Tredje advent med Monique Forslund

Pepparkaka

Godaste LCHF-pepparkakan

Idag är det tredje advent. Vi på Kostdoktorn har bjudit in fyra kända LCHF-profiler som bjuder på sina bästa lågkolhydratstips och recept varje söndag, för att kunna njuta av god mat med extra gott samvete.

Vår tredje adventsvärd är den populära matbloggaren och kokboksförfattaren Monique Forslund som bland annat har med den godaste LCHF-pepparkakan:

Forslund Julen är verkligen familjen, mys, levande ljus, en varm brasa och god mat. Jag uppskattar den svenska julen med alla traditioner och decembermörkret som vi värmer upp med våra levande ljus, adventsstakar och julstjärnor. Oslagbart!

Julen handlar om omtanke och minnen och ofta kopplas båda dessa till mat. Det går att göra många härliga och goda maträtter inom LCHF som passar in i den svenska julen. Pepparkakskryddor kan användas i oändlighet, likaså saffran.

Det gäller bara att tänka lite utanför ‘boxen’ – utanför det ‘vanliga’. Jag gör vissa recept lite mera liberala för att passa andra, men undviker ändå alltid socker och mjöl.

Jag önskar er alla en varm och kärleksfull jul med mycket skratt och minnen och givetvis sockerfritt! 😉

Stora kramen, Monique

Vidare till recepten och bilderna:

Moniques LCHF-glögg

Glögg

– den första lchf-glöggen som spreds på nätet!

  • 75 cl rödvin (kan bytas ut mot vatten)
  • 5 dl vatten
  • 1 blodapelsin (clementin eller apelsin funkar) halverad och lite pressad
  • 1 tsk rivet apelsinskal
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 kanelstång
  • 2 dl björnbär
  • 1 dl svarta vinbär eller blåbär
  • 1 dl hallon
  • 1 tsk hela nejlikor
  • 2 dl stark sprit, tex citronvodka kan man ha i för att spetsa lite – kan även helt uteslutas

1. Lägg allt i en kastrull (ej spriten) och värm.

2. När det kokar upp ta av kastrullen från värmen.

3. Ta ur apelsinen efter 20 min.

4. Låt resten stå kvar i kastrullen och ‘vila’ i 1-3 timme, eller än bättre över natten.

5. Häll i sprit om man vill ha en stark glögg, kan uteslutas.

6. Sila och häll över i en flaska!

7. Servera med skalade mandlar!

 

Pepparkaksbiscotti

biscotti

  • 75 g smör
  • 1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
  • 3 ägg
  • 5 dl mandelmjöl
  • 2 dl kokosmjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk färdigblandade pepparkakskryddor

eller

  • 2 tsk kanel (mald)
  • 1 tsk ingefära (mald)
  • 1 tsk nejlikor (mald)

1. Låt smöret bli rumstempererat¸ eller ‘värm’ det försiktigt i mikro.

2. Vispa smöret med elvisp och blanda i vanilj.

3. Tillsätt äggen ett i taget under vispningen.

4. Blanda ihop mandelmjöl, kokosmjöl, kokosflingor, pepparkakskryddorna och bakpulver och rör ner sedan i smeten.

5. Forma till två avlånga längder på bakplåtspapper på en ugnsplåt.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-30 min vid 200°C.

7. Ta ut plåten och låt svalna en stund, skär sedan på tvären och lägg tillbaka på plåten (snittytan uppåt).

8. Sätt ugnen till 120°C och grädda vidare tills kakorna är torra, ca 1-2 timmar…

 

Saffransbiscotti

Saffransbiscotti

  • 75 g smör
  • 1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
  • 3 ägg
  • 2 pkt saffran
  • 50 g mandelspån
  • 5 dl mandelmjöl
  • 2 dl kokosmjöl
  • 1 tsk bakpulver

1. Låt smöret bli rumstempererat¸ eller ‘värm’ det försiktigt i mikro.

2. Vispa smöret med elvisp och blanda i saffran och vanilj.

3. Tillsätt äggen ett i taget under vispningen.

4. Blanda ihop mandelmjöl, mandelspån, kokosmjöl och bakpulver och rör ner sedan i smeten.

5. Forma till två avlånga längder på bakplåtspapper på en ugnsplåt.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-30 min vid 200°C.

7. Ta ut plåten och låt svalna en stund, skär sedan på tvären och lägg tillbaka på plåten (snittytan uppåt).

8. Sätt ugnen till 120°C och grädda vidare tills kakorna är torra, ca 1-2 timmar…

 

Pepparkaksostbollar

Pepparkaksostbollar

  • Ett paket ädelost (jag hade ett med 36% fett, 200 g)
  • Ett paket philadelphiaost (200g)
  • 1 tsk nejlikor (malda)
  • 1 tsk ingefära (mald)
  • 2 tsk kanel (mald)

1. Mosa ihop ostarna.

2. Rulla till bollar.

3. Blanda ihop kryddorna i en liten skål.

4. Rulla ostbollarna i kryddblandningen.

Riktigt goda och festliga!
Går att använda getost istället för ädelost. Man kan rulla bollarna i vad som helst, om man äter torkade bär – så är det gott med torkade tranbär. Eller rulla i chillipepparfrön, gräslök, eller nötter…

 

Saffransplättar

Saffransplättar

8 st plättar (rätt stora)

  • 4 ägg
  • 100 g philadelphiaost
  • 1 dl kokosgrädde eller grädde
  • 1-2 påsar saffran
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 50 g smör

1. Mixa ägg med philadelphiaost och kokosgrädde, helst med stavmixer.

2. Blanda i saffran och fiberhusk.

3. Smält smör i en stekpanna och klicka ut små högar med smet (görs i flera omgångar).

4. Stek på låg värme i några minuter innan du vänder. Servera som är, med smör, eller med grädde och bär. Även goda kalla.

 

Pepparkaksbollar

Pepparkaksbollar

(Liberal lchf då dadlar är ganska söta)

  • 4 dl valnötter
  • 400 g dadlar, urkärnade
  • 1 msk vaniljextrakt eller vaniljpulver
  • 3 msk kokosolja eller rapsolja
  • 2 tsk havssalt/flingsalt
  • 2 msk pepparkakskryddor

eller

  • 2 msk kanel (mald)
  • 1 msk ingefära (mald)
  • 1 msk nejlikor (malda)

1. Mixa nötter i matberedare eller med stavmixer, så det blir smuligt.
2. Lägg i dadlar, olja, vanilj, salt, kryddor och mixa lite till.
3. Lägg en rågad tesked smet i handen.
4. Rulla till bollar och rulla sedan bollarna i kokosflingor.
5. Lägg upp i muffinsformar för ett mera festligt utseende till servering.
Förvara i kylen eller i frysen.

 

Tomatsoppa med saffran och räkor

Tomatsoppa med saffran

2 portioner

  • 80 g/ 2 tomater
  • 50 g smör
  • 80 g/ 1 lök
  • 100 g/ 5 blomkålsbuketter
  • 6 g/ 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 100 g/ 2 dl tomatjuice (den med minst kolhydrater)
  • 3 dl vatten
  • 20 g/ 1/2 apelsin, saften
  • 1 tsk rivet apelsinskal
  • 200 g/ 4 dl grädde
  • 1-2 paket saffran
  • salt och vitpeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 200 g skalade räkor (kan uteslutas)

1. Koka tomaterna i några minuter, ta ur vattnet och skala, dela tomaterna i bitar.
2. Hacka löken och fräs den i smör i en gryta.
3. Dela blomkålen och lägg i grytan tillsammans med vitlöken och tomaterna.
4. Häll i vattnet och tomatjuice.
5. Riv apelsinskalet och lägg i grytan, pressa ut apelsinjuicen och häll i soppan.
6. Tillsätt kryddor och saffran.
7. Låt småkoka i ca 40 minuter.
8. Häll i grädden, koka upp och mixa med mixerstav eller i matberedare tills soppan är slät.
9. Koka upp igen.
10. Dra ifrån värmen och blanda i skalade räkor.
11. Låt soppan bli varm men koka inte med räkorna i soppan.

 

Godaste LCHF-pepparkakorna

Tryfflar

  • 100 g smör
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
  • 1-2 tsk flytande stevia (kan uteslutas)
  • 1 äggvita (lättvispad med gaffel i en kopp)
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 msk fiberhusk

Samt kryddningen, antingen detta:

  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk nejlikor (malen)
  • 1 tsk ingefära (malen)

eller detta:

  • 2 msk färdigblandade pepparkakskryddor

Smält smör i en kastrull och blanda i kryddorna.
Häll i grädden och sjuda i några minuter.
Ta av värmen och låt svalna lite.
Vispa lätt äggvitan med gaffel och häll ner i smörblandningen, rör om samtidigt.
Blanda i vanilj och ev. stevia.
Tillsätt mandelmjöl, kokosmjöl, bikarbonat och fiberhusk.
Blanda och lägg sedan degen i en plastpåse (fryspåse) och förvara i kylen i minst 2 timmar men gärna över natten.
Ta sedan fram degen och jobba ihop bitar av degen.
Tryck ut degen och kavla försiktigt.
Tryck ut formar och använd t.ex. osthyvel för att lyfta upp formarna och lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Grädda i ugnen 200°C i ca 7 min.
Låt svalna och njut.

Jag är vanligtvis inte så positiv till sötning då jag vill undvika alla söta smakar. MEN för att övriga i familjen ska äta (och visst det smakar mera ‘vanligt’) så har jag i minimalt med sötning.

Dessa är FANTASTISKT goda! Bästa LCHF pepparkakorna hittills!

Kram Monique

 

Mer mattips

Tack till vår tredje adventsvärd!

Vad tycker du om adventstipsen? Har du egna bra tips? Lämna gärna en kommentar här eller på Monique Forslunds blogg – Lifezone.se.

Blev du sugen på mer? Kolla då också in Moniques blogg där hon bjuder på nya recept och matinspiration.

Fler recept till adventsfika finns här bland Moniques LCHF-julrecept.

Julklappstips

Moniques kokböcker är bra julklappstips:

BarnmatsbokenLCHF för hela familjenLCHF på riktigt

Tidigare

Adventsmys med Birgitta Höglund

Andra advent med Åse Falkman Fredrikson

 

29 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Birgitta Höglunds mat
    Härliga recept, Monique 🙂

    Tråkigt att en del inte tycker att bakning hör hemma i en livsstil med LCHF. Jag ser inte kakor och annat som substitut utan som ett gott komplement utan gluten och socker, för oss som inte mår bra av det.
    Sen är det ju upp till var och en vad man vill njuta av till jul.
    För mig och många andra är julen förknippad med en god pepparkaka eller saffranskaka, då är det ju bra att det finns hälsosamma alternativ 🙂

    Läs vidare →
  2. Humlan
    Känns som det är dags för att nån ger ut en bok med julrecept LCHF.
    Jag skulle gärna köpa en i alla fall, så man fick allt enkelt samlat.
    Svar: #29
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Humlan
    Känns som det är dags för att nån ger ut en bok med julrecept LCHF.
    Jag skulle gärna köpa en i alla fall, så man fick allt enkelt samlat.
    Svar: #29
  2. Elisabeth Lindén
    Vill gärna baka pepparkakorna, men det står inte i receptet hur mycket fiberhusk man ska ta.
    Svar: #3
  3. Fredrik Söderlund / moderator
    Elisabeth, jag har nu utfärdat rikslarm i jakten på mängden fiberhusk till pepparkaksreceptet. Vi hoppas kunna återkomma snart med en korrigering!
  4. Inger L Swanberg
    Tackar, fiberhusken hittad! 2 msk fiberhusk ska det vara.
  5. Monique
    Hoppsan... Fast det kanske är korrigerat nu(?) Men det ska vara 2 msk och stevia kan enkelt bytas ut mot 1-2 msk honung (mera naturlig sötning).

    Ha en underbar fin tredje advent <3

  6. Fredrik Söderlund / moderator
    Puh, Team Kostdoktorn fixade fadäsen på typ 5 minuter en söndagmorgon. Brandkåren hade inte varit snabbare.
  7. Emma
    Jättebra recept, men för oss som inte tål cocos, mandel och nötter så finns det inte så mycket att baka med, tyvärr.
    Svar: #11, #14
  8. Margaretha
    Inte ens här kan man läsa utan att råka ut för substituten. Börjar likna damtidning bantning och kakrecept i samma tidning.
    Svar: #15
  9. en klick smör
    Allt ser mycket vackert och aptitligt ut! Jag åt också saffran och räkor igår http://www.enklicksmor.se och ikväll kommer jag posta ett inlägg om korven vi gjorde idag.
  10. Birgitta Höglunds mat
    Härliga recept, Monique 🙂

    Tråkigt att en del inte tycker att bakning hör hemma i en livsstil med LCHF. Jag ser inte kakor och annat som substitut utan som ett gott komplement utan gluten och socker, för oss som inte mår bra av det.
    Sen är det ju upp till var och en vad man vill njuta av till jul.
    För mig och många andra är julen förknippad med en god pepparkaka eller saffranskaka, då är det ju bra att det finns hälsosamma alternativ 🙂

  11. Birgitta Höglunds mat
    Här mina fröpepparkakor som jag gjorde häromdagen, kokosflingorna kan bytas mot mer sesamfrön.
    De blev supergoda kan jag lova 🙂
    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/12/11/tunna-frokex-med...
  12. Elisabeth Lindén
    Tack för snabbt svar:)
  13. Anders S
    Ta det försiktigt med psyllium/ispaghula/loppfrö

    Från FASS:

    "Allergisk sensibilisering kan förekomma hos personer som i stor utsträckning arbetar med ispaghula (psyllium) preparat. Sensibiliseringen kan uppstå som en följd av inandning, speciellt hos atopiska individer, vilket vanligtvis ger överkänslighetsreaktioner som kan vara allvarliga. Berörd personal bör bedömas kliniskt för möjlig sensibilisering, och vid behov genomgå specifika diagnostiska tester. Om testerna visar på hypersensitivitet bör exponering för produkten upphöra.

    Försiktighet bör iakttas hos patienter med sväljsvårigheter.

    Biverkningar

    Ispaghula (psyllium) preparat innehåller potenta allergener. Exponeringen för dessa allergener kan ske via oral administrering, hudkontakt och, i pulverform, också genom inhalation.

    Till följd av den allergiska potentialen kan individer som exponerats utveckla överkänslighetsreaktioner som rinit, konjunktivit, bronkospasm och i vissa fall anafylaxi.

    Hudsymtom som exantem eller pruritus har också rapporterats. Särskild uppmärksamhet bör iakttagas hos personer som hanterar pulvret rutinmässigt."

    Och cancer:
    http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1370123/High-fibre-supplement-...

    Bättre att använda potatismjöl, helst ekologiskt/GMO-fritt.

    Svar: #26
  14. Monique
    Hej Emma
    Ja jag förstår frustrationen... Allergier (gissar att du syftar på det) gör det lite mera svårt kan jag tänka mig. Hoppas saffransplättorna fungerar. Jag skulle tro även pepparkaksbollarna kan fungera utan nötter och med bara dadlar, kanske blir väl sött men bra alternativ att bjuda på o till barn. Istället för kokosflingor så kan du rulla bollarna i kakao eller lämna 'naturella'...
    Hoppas det kan hjälpa lite. Lycka till o god hälsosam jul 🙂
    Monique
  15. Kattmoster
    Jag håller med dig, Margaretha. För oss som är sockerberoende räcker en sådan bild för att få hjärnan att kicka igång med sitt tjat om socker. Nu tycker i och för sig jag att pepparkakor är extremt äckliga men här serveras annars både titt och ofta bilder på allehanda "godsaker" som bakverk och godis. Det är inte bra för sockerberoende.
  16. margaretha
    Tack för att någon håller med
  17. nils
    Mitt julgodis.

    Dansk ost, holländsk ost, mögelost, flera ostar :D. Päronskivor(lyx), nötter, mandlar, pinjenötter, avocado, brie, morotsstavar, blomkålsbitar, gurka att dippa. Parmaskinka, lufttorkad skinka, bra korv med högt köttinnehåll, osv. Kanske en kokosnöt.
    Julmust light.

    Fungerar rätt bra. LCHFLyxar på det viset istället.

  18. Anna W
    Jag kan verkligen rekommendera glöggen.
    Har gjort den i flera år nu o den är så jättegod!
    Monique har varit min inspiratör i fyra år nu o jag är så tacksam över att just hon finns! ❤
  19. Madeleine Camenius
    Kör man mejerifri LCHF så har jag lagt ut recept på både Pepparkakor och Lussebullar:
    https://www.facebook.com/helhetshalsa
  20. Anders S
    #13

    I receptsamlingarna eller på förpackningar i detaljhandeln finns inga varningar, några hänvisningar till FASS eller FDA.

    Många av böckernas recept känns tveksamma när man härmar sådant som inte bör ätas genom att använda ersättningsprodukter och sötningsmedel. Eftersom ersättningsprodukterna oftast är oerhört mycket dyrare än socker och vetemjöl, leder det till att det ställs krav från organisationer för t.ex. glutenintoleranta att få bidrag eller subventioner.

    Varför inte äta riktig mat och det man tål istället för industriprodukter, industriavfall och annan låtsasmat? Enligt min åsikt bevarar man istället sin beroende och vårdar sin sjukdomsvinst.

    Eller för att citera Grönköpings store skald A:lfr-d V:stl-nd:

    ”Jul, strålande jul, aldrig förglömmer jag doften från min moders bak”

  21. Ann Kristin
    Alla har rätt till en åsikt. Däremot kan vi inte kräva, bara informera. Jag skulle inte kalla nötter och frön för vare sig industriavfall eller skadligt. Att kräva nolltolerans för produkter som vi vet är skadliga är inte görligt och inte önskvärt. Sockerberoende, alkoholberoende och niktoninberoende är jobbigt. Jag trillar dit på ett paket cigg då och då. Alkohol välje jag att dricka ibland. Vi får försöka klara av att ha frestande saker omkring oss. Det är ju lätt att gå ur en sida som känns jobbig. Jag tycker att bakande i moderation vid vissa tillfällen är väldigt trevligt. Jag tycker inte heller att pepparkakor med nyttiga kryddor och nötter, smör mm skulle vara onyttigt för andra än gravt sockerberoende. Man behöver inte ens sockerersättning, som alla tre adventsvärdarna påpekar. För övrigt kan man odla sin egen stevia, om man så önskar.
  22. Anne
    Jag tänker testa pepparkakorna i alla fall. Jag har aldrig varit sockerberoende eller ens tyckt om bullar, kakor och tårtor och sånt. Nu däremot, när jag har bakat lchf-kakor, så tycker jag det är gott. Förmodligen för att det är nyttigt och mättande. Dessutom tycker jag att det är bra att kunna baka ersättning till mina barn som blir itutade en massa annat skit överallt.
    De tycker fortfarande att det är mycket godare med skitkakor än mina hembakade lchf-kakor men jag ger inte upp. Det ända sättet att få nåt till kaffet är ju att baka själv. Innan lchf bakade jag aldrig och åt lite pliktskyldigt när någon bjöd. Nu tackar jag alltid nej om det inte är lchfbak.
    När vi har kalas hemma bakar jag alltid lchf-grejer och alla äter och ser glada ut. De säger att det är gott, jag vet inte, men jag skulle aldrig kunna bjuda min familj på skitbröd.
    🙂
  23. Johan
    Ser mycket gott ut, tack för recepten.

    En liten kommentar till apelsinkalet i göggreceptet, "vanliga" (icke-ekologiska) citrusfrukter är oftast behandlade med ett kemiskt medel, tiabendazole eller liknande, mot mögel etc. Detta gör att skalet ej är ätbart! Jag skulle rekommendera att välja citrusfrukter med obehandlat skal.

  24. Sasse
    En liten fråga om biscottin. När man ska grädda vidare i 120 grader 1-2 timmar. Ska man ha ugnsluckan på glänt då, som när man torkar skorpor?
    Svar: #25
  25. Monique
    Hej Sasse 🙂

    Jag har stängd ugn men det funkar även med öppen. Det är så olika med olika styrkor på ugnar. 🙂 Men båda sätten fungerar! Lycka till och ha en god jul!

  26. Hildegaard
    Hej

    Jag måste få påpeka att utdraget rör människor som arbetar med produkten! Det blir en väsentlig skillnad mot ngn som bakar eller lagar pannkakor hemma! Varför dra upp cancer samtidigt som du har en potatisprodukt som ett substitut, menar du att potatis är nyttigt och inte leder till cancer???
    En annan sak att beakta är att den som äter kolhydratrik mat, alltså de personer som FASS troligtvis fått dessa symptom ifrån, har lättare för att få allergier, medan flera som äter LCHF blivit av med sina allergier!

    Svar: #27
  27. Anders S
    "Biverkningar
    Ispaghula (psyllium) preparat innehåller potenta allergener. Exponeringen för dessa allergener kan ske via oral administrering, hudkontakt och, i pulverform, också genom inhalation."

    Tror inte att oral administrering avser att personalen provsmakar.

    Träffade Birgitta Rasmusson på tåget och vi var helt överens om att potatismjöl är utmärkt att använda för att baka glutenfritt. Ett exempel på rulltårta:

    http://www.recept.nu/hela-sverige-bakar/birgitta-rasmusson/dromtarta-...

    (innehåller dock både socker, florsocker och vaniljsocker)

  28. Annika
    Tycker det är himla trevligt att få julrecepten samlade så här. Jag frossar inte i kakor till vardags, och inte till fest heller, men OM jag vill ha pepparkakor eller glögg eller kunna äta något av godiset på julbordet, så är det toppen att ha bra alternativ. LCHF-sötsaker är ofta mer mättande, dvs man äter med automatik mindre - och får inte någon blodsockerdipp som triggar igång att äta mer och mer. Som vanliga sötsaker lätt gör.

    Roligt också när andra, som äter "vanligt" (dvs HCLF) tycker att mina alternativ är riktigt goda och inte ett dugg konstiga.

    Saffransplättar gjorde vi hemma häromdan, ungefär samma recept. Riktigt god och lyxig brunch!

  29. Hälsofreak
    ...eller starta ett café med LCHF bakverk...
    fantastiska bilder och recept, tyvärr är det svårt att hinna baka mer än till min son som har speciell diet och den går inte riktigt ihop med LCHF. Han rör sig dock extremt mycket så jag tror han bränner alla kolhydrater väldigt fort. Jag skulle dock vilja ha mer LCHF i min vardag än vad som är praktiskt möjligt. Soppan och ostbollarna med lite glögg ser mums ut!!
    Jag köpte systemets minst söta glögg "Skogs Glögg" och skall späda den med vanligt vin. Förra året fanns det glühwein som var jättegod istället för glögg, "bara" 80g socker per liter.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av