Snusket på Unilevers margarinfabrik avslöjat

Unilevers margarinfabrik

Här tillverkas svenskt Becel, Flora, Lätta och Milda-margarin (större)

Hur ser det ut på Unilevers margarinfabrik i Helsingborg som tillverkar det margarin som svenskar äter? Där margarinerna Becel, Flora, Lätta och Milda tillverkas? Smygtagna foton från en arbetare som tycker att fler förtjänar se hur deras margarin tillverkas publiceras idag i Aftonbladet.

Fabriken på bilden ovan producerar det margarin som är enda alternativet för svenska skolbarn om smör och Bregott förbjuds.

Aftonbladet: Så snuskig är fettfabriken

Vi får väl se om det dyker upp fler bilder från snuskfabriken. Jag misstänker att det kan göra det.

Fortsättning: Inne i margarinfabriken, del 2

Tidigare om margarin

 

67 kommentarer

Toppkommentarer

  1. LCHFmademedoit!
    Margarinätare är oxå människor, fast inte lika länge...
    Läs vidare →
  2. Majoren
    Och om någon tror att Aftonbladets artikel är överdriven så uppmanar jag denne att själv kontakta livsmedelsverket och begära en kopia på deras skrivelse med diarienummer 1:287/00.
    I denna skrivelse redogör Livsmedelsverket själva för den generella processen vid margarintillverkning, helt i överensstämmelse med Aftonbladets reportage.
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Gunnar Nilsson
    Alltså grädden förbehandlas först men det är en temperaturbehandling.
    Svar: #53
  2. Morgengry
    Martin.... nu blev jag lite kränkt där. Hur stort ska ett mejeri vara för att du kan kalla det stort? Räcker det med det danska mejeri som gör det mesta av all dansk smör, även till export? De syrar all grädde till smörtillverkning.

    "På Holstebro Mejeri er der ansat 140 medarbejdere. Vi producerer årligt omkring 100.000 tons smør og blandingsprodukter. Vores største mærker er Lurpak og Kærgården."

    Kanske är det inga störra mejerier i SVERIGE som syrar sitt smörgrädde....? men det är ju ert eget fel att ni inte vet hur man ska göra bra smör 😉
    Sen spelar det nog ingen roll för näringsinnehållet om det är syrat eller inte.

    Hmm kanske skulle gå tillbaka till margarinet och dets äcklighet?
    Det skulle vara intressant att se flera bilder och film från margarintillverkning. Verkar vara mycket hemligt med hela processen. Det i sig själv tyckar jag är ett varningssignal.

    Svar: #62
  3. Morgengry
    I smörfilmen från Ålands mejeri förmognar (syrar) dom grädden 1 dygn innan kärning. Men Åland är ju inte Sverige, så även om inte Sverige syrar, så kan det finnas andra länder(mejerier) som syrar.
    De flesta värmebehandler, finns nog bara små gårdsmejerier som kärner smör på opasteuriseret grädde.
  4. monica 1942
    På 50-60 talet köpte vi margarin i Norge, Melange-gjort av valfett.
  5. Zepp
    Det som ligger på golvet är det som säljs som.. Flora! 😉
  6. ks
    natriumkarbonat och kalciumhydroxid är väl ok i alla fall
  7. AnetteB
    Det är kärnmjölk som tappas ut, INTE skummjölk. När de förmognar grädden är det det samma som att syra den med nån typ av mjölksyrakultur, och kärnmjölken är därför sur. Skummjölk är vanlig mjölk med mycket liten fett%, det är vanligt att man torkar det så man får skummjölkspulver, det har längre hållbarhet än helmjölkspulver. Kärnmjölk är jättegott att dricka eller ha i koldskål som man har i Danmark.Men i Lätta skriver dom ju att det innehållar kärnmjölk, jag vet inte med skummjölk. Men det finns ju massor andra produkter med skummjölkspulver i.

