TV4 Nyhetsmorgon om fetträdslans slut

Nu börjar debatten på TV4. Vi diskuterar hur allt färre bryr sig om Livsmedelsverkets föråldrade råd om lightprodukter. Information för nyfikna som dyker upp:

Vidare rapport kommer. Vad tycker du som såg programmet?

PS: Här är flera nya genomgångar av all vetenskap på området som inte hittar samband mellan mättat fett och hjärtsjukdom, samt 16 jämförande studier av högsta klass (RCT) som visat effektivast viktminskning med råd om strikt lågkolhydratkost:

Inget samband mellan fett eller mättat fett och hjärtsjukdom

  1. Berglund B, et al. Fettintag och kardiovaskulär hälsa – är vi helt felinformerade? Läkartidningen 2007;49:3780-4.
  2. Siri-Tarino PW, et al. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2010 Jan 13. [Epub ahead of print]
  3. Skeaff CM, et al. Dietary Fat and Coronary Heart Disease: Summary of Evidence from Prospective Cohort and Randomised Controlled Trials. Ann Nutr Metab 2009;55:173–201.
  4. Mente A, et al. A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease. Arch Intern Med. 2009;169(7):659-669.

Bevisligen bättre viktnedgång med lågkolhydratkost

  1. Shai I, et al. Weight loss with a low-carbohydrate, mediterranean, or low-fat diet. N Engl J Med 2008;359(3);229–41.
  2. Gardner CD, et al. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and learn Diets for Change in Weight and Related Risk Factors Among Overweight Premenopausal Women. The a to z Weight Loss Study: A Randomized Trial. JAMA. 2007;297:969–977.
  3. Brehm BJ, et al. A Randomized Trial Comparing a Very Low Carbohydrate Diet and a Calorie-Restricted Low Fat Diet on Body Weight and Cardiovascular Risk Factors in Healthy Women. J Clin Endocrinol Metab 2003;88:1617–1623.
  4. Samaha FF, et al. A Low-Carbohydrate as Compared with a Low-Fat Diet in Severe Obesity. N Engl J Med 2003;348:2074–81.
  5. Sondike SB, et al. Effects of a low-carbohydrate diet on weight loss and cardiovascular risk factor in overweight adolescents. J Pediatr. 2003 Mar;142(3):253–8.
  6. Aude YW, et al. The National Cholesterol Education Program Diet vs a Diet Lower in Carbohydrates and Higher in Protein and Monounsaturated Fat. A Randomized Trial. Arch Intern Med. 2004;164:2141–2146.
  7. Volek JS, et al. Comparison of energy-restricted very low-carbohydrate and low-fat diets on weight loss and body composition in overweight men and women. Nutrition & Metabolism 2004, 1:13.
  8. Yancy WS Jr, et al. A Low-Carbohydrate, Ketogenic Diet versus a Low-Fat Diet To Treat Obesity and Hyperlipidemia. A Randomized, Controlled Trial. Ann Intern Med. 2004;140:769–777.
  9. Nichols-Richardsson SM, et al. Perceived Hunger Is Lower and Weight Loss Is Greater in Overweight Premenopausal Women Consuming a Low-Carbohydrate/High- Protein vs High-Carbohydrate/Low-Fat Diet. J Am Diet Assoc. 2005;105:1433–1437.
  10. Krebs NF, et al. Efficacy and Safety of a High Protein, Low Carbohydrate Diet for Weight Loss in Severely Obese Adolescents. J Pediatr 2010;157:252-8.
  11. Summer SS, et al. Adiponectin Changes in Relation to the Macronutrient Composition of a Weight-Loss DietObesity (Silver Spring). 2011 Mar 31. [Epub ahead of print]
  12. Daly ME, et al. Short-term effects of severe dietary carbohydrate-restriction advice in Type 2 diabetes–a randomized controlled trial. Diabet Med. 2006 Jan;23(1):15–20.
  13. Westman EC, et al. The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low- glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutr. Metab (Lond.)2008 Dec 19;5:36.
  14. Halyburton AK, et al. Low- and high-carbohydrate weight-loss diets have similar effects on mood but not cognitive performance. Am J Clin Nutr 2007;86:580–7.
  15. Dyson PA, et al. A low-carbohydrate diet is more effective in reducing body weight than healthy eating in both diabetic and non-diabetic subjects. Diabet Med. 2007 Dec;24(12):1430-5.
  16. Keogh JB, et al. Effects of weight loss from a very-low-carbohydrate diet on endothelial function and markers of cardiovascular disease risk in subjects with abdominal obesity. Am J Clin Nutr 2008;87:567–76.

 

1 2

103 kommentarer

  1. Therese
    Jag tittade!
    Och att du tog upp att barn behöver riktigt mjölk och smör inga light-produkter! Tänk om människor verkligen kunde ta in det du sa och sluta ge sina barn lättmjölk och så vidare!

    Hon visste ju inte vad hon snackade om, eller så ljög hon så hon trodde sig själv. Usch! Blev bara irriterad av att se henne.

    Kroppen behöver det naturliga, det kommer jag alltid tro.

  2. Johan Gym
    aaaah försenat och ännu mindre tid innan det måste tryckas in reklam..
    Men du var bra när du fick upp farten !
  3. Maria Jonsson
    Är verkligen kokosfett naturligt? Har svårt att tro att naturfolk extraherar ut fettet ur kokosnötterna. Bacon, korv och andra processade köttvaror är väl inte heller speciellt naturligt.
  4. hans
    Bara ett tillägg till mitt förra inlägg.. Andreas försöker verkligen framföra sakargument, men drunknar ibland i motståndarsidans uppjagade argumentation. Men i längden vinner saklighet och lugn över desperata dåligt underbyggda motargument.
  5. Dag
    Har inte sett debatten än, spelade in den, men förväntar mig inte speciellt mycket av det som tidigare kallades "infotainment".
    Syftet med det skulle vara att koppla samman information och underhållning. Nu verkar man helt ha tappat den informativa delen.

    Horace Engdahl, som bott i Berlin ett tag, kallar Tyskland för "ett Sverige för vuxna.".
    Där tillåts debatter gå på djupet.

    Tror att den TV-kanal som återupplivar den gamla formen av seriösa debattprogram där varje talare tillåts utveckla sin ståndpunkt skulle få en hel del tittare.

  6. Collins
    Studier fyller en viktig funktion. Om en studie t.ex. visar att rött kött ger cancer och frukt är ett botemedel för cancer. Då tror ett folk som inte kan tänka själva att det stämmer. Vetenskaplig forskning säger ju så. Därför är det ju bra att vår kändis har lite vetenskapliga rapporter att hänvisa till och motpartens forskning (72 studier) är beslagen med irrelevans.
    Men i grund och botten är det budskapet som är det intressantaste och det ska väl sammanfalla med mina egna observationer. Jag är min egen vetenskapliga auktoritet och jag är tvungen att ta ställning själv och undersöka om en utsaga är sann eller falsk.
    Ett exempel: Är fet mjölk och smör bättre för barn än margarin och lättmjölk? Svar: Livsmedelsverket- margarin och lättmjölk är mycket nyttigare än fet mjölk och smör. Fet mjölk och smör är väldigt skadlig för våra barn.
    Kostdoktorn- Fet mjölk och smör är naturliga produkter som är nyttiga för barn och tillfredsställer deras näringsbehov. Margarin är skadligt och lättmjölk är otillfredsställande.
  7. Funderaren
    Maria, om du inte anser det vara naturligt så behöver du inte äta det. Det finns mängder av varor att välja mellan.

    Det handlar ju om hur långt man vill gå helt enkelt.

    Själv nöjer jag mig med några tusen år tillbaka. Vetenskapligt är det väl intressant vad människan åt för 100 000 år sedan, men ur mitt egna kostperspektiv är jag mer intresserad av hur vi åt i Skandinavien för att överleva.

  8. Therese
    Var kan man se debatten om man missade den? letar på tv4play.se men kan inte hitta just det klippet... Är så nyfiken!
  9. Emma
    Andreas, du var jättebra! Som tittare får man förtroende för dig. Kvinnan från SLV verkade mest stressad och osäker.
  10. Jag har bloggat om morgonens debatt här:
    http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/8932/Kostdoktorn-de...

    Kan kanske hjälpa till att på et lättfattligt sett reda ut var forskningen egentligen står och varför Irene Mattissons tvärsäkra påståenden inte stämmer.

  11. JAUS
    #51 Ja, kokosfett är naturligt, annars kan man äta kokosflingor om man inte vågar äta fettet rent. Det är inget fel på bacon och korv i sig, problemet är nitriten som de har i för att ta kål på bakterier. Gör man sin egen korv och bacon utan nitrit så är de alldeles utmärkt mat.
  12. BigFoot
    Jag tror att Livsmedelsverkets enda chans är att starta ett korståg mot socker, fika, läsk och godis. Då skulle de kunna göra nytta. Då kan de säkert även avleda uppmärksamheten från deras fettskräck på sikt. Tycker mig redan se dietister börja sväva lite om fettets farlighet eller ej.
  13. Jag tyckte kostdoktorn gjorde ypperligt ifrån sig. Sakligt och trovärdigt. 4/5 poäng! =)
  14. Patrik
    @51, 60

    Beror på hur man definierar naturligt. Naturligt så följer ju det med fibrer med kokosfettet (kokosflingor). Kokosolja/kokosfett är processat och fibrerna är borttagna.

    Men generellt kan man säga att det inte är några problem att äta naturligt fett utan dess naturligt tillhörande fibrer.

    Naturligt socker/fruktos kan dock bli sämre för hälsan om man processar bort naturligt tillhörande fibrer. Tex är fruktjuice sämre än frukt eftersom fruktens fibrer gör att sockret tas upp långsammare i kroppen, och ger därmed mindre insulinpåslag.

  15. Patrik
    Usch vad mycket "naturligt" det blev i den kommentaren. Saknar edit funktionen...
  16. Andreas
    Borde du inte ta med även Arne Astrup m fl översiktsartikel om mättat fett och kardiovaskulär sjukdom här ovan?:

    http://www.kostdoktorn.se/tv4-nyhetsmorgon-om-fettradslans-slut/?utm_...

  17. LenaK
    #47 Roger

    Länk till det protokollet, tack! Om det stämmer kunde det kanske vara en munsbit för tidningarna.

  18. Maria Jonsson
    Många hävdar att LCHF innebär att man äter naturlig mat. Jag kan lova att jag som blandkostare äter mer naturlig mat än vad många LCHF-are gör.

    Förutom nitriten är bacon hårdrökt och hårdsaltat. När man raffinerar ut fettet ur kokos så tar man bort mineralerna.

    Jag vill bara ställa det på sin spets lite. Att hävda att LCHF är naturligt och ursprungligt stämmer ju inte om man äter processade livsmedel.

  19. marita
    67#
    "Många hävdar att LCHF innebär att man äter naturlig mat. Jag kan lova att jag som blandkostare äter mer naturlig mat än vad många LCHF-are gör."
    Jag vill gärna höra vad du äter som blandkostare och kunna jämnföra .
    Mvh Marita
  20. Wille
    Korv och köttbullar är framtidens mat om dom görs på rätt sätt. Då kan vi få i oss en mix av allt på ett djur i en perfekt förpackning. Det kan inte bli nyttigare än så.
  21. Maria Jonsson
    Grönsaker, frukt, baljväxter, quinoa, kött, fisk och surdegsjäst bröd med hela korn.
  22. PiggePI
    #70 Maria

    varför inga mejeriprodukter, ingår inte det i blandkostarnas mat?

  23. HelenaB
    #67 Grattis Maria! Du verkar trivas med din blandkost och då behöver du väl inte ändra något:) Det är ingen här som tänker tvinga dig att avstå något du mår bra av. Du ska självklart inte heller tvingas inta något du inte mår bra av. Låt oss andra vara nöjda med vårt val.
    Du påstår att du vill ställa saker till sin spets... Om du är så nöjd med dina val, varför gå igång på att att några LCHFare äter processat livsmedel? Jag fattar inte riktigt varför du på grund av det vill dissa hela LCHFkosten. Men åter igen, stort grattis till din matlycka, jag gläds uppriktigt åt att du hittad det som funkar för dig!

    En fråga angående olja, finns det någon olja som inte är raffinerad på något sätt? Jag kan inte komma på någon som inte är frampressad på något sätt?

  24. Maria Jonsson
    PiggePI
    Jag mår inte bra av mejeriprodukter men äter det ibland.

    HelenaB
    Nu skjuter du allt på fel person. Jag har varken dissat hela LCHF-kosten eller skrivit att någon skall avstå från den.

    Jag använder en del olivolja, rapsolja och linfröolja men inte så mycket.

    Jag argumenterar inte mot LCHF, bara mot argumenten som en del för fram.

  25. Collins
    Maria J 70, du äter baljväxter. Jag läste någonstans att de använde baljväxters lektiner när de genmodifierade grödor. Därför att baljväxters lektiner är så effektiva mot skadeinsekter. Jag ser även människor som en sorts skadeinsekter och personligen tror jag att man får MS av lektiner och fytinsyra.
  26. Jenny Hultgren
    70 # Du verkar knappt äta något fett, eller??! Ser inget fett i listan förutom i fisken då, tänk på att fett är essentiellt för våra celler i kroppen!
    Exempelvis så rekommenderas det av läkarna att äta ordentligt med proteiner och fett när man blivit opererad, för att det är de ämnena som är nödvändiga vid sårläkningsprocessen. Till min man som gjorde en stor op förra året, sa vården att " om du har svårt att äta, så prioritera proteiner och fett för det måste du ha för att läka ihop ordentligt. De nämnde inte ens kolhydrater. Jag gjorde LCHF-mat till honom och hans sår på läkte ihop på bara några dagar. Om man tänker efter noga och lägger ihop ett och ett så förstår man då att det rådet gäller även oss som inte blivit opererade...fett är inte farligt, fett är livsnödvändigt!
  27. Maria Jonsson
    Collins
    Lektinerna bryts ner vid värmebehandling. Äter du bönor med lektiner lär du nog få ont i magen. Dessutom smakar det förfärligt.

    Jenny
    Det blir väldigt lite fett men jag har inte märkt någon nackdel med det.

  28. PiggePI
    #73 Maria

    och inga ägg heller? Men varför äter du något som du inte mår bra av?

  29. Collins
    Maria J. Min son sa att 2000 produkter av 3000 i livsmedelsaffären innehåller lektiner. Så vitt jag vet försvinner inte lektiner av kokning. Däremot försvinner de av fermentering, blötläggning, liksom fytinsyran. Vi åt bönor och ärtor i 30 år, min bror och jag. Han fick MS och jag är nog heller inte så långt borta från en sån diagnos. Med min nya livsföring så känns det som att kroppen reparerar sig själv.
  30. Maria Jonsson
    Pigge
    Jag får fettkulor i ansiktet om jag äter mer än 3 ägg i veckan men det händer att vi tar ett frukostägg på helgen. Använder dock så gott som aldrig ägg i matlagningen.

    Om du syftar på mjölkprodukter så går det bra om jag håller nere konsumtionen. Det är ju bra att kunna äta det när man äter på andra ställen än hemma.

    Collins
    Det är fytinsyran som försvinner vid fermentering. Det är också för fytinsyrans skull man blötlägger bönorna över natten.

    Kolla du lite på nätet på lektinger och värmebehandling så får du se.

    När det gäller din gamla kosthållning så berättade du att du åt ganska mycket råris. Har för mig att det också innehåller fytinsyra. Behandlade du det på något sätt för att få bort fytinsyran?

    Har också läst att C-vitamin motverkar fytinsyrans effekter men hur mycket som krävs vet jag inte. Om det räcker med en skrälldus grönsaker till riset skulle ju vara intressant att veta.

  31. Collins
    Maria, ja, jag fermenterade i två dygn. Eftersom det då blev dubbelt så mycket konstig hinna på vattnet och det trodde jag var bra att få bort. Tilläggas bör att det är stor skillnad på fermenterat ris och ofermenterat. Speciellt smakmässigt. Men det tillhör det förflutna.

    Vad gäller ägg så har jag kommit på att min mage inte gillar kokt och stekt ägg. Däremot är den vansinnigt förtjust i råa ägg som jag blandar med grädde och salt.

  32. Wille
    Maria.
    Jag är väldigt nogrann med i första hand äta det bästa. Att blanda bra mat med mindre bra behöver inte bli bättre i slutändan. Dessutom verkar det finnas flera nackdelar med att blanda in vissa saker.

    1. Frukt. Kolla på bilden här (gäller även för att se var bra näring finns)
    http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/frukt-och-naring/
    2. Mjölprodukter med dess fibrer. Varför försvinner ofta Acne och magproblem på LCHF? Acne trots att vi äter bra med ägg och fett. Fibrer är nog bäst enbart för dom som säljer det.
    3. Baljväxter och liknande. Jag äter detta ibland, men nuförtiden väljer jag salladsbaren på ICA och jag rör inte dessa när det finns mer fullvärdiga födoämnen med samma vikt (den animaliska delen). Kanske därför man är så bra i magen också.

