Våra förfäders solvanor och D-vitamin

Masai

Hur mycket solade våra förfäder? Vilken betydelse har svaret på den frågan för vår hälsa?

En ny studie ger intressanta ledtrådar.

Från soliga Afrika till mörka Norden

Våra förfäder utvandrade från östra Afrika och spred sig över hela jorden. Det innebar att solen ofta blev mycket svagare. Eftersom D-vitamin bildas i huden i stark sol fick de betydligt mindre av D-vitamin i blodet, något som kan ha varit ett stort hälsoproblem.

På evolutionärt sett extremt kort tid utvecklade våra förfäder allt ljusare hud. Folkslag som bodde långt norrut gjorde sig så snabbt de kunde av med sitt inbyggda solskydd, sannolikt för att fånga upp den sol och det D-vitamin de kunde.

I solfattiga Sverige har idag många trots detta svår brist på solhormonet D-vitamin under vintern. Statistiskt sett är sådan brist kopplad till i stort sett varenda sjukdom som finns. Det bevisar som vanligt inte att bristen ger alla dessa sjukdomar, men det är möjligt att det medverkar.

Vad är normalt?

Det diskuteras ofta hur mycket D-vitamin som är ”normalt” att ha i blodet. Enligt mitt laboratorium är mellan 75-250 nmol/L normalt, så under 75 räknas som brist.

Det innebär att alla patienter jag testat under vintern här i Karlstad (som inte tar tillskott eller rest söderut) har haft mer eller mindre brist. Det är inte ovanligt med extrema bristvärden på 20 eller lägre. Det lägsta jag sett är 14.

Flera gånger har dessa extremt låga värden varit vinterdeprimerade och trötta patienter som upplevt en tydlig förbättring redan efter någon vecka med tillskott. Välgjorda studier har också visat en signifikant sådan effekt.

Svaret

En studie på traditionellt levande herdarfolk i soliga Östafrika ger nu en ledtråd till vad som är normalt. De har alla mörk hud, inbyggt starkt solskydd. De är oftast utomhus men undviker stark sol om de kan. Kanske liknar deras hud och solvanor våra förfäders (de levde i samma miljö).

Den genomsnittliga D-vitaminnivån var 115. Det lägsta värde man hittade var 58 och det högsta 171. Här är studien:

Hur får vi i oss D-vitamin på vintern?

För den svensk som vill få i sig rimliga mängder D-vitamin på vintern finns tre alternativ:

  1. Stark sol (solresa eller solarium med rätt våglängder)
  2. Fet fisk (350 gram dagligen ger i bästa fall 2 000 E)
  3. Tillskott (billigast och enklast)

Själv har jag länge tagit 4 000 E dagligen (nu ökat till 5 000 E). Soliga sommartider hoppar jag över det. I höstas låg min D-vitaminnivå på 95.

Lägre än en genomsnittlig Maasai men inte alltför illa.

Mer

Allt om D-vitamin

Beställ D-vitamintillskott

OBS: Beställning via länken ovan innebär att en liten del av priset går till mig, för dig blir priset detsamma.

Äldre inlägg