    Aha 🙂 Tack för svar, då reddes detta ut iaf, för mej.. 😉

  8. Fredrik
    Hej
    Mu kan alla som vill att våra barn ska få riktig mat i skola / Förskola skriva på ett upprop till regeringen.
    skriv på och sprid..

    namninsamling klicka på länken nedan.

    http://namninsamling.se/index.php#.UI7nN28e6bs

  9. Bruno
    Tack för den länken, har lagt den på min facebook!
  10. Martin
    När jag gick i mejeriskolan i Danmark för några år sen så syrade INTE Holsterbro sin grädde. Inte så många andra heller för den delen.
  11. Annet
    Riktigt snuskigt! Skulle vara intressant att få se en bild från en smörfabrik bara för en jämförelse för alla som fortfarande köper margarin... Heja rena produkter 🙂
  12. Casper
    Några av os är kaseinintoleranta, dvs tål inte mjölkproteinet. Så vi kan inte äta smör, hur gott det än smakar.

    Dessvärre finns det kärnmjölk i de allra flesta bordsmargariner. Säkert ett billigt sätt att härma den äkta smörsmaken.

    Jag är alltid på jakt efter god mjölkfri margarin, men utvalet är ganska litet här i Danmark. I Sverige har jag nyligen köpt Carlshamns mjölkfria bordsmargarin, som i alla fall smakar helt i topp, påminner mycket om smörblandningsprodukter som Bregott/Kærgården.

    Den innehåller raps-, kokos-, palm- och camelinaolja. (Camelina på svenska: oljedådra). Detta ar ju i alla fall en väldigt fin fettsammansättning med många mättade och enkelomättade fettsyror. Många producenter deklarerer inte alls oljorna utan skriver bara "vegetabilska oljor" vilket antagligen betyder det är av billigaste slag, men kunde i och för sig även vara raps som är sunt.

    Carlshamns innehåller ett par emulgatorer: E471 (mono- och diglycerider från fettsyror), och E472c (citronsyreester av mono- och diglycerider från fettsyror). Det låter relativt naturligt, men jag vet inte hur dessa inverkar på hälsan. Lecithin hade kanske varit bättre om det kan funka som emulgator. Dessutom hade man ju kunnat önska sig en kravmärkt och garanterad GMO-fri produkt. 70 % fett är lite för lågt - vem vil äta vatten? Men i det stora och hela ingen dålig produkt.

    Jag har frågat var den framställs, de har inte svarat än, men det är antagligen hos Bunge i Finland.

    Om min kaseinintolerans skulle bli mindre, skulle jag försöka med ghee men även ghee innehåller spår av mjölkprotein.

    Kom ihåg att även smör växlar mycket i kvalitet. Kossan är vad den äter! Köp smör och kött från betande djur, t ex från Nya Zeeland, detta är gott och billigt. Icke-ekologiska produkter från betande/vilda djur är oftast bättre än ekologiska produkter från stalldjur. Tänk på människor som bara lever inomhus och äter färdigmat ... ekomat skulle inte hjälpa dem mycket.

    P.S. Det är mig en gåta varför normalt folk väljer så dålig mat. Folk utan matallergier, det stora flertalet, har ju alla möjligheter. Ändå tänker de flesta bara på : 1. smak, 2. pris, 3. enkelhet - man väljer färdigmat.

    Om jag tålde smör och mjölk skulle jag absolut köpa varor av högsta kvalitet. Så dyrt är det ju inte egentligen. Jag har i flera år klarat mig med väldigt få pengar pga. kronisk sjukdom som det offentliga inte vill hjälpa med - varken stöd att leva för eller hälsodiagnostik och behandling. Men maten har jag prioriterat i topp, och det löner sig. Om jag slarvar med maten i perioder, mår jag direkt mycket sämre. Jag tänker ofta att de "friska" borde skämmas för sin likgiltighet med egen hälsa!

  13. Casper
    P.S. Vad gäller smör så finns det två sorters smörberedning: med eller utan syrning. Dessa heter i Tyskland: Sauerrahmbutter och Süßrahmbutter. (Rahm = grädde). Det står även på paketet.

    I Tyskland och Frankrike kan man köpa alla möjliga utsökta sorters smör.

    Här i Skandinavien bryr man sig inte om såna detaljer - men folk är väldigt måna om njutningsprodukter som vin!

  14. Gustav
    Ja så varför väljer du margarin ?
  15. Casper
    Gustav: Jag börjar ju med att skriva att jag inte tål smör och mjölkprodukter.
1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av