    Livsmedelsverket har en gratis app till smartphones. Där ser man ganska bra med staplar vad man får i sig.

    Jag äter alltså: Kött, grönsaker och lite fett

  33. Maria Jonsson
    Collins
    Intressant! Hur fermenterar man ris?
    Tog du förresten hänsyn till syra-bas balansen när du åt den kosten?
  34. Collins
    Maria, Jo, man lägger riset i komposthinken och sätter på locket. Sedan steker man rejäl köttbit med mycket fett och någon ny spännande krydda. Sen slänger jag i torkade kantareller för att suga upp fetteti stekpannan, dränker allt i bearnaise. Till det dricker jag mjölk blandat med grädde. Ja, jag skämmer bort mig. Jag tycker jag är värd det.
    Syra- bas balansen är inget problem för mig, eftersom jag använder fluorfri tandkräm och vårt vatten innehåller väldigt lite fluor. Dessutom har jag en vattenkran utan bly. Om man inte fattar en grej så får man skaffa sig en strategi istället.
  35. W
  36. ragnhild
    #69
    "Att hävda att LCHF är naturligt och ursprungligt stämmer ju inte om man äter processade
    livsmedel".

    Vem kan vara helt oenig i det. Inte jag. Livs-stilen lchf har så klart ett problem. Nitrit är tilsatt mat som det för många är så "easy" att stappa i handlekorgen. Nitritfria varor - hur, var finner vi dem. Någon her har kontakt med "bonden", andra jaktar själva - maten är forurenat även på fjället (radioaktivt nedfall) - hur är det med kärnkraften i Sverige? - Grönsakorna - här vest besprutas de hårdt - det är om å göra at dom ser fina ut - så klart - bonden tänker bara på inkomsten. Klart vi har stora problem.

    I mellomtiden får vi gjøre så godt vi kan. Men jeg mistenker at vi ikke overlever - i alla fall 😉

    Maria Jonsson: Har du synspunkter på at vi uppföder husdjuren med spannmål?

    Vad tänker du om detta:

    http://paljabekk.blogspot.com/2011/10/veien-til-god-helse-korn.html - Du som inte äter lchf, gör du dig någon tankar om artikkeln. Nettop dig kunne det varit intressant å få et synspunkt från.

    Du säger at du äter surdegsbrød med hela korn. Vi vet at om du inte tygger kornen så kommer de i regelen ut igjen - hela. Tygger du dem, vad så med fytinsyran - gluten .... risk for lekk tarm/ødelagt tarm..

    Collins; denna artickeln säger end del om ms knyttat til korn - men du har kanske läst den. Jag
    måste ta fatt på den igjen - viktig/intressant synes det som. MVH til er båda.

  37. ragnhild
    Idag har jag tatt på mig en lchf-jobb. Pressen så klart/dagsavisen. Inspirerat av er genom 2 år 🙂

    Jag ble stadig mycket impressed över den massiva insatsen ni gjorde i kommentarene in your daily newspapers - nästan enbart lchf´are på banen över så lång tid. For en innsats och vilja til å stå på - forstår ni mig - detta är viktig tilbakemelding til er. ...... You see:

    Nå är det Norges tur. Artiklarne blir alt mera infama - så även jag söker ge min lilla skjerv/try to contribute to the matter a little. It is surely needed. Motstånden och raljerande er massiv.
    And you are my, and surely others too - INSPIRATION. Stor tack til er! Stå på fortfarande, ellers blir det iallafall inte något hopp om ändring.

    Nå tar jag för mig "nyhetsmorgon" Ha det bra 🙂

  38. Maria Jonsson
    Collins
    Jasså var det bara ett skämt det där med riset. Inte så konstigt då att jag aldrig hört talas om det tidigare.

    Ragnhil
    Vi har nog lite olika infallsvinkel du och jag. För mig är aldrig kosten något som jag har behov av att försvara. Jag ser inte min kost som en "livsstil".

    Jag har varit intresserad av kost och hälsa sedan vi läste om kostcirkeln i sjunde klas i grundskolan. Jag samlar kunskap men är hela tiden beredd att ompröva.

    Jag har inget emot LCHF men blir ofta sedd som en motsåndare. Vad beror det på? Det enda jag blir lite irriterad över ar argumenten och grundinställningen att LCHF är rätt kost och annan kost är fel.

    Jag äter t ex inte bacon sedan jag på 70-talet läste om nitrosaminerna. Att sedan höra att LCHF är rätt bara för att det är naturlig mat osv.

    Visst har du rätt i att det finns skadliga ämnen i all möjlig mat. Spannmål och potatis innehåller t ex ofta kadmium.

    Jag får ofta försvara LCHF inför andra så snälla sluta att se mig som en motståndare. Det är som sagt argumenten jag inte tycker är helt relevanta.

  39. #89
    "lchf är rätt kost"
    Nej, det finns mycket kvar att studera.
    Kost för friska människor tror jag inte alls det är.
    Minska på mättat fett och öka bra kolh. är mer rimlig kost för allmänna rekommendationer.
    Det blir ett riktigt getingbo här när man sammanblandar kost för fetma och D2 med kost för friska.
    För att hårdra det är det också en fråga om friska människor ska äta så mycket mättat fett i förhållande till andra fetter.
  40. 1940
    #89 Ninnan "Kost för friska människor tror jag inte alls det är" Bra att du poängterar att du TROR 🙂

    Vi är tre personer i vår familj (en utflugen) som äter LCHF sedan tre år tillbaka. Alla var vi friska och normalviktiga när vi startade och idag är vi ännu friskare, mindre förkylda och slankare. Alla tre har vi stannat på vår idealvikt utan att banta emellanåt.

    Varför började vi då äta LCHF? Jo därför att jag var less på att äta fettsnålt och heller aldrig trott på fettskrämselpropagandan.Nar så dr Dahlqvist kom till byn och föreläste i en fullsatt aula föll pusselbitar på plats. Den mat hon förespråkade påminde nämligen i stora drag om min barndoms kosthållning. Då var det fullfeta "mejeriprodukter" som gällde, fettranden på köttranden skars inte bort, ej heller frossades det i frukt. Jag har sett många friska och normalviktiga personer stiga på samma tåg. med samma resultat.

    LCHF är definitivt en kostmodell för friska människor 🙂 Varför skulle en kost som har så dramatiska hälsovinster för diabetiker och normalviktiga vara hälsovådlig för friska?

  41. Maria Jonsson
    1940
    Om det beror på LCHF att ni blivit friskare eller om det beror på att ni övergett en kost som inte var bra kan ni dock inte veta säkert. Ni kanske hade uppnått samma hälsovinster med andra kostförändringar.

    Undrar dock lite ni äter LCHF eller inte. Du skriver ju det först men sedan skriver du att det inte frossades i frukt. Du skriver också att det mer liknade barndomens kosthållning och den var ju långt ifrån LCHF om du levde i en normalfamilj

    LCHF innebär ju inte bara fullfeta produkter. Frukt äter man inte alls. Annika D har sagt i en intervju att hon går upp i vikt bara hon äter ett äpple.

  42. Maria Jonsson
    om ni äter LCHF skall det vara. Det har inte fuhkat på ett par dagar att ändra genom "click to edit". Är det ingen som har lina in till Andreas?
  43. Maria Jonsson, det finns nog många (jag) som inte ser dig som motståndare, jag reagerar också på att "vi" ibland lätt hamnar i försvarsläge även när det kommer nyfikna personer som inte har "onda" avsikter.

    Tycker du håller en bra debatt och beundrar hur du hela tiden håller dig borta från att agera på när någon attackerar din person istället för din argumentation.

    Tyvärr så om man är under ständig skottlossning, så ibland kan det vara svårt att skilja mellan "vän eller fienden", så man reagerar genom att vara misstänksam och försätter sig i försvarsläge, man börjar generalisera och drar alla över en kant. Debatten är ju inte direkt öppen och vänlig där ute, och många är frustrerade pga tidigare påhopp från media, professionella, bloggare, och individer som skriver här och på andra forum.

    Tyvärr blir det ofta att frustrationen går ut över hela yrkeskårer pga hur framträdande personer beter sig i tv och media, man känner sig lurad och förlöjligad, det är trist att sådana personer inte inser att dom faktiskt förstör mer än dom lyckas övertyga. Deras övertygelse och sätt gör att dom målar in sig i ett hörn där dom inte kan backa ut från (tänk om dom har fel?), dom stänger dörrar för nya diskussioner inom förbundet (vågar man tänka annorlunda, häxjakt?), och deras skeptiker blir ännu mer skeptiska och när du börjar attackera dina motståndare som du gör så börjar det bli en prestige i frågan; Vem är smartast, vem är idioten nu, vinnande och förlorande sida osv. Det gör att vi inte kommer framåt, utan vi kommer slå varandra i huvudet tills en dag en revolution kommer istället för en evolution där vi hade öppet diskutera när vi ser att en teori inte verkar stämma med praktiken och hjälpa varandra förstå vad som ligger bakom och inte som nu skapa två läger där en måste förlora. Den som vinner behöver inte vara den som är sann, utan det kan vara den som ligger närmast, bäst ekonomisk backning, eller som ligger nära det vi redan tror på.

    Det är tyvärr naturligt att reagera så, det är ju vår reptilhjärna som hela tiden försöker skydda oss som individer mot farliga och otrevliga saker.

  44. 1940 #91

    Jag har alltid varit förvånad hur många blint ätit efter SLV kostrekommendationer sedan helt går över till lchf lika blint och anammar allt som sägs om lchf och tillika tror det är det optimala för friska.
    Inte ens när Doc skriver att han enbart avstår från socker, mjöl och dåliga fetter.

  45. PiggePI
    #95 Ninnan

    Varför blir du förvånad över att många blint ätit efter SLV kostrekommendationer?

  46. 1940
    Maria Jonsson/Ninnan

    Vi äter LCHF med öppna ögon 🙂

  47. Maria Jonsson
    95+96
    Frågan är hur många som faktiskt följt Livsmedelsverkets kostråd. Någon skrev i en annan tråd att det runt 10 % av befolkningen. I enkäter så har folk en tendens att försköna lite så det är sannolikt färre än så.
  48. Maria Jonsson
    94 Patrik
    Tack Patrik! Att slå på varandra ger sällan någon givande diskussion. Då blir det som du säger bara en kamp där någon skall vinna. För mig är en sådan "diskussion" helt meningslös och slöseri med tid.

    Det förekommer väldigt mycket subjektiva bedömningar om andra människor i trådarna här och om det bara beror på att människor blivit påhoppade är jag inte säker på.

    I vissa fall kan det nog också vara så att man faktiskt VILL ha en motståndare. Det är ju klassiskt att en yttre motståndare enar en grupp människor.

    Hitler hade judarna och LCHF-gardet har Livsmedelsverket om man skall spetsa till det lite...

  49. 1940
    #99 Maria Jonsson

    Där kom väl ändå lågvattenmärket 😉

  50. Adur
    #95 Ninnan

    Nu är det ju väldigt svårt att äta "blint" efter LCHF eftersom det inte finns några bestämda riktlinjer eller något färdigt kostprogram att följa. De välkända förespråkarna säger inte ens samma saker.

    Det är upp till var och en att testa sig fram bland kolhydratnivåer, fettprocent, mejeriprodukter, grönsaker, naturbeteskött, godissubstitut, kalorimängd, motion och allt annat som diskuteras.

    Eller menar du att strikt LCHF är att äta "blint"?

  51. Adur #101
    Jag kritiserade folk som först trott att allt som slv sa är bra.
    Sedan gör de en helomvändning - och allt vad lchf säger är bra och svavelpredikar mot slv eftersom de känner sig lurade.
    Det är lite "blint" och lite eget tänk.
    Vad lchf består av har man lagt upp riktlinjer med tre olika kolh.-andelar, så där finns ingen tvekan och vad friska individer ska äta är dimhöljt, då de förordar endast ovangrönsaker och inte undergrönsaker eller frukt.

    "Förespråkarna" säger en del felaktiga saker;
    Savannen i Afrika vid vår tillblivelse var inte savann då, utan rikt med vattensystem.
    Eskimåer hade inga sjukdomar på grund av kosten. De dog inte i förtid en för tidig död.
    Frukten i begynnelsen var inte söt, bara några exempel.

  52. PiggePI
    #98 Maria Jonsson

    Jo,du kan nog ha rätt. 2008 var försäljningen av nyckelhålsmärkta produkter inom Coop 24 procent av den totala livsmedelsförsäljningen och hos ica cirka elva procent av den totala livsmedelsförsäljningen. Så Livsmedelsverkets kostråd kan väl kanske inte direkt beskyllas för någon negativ folkhälsa eller för den delen inte heller hyllas för någon positiv folkhälsa.

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av