TIME: Ät smör. Forskare kallade fett för fienden. Varför de hade fel.

TIME

Visst är det vackert, omslaget till senaste numret av TIME? Det står ÄT SMÖR med stora bokstäver och rubriken fortsätter: Forskare kallade fett för fienden. Varför de hade fel.

TIME: The truth about fat

TIME: Ending the war on fat  (hela texten)

Paradigmskiftet fortsätter och den mossiga fettskräcken är på väg ut allt snabbare.

Nu skulle man bara önska att vissa övervintrade svenska fettfobiker prenumererade på tidningen. Tyvärr är det nog för mycket att hoppas på, så jag mejlade just omslaget till några av dem.

Vissa lär ändå breda lightmargarin på mackan så länge de lever, av ingrodd vana. Men de flesta lär snart inse att det inte bara smakar dåligt utan är helt onödigt.

Tipsa gärna dina vänner!

Mer

”Att varna för mättat fett är inte vetenskapligt”

”Den tvivelaktiga forskningen bakom korståget mot fett”

Mättat fett ofarligt enligt ytterligare en ny stor genomgång av all vetenskap!

Det verkliga sambandet mellan smör och hjärtsjukdom i Sverige

 

51 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Majoren
    Oj! Nu måste livsmedelsverket ta ett djupt andetag och köra ned huvudet i sanden några dagar.
    Igen.
    Läs vidare →
  2. Gunilla
    Slutade redan i början av 70-talet, att äta margarin, Lätta, Flora osv eftersom vi hade en god vän, som var kemiingenjör på margarinfabrik. Hon såg vad de innehöll!!!!
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Karin
    "Vissa lär ändå breda lightmargarin på mackan så länge de lever, av ingrodd vana. Men de flesta lär snart inse att det inte bara smakar dåligt utan är helt onödigt."

    Vadå, om man äter mackan (bröd) så bör man ju bre lightmargarin i och med att man äter en kolhydratrik kost? smör plus kolhydratrik kost är ju fortfarande lika med fetma! :/

    Svar: #10
  2. guzzen
    Härligt att det verkar hända någonting!!!!! Det tog lång tid innan människan insåg att jorden var rund också!!!!
  3. may
    Så vackert, så underbart! Det här väger verkligen upp förkylning mitt i sommarvärmen (1:a snuvan på 1,5 år) och stress på jobbet. Inte för att jag känner så där jättestor stress. Sen jag ställde om till LCHF är jag för det mesta lugn som en filbunke. Nu är jag bara väldigt glad. 🙂
  4. Tomtefar
    "Vissa lär ändå breda lightmargarin på mackan så länge de lever"

    > Vilken tur att de därmed inte lever så länge till 😉

    Nåja, nu är jag ingen cyniker som önskar dem ohälsa och tidig död, så ta mitt påpekande på rätt sarkastiska sätt. Det är mest synd om dem.

  5. Plopp!

    Där tror jag jätteproppen Orvar lossnade 😀

  6. LasseL
    30 år mellan denna vackra bild och denna inte lika vackra, http://content.time.com/time/covers/0,16641,19840326,00.html

    Det går framåt.

  7. Majoren
    Oj! Nu måste livsmedelsverket ta ett djupt andetag och köra ned huvudet i sanden några dagar.
    Igen.
  8. CC
    Karin: Även om man äter brödet så är det fortfarande hälsosammare med smör = naturligt mättat fett, än margarin = kemisk omega 6-sörja som ökar inflammation i kroppen!
  9. CC
    Underbart att se denna framsida! Fin symbol för paradigmskiftet med tanke på Ancel Keys framsida med den ledsna bacon-munnen på samma tidning som tyvärr blev startskottet för fettskräcken!!! Känns bra i magen nu! Vi är på rätt väg!
  10. Hasse
    Smöret mättar bättre så det kanske kan bli färre mackor...
  11. Anders A
    Strålande 🙂
  12. Gunilla
    Slutade redan i början av 70-talet, att äta margarin, Lätta, Flora osv eftersom vi hade en god vän, som var kemiingenjör på margarinfabrik. Hon såg vad de innehöll!!!!
  13. Bengt Nilsson
    Underbart, vilken reklam Kunde jag förändras kan säkert alla andra förändras.
  14. Pernilla
    JAAA ÄNTLIGEN!!! Kan vara årets bästa nyhet!
  15. Sara
    Yes, yes, yes!! Spännande!
  16. Beholder
    Jaha men om man faktiskt tycker om margarin. Vilka är då ni att berätta för dom att dom äter dåligt? Är ni inte bättre än slv som ni alltid gnäller på?
    Svar: #17
  17. Majoren
    Ja just det Beholder, det finns ju dom som tycker det är gott att röka också, och av samma anledning som dom bör få information om att det är hälsovådligt att röka bör margarinätare bli informerade, och i Danmark har man redan börjat med sådan information för de känsligaste grupperna; barn och gravida kvinnor: http://www.kostdoktorn.se/becel-botfalls-behover-varningstext
    Svar: #18
  18. Alexander S
    Vad anser du om länkarna jag ger i inlägg #20 här-> http://www.kostdoktorn.se/att-varna-mattat-fett-ar-inte-vetenskapligt...

    Andreas Eenfeldt får gärna också kommentera.

    Och för att slippa allmän häckling bör jag väl tillägga att jag själv äter bregott och egentligen personligen inte kunde bry mig mindre om denna "fett på smörgås"-debatten.

    Svar: #38
  19. Matglad
    Men det där visste vi ju redan. Till skillnad från den enda riktigt intressanta nyheten på Times hemsida på sistone (att vara lchf-ätande mat- och kemi-nörd hjälper):

    This Is Why Bacon Smells so Good
    http://time.com/119186/explaining-bacon-smell/

    😉

  20. Leopold Roos
    Äntligen!
  21. aviator1945
    Det var ju tidskriften TIME som lanserade Ancel Keys (till och med på omslaget) och till mycket stor del torgförde fettskräcken bland gemene man i Amerika. Inte mer än rätt att man nu korrigerar sitt enorma misstag!
  22. Klas Nordmark
    CC: varför envisas folk att slänga sig med referenser till kemi i sådana här sammanhang? Allt är kemiskt. Två molekyler av samma ämne skiljer sig inte i något avseende beroende på om de syntetiserats i ett labb eller inte, och det finns inget inneboende, självklart bättre med ämnen som ej brukar syntetiseras av människor (eller menar du att flugsvamp och gråstenar är lämplig kost för människor? De är ju naturliiiiiigaaaa, suck). I övrigt har jag inga kommentarer, men herregud kritiken av rådande kosthållning måste verkligen släppa sin anti-intellektualism och allmänna hippietendenser. "Kemiskt" och "naturligt" är meningslösa ord. Det senare kan kanske ha visst värde i att åtskilja vad som är resultat av mänsklig påverkan och vad som inte är det (men enligt en sådan definition är smör givetvis inte naturligt heller), men det säger definitivt inget om huruvida något är hälsosamt att konsumera.
    Svar: #26, #47
  23. Emilie
    Tråkigt nog så verkar det inte som att någon i min närhet verkar förstå detta. Senast idag när jag hade med korv, bacon och stekt ägg till lunchen, fick jag höra att det är bra att jag är så ung annars hade jag fått hjärtinfarkt av det där. En tyckte jag var konstig som inte hade något till typ potatis eller nåt. De är verkligen extremt rädda för fett! Det räknas kalorier hit och dit och det är inte riktig mat de räknar kalorierna på utan hur mycket det är i nutriletten, mcdonken burgaren eller i lättmargarinet. Vissa har jag aldrig sett äta något annat än bröd, mcdonk och nutrilett med kanske ett knäckebröd eller en frukt till. Jag börjar ibland tro att jag är den enda som förstår hur sjuka de är som håller på sådär.
    Svar: #30
  24. ST1968
    Nu skulle jag försöka editera kommentaren ovan och nu går det inte för att den räknas som spam? Vad händer? Varför kan man inte posta en kommentar? Och nu är kommentaren ovan borta.... Försökte posta en kommentar med en YouTube-länk... är det inte tillåtet längre?

    Moderator: ST1968, inlägg med många länkar hamnar oftare i spamfiltret, och då tar det ibland flera timmar innan mågon av oss moderatorer ser detta. Fredrik Söderlund/Moderator

