Margarinföretag utbildar journalister om fett

Unilever

Det här är ett så billigt trick att det blir komiskt.

Unilever (margarintillverkare) bjuder via ett PR-företag in Sveriges journalister till ett seminarium om fett. De skall ”presentera fakta, diskutera och inspirera”. Föreläsare är Claude Marcus.

Förhoppningsvis är journalister smarta nog att känna igen betald reklam även när den maskeras såhär. Men låt oss inte chansa! (uppdaterad)

Pressinbjudan

Pressinbjudan 090206
Välkommen på frukostseminarium kring den rådande fettdebatten

Det har under det senaste året pågått en livlig debatt i media kring hur mycket fett vi ska äta och vilken typ av fett vi mår bra av. Vissa säger att vi ska äta mer fett, andra att vi ska äta mindre. Bland alla dessa motstridiga budskap blir förvirringen för den enskilda konsumenten allt större. Unilever bjuder in till
frukostseminarium om fett för att presentera fakta, diskutera och inspirera.

Vad har några av världens ledande experter enats om? Seminariet inleds med en sammanfattning av ett internationellt expertmöte som nyligen hölls i Barcelona, då ett 40-tal av världens ledande experter inom kost och hälsa samlades för att diskutera fettkvaliteten i den mat vi äter.

Samtidigt har Handelns Utredningsinstitut (HUI) på uppdrag av Unilever genomfört en undersökning kring svenskarnas kunskap och attityder kring fett och kost. Resultatet visar att förvirringen är stor och att exempelvis hälften av svenskarna anser att budskapen om fett är motstridiga. HUI kommer att finnas på plats för att presentera undersökningsresultatet.

På seminariet deltar professor Claude Marcus från Karolinska Institutet som kommer att ge sin syn på undersökningsresultatet och den fettdebatt som råder idag. Representanter för det nya Svenska Kocklandslaget också kommer även att finnas på plats för att berätta och visa hur de tänker kring fett i matlagning och bakning. De kommer även att dela med sig av sina bästa recept och tips!

Hjärtligt välkommen!

Datum: 17 februari
Tid: kl. 08.00-10.30
Var: Restaurang Och himlen därtill, Skatteskrapan, Götgatan 78, Stockholm

Anmälan görs till: Anna Albinsson, anna@wenderfalck.com, 0702-639462

Senast 12/2. OBS! Begräsat antal platser

Program
08.00 Frukost och registrering
08.30 Inledning, samt sammanfattning från expertmöte Eva Skoog, Unilever
09.00 Undersökningsresultat Emma Hernell, HUI
09.20 Vad säger vetenskapen? Claude Marcus, KI
09.45  Kocklandslagets bästa tips Svenska Kocklandslaget
10.00 Frågestund

Moderator: Sharon Jåma


Anna Albinsson  +46 (0)702 63 94 62
Wenderfalck
Götgatan 78
S-118 30 Stockholm, Sweden
+46 (0)8 642 39 00
<http://www.wenderfalck.com>

Kommentar

Det är alltså Unilever som står för pengarna. De säljer margariner, vars marknadsföring bygger på den obevisade teorin att deras konstgjorda margarin är ”hälsosammare” än naturligt mättat fett. Unilever har hyrt in PR-företaget Wenderfalck som arrangör. Från deras hemsida:

Wenderfalck söker långsiktiga samarbeten med konsumentvaruföretag där massmarknadsföring och omfattande medieinvesteringar utgör en betydande del av verksamheten. Vårt fokus är att hjälpa dessa företag att hitta kostnadseffektiva och trovärdiga lösningar för ökad kundlojalitet och försäljning. Verksamhetsidén bygger på att ”förtjänad uppmärksamhet är mera värd än köpt plats”.

Kostnadseffektivt kanske. Men trovärdighetsbiten kanske de får jobba på till nästa gång?

Är Unilever så oroliga för utvecklingen att de behöver ta till sådana här trick, då är vi på god väg. Detta kan mycket väl slå tillbaka på dem själva.

Göra något?

Jag mailar nu en del hälsojournalister och informerar om ovanstående. Och du kan hjälpa till om du vill. Tipsa gärna i kommentarerna om journalister som borde informeras, helst med deras mailadress om du hittar den. Låt inte Unilever, företaget bakom Becel, komma undan med sådant här.

Mer rebelliska kanske vill anmäla sig själva. Visst är väl du journalist? Och sen kan du ställa några försynta frågor. Och bli bjuden på mat.

Läs mer

Becel bötfälls – behöver varningstext

Becels kolesterolturné får hård läkarkritik

Kalla Fakta #3 – Claude Marcus betald av livsmedelsindustrin

Becel lurar friska att äta deras konstgjorda fett

Fettsnål kost hjälper inte feta barn, erkänner Claude Marcus

EU: Becel pro-activ får inte påstås minska risk för hjärtsjukdom

Fotnot – Claude Marcus cashar in

Här är Claude Marcus jävsdeklaration från Läkartidningen 080916:

Claude MarcusClaude Marcus: ledamot i vetenskapliga rådet i Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom (NCFF), Itrim,McDonald´s Sverige AB, ledamot i Swedish Nutrition Foundations nutritionsråd,konsult åt Wasabröd AB och Wenderfalks reklambyrå, forskningsstöd från Pharmacia och Abbott, föreläsningsarvoden från Novo, Abbott, SanofiAventis

Frågan är om han nu kommer att lägga till Unilever på listan. Eller om det kommer att bakas in i ”Wenderfalks reklambyrå” som redan står där. Och i det senare fallet – hur många företag har han redan fått betalt av via Wenderfalck?

Hoppas för hans skull att det är bra betalt. För trovärdigheten lär väl minska i takt med antalet företag han cashar in från, som Sveriges mest extrema kritiker av lågkolhydratkost.

Tillägg

Kommentar från Wenderfalck, och mitt svar.

Naturligtvis gör Wenderfalck bara sitt jobb här. Men i längden kanske de vill tänka över hur bra det känns att arbeta för Unilever, med sådana här uppdrag.

Tillägg 2

Någon som är förvånad över att Svenska Kocklandslaget medverkar? Man tycker ju att kockar borde inse att mat smakar bättre med naturligt smör än med konstgjort margarin.

Kanske har det något litet att göra med att Unilever är en av huvudsponsorerna till Svenska Kocklandslaget? (tack Bustas för tipset). Money makes the world go around, som det heter.

Tillägg 3

090216: Unilever ställer in seminariet. Tydligen lockade det inte att genomföra det med Tv4/Kalla Faktas kameror där, och personer som delar ut bojkottslappar utanför…

 

1 2 3

118 kommentarer

  1. Elvira
    Hej Doc!
    Mina blodfetter var dessa senaste hälsoundersökningen:
    S-kol 6.2, S-triglys 1,8, S-HDL 1,49, S-LDL 3,90 S-LDL/HDL-kvot 2,62.

    Jag har börjat med LCHF-kost (2 måndader nu), väger 55 kg, 158 cm, 52 år och tränar kampsport, jogging, yoga m.m 3-4 gånger/vecka.

    Slutat med Simvastin 20 mg pga rädsla för biverkningar. Mitt blodtryck är nu ca 140/90 äter Cozaar comp 100 mg. Har dock kunnat ta bort Seloken (med läkares medverkan). Blodtrycket har legat på 160/95 (lider av vita rocksyndrom).

    Jag har haft högt blodtryck under mina graviditeter. Medicinerat i snart 2 år på inrådan av läkare. Men som sagt tagit bort betablockare och mår mycket bättre nu!

    Vad säger du om mina blodfetter och medicinen - kan jag vara utan den??

  2. Elvira,
    dina blodfetter ser helt ok ut, normala. Och när du dessutom är smal och tränar ser jag ingen anledning alls att knapra simvastatin, om du inte har tidigare hjärtsjukdom (hjärtinfarkt, kärlkramp).

    Jag tror inte det är farligt då att sluta med den. Kan vara rimligt att göra en kontroll om ett halvår eller ett år och då be att kolla en apokvot också.

    När det gäller blodtrycket kan man göra en 24-timmarsmätning med tanke på ditt "vita-rock-syndrom". Ligger det bra där kanske du klarar dig med vanlig Cozaar, och slipper det vätskedrivande tillägget som man inte vill ta i onödan.

  3. Elvira
    Tack för snabbt svar!

    Jag ser fram emot nästa hälsoundersökning som infaller i juni.

    Jag mår mycket bättre med LCHF-kosten - bättre sömn, lungare och säkert också påverkan på mitt bt.

    Tack för rådet om om vätskedrivande tillägget, jag kände inte till detta.

  4. Theresa
    Om man har vita-rocksyndrom (vilket troligtvis nästan alla har, mer eller mindre) kan man alltid investera i e blodtrycksmätare hemma, eller om man bor i Stockholm och gillar naturvetenskap kan man gå till Naturhistoriska riksmuseet och se deras utställning om kroppen på samma gång som man stoppar armen i blodtrycksmätaren där.
    Jag rekommenderar dock att inte göra detta med en överenergisk 1-åring lös på utställningen. Det höjer också blodtrycket.
  5. GT
    Varför bör man undvika vätskedrivande tillägg vid blodtrycksmedicinering?
    Det verkar vara väldigt vanligt att läkaren kombinerar två blodtrycksmediciner, ex Salures + Atacand.
  6. Zizzy
    Vinkar till Unilever...

    Här är en till som undviker ALLA era produkter p.g.a. vilseledande reklam för ert margarin. Naturligt? I think not!

  7. GT,
    jag sade inte att man bör undvika det, bara att man inte vill ta det i onödan. Kan höja blodsockret en liten aning bland annat.
  8. blader
    Såhär presenterar Unilever sina produkter på http://www.unilever.se/ourbrands:

    "Från delikata soppor till härliga tvålar, alla våra varumärken har en sak gemensamt; de hjälper dig att få ut mer av livet".

    En sak gemensamt? Soppor och tvålar? Kanske skulle det istället stå att de häller samma livsfarliga palmolja i allting?

    De äger tydligen GB Glass också. Betyder det att barn får i sig palmolja varje gång de äter glass? Det här blir bara mer och mer skrämmande.

    Jag åminner mig att GB ägdes av mjölkbönderna fram till början av 90-talet, för att de skulle kunna sälja sin överskottsproduktion som glass. Vad är det i glassen nu??

  9. Kenneth Johansson
    Köp ingen glass eller annan matvara som innehåller ordagrant: "vegetabiliskt fett". Det är en samlingsbeteckning på olika onaturliga fetter. Det kan vara härdat fett, omestrat fett, fraktionerat fett. Numera är det ofta palmolja. De flesta tror att allt vegetabiliskt fett är nyttigt därför att livsmedelverket har sagt det i flera årtionden.

    Länk om glass:
    http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=426524

  10. Har man smakat på riktig glass är det svårt att ens klara att svälja den kemiska sörja de stora tillverkarna säljer idag. Speciellt ifall man läst innehållsdeklarationen.

    En bra minimiregel är att inte äta något som innehåller något man inte vet vad det är för något eller som man har svårt att uttala.

  11. Tomtefar
    Kenneth:

    "En bra minimiregel är att inte äta något som innehåller något man inte vet vad det är för något eller som man har svårt att uttala."

    >>Jädrars vad lite det blir att äta om man är dyslektiker då ;).

  12. Då skulle dyslektiker äta väldigt nyttigt. SMÖR och KÖTT är väl bland det lättaste att stava till. 🙂
  13. Kamelen
    Unilever eller inte, GB:s gräddglass gammaldags vanilj är bland de bästa glassarna på marknaden. Men det gäller som vanligt att läsa innehållsförteckningen, de har många andra glassar i sortimentet med mycket konstigheter i.
    http://www.gb.se/iceCreamInfo.asp?icid=47
  14. Jag har just skickat iväg en insändare som jag hoppas få publicerad.
    Hoppas den kan vara till hjälp i kostdebatten. Vill någon kolla på den och kommentera, kan man kika här:
    http://ugglan.blogg.se
  15. Jakob
    Nästan ännu bättre glass: http://www.haagen-dazs.se/#/smaker/strawbcream

    Häagen-Dazs jordgubbsglass:

    Innehåll: Färsk grädde, jordgubbar (23%), skummjölk, socker, äggula.

  16. Jakob,
    jag äter (lite) Häagen-Dazs ibland. Bästa glassen jag hittat. Chocolate chip är favoriten:

    http://www.haagendazs.com/products/product.aspx?id=91

  17. Ljudfadern
    Jag har en kokbok som heter Kockarnas Kalender, där ett antal vinnare av Årets Kock levererar utmärkta recept i olika discipliner. Årets Kock har undertiteln Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och startades 1983 av de svenska mejeriföretagen. Syftet är att uppmuntra utvecklingen av svensk matlagningskonst. Ledorden är smak och kvalitet.
    I denna skrift sjunger man smörets och gräddens lov på var och varannan sida. Kokboken är utgiven av Svensk Mjölk. Är man medlem av kocklandslaget och råkar vinna Årets Kock, kommer man då att få problem med lojaliteten med tanke på kocklandslagets sponsor Unilever?
  18. Är inte Rössner en av medlemmarna i Gastronomiska akademin?
1 2 3
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av