Nyheter

Slipper Sverige den amerikanska mass-fetman?

Smör och fetma

Flera rapporter sista året talar för samma sak: den svenska fetmaepidemin verkar ha avstannat. Möjligen är fetman till och med på väg att minska.

En ny rapport visar motsatsen i light-produkternas hemland USA. Där fortsätter människor att bli allt mer groteskt feta varje år. Vad är skillnaden?

I media

Minskad svensk barnfetma sista åren?:
Karlskogakuriren 090702: Färre feta barn i länet
Dagens Medicin: Svenska skolbarn har inte blivit fetare och fetare
Metro: Trots fetmalarmen – färre feta barn
AlltOmBarn: Allt färre feta tioåringar

Avstannad fetmaepidemi hos svenska vuxna?:
Mer smör mindre fetma? – Om Socialstyrelsens folkhälsorapport -09

Fortsatt katastrofal utveckling i USA:
F as in Fat 2009: How Obesity Policies are Failing in America (1 juli 2009)

Adult obesity rates increased in 23 states and did not decrease in a single state in the past year

…och i England:
Obesity killing the UK

Fetmaepidemin fortsätter. Men inte i Sverige.

Det svenska trendbrottet sker efter sista årens debatten om GI- och nu senast LCHF-kost. Medan epidemin tog fart efter den fettskrämda tiden på 80- och 90-talen. Finns ett samband?

Så här ser svenskarnas smörkonsumtion ut sista decennierna:

Smörkonsumtion

Som synes ovan minskade smörkonsumtionen kraftigt på 80- och 90-talen. På 2000-talet har den stabiliserats på en låg nivå för att sista året stiga något igen. Försäljningen av smör kan vara ett tecken så gott som något på 80- och 90-talens rädsla för naturligt fett.

Vad hände då med övervikten under samma period?

Låt oss lägga till statistiken på överviktiga/feta svenskar ur Statistiska Centralbyråns undersökningar.

Inklusive statistik på övervikt

Smör och fetma

Onekligen finner man en intressant bild. Samtidigt som svenskar åt allt mindre smör (och mer sockrade lightprodukter) så blev vi allt fetare.

När smörkonsumtionen stabiliserades verkar även viktökningen ha avstannat. Och nu, när vi börjat köpa mer smör igen, kommer de första tecknen på minskande fetma i Sverige. En slump?

Låt oss lägga på lite mer information.

Tidslinje

Smör och fetma

Nyckelhålsmärkningen var tänkt att hjälpa folk välja ”nyttiga” fettsnåla lightprodukter. Den infördes 1989. Någon som tycker det verkar ha varit en god idé för svenskarnas vikt?

Runt 2002 började GI debatteras i Sverige, och fokus i debatten har allt mer flyttats över till kolhydraternas roll vid övervikt. 2008 kan kallas genombrottsåret för LCHF, eller turbo-GI, där man minskar på alla kolhydrater. Nu kommer siffror tydande på minskade fetma.

Ovanstående är inga bevis för orsakssamband, men nog talar siffrorna sitt tydliga språk.

Kan vi vända utvecklingen helt nu? Då kanske Sverige kan bli det första land som på allvar bryter västvärldens fetma- och diabetesepidemi.  Det första land där vi blir friskare och smalare igen. En förebild som andra länder kan ta efter.

I så fall kanske vi kan förändra världen.

Vad tror du?

Mer

Mer smör mindre fetma? – Om Socialstyrelsens folkhälsorapport -09
Feta 18-åringar vid mönstring – Fem till tio gånger vanligare på 40 år.
Naturdiet-bluffen
Överviktiga barn: viljan eller sockret?
Ännu en fransk paradox
Apoteket lurar feta att äta Modifast-godis
Är feta personer lata?

Allt om viktnedgång

Svårt gå ner i vikt?

LCHF / Lågkolhydratkost för nybörjare

 

1 2 3 4

173 Kommentarer

  1. Trance
    JAUS:

    Björnen äter upp sig på det som finns tillgängligt, dess diet varierar väldigt mycket beroende på områden. Kustnära björnar i Kanada väljer t.ex. alltid lax när den finns tillgänglig.

    Sedan pratade jag inte om vilt tillstånd utan om djur (framför allt köttätare) som får fri tillgång till mat och hur de reagerar.

  2. Trance,

    Läste hyfsat nyligen om djur i fångenskap.. Lejon i bur som får kött blir inte feta, men lejon som får annat än kött blir det.

  3. Rozbet
    Trance,

    Lo-djuren är väl kända för att döda onödigt många djur utan att alltid äta upp dem, så de lär ju inte ha svårt för att fånga mat. Nu är det i för sig i vilt tillstånd.

    Jag besökte en alligator/krokodil park i Thailand, där kunde man köpa kött i hink och mata dem. Det låg jättemånga i en stor "Bassäng", men det var ganska tråkigt att mata dem eftersom de knappt petade i maten. Misstänker att många turister köper kötthinkarna och djuren får mer än tillräckligt.

    Fiskar som man kan mata med pellets är inte direkt små, men fiskar skall ju bli stora.

    Min bror har hört att tigrar(eller var det lejon?) i fångenskap spänner sina muskler för att hålla formen, jag har inte försökt verifiera det påståendet. Tigern jag såg på djurparken i Thailand gick runt runt hela tiden i buren, som i en evig loop, medan tigern i Barcelonas djurpark tryckte i skuggan så man knappt såg den. De kanske inte avviker så mycket från rörelsemönstret trotts fångenskap?

  4. Rozbet
    Trance #149,

    Personligen skulle jag ändra nr 1 till animaliskt kött, dvs även marint kött.
    Om man tar bort mjölkprodukter från nr 2 så - Ja.

    Sedan skulle jag vilja lägga till att det skall helst vara så pass naturlig mat som möjligt, utan tillsatser och annat skräp. Jag köper numera tex bara ekologiskt eller naturbeteskött.

  5. Collden
    Trance

    Djur i det vilda som äter upp sig i förberedelse för att gå i ide eller andra fall där deras fettinlagring tveklöst fyller ett specifikt evolutionärt syfte belyser dock en rätt viktig skillnad - det sker i dessa fall utan att djuren blir sjuka. När vi blir feta i dagens samhälle åtföljs det däremot så gott som alltid av det metabola syndromet, högt blodtryck och diabetes, vilket även händer när man låter djur i fångenskap svulla loss på "onaturlig" föda, t ex kaniner som matas med en kolesterol-rik diet. I dessa djur som lagrar in fett inför vintern är det dessutom väldigt svårt att hindra dem från att lagra in detta fett, t ex genom kalorirestriktion eller genom att operera bort fettvävnad, vilket illusterar hur hårt hormonellt styrt det faktiskt är.

    Att inte kunna lagra in ett överskott verkar vara en enormt dålig överlevnadsstrategi nämligen.

    Kan vara värt att poängtera att LCHF ska ses som en viktnormaliserande kosthållning, som bygger på idén om att vår fettväv är homeostatiskt reglerad. För en man på 80 kg med 12% BF representerar hans fettväv redan en energibuffert som räcker i flera månader.

    Vad du måste ta hänsyn till är den kraftigt minskande avkastning som varje extra kilo utöver en denna normala fettmängd ger, och väga detta mot de nackdelar i form av försämrad rörelseförmåga och smidighet som snabbt blir påtagliga när man börjar lägga på sig kilon. (Kom ihåg "I don't have to outrun the bear, I just have to outrun you"). Evolutionen speglar ju ofta samma ingenjörstekniska problem vi själva står inför när vi designar maskiner - varför byggs inte bilar med obegränsat stora bensintankar?

    Jag tycker även att hela idén om att vår naturliga respons på"goda tider" skulle vara att bara lagra in allt överskott som fettmassa bygger på en naiv föreställning om evolution som något som bara kretsar kring överlevnad och ignorerar den minst lika viktiga andra delen av ekvationen - reproduktion.

    Det bygger även på en uppfattning om att det paleolitiska livet präglades av s k "Feast and Famine", som antagligen inte stämmer då det inte tar hänsyn till hur frekvensen av megafauna och andra bytesdjur i det vilda har förändrats radikalt av den moderna civilisationens utbredning, eller det faktum att den livsstilen i sig representerade en betydligt mer varierad kost där man inte var så starkt beroende på någon enskild matresurs.

    Periodisk svält lär om något ha blivit ett större problem då vi gick över till jordbruk och verkligen gjorde oss beroende på ett fåtal grödor och våra skördar för säsongen började hänga helt och hållet på vädrets nycker.

  6. JAUS
    Trance, börnar äter sig feta på bär inget annat, läs mer om björnas kost här: http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/djur-och-natur/ro...
  7. Trance
    JAUS:

    Jag förstår inte hur du kan göra sådana tvärsäkra påståenden. Dels är det självklart meningslöst då människor är inte björnar men man förstår rätt tydligt att du försöker insinuera att skall djur bli feta så äter de kolhydrater.

    Synd bara att ingen berättade det för björnarna.

    races of Columbia River Basin salmon - nitrogen and carbon the fish absorbed from the seas - turned up in every museum bear, even those that lived in the southeastern Oregon desert, 900 miles upstream from the Pacific Ocean.
    Idaho's Lehmi Mountain bear took 90 percent of its sustenance from salmon. Oregon and Washington bears came in a close second.
    Robbins and his team also traveled to Alaska to verify their findings with living bears. It's the only place in the United States that still has both ample grizzlies and salmon.
    The evidence is resounding: salmon are the most important meal for many gr! izzlies. And, beyond people with guns, nothing has been more fatal for Pacific Northwest grizzlies than the demise of these fish.
    The big sleep
    Everyone likes a nap after a big meal. Bears make it a six-month affair. Hibernation is the grizzly's way of surviving winter's lean cuisine.
    Bears also give birth and nurse their cubs in the den. But if the mother isn't well-fed when she turns in for the winter, the embryos, fertilized during spring mating, are aborted.
    Ample feed also means sows can remain in marginal habitat longer in spring, avoiding male grizzlies who will kill cubs for food or to clear the way for mating.
    ``Bears would love to be the average American - or at least the one-third that are critically overweight,'' Robbins jokes.
    Salmon are much more digestible than the berries, tubers, Army cutworm moths and ants that fill the stomachs of the remnant grizzlies of the Rocky Mountains. Salmon also are more abundant than any! other meat source at the most critical time, midsummer through fall.
    Come mid-July, a 500-pound bear is trying to eat 65,000 calories a day - the equivalent of 75 pounds of salmon - to lay on enough lard to make it through the winter. That gorging may slow to 20,000 calories a day later in the fall.
    In either case, if salmon is on the supper table, 80 percent of a grizzly's weight gain is fat.
    ``Elk, deer and moose are hit and miss,'' Hildebrand says. ``With salmon, bears can go to a stream and eat all day.''
    That was easy before dams, fishing nets and stream destruction annihilated the 16 million salmon that spawned in the Columbia and Snake River drainages every year, including 4 million in Idaho. Today, when a single sockeye and a few thousand wild chinook make it back to Idaho from the ocean, salmon aren't on the menu anywhere.
    http://nrs.wsu.edu/Research/Bear-Center/doc/Spokesman-Review-bear-doc...

    Just beskrivningen på Yukon-björnarna visar tydligt att de äter vad som finns, de har inte tillgång till så mycket lax men de som kan äter den:

    When berries ripen in August, a change takes place in the grizzly lifestyle. Propelled by a voracious appetite and an approaching winter, the bears gorge themselves on large quantities of berries. This is the only time of the year when bears actually put on weight: up to one kilogram per day. In other seasons they are either stable or losing weight.

    The fall weight gain of grizzlies varies by region based on the foods available in each area. The primary food source at this time of year in the Kluane region is soapberries. In the central Yukon it is blueberries; in the northern Yukon, in some years, it is ground squirrels.

    Yukon bears do not have access to the heavy salmon runs of coastal rivers, but many streams in the Yukon river drainage host moderate runs of salmon in late summer and early fall. Some grizzlies in the Tatshenshini/Klukshu area put on fat at this time of year by feeding on those streams' salmon runs. Bears near the Fishing Branch River in the northern Yukon, take advantage of this stream's unusual late season chum salmon runs.
    http://www.environmentyukon.gov.yk.ca/wildlifebiodiversity/mammals/gr...

  8. Halvdansken
    Trance, har du läst ditt eget inlägg?

    "When berries ripen in August, a change takes place in the grizzly lifestyle. Propelled by a voracious appetite and an approaching winter, the bears gorge themselves on large quantities of berries. This is the only time of the year when bears actually put on weight: up to one kilogram per day. In other seasons they are either stable or losing weight."

  9. JAUS
    "When berries ripen in August, a change takes place in the grizzly lifestyle. Propelled by a voracious appetite and an approaching winter, the bears gorge themselves on large quantities of berries. This is the only time of the year when bears actually put on weight: up to one kilogram per day. In other seasons they are either stable or losing weight."

    Trance ditt inlägg stöder ju mitt påstående. 🙂

    edit. halvdansken hann före. 😉

  10. Trance
    Nu måste ni skämta?
  11. Halvdansken
    Skämta om vad, Trance?
  12. Colldén
    Alltså, det står klart och tydligt i slutet av den första texten att grizzlybjörnen lägger på sig fett inför vintern genom att svulla på lax.

    Ni är lite fåniga nu, LCHFs validitet hänger inte på att kolhydrat måste vara det enda som kan bilda fett i precis varenda organism på planeten.

  13. JAUS
    Texten säger ju tydligt att björnarna endast går upp i vikt under perioden när de äter bär. Sen att de dragit fel slutsats att det är fisken som gör dem feta istället för bären är deras misstag.
  14. Trance
    JAUS:

    Om du behöver hjälp med att översätta engelskan så säg bara till.

  15. dez
    Finns mer som visar att björnar äter det dom kommer över och förstår att det är lätt att få i sig mycket energi för att gå upp i vikt genom att äta feta djur.

    "In Norway, bears obtained 65-87% of the energy from ungulates (mostly sheep), 6-17% from berries, 5-13% from insects, and 2-6% from forbs and graminoids. To gain weigt prior to denning, brown bears in Norway selected lipid-rich and easily obtainable sheep in summer and autumn. In Sweden, they relied on carbohydrate-rich berries in autumn."

    The Scandinavian brown bear project

  16. k s
    Jag är värdelös på engelska, vad betyder:

    " the bears gorge themselves on large quantities of berries. This is the only time of the year when bears actually put on weight"

  17. dez
    Gällande följande citat:

    "Fast hur som helst måste ju fettet som skall oxideras först UT ur fettcellerna för viktnedgång, eller hur? Min poäng var att det verkar vara ofrånkomligt vid extremt lågt insulin, oavsett ASP."

    Vid intag av ett fettrikt mål så kommer även då lipolysen, alltså frisättningen av fett från fettväven, all hämmas pga att det redan finns fria fettsyror i blodet från det dietära fettet. Alltså det finns ingen anledning på kroppen att släppa på kroppsfett när det redan finns fettsyror tillgänliga för förbränning.
    Detta trots minimal höjning av insulinnivån.

    "LPL and HSL action and NEFA reesterification. Intracellular lipolysis, as shown by the calculated rate of HSL action, was suppressed almost completely with both oral and intravenous fat load (Fig. 8). Insulin is a major regulator of HSL activity, yet this showed only a slight increase after the oral lipid load and a gradual decrease during and after the intravenous load. It seems that suppression of HSL activity can occur without insulin. Catecholamines are important in controlling HSL action. There is evidence that 2-adrenoceptor activation is strongly antilipolytic (16) and may account for the suppression of HSL activity without increased insulin action seen in this study. Alternatively, it may be that the fatty acids produced by LPL-mediated hydrolysis of chylomicrons or Intralipid particles caused suppression of HSL activity. There is some evidence, at least in cell-free systems, that fatty acids and their coenzyme A esters can inhibit HSL activity (23). In starvation, there is increased HSL activity together with elevated plasma NEFA concentrations. However, the situation in the current study differs in that we gave a large fat load, and suppression of HSL activity is therefore appropriate."

    Effects of an oral and intravenous fat load on adipose tissue and forearm lipid metabolism
    Am J Physiol Endocrinol Metab 276: E241-E248, 1999

    Energiprocenten från fett låg på 88E%. Är det tillräckligt hög fettprocent enligt LCHF?

  18. Patrik R
    Dez
    Kan du svara på en fråga (kan inte du svara så kan inte SLV)
    Konserveringsmedel tar det död på goda tarmbakterier? (det behöver inte vara giftigt för att vara skadligt).
    Socker kan det gynna dåliga tarmbakterier? Bevisligen gäller det i munnen tandtrollen älskar socker.
    IBS kan lindras av probiotiska bakterier (skrev en dietisttidning) då borde kosten kunna påverka tarmfloran också, LCHF dom utesluter socker som kanske gynnar dåliga bakterier, flera säger sig slippa IBS,
    ”Socker” kan bevisligen påverka tarmfloran negativt se laktosintolerans
    välkommen tillbaka LCHF bloggarna saknar SLV som inte kan inte bevisa sina teorier längre, dom gav upp.
  19. Undrande
    Man kan ju undra vad det beror på att björnar, liksom i princip alla andra djur som går i idé eller dvala, går upp i vikt före dvalan oavsett vad de äter. För inte kan det väl vara så att det är hormonellt drivet? Alltså om det berodde på att de hade förhöjda insulinnivåer under sensommaren och hösten när de äter upp sig så skulle det ju kunna förklara varför vissa människor blir överviktiga. Så kan det väl inte vara Dez? För då skulle det ju kunna vara så att det kanske är sådant som ingår i kosten som rubbar den hormonella balansen så att vi äter mer än vi egentligen vill.

    Från det ena till det andra så har man sett i China att folk äter mer kalorier i takt med att man konsumerar mer vete och mindre ris.

  20. JAUS
    Trance: Nej tack, jag talar engelska utan flytningar. 😉 Men du överskattar nog din egen förmåga vad gäller det engelska språket.
  21. dez,
    min poäng var som du såg situationen vid det extremt låga insulin obehandlad typ 1 diabetes innebär. I vanliga fall tvivlar jag inte alls på att lipolysen som du nämner hämmas nästan helt just efter en fettrik måltid.

    Dvs äter man tillräckligt mycket fett så förbränner kroppen först det istället för fett ur lagren. Helt logiskt och funktionellt.

    Det motsäger ju inte att det verkar vara svårt att lagra in mer överskottsfett efter måltiden på strikt lågkolhydratkost. Och före nästa måltid blir det väl normalt ett nettoutflöde ur fettcellerna.

  22. Eddie
    Jag tror att lärdomar från de stora sambanden ofta ger bättre kunskap en begränsade multivariata studier. Men de hypoteser som A.E lägger fram är just hypoteser. Görs det idag några vetenskapliga studier för att förklara varför viktökningen i Sverige klingat av? Känns som en av de högst prioriterade hälsoforskningsfrågorna just nu.

    Vore nog bra om inte bara läkare forskar inom området. Disputerade läkare tycks mig ofta väldigt dåligt utbildade i forskningsmetodik och vetenskapsteori. Det finns en skrämmande övertro till multivariatanalys och bristande förståelse för tolkning av statistik. Detta bäddar för större tröghet inom fältet att ta till sig nya förklaringsmodeller och att diskutera nya förklaringsmodeller. Att forska för att bli doktor känns ofta viktigare än att forska för att generera vetenskap.

    Låt oss också enas om att förklaringsmodeller överförda från andra arter än människan inte bör lyftas fram som bevis på att LCHF är bra för människor. Intressant för hypotesgenerering, men väldigt skadligt om det används i syfte att övertyga om att LCHF är rätt väg. Sjökon är fet och boaormen är smal => ät mindre kolhydrater VSB

  23. Hanveden
    Ger det här inlägget en knuff...

    mLCHFh 😉 .

1 2 3 4

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg