Vad händer om du äter 5 800 kalorier LCHF-kost varje dag?

Feltham

Vad händer om man ”överäter” på LCHF-kost? Det är en vanlig fråga och här är ett exempel på svaret:

Den unga mannen Sam Feltham har under tre veckor gjort ett experiment där han varje dag ätit enorma mängder LCHF-mat, i genomsnitt 5 794 kalorier per dag varav ”bara” 10% kolhydrater (meny).

Enligt överförenklad kaloriräkning så påverkas inte förbränningen av vad man äter. Alla extra kalorier man äter ger då ökad vikt. Om det hade varit sant skulle Feltham ha gått upp 7,3 kilo under de tre veckorna. Men i verkligheten gick han bara upp 1,3 kilo.

Här är förklaringen: 

Teori och praktik

Det är skillnad på beräknat energiöverskott och verkligt energiöverskott. Uppenbarligen hade inte Feltham så stort verkligt energiöverskott eftersom han inte gick upp mer i vikt.

Den sannolikaste förklaringen för mig är att hans viloförbränning ökade kraftigt under experimentet. Kanske finns fler förklaringar. Kroppen kanske även anpassade sig genom att inte ta upp all näring han åt?

Jag känner mig inte förvånad över resultatet. Om man svälter sig långsiktigt går man inte alls ner så mycket som banal kaloriräkning skulle förutspå. Kroppen drar då ner på förbränningen. Om man överäter går man inte upp så mycket. Kroppen anpassar sig efter omständigheterna och försöker behålla fettmassan lagom stor.

Vissa har svårt att tro på Felthams resultat och antyder att han ljuger. Det tror inte jag. Det finns flera tidigare rapporter från personer som gjort liknande experiment – på försök tryckt i sig enorma mängder LCHF-mat. Viktuppgången brukar bli liten eller obefintlig, så Felthams resultat verkar vara typiska.

Hormoner

Ovanstående gäller så länge som kroppens hormonella styrning är i balans. Om man äter stora mängder dåliga kolhydrater kan det störa den hormonella balansen. Det bildas då stora mängder av det fettlagrande hormonet insulin.

Så vad händer vid våldsam överätning av dåliga kolhydrater? Ett bra exempel är filmen ”Supersize Me”.

Morgan Spurlock gjorde där ett liknande experiment: han åt 5 000 kalorier om dagen i 30 dagar – på McDonalds. Skillnaden var att det inte var LCHF-kost utan HCHF (high carb high fat). Det var ungefär lika många ”överskotts-kalorier”, men Spurlock gick inte bara upp 1,3 kilo. Han gick upp hela 11,1 kilo.

Spurlock

Professor Fredrik Nyström gjorde ett försök där tolv studenter överåt mindre extremt, ”bara” ett par tusen extra kalorier per dag i form av kolhydratrik snabbmat, i fyra veckor. Bara det gjorde att de gick upp i genomsnitt 6,4 kilo.

Paolo Roberto gjorde en liknande TV-dokumentär som Morgan Spurlock härom året. Han åt stora mängder kolhydratrik skräpmat och gick upp 15 kilo på två veckor!

Sammanfattning

Det är skillnad på överätning och överätning.

På dåliga kolhydrater är det lätt att snabbt gå upp i vikt. Man får gott om det fettlagrande hormonet insulin i blodet.

På LCHF-kost är det vanligen svårt att gå upp i vikt. Det är svårt att ens äta onödigt mycket mat, eftersom man då brukar behöver äta mer än man vill. Även om man tvingar i sig mycket LCHF-mat, mot sin vilja, så brukar resultatet bli som för Sam Feltham. Det är en brant uppförsbacke och viktökningen blir högst blygsam.

Överviktiga som äter så mycket de vill på LCHF-kost går normalt ner i vikt.

Vad säger du om experimenten?

Mer

Tidigare om problemen med kaloriräkning

Bättre tips för viktminskning

 

382 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Anonym
    Effie, Gudiol är en anti-LCHF-krigare av värsta sorten. Hans uppdrag i livet är att försöka diskvalificera alla studier kring LCHF, och han lyckas aldrig. Han är fixerad vid att bluff-förklara framstående lågkolhydratförespråkare som Gary Taubes och Robert Lustig. Du måste ta alla hans blogginlägg med en stor näve salt.
    Svar: #14, #17, #352
    Läs vidare →
  2. Tuva
    Gå in på bloggen gnolls.org (om jag minns rätt, skriver på mobilen). Där finns en suverän (men lång och på engelska) översikt över begreppet kalorier och de olika macronutrienterna.

    Som Guidol själv kommer in på är en kalori en kalori. Men kanske inte nötter. Och kokosolja beter sig inte som det ska heller. Och protein räknas annorlunda än vanligt om du äter mycket av det. Och plötsligt är inte en kalori en kalori längre och det blir så komplicerat att ägna sig åt kalorier in=kalorier ut att det blir nästintill oanvändbart. Damn real life. Such a nice and simple theory down the drain. 😉

    Svar: #37, #38
    Läs vidare →
1 2 3 4 5 6 7 8

Alla kommentarer

  1. Ann Kristin
    Och jag är svag för smicker, så jag tackar allra ödmjukast. Nu ska jag hålla mig borta från kostdebatten ett tag.
  2. Andreas
    Haha, skitsnack!

    Att LCHFare inte orkar förstå hur kroppen fungerar ska inte Jacob behöva ta skit av. Sen att folk som är LCHF-frälsta hänger här och är lika källkritiska som kristna är till bibeln är ju tyvärr skrämmande.

  3. Andreas
    Det är visat att nötter inte tas upp till full grad samt att det ökar förbränningen. Lägg till att om man överäter så ökar ens förbränning än mer. Så att räkna kcal in genom att kolla på en påse och tro att det är samma sak som kcal in är fel. Kcal in är det kroppen tar upp, hur mycket den tar upp varierar beroende på livsmedel. Vissa tas upp till nästan 100%, andra tas knappt upp alls.
    Svar: #354
  4. balix
    Andreas, jag skulle gärna vilja se en vetenskaplig undersökning på hur stor del av kalorierna som metaboliseras för olika livsmedel. Har du någon referens?
    Svar: #356
  5. Medelålders kvinna
    Tja du, så vitt jag vet har inte Guddi skrivit något om om forskning på energibalans hos människor med sköldkörtelsjukdom så jag fattar inte varför du skickar sådana länkar? Läs på lite om sjukdomen istället.

    Jag läser själv och litar mer på läkare som kan sådana sjukdomar. Endokrionloger har med egna ögon sett hur sådana sjukdomar förändrar metabolismen hos tidigare smala personer. Att jag orkade träna och väga maten så oerhört noga var avgörande för att just jag inte skulle bli överviktig. Men är man så sjuk som man blir av grav hypotyreos så är det oftast omöjligt att orka träna eftersom muskler och hjärta påverkas. Förr i tiden dog man av den här sjukdomen. En långsam död. Kroppen stänger helt enkelt ner system för system.

    Svar: #358
  6. Zepp
    CHAPTER 3: CALCULATION OF THE ENERGY CONTENT OF FOODS - ENERGY CONVERSION FACTORS

    http://www.fao.org/docrep/006/Y5022E/y5022e04.htm

  7. Medelålders kvinna
    Ja du, det vill så gärna tro att deras egen hälsa/kroppshydda beror på att de har en överlägsen disciplin eller känsla för exakt hur många kalorier de behöver varje dag. Måste vara faktiskt att vara så säker på sig själv. Not.
  8. Beholder
    Jag har redan sagt till dig att jag hoppas du gick till läkaren med dina problem och att det inte är något lchf botar. Så jag har ingen aning om varför du sitter och krigar här om att lchf är överlägset när du har en allvarlig sjukdom.
  9. Medelålders kvinna
    Krigar? 5-10% av den medelåders befolkningen har fel på sköldkörteln. Det är alltså en folksjukdom. För människor med denna sjukdom är det mycket mycket svårt att gå ned i vikt oavsett fördelning på maktronutrienterna och motion. Det var min poäng. Om ni träffar på en människa som påstår sig mäta och väga maten och ändå inte går ner så föreslå gärna att den går och tar ett blodprov innan i skrattar och säger: jaså du är en sån som underrapporterar/fuskar.

    Självklart har jag en bra läkare. Det var han som en gång introducerade mig för lchf (långt innan jag blev sjuk).

    Svar: #361
  10. MEW
    Hej!
    Lite intressant att jag gjorde nästan samma försök fast låg inte så högt i protein. Utan räknade bara KH, där jag låg under 25g/dag o kollade alltid om jag hade ketoner samt att jag mätte blodsocker innan o efter måltid. Där jag aldrig gick upp 1 enhet efter måltid. Nu är det ju andra faktorer som kan höja blodsockret så som stress osv. Men hur som helst gick jag aldrig upp mer än 1 enhet efter måltid vilket ev kan spegla måltiderna mängd av KH. Oftast så var ökningen i blodsocker mycket lägre. Jag har provat att gått ner på en rad olika dieter med energiunderskott, GI, PF, ketogenadieten, HPLCLF, Paleo osv. Det finns mycket anekdoter på nätet m att de heller i sig grädde o säger att de äter väldigt mycket kalorier men går ändå ner i vikt så jag ville prova att äta efter aptit men räkna kolhydrater. Jag älskar verkligen fet mat 🙂
    Det intressanta var att på 1 månad gick jag upp 5,9 kg och då åt jag mindre än 25g kolhydrater per dag samt var inne i ketos!! Varpå ca 1,9 kg vätska, 3 kg fett o 1 kg muskler. Jag gjorde en kolhydratstömmning innan jag gick på den extrema dieten så det kan förklara att jag la på mig vätska, för annars så tappar man ju till viss del det. Sen kanske inte denna fördelningen på vad jag gick upp i vikt stämmer då jag mäte med impedansmätare men kg stämde. Har papper på det:)

    Det jag blev förvånad över var att inte mitt HBA1c var oförändrat?
    Det negativa var bl.a. att mina pancreasvärden gick upp med 260% o låg över ref.värdet när jag slutade så frågan var vad detta skulle kunnat leda till om jag fortsatte. Sen blev jag akut illamående de första dagarna men det gick över, antagligen var det min galla som var ovan.
    Det positiva var ju att jag fick äta massa fet mat:)

    Så det går absolut att gå upp i vikt på Extrem LCHF med ketoner i kroppen.

  11. MJ
    Det är inget konstigt med det. Köldkörteln kan både överproducera och underproducera och då blir ämnesomsättningen rubbad. Men det fungerar inte så att man kan springa runt och leva som vanligt men bara inte behöver energi. Har man hypertyreos så märker man tydligt att man är sjuk och det märker alla andra också, man blir frusen, trött, orkeslös och man kommer se blek och glåmig ut, det är inget man går runt med utan att märka det och man kommer definitivt inte att idrotta som en galning.
    Svar: #362
  12. Medelålders kvinna
    Öh, ger du mig lektioner eller? Jag har bara försökt att visa att kaloriräkning kanske faktiskt funkar extra dåligt för de 5-10% som har hypotyreos. Själv klarar de jag att träna hårt men det är inte det vanliga. Jag fick andra symptom som extremt lågt blodtryck mm.
    Svar: #363
  13. MJ
    Varför skulle det fungera sämre för dem?
  14. Medelålders kvinna
    Därför att man inte har en aning om sin energiförbrukning och inte kan använda defaultvärden.
    Svar: #365
  15. MJ
    Det är det ingen som har eller kan.
    Förutom att man inte kan beräkna kcal ut kan man dessutom inte beräkna kcal in. Detta börjar även kcaltalibaner att erkänna och med anledning av Felthmans experiment så har ju till och med Gudiol meddelat att det finns så många felkällor att man kan hamna 60 000 kcal fel på bara några veckor. Då spelar inte sjukdom så stor roll heller.
  16. Fundersam
    Jag önskar att det där gällde för alla. Jag har ätit LCHF i drygt tre år. Första halvåret väldigt strikt och begränsat, och gick då ner 10 kilo. Orkade sedan inte väga all mat utan åt det jag kände för (enligt LCHF), vilket blev mer än kroppen behövde och gick sakta men säkert upp 15 kilo under de två åren som följde. Nu har jag under några månader övergått till att vara superstrikt och säkert minskat portionerna till hälften, och då börjar kilona krypa neråt igen.

    Men visst går det att överäta och gå upp i vikt med LCHF. skulle också gissa på att det skillnad på män och kvinnor, med tanke på hormoner osv.

    Svar: #368
  17. JoakimS
    Har inte teoretiskt ræknat på det - men om någon har lust att gøra det - varsågod! Hur mycket energi går det åt att værma kroppen med eksempelvis 0,5 celsius?

    Antaganden:
    1. injektion av Leptiner økar kroppstemperaturen. Hos råttor
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC22051/

    2. Insulin "blockar" effekten av leptin.

    3. Kolhydratsrik økar mængden insulin.

    4. Kroppstemperaturen - energin - får vi från kosten.

    = Mængden konsumerade snabba kolhydrater påverkar kroppstemperaturen.

  18. Svampodlaren
    Intressant, så det funkar inte att äta obegränsat för dig eller för mig, det funkade inte för "medelålders kvinna" heller, och när hon äter de fakto 1300kcal (vilket verkar vara ett utmätt mått) så gick hon ner i vikt (3 kg på 4 månader).
    Det är för övrigt ett kcal-antal jag äter på när jag vill gå ner i vikt.

    Vi måste alla göra något fel tydligen, Och när vi inte gör något fel gör vi fel?

  19. Lotta Åkesdotter
    Att överäta kalorier av lchf-kost utan att gå upp i vikt är nog inte förunnat oss kvinnor 40+ iaf.

    Jag och min man äter samma lchf-kost sen 2009, han är deffad o musklad men så fort vi äter mer kalorier i form av smör och grädde i våra rätter så går JAG upp i vikt. Jag måste ha halva tallriken med grönsaker för att hålla formen...

    Symptomfri från min IBS håller jag mig dock på lchf-kost oavsett om jag är tjock eller smal 🙂

  20. Skorpan
    Hej, på den tiden jag var med i viktväktarna så åt jag ca 1000 kalorier om dagen. Jag gick ned men klättrade på väggarna av 'svält'. För att gå ned motsvarande i vikt med LCHF så har jag legat på ca 2200 kalorier om dagen och inte alls svultit, men inte heller överätit. Så skillnad är det verkligen!!
  21. Melina
    Det står alltid en massa massa om att gå ned i vikt!!! Kan ni inte skriva något om hur man hår UPP i vikt?!? Jag går på LCHF.. Därför jag tycker om att äta sunt. Men skulle gärna vilja upp några kilon. Hur gör man då?
    Svar: #372
  22. PrototypeJohn
    Melina:

    Du ska äta mer kalorier.
    Lättast är att äta fett som har 9kcal / gram, då ska du välja hälsosamt fett som cocosolja och smör och ost tex. Ost är bra för då får du protein också. Akta dig för fleromättat, det kommer göra att du går upp i vikt men på bekostnad av hälsa.

    Ät även saker som gör att du inte blir för "full" vilket gör att du inte orkar äta lika mkt.
    Bra då är tex apelsin juice, ägg, ja, vad du nu gillar. Apelsin juice är bra för då kan du bara dricka en hel mängd kcal snabbt. Det är även ca 50 fruktos vilket är bra för det tas upp i levern och påverkar inte blodsocker/insulin på samma sätt som tex stärkelse (vilket iofs gör att du går upp i vikt mer men som sagt på bekostnad av annat).

    Det vanligaste för folk som vill gå upp i vikt är att de tror att de äter mkt men i själva verket inte får i sig mkt kalorier. Du behöver äta mer än du gör av med för att gå upp.

    Mölk kan vara det smidigaste för att gå upp i vikt. Det innehåller fett, carbs och protein och är bra för kroppen. Tänk då på att försök ta tillvara på calcium genom att äta Vitamin D (tillskott för det kanske kan behövas, kan vara svårt att få i sig genom kost) samt vitamin K2 som fungerar synergistiskt med D genom att reglera calcium i kroppen. K2 finns i ost, och nöt lever.

    K från grönsaker kan kroppen i princip inte ta upp (ca 5%) så byt ut grönsaker och drink mjölk, juice, ät olika delar av kött, inte bara "muskel kött". Lever, ox-svans-soppa, etc. (Då får du mkt mineraler från benen).

    Men som sagt, kalorier ska va på plus.

  23. PrototypeJohn
    För övrigt kan man äta 5800 kcal om man nu vill det, inklusive carbs om man inte äter fleromättat fett som hämmar användandet av glukos som energikälla samt hämmar metabolismen...
  24. Nilsson
    Hahaha, har läst ett par artiklar på denna sida och det är fan skrattretande. Inga källhänvisningar överhuvudtaget och artikelförfattarna beter sig som om de blivit hjärntvättade. Vad är det här för jävla sekt?
    Svar: #375
  25. MJ
    Vad är det du vill ha källa på?
    Det kanske är läsandet det är fel på, det är ju bara en författare.
  26. Ylwa
    Har precis börjat med LCHF. Hur många gram kolhydrater kan man äta per dag?
  27. MickeB
    En vanlig regel är att hålla sig under 20 g till att börja med, sen när man ser hur man reagerar och hur man mår, kan man sedan minska kolhydraterna lite till eller öka dem lite beroende på vad som känns bäst och vad som funkar, för det är individellt.
  28. JW
    Sam Feltham gick upp 1,3 kg på tre veckor, på ett år blir det 22 kg. Om man bara äter hälften så många kcal går man kanske upp 10 kg på ett år. Och 10 kg nästa år osv. Ingen smalkost precis. Sen borde man kanske skriva kcal, kilokalorier, och inte kalorier i artikeln när det är det man menar.
  29. Magnus Fjeld
    Jeg har mye av de samme erfaringene, som dokumenterer dette svært godt, der jeg har testet ut alle former for mengde karbohydrater, og mange kcal, og gjort svært interesante funn. Ta gjerne kontakt på min e-post om du hadde ønsket å lage en sak på dette Andreas, da jeg kan love deg meget interessane resultater! 🙂
  30. Lars Sundström
    Har aldrig brytt mig om att räkna kalorier då jag alltid varit en sparris i kroppsformen. Men när man tar in ca 580 kalorier från kolhydrater (KH) per dag så tycker jag att det låter mycket. 20-30 gram KH per dag har jag läst är en "lagom" nivå enligt LCHF.
    (Tasty health; http://www.tasty-health.se/2013/07/hur-raknar-man-kalorier.html)
    1 g protein innehåller ca 4 kalorier
    1 g kolhydrater innehåller ca 4 kalorier
    1 g fett innehåller ca 9 kalorier
    1 g alkohol innehåller ca 7 kalorier

    Så 580/4 = 145 gram. Vilket är ca 5 gånger mer KH än rekommenderat. En duktig hög med socker väl?
    Man borde nog göra om testet och hålla sig till LCHF, dvs 20-30 gram KH och resten från protein/fett.

    Svar: #381
  31. Stian
    Helt korrekt Lars, men en annen ting også ta hensyn til på LCHF kost er proteinmengde.
    Det hadde vært interessant å se samme eksperiment med 20-30gr karbohydrat, 1,2gr protein per kg kroppsvekt og resten av kcal i fett. Til hans eksperiment vil det si f.eks:
    Protein: (85kgx1,2gr) 102gr (408kcal)
    Karbohydrat: 25gr (100kcal)
    Total 508kcal.
    Han mangler da ca 5000 kcal som da vil bli 555gram fett..
    (hvem klarer å spise så mye fett hver dag uten å bli meget kvalm??)

    Det jeg tror mange gjør feil når de spiser fritt på LCHF og går opp i vekt er at de spiser for mye proteiner. Får kroppen for mye proteiner vil den bruke dette til å danne glukose. Jimmy Moore skriver mye om nettop dette i sin bok Keto Clarity.

  32. Svart-Stina
    Det vore kanon om detta stämde. Jag har länge tvekat att börja med LCHF, men till sist satt igång sedan en vecka tillbaka. Jag har varit så orolig att jag överätit. Sett att man ska lita på sina hungerkänslor, men om ni såg hur jag kan äta så skulle ni bli förskräckta 😉 Jag är inte tröstätare eller sockerberoende tror jag, jag har problem med överätning/känna mig mätt. All mat blev jättegod med fett, men kanske är lite nyhetens behag också. Allt det där feta som man alltid velat äta men inte unnat sig... Men även om jag fortfarande äter mycket, så behöver jag inga mellanmål i alla fall. Kanske ska sluta oroa mig och se vad som händer inom de närmaste veckorna bara... 🙂
    Svar: #383
  33. Svart-Stina
    He, nu läste jag lite mer här inne och ser att man kan vara hungrig i början. Nu åt jag väl kanske inte så våldsamt med kolhydrater förut heller, men får väl hoppas att det är normalt då 🙂 För är läskigt hur jag kan lassa in...
1 2 3 4 5 6 7 8
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av