Typ 1-diabetes

Injektion av insulin vid typ 1-diabetes

Typ 1 diabetes – det som tidigare kallades ”ungdomsdiabetes” – beror på att kroppen inte längre kan producera tillräckligt av det blodsockersänkande hormonet insulin som kroppen behöver. Av någon (vanligen autoimmun) anledning har majoriteten av de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln dött.

Typ 1 diabetes behandlas med injektioner av det insulin kroppen saknar.

Ju mer kolhydrater man äter desto större doser insulin behövs. Detta gör vanligen blodsockret mer svårstyrt, med högre sockervärden i snitt. Många upplever därför att minskade mängder kolhydrater i kosten gör det lättare att hålla blodsockret på stabila och normala nivåer.

Effekten av mindre kolhydrater

Blodsocker vid typ 1-diabetes och lågkolhydratkost

Blodsocker före och efter lågkolhydratkost

Bild ovan på blodsockermätningar under ett tiotal dagar före och efter start av lågkolhydratkost. Data från denna studien. Klicka på bilden för större version.

Notera särskilt hur mycket stabilare blodsockret blir. Innan är det stora höjningar av kolhydratratrik mat, och stora sänkningar av motsvarande mängder insulin. Att istället äta mindre kolhydrater och ta mindre insulin ger logiskt nog mycket mindre svängningar. Därmed blir det lättare att få ett normalare blodsocker utan att riskera känningar (blodsockerfall).

Typ 1-diabetiker som revolutionerat sin hälsa

Fördelarna med lågkolhydratkost vid typ 1-diabetes borde vara uppenbara, ändå lever sjukvården kvar i gamla kostråd som gör det onödigt svårt att kontrollera blodsockret.

På Kostdoktornbloggen finns ett flertal exempel på personer med typ 1-diabetes som har revolutionerat sin hälsa.

Läs alla eller en av dessa utvalda historier. Eller se de utvalda videointervjuerna längre ned.

 

P-OVarför är jag aldrig frisk? Och varför går jag bara upp i vikt?

Det var frågor som typ 1-diabetikern P-O Heidling frågade sig. Sen kom förändringen som tog honom från ”överviktig och grå gammal gubbe” till ”en helt ny man” – genom att gå mot råden han fått i sjukvården!

En inspirerande historia vare sig man har diabetes eller inte: ”Min fru har fått en helt ny man”


 

CarolaHur kan det komma sig att när Carola Bakken fick *perfekt* blodsocker utan krångel och behövde mycket mindre medicin – då blev hennes diabetessköterska livrädd för henne?

Något är allvarligt fel i den här historien. Du kan se hela intervjun här: ”Hon fick panik och sade att jag skulle dö…”


Sjukvårdens inställning ändras snabbt

Även om sjukvården i några decennier har gett mycket tveksamma råd vid diabetes så rör sig saker idag snabbt i rätt riktning.

Allt fler får upp ögonen för att lågkolhydratkost inte bara är ett rimligt alternativ vid diabetes utan normalt även det bästa alternativet. Här är tre större nyheter från de senaste åren, från forskare, patientföreningar och Socialstyrelsen:

Bristande uppdatering

Trots att allt fler uppdaterar sig finns det skrämmande kunskapsluckor kvar i sjukvården… som drabbar patienter. Här är ett par exempel.

När du har chansen så berätta gärna om dina hälsovinster i sjukvården.

Din historia kan få fler läkare och diabetessköterskor att bli nyfikna och uppdatera sina kunskaper snabbare än de annars gjort. Det kan hjälpa många som kommer efter dig.


Berättelser på forumet från typ 1-diabetiker som testat lågkolhydratkost.

Berättelse från en som provat. Fler berättelser. Diskussionstrådar: 1 2 3 4 5 6 7 8Diabetes typ 1 och LCHF – så häftigt

Vikt

Överviktiga diabetiker (både typ 1 och 2) går regelmässigt ner i fettvikt på lågkolhydratkost.

Exempel / Studier

Kolesterol

Men vad händer med blodfetterna om man äter mindre kolhydrater, och högre andel fett? Faktum är att nyare studier (tvärtom mot vad man tidigare trott) visar tydligt förbättrade kolesterolvärden.

Blodtryck

Blodtrycket blir också ofta bättre på lågkolhydratkost. Vilket delvis, men troligen inte helt, förklaras av viktnedgången.

Jag har hört av många som behövt minska på eller sluta med blodtrycksmediciner, efter att blodtrycket blivit väl lågt. Ett vanligt symtom då är yrsel och svaghetskänsla.

Studier / Mer om blodtryck

OBS

Det är viktigt vid insulinbehandlad diabetes att kontrollera blodsockret noga i början vid LCHF-kost! Kost med lite kolhydrater ger vanligen ett kraftigt sänkt behov av insulin. Det är då viktigt att anpassa (sänka) doserna tillräckligt för att undvika blodsockerfall. Detta bör om möjligt ske med stöd av läkare/diabetessköterska, särskilt om du har begränsad vana av insulinjustering själv.

Du behöver också vara extra noga med att kontrollera blodsockret vid akut sjukdom, se nedan.

Blodsockermätning

Insulin vid typ 1-diabetes

Doserna insulin behöver sänkas rejält på lågkolhydratkost. Som en utgångspunkt kan bli lämpligt med minskning av doserna med i storleksordningen 50 procent på strikt LCHF-kost (jämfört med om man äter gott om kolhydrater). Dock är det individuellt och det går inte att förutse exakt hur stor sänkning som behövs. Det finns bara ett säkert sätt: testa blodsockret ofta vid kostförändringen och justera doser efter behovet.

Är du osäker så gör en gradvis övergång med successivt minskad mängd kolhydrater i maten under några dagar eller längre tid.

Resultatet (efter anpassade doser) brukar bli betydligt stabilare blodsocker, med minskad risk för hypoglykemier. Utöver andra potentiella vinster för vikt och hälsa av lägre insulindoser.

Att helt klara sig utan insulinsprutor går i princip aldrig i längden vid typ 1-diabetes, oavsett hur lite kolhydrater man äter. Däremot kan vissa i bästa fall få ett högst välkontrollerat blodsocker med endast basinsulin vid strikt LCHF-kost. Måltidsinsulin blir då främst något man tar till då man undantagsvis äter mer kolhydrater.

Vid blodsockerfall

Ät genast något kolhydratrikt såsom en frukt eller en smörgås. Ett glas juice eller druvsockertabletter kan också fungera bra. Det höjer blodsockret. Får du blodsockerfall bör du starkt överväga att minska dina insulindoser framöver. Behöver du hjälp med det så kontakta din läkare.

Akut sjukdom och ketoacidos

Observera också att insulinbehovet – oavsett vilken mat du äter – ökar vid akut sjukdom. Det är inte ovanligt med farlig ketoacidos (livshotande tillstånd på grund av svår insulinbrist) i samband med exempelvis magsjuka då man inte äter och därför kan glömma att ta sitt insulin.

Samma sak gäller om man äter LCHF. Insulinbehovet kan öka vid sjukdom. Om man till vardags tar låga doser är det förstås extra viktigt att inte missa detta ökade behov. Glöm inte det. Att missa det ökade insulinbehovet vid sjukdom är sannolikt den största risken vid lågkolhydratkost och anpassade låga insulindoser.

 

Mer om typ 1-diabetes

Nytt liv med typ 1 diabetes och LCHF

”En släng av diabetes”

Typ 1 diabetes, maratonlöpning… och LCHF

Ytterligare en diabetesepidemi – typ 1

Fler solskenshistorier om LCHF

Unga diabetiker får allt SÄMRE blodsocker – här är lösningen

Kritik mot kolhydratstinna råd till diabetiker i DN!

Blogginlägg om typ 1-diabetes

Berättelser av typ 1 diabetiker / Studier på typ 1 diabetiker

Vanliga frågor och svar

Jag MÅSTE äta kolhydrater med jämna mellanrum eftersom jag annars får blodsockerfall?

Ja, OM du tar samma doser insulin du tar idag måste du nog äta gott om kolhydrater. Men om du anpassar insulindoserna efter ditt behov så behöver du inte göra det.

Frågan är: ska du låta insulinet styra ditt liv, eller kan du tänka dig att anpassa insulindoser så de passar livet du lever? I det andra fallet kan LCHF fungera utmärkt, som för många andra typ 1-diabetiker som testat.

Som noterat ovan behöver man vanligen sänka insulindoserna rejält. Det är inte ovanligt att doserna behövs halveras.

Är inte feta såser, massor av ost och smör döden för mig som etta? För diabetiker är risken att få hjärt- och kärlsjukdomar stor, och en kost som är baserad på mycket fett är väl som att skriva under för en framtida hjärtinfarkt?

Detta är en gammal teori som visats vara felaktig. Naturligt fett i maten ger inte hjärtsjukdom, vare sig man är typ 1-diabetiker eller inte.

Problemet vid typ 1-diabetes är enbart brist på eget insulin vilket gör det svårt att kontrollera blodsockret. Höga blodsocker under lång tid är vad som sen ger hemska komplikationer på sikt: hjärtsjukdom, blindhet, dialys pga trasiga njurar, amputationer.

Om man med hjälp av lågkolhydratkost och anpassade insulindoser får ett normalt och stabilt blodsocker fungerar ens kropp precis som vilken frisk människa som helst. Om man kan upprätthålla det är risken för långsiktiga komplikationer sannolikt noll.

Lär dig snabbt

5VM-600Vill du ha en snabb videointroduktion till de sjuka misstagen i dagens diabetesbehandling? Och i hur du med diabetes enkelt kan revolutionera din hälsa?

Se då denna femton minuter långa videokurs: Hur du blir friskare från diabetes


Mer som är värt att veta

Att bli friskare från diabetes handlar förstås inte bara om att äta mindre kolhydrater, även om det är en extremt effektiv början.

Här är alla mina andra bästa tips för att förbättra din diabetes.

Mer om diabetes

Allt om diabetes

LCHF för nybörjare

Alla bloggposter om diabetes

18 Kommentarer

  1. Mats Lindberg
    Jag hoppas många Typ1:or hittar hit. Mycket bra sammanställning. Jag har en egen reflektion; För mig visade det sig bli knepigt med strikt LCHF och Humalog snabbverkande måltidsinsulin. Jag hittade en en medelväg och bytte till Novorapid (också snabbverkande, men aningen mer utsräckt) samt en liten mängd kolhydrat till måltiden, oftas i form av en potatis. En annan lösning kan vara att byta snabbverkande insulin till ett mer långsamverkande, eller till och med klara sig på långtidsinsulin och strikt LCHF. Jag tycker inte man ska vara rädd för att diskutera detta med sin läkare.
  2. Marie
    Visst får man jämnare bs med färre kolhydrater
    Men hade tyckt sidan var mer trovärdig om ni även skrivit mer
    ärligt om riskerna för en D1 att äta LCHF
    1. Tänk på att om du utesluter kolhydrater ur kosten, kan ej glucagon-sprutan användas om du hamnar i hypoglykemi-koma, glukagon sprutan innehåller hormon som frigör glykos-reserver som finns lagrade i levern, utan kolhydrater finns inte dessa reserver!

    2. Ni skriver att det är gammal forskning ang. hjärt-kärlsjukdomar och mkt fett ??
    Vem var har ni källa på detta? mycket mättat fett är inte bra, däremot kvalitativt fett, som från fisk, avokado nötter mm
    snälla var mer seriösa i det ni skriver för det blir INTE trovärdigt.. eller så får ni bara massa pucken att tro på er 😉 som inte själva är pålästa eller har egenskap av kritiskt tänkande

    Svar: #3, #5
  3. Ann Kristin
    Hej Marie!
    En fråga: tillverkar inte levern glukos från fett hos alla människor, eller har diabetiker en annan leverfunktion? Är inte leverns funktion att (bl a) göra just detta? Vad som skiljer diabetiker typ 1 från typ 2 och friska, är att de helt saknar förmåga att producera insulin, men förmågan att producera glukos av fett bör rimligen inte saknas? Det är ju ett missförstånd att vi behöver kolhydrater för att tillverka glukos. Nu är det ju ganska få som inte äter några kolhydrater alls, t o m bland lchf:are. Men kan du förklara leverns funktion hos diabetiker vore jag tacksam.

    "Levern ser till att koncentrationen av näringsämnen i blodet, främst glukos, håller sig på en konstant nivå. Skulle glukosnivån bli för låg skulle cellerna lämna ifrån sig glukosen till blodet via osmos, istället för att få den. Därför är glukosnivån i blodet från levern alltid väldigt nära 0,1 %, oavsett hur mycket näring som kommer till levern från portvenen."

    När det gäller mättat fett så finns det inga studier (enligt mer pålästa än jag själv, t ex Peter Nilsson (hjärtläkare) m fl) som visar detta, utan äldre, missvisande (t ex Ancel Keys). Du kan hitta massor av studier om detta. Inte minst här. Om du själv har många studier på att mättat fett är dåligt kan du ju i så fall tipsa om dessa. Jag vill vara så hälsosam som jag kan. Mitt fettintag består av gräsbeteskött, så ren fisk som möjligt, ägg, smör, kokosolja, lite rapsolja och olivolja (jag försöker minimera omega 6).

  4. Zepp
    Levern gör främst glukos av aminosyror.. och till väldigt liten del av glycerolet i triglyceriderna!

    Men det gäller i princip bara om du går ner i vikt, för annars så behövs glycerolet för att esterifiera mer triglycerider.

  5. Zepp
    1. Man har alltid glycogen i levern.. och musklerna.. även på en strikt ketogen diet, det är inte förenligt med överlevnad att ha väldigt lågt glycogen!

    Man har sett att förådet i musklerna kan sjunka så lågt som 50%, sen så byggs det upp igen, nästan lika högt som en kolisätare.. iallafall 70-80%.

    2. " Findings: The Seven Countries study classified processed foods, primarily carbohydrates, as saturated fats. The UK government and NICE do the same, listing biscuits, cakes, pastries and savoury snacks as saturated fats."

    http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=28741

    Ojdå.. där ser man hur det kan bli!

  6. Gudrun Byström
    För mej resulterade ett försök med LCHF i en inflammerad gallblåsa med svåra smärtor. Den är numera bortopererad.
  7. Gudrun Byström
    För min del resulterade ett försök med LCHF-kost i en svårt inflammerad gallblåsa med svåra smärtor. Låg på sjukhus i en vecka med dropp och intravenös antibiotika. Fick vänta i 7 veckor på operation.
    Gallblåsan togs bort med titthålskirurgi.
    Svar: #8
  8. Ann Kristin
    Det var tråkigt. Jag hoppas du mår bra nu. Jag fick en stroke i maj förra året, efter fem år med lchf. Jag tror inte att det hade med de fem åren att göra, utan att jag hade oturen att ha ett svagt kärl i halsen. Jag tänker fortsätta med lchf, därför att jag mår så fruktansvärt dåligt på kolhydrater.
  9. Stig Pettersson
    Hej Gudrun!

    Jag fick min gallblåsa bortopererad för säkert 25 år sedan. Åkte sedan på diabetes 2 för drygt tre år sedan, men blev frisk på mindre än en månad med hjälp av LCHF.

    Berättade om detta här inne för några veckor sedan. Jag tror faktiskt att jag nu har viss nytta idag av att äta LCHF och samtidigt vara utan gallblåsa. Jag har fått en stark känsla av att det faktum att jag inte har någon gallblåsa, gör att levern inte hinna med att producera galla snabbt nog (gallblåsan är ju en resevoar för galla), om jag äter lite väl mycket fett. Kroppen verkar inte hinna med att bryta ner intaget fettet såsom den annars skulle ha gjort, utan en del av det fettet rinner rakt igenom s a s. Effekter blir ju då att det blir lättare at hålla vikten, även om jag fuskar lite 😉

    Mvh
    /Stig

  10. Alex
    LCHF dieten är ej rekommenderad till diabetiker med typ-1 för att det är förenat med livs fara.
    Glucagon Sprutan fungerar inte om det inte finns några kolhydrats reserver i kroppen som den kan aktivera den fungerar inte heller efter t.ex hård fysisk aktivitet.
    Som diabetiker bör man få i.sig kolhydrater men inte i en för hög mängd
    Höga mängder kolhydrater borde ingen stoppa i sig.
    Jag förstår inte hur ni kom in på gallblåsor eller om hur den andre kunde bli deffensiv och skryta om en stroke, jag är en "etta" och jag låg inne på ajukhus i tre veckor jag var i keto acidos i mer än ett halv år och jag var ca två dagar från att dö utav det.
    Alla har varit med om någonting men det är barnsligt när folk börjar skryta om vem som har det värst.
    //Alex ^^
    Svar: #11, #12
  11. Att spruta i sig stora doser insulin och ha svängande blodsocker som typ 1 är förenat med livsfara. Så blir det för ettor som äter mycket kolhydrater.

    På LCHF behöver man mycket mindre doser insulin, får därmed mycket mindre risk för blodsockerfall och risken att behöva en glukagonspruta lär vara extremt mycket mindre. För övrigt har man alltid vissa kolhydratreserver i kroppen, även om man äter LCHF.

  12. Molle
    Kan du förklara lite närmare angående din ketoacidos? Jag trodde det var ett farligt tillstånd som kräver behandling snarast (till skillnad från ketos). Gick du i ett halvår med ständig ketoacidos utan att få någon behandling? Blev du aldrig testad? Och om inte, hur vet du att du hade ketoacidos så länge?
  13. Joakim
    Hej,
    Vad jag som typ 1:a fått lära mig är att Glucagonsprutan inte fungerar om en genomgått ett antal låga blodsocker där kroppen varje gång nallat på leverns glucagonreserv utan att den hunnit blivit återställd. Annars påstår jag att så långe blodsockret är normalt så sker inte detta och Glucagonet fungerar vid kraftig hypoglycemi.

    Men det är idrottandet som blir svårt: Jag är långdistanslöpare (marathon och över det) och tömmer mina lager både i muskler och lever, påstår min diabetessköterska. Vidare drar väl fettförbränningen igång efter 1,5 timmers löpande?

    Frågor till den som vet:
    1) Måste jag tillföra glukos före - under - och efter högintensiv motion? Det är det enda min diabetessköterska försöker banka in i mitt tjuriga huvud 😉 Jag har insulinpump som jag "ställer ned kraftigt" för att undvika lågt blodsocker i,5 mil ute i skogen. Jag har dextrosol (druvsocker) med om det går över styr.
    2) Vännerna ovan i detta forum säger tre saker och jag skulle vilja veta "the truth" 😉 Leverns glucogenförråd och även musklernas kan
    i) endast fyllas på av glukos..?
    ii) fyllas på av fett som vanligt smör och grädde..?
    iii) fyllas på av främst aminosyror, i min värld proteiner..?
    Jag behöver finna svar och den balans som fungerar för mig, för jag tror trots allt att vi har små skillnader i vår metabolism, eller? Men huvudprincipen borde vara densamma.

    Jag har precis vågat pröva med fett och lite kolhydrater och efter att i flera år ALLTID besökt toaletten och varit hungrig på natten, startat med höga fastevärden... fungerar det! Det är en obeskrivlig känsla. Även ett lugn har på kort tid (dagar) infunnit sig i kroppen. Det är precis som om stresshormoner slår på då kolhydrater far ut i blodet samtidigt som insulinet?

    Som sagt många tankar. Ex. det om vitaminer som finns i frukt, mineraler. Om vi bortser från frukt - får ni andra i er vitaminer via vangrönsakerna? Är det också från dem som, även om de är långsamma, kolhydratförråden (glucagonet) i lever och muskler återställs?

    Tacksam för svar - på allt 🙂

    Vänligen,
    Joakim

  14. Joakim
    vangrönsaker ska vara ovangrönsaker. TryckfelsNisse bakom tangentbordet...

    Joakim

  15. Joakim
    Förlåt! För att inte röra till det ännu mer:
    Under i) ska det stå kolhydrater (inte glukos)...

    Ni förstår vad jag far efter: Av vilka energikällor vi stoppar i oss: Vilken eller vilka omvandlar kroppen till Glucogen-reserver?

    Allt gott,
    Joakim

  16. Berit Persson
    Tack för intressant information.
    Jag har en mycket intressant fråga; min man och jag aktiverar oss samtidigt, vi äter samma frukost lunch och middag. Han äter mycket sällan mer än mig (trots att han är en man). Vi äter sedan flera år Lchf-mat och vi kör 5-2 dieten. Trots detta får vi olika blodsockerresultat då vi testar.
    Vid fasta (alltså en tvådag utan frukost och endast sen lunch ca 13.30, mäster hans blosocker 6,5 medan mitt mäter 5,5. Hans kroppsform är något rundare än min. Jag har lätt att tappa vikt. Han har svårare att tappa vikt. (Mitt sköldkörtelhormon är högre med hans är lägre).

    Hur kan det komma sig att han ALLTID har högre blodsockervärden än jag?
    Mycket tacksam för tankar om detta.

  17. Hanna
    Jag är 15 år och har haft diabetes typ 1 sedan 11. Att dra ned mycket på kolhydraterna må hända, förbättra och balansera ens blodglukosvärden, däremot ser jag ur detta inget positivt för min mentala hälsa, då jag försökt detta en kortare period, men avslutade den snabbt och köpte mig en stor godispåse. Mina blodglukosvärden är i det relativa, balanserade, med inte allt för höga värden i genomsnitt, då äter jag till vardags, mycket som skulle anses "dåligt" för min hälsa, men tar jag insulin en stund innan jag börjar äta håller sig sockret stabilt.
    Då säger du, men hon kan ju inte bara sitta och trycka i sig godis dagarna långa och tror att allt kommer bli bra, nej, det tror väl inte jag heller, men det finns väl mer, enligt mig, att prioritera mer än min maximala fysiska hälsa. Jag prioriterar min mentala hälsa högre, jag anser det viktigare för mig, däremot är jag såklart varsam om min fysiska hälsa och att mitt blodsocker inte ser allt för dåligt ut, men du kan inte låta din sjukdom stoppa dig från att göra det som du vill göra, därför gör jag som jag gör.
    Du får säga emot och argumentera hur mycket du vill, jag kommer ta in och ha ditt argument till minnet, men jag kommer ändå sitta och äta dendär supergoda godispåsen med mitt favoritgodis, för det är det jag vill göra:)
  18. Inger
    Jag har typ 1 diabeter sedan 29 år tillbaka. En bra och balanserad kost med lämplig mängd kolhydrater, proteiner och fetter är vad min kropp behöver. Testade lchf i 2 månader för några år sedan men bara längtade efter bröd, vilket jag älskar. Riktigt bröd. Så fort jag motionerade under dieten gick sockret ner för snabbt eftersom blodsockret hela tiden låg lågt. Slutade motionera så att det skulle hållas jämnt. Och ja, jag kan reglera insulinet själv. Mådde bättre efter att jag slutade med dumheterna.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av