Vad man inte bör servera på en fetmakonferens

bread

Vad bör man inte servera på en fetmakonferens? Exempelvis en stor korg med bröd.

Så här såg brödkorgen vid vårt bord ut efter lunchen var avslutad. På övriga bord såg det ungefär likadant ut. Tråkigt om de bara slängde brödet sen.

Många bord


Mer

Ny studie: Är dagens vetebröd farligt för din hälsa?

Fazers fullkornsbröd ofta ren bluff

Problemet med bröd

 

73 kommentarer

Toppkommentarer

  1. sten
    Bröd spelar stor roll och undviks bäst nästan jämt. Att som du hävda att det inte spelar någon roll inte ens dagligen om man rör tillräckligt på sig är rena rama viktväktarpropagandan, något som dom flesta här har provat och insett det lönlösa i. Dom metabola konsekvenserna av bröd, speciellt gjort av dagens högreaktiva vete är högre blodsockertoppar än rent socker, potentiellt beroende pga nya glutenproteiner som binder till morfinreceptorer i hjärnan, temporär försurning som vid hög regelbunden konsumtion som måste kompenseras om inte med grönsaker med kalcium fråm benstommen, vilket kan ses tom i urinen: Fritt kalcium fråm ben neutraliserar det sura och rinner bort som upplöst kalcium. Hög brödkonsumtion är nästan garanterad osteoporosis. Något som börjar ganska tidigt och tar åratal innan det seadn resulterar i benbrott etc..

    Deltagarna på konferensen är vad jag förstått läkare och forskare i fetma, inte folk som vill tappa vikt, som du gissar. Klart är dom idag helt på klara med brödets farliga metabola inverkan och undviker det naturligtvis. Ungefär som att sitta till bords med "normalviktens fiende no 1" , tror jag kostdoktorn tycker irionin var, anledningen till ämnet.

    Beträffande detaljerna ovan, William Davis går igenom det mesta in sin bok "Wheat Belly".
    Idag har "väldssvälten" som man talade mycket om i slutet på förra seklet i stort sett "lösts". Den löstes med hjälp av ett nytt vete som avkastar mångdubbelt jämfört med det gamla, och huvudutvecklaren fick därför t.o.m nobelpris. Enda felet ser ut att vi nu har en obesity och diabetes-2 epedimei som exploderar i Kina och Indien och i dom fattigaste delarna av världen, där man nu äter mer och mer av det billigaste dom finns, bröd och annat som gjorts just med detta vete.
    Förr i tiden var man tvungen att sätt i sig godsaker, kakor och tårta i övermått för att bli fet. Idag har vetet VÄRRE metabolisk inverkan! Och med socker iblandat som i hamburgerbröd blir till och med "rött kött " farligt, som ett flertal tidningsartiklar nyligen hävdat.

    Svar: #20
    Läs vidare →
  2. MS
    Ja på en blogg som handlar om LCHF så ter det sig tämligen normalt att dryfta ämnet bröds lämplighet på matbordet. Det är liksom essensen i LCHF-budskapet att minska antalet kolhydrater till ett minimum, framförallt när det gäller kolhydrater lika snabbsmälta som rent socker.

    Du gör samma misstag som alla kaloriräknare som tror att de kan göra ett avtryck i denna tydligt deklarerade lågkolhydratblogg; du skuldbelägger den enskilda människan för sin metabola störning. Kardinalfel. Men det är i slutändan er enda förklaringsmodell. Den är tagen som fastgjutet axiom i sådan grad att ni inte kan tänka runt eller ifrågasätta dess äkthet.

    Så det enda som återstår är att skylla på den enskildes karaktär. Du skulle aldrig komma på tanken att kritisera en nykter alkoholist för att denne inte vill ta en stänkare, för en enda sup har ju ingen dött av.

    Du kan ju snacka ihop dig med Ulf J, som försökt ganska länge med förment neutrala och objektivt ifrågasättande inlägg, men som på senare tid gett upp och hemfallit åt att på LCHF-rörelsens egen hemmaarena kalla dem glädjedödare och sekt för att de inte vill äta sådant som håller dem kvar i sjukdom.

    Du gör likadant.

