Nyheter

Tommy Runessons försvarstal för strikt LCHF

tommy

Han ser snäll ut, Tommy Runesson, och det är han. Men den striktaste LCHF-aren i Sverige kan också säga till på skarpen när det behövs.

Vissa LCHF-are äter riktigt strikt lågkolhydratkost för maximala resultat – exempelvis i den väldigt populära nya Facebookgruppen SkaldemansLCHF. Förutsägbart nog kommer det många invändningar från andra som inte vill eller inte behöver äta så strikt.

Detta är en evighetsdebatt. Vem har rätt till begreppet LCHF – de som äter strikt (<20 gram kolhydrater per dag eller ännu mindre) eller de som äter liberal LCHF (runt 50-100 gram per dag)?

För mig är svaret tydligt: ingen har ensamrätt att bestämma exakt vad begreppet LCHF ska innebära för alla andra, exakt hur mycket kolhydrater som får ingå. Man får acceptera att andra väljer att äta LCHF på sitt sätt.

Tyvärr kan vissa tro att bara för att de själva inte vill eller behöver äta strikt LCHF så borde ingen göra det. Här är Runessons tre invändningar i debatten:

  • Sluta gnälla på oss som äter strikt bara för att du inte själv äter strikt!
  • Sluta hacka på oss som ”bara” gått ner i vikt!
  • Sluta bry er om oss som mäter och väger för att vi tycker det är kul!

Tommy Tappar: Sluta!

Andra sidan i debatten är förstås att hela det ”strikta lägret” bör vara återhållsamma med kritik av personer som mår fint på mer liberal LCHF.

Vad tycker du?

Definition

Här är min syn på olika nivåer av LCHF:

  • Strikt LCHF  <20 gram kolhydrater per dag
  • Måttlig LCHF  20-50 gram per dag
  • Liberal LCHF  50-100 gram per dag

Utöver det kan man möjligen lägga till begreppet ”träningsliberal LCHF” som Jonas Bergqvist myntade i boken ”LCHF och träning”. Personer som tränar mycket och äter stora mängder kalorier varje dag kan äta mer än 100 gram kolhydrater per dag och ändå till största delen vara fettdrivna. Det kan också ses som LCHF.

Man kan förstås också äta ”LCHF-inspirerat” men med mer undantag, om man vill.

Ju färre undantag desto starkare effekt på vikten och hälsan. Striktare kost ger i allmänhet starkare effekt på vikten och vissa hälsovärden såsom blodsocker och blodtryck.

Vissa personer är mer kolhydratkänsliga och behöver strikt LCHF för bästa resultat. Andra – lyckosamma – personer kan äta större mängder snälla kolhydrater och vara smala och friska ändå. Det kan man i så fall vara tacksam för, eftersom man då har det lättare.

Tidigare

LCHF, mångfald och intolerans

Mer

LCHF för nybörjare

Tips för att gå ner i vikt

Lindha halverade sin vikt med LCHF!

Över 200 tidigare framgångshistorier

 

148 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tommy Runesson

    En halv banan är helt okej.Beroende på storlek är det kanske 12 g kolhydrater.Den ryms således även i strikt LCHF.

    Inte i min sekt...

    /Tommy

    Läs vidare →
  2. My "LCHF-ingenjören"
    Jag tycker mer rosa fluff och acceptans inom båda lägren! TÄNK vad mycket vi LCHFare kan vinna om vi agerar mer stöttande mot varandra 😀

    http://lchfingenjoren.se/2014/june/haxjakt.html#post-comments

    Läs vidare →
1 2 3

Alla kommentarer

  1. Petra
    Saga igen:
    Både broccoli och spenat ingår i den kost som kallas strikt LCHF. Sluta nu att se problem där de inte finns.
    Svar: #105
  2. MJ
    Det finns ingen religiös urkund att följa. LCHF handlar om att äta lite kolhydrater och mycket fett.
    Sen finns det då en massa insikter som ofta följer med, t.ex. att man, i förhållande till "normalkost" ska försöka hålla igen på omega 6 och äta mer omega 3, att man bör äta mest mättat fett, att kolhydraterna helst inte ska vara raffinerade, att man bör äta mat lagad direkt från råvaror osv.
    Svar: #135
  3. Jamenvisst
    Stefan,
    Attia är intressant. Hans ödmjukhet säljer och verkar smälta även de hårdaste personerna.

    Attia skriver “Eating cholesterol has very little impact on the cholesterol levels in your body. This is a fact, not my opinion. Anyone who tells you different is, at best, ignorant of this topic. At worst, they are a deliberate charlatan.”

    Läs och fundera en stund.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6142348
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3986015
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1129159/
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC370171/
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292202/
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12816878
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3598397
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC441968/
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC290802/
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1575961
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1746549
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7246768
    Löparproffsen Tarahumara Indianerna, även dom påverkas av kolesterol genom kost.
    http://ajcn.nutrition.org/content/35/4/741.full.pdf

    Attias skriver att antalet partiklar LDL-P är det viktiga i sin serie V (5)
    (små eller stora LDL lika farligt)
    Han hänvisar till MESA.
    http://www.nypcvs.org/images/MESA.pdf

    "In comparison, large LDL predominate in patients with familial hypercholesterolemia [29] and those consuming high saturated fat diets. Large LDL have higher core cholesterol ester content, potentially delivering more cholesterol per particle to arterial walls"

    "those consuming high saturated fat diets” Han glömde visst den meningen!!!.

    Tänk på orden som Attia använder ovan. Han kallar forskar världen för "charlatan"

    Attia verkar utgår att folk smälter för hans snack och personlighet. Forskning och fakta kan vi plocka lite med som vi vill och så slänger vi fram några namn på forskare.

  4. SGK
    Det finns så mycket att kommentera i denna debatt. Men jag nöjer mig med att lägga till ytterligare en "definition" av vad LCHF är.

    När man blir bjuden på mat och värdarna undrar om man behöver specialkost, och man då svarar att man inte äter potatis, ris, pasta, bröd och andra mjölprodukter, eller socker, då kan det vara ett tydligt tecken på att man räknar sig till LCHF-ätarna.

    Själv brukar jag säga att jag äter liberal LCHF, även om den där dan i förra veckan då jag räknade efter för första gången låg på strikt nivå. Men jag "bakar" ibland, dvs ibland består mitt LCHF-bröd av kokosnötsmjöl eller mandelmjöl, dock inte alltid (äter bröd till frukost på helgen, enkelt att lasta smör och ost på). Dessutom äter jag bär och frukt från min trädgård på somrarna. Sen tillhör jag inte dem som klagar på att LCHF inte fungerar, för mitt syfte (bättre välbefinnande) fungerar min variant utmärkt. Och jag äter definitivt inte enligt tallriksmodellen. Däremot äter jag strikt enligt min modell, jag trillar aldrig tid på socker eller mjöl. För enkelhetens skull brukar jag i min umgängeskrets säga att jag äter LCHF. Hoppas detta inte provocerar någon. Och gör det det, så är jag tacksam för tips på en alternativ beteckning.

  5. Saga
    Kanske inte i en fakir kost, vilket var vad jag skrev. Det handlar för mig om att ha en kunnig debatt där man är medveten. Att begränsa grönsaker för mycket tycker jag är onödigt och kanske farligt, det är mitt inlägg i debatten och det handlar inte om att tala om för andra om vad som är rätt eller fel utan att diskutera näringstätheten. Det är viktigt att tänka på det, speciellt om man äter en ganska extrem kost som fakir.
    Svar: #106, #108
  6. Petra
    Broccoli och spenat ingår i fakir också.
    Svar: #107
  7. sagajo
    Och lever, hoppas jag!
  8. Lasse1

    tycker jag är onödigt och kanske farligt

    Vad är den farliga aspekten, vad menar du att man inte får i sig, för jag antar att det är det du menar?

    Svar: #109
  9. sagajo
    Det finns en risk, speciellt om man inte äter inälvsmat, alger och benbuljong, att man får i sig för lite av vissa mineraler och vitaminer. Det kanske inte är så många som äter lever/hjärta tre gånger i veckan, som använder alger i sin matlagning och som kokar benbuljong i ett dygn. Då är grönsaker ett väldigt nyttigt alternativ och det går att välja sådana med lågt kolhydratinnehåll.

    Det jag vänder mig mot är att man drar ned kolhydrater utan urskillning, utan att tänka på näringstätheten i det man tar bort.

    Svar: #110, #111, #112, #114
  10. Petra
    Så alla som inte äter inälvsmat, alger och benbuljong är farligt ute? I så fall gäller det nog i första hand de som äter High carb.

    "Det jag vänder mig mot är att man drar ned kolhydrater utan urskillning..".

    Du har fel, man väljer kolhydrater med omsorg.

  11. Magnus
    Jag håller med. Då Walter Longo för några månader sedan basunerade ut att rött kött är skadligt, snubblade jag över den här (långa) texten av Denise Minger, som jag tycker var högintressant: http://rawfoodsos.com/2014/03/09/new-animal-protein-study/

    Även om det inte är bevisat för människor ännu, verkar det behövas en balans i proteinintaget från animaliska källor så allt inte kommer från de rena musklerna på djuret, utan även från andra delar, som lever, njurar och andra inälvor/organ. Det finns ju väldigt många sorters protein, liksom det finns många sorters fett och kolhydrater. Man kanske inte ska dra alla undertyper av varje makronutrient över samma kam alltså. Denise redogör för detta på ett begripligt och bra sätt tycker jag i sin text.

    En annan sak: Det var en ovan som uttryckte en vilja att befinna sig i ketos hela tiden. Jag förstår det för att gå ner i vikt, men när man väl är viktstabil och har nått sin idealvikt, varför är det så viktigt att vara i ketos? (Ärlig fråga)

    Svar: #113, #115, #123, #125
  12. Lasse1
    Återigen, vilka mineraler, vitaminer syftar du på, skall man sätta ut en varning för något och vill bli tagen på allvar får man nog specificera dessa.
    nu äter ju ingen enbart kött, utan även, vissa grönsaker, nötter m.m.
    Svar: #124
  13. Lars Pekkala
    För att om jag börjar tillsätta mer kolhydrater måste jag börja använda insulin igen.
    Svar: #116
  14. SGK
    Alltså, vad är det som finns i inälvsmat, alger och benbuljong som inte finns i annan mat? Konkret. Jag ifrågasätter dig inte, vill bara få fakta för att kunna bedöma min egen kost.

    För övrigt är det mycket tydligt att två av våra mest kända fakirer tycks äta grönsaker nästan alla dagar. My äter oftast 100-120 g grönsaker, och Tommy brukar nästan alltid ha en ansenlig mängd grönsaker på sina bilder. Dock inte exakt alltid.

    Svar: #136
  15. Lasse1
    I mitt fall exempel en pizza , genast upp i vikt och måste köra strikt minst 14 dgr innan jag är tillbaks till samma vikt som innan pizzan, blir det för ofta triggas även sötsuget.
    med sötsug menas/räknas ej godis/läsk/chips osv utan att jag ca 2 timmar efter mat står vid kylskåpet letande efter vad som helst att stoppa i munnen.
    Svar: #118
  16. M
    Men, alla makronutrienter är i viss mån insulinogena, även fett och protein alltså, även om detta sällan lyfts på bordet inom LCHF. Insulinnivån styrs inte enbart av blodsockret.
    Svar: #117, #121, #122
  17. Lasse1

    Men, alla makronutrienter är i viss mån insulinogena,

    vad vill du säga med detta? at det inte spelar någon roll vilka man äter eftersom det ändå är så?

    Svar: #119
  18. M
    Då jag åt strikt hände samma sak för mig. Upp två kilo på en dag, ett par dagar senare var det ena kilot borta igen och efter en vecka var båda det. Men det var huvudsaken vattenbalansen i kroppen som rubbades, fettvikten påverkades inte vad jag vet. Nu när jag äter liberalt (ofta inte ens inom ramarna för LCHF) händer inte samma sak med vikten, men den ligger stadigt några kilo över bottennoteringen vilket jag är bekväm med.
    Svar: #120
  19. M
    Nej, bara att det är fel att tro att kolhydraterna ensamma styr insulinnivån i kroppen.
  20. Lasse1
    har också märkt av misstänkt vattnet, svullenheten samt suget efter mer om jag äter för ofta. i mitt fall tycker jag det är enklare att köra strikt rakt av och i stället unna mig mer av det min kropp verkar uppskatta, ÖL påverkar inte mig på något märkbart sätt har jag märkt, lite konstigt kan jag tycka. undviker jag bara socker, mjöl, potatis, ris, qenuoa osv så kan jag även äta morötter i bland, dock äter jag inte extra mycket grönsaker längre som i början, verkar mer som matsäcken krympt och jag nöjer mig med mindre grönsaker.
  21. Lars Pekkala
    Möjligt, kan inte den frågan.
    Men jag har styrt mitt blodsocker i 8år med LCHF och har inte behövt använda något insulin under den tiden.
    Du kanske har en förklaring på vad jag skall göra istället?
  22. M,

    Men, alla makronutrienter är i viss mån insulinogena, även fett och protein alltså, även om detta sällan lyfts på bordet inom LCHF. Insulinnivån styrs inte enbart av blodsockret.

    "I viss mån" ja, men kolhydratmängden är fortfarande helt avgörande för hur mycket insulin som produceras:

    http://www.kostdoktorn.se/visst-sanker-lchf-mat-ditt-insulin-kraftigt

    Svar: #126
  23. Petra
    Är valet av animaliskt källor ett specifikt problem bland de som äter strikt LCHF, tycker du?

    För min del äter jag strikt LCHF och befinner mig helst i ketos för att inte bli sjuk igen. Jag mår bra när jag är i ketos, men sjuk om jag äter för mycket kolhydrater.

  24. Saga
    Jag skrev ju det i ett tidigare inlägg? Äter man bara ägg tex (som många anser vara ett fullgott livsmedel) så kan det bli underskott av koppar, magnesium, mangan och kalium. Jag antar att natrium och kalcium får man i sig via salt och mejeriprodukter. Ägg saknar också B3 och B5, men det får man nog i sig via annan animalisk föda. Äter man inte ägg kan vitamin E och K vara ett problem. Äter man för ensidigt animaliskt, tex bara muskelkött eller bara kyckling, kan man få problem med vissa B vitaminer.

    Så som jag ser det är det mest mineralerna som kan vara problem. Ett enkelt sätt att avhjälpa detta är att äta grönsaker och ev en näve mandlar.

  25. Saga
    Jag har registrerat vad jag äter under en tid nu och det jag har märkt är att det du skriver om animalisk föda är viktigt. Varierar man sin animaliska föda, och speciellt om man lägger till inälvsmat, är det mycket lättare att få i sig alla B vitaminer. Muskelkött har mindre näring, men antagligen mer protein, än annat kött. Jag har tex börjat äta fläskkött igen för att enkelt kunna få i mig B1.

    Angående frågan om ketos, så är det inte bara för att gå ner i vikt. Vid en del sjukdomar, tex neurologiska, så verkar kroppen och knoppen fungera bättre i ketos.

    Svar: #127
  26. Magnus
    Tack, håller med. Har inte heller sagt att det skulle kvitta varifrån kalorierna kommer. Men många vet inte att det existerar nåt samband mellan fett/protein och insulin, och jag tror det kan vara en avgörande faktor för vissa. Tänker speciellt på överviktiga äldre kvinnor med svårigheter att gå ner i vikt. På t.ex. KiF ges dessa ofta rådet att öka på fettet, minska på mjölkprodukterna och t.o.m. minska på intaget av grönsaker trots att de redan ligger lågt. De allra sista grammen kolhydrater i kosten, efter att man tagit bort alla stora kolhydratkällor, tror jag inte spelar lika stor betydelse som hur mycket av det andra man äter, och hur ofta. Du råkar inte känna till om det finns nån forskning på liberal vs strikt lågkolhydratskost med avseende på insulinnivåer?

    (PS. Skrev som "M" i misstag här ovan, ett nick jag använder på andra ställen).

  27. Magnus

    Angående frågan om ketos, så är det inte bara för att gå ner i vikt. Vid en del sjukdomar, tex neurologiska, så verkar kroppen och knoppen fungera bättre i ketos.

    Det är sant jo.

  28. sagajo
    Men man behöver inte äta strikt LCHF för att befinna sig i ketos. Jag tror man slentrianmässigt brukar säga att man ska ligga under 50 gr kh, men det är säkert individuellt och beroende på hur mycket fett man äter.
    Svar: #129, #130
  29. Lasse1

    Men man behöver inte äta strikt LCHF för att befinna sig i ketos. Jag tror man slentrianmässigt brukar säga att man ska ligga under 50 gr kh

    Det är väl den gråskalan som ställer till det då den säkert varierar ganska mycket från person till person. beroende på hur skadad man är. Jag är nog helskadad 🙂

  30. Lasse1
    Jag tror att det räcker med att ligga på 50g för vissa medans vissa som mig kräver 5g för att uppleva samma resultat. Tror/gissar också att många som inte upplever några hälsovinster ligger högre av olika anledningar(fettskräck, mineral brist eller vad de nu är rädda för)
    Svar: #131
  31. Saga
    Jag vet inte om metabolt syndrom påverkar vid hur stor mängd kolhydrater man tål och samtidigt vara i ketos. Jag tycker inte man känner om man halkar ur ketos eller inte? Det är inte heller så att man automatiskt går ner i vikt om man befinner sig i ketos. Man kanske ska skaffa sig en sån där ketonix 🙂
    Svar: #132
  32. Lasse1
    Det är nog därför vi alla lever i olika verkligheter 🙂
  33. Mea
    Tack för svar:) Jag har också uppfattat det så tidigare att bara man äter enligt de förhållningsreglerna, låg andel kolhydrater hög andel sk. naturligt fett så äter man enligt lchf, men så har flera personer bl a en lchf-kostrådgivare sagt till mig att detta inte stämmer och att det är en viktig del av grund-definitionen att man främst ska äta fett ifrån animaliska källor för att kunna kalla sin kost för LCHF-kost,, Men då menar jag alltså inte att de sagt att man måste äta mycket kött, det är ju en myt att man behöver äta mycket kött för att äta enligt lchf precis som du skriver och det tror jag alla jag pratat med är överrens om, men att det fett man äter bör komma ifrån animalisk källa t ex smör, grädde mm. Jag mår personligen inte så bra av mjölkprodukter och inte heller av att äta smör i större mängd utan äter en hel del kakaosmör, en del kokosfett och använder olika typer av oljor som olivolja och avokadoolja och baserat på det jag hörde ifrån den här kostrådgivaren lät det som att jag inte kunde kalla mitt sätt att äta för lchf eftersom jag (även om jag äter kött) inte får mitt fett främst ifrån animaliska källor,, Jag har läst det du länkar till tidigare, och det stämmer ju att kostdoktorn inte skriver något om att fettet främst bör komma ifrån animaliska källor,, De som myntade begreppet har tydligen skrivit om detta dock men det kan man kanske främst se som rekommendationer ifrån deras håll,,
    Svar: #134
  34. Lasse1
    Har aldrig läst att fett MÅSTE komma från animaliskt håll, däremot är det bara positivt om det gör det, har även läst att många rekommenderar bla kokosfett, har själv aldrig smakat det och det behövs ju inte i mitt fall.
  35. Mea
    Nej det gör det ju absolut inte (finns någon slags urkund) 🙂 Den lchf-kostrådgivare som sa detta till mig menade dock att det var en viktig del av själva grund-definitionen av lchf att det fett man äter främst ska komma ifrån animaliska källor (som t ex smör, grädde, fet fisk och fettet på kött) och på det hon sa lät det som att jag i så fall inte kunde kalla mitt sätt att äta för lchf eftersom jag inte mår så bra av mjölkprodukter och får mitt fett till stor del ifrån icke-animaliska källor (även om jag äter kött),, Personligen tycker jag det är positivt ifall definitionen inte är snäv, så att fler kan inkluderas,,
    Svar: #142
  36. Saga
    Alger och benbuljong innehåller mycket mineraler. Lever är det mest näringstäta livsmedel som finns, men lever saknar mineraler. Det jag skriver handlar om vad som kan vara en risk om man drar ner på grönsakerna för mycket.

    Lägg in vad du äter på cronometer.com i några dagar så får man liten hum om vilka näringsämnen som finns var. Äter man inte spannmål så har man bättre upptag också, det får man tänka på.

  37. Saga
    Fakir för mig är nollning av kolhydrater, dvs inga grönsaker (eller egentligen mejerier).
    Svar: #139
  38. Cattis
    Precis samma kritik riktas ju från de strikta till de mer liberala LCHF'arna, så kontentan ät väl att låta var och en äta som man vill!
  39. SGK
    Då gissar jag att mycket i debatten och de skilda uppfattningarna baserar sig på att olika människor definierar orden olika. Och om definitionen på fakir-LCHF är inga grönsaker alls (det är första gången jag ser den definitionen), då kan jag personligen inte ge ett enda exempel på en fakir-LCHF-are. Tommy R åt väl i så fall fakir tidigare, men inte nu längre om jag sett rätt.
  40. Lasse1
    Min erfarenhet av LCHF säger mig "ju striktare desto bättre hälsa" sedan finns det de personer som inte är tillräckligt strikta för att få ut några märkbara hälsoförbättringar och så finns det de som får stor utdelning på väldigt liberal LCHF.
    Men så har jag endast 2,5 års erfarenhet av kosten, kanske får jag någon brist i framtiden, då får jag väl ta i tur med det då, livet innan (kostcirkeln) är inget alternativ i alla fall.
  41. Goran van Den Buske
    Klart man låter folk käka sin LCHF precis hur jävla dumt de vill 😉
    Svar: #145
  42. MJ
    Begreppet LCHF innefattar ju bara att man äter lite kolhydrater och mycket fett, som sagt. Sedan finns det en massa andra kostrekommendationer som "följer med", alltså som bygger på samma slutsatser, eller näraliggande slutsatser, som lett fram till rekommendationen att äta LCHF.

    Det är ju väldigt många LCHF:are som utesluter mejerivaror (utom smör) från sin kost. Jag håller nere på mejerivaror eftersom jag är säker på att mjölkprotein är onyttigt (bland annat på grund av att det ger högt insulinsvar, men ursprungligen för att jag märkte att proteinpulver på vassle gav inflammatoriska besvär), och många LCHF:are som äter vegetabiliska oljor.

    Svar: #143, #144
  43. Lasse1
    Har också märkt att det är lättare att styra vikten med mindre ost & grädde.
  44. Lasse1

    Jag håller nere på mejerivaror

    Efter råd från kostdoktorn 🙁 om vispgrädde i kaffet så fick jag mersmak av det, det sluta med att jag drack en liter vispgrädde (till kaffet) i veckan, samt satt och åt ost/paprika/salami som snacks bara för att det var så gott på kvällarna.
    nu tar jag det lugnare med visp & ost 🙂

  45. Buystas
    Tja du Göran!
    Din kommentar borde sätta slut på debatten, men få verkar fatta!
  46. Per Wikholm
    Här är så mitt bidrag till analysen av detta krig:
    http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10477/Kriget-om-Ska...
  47. Max Mustermann
    Bra skrivet Per. Gillar speciellt:
    förfasas över (strikt LCHF, över att folk mäter blodsocker och blodketoner), väger och energiberäknar mat och kopplar det till ätstörningar, så vet du att du hittat rätt. I synnerhet vet du att du hittat rätt om alla kommentarer under inlägget är översvällande positiva av typen: "Äntligen någon som säger sanningen", "Oh, gud vad bra skriviet" och det inte finns en enda ifrågasättande kommentar. (Då har du hittat till gruppen som aldrig riktigt varit LCHF men däremot) är en tvättäkta sekt där alla tycker likadant.
  48. Lindha Vikstrom
    Tack! Kunde inte skriva det bättre själv. Vem har rätt att bestämma vad LCHF är, jag har gått ner 70 kg med lchf och mår så bra och kan hålla vikten och äta mig mätt. Men har tagit ner lchf till min nivå för att lyckas och så tror jag alla måste göra vad som fungerar bäst för dig själv. Gå gärna in på min blogg och läs om hur jag gjorde för att gå ner 70kg på 18 månader. http://halvalindha.se/
  49. Jenny
    Det finns ju faktiskt numera bebisar som föds som behöver LCHF/Paleo av något slag. Eftersom vi förstört deras föräldrar med denna raffinerade kost och således föds det nu (iallafall i USA) bebisar som snabbt blir groteskt överviktiga. :/
1 2 3

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg