Nyheter

Utfrågningen av professor Noakes pågår

Professor Tim Noakes anmäldes härom månaden av dietistförbundet i hans hemland Sydafrika, för ett råd om mindre kolhydrater till barn. Ett oskyldigt råd om du frågar mig.

Nu pågår utfrågningen av Noakes. Du kan följa det hela live på Twitter under hashtaggen #NoakesHearing.

 

26 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Majsan
    Tog också del av Birgit Josefsson kostekonom, dietist och lärare som hävdar att smör innehåller emulgeringsmedel, aceton, metanol mer än vad Lätta gör. Hon hänvisar till en analys av matfettet som är gjord 2014. Känns som jag är klar med min prenumeration på Sydsvenskan nu.
    Svar: #17
    Läs vidare →
  2. Organic
    Är inte detta ett perfekt tillfälle för "högfett"-förespråkarna att sprida informationen om den uppenbara kopplingen mellan kost och hälsa. Borde vara ett ordentligt självmål av denna dietostorganisation mao. Vart det inte en spinn off-effekt gällande LCHF i samband med sos utredning av dr Dahlqvists råd kring kolhydratrestriktion 2008,....var det väl!?
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. jala
    Tack Andreas.
  2. Tor H
    Her er tweeten som startet hele sirkuset:
    https://twitter.com/proftimnoakes/status/431133258466611200
    Svar: #4
  3. Organic
    Är inte detta ett perfekt tillfälle för "högfett"-förespråkarna att sprida informationen om den uppenbara kopplingen mellan kost och hälsa. Borde vara ett ordentligt självmål av denna dietostorganisation mao. Vart det inte en spinn off-effekt gällande LCHF i samband med sos utredning av dr Dahlqvists råd kring kolhydratrestriktion 2008,....var det väl!?
  4. Organic
    Precis som i tweeten så har jag även i en del intervjuer här på kostdoktorn sett att man utomlands börjat anamma uttrycket LCHF. Så har det väl inte varit särskilt länge. Lite intressant.
  5. jala
    Den skyldige,är hon köpt eller bara stupid.Gett råd till Oprah Winfrey,och det gick ju bra eller?
    http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=http://w...
    Svar: #7
  6. jala
    #NoakesHearing.Har skjutits fram till November:utskottets medlemmar måste följa HPCSA
    regler.
  7. Tor H
    Jeg gjetter på kjøpt OG stupid, sånn cirka 50/50.

    Hun er jo faktisk president i dietistforeningen i Sør Afrika:
    "The inquiry into the professional conduct of Banting enthusiast Professor Tim Noakes will help to advance health care in South Africa, according to Claire Julsing-Strydom who is president of the Association for Dietetics in South Africa (ADSA)."
    http://www.health24.com/Medical/Digestive-health/News/Tim-Noakes-hear...

  8. Tuva
    Bästa tweetet:
    "Zoe Harcombe ‏@zoeharcombe 5h5 hours ago
    The #NoakesHearing should be decided by the chair choosing between the lunch offered by both sides! http://www.dietdoctor.com/the-difference-in-food-says-it-all …"
  9. jala
  10. Sara
    Detta är helt OT men jag måste dela med mig utav detta. Jag vet inte var annars jag skulle vara irriterad på detta. Jag ställde två frågor i detta och fick svar på båda men fick inget vettigt svar om vad hon själv tyckte. Människan svarade inte vettigt på någon fråga utan svävade bort i mycket annat på de flesta frågor. Någon i chatten har frågat tidningen om varför de bjudit in denna oseriösa person och de svarar med att hon är expert inom området skolmat och näringslära och att hon även skrivit en debattartikel om detta. Vem är hon och varför vill man ha inskränkta människor som henne till att debattera detta? Hon verkar sjukt oseriös och okunnig och sprutar bara ur sig klyscha efter klyscha. Hon är bl a helt insnöad på att mättat fett är livsfarligt och på en fråga om mjölk så anser hon att barn ska dricka lättmjölk pga dess låga kcal innehåll och tillsatta d-vitamin.

    Jag tror hon inte egentligen brydde sig om frågorna som ställdes utan hade något slags mall för saker hon var tvungen att ha med för att vara så långt från verkligheten som möjligt.

    http://www.hd.se/min-mening/2015/06/03/vad-ska-skolbarnen-ata-egentli...

  11. Sara
    Tillägg: Hon höjer verkligen lättmargarin och lättmjölk till skyarna pg a det tillsatta d-vitaminet och anser att man verkligen bör få i sig dessa produkter för att få i sig vitaminet. Hur kan det finnas personer som fortfarande tror på detta?

    Här är för övrigt artikeln i sydsvenskan: http://www.sydsvenskan.se/asikter/politiker-som-tror-de-vet-battre-an...

  12. Zepp
    Ehh.. vem har behov av extra D3 i Sydafrika?

    Trodde landet badade i solsken?

    Svar: #13
  13. jala
    Enligt Google Translate så översätts South Africa till Svenska och då kanske det behövs lite
    D3
    Svar: #15
  14. jala
    #NoakesHearing postponed until November 23rd 2015
    15:48 - So that's it for the proceedings today. And so too for these updates. We'll be back when the hearings begin in November.
    http://m.news24.com/news24/SouthAfrica/News/LIVE-Tim-Noakes-HPCSA-hea...
  15. jala
    Det där blev lite konstigt,bäst jag förtydligar.

    223
    jala says:
    2 juni, 2015 at 08:26
    Svara | Citera
    15573,,,,,,,,,08:19,,,,,,,,Matthew Smith, South Africa.
    Google översättning när den är som bäst.
    http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=http://e...

    Klicka på svenska i länken och se var du hamnar.

  16. Majsan
    Tog också del av Birgit Josefsson kostekonom, dietist och lärare som hävdar att smör innehåller emulgeringsmedel, aceton, metanol mer än vad Lätta gör. Hon hänvisar till en analys av matfettet som är gjord 2014. Känns som jag är klar med min prenumeration på Sydsvenskan nu.
    Svar: #17
  17. hemul
    Jag har hört läst det där förut. Det enda jag hittar på SLVs omstuvade sajt nu är det här pressmeddelandet, men det finns en länk till en PDF med testresultaten där.
    https://web.archive.org/web/20141111204432/http://www.slv.se/sv/grupp...

    Det stämmer att Bregott innehåller mer aceton än andra margariner och även något som heter ICA smör och raps gör det. Obs att värdena <1.0 betyder att ämnet inte alls har hittats. Man kan ju tycka att 0 hade varit lite klarare.

    Det märkliga är att SLV både på sidan ovan och i PDFen talar om smör - men smör finns öht inte med bland de testade produkterna. Kan det vara så att både de och andra blandar ihop smör och bregott? 🙂

    Livsmedelsverket har gjort en undersökning av lösningsmedel i margariner, smörblandningar och smör.

  18. Molle
    Smöret finns på sida 2.
  19. hemul
    Ja jäklar! Hittade inte ens sidan 2, jag. Då var det sant ändå. Det var det jag först trodde mig minnas, men när jag inte hittade smör i tabellen tänkte jag att det var väl något som bara spritt sig.

    Nån som vet var i processen aceton används och varför?

  20. MickeB
    Minns jag rätt så användes kemikalier för att rengöra utrustningen och rester fanns då i produkten
    Svar: #22
  21. Roland
    Som avslutning skriver SLV:

    " Det känns skönt att veta att det inte finns anledning till oro och att man därför lugnt kan fortsätta äta sitt smörgåsmargarin som innehåller nyttiga fetter, säger Martin Lindblom."

    Rolle på Österlen

  22. hemul
    Jamen det var ju på sätt och viss bra. Då får man ju hoppas att det var tillfälligt slarv. Men det är ju märkligt att både Arla och Valio hade höga värden. Är det bara smörfabriker som rengör med aceton och varför gör de i så fall det, det kan man undra.
    Svar: #24
  23. jala
    Det kom en brev-dufva och släppte följande kommentar " En modern variant av änglamakerska som naivt springer benen av sig för skräpmatsindustrins bästa

    Kan det bli mer fel än när dom som är utbildade med skattemedel för att främja folkhälsan gått komplett vilse och jobbar frenetiskt för precis motsatsen "

  24. Magnus
    Jag gissar lite nurå, men små mängder metanol och aceton förekommer ju ofta helt naturligt som en del i jäsprocesser osv. Kan tänka mig att det är en biverkning av just det att smör smakar smör och inget annat 🙂
  25. hemul
    Aceton är ju dessutom en keton, så det kanske t.o.m. ses som en fördel av vissa. 😀

    Nä, det är säkert ingen fara på taket, men det vore intressant att veta mer om hur det kommer sig.

  26. Tore Froystad
    Jeg er 75 år .De siste 6 år har jeg holdt meg lavkarbokost stort sett.Jeg har spist smør
    norsk meierismør 82 % fett hver dag i disse 6år + hvitost helfet.Jeg har trodd på sannheten
    om at fett fordriver fett.
    Nå var jeg til legen for å sjekke,da jegmåtte fornye sertifikatet mitt.
    Her er resultatet:
    Blodtrykk 140/80-Blodprosent 108-Blodsukker 5,3 Kolestrol 5,85- Nå må
    det legges til.Jeg går ca.2 timer for dag+ at jeg jogger 1 dag ca.6 km.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg