Nyheter

Vad herr Banting åt

Jag hamnade nyligen i en diskussion med dietister om huruvida ”lågkolhydratkostens fader”, William Banting, hade något fett på tallriken. Idag försöker jag reda ut den saken!

William Banting

william-banting1William Banting (1797-1878 ) var en engelsk begravnings-entreprenör som var mycket plågad av övervikt. Han var bara 165 centimeter lång men vägde hela 92 kilo (BMI ca 34). Han kunde inte böja sig ner för att knyta skorna, han fick treva sig baklänges nedför trappor på grund av ledvärk, och ”pustade och svettades enormt”. Dessutom hade han ett besvärande navelbråck och hans syn och hörsel hade börjat försämras.

Han hade under åratal sökt olika läkare för råd för att minska i vikt. Han försökte bland annat äta mindre och ta frekventa promenader utan hjälp. En period provade han att ge sig ut och ro en båt två timmar varje morgon. Detta ledde till ökad muskelstyrka, men också en kraftigt ökad aptit och snarare viktuppgång, varför han slutade. Han provade att andas havsluft och bada regelbundet, att rida, ta laxermedel och vätskedrivande. Hans vikt fortsatte dock att öka.

Banting gick sedan till en läkare vid namn William Harvey och fick av honom råd och ett nytt dietförslag. På ett år gick Banting ner 21 kilo. I princip alla hans kroppsliga besvär försvann och han upplevde sig inte ha mått bättre på decennier.

Han skrev därför ihop en liten skrift med rekommendationer för andra som ville prova samma metod. Boken ”Letter on Corpulence”  kom 1863 och finns att läsa gratis här (ca 20 sidor). Boken och metoden blev så populär att hans efternamn blev ett verb både på engelska och på svenska.

Rådet han fick var att undvika socker- och stärkelserika livsmedel. Han beskriver som exempel en dagsmeny, översatt av mig blir det ungefär så här:

Frukost kl 9

120-150 g kött, fisk eller bacon,
en kopp te utan socker,
30 g skorpor eller rostat bröd

Lunch kl 14

150-180 g fisk eller kött,
olika grönsaker (men ej potatis),
osötad fruktkompott,
30 g rostat bröd,
2-3 glas rödvin eller sherry med vatten

Mellanmål kl 18

frukt,
ett par skorpor,
te utan socker

Middag kl 21

90-120 g kött eller fisk (liknande lunchen),
1-2 glas rödvin

Sängfösare ”om nödvändigt”

en grogg på gin, whiskey eller konjak, eller ett glas vin.

Fördelning av näringsämnen

Jag matade in en enkel uppskattning av Bantings meny via minmat.net. Detaljerna kan naturligtvis ifrågasättas, men jag tror följande fördelning kommer ganska nära något som Banting kan ha ätit:

banting

18 energiprocent (E%) kolhydrater anser jag absolut kan räknas som lågkolhydratkost, om än inte någon särskilt strikt sådan. Banting hade ju en del bröd och frukt med på menyn, och man kan fråga sig om viktnedgången gått än bättre utan. Dessutom trodde Banting felaktigt att smör innehöll mycket stärkelse (kolhydrater) och undvek det därför i onödan…

30 E% alkohol är naturligtvis inget jag rekommenderar. Det kan diskuteras om Banting var alkoholist eller inte. Det är ändå intressant att de mängder vin och sprit som Banting drack inte hindrade honom från att gå ner i vikt. Öl och sötare vin undvek han, likväl som sötade drinkar. Precis som jag rekommenderar de som vill dricka måttligt med alkohol och ändå gå ner i vikt.

Kalorier då? Min uträkning ovan hamnade på 1720 per dag… för de som bryr sig om sådant. Banting själv gjorde inte, utan skriver i sin bok:

I am thoroughly convinced, that it is QUALITY alone which requires notice, and not quantity.

Åt Banting fett?

Så till vad dietisterna ifrågasatte – åt Banting verkligen mycket fett eller var det mer en ”högproteinkost”? Som jag tolkar siffrorna ovan har Banting ersatt kolhydraterna med en blandning av protein, fett och mycket alkohol. Bortser man från alkoholkalorierna blir det runt hälften av kalorierna från fett:

banting2

Sammanfattning

Med andra ord – Banting bantade på en lågkolhydratkost med ganska mycket fett (och alkohol). Inte bara en ”högproteindiet” som vissa verkar föredra att se det som…

Läs mer

Lågkolhydratkost / LCHF för nybörjare

Allt om viktnedgång

Alkoholdrycker och vikt

 

41 Kommentarer

  1. Dennis
    Torsk är ju f.ö. så gått som fettfri? Borde väl finnas en bättre 'medelfisk' kan tyckas.

    Alla uppgifter på SLV:s databas (som minmat använder för beräkning) Räknar med dagens varianter av olika köttslag. Jag tror inte man slängde talg, märg, osv på 1800-talet. Jag tror inte man slängde någon ätlig del av djuret innan fett- och kolesterolhysterin sattes igång. Varför skulle man slänga mat?

    Tillagade han inte sin mat? Borde han inte fått i sig fett från t.ex. stekflott?

    Jag tror mycket väl att man kan anta att fettandelen är ännu större än den minmat räknar ut, även om det givetvis bara är spekulationer är det ju väldigt svårt att tyda en matsedel där personen själv inte räknat ut makronutrientsammansättning.

    Dock vet jag inte om 50% kcal från kolhydrater och alkohol är någon vinnande kombination - man kan ju undra om inte kalorireduktionen åtminstonde var en delvis bidragande orsak, även om en fysiskt inaktiv man på 165 cm inte borde kunna ha mycket mer än 2000 kcal passiv förbränning.

  2. Jag valde torsk (fettfri) eftersom jag valde bacon (fett) på morgonen. Dessutom hade Banting av någon anledning en regel att inte äta vissa feta fiskar - jag misstänker att han felaktigt fått höra att de innehöll stärkelse. Han fick nämligen inte äta smör då man felaktigt trodde att smör innehöll stärkelse...

    Ang 50% kolhydrater och alkohol - jag tror inte man bör slå ihop dem. Kolhydraterna ger insulinökning vilket kan vara största boven i de flesta fall av fetma. Alkohol gör det inte...

  3. Bantings egen diet finns i ett antal varianter. Han utvecklade den efterhand och jag vill minnas att version fyra från slutet på 1860-talet är den mest intressanta. Där redovisar han även de systematiska försök han gjort sedan den första broschyren kom ut.

    Så småningom förvanskades Bantings lära i England, efter insatser av den tyske läkaren Niemeyer. I den tappningen är den närmast en högproteinkost. Men den tyske professorn Wilhelm Ebstein återförde fettet, och det gjorde han rätt i.

    Sten Sture

  4. Däremot ägnar sig väl levern 100% åt att bli av med alkoholförgiftningen och därmed inte fett?
  5. Jag förstår inte den fokusering många har på att levern blir helt upptagen med alkoholförbränning och inte fettförbränning. Hur mycket av hela kroppens fettförbränning sker i levern - den utgör ju bara några procent av vår kroppsvikt?

    Sen tror jag inte ett ögonblick att det handlar om 100% - levern har många viktiga uppgifter och kan inte bara sluta med allt annat för att förbränna alkohol i timmar...

  6. Vindrickare är ofta smala och öldrickare är ofta feta. Det talar för att det är kolhydraterna som är boven. Men det finns också en individuell känslighet för alkohol. Jag har människor som dricker som Banting bland mina elever, och jag har personer som tvingas hålla sig till minimala doser för att kunna gå ner i vikt. Själv är jag tvungen att vara klart måttlig. Det ska man kanske vara tacksam för...

    Sten Sture

  7. Doc,

    Jag har inte en aning, jag bara upprepar andrahandsinformation. Eftersom jag inte själv dricker alkohol blir det extra svårt att mäta. 🙂

  8. Doc,

    det var Montignac som lanserade idén om att aldrig dricka alkohol på fastande mage. Som jag minns det menade han att kroppen då prioriterade alkoholförbränningen. När matsmältningen väl är igång menade han att alkohol tenderar att behandlas som mat.

    Jag tyckte att det låg en logik i resonemanget och började genast att tillämpa den regeln. Jag tror att den har haft betydelse för min viktminskning och jag rekommenderar alla av mina elever att göra likadant.

    Men något annat bevis än att det har fungerat bra för mig själv och för många av mina elever har jag inte.

    Sten Sture

  9. Montignac hade (tycker jag) ett antal udda idéer om i vilken ordning man skall äta saker osv. Jag har inte sett mycket till bevis för dem.

    Men han hade ju mycket klokt att säga också - särskilt i jämförelse med annat som sades om mat på 90-talet...

  10. Seppo
    Här finns en väldigt intrressant artikel om Banting och William Harvey (läkaren som rekommenderade honom low carb dieten). Även om det var Banting som populariserade dieten, så är faktiskt denne William Harvey, som var bakom idéerna.

    http://www.guardian.co.uk/theguardian/2003/sep/20/weekend7.weekend1

  11. Tja, Doc,
    dina dietist-opponenter har väl rätt så tillvida att Bantings kost inte är utpräglad LCHF. Däremot är den ju helt klart lowcarb. Den påminner kanske mest om "The Drinking Mans Diet" - en bok (eller snarare litet häfte) som gavs ut i mitten på 60-talet (d v s långt före Atkins) skriven under psudonym av Robert Cameron. Den finns nu i nytryck för en billig summa på Amazon och är klart läsvärd:

    http://www.amazon.com/Drinking-Mans-Diet-Minimum-Willpower/dp/0918684...

    I övrigt vad gäller alkolhol och vikt. Väldigt lite tyder på att alkoholen i sig är särskilt fettbildande trots många kolorier. Dock har jag själv märkt att ett glas vin snabbt sätter stopp för ketosen när man mäter det med Ketodiastix i urinen. Så Atkins påbud om ingen alkohol i viktnedgångsfasen kan det nog ligga något i.

  12. Ja, Harvey kom med idén och Banting provade ut den. Banting var noga med att alltid ge äran till Harvey och det blev den stackars läkarens olycka. Banting var rik och slagkraftig, honom kunde läkarvetenskapen inte komma åt. I stället koncentrerade de sina angrepp till Harvey och förstörde i grunden hans rykte och praktik.

    Jag skriver för övrigt om Banting, Harvey och några andra förgrundsgestalter i GI-Noll!

    Sten Sture

  13. Per Wikholm,
    Det hade kanske varit intressant ifall någon av dem som besväras av kotosandedräkten och som inte har kända alkoholproblem att prova att dricka ett glas torrt vin om dagen, eller två små, och testa ifall detta räcker för att ketosandedräkten skall försvinna och ifall då viktnedgången avstannar eller inte?

    Jag är inte helt säker på att de flesta behöver vara så strikta att de får så utpräglad ketos att det märks på andedräkten för att gå ner och må bra?

    Några som gör det försöket skulle kunna besvara de frågorna.

  14. drakflickan
    Är det inte så att alkolhol för kroppen är ett gift, som då kroppen i första hand måste ta hand om och rensa ut, och därför kommer alla andra "förbränningar" i andra hand?

    Jag vet inte om det stämmer, men jag har hört detta i samband med att man inte ska dricka alkohol när man är sjuk för att kroppen då koncentrerar sig på att ta hand om alkoholen i första hand och sjukdomen i andra hand, men som sagt, jag vet inte alls om detta stämmer. Nån annan kanske?

  15. Det är ju många som, ibland med rätta men inte alltid, försökt demonisera alkoholen. Andra har lovordat den. Båda sidor har ibland tagit till grova överdrifter och ibland rena lögner.

    Man bör alltså inte riktigt lita på allt man läser från någondera sidan utan söka sig vidare till källorna och göra noggranna trovärdighetsbedömningar av allt.

    Detsamma gäller när vi här resp. SLV och andra skriver om t.ex. fett eller kolhydrater. Gör man det kommer man med stor sannolikhet fram till att vi har rätt om dem. Vad gäller alkohol har vi ännu inte kommit så långt i våra undersökningar att vi kan göra några tvärsäkra uttalanden, det var därför jag föreslog testet ovan som skulle kunna vara en intressant början på äkta kunskap.

  16. ellan
    På tal om Montignac; han bannlyser smör som stekfett eftersom fettsyrorna förstörs vid temperaturer över 100 grader, kroppen kan inte smälta smöret och det blir dessutom skadligt. Över 120 grader bildas det cancerframkallande akrylsyra. Han rekommenderar gåsfett eller olivolja. Jag trodde olivoljan inte var lämplig som stekfett eftersom den oxå innehåller fleromättat fett som lätt skadas? Har stekt väldigt mycket i smör den senaste tiden, trodde det och kokosfett var de enda stekfettsalternativen.
  17. Det enda problemet med smör som stekfett är att det inte tål särskilt hög temperatur utan att korrodera. Därför bör man blanda ut det med något, t ex kokosolja. Olivolja fungerar rent tekniskt, men är troligen ett sämre komplement.

    Talg, ister, stekflott etc är naturligtvis utmärkt.

    /SSS

  18. ellan
    Jenny Reimers skriver att smörets bästa stektemperatur är mellan 100-120 grader och att fetterna då troligen fortfarande är intakta. Kan man veta någonting säkert? Kokosolja är dyrt, olivolja är, som du säger, inte så bra alternativ, och talg, ister m.m som inte är ekologiskt har för mycket omega 6? Nå ja, det blir ju ganska jobbigt om man ska dra allting till sin spets, men man vill gärna äta så bra som möjligt för att behålla hälsan, och ge barnen det bästa.
  19. Tänk vilken dröm det hade varit ifall vi hade kunnat köpa ekologiskt gåsfett i butikerna? 🙂

    Annars är ju en klassiker för stekning antingen klarnat smör eller ännu hellre animaliskt fett från gris, ko eller häst. Jag har för mig att pommes frittes från början friterades i hästfett?

  20. Pellefant
    En personlig anekdot är jag var på konferens och semester i franska delen av Canada och bodde på hotell 10 dar. Det var rejäl bacon och äggfrukost varje dag, vanlig lunch och på kvällen nåt relativ kolhydratfritt samt 1-2 glas vin. Jag mådde bra under hela tiden och tappade hela 9kg.
    Den händelsen och denna diskussion får mig att tro alkohol och viktnedgång är inte så enkelt som kaloriräknarna tror...

    Det är lite synd att det sannolikt aldrig kommer att testas i kliniska test. Man skulle nog inte få etiskt prövningstillstånd för ett sådant försök.

  21. Alohol brukar ju räknas in bland kalorier, och det är ju en extremt grov förenkling ifall man inte skall använda maten att elda med.
  22. Marie
    Hej!
    Kan någon tipsa vilket proteinpulver som är bäst? Jag gillar inte jämt att äta frukost, utan vill ha nåt lättare, plus att min son äter dåligt och då vill jag ge honom nåt extra som en proteindrink till exempel. Är det bättre med vassle än soja? Bättre med noll kolhydrater? Såg att Holistic har 11 g kolhydrater per 100 gram, dåligt?
    Mycket tacksam för svar!
  23. I insulinutsöndringsgrad, långsamt -> snabbt:
    * 100% kasein (= smulad ost, i princip. fast med annan smak, då)
    * 80% kasein, 20% vassle (samma som mjölk)
    * 100% vassle (eep! undvik)

    Billiga innehåller bara vassle. Sojaproteinpulver sägs innehålla en del syror som inte är nyttiga, plus förstadium till östrogen (dock finns det tydligen inte i tofu o dyl).

    Jag har enbart 100% kasein och något 80/20 hemma. Finns ett inlägg om proteinpulver på kolhydrater.ifokus.se -- sök -> "proteinpulver".

  24. Marie,

    min uppfattning är att vi äter väl mycket protein och väl lite fett i det här landet. Dessutom äter vi för mycket konstgjord mat. Om jag skulle göra en morgondrink skulle jag förmodligen vispa några äggulor med en skvätt vispgrädde. Tre äggulor och en halv dl vispgrädde ger ca 400 kcal, fördelat på 40 gram fett och 10 gram protein. Mindre än två gram kolhydrater.

    88 procent av energin kommer från fett och ratiot är över 3,3. Dessutom ger den drinken hela dagsbehovet av mättat fet och kolesterol.

    Sten Sture

  25. LCHF-Dietisten
    Tittar man på mängderna så får jag det till att Bantings diet består av (i runda slängar) 65 g fett, 77 g kh, 77 g protein och 74 g alkohol per dag. Jag skulle då vilja kalla den en kolhydratreducerad lågkalori-diet. 77 g kh anses väl förövrigt av en del vara en slags gränsvärde för LC? Men hög-fett kan man väl inte kalla den. SSS-ratiot blir ju inte alls bra. Skulle säga att Herr Banting använde alkoholen till det vi HF:are använder fettet till: Att hålla sig mätt. (Eller han kanske åtminstonde glömde bort att han var hungrig..... 😉
  26. Banting var måttlig i maten. Äter man små portioner så klarar men fler kolhydrater.

    /SSS

  27. Marie
    Sten Sture: tack för tipset!! Är ny i det här och behöver bra råd. Vill gå ner i vikt och har för länge sedan märkt att motion inte hjälper. Jag mår jättejättebra av motion, det har hjälpt mig tillbaka från en fruktansvärd utbrändhet, och jag ser motion mer som ljusterapi och för att få ett bättre humör, plus lite hårdare ben och fastare kropp. En personlig tränare sa till mig en gång att vill man gå ner i vikt är det 90% kosten som gäller och 10% träning. Har en son som har problem med hypoglykemi, dvs är hungrig jämt, 1-1,5 timme efter att han ätit, har dessutom problem med humörsvängningar pga misstänkt ADHD. Enligt ett test vi gjorde är han överkänslig mot mjölk, gluten, ägg mm mm (IgG medierad allergi), men jag tror att det kanske är värt att prova den här kosten ändå, för de besvär han hade var huvudvärk (varje dag), humörsvängningar, inte magbesvär osv. Enligt en del kan man hålla ADHD besvär i schack genom att ändra kosten, men då måste det ju vara bättre att utesluta socker, konstgjorda ämnen glutamat och annat skräp och ge honom mycket protein och fett.
    I alla fall är det här en underbart bra sida och jag är så glad att jag hittat hit!
    Kram på er alla och ha en underbar dag!!
  28. Marie,

    Se även forumet Kolhydrater.iFokus.se!

  29. Eva
    Marie, gå in på http://kolhydrater.ifokus.se/. Där diskuteras allt om LCHF och du får massor med tips.
  30. Ida
    Marie, laste inte din fraga, men jag vill bara tipsa om natt godare att gora med aggen och gradden. Vispa latt 3 agg och 1/2 dl gradde och lagg till atminstone nan tesked kanel (jag tar garna mer). Gor sedan en snabb aggrora pa detta och nar det borjar bli klart slang i ett par matskedar frusna bar och ror om tills de tinar lite. Servera.
    Ater detta till frukost ofta just nu och det ar faktiskt gott (speciellt for mig som inte vill ata kott och salt mat pa morgonen)
  31. JAUS
    Se upp med för mycket kanel det innehåller giftet kumarin som ger leverskador.
  32. Äkta eller falsk kanel? Det är väldigt ofta falsk man hittar i butikerna, den kommer ifrån ett träd som inte är släkt med kanel alls.
  33. jenny
    Äkta/falsk kanel - hur vet jag?
    Kan någon tipsa vilket/vilka varumärke/-n som kränger äkta kanel då?
    //JG
  34. Sanna
    Frukt nuförtiden är väl mycket sötare än den var Bantings tid, och köttet är mycket magrare, så jag tror att han egentligen åt ännu bättre än figuren visar.

    Marie #22, Zara Öberg skriver på sin blogg om att soja nästan alltid är GMO-smittad. Googla om du vill läsa mer.

  35. Är det någon (inkl. kostdoktorn) som vet var man kan få tag (eller bara läsa på nätet) William Bantings bok? Vore tacksam för tips!
  36. Zepp
  37. Tack så mycket! Jag glömde tillägga en sak i min fråga. Jag är intresserad av att läsa den på svenska. Jag har läst någonstans att den ska finnas på svenska. Någon som vet något om det?
  38. Tyvärr så är ju engelskan gammeldags med avancerade ord, så det blir trögt att jobba sig igenom texten tycker jag. Men den finns kanske inte på svenska ännu så länge??? Doc, vet du något om detta?
  39. Jag har hittat boken själv nu: "Bantings kur mot fetma" heter den visst. Här kommer en länk: http://libris.kb.se/bib/7454071
  40. Jarl Hansen
    Af Champagne - sekt, cava på andre sprog - indeholder Brut ikke meget sukker.
    Men der en endnu en type, som indeholder endnu mindre sukker, det drejer sig om "Brut Nature"
    Da den egner sig fint til al slags mad, erstatter jeg ofte rødvin med en Cava Brut Nature.
    (Jeg bor i Spanien, hvor Champagne hedder Cava.)
    Jeg har diabetes, men holder styr på den med en lille smule langtids-insulin og naturlivis LCHF kost.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg