reply: #113
  13. Ah, kostdoktorn har sagt att Lustig påstått det. Vad vet jag. :-)

    Det fick mig att läsa fel, ursäkta, du (och Lustig) säger alltså att fruktos är det som blockerar leptinreceptorerna. Jag har inte kollat på det - och innan jag har kollat upp det ska jag inte ifrågasätta för mycket. Men som sagt 25-50 E% honung, dvs 13-25 E% fruktos verkar funka för Hadza i alla fall utan att skada deras metabolism. Men det är inget jag skulle rekommendera, jag tycker också att det låter mycket.

  14. Tor
    Det er også som nevnt avhengig av hva de spiser i tillegg.
    Hvor mye/lite fiber osv.
  15. D
    D, Du skriver"Intag av kolhydratrik kost gör att blodsockret stiger vilket leder till ökat insulinpåslag vilket gör att kroppen lagrar fett."Enligt Kostdoktorn så stämmer inte det som du säger.</p

    Hej!
    Med risk för att ha missförstått din kommentar - exakt vad är det som inte stämmer?

    Reply: #116
  16. D
    #47
    (det blev fel när jag försökte redigera min kommentar - det ska stå:)
    Menar du under en specifik given förutsättning?
  17. Peter
    Jag förstår verkligen inte den här tråden.
    Vad är kopplingen mellan Lchf och tsunami?
    Ska man tolka det som att om bara japanerna hade nollat
    alla kolhydrater och ätit massor av smör så hade de sluppit
    tsunamin?
    Jag förstår verkligen inte den här tråden.
  18. sten bj
    "fetare skräpmat"
    Det stämmer inte med andra uppgifter som inkluderar bl.a att förr åt man i Indien opolerat ris som fermentrades först, numera blir det istället mer industrimat som polerat ris, mycket bröd och te med socker i. McDonalds och Coca-cola till dom som har råd, och "godis överallt".
    Var fick du "fetare" skräpmat ifrån? Antar att det var ren gissning: Då det går åt mer insulin till mer kolhydrater och mindre insulin till mer fett borde det ju vara tvärtom. När fettet drogs ned här och kolhydraterna samtidigt gick upp ~ 1980 drog den nuvarande diabetesexplosionen igång. Borde vara samma i Indien, men senare.

    Se länk till mycket mer om detta: http://annikadahlqvist.com/2012/02/17/indien-i-fritt-diabetesfall/

    Replies: #121, #122
  19. Johan 2
    Svar till Peter: Det finns såklart ingen koppling mellan lchf och tsunamin. Däremot exemplifierar Doc (rätta mig om jag har fel) hur det hade låtit om förklaringsmodellen överintag av kalorier>fetma hade tillämpats som förklaringsmodell på tsunamin (överskott av vatten>översvämning). Inget av dessa resonemang förklarar nämligen de bakomliggande orsakerna. Det är lika självklart att överskott på kalorier är länkat till fetma som att överskott på vatten är länkat till översvämning. För att kunna åtgärda något av dessa problem måste vi dock förstå orsaksmekanismerna bakom problemen. På den punkten får vi dock ingen hjälp i någon av dessa "förklaringsmodeller".
  20. Professor Göran
    Peter #117

    Att du inte "förstår" är väl det som hjärntvätt innebär.

  21. Martin
    http://faostat.fao.org/

    Sökte ut några årtal åt dig också.

    ÅR G/CAPITA/DAG
    2009 49.90
    2000 45.70
    1990 39.50
    1980 32.70
    1970 31.00
    1960 30.90

    Ha i åtanke att detta är för hela Indien, så ökningen för de lite mer välställda bör vara betydligt högre.

    Per capita fat intake in
    the top decile class of the urban sector is slightly over 83g, more than three times that in the
    lowest decile class (about 27g), while in the rural sector the intake of the top decile class, at
    78.4g, is nearly four times higher that of the bottom class (21.4g).

    In case of fat intake, on the other hand, there is a rising trend, with every major State
    showing an increase, though the extent varies. At all-India level the increase has been from
    31.4g per person per day in 1993-94 for the rural population to 38.3g in 2009-10 – a rise of
    7g over the 16-year period, and from 42.0g to 47.9g for the urban– a rise of 6g over the same
    period.

    http://www.indiaenvironmentportal.org.in/files/file/nutrition%20intak...

    Ta ett random hamburgermål med pommes och läsk så bidrar fett med mer energi än kolhydrater..

    Exempel (McD):
    Big Tasty
    Mellan pommes
    Mellan läsk

    =1392 kcal varav 47 E% är fett, 39 E% kolhydrat och 15 E% protein.

    Inte riktigt dom 15 E% från fett som man traditionellt har ätit i Indien...

  22. Anders G
    Det du säger är fel. Jämfört med 1980 så äter vi generellt sett mer. Men vi (i Sverige) äter bara marginellt mer kolhydrater nu än vad vi gjorde 1980. Vi äter dessutom mer fett. Det som har förändrats mest är vår konsumtion av proteiner.
    Däremot så har ju fördelningen inom respektive makronutrient förändrats högst avsevärt.
    http://www.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik...
  23. Peter
    Kanske är det ökningen av protein som är det stora problemet.
    Urfarfar åt nog inte så mycket kött.
    Mammutarna stod inte direkt på kö för att bli slaktade som dagens
    snälla tamdjur gör.
    Långa perioder fick människor hålla till godo med rötter, grönsaker
    och frukt. Ren veganmat alltså.
  24. Zepp
    Beror nog på var man bodde på jorden?

    "Det behövs bara näringstabeller och grundläggande kännedom om tajgans flora och fanua för att matematiskt kalkylera fram svårigheterna. Alla som tror att man kan överleva genom att äta vilda växter på tajgan får möjligen en tankeställare. Vad man behöver är ett köttberg och fältropet är troligen att döda allt man kan döda och äta."

    http://www.forntidateknik.z.se/IFT/mat/stenmat.htm

  25. Peter
    Det var väl därför det så sällan var överbefolkat på taigan.
    Människan behöver nödproviant när inga djur finns att tillgå.
    Rötter, grönt o frukt som växer i omgivningen.
    Eller som går att lagra.
    Reply: #127
  26. Zepp
    Det stämmer nog, jakt är chansartat och man behöver stora jaktmarker för att garantera en säker försörjning.
  27. MJ
    På vintern växer det inget grönt och frukt och ätbara rötter är oftast oätliga samt mycket ovanliga.
    Kvar att äta finns alltså djur.
  28. Charlie
    Har gått ned 30 kilo på en månad genom att bara äta blåbär, hallon, spenat, broccoli, lax, kycklingbröstfileer utan skinn, ägg, lök, grillad tomat och gurka, sen 10 ml feta såser per dag så de blir högst 350 kalorier och oxå utan kolhydraterna! Och en eller två sockerbitar till kaffet, en sockerbit innehåller 15 kalorier. Sen promenerar på mitt band bort sockerbitarna som man ser på kaloriberäkningen på displayen..
1 2 3
up

Skriv en kommentar

Reply to comment #0 by

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar