Ulrika Davidssons LCHF

lchf

Nu har jag bläddrat i Ulrika Davidssons nya LCHF-kokbok. Hon har ju tidigare skrivit många GI-kokböcker med Ola Lauritzon. Den sista, GI Gourmet, var nästan LCHF-kost. Nu tar hon steget fullt ut.

Har hon lyckats?

Det positiva

Boken är fint utformad med mycket bilder och gott om recept (hundra stycken).

Det är förstås roligt ju fler som får upp ögonen för fördelarna med LCHF-kost. Davidsson som jobbar som kostrådgivare har märkt av det. Ett exempel ur boken:

För diabetiker är LCHF-kosten utan tvekan den allra bästa. Inte så förvånande eftersom alla kolhydrater i kosten omvandlas till socker i magen och därefter till blodsocker. Jag har personligen träffat ett ganska stort antal typ 2-diabetiker som kunnat bli helt insulinfria, mycket smalare och definitivt mer välmående efter en sådan kostomläggning

Ju fler som inser ovanstående desto bättre. Sådant är guld värt.

korv

Fler bilder på bokens Facebook-sida

Det negativa

Det korta teoriavsnittet är på det hela ganska bra, men innehåller en och annan detalj att anmärka på om man vill vara petig. Som nackdelen att LCHF-kost kan vara ”väldigt fiberfattig”. Det är lätt avhjälpt med större mängder grönsaker. Eller att det kan vara ”svårt få i sig den stora mängden fett”. Det har jag aldrig hört någon säga efter att de kommit över sin värsta fettskräck.

När jag tittar i recepten undrar jag om Davidsson kommit över fettskräcken till 100% själv. Hennes recept för fyra personer kan exempelvis innehålla 3/4 dl grädde. Ungefär vad jag häller i en stor kopp kaffe på morgonen.

Jag avslutar mitt gnällande med att notera att receptet på ”Bärbakelse utan kolhydrater” innehåller honung (utöver nötter, grädde och bär). ”Utan kolhydrater” var kanske att ta i.

Slutsats

Invändningarna är trots allt bara detaljer. Många har undrat om Davidsson skulle skriva ytterligare en GI-kokbok och kalla det LCHF. Det har hon inte gjort kan jag meddela. Riset, pastan och quinoan lyser med sin frånvaro.

Det är en fin kokbok med många recept och mycket bilder. Och det är väldigt kul att fler hoppar på LCHF-tåget. Men konkurrensen bland LCHF-kokböcker är numera hård.

Beställ LCHF på mitt sätt

Alcazar-Andreas kör LCHF med hjälp av Davidsson

Tidigare kokböcker

LCHF till vardags

Succé: LCHF-husmanskost

Diabetes? Nej tack!

Festkokboken är här

Njutmetoden – godare än någonsin?

Skaldemans kokbok retar läkare

Ät fet mat – kokboken

Dahlqvists och Airams LCHF-kokbok ute!

Video

Äldre inlägg