    Svar: #38
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Sockerberoende
    Ulf och Beholder m.fl, det är klart att det ska finnas kritik mot LCHF; allt ska granskas och kontrolleras - till skillnad mot den forskning som lett oss till nuvarande fettmaepidemi där HCLF-kosten höjts till skyarna genom en hel del forskningsfusk. Kritik och debatt är bland det viktigaste som finns inom vetenskap och forskning. Vi vill ju att det ska göras vetenskapliga långsiktiga studier med hög kvalitet, där riktig LCHF är ett av alternativen.

    Kritik och ifrågasättanden är nödvändigt MEN den ska vara konstruktiv! Nu har jag inte läst alla era inlägg i alla bloggposter, men de jag läst handlar mest om att beskylla oss som väljer att äta LCHF för att vara medlemmar i en sekt, bete oss som talibaner och skuldbelägga oss för att inte ha "karaktär" att äta "lagom". Hur tillför det debatten något? Kom med fakta istället, sluta bete er som politiker som bara talar om vad de övriga partierna gör för fel istället för att förklara hur de själva ska förbättra situationen. Förklara till exempel vilka de andra livsmedlen är som vi ska skjuta in oss på för att minska övervikten i samhället och varför just de är viktigare än brödet.

    Och snälla, vi är inte idioter - vi har i de flesta fall testat alla möjliga sätt att gå ner i vikt och bli friska och för väldigt många av oss är LCHF det enda som fungerar så vi vet vad vi pratar om. Vi VET att för oss fungerar inte "ät mindre - spring mer" eller "äta av allt, men bara lite". Många av oss som finns här är sockerberoende och/eller lider av metabolt syndrom eftersom vi i åratal följt råden om mycket kolhydrater och att slänga i ansiktet på oss att en skiva bröd inte är farligt är ungefär som att säga till alkoholisten att en liten nubbe inte gör nått. För oss ÄR det farligt! Försök förstå vari skillnaden ligger mellan att pekas ut som en lat person med dålig karaktär och vetskapen om att man lider av ett beroende när man ska genomföra en livsstilsförändring. Jätteskoj för er att ni klarar av en daglig skiva bröd, men vi som inte tål det är inte en liten minoritet, tvärtom. Vi som läser den här bloggen och äter LCHF hör i många fall till den gruppen och utöver oss finns 100 000-tals till men eftersom det slängs så mycket skit på LCHF så vågar många inte prova och vet alltså inte om att de hör till den gruppen (lägg till det diabetiker och glutenintoleranta). Känner själv ett flertal själv som uppvisar alla symptom på metabolt syndrom och är maniskt sockerberoende men som bara får råd om lightprodukter och träning från dietister och läkare och bara blir sjukare och sjukare, fetare och fetare och kommer allt närmare diabetes.

    Människor som är friska på alla de sätt klarar av högre mängd kolhydrater utan att bli sjuka, men ärligt talat - hur stor andel av oss LCHF-are var normalviktiga och helt friska när vi la om kosten? Såklart finns några och fler hoppas jag att de blir, men i dagsläget hittar nog det flesta till denna kost för att de har någon form av problem och inte får hjälp som fungerar i längden från sjukvården.

    För att sammanfatta: sluta dumförklara folk och kom med nått konkret istället! Bidra till en konstruktiv debatt!

    Svar: #52
  2. Beholder
    Det är helt barockt att du jämför alkoholism med att äta bröd.
    Svar: #57, #66
  3. LM
    Till Sockerberoende

    De är inte här för att hjälpa till, de är här för att desinformera. Om man kan trolla sönder varenda tråd, så kommer folk att bli osäkra på om LCHF funkar eller inte - så är strategin.

    (Och nej, jag är ingen foliehatt, jag har jobbat som marknadsdirektör i nästan 20 år och jag vet det mesta om hur livsmedelsindustrin agerar.)

    Funkar det? Ja tyvärr, men många hittar också till de utmärkta kostråd som finns på denna sida, så nettoeffekten av denna blogg är ändå starkt positiv.

    Svar: #54
  4. Beholder
    Du gör det väldigt enkelt för dig själv när du avfärdar alla kritiker som troll eller som anställda av livsmedelsindustrin.
    Svar: #56
  5. LM
    Det är enkelt tyvärr, jag känner igen strategin så väl.
  6. Lasse1
    Ja, vi vet du och några till är endast här för att ni har ett brinnande intresse av att hjälpa folk från denna "felaktiga" väg vi valt i livet 🙂
    Svar: #59
  7. Goran van Den Buske
    Man kan delvis jämföra beroende med beroende. Lika gärna som en enda tipsrad kan bli ödesdiger för en spelberoende, kan faktiskt en brödskiva leda till återfall gällande en sockerkänslig/beroende. Men då snackar vi kanske återfallsrisken för extremfallen. Men så mycket som 40 procent av Sveriges befolkning kan vara sockerberoende. I flesta fall helt omedvetet. Det är megaproblem i västvärlden och sprider sig som ringar på vattnet till utvecklingsländerna. Att minimera kolhydrater i kosten kan faktiskt vara en väg ut. Men tänk er om livsmedelsföretag, istället för socker, pumpade in alkohol i vår mat?
    Svar: #58
  8. Beholder
    Vi får nog börja med att slå fast att socker är beroendeframkallande på samma sätt som alkohol och andra droger innan vi börjar jämföra det hela. Sedan kanske vi möjligen kan börja prata om att 40% av svenskarna är beroende av socker.
    Svar: #63
  9. Beholder
    Lasse1 jag är inte det minsta intresserad av att "hjälpa" någon att sluta med LCHF med tanke på att det säkert hade gjort mer skada än nytta för den personen. Men jag hade varit väldig nöjd om jag kunde hjälpa dig med din läsförståelse det hade faktiskt gjort mig glad.
    Svar: #60, #65
  10. sten
    Snacka om att vara ute och cykla.
    Lasse skrev: "Ja, vi vet du och några till är endast här för att ni har ett brinnande intresse av att hjälpa folk från denna "felaktiga" väg vi valt i livet". Vad "brinner" ni egentligen för ?

    Här tror merparten efter minskad DB-2 och som i mitt fall, avslutad (!) hjärtsjukdom, att LCHF är svaret på våra behov att hitta något som löser dessa problem permanent . Att då läsa skräpinlägg från folk som aldrig ens varit sjuka tar bottenpris. Slut!

    Har ni inga egna erfarenheter att redovisa tycker åtminstine jag att ni kan sluta skriva på . den här bloggen.
    Spekulera istället på några patientbloggar t.ex. där det gäller medicin, åtminstone till 99%.

    Svar: #61
  11. Beholder
    Jag förstår inte ens ditt första stycke förutom att du är aggressiv och otrevlig. Skönt att du bekräfta vad jag redan har skrivit.

    Du vet absolut inget alls om mig och har ingen aning om vem jag är och vad jag har varit med om.

  12. Goran van Den Buske
    Börja med testa dig själv - avstå från allt socker och mjöl under två veckor. Jag menar allt, även smakliknande och diverse skumma tillsatser. Får du inga som helst besvär då, är du nog utom farozonen.
  13. Goran van Den Buske
    Börja med testa dig själv - avstå från allt socker och mjöl under två veckor. Jag menar allt, även smakliknande och diverse skumma tillsatser. Får du inga som helst besvär då, är du nog utom farozonen.

    Själv fick jag i o f s inga abstinensbesvär för än efter c a två månader - men de var kraftfulla.

    Svar: #64
  14. Beholder
    Har jag redan gjort i år. Fick inga större besvär.
  15. Lasse1
    Lasse1 jag är inte det minsta intresserad av att "hjälpa" någon

    Så fyll oss in, varför är du här? För att någon betalar dig eller är det för att du inte har något annat i livet som är värt något?

  16. Lasse1
    Det är helt barockt att du jämför alkoholism med att äta bröd.

    Ganska passande då man faktiskt gör alkohol av "bröd", Sen om man har den berömda läsförståelsen du ofta hänvisar till så skulle man inse att han jämför effekterna av de båda produkterna, men du kanske förnekar att det finns alkohol problem också 🙂

  17. sten
    Nedan ett utdrag från Wheat Belly som belyser hur viktigt det kan vara för vissa att utesluta bröd eller idag vete från kosten. Naturligtvis gäller den visade exceptionella känsligheten för mycket få personer samtidigt som en minskande känslighet gäller för ett större antal ned till noll, dock i okända proportioner.
    Något som borde provas ut bättre., men eftersom den potentiella lösningen ligger i att ta bort något från kosten kan bara patienter och skattebetalare tjäna på det och eftersom patienterna blir friskare med potentiellt mindre medicinbehov kan läkemedelsindustrin knappast gynnas.

    Men ett enastående resultat, och Davis beskriver flera sådana patientanekdoter i sin bok.

    "Jason is a twenty-six-year-old software programmer: smart, lightning-quick to catch onto an idea. He came to my office with his young wife because he wanted help just to get “healthy.” When he told me that he had undergone repair of a complex congenital heart defect as an infant, I promptly interrupted him. “Whoa, Jason. I think you may have the wrong guy. That’s not my area of expertise.” “Yes, I know. I just need your help to get healthier. They tell me I might need a heart transplant. I’m always breathless and I’ve had to be admitted to the hospital to treat heart failure. I’d like to see if there’s anything you can do to either avoid having a heart transplant or, if I have to have it, help me be healthier afterwards.” I thought that was reasonable and gestured for Jason to get on the exam table. “Okay. I get it. Let me take a listen.” Jason got up from the chair slowly, visibly wincing, and inched his way onto the table, clearly in pain. “What’s wrong?” I asked. Jason took his seat on the exam table and sighed. “Everything hurts. All my joints hurt. I can barely walk. At times, I can barely get out of bed.” “Have you been seen by any rheumatologists?” I asked. “Yes. Three. None of them could figure out what was wrong, so they just prescribed anti-inflammatories and pain medicines.” “Have you considered dietary modification?”
    I asked him. “I’ve seen a lot of people get relief by eliminating all wheat from their diet.” “Wheat? You mean like bread and pasta?” Jason asked, confused. “Yes, wheat: white bread, whole wheat bread, multigrain bread, bagels, muffins, pretzels, crackers, breakfast cereals, pasta, noodles, pancakes, and waffles. Even though it sounds like that’s a lot of what you eat, trust me, there’s plenty of things left to eat.” I gave him a handout detailing how to navigate the wheat-free diet. “Give it a try: Eliminate all wheat for just four weeks. If you feel better, you’ll have your answer. If you feel nothing, then perhaps this is not the answer for you.” Jason returned to my office three months later. What struck me was that he sauntered easily into the room without a hint of joint pain. The improvements he’d experienced had been profound and nearly immediate.

    “After five days, I couldn’t believe it: I had no pain whatsoever. I didn’t believe it could be true— it had to be a coincidence. So I had a sandwich. Within five minutes, about eighty percent of the pain came back. Now I’ve learned my lesson.”

    What impressed me further was that, when I first examined him, Jason had indeed been in mild heart failure. On this visit, he no longer showed any evidence of heart failure. Along with relief from the joint pain, he also told me that his breathing had improved to the point where he could jog short distances and even play a low-key game of basketball, things he had not done in years. We’ve now begun to back down on the medications he was taking for heart failure. Obviously, I am a big believer in a wheat-free life. But when you witness life-changing experiences such as Jason’s, it still gives me goose bumps to know that such a simple solution existed for health problems that had essentially crippled a young man.

    Avslutningen blev en osökt återknytning till brödbilden:
    That baguette may look innocent, but it’s a lot harder on the joints than you think.

    Svar: #68
  18. Beholder
  19. Emlan
    Doc, vad hade du satt på borden istället? Hade varit kul med lite förslag på konferencesnacks. Kanske inte så smart med nötter, om någon är väldigt allergisk.
    Svar: #70
  20. Kattmoster
    Men då kan väl för sjutton nötallergikern undvika nötterna likaväl som vi brödallergiker undviker brödet. Dessutom är nötter undantagsmat för en LCHF:are, inte det självklara valet. Och varför ersätta? Måste man äta hela tiden?
    Svar: #71, #73
  21. cgs
    Ja, Kattmoster!
    @Måste man äta hela tiden@
    Det måste man, om man äter bröd!
  22. Lasse1
    LOL, från att kost utan fett är nyttigt till att försvara ätandet av bröd har de gått utan att skämmas 🙂
    Å ena sidan skall vi tänka på vad vi äter(fettsnålt och "nyttigt") vi rör oss för lite osv, nu försvarar de till och med ätandet av fullkomligt onyttigt bröd.
  23. Jenny
    Nötallergiker kan reagera på att bara vara i närheten och känna lukten. Vi har två i min klass och den ena är så pass känslig att vi kan inte ens äta nötter själva pga lukten. Så var lite ödmjuk i din "upprördhet" 😉
1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av