Vad betyder matmärkningen?

Märkning

Mats-Eric ”Hemlige Kocken” Nilsson reder ut skillnaden i tillsatser mellan de olika livsmedelsmärkningarna i SvD idag.

Sammanfattning: Nyckelhålsmärkta fettsnåla produkter har ofta mer tillsatser än omärkta. Övriga märkningar innebär vanligen mindre tillsatser.

Vad säger märkningen om tillsatser?

Mer

Rekord: 32 E-nummer
“Utan tillsatser i maten riskerar vi att dö”
Becel värst, enligt 51%
Naturligt fett ersätts med växtslem
Fet av glutamat? (E621)

Tack till Helmut L för tipset

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

Läs mer

left
right

25 kommentarer

  1. Tomtefar
    Tänk om man kunde få mejerierna att dunka på ngt slags "LCHF-sigill" på grädde, smör och ost. Då skulle det kanske kännas mindre läskigt för "normal-kostare" att köpa och använda mer sådant. Och om sigillet skulle sprida sig till andra produkter skulle det även bli lättare för den som tänkt gå in helhjärtat för LCHF att välja produkter. För om (när) LCHF blir en vanlig kostform kommer ju vanliga konsumenter att handla, och de kanske inte orkar/kan sätta sig in i kost på samma sätt som de hängivna pionjärerna.

    Jag såg för länge sedan en diskussion om hur ett sådant sigill skulle kunna se ut. Bästa förslaget jag läste var en symbol i form av en NYCKEL - liten spark på nyckelhålsmärkningen. Nyckelhålet låser fast den dåliga hälsan (hänglås), och LCHF är nyckelt till bättre hälsa :)

  2. Hej
    Vi har varit i kontakt med några fabrikörer om detta.
    Reaktionen hittills är avvaktande positiv. En märkning är troligen svår att få till innan LCHF kosten är ytterligare utbredd. Vi är uppskattningsvis 100 000 LCHFare idag och det räcker inte. vi behöver blir 10-20 ggr fler.
    LCHF Produkter tror jag är rimligare att nå ut med snabbare. Säljer de bra så banar de vägen för en märkning.
    Vår föreslagna körplan är.
    1: Fortsätt sprid LCHF budskapet, bloggar, evenemang, TV sofforna, tidningar, insändare, ren reklam.
    2: Gör klart vad en LCHF produkt har för kravställning, LCHF märkning likaså.
    3: Arbeta aktivt för sätta detta.

    Självklart ska märket dit förr eller senare.
    Det finns säkert fler som arbetar med det. Vi på LCHF.se (Lchf Sweden AB) gör det aktivt, det är en viktig del av verksamheten som medlemmarnas pengar går till.

  3. Är det omöjligt att hitta nitritfritt bacon? :( Nån som har tips på nåt märke/nån affär? Bor i Västerås.
  4. Mats Olsson
    LCHF-Wannabe: SCAN har ett kravmärkt bacon och vad jag förstår så är nitrit inte tillåtet i kravmärkta varor. Kanske kan det vara något?

    Jag köpte faktiskt ett paket igår och tyckte att det sprätte mindre (mindre vatten?) men vet inte om det var en tillfällighet eller om det är så generellt med KRAV-bacon.

  5. Mian
    Krav innehåller tyvärr nitrit. Det enda raka är att maila till alla charkuterier osv och be om nitritfria produkter, tillslut hörsammar väl dom konsumentarnas önska.
  6. sandra
    bor i varberg och har börjat köpa bacon från årnäs, liten kött och charkdelikatessbutik med kött från lokala gårdar och egen chark. första morgonen jag åt av det stekta baconet; "det smakar ju fläsk!" som bacon skall göra
  7. Mats Olsson,
    Är det verkligen märkt med KRAV? Scan använder ju oftast EUs ekologiska märke i dag i stället och där tillåter man både nitrit och mycket annan skit. De har inte heller i närheten av lika hårda regler för djurhållningen.

    KRAV tillåter inte nitrit, det är därför det är så svårt att hitta KRAV-märkt bacon, eftersom tillverkarna är rädda för att det blir svårare att sälja bacon som är lite gråare i stället för rött som det blir av nitrit.

  8. Doc:

    På tal om nitrit - ska du inte ta upp det här om Himalayasalt?

  9. Himalayasalt - kan du berätta mer vad du menar?

    Jag har faktiskt inte hört talas om det mer än någon enstaka gång. Men det verkar ju ha marknadsförts med alla de vanliga bluffargumenten och några till:
    http://www.vof.se/folkvett/20073himalayasalt

  10. Rozbet
    Jag har mailat Livsmedelsverket angående blötläggning av bacon för att få bort nitritet. Jag blev positivt överraskad då de faktiskt testat detta.
    Här är deras svar.

    "Vi gjorde tester med blötläggning 5, 30 och 60 minuter. Blötläggning i 5 minuter minskade halten av N-nitrosoprolin med 20-50 %. N-nitrosoprolin är den nitrosamin som det bildas mest av vid stekning. Blötläggning i fem minuter hade ingen märkbar effekt på smaken, men efter 30 minuters blötläggning, eller längre tid, så försvann det mesta av salt och röksmaken."

    Jag blötlägger numera min bacon innan stekning, det känns som ett bra alternativ. Det finns nog ingen KRAV-märkt bacon i Sverige, se KRAVs hemsida på produkter som fått deras märkning. När det gäller övriga charkprodukter så gissar jag att blötläggning inte ger något resultat, tex att blötlägga korv känns meningslöst :)

  11. Se där. De kan tydligen göra nytta på Livsmedelsverket ;)
  12. Doc: jag tänker på alla hälsosajter och överallt där man säljer detta Himalayasalt som nåt alldeles extra nyttigt, när det i verkligheten inte alls är så hälsosamt, snarare tvärtom. Kanske vore nåt att ta upp här, menar jag...
  13. Bergssalt innehåller oftast bara natriumklorid medan havssalt även innehåller kaliumklorid och även i övrigt en mineralsammansättning som motsvarar den vi människor är anpassade till.
  14. JAUS
    Jag äter ytterst dällan bacon, istället steker jag sidfläsk, inte riktigt samma sak men det duger.
  15. Det är ju godare! Har aldrig tyckt att bacon är mat. Det är mer som en krydda, gott att ha i andra anrättningar. Hemrimmat sidfläsk, det är grejer det! Och helt utan E-nummer. ;)
  16. Bra tips med blötläggning. Min kompis lägger dem i blöt över natten. Alltså ca tio timmar. Det tycker jag dock känns lite sunkigt på nåt sätt... :) Fem minuter är ju dock inget problem. Ska börja med det!
  17. ”solens energi finns bundet i varje saltatoms struktur som biophotoner” och att ”samma energi kommer oss till del, när vi intar saltlösningen.”

    Jösses så flummigt!

  18. Jag har blötlagt bacon över natten men kommer nog att börja övergå till att blötlägga i kanske 3 X 30 minuter eller så i stället, alltså med vattenbyte emellan.
  19. JAUS
    Nja, jag gillar den rökiga baconsmaken, men undviker det ändå pga av nitriten. Om det hade funnits nitritfri bacon så hade jag ätit det varje dag till frukost.
  20. JAUS,
    Samma här, men så länge jag inte får tag på nitritfritt bacon lakar jag ur nitriten med vatten.
  21. Foxen
    Sen kan man ju välja bacon utan rökarom och så få E:n som möjligt. Tyvärr innehåller de flesta sorter rökarom.
  22. Ja, med det jag köper - Eldorado storpack på cirka 1,5 kg - verkar vara rökt på riktigt, jag hittar askflagor på det ibland. :-)

    Är det riktigt rökt verkar också röksmaken hålla bättre vid blötläggning.

    Men hittar man nitritfritt bacon innehåller det förmodligen inte heller rökarom eller andra konstiga tillsatser.

  23. Konsument
    Fler ekoägg vill Länstyrelsen i Halland ha. Det var ju bra. Hoppas att äggproducenterna ger sina höns ekologiskt foder.

    Vad ska höns äta?

    http://www.atl.nu:80/Article.jsp?article=56048&nyhetsbrev&&... vill ha fler ekoägg

  24. Charlotte
    Skulle blötlägning fungera på andra produkter än bacon? Nu tänker jag inte på tex skinka med 250.... Tänkte på räkor.
  25. Konsument,
    Höns skall äta gräs, ogräs, enstaka frön, larver, maskar och skalbaggar m.m.

    Jag har sett en hel del artiklar om salmonella de senaste åren, 100% av dem jag sett hos djur kom via köpefoder. Det verkar alltså som om det är foderförsäljarna som är de stora spridarna av salmonella?

up

Skriv en kommentar

Reply to comment #0 by

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar