Nyheter

The Food Revolution – föreläsningen på nätet

Efter en hel del jobb ligger den nu ute – min föreläsning från Los Angeles förra månaden. Dessa 44 minuter (+ frågestund) sammanfattar vad som är på gång att hända. Hur vi inser misstaget bakom fetmaepidemin och hur vi kan hjälpa fler att äta sig till en bättre vikt och hälsa, utan hunger.

Om du gillar föreläsningen så sprid den gärna till fler som kan vara intresserade runt i världen. Dela den på Facebook, bädda in den på din blogg (som ovan), mejla den till vänner. Sätt gärna betyg på den på YouTube.

Alla kommentarer mottages tacksamt.

PS: Norrmannen Ronnie Mathisen som är med i föreläsningen bloggar här. Man kan också se Monique Forslund (LifeZone.se) på första raden i publiken.

 

1 2 3

127 Kommentarer

  1. Göran S
    #97: bra agerat! Om man nu vill äta kött så är detta rätt sätt att gå. Älgen äter inte kraftfoder vilket gör att köttet du äter dels inte har de kemikalier som finns i annat kött, mkt mindre klimatpåverkan samt också bättre nivåer av det kritiska omega 6/ omega 3 förhållandet ca 1:1 och inte som vnaligt nötkött ca 20:1--> ger inflammationer i kroppen--> sjukdomar.
    #98: Korrekt: Soja är i sig ett hälsosamt livsmedel som vi skall äta. Problemet är att 90-95% av all sojaproduktion i världen går till foder! Detta skall vi undvika genom att påverka ex Lantmännen som köper in stora mängder till sitt foder för det kött vi skall äta som ex köps på ICA. För eget bruk är det ekologiska sojaprodukter som skall gälla. Jag skulle rekommendera eko soja från ex Carlshamns. Jag är en ingen miljöaktivist även fast jag tycks kanske låta som en sådan MEN jag känner att debatten verkligen skall upp på bordet.

    Det kan vara en bra reflektion när man köper sitt kött nästa gång.

    MVH Göran

  2. Göran S
    Lite fakta från "Matens Pris":

    Det bekämpningsmedel som används i Brasilien till sojaproduktion Paraquat, vilket är förbjudet i Sverige- är klassat som det värsta bekämpningsmedlet i världen ur hälsosynpunkt! Det används för att få bort bladen på sojaplantorna för att sedan kunna skörda lättare och mer kostnadseffektivt. Denna soja köper ex Lantmännen i Sverige till sitt kraftfoder för att böndernas kor skall växa snabbare till ett lägre pris.

    Brasiliens jordbruksminister tror inte på ett förbud mot de bekämpningsmedel som används och som krävs av hälsomyndigheterna utan säger att då skulle det skada hela Brasiliens sojaproduktion och landets exportinkomster!!!

    Han har heller inte sett några krav på att minska användningen av bekämpningsmedel från de stora företagen som köper sojan vilket troligtvis ökar priserna!

    MVH Göran

  3. Janne
    #101
    ..."Soja är i sig ett hälsosamt livsmedel som vi skall äta."
    Är det östrogenet du tänker på då? 🙂
  4. Göran S
    #103: det jag tänker på är de fytoestrogener bl.a genistein som är ktiva för att minska risken för bröstcancertillväxt genom att de blockerar de processer som stimulerar tillväxten.
  5. Jamenvisst
    #49 Göran S

    "Unrefined starch" är basföda blanda de populationer som har bra hälsa. Potatis, ris etc är hälsosam föda. Jag kan heller inte förstå att en grupp med människor kan skylla alla världens hälsoproblem på dessa "oraffinerade stärkelse produkter". Anledningen till fetma är överätning av energi rik mat som inte är av naturlig sort. Sen om denna onaturligt energi rika maten består av x% kolhydrat eller x% fett spelar ingen större roll.

    Skall man lyckas med en mat revolution bör man främja bra naturlig mat som genom människans evolution har främjat oss. Då får man nog läsa vår historia och inte hoppa ner till grott tiden och tro att dom endast käkade fett och inga kolhydrater. Eller att påstå att medelhavskost är LCHF.
    Detta är en förvrängning av fakta som LCHF beskyller livsmedelsverket och diverse andra organisationer (ex brödinstitutet) för att göra.

    #73
    Det är bara att gratulera till att du vägrar mat med skit i. Jag gör samma men lite åt andra hållet. Massvis av oraffinerade stärkelse produkter som potatis, ris, olika sädesslag, grönsaker och frukter. Det slinker ner lite kött men då endast från gräs ätande eller vilt.

    #94
    "Proteinet i djurens mat kommer från sojabönor som odlas i Brasilien och tusentals människor skadas av de livsfarliga bekämpningsmedel som används vid odlingarna. Lantmännen, som är Sveriges största sojaimportör, ställer inga krav på att bekämpningsmedlen ska stoppas, trots att de har varit förbjudna i Sverige i många år."

    Samma gäller mycket som vi importerar, ex kläder. Regelverket är snedvridet.

    #102

    Dom har ett dilemma. Industrin har haft en effektivisering på alla plan. Den har stagnerat nu. Vi kommer inte mycket längre nu med odling tekniker, transporter, processer.
    Gen forskningen skall nu ta över och har redan på många sätt redan tagit över. Det intressanta är var vi konsumenter drar gränsen. Hittills har vi blundat för det mesta.

  6. Göran S
    #105: Helt riktigt och jag håller med om att den industraliserade matproduktionen snart tar stopp på det sätt som det håller på. Det är bara att inse att ingen kommer att tjäna på detta i längden trots att många hundralappar stannar kvar i konsumentens plånböcker och Lantmännen köper billig soja och tjänar miljonsedlar på detta. Effekten blir givetvis urholkad hälsa hos konsumenten, utarmade jordar samt ingen djungel kvar. Vi kan hålla på ett tag men snart är det stopp och vi inser nog alla det men vi kanske väntar på att ngn tar beslut om ngt....
  7. Göran S
    #105: Jag kan hålla helt med om att retoriken att säga att man på grottiden åt endast fett och inga kolhydrater givetvis inte kan vara korrekt eftersom det helt enkelt inte är realistiskt. Jag kan med LCHF stämma in i att vi skall äta bra livsmedel utan tillsatser men inte på det sätt som man propagerar för och inte fokus på animiska råvaror. Om man vill använda en strategi för att gå ner i vikt eller minska/ läka ut sina sjukdomar gör man det med den diet som Andreas Eenfeldt också visar 4 min in i sin presentation dvs i populationer med en växtbaserad diet som sänker vikten automatiskt, man blir mätt men man blir också pigg med mycket energi och mår bra!
  8. Janne
    #107
    ..." retoriken att säga att man på grottiden åt endast fett och inga kolhydrater givetvis inte kan vara korrekt eftersom det helt enkelt inte är realistiskt."

    Men sojabönor och andra baljväxter är realistisk stenålderskost?

  9. Professor Göran
    Det verkar bara finnas en sak som "kostetablissemanget" verkar vara helt överens om idag och det är att kolhydrater är nyttiga och att LCHF just därför är livsfarligt och att folk bara inte fattar att de blir feta och sjuka av just fettet.

    Problemet för livsmedelsverket är förstås alla vi LCHF-människor som vräker på med fett (helst mättat), skippar kolhydraterna och sedan har mage att både bli smala och friska om vi nu inte börjar fuska med kolhydraterna igen.

    Idag var till exempel mina "tassar" farligt nära brödkorgen vid lunchen men jag "klarade mig" trots att jag älskar just bröd. Jag blir vid sådana tillfällen stärkt i min "tro" på LCHF när jag ser mig runt och konstaterar att de med de största midjemåtten också är de som inte kan hålla "tassar" borta från brödkorgen eller från kakfaten vid fikat. Smöret hoppar de garanterat över - de vill ju inte bli fetare och dom vet också hur många kalorier fettet innehåller.

  10. YAT
  11. Zepp
  12. Göran S
    Just det skippa brödet och gå över till komplexa kolhydrater så blir vi av med viktproblemen samt olika former av kostrelaterade ssjukdomar. Detta enligt vad Andreas Eenfeldt också visar i sin presentation vilket är mycket bra. Mvh Göran
  13. Sara
    Bra amerikaniserad föreläsning.
    Att det var 23% i Sverige som åt low-carb visste jag inte, Kul!
    Kommentarer till frågorna du fick:
    1a frågan: Tyvärr innehåller ju fiberrik mat ofta mycket stärkelse också
    3e frågan: Ja, jag oroar mig ofta för hur det ska gå när jag bor på äldreboende i framtiden..men det är ganska lång tid kvar för mig
  14. Sara
    När jag läste biokemi i början på 90-talet fick jag lära mig att man fick ketoacidos om man inte åt kolhydrater men om man åt kolhydrater gick insulinet upp och man blev fet..en helt omöjlig ekvation att gå ner i vikt.
    Tack vare en Atkins-bok fick jag till slut veta att man inte alls fick ketoacidos av att äta kolhydrater. Alla bitar föll på plats och sedan dess (2008) är de enda kolhydrater jag intar jästa 🙂
  15. Göran S
    #109: Håller med om att vi skall utesluta brödet och andra snabba kolhydrater som tillsammans alla tillsatser men tillsammans med animaliska kostkällor gör att vi hamnar där vi är idag med alla våra sjukdomar (se Livsmedelsverkets rek tallriksmodell) Jag återkommer igen till den presentation som Andreas gör och visar de populationer som utesluter i princip animaliska kostkällor, inga snabba kolhydrater, som lever och mår bra av det de äter såsom i det mesta är växtbaserade födokällor= komplexa kolhydrater+viktiga mineraler och vitaminer från naturliga kostkällor. LCHF är ett steg på vägen att gå ner i vikt och se förbättringar på olika värden. Dock är inte animaliska källor lösningen för ett långt friskt liv vg se mina tidigare ref till olika studier kring detta. Så för att dels må bra på kort MEN fr.a. på lång sikt, gå ner i vikt (=normalisera sin vikt) samt inte dra på sig olika folksjukdomar så skulle jag definitivt rekommendera det här landet (=Livsmedelsverket) att dra upp riktlinjer i linje med dessa framgångsrika populationer och förorda en växtbaserad kost som också är bra mycket godare (!) än det vi idag äter i ex Sverige. Då får vi också en korrekt kost ur miljösynpunkt vilket är otroligt viktigt det också.

    :)) MVH Göran

  16. Ola
    Hej Doc!

    Väldigt proffsig presentation och intresseväckande innehåll! Har en synpunkt. Tycker att du borde poängtera tydligare att det omvända sambandet mellan smörförsäljning och fetma ändå får räknas som epidemiologiska data och inte kan ge några kausala slutsatser.

    Annars grymt bra jobb.

    //Ola

  17. Ola,
    Du har alldeles rätt förstås. Det nämner jag ofta när jag föreläser.

    Denna gången fanns det inte tid över att prioritera de vanliga fem minuterna om problemet med observationsdata, dvs kvällspresslogiken som även professorer (MLH etc.) använder om medicinska studier (basketspelare är långa men det betyder INTE att man blir lång av att spela basket).

  18. Bra, lägger föreläsningen här http://4health.se/forelasning-med-kostdoktorn
  19. Anna,
    Tackar!
  20. En mycket intressant föreläsning, bra jobbat 😉

    Apropå läkemedelsbolagen och deras broschyrer. Vid senaste besöket på HC, hamnade jag i ett undersökningsrum som samtidigt var Diabetessköterskans mottagningsrum.
    Där låg papper med kostråd för Diabetiker, så jag tog med ett hem och läste.
    Där uppmanas patienterna att "leva som alla andra", Det räcker med att justera sitt insulin efter vad man ätit. Utgivare? Apoteteken. De lever ju också på att sälja så mycket medicin som möjligt...

    Min Mamma ligger på sjukhus just nu, maten där är verkligen snål på både proteiner och fett. Diabetikerna får samma mat, men dessutom frukt till dessert...

  21. Bra uttänkt och övertygande presenterat. Hos oss slog det stopp efter 50.31 min, kunde ej komma längre, trots flera försök. Så vi fick inte veta vad som fanns att säga om dem som inte själva råder över sina menyval.

    Man fick höra om socialstyrelsens syn med uppbackning av fyra professorer, men ingenting om Livsmedelsverkets. Kanske inte aktuellt för denna publik, men nog slog det mig att nån TV-kanal kunde dra till sig åtskillig uppmärksamhet med en drabbning mellan t.ex. Wulf Becker och Göran Berglund.

  22. maria
    Det är bra med Lchf men vill berätta att det finns Även Rawfood som är gott med och vem som helst kan äta den kosten. Det är ditt val, ditt liv=) Bara att man blir frisk, normal smal och glad av det så är det bra.
    Kolla in denna man som gick ner i vikt med Rawfood
    Säger bara wow vad härligt!=)Det är viktigt att det är du själv som väljer vad du lägger in i din kropp som mat.Läs mycket om allt och se vad som passar dig.Yey,jag har gått ner i vikt redan lite...med frukt och grönsaker och är så glad att äta så nyttigt mat.Är stolt över mig.

    http://www.youtube.com/watch?v=3kbKL8KKBJk

    Kram
    maria

  23. riktigt grym föreläsning!!
  24. Anita
    @Doc...vet inte riktigt var det här inlägget platsar men tar det här. Träffade igår en kursare till och hans kommentar om dig var att du inte var en person som talade i nattmössan utan en vettig och kunnig. "Säger han att LCHF är bra så är det så".... M a o så är du en person man kan lita på. :). Visste jag väl i och för sig redan innan men kan vara kul för dig (och andra?) att veta att det förmodligen är den allmänna uppfattningen om dig.
  25. Anita,
    Kul att höra! Jag försöker undvika att tala i nattmössan. 😉
  26. Thomas H
    Jourarbetande läkare gör väl det ibland? 🙂
  27. LenaK
    Har äntligen sett din föreläsning från LA. Så bra och fängslande trots att inget egentligen var nytt för mig! Så hur ska då inte publiken i LA ha upplevt det?

    Jag funderar starkt på att skicka en länk till Michelle Obama. 😉 Undrar just om hon skulle ta sig tid!? Fast med tanke på hennes engagemang.... http://www.politicsdaily.com/2010/05/11/michelle-obama-unveils-anti-c...

1 2 3

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg