Nyheter

Var tredje äldre äter statiner

Äldre och mediciner

Män 65-84 år, kvinnor inom parentes.
Källa: Folkhälsoinstitutet

Det här är skrämmande. En ny undersökning visar att de flesta äldre svenskar nu äter medicin för sitt blodtryck. Och var tredje äter medicin för sina blodfetter.

Vart är vi på väg?

I media

SvD: Stor satsning på bättre hälsa

Folkhälsoinstitutet: Hälsofrämjande insatser viktiga för att minska äldres behov av läkemedel

Mer

Blodtryck – behöver du sänka ditt?

Snabbkurs i kolesterol / blodfetter

Diabetesät dig till normalt blodsocker.

”Sjukdomsmångleri” – bota din glädje
Är du frisk? Är du säker?
Skapar vården ohälsa?

Idé till grafik från SvD.

 

34 Kommentarer

  1. Vad kommer det sig att kvinnor har lägre procentsats på alla tre? Finns det nån teori?
  2. jag skrev en kommentar som jag ville ta bort igen men det gick inte.
    Hur gör man?
  3. Vilken hemsk statistik.
    Vi får försöka påverka vår omgivning att bli frisk genom mat istället för medicin. Jag jobbar på det... 🙂
  4. Kvinnlig 40-talist
    Såg att Folkhälsoinstitutets generaldirektör Sarah Wamala har en blogg:
    http://www.fhi.se/sv/Aktuellt/GD-Sarah-Wamalas-blogg/

    Här kanske vi kan hålla kontakt med henne. Kostråd och kunskap kan hon behöva komplettera sina hälsobefrämjande insatser med. Alltså kunskap från Kostdoktorn och kostråd från dr Dahlqvist.

    Det ska jag skriva på hennes blogg!

  5. Bernt Östlund
    Vi är väl överens med folkhälsoinstitutet om att goda matvanor är viktiga.

    Det enda som är viktigt är väl vad som är "goda matvanor".

  6. Ola S
    Det här är ju rent chockerande siffror!

    Läkemedelsbolagen gråter visserligen av glädje hela vägen till banken, men deras väl och ve borde vara underställd människors väl och ve.

    Men bolagen har ju pga sjukdomsmångleri och lobbying under några årtionden lyckats sänka gränsvärdena t ex för vad som anses vara högt blodtryck till att man numera får blodtrycks/blodfettsmedicin utskriven om man bara så råkar passera en vårdcentral eller ett sjukhus när man är ute och rastar hunden.

    Här har vi alltså övermedicinerade äldre som vandrar fram i en biverkningsfylld, undernärd, E-nummerbemängd dimma, följande Livsmedelsverkets kolhydratstinna råd, fortfarande ätandes de kolhydrater de inte tål - 9 procent är sockersjuka - horribla siffror, och, skrämda av köpesprofessorerna och deras armé av underlydande robotar - dietisterna, halvt till vanvett att ej äta det de tål, den mat de tycker om, den mat som kan få dem att slänga sockersjukemedicinen.

    Ursäkta mitt inlägg, skrivet i viss affekt, men detta är hemska siffror!

    /Ola S

  7. söderfrånnorr
    wannabe
    kolla länken så ser du att kvinnor är överrepresenterade i många andra åkommor
  8. CL
  9. CL,
    den där artikeln verkar hänvisa till en (inte helt ny) märklig observationsstudie i en dietisttidskrift. Märklig främst för att man innan redovisningen kompenserat för energiintaget. Man "fuskar" alltså bort all ev aptitstimulerande effekt av kolhydraterna.

    Därutöver den vanliga begränsningen i observationsstudier - de bevisar inte orsakssamband.

  10. CL
    Håller helt med.
    Lchf trampar på så många ömma tår att det släpas fram det ena märkliga inlägget efter det andra.

    Bemötandet på debattsidan http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3258587.svd
    hör till ett av dom.

  11. Erik W
    "http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3260837.svd"

    Är det bara jag eller finns det ingen författare, journalist ansvarig för artikeln?
    Verkar ju onekligen konstigt bara det.

  12. Erik W
    Den kanadensiska studien definierar en low carb diet som att man får mindre än 47% av energin från kolhydrater 🙂 med andra ord har de överhuvudtaget inte studerat low carbare överhuvud taget.
    En av många konstigheter med studien.
  13. Erik #11,
    funderade också på den lite märkliga detaljen.
  14. P
    Antagligen klassade man riktig LC som specialdiet och då fick man inte vara med. Så alla åt kolhydrater, dom som åt mest var troligtvis smalare än övriga kolhydratätare, men inte smala, dessutom förmodligen undernärda och oftare sjuka.
    Äter man rikligt med kolhydrater ska man nog akta sig för fett om man vill dämpa viktuppgången, på bekostnad av hälsan.
    Äh, dålig artikel som egentligen inte säger något. Mycket märklig ingress. Självklart går den inte heller att kommentera.
  15. Söderfrånnorr:
    Det besvarar ju inte min fråga 🙂 Jag undrar varför det är såna skillnader mellan män och kvinnor på alla åkommor. Att kvinnor lever med högre press på sig är ju inget märkligt, och att det leder till fler fall med antidepressiva, magsårsmediciner och sömntabletter, men stress medför ju även högt blodtryck, så varför är vi plötsligt friskare där? Finns det någon genetisk orsak till varför män får högre blodtryck, eller äter män mer kolhydrater än kvinnor?
  16. Erik W
    Jag kläckte ett nytt läkemedel som säkert kan bli världens mest sålda med den potential som finns. Vi har genom åtskilliga studier sett att antalet vita blodkroppar i blodet korrelerar bra med personer som har infektioner. Desto sjukare de är desto högre mängd vita blodkroppar har de. Om vi tillverkar ett läkemedel som sänker antalet vita blodkroppar i blodet så kommer ju antalet friska att öka kraftigt eftersom friska har låg halt. Vi kan säkert få folk framförallt äldre att ta medlet i förebyggande syfta också. Då infektioner är extremt vanligt kan vi nog penetrera användningsgraden extremt väl. Om statinkramarna har lyckats lura i världen sin dogm så borde det här funka lika bra. Vi kan döpa om de till de onda blodkropparna, de som helt enkelt förstör våra liv. Är det någon som kan hitta något fel i det här resonemanget? Förmodligen ingen av kostprofessorerna iallafall 😉
  17. malamatina
    Bra Erik W! En jättebra och lättförståelig parallell! Det vore kul att få reaktioner på den från kostetablissemanget.
  18. Erik W,
    Det kan vara farligt med sådana idéer, nu är det bara en tidsfråga innan någon tar fram ett sådant piller, och sedan dröjer det inte länge innan de blir obligatoriska för alla.
  19. Kritisk gräsrot
    På tiden att Folkhälsoinstitutet börjar intressera sig för folkhälsa även när det gäller sådana saker som över- och felmedicinering samt beroendeskapande läkemedelsbehandlingar samt den "drogning" som pågår på många håll inom äldrevården t.ex.

    Läkemedelsbolagen, och en del inom vården, har ägnat mycket tid och krat åt att skrämma upp folk om diverse riskfaktorer - som höga blodfetter, högt blodtryck, socker m.m.

    Sedan ställs "patienterna" på den ena medicinen efter den andra utan att någon egentligen har didskuterat nytta/risk, biverkningar/långtidsbiverkningar etc. med dem.

    Så börjar medicinkarusellen och den fortsätter år efter år oavsett om man blir äldre, går ned i vikt, får allehanda symptom som skulle kunna tänkas vara biverkningar.

    Vem intresserar sig på allvar för hur patienten mår och vad patienten själv egentligen vill?

    Jag har sett skräckexempel i min omgivning.
    Det tvingade mig att läsa på.

    Jag påstår t.ex. att många av dem som står på kolesterolsänkande mediciner inte har någon större nytta av dem men kan få väldigt stora problem att klara av vardagen på grund av värk/muskelsvaghet, yrsel, påverkan på minnet m.m.

    Alla borde läsa bipacksedeln och spara den.
    Det finns nämligen ett datum på den.
    Nästa gång man tar ut samma medicin - kolla datumet.
    Har det ändrats har texten ändrats någonstans.

    Tyvärr finns det inte någon myndighet som uppmuntrar patienterna till att läsa på och bli frågvisa.

  20. Anders S
    RE: Erik W juli 27, 2009 klockan 2:14 #16

    Finns redan cytostatika, cellgifter.

  21. Chilisalsa
    Choklad effektivare än Statiner för hjärtsjuka ?

    "Enligt studien är risken att dö i hjärtsjukdom en tredjedel så stor för de som äter 50 gram choklad två eller fler gånger i veckan jämfört med de patienter som inte alls snaskar i sig godsakerna.

    Ju mer choklad, desto bättre skydd, konstaterar alltså studien
    "

    Hade de resultaten gått att patentera och sälja som medicin skulle det vara en storsäljare !

    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/choklad-bra-for-hjartsjuka-1.930197
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3347511.svd

  22. Den enda positiva effekten som kunnat visas med statiner är ju en mycket svag antioxidanteffekt, och choklad innehåller liksom kaffe ganska mycket antioxidanter så båda är sannolikt effektivare än statiner och har mindre biverkningar.
  23. Kenneth Johansson
    Kakaopulver borde vara lika bra då med antioxidanter.
  24. Det beror väl på ifall antioxidanterna sitter i torrsubstansen eller i fettet? Mycket av det jag sett tyder på att de främst sitter i fettet men jag är inte alls säker på det.

    Sedan ser man ju ofta en bättre effekt av antioxidanter i deras naturliga omgivning än när man renframställt dem, många ämnen från naturen får ju en förstärkning av positiva effekter och minskning av negativa av många av de ämnen de förekommer tillsammans med. Man ser detta tydligt på att t.ex. många örtmediciner är mycket effektivare som helörtsextrakt än som renframställt aktivit ämne. Ett bra exempel på det är johannesört där hypericin anses vara det verksamma ämnet mot depression, men rent hypericin är helt verkningslöst.

  25. Kenneth Ekdahl:

    Ta en titt på näringsvärdet för kakaopulver, fetthalten i de flesta produkterna ligger runt 20-22% så även om det vore fettet så är ju knappast kakao fettfritt.

    Hursomhelst tror jag inte på den teorin för det skulle innebära att vit choklad är överlägset mörk choklad. Den vita chokladen är ju helt baserad på kakaofettet.

  26. susann ssk
    Sitter och nickar instämmande åt mångt och mycket som ni skriver, och gläder mig åt att se att det finns fler som reagerar.
    Själv jobbar jag som sjuksköterska på en medicinavdelning. Varje dag ser jag läkarna sitta med näsorna begravda i medicinlistorna och ordinera mer och nytt och ändra och dona i sin iver att få patienterna att må lite bättre.
    Samtidigt har ingen någon som helst tanke på skiten vi stoppar i dem och kallar mat. På lättmargarinet och den syntetiska lingondrickan och den industriframställda maten som patienterna tvingas äta och dricka.....
    ..usch och fy vilket gräsligt skräp vi serverar våra sjuka...
    Det nyttigaste vi hade var förmodligen lättölen, men den drogs in av kostnadsskäl. Däremot ifrågasätts aldrig kostnaderna för läkemedel som ibland faktiskt kan anta astronomiska summor....
  27. Tyvärr hittar jag inte mitt första inlägg om statiner och mina kolesterolvärden, så jag skriver här...

    Jag har tagit nya kolesterolprover efter ca 10 månader utan statiner. Jag är kvinna, 61 år, hjärtfrisk men har allergi och IBS-besvär. Jag har ätit LC-kost under senaste året. Jag mår utmärkt, gått ner några kilon och mina IBS-besvär är i stort sett borta.

    Tyvärr är mina kolesterolvärden ungefär oförändrade sedan jan. 09 och min läkare har gett mig stränga råd om att jag bör äta statiner. Blir så osäker och vill gärna höra vad kostdoktorn säger om dessa värden:

    Kolesterol: 10,1
    Triglyc: 1,7
    Hdl: 2,0
    Ldl: 7,4
    Ldl/Hdl-kvot: 3,8

    Tacksam för svar!
    Hälsningar Smulan

  28. Smulan,
    det är tveksamt om ditt kolesterol på 10 är något att oroa sig för. Du har nämligen mycket av det goda kolesterolet HDL.

    Som hjärtfrisk kvinna finns knappast vetenskapligt stöd för tanken att statiner skulle göra dig friskare.

    För enkelhets skull: be läkaren om en apokvot. Ligger den ok tycker jag man kan vara lugn.

    http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

    Sen tycker jag man bör lita på sin kropp. Mår man bättre på olika sätt säger det ganska mycket.

  29. Tack Doc!

    Jag ska be läkaren att få ta apokvot. (fast jag tvivlar att provet går att ta på den VC jag tillhör eller att jag får ..) Sköterskan hade inte hört talas om apokvot.

    Smulan

  30. Pre-diabetiker
    Smulan,
    be att få titta på den checklista för blodprovstagning som doktorn kryssar i. Det borde finnas kryssrutor för Apo-proverna. Dom checklistor jag har sett, där finns kryssrutor för Apo-B och Apo-A.

    Om inte din vårdcentral anlitar ett lab som kan mäta Apo-prov, säg att dom borde byta lab. Annars byter du vårdcentral, och då förlorar dom en patient, och därmed ersättningen från landstinget!! Ju fler patienter en vårdcentral har, desto mer pengar från landstinget!!

  31. Pre-diabetiker! Tack för ditt svar! Jag är själv sjuksköterska men inte aktiv sedan ett par år. Jag kan tänka mig att Apo-B och Apo-A finns på provtagningsremissen, men att dessa generellt inte är så förekommande prover. Och därmed inte så kända..

    Men jag ska absolut höra mig för! Tack för att du tipsade mig!

    PS. Vad är referensvärdet på apo-kvot?

  32. Gunilla
    Håller med Kenneth Ekdahl "..det kan vara farligt med såna ideér" Jag menar att ironi ska man va' sparsam med. den missförstås/misstolkas och så kan den lätt missbrukas.
  33. Pre-diabetiker
    Smulan,
    här finns kunskap om Apo...
    Snabbkurs i blodfetter

    http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

    "Rekommenderad apokvot
    Provet, apo-kvoten, hamnar vanligen någonstans under ca 1,5. Ju lägre desto bättre. Följande gränser har föreslagits, ofrånkomligen något godtyckligt:

    Män:
    •Under 0,7 = mycket bra
    •0,7-0,9 = ok
    •Över 0,9 = förhöjd risk
    Kvinnor:
    •Under 0,6 = mycket bra
    •0,6-0,8 = ok
    •Över 0,8 = förhöjd risk

  34. Ett stort tack för svaret, pre-diabetiker!

    Smulan

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg