Nyheter

Till den fettsnåla kostens försvar – Denise Minger vs dr Fung

the_magical_graph

Den ”magiska” teorin, à la Minger

Är fettsnål kost en bra idé? Har du några timmar över? Ta då en titt på det nya och mycket långa blogginlägget av den alltid lika underhållande, kontroverssökande och briljanta Denise Minger:

In Defense of Low Fat: A Call for Some Evolution of Thought (Part 1)

Inlägget är en längre och mer utvecklad version av hennes föreläsning på AHS 2014  Lessons from the Vegans (värd att se och tar dig bara 30 minuter).

Tanken är att även om lågkolhydratkost verkar fungera utmärkt för metabola problem – som fetma och typ 2-diabetes – kan även mycket fettsnål växtbaserad kost också fungera fint ibland. Varför det? Med Mingers ord är det på grund av ”magisk” extremt fettsnål kost, som antagligen är en annan typ av magi än lågkolhydrat-magi.

Intressant, men inte nödvändigtvis sant.

Dr Fungs svar

Här är dr Fung med ett mycket kortare men intressant inlägg om kontroversen:

Dr. Fung: Thoughts on the Kempner Rice Diet [and the Minger post]

Enligt dr Fung kan extremt fettsnål kost (som risdieten med <10% fett) ibland fungera bra på grund av att man egentligen äter samma mängd kolhydrater men undviker allt annat (nästan inget protein eller fett). Det beror på att all belöning från att äta försvinner, på grund av den extremt monotona kosten – folk äter bara när de verkligen är hungriga. Resten av tiden är de i praktiken fastande.

Mina kommentarer och kritik

Medan jag brukar hålla med dr Fung om det mesta – och hans kommentarer här är logiska – finns det även intressanta poänger i Mingers långa inlägg. Till exempel att ”makronutrient-träsket” för västerländsk skräpmat – mycket kolhydrater, mycket fett – tenderar att vara sånt vi får stor ”matbelöning” av (tänk choklad, glass eller bakverk), och leder till överätande. Det är klart att med växtbaserad riktig mat undviker man detta problem.

Jag har också lite kritik av Mingers inlägg. Till exempel lägger hon ner mycket tid på att attackera idén att Ancel Keys startade den fettsnåla rörelsen. Det känns väldigt vilseledande. Även om det är sant att han inte uppfann det fettsnåla, som Minger säger, var han ändå den dominanta figuren för ta den fettsnåla kosten – tidigare en teori som inte många brydde sig om – till att bli ett officiellt accepterat dogma.

Det är som med dr Robert Atkins och lågkolhydratkost. Dr Atkins tog ett koncept som redan hade diskuterats och provats i över hundra år – och gjorde det känt bland alla. Det är därför som ordet Atkins flera decennier senare fortfarande är synonymt med lågkolhydratkost. Även om dr Atkins inte uppfann lågkolhydratkost – inte ens i närheten – hade han ändå en viktig roll att spela. Ingen skulle på allvar säga något annat.

Sammanfattningsvis tycker jag att Mingers post är intressant – och som alltid – underhållande på hennes unika sätt. Men jag kan inte hjälpa att jag känner att hon ibland söker det kontroversiella mer än upplysning. Och det finns ingen magi i det.

Tidigare

Lågkolhydratkostens historia

Den sanna historien om mannen bakom Atkins-dieten

Asiater som äter mer rött kött är friskare!

 

33 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Walter Levy
    Bra där kostdoktorn! Det är alltså inte kolhydrater som orsakar ohälsa, det är dåliga livsmedel. Ett utmärkt sätt att undvika dåliga livsmedel är att äta LCHF, ett annat är att äta lågfett/vegetariskt. Om man är riktigt vågad kan man ge sig ut i "swampland" och blanda makronutrienter fritt och ändå äta nyttiga livsmedel. Det fungerar också utmärkt!
    Läs vidare →
  2. BJA
    Trevligt med lite annan vinkling på bloggen. I mina ögon ökar trovärdigheten när man tar in fler infallsvinklar. "Vindflöjelvarning" var ett spännande begrepp.....
    Men har man följt bloggen några år ser man ju tydligt en viss ökad självkritik från doc.
    Nyttigt för den militanta LCHF -maffian, dit jag själv hör.
    Svar: #12
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. CLaes
    Intressant och bra att du kommenterar! Antagligen är det precis som när det gäller t ex träning, man måste variera träningen för att uppnå förbättringar. Jag blir inte förvånad om man snart kommer fram till att det är så att man behöver byta metod ibland. Kroppen verkar må bra av att få nya "utmaningar" att anpassa sig till. t ex fasta i olika former verkar också bra.
  2. Maria
    Hej kommenterar-kompisar.
    Jag tycker detta var jätteintressant. Innan vi fick barn var vi veganer för att äta mer hälsosamt och jag mådde verkligen jättebra. Jag gick ner 10 kg långsamt och enkelt och tyckte maten var jättegod. Mitt koncept var "vardags vegan" och det betydde att jag inte orkade intressera mig för frågan om jag fick alla näringsämnen utan löste det med söndagsstek, fredags-taco då och då och att äta det jag fick när det var bjudning. Frågan för mig har hela tiden varit hur jag skulle kunna kombinera lågkolhydratkost och vardagsveganism.
  3. Walter Levy
    Bra där kostdoktorn! Det är alltså inte kolhydrater som orsakar ohälsa, det är dåliga livsmedel. Ett utmärkt sätt att undvika dåliga livsmedel är att äta LCHF, ett annat är att äta lågfett/vegetariskt. Om man är riktigt vågad kan man ge sig ut i "swampland" och blanda makronutrienter fritt och ändå äta nyttiga livsmedel. Det fungerar också utmärkt!
  4. Shomeg
    #3
    Precis som Jacob Gudiol har sagt hela tiden alltså. Kanske vore det på sin plats med en rejäl ursäkt till honom. Guddi har fått utstått mycket skit från den här sidan. Sen tycker iaf jag att det är lite vindflöjelvarning på Kostdoktorn nu. Vad hände med det mycket viktiga fettet som flitigt propagerats i många år? Annika D känns lite mer "äkta".
    /S
    Svar: #5, #8
  5. MJ
    "Intressant, men inte nödvändigtvis sant."

    "Sammanfattningsvis tycker jag att Mingers post är intressant – och som alltid – underhållande på hennes unika sätt. Men jag kan inte hjälpa att jag känner att hon ibland söker det kontroversiella mer än upplysning. Och det finns ingen magi i det."

    Läs hela inlägget.

    Svar: #6
  6. ErikL
    Somliga läser ju bara rubrikerna har jag märkt. Om Shomeg och Levy läst hela inlägget skulle dom insett vad som menas här...
    Till Shomeg: " Guddi har fått utstått mycket skit från den här sidan."
    Och han kastar ju aldrig skit på denna sidan? Han verkar ju ha som livsuppgift att kasta skit på LCHF.
    Men visst, lågfett kan kanske funka bra för friska, men för metabolt sjuka?
    Svar: #7, #9
  7. Magnus P
    Han verkar ju ha som livsuppgift att kasta skit på LCHF.

    Som någon sa, somliga läser ju bara rubrikerna... Läs mer vad han säger så inser du säkert att det inte handlar om ett kall. Mer att han irriterar sig på osanningar och sektliknande beteende.

  8. Johan
    Stämmer inte riktigt väl. Gudiol säger väl att insulin inte leder till fetma, vilket däremot är hela dr Fungs tes.

    Nytt inlägg i dag, där dr Fung dock skriver att det inte bara kh, eller alla sorters kh, ger högre insulinnivåer:

    https://intensivedietarymanagement.com/thoughts-on-the-pritikin-diet/

    Svar: #22
  9. Walter Levy
    Hej Erik!

    Jag tror jag förstår vad Eenfeldt menar. Han förstår att LCHF inte är ett nödvändigt villkor för att förbättra sin hälsa. Det finns nämligen icke-LCHF-kost som också leder till dramatiska hälsoförbättringar, även för metabolt sjuka. (Har Du verkligen läst om Kempner i Mingers inlägg?)
    Jag tror verkligen att Eendfeldt har ärligt uppsåt i att vilja hjälpa människor och göra någonting åt folkhälsoproblemen på befolkningsnivå. Och då duger det inte att skylla alla hälsoproblem på kolhydrater. Det är helt enkelt inte vetenskapligt, precis som Gudiol påpekat i alla år. Jag tycker Eenfeldt förtjänar beröm för att kunna ändra sig. LCHF-kost fungerar utmärkt för många, men inte alla. Då är det väl jättebra att ha fler kostråd i verktygslådan? Eenfeldts långsamma omsvängning visar också varför förklaringsmodeller är viktiga för att ta vetenskapen framåt.

    Svar: #11
  10. BJA
    Trevligt med lite annan vinkling på bloggen. I mina ögon ökar trovärdigheten när man tar in fler infallsvinklar. "Vindflöjelvarning" var ett spännande begrepp.....
    Men har man följt bloggen några år ser man ju tydligt en viss ökad självkritik från doc.
    Nyttigt för den militanta LCHF -maffian, dit jag själv hör.
    Svar: #12
  11. ErikL
    Absolut! Har inte läst allt Denise skriver än, men om Kempner ja. Klart att det går, men Fung har ju en lite annan förklaring till varför.
    Genom att utesluta spannmål och socker kommer man långt! Men också så spöar ju lågkolhydratskost alla andra när det gäller hälsa och viktnedgång, vilket många här har egen erfarenhet av. Kanske inte för alla som du påpekar, så visst är det bra med förståelse för olika verktyg. Ju mer man grottar ner sig i kostens betydelse, ju mer lär man sig, bara man inte låser sig och försöker hålla ett öppet sinne, men det är inte alltid så lätt när en metod man själv använt med bra resultat funkat så bra! Studier har ju också en tendens att kunna tolkas på olika sätt för det är svårt att entydigt peka ut varför något funkar med absolut säkerhet, eller om det ens funkar. Statistik kan det bollas med!
  12. ErikL
    Man blir lätt "militant" (bättre ord än sektmedlem) när man upplevt kraftiga hälsoförbättringar! 🙂 Vilket jag gjort. Åt ej direkt det man kallar för skräpmat, men pasta i lass, vilket ledde till autoimmuna sjukdomar.
  13. 1 kommentar borttagen
  14. Lasse1
    Kan inte du bestämma dig för ett namn? alla vet ändå vem du är 🙂
  15. 2 kommentarer borttagna
  16. Walter Levy
    På vilket sätt har Gudiol fel menar Du? Han har väl aldrig påstått att han vet mekanismen för hur skräpmat gör folk sjuka, bara att skräpmat är den gemensamma nämnaren. Kanske har Ni båda rätt, d.v.s. skräpmat->dålig tarmflora->sjukdom.
  17. Alexander
    Vill bara ge beröm för bra inlägg. Där du med öppet sinne jämför lchf med annan diet! Kanske behöver kostdoktorn i framtiden inte snöa in på lchf, utan alla dieter som bevisas vara hälsosamma! KEEP IT UP!
  18. 1 kommentar borttagen
  19. Reefer
    Vi vet att svält ger viktminskning. Att skippa fett och proteiner och äta "växtbaserat" är att svälta och det är ingen normal människa som klarar av att upprätthålla en så monoton och mager kost längre än en kort period. Dessutom är det helt fel att fett triggar matsuget (belöning), det är liksom 101 i näringslära, fet fail på AE för den här artikeln. Om AE verkligen tycker såhär så kanske han bör överväga att bli vegan istället? Jag ger honom max tre veckor för det experimentet.
    Svar: #28
  20. Lasse1
    Vem jag är saknar betydelse

    Om det saknar betydelse varför då byta hela tiden?
    Det enda du gör är att misskreditera dig själv.
    När du beter dig som en galning, tas också din post för det och även de vettiga saker som du i bland får in 😉

  21. ErikL
    Intressant ja! "In other words, we need to evolve from a carbohydrate centric view of obesity (CIH) to an insulin-centric view of obesity (HOT)." Alltså, insulinhypotesen stämmer in fortfarande enligt Fung! Allt som sänker insulinet eller inte höjer nämnvärt funkar!
    "So, I do disagree on one semantic point with Denise. I don’t think there are two types of ‘magic’ here. There is only one type of ‘magic’ – lowering insulin results in benefits in a high insulin disease state."
  22. stenB
    På länken kan du se hur fett i kosten påverkade hjärt och kärlhälsan. Svensk studie över 12 år, 1700 män, publicerad 2009, om hur feta mjölkprodukter och lättmjölkprodukter tillsammans med intag av frukt&grönt påverkade dödstal och sjukhusintag under perioden. Mycket viktiga resultat som visar att utan fett var frukt&grönt till och med ökade sjukdom! Med högre fettintag - som innan lågfettet infördes - behöll frukt&grönt sin sedan gammalt erkända nyttighet. Varför går inte studien in på men det verkar oerhört intressant och verkligen något att återkomma till!
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2790097/
  23. 1 kommentar borttagen
  24. Lasse1
    Kan du inte läsa studier jag länkar till? Vem som säger en sak spelar ingen roll.

    Var någonstans länkar du, eller gör du det under annat namn 🙂

  25. Tor H
    Rainbow Dash har ingen magiske krefter, det er vennskapet som er magisk i hennes tilfelle 🙂
  26. Melker
    "Intressant, men inte nödvändigtvis sant."

    Klockrent Andreas 😉

  27. tomas
    "Vi vet att svält ger viktminskning. Att skippa fett och proteiner och äta "växtbaserat" är att svälta och det är ingen normal människa som klarar av att upprätthålla en så monoton och mager kost längre än en kort period" ...?

    Det är bara du som tror dig veta och andra lchf:are...
    Det är just ni i lchf som måste svälta. Periodisk fasta, 5-2 det är därför alla lchfare alltid säger lagom lagom är bäst...

    Ät istället hclf och ät så mycket du vill
    Om du tror på att frukt,bär potatis, ris, qinua, sötpotatis, bönor, lincer, och grönsaker gör dig fet eller att man svälter på en sådan livstil har du redan förlorat i livet...

    Så sluta upp att äta döda djur och sluta dricka kalvens mjölk det är till kalven inte till dig - men nu får inte kalvarna sin mjölk efter som många tror det är bra för oss att dricka.

    GO VEGAN - HCLF -WHOLE FOODS

  28. Peter
    Och vem är du att ta dig rätten att döda äpplen och morötter?
  29. jala
    GO VEGAN - HCLF -WHOLE FOODS

    Nej för fan, då tappar jag förståndet.

  30. Reefer
    Ignorera vegan-trollen som spammar ner artikeltrådarna här på kostdoktorn.se.

    Man får ha samma psykologi med dem som med små barn, till sist tröttnar de.

    Svar: #32
  31. Liselott
    Verkar som om att du inte har du inte läst på tillräckligt om vegankost. Kolla upp ordentligt innan du yttrar dig 🙂
    Svar: #33, #38
  32. jala
    Verkar som du har svårt för att läsa innantill. Han uttalar sig inte om VEGANKOST utan om VEGANER.
    Kanske är det för mycket gräs i tovan.
    Svar: #34
  33. Liselott
    Syftade på "Att skippa fett och proteiner och äta "växtbaserat" är att svälta".
    Kanske är det för lite gräs i din?
    Svar: #35
  34. jala
    Finns inget gräs i min tova, bara välväxt hår pga riktig mat.
    Kan inte se att du svarade på min fråga, men eftersom du troligtvis är av vegansläktet så förväntar jag mig inte bättre prestation än vad du hittills visat.
    Svar: #36
  35. Liselott
    Klart att jag inte svarade på din fråga då du inte ställde någon.
    Det spelar ingen roll, jag önskar bara att vissa kunde skaffa sig lite perspektiv på fler kosthållningar än LCHF innan hen lämnar dumma kommentarer. Så skulle det blir lite trevligare här inne 🙂
    Svar: #37
  36. jala
    Jag tycker det är lämpligt att du skaffar dig perspektiv på vad som är trevliga kommentarer.
    Ta du och läs vad du skrivit.
  37. Reefer
    Tack för in omtanke men det behövs inte. Jag är mer än tillräckligt påläst vad vegankost är för något.

    För övrigt behöver du korrigera din attityd, med ditt sätt att uttrycka dig är det inte många här som kommer att ta dig på allvar.
    Du bekräftar på det viset lite av de fördomar som finns om er veganer.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg