Utmärkt Rapportinslag där Hellénius hyllar LCHF!

Kvällens Rapportinslag om dagens SBU-rapport var utmärkt tycker jag. Detta trots att man valt att låta LCHF-skeptikern Hellénius kommentera det hela. Här har jag inget emot det hon säger, hon kommer med rimliga invändningar och egna åsikter.

Hellénius säger till och med att LCHF kan vara riktigt bra!

Det finns riktigt bra LCHF-varianter som passar perfekt på många av mina patienter, alltså att man drar bort de snabba kolhydraterna och ersätter med schyssta fetter.

Hennes invändningar är förstås mot större intag av mättade fetter, som smör. Det verkar vara onödigt att oroa sig för, men som jag skrev imorse: LCHF behöver inte innehålla mycket mättat fett för att vara effektivt. LCHF fungerar utmärkt med mer omättade fetter också: fyll på med fet fisk, olivolja och avokado bara!

Om Hellénius hjälper sina överviktiga patienter med sådana LCHF-råd så kan det säkert gå utmärkt för dem, precis som SBU-rapporten visar.

Vad tycker du om inslaget?

 

95 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Mimmi
    Nä, nu... Vi bor i Sverige, långt norrut. I min trädgård finns inga olivträd och det är attans långt mellan avokadoträden. Däremot finns det gott om kossor! Ät lokalt för din egen och miljöns skull, och skippa långa transporter för livsmedel. Mättat fett är svenskt fett, lokalt fett.
    Svar: #52
    Läs vidare →
  2. Peter
    Hellénius varnar för ägg. Är hon fullständigt efterbliven?
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Cia
    Mycket ordande om Hellénius här och med all rätt. Kampen mot henne är en kamp mot läkemedelsföretaget Pfizer – har just läst om hennes livsstilsmottagning på KI här: http://blogg.ralfsundberg.se/#post15.

    Inte ändrar hon sig, hon sitter i en fälla hon själv har valt och hon ger sig aldrig, inte en tum.

  2. Ann Kristin
    Jag håller med dig, det är vägen fram för Sverige, som har väldigt mycket lämplig mark för boskap. Vi skulle kunna vara helt självförsörjande på kött, ägg och mejeriprodukter. Istället för spannmål ska vi odla hö. Halva året kan vi se till att odla våra grönsaker. Rotfrukter kan lagras. Vårt fruktbehov täcks av de egna träd vi har i odlingar och trädgårdar. Skogen och trädgårdarna är fulla med bär.

    Det här är ju drömmar och utopi än, men med tilltagande energipris blir nog svarta vinbär mer intressant än ananas. Det finns ingen anledning att köra mat kors och tvärs över klotet, det fattar väl varenda människa.

    Vi måste också se över produktionen av vegetabilier. I dag är den inte hälsosam, med mycket besprutning. Varken människa eller miljö mår bra. Insekterna dör ut, och då kan vi inte odla alls.

    Detta är min största invändning när det gäller veganska/vegetariska livsstilar - de kräver långa transporter och miljöförstörande produktion.

  3. Gunnar
    Mycket intressant rapport, men någon revolution i fråga om etablissemangets agerande i kostfrågor ska man nog inte vänta sig; det visade ju intervjun med Helleniuskan. Hon visade ju tydligt att hon trots att hon varit inblandad inte tänker lägga sig platt, Och rapporten sa ju inte att lågkolhydratkost var överlägsen vid viktminskning, utan bäst, vilket kan röra sig om något hektos viktminskning mer än näst bäst på 6 månader, samt att den inte var farlig .Efter 6 månader spelar det ingen roll vilken bantningsmetod du använder. Detta kan /kommer med rätta att tolkas som att den kosten är ett bra sätt att gå ned i vikt, men knappast mer. Att gemene man skulle mer eller mindre utesluta kolhydrater för gott, är inget rapporten förespråkar och kommer aldrig att ske Det bästa med rapporten är att man säger att inget tyder på att fetter är farliga, men så mycket längre växlar kan man nog inte dra på den.. Detta är en krusning på ytan, och LCHF kommer även fortsättningsvis att vara ett bra viktminskningssätt, men att ständigt äta så kommer förutom för diabetiker där det finns gott fog för det, att vara en kost för fanatiker.
    Svar: #54
  4. Ann Kristin
    I takt med att allt fler blir diabetiker kommer det nog att bli verklighet för allt fler. Dessutom kommer blodsockermätning (och möjligen insulinmätning) att bli en regelmässig hälsokoll för alla, redan för barn. Och då kommer receptet att bli kolhydratrestriktion.

    Framför allt kommer myndigheterna att sätta stopp för fetma- och diabetsepidemin genom skatt och förbud. Likaså kommer läkemedelsförskrivningen att drastiskt minska, eftersom vår gemensamma budget redan nu är på bristningegränsen.

    Få trodde att Berlinmuren skulle falla, medan jag väntade på det redan från 70-talet. Sedan 1980 har jag väntat på att vårt nuvarande samhälle, med sjuk djurproduktion, finansiell härdsmälta, energi- och miljökris kommer att falla samman. Nu är det också på väg. Så tro mig - kolhydratreduktion kommer att bli nästa medicin. It's all about the bloodsugar!

  5. Göran Elmertoft
    Lågkolhydratskost är mycket bra men tyvärr finns det alltid folk som ska överdriva så förbannat. Det finns till och med folk som tycker att 10 gr kolhydrater är för mycket. Det är lika sjukt som att en anorektiker tycker han/hon är fet när man väger 35 kg.
    Svar: #57
  6. Kerstin
    Visst är LCHF effektiv på kort sikt. Men den är också bäst på lång sikt eftersom det är den enda dieten som man kan härda ut i under längre tid och sedan hitta en bekväm nivå att leva i utan att gå upp i vikt igen. Andra dieter leder antingen till att man avbryter innan man nått sin målvikt eller till att man går upp i vikt igen så snart man slutar dieten. Jag har inte sett någon gå ner långsiktigt med andra dieter.
    Svar: #59
  7. Ann Kristin
    Som sagt, vad man tål i kolhydratmängd beror helt på vilket blodsocker man får av den. Jag KAN alltså inte äta över 2 % kh, eftersom det hindrar min viktnedgång till full hälsa. Inte heller kommer jag att kunna äta mer än kanske 5 % kh, i bästa fall, eftersom det är blodsockret och hur insulinet klarar av att ahntera det som bestämmer.

    Tror du inte att det finns ett skäl till att folk väljer att äta lite kolhydrater? Om du läser Ann Fernholms bok om vad blodsockret gör med kroppen på cellnivå så finns det goda skäl att ha koll på det.

  8. Walter Levy
    På 80-talet började vi undvika fett i allmänhet och mättat fett i synnerhet. Nu skall vi istället undvika kolhydrater i allmänhet och socker och vitt mjöl i synnerhet. Det är det stora skiftet. Resten är faktiskt detaljer.
  9. Walter
    Visst är LCHF effektiv på kort sikt. Men den är också bäst på lång sikt eftersom det är den enda dieten som man kan härda ut i under längre tid och sedan hitta en bekväm nivå att leva i utan att gå upp i vikt igen. Andra dieter leder antingen till att man avbryter innan man nått sin målvikt eller till att man går upp i vikt igen så snart man slutar dieten. Jag har inte sett någon gå ner långsiktigt med andra dieter.

    Vilket struntprat. LCHF fungerar lika dåligt i längden som vilken annan diet.

    Svar: #61, #62, #78
  10. Christina Johansson
    Att Hellenius hyllar sin egen version av LCHF som består av långsamma kolhydrater och oljor och där hon uppmanar hela svenska folket att vara försiktiga med smör, grädde och ägg tycker inte jag är positivt. Det inslaget var absolut inte bra, hon ökar på svenska folkets känsla av förvirring i kostfrågan. Ur industrins synvinkel är det förstås smart att använda beteckningen LCHF på den mat de vill vi ska köpa, nu när SBU rekommenderar LCHF. Det skulle vara skönt att se någon medial LCHF-förespråkare ta upp den tråden och tala om vad LCHF verkligen är!
    Svar: #63, #65
  11. Christer
    Vilket struntprat. LCHF fungerar lika dåligt i längden som vilken annan diet.

    Hur menar du nu? Att man går upp i vikt igen om man håller på med LCHF "för länge" eller att man går upp igen om man slutar äta LCHF och återgår till sina tidigare matvanor?

  12. Jasmin
    Säg det till de som ätit lågkolhydratkost i flera år, gått ner i vikt OCH behållit den 😉
  13. evah
    Bra skrivet Christina. Att vara skrämd för ägg och mättat fett är definitivt inte LCHF. Omega 6 drypande fetter är bara dumt att använda sig av. Jag tycker det lutar åt en tummetott.
  14. Ann Kristin
    Jag tror att "Walter" är ett och samma troll under olika namn, minns inte vilka nick hen använder på rak arm, men hen är inte här för att debattera utan enbart för att skapa oreda. Inte värt att slösa ord på. Om ni inte är griniga och behöver pysa ut ånga 😉
  15. balix
    Fast SBU's rapport nämner inte LCHF i sin rapport, i varje fall inte i sammanfattningen, utan talar istället om lågkolhydratkost. Det kan ju vara lite av varje. Och mig veterligt finns inte heller någon kristallklar och allmänt accepterad definition av "LCHF".
    Svar: #69
  16. Tuva
    Jäkla människa till att irritera mig.
    Det var bra att de smala människorna som åt för mycket fett på 80-talet fick råden att äta lite fett? Jamen det gick ju VÄLDIGT bra eller hur?? *river mitt hår, tur det är tjockt och friskt sen jag började äta fett haha*

    Och schyssta fetter? Kemiskt utvunna instabila växtfetter alltså och inte den där livsfarliga formen vår evolution har knasat till det med att förvara vår överlevnadsbuffer i. Det är ju så ologiskt att det isar i tänderna. Dessutom, jag vet att WHO:s gigantiska undersökning om mättat fetts ofarlighet har tigits ihjäl men hon borde väl ändå som yrkesverksam inom området ha hört talats om den?

    Svar: #68
  17. Christina Johansson
    Har ett par frågor till doc. Hur kan man äta en fettrik och mättande LCHF-kost som inte innehåller mycket smör, grädde och ägg? Att dricka olivolja och äta så mycket avokado som skulle krävas lockar iaf inte mig. Det förvånar mig att du framhåller inslaget med Hellenius. Menar du verkligen att det var bra?
    Svar: #70, #71
  18. evah
    Klart hon har hört talats om, men det passar inte in i hennes agenda och ger inget klirr i kassan.
    Svar: #72
  19. Christina Johansson
    Beteckningen LCHF nämndes väl en himla massa gånger igår i olika media, just i samband med SBU:s rapport?
  20. evah
    Bra fråga som även jag ställt mig, skulle vara intressant att höra hur doc tänkte där.
  21. Ann Kristin
    Jag vet inte hur mycket fett du äter i vardagslag, men man behöver verkligen inte överdriva smör- och gräddeintaget. Inte heller skulle en smör-, grädd- och äggfri kost innebära det. Kolla här:

    100 g avocado
    50 g tomater
    50 g sallad
    200 g lax
    0.5 dl olivolja

    Så här kan man äta för att uppnå 17 % protein, 79 % fett och 3 % kolhydrater. Det ger ca 950 kcal.

    Ett annat förslag:

    200 g räkor
    0.75 dl majonnäs
    50 g sallad
    50 g gurka
    50 g paprika

    Det ger 21 % protein, 76 % fett och 2 % kolhydrater. 820 kcal. Om man sedan lägger till 300 kcal i kokosfett i kaffet är det en fullt fungerande lchfkost för en dag, utan vare sig ägg, smör eller grädde.

    Jag skulle inte välja den kosten, eftersom jag blir inflammerad så lätt.

  22. Tuva
    Jag misstänker också att hon hört talas om den. Det gör det ännu värre att hon antagligen fullt medvetet ljuger som en häst travar, mörkar och förvillar.

    Personligen skulle jag hellre sitta på arga igelkottar än göra mig dummare och okunnigare än jag är inom min yrkesspecialitet. Jag kan bara dra en av två slutsatser: antingen är människan precis så korkad, okunnig och illa uppdaterad som hon låter eller så ljuger hon. Båda gör mig illa till mods.

    Svar: #74
  23. Blekfis
    Helleneius påstår att animaliska fetter är farliga. Att man bör och ska enbart använda schyssta fetter. Hon påstår vidare att vi idag är feta pågrund av vårt mer stillasittande liv och då i sak att det egentligen inte har med kosten alls att göra att människor är feta. Ja då handlar det inte längre om insulinpåslag och inte heller hur mycket fett man ska eller inte ska äta. Alltihop var märkligta uttalanden, tummen ner.
  24. evah
    Hon är en fal kvinna som köps för pengar. Förmodligen inser hon inte att hon har gjort bort sig utan tycker att hon är smart. Hemsk människa.
  25. sten
    Den förklaringen har jag också hört sedan länge! Men mättnadsgraden av fettet och hållbarheten blev klart för mig nyligen, likaså skillnaden på djur.
    Djur som idisslar gör om cellulosan i sina tarmar till FETT som går ut i blodådrorna. Detta fett kan genom magarna anpassas till vad djuret behöver. (Blodsocker tillverkas i levern)

    Svin och andra enmagade djur har inte samma möjligheter att göra fett på samma sätt utan blir beroende av det som enklast kan göras utav födan eller fett i denna.

    Om vår tjocktarm vore längre som gorillans kunde vi omvandla 60% av (blad-) föda till fetter, men nu blir det tydligen mycket mindre. (Blindtarmen lär spela en roll här)

    Magbesvär (IBS) i tidig ålder borde härigenom kunna ha en mycket skadlig inverkan bl.a. på utvecklingen om nödvändiga fetter som ej finns i dieten ej heller kan produceras i tarmen.

    Gorillor som gavs spannmålsföda istället för traditionell bladföda utvecklade kärlsjukdomar på Zoologiska trädgårdar i USA. Det går väl "bra" med spannmål till djur som ska snabbväxa och sedan slaktas inom 3 år, men gorillor på ZOO och människor räknar vi med längre liv för...,

    Frukostflingor t.ex är snabba spannmålsbaserade kolhydrater även utan sockerbeläggningar.

  26. Modesty
    Tycker inte man ska backa på naturligt mättat fett som en given del av LCHF, hypotesen om mättade fettets farlighet måste bekämpas eftersom bevisen inte finns. Har tidigare kommenterat att i rapporten står på sidan 454 "Sammantaget måste det vetenskapliga underlaget för att intag av mättat fett leder till försämrad hjärt-kärlhälsa anses vara bräckligt". Att man sen kommer till en slutsats att tillämpa försiktighets principen känns klent av projektgruppen.
  27. Ingvar Bejvel
    Hellenius gör en elegant sjuvning genom att säga att viss lchf-kost kan vara bra, i motsats till Marcus, som säger att han inte tror på lchf 'eftersom inte alla går ner i vikt'. Märklig motivering!

    Vi är nu inne i fasen "benhårt motstånd", som dock kan sägas mjukna i kanterna! När kommer fasen "självklart erkännande"?

    På tal om långtidseffekter, så firar jag i år tioårsjubileum med ketogen kost! Absolut viktkontroll (samma som när jag var 25) och så slipper jag dyra gym! Men det är ju bara en anekdot!

  28. Gustav
    " Vilket struntprat. LCHF fungerar lika dåligt i längden som vilken annan diet "
    Förklara hur du tänkte nu .... du har visst inte följt med i bloggar, artiklar, känner inga som äter LCHF ? Förklara nu varför ?
    För dom allra flesta är LCHF ingen diet som så många redan berättat för dig .. många här har hållt på i 5 år eller mer.. vad är " i längden " för dig ?
  29. SEB
    Hellenius
    '
    Milda makter en sån feg Ko-vändning- Plötsligt är LCHF Bra (vända på en fem-öring) men smör o ägg är jättefarligt
    Hur länge ska vi behöva dras med människan?

    Tala om att vara Media-Kåt. Förstår inte varför media fortfarande låter hennes gammaldax åsikter komma fram

  30. ks
    Jag vet inte vad Walter syftar på iofs, men den där rapporten som ni hyllar till skyarna säger:

    "På lång sikt finns inga skillnader i effekt på viktnedgång mellan råd om strikt och måttlig lågkolhydratkost, lågfettkost, högproteinkost, medelhavskost, kost inriktad på låg glykemisk belastning eller kost med hög andel enkelomättade fetter."

    Svar: #81, #82
  31. Peter
    Att man inte ser någon skillnad på lite längre sikt
    är ju oerhört deprimerande.
    Speciellt som kolhydrater binder ungefär 2 kilo
    vatten i kroppen.
  32. Gustav
    Därför att följsamheten blir ofta dålig då , vilket sägs i rapporten också ! När man blir tilldelad en kost , som man kanske inte hade valt om man fått välja , blir följsamheten dålig efter en tid. Att alla olika kosthållningar på sikt skulle vara lika bra för viktnedgång skulle ju då visa att man kan äta PRECIS vad man vill för att gå ned i vikt, vilket är nonsens !
  33. Walter
    Svar: #84
  34. Gustav
    Nedu ! Förklara nu med egna ord ! Det du länkade till är ju bara det gamla vanliga dravlet med kalori in = ut oavsett var den kommer ifrån .
    Herregud... fruktos är inte skadligt, socker, gluten ,GMO ... allt kan du äta ! Vilket trams !
    Men du svarade inte på min fråga ... !
    Svar: #87
  35. Monkan
    Walter är ett troll, ignorera hen.

    Livsstilsprofessorn är typ också ett troll. Schyssta fetter? Misstänker att hon tycker margarin är schysst. Vet de inte vad som är i? Professor och allt, herregud borde väl va utbildad?

    Och jiiz vad mycket fett och bacon - ständigt denna bacon! - de klippt in i inslaget...inte ens jag äter så mycket och jag gillar verkligen smör och grädde! Bacon (och charkuterier) äter jag bara ibland. Men när Annika började med sin LCHF så var det mycket grädde och crème fraich så någon sorts grund är väl det i vår kost? Om man utesluter mejerier så hamnar det mer åt paleohållet, tänker jag.

    Nu ska jag laga mat, med grädde och fetaost. (Så blir det lite medelhavskost också, hehe.)

  36. Micke
    Blir så trött på att det alltid ska visas bacon som kokar i grädde, jag har ätit LCHF i nästan 5 år och har aldrig ätit bacon kokt i grädde. ???
    Tyvärr har media fullständigt fördärvat begreppet LCHF, så de begreppet har jag slutat använda =)
  37. Walter
    Nedu ! Förklara nu med egna ord ! Det du länkade till är ju bara det gamla vanliga dravlet med kalori in = ut oavsett var den kommer ifrån . Herregud... fruktos är inte skadligt, socker, gluten ,GMO ... allt kan du äta ! Vilket trams ! Men du svarade inte på min fråga ... !

    Vad ska jag svara på? Har du ens läst länken? Armi, till skillnad mot kostdoktorn m.fl skriver väldigt nyanserade artiklar.

  38. Spanstind
    Hellenius förblir den lobbyist för Pfizer hon har varit hela tiden. Och har betalt för.
    Statinförsäljningen får inte hotas...
    Det mest irriterande är att hon får så sanslöst mycket utrymme i media.
    Professor, höjd över alla misstankar.
    Ingen relevant motfråga.
    Någonsin.
  39. Jan-Gunnar Ahlgren
    Vi kan nu se att de kostråd som Hellenius, Rössner, Marcus med flera har stått för är den största
    anledningen att massor av människor har dött i hjärt kärl sjukdomar under de senaste 50 åren
    man skulle gott kunna kalla det hela kriminellt då det som i Hellenius fall är kopplat till samarbetet med Pfizer som vill se till att folk äter deras statiner och blodtrycksänkande produkter. Att läsa och följa Rössners böcker och kostråd ger en genväg till en förtida död.
  40. Thomas
    Att som i texten ovan säga att "om Hellénius hjälper sina överviktiga patienter med sådana LCHF-råd så kan det säkert gå utmärkt för dem, precis som SBU-rapporten visar", är missvisande tycker jag. Det Hellenius säger är ju bara att hon är för att ta bort snabba kolhydrater (som väl alla är överens om?) och byta ut dem mot schyssta fetter. Och det är knappast specifikt för LCHF kost
  41. Klasse
    Klasse
    LCHF är ingen diet.
    LCHF talar bara om för oss vad vi inte ska äta, sådant som skadligt för våra kroppar.
  42. Ulrika
    Jag reagerar på att Hellenius säger att kostråden från 80-talet om att dra ner på fettet var relevanta då eftersom vi åt mycket mer fett då och att vårt stillasittande idag är det största problemet. Samtidigt visade studien att motion inte har effekt på vikten. Dessutom är vi väl fetare idag är på 80-talet? Så jag får inte ihop resonemangen kring detta.
  43. vikki
    "Jag reagerar på att Hellenius säger att kostråden från 80-talet om att dra ner på fettet var relevanta då eftersom vi åt mycket mer fett då och att vårt stillasittande idag är det största problemet."
    "Ät mindre fett, spring mer" var det inte så?

    Och den där sidan som någon linkade till om Clean eating låter som en knarkare som förklarar på alla sätt och vis att för att man inte dör av det knall fall idag så kan man unna sig socker och godis och tomma kalorier minsann. Men jag har då aldrig tänkt unna mig ett blås för inte är jag räkare längre, inte heller vill jag unna mig en "sil" för om den är liten så kan jag ju inte dö i överdos, eller hur? Då är det ju inte farligt alls och inte ohälsosamt, för så länge det inte syns så finns det inte. Eller är det inte så? Gud finns inte för han syns ju inte...

    Visst kan man fråga både det ena och det andra men att vi som människor ska käka konstgjorda ämnen och färdigpackad mat som bara är att värma och sen springa arslet av oss, det är för mig en stor gåta, som jag inte tänker invänta svaret på utan jag har redan gått åt andra hållet för länge sedan.

  44. vikki
    Ja på 80-talet drog vi ner på fettet och började springa på gymmet.

    Idag ska vi dra ner på kollisarna och fortsätta springa för det är bra för hjärtat har jag hört, trots dålig knän då.

    Imorgon ska vi dra ner på proteinet för vem vet vad...

    Jag undrar vad man ska äta sen då, när vi dragit ner på allt, för vi måste ju få i oss energi nånstans i från när vi springer hela tiden, eller?

  45. vikki
    ...Många får ju med sig en bättre syn på bra mat efteråt och börjar träna efter eller under viktnedgång.

    Jag började träna innan LCHF, och gick upp i vikt från 86kg(46 i klädstorlek) till 108kg, och det vart klädstorlek 54 jag fick ta på mig, åt små portioner och var hungrig jämt. Sedan slutade jag att träna för jag bröt höftbenet när jag ramlade i trappan. Efter sjukhusvistelsen fick jag en bättre syn på mat när jag snubblade över LCHF och Paleo. Jag började äta mer och äta mig mätt på "extremkosten" och nu ett år senare är jag 86kg igen men med storlek 42. Och ja, jag har haft hund under hela denna tiden (2,5 år) så inte har jag varit helt stillasittandes trots min höftskada, men det blir inga träningspass ännu, mestadels cyckel i lugn takt så hunden får springa av sig men jag trampar lugnt på som en lättare söndagspromenad för jag klarar ännu inte av motion på grund av höften.
    Så 1 helt år med "extremkosten" LCHF/Paleo är en kort period och dom flesta börjar träna mer under/efteråt? Jo jo... Min mor är likadan, gått ner över 10 kilo på 2 månader och hon får inte motionera för hennes knän tål det inte och hon har viplash skada sedan 20 år och den är inte lätt att ha med att göra heller... att hon skulle trilla av LCHF-tåget tror jag dock inte, inte heller att hon kommer att träna under/efter hon har "avklarat dieten".

    Jag känner många som sitter i samma båt.

  46. Utvandraren
    Hej, bor sedan drygt sex år tillbaka i USA, tröttnade på jante och folk som bekymrar sig över andras framgån istället för att se om sin egen. Följer däremot LCHF debatten med största nöje. För er som tröttnat på ordet LCHF har jag ett annat förslag som jag använder för mitt sätt att äta. SCEF&P. Screew carbs, eat fats and protein.....
1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av