    Svar: #31
  25. 1 kommentar borttagen
  26. Leo
    Jag håller med dig i mångt och mycket, dock är det viktigt att lyfta fram riskerna med att ändra de kemiska strukturerna i råvaror genom exempelvis kraftig upphettning, pastörisering, tillsatser och/eller borttagandet av vissa ämnen - då detta gör att kroppen inte längre kan metabolisera dessa på rätt sätt, vilket bland annat kan resultera i kraftigare stigning av blodsocker och insulin eller leda till att enzymer rånar kroppen på näringsämnen (som magnesium för att metabolisera socker). I detta sammanhang kan man tala om att naturligt är bäst. Så, ja, vi måste vara noga med hur vi använder ord och i vilket sammanhang.
  27. Heléne
    Rent bortsett från att det är ett bra och viktigt budskap så måste jag säga att det är en oerhört snyggt tagen bild!
  28. hejafbk
    Hoppas detta gynnar våra svenska mjölkbönder så att alla kan köpa SVENSKT smör.
    🙂
    Svar: #29
  29. Anne
    Gärna SVENSKT EKOLOGISKT smör så får vi glada kor och ett bättre klimat! 🙂
  30. Q
    Jag brukar också ofta känna så att jag är den ende som förstår hur dumma alla andra är.
  31. ST1968
    Hej Moderator/Fredrik! 🙂 Tack för info och för hjälpen! Såg att mitt ursprungliga inlägg nu ligger i den andra bloggposten, den med bilden på båda TIME-omslagen. 🙂
  32. V
    Emelie och Q.

    Jag känner likadant! Det är fortfarande så många som inte vet vad lchf är, mer än en "diet". För många är fortfarande rädda för smör. Nyheter på aftonbladet och liknande gör varken till eller från. Ena dagen är x livsfarligt andra dagen är x hälsosamt. "Jag äter lite av allt, dvs garderar mig för om något är farligt samt får i mig av allt som kan vara nyttigt" "Lite av allt" Lite spagetti, lite frukt, lite godis, lite margarin, lite smör, lite råttgift. (Som i frsmtidens aftonbladet, kommer se nyttigt ut i ett eller 2 nr)

    När nyheten nu trycks i TIME, istället för aftonbladet. Det är ju verkligen ett steg i rätt riktining. Men hur många läser Time?? Känns som att det fortfarande kommer ta hundra år till.

  33. Jane Blomgren
    Behöver hjälp när jag väger för lite pga lågkolhydratskost, fick omställningsbesvär med huvudvärk och hjärtklappning i ca 1 månad.
    Har IBS, laktoskänslig men så äntligen mår min mage bra men har blivit för smal. 165 cm vikt 45,3 kg....
    Kan inte köpa X-tra small för då blir byxorna för korta, mina tights i Small är för stora sitter inte längs benen utan hänger lite överallt. Min sambo däremot mår jättebra av denna kost och försöker baka med mandelmjöl, läst 5 böcker om LCHF bl.a. så han har övertalat mig i 2 år.
    Tar tid för mig med en traumatisk hjärnskada att förstå saker.
    Men jag behöver rätt mat att gå upp i vikt, tyvärr kan jag inte träna muskler för min muskelsvaga sida efter en traumatisk hjärnskada, men går på badgumpa 1 g/v, yoga och självträning hemma varje dag.

    Hoppas du läser detta och kan ge mig lite tips, är ingen (frukostmänniska) det är väl där felet börjar...men lyckas få i mig en smoothie efter soja latten med Finn crisp med philadelfia ost, sen lunch direkt efter det
    Mvh Jane Blomgren
    070-2216081

    Svar: #34, #35, #39
  34. may
    Öka på proteinerna till 1 gram eller kanske 1,5 eller ännu mer per kilo önskad vikt, särskilt efter träning. Pröva dig fram. Ta bort gluten! Ät rotfrukter, om din mage klarar det, och bär, kanske t om lite frukt. Stressa inte. Det finns de som går ned i vikt av stress. Detta är iaf mitt råd.
  35. Anne
    Har du testat proteinshake? Det hjälpte mig att gå upp i vikt.
  36. RS
  37. Naturligt
    Det finns inget naturligt med att dricka/äta från en ko.

    Varför skall vi få i oss kons mjölk som innehåller tillväxthormoner m.m för att få en kalv att växa från 20-200kg på några månader?

    Jag kan inte bevisa att överkonsumtion av detta genererar cancer eller andra livshotande sjukdommar men tanker bara logiskt. Det är inte naturligt att dricka från en ko, pastöriserat eller ej.

  38. Majoren
    Alexander S, jag har inte kompetensen att på ett kärnfullt sätt uttala mig om de fyra studier du länkar till, men den övergripande kritiken mot "kolesterolsänkande" margariner (förutom den stora mängd kemikalier som används vid tillverkningen) är att de växtsteroler som ingår visserligen sänker kolesterolhalten men till priset av betydligt sämre (och kanske skadlig) kvalitet på kolesterolpartiklarna. De cellmembran som kroppen bygger upp av kolesterol från växtriket blir därmed instabila.
    Svar: #41
  39. Anne
    Har du provat proteinshakes? Det hjälpte mig att gå upp i vikt.
  40. Q
    Varför skulle fettfobiker ändra sig bara därför att nån skickar omslaget från en amerikansk veckotidning ?
  41. Alexander S
    sämre (och kanske skadlig) kvalitet på kolesterolpartiklarna. De cellmembran som kroppen bygger upp av kolesterol från växtriket blir därmed instabila.

    På vilket sätt? Ska detta ha något med apolipo-kvot att göra?

    Svar: #42
  42. Majoren
    Alexander S, Nej, den s.k. apo-kvoten är inte inblandad här. Jag hittar inte igen den artikel jag läste om detta, men jag vet att t.ex. Uffe Ranskov avhandlar växtsteroler och dess påverkan på oss på ett djupare plan i flera av sina böcker. Du kan också hitta en bra förklaring här: http://www.annahallen.se/uffe-ravnskov-har-anmalt-unilever
  43. Frida
    Någon som har läst texten som skulle kunna tänka sig att sammanfatta den? Typ vad de har kommit fram till? Har ingen lust att bli medlem på deras hemsida. Jag vet att detta är ett väldigt komplex ämne, men gör bara sammanfattningen så enkel som möjligt. Du behöver inte gå in på allt för petiga detaljer. 🙂 Tack på förhand!
  44. Jane Bllomgren
    Nej har inte provat proteindrinkar annat än näringsdrycker från min dietist. Vet inte hur man gör proteindrinkar hittar inga bra recept, har inte råd att köpa när mitt konto med alla sparpengar blivit kapat
  45. V
    Naturligt #37

    Det är inte naturligt att dricka från en ko säger du? Om man jämför med vadå? Drickar man inte mjölk så dricker man ju nåt annat. Coca cola ska det vara mer naturligt? Sedan är det ju inte själva mjölken folk är rädd, det är ju fettet i den. Finns ju bra många fler som dricker lättmjölk än vatten verkar det som.

  46. Jane Blomgren
    Vatten är väl det naturligaste som finns, cola räknar jag inte som dryck ens som lite, mjölk vill jag inte dricka här blir bubbelvatten, vin eller mörk öl. Min bror dricker minimjölk jämt men är också rätt kraftig och vägrar lchf om ens lite.
  47. Daniel Högberg
    Klas, har du hört talas om E330 - helt "naturlig citronsyra"? Promlemet är att det kemiskt sett är exakt likadant som citronsyra från citron. Tyvärr är det inte så enkelt, E330 framställs av svartmögel (vilket för övrigt är väldigt skadligt för människor) och någonstans på vägen så finns det gift kvar i den konstgjorda varianten av citronsyra. Har läst flera "anekdoter" där människor uteslutit E330 ur sin kost och blivit av med både pollenallergier och eksem. Det konstiga är att de kan äta citron tills de spyr utan några symptom. Så nej, kroppen är intelligentare än så, två kemiskt lika saker behöver inte uppfattas lika av kroppen.
  48. Josef Boberg
    Att öka intaget av animaliskt fett - utan att samtidigt minska på kolhydraterna - är väl ej att rekommendera ?

    Kroppen är ju predestinerad för att i första hand ta sin energi från fettet - och äter man då fortsatt lika mycket kolhydrater - så blir det ju t ex ökad tillväxt av blodåderförfettningar/förkalkningar + än mera av övervikt - som jag ser det.

  49. Ulf Bergner
    Tyvärr så varnar man fortfarande för att äta smör o mättat fett inom utbildningssidan till ex undersköterska.
    Jag arbetar själv som Vårdlärare. Tänk vad mkt lidande vi orsakat med att ge fel kostråd och tänk vad
    läkemedelsindustrin har tjänat på detta!!
  50. Vitaminfreak
    Filmen "The truth about fat" av Michael lester som man hittar i länken till Time magasine är verkligen jättebra! Bilden från Time magasine 1984 och 2014 är verkligen historisk. Något riktigt stort är på gång. Det är fantastiskt. Hoppas verkligen att denna nyhet når ut till de breda massorna.
  51. Peter
    Studien Times lutar sig mot har analyserats och sammanställts på https://www.drmcdougall.com/misc/2014nl/may/chowdhuryp3.pdf
    Han som analyserade studien var inte speciellt imponerad...
  52. LMA
    @Fredrik Söderlund/Moderator.
    Off topic MEN en komplimang ! Synnerligen trevligt att se en
    person ange både för och efternamn !
    Tack för det, i mina ögon blir Dina åtgärder genast seriösare.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av