That Sugar Film gratis på SVT Play

ThatSugarFilmPoster

Grattis Sverige! Den nya och underbara filmen ”That Sugar Film” går på SVT2 ikväll 22.15. Den finns dessutom redan att se gratis över nätet, på SVT Play:

SVT Play: That Sugar Film

Filmen rekommenderas varmt. Det är den roligaste filmen hittills om farorna med allt socker som finns omkring oss.

Känner du någon som skulle ha nytta av att se den? Tipsa gärna.

Tidigare

Vill du minska din sockerkonsumtion men tycker det känns nästan omöjligt? Kolla in vår videokurs om hur man kan bli fri från sötsug och sockerberoende.

”Den där socker-filmen”

That Sugar Film har sin första europeiska premiär

TV-historia: ”Problem med hjärtat får man inte av fett, det får man av socker”

 

21 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Henrik
    Roligt att SVT ägnar sig åt folkbildning!

    Synd att SLV går åt andra hållet.

    Svar: #2
    Läs vidare →
  2. Reefer
    Du verkar inte känna till vem Jacob Gudiol är och varför man inte bör ta ett skit vad han skriver på allvar.
    Eller är det hr. JG själv som återkommer här på kostdoktorn.se under anonym användare ?

    Slutsatserna och spekulationerna från experterna i filmen är helt relevanta i sammanhanget. Att man inte håller med är inte samma sak som att de är felaktiga.

    Svar: #18
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Henrik
    Roligt att SVT ägnar sig åt folkbildning!

    Synd att SLV går åt andra hållet.

    Svar: #2
  2. Snusmumrik
    Det är nog så att SVT behöver bekymra sig om tittarna för de sviker. Det håller inte att i längden basunera ut budskap från SLV och andra myndigheter då det finns rimliga skäl för helt andra åsikter. SVT har redan förlorat massor av tittare och det mest patetiska har varit programmet fråga doktorn.

    Vi vet ju vad detta något helt annat handlar om. Det är helt klart även att SLV endast sysslar med sin egenartade form av jordbrukspolitik och försöker lura oss att konsumera det som produceras istället för att hjälpa till att styra jordbruket tillbaka som det var innan 50-talet.

    Svar: #3
  3. Magnus P
    Det är nog så att SVT behöver bekymra sig om tittarna för de sviker. Det håller inte att i längden basunera ut budskap från SLV och andra myndigheter då det finns rimliga skäl för helt andra åsikter. SVT har redan förlorat massor av tittare och det mest patetiska har varit programmet fråga doktorn..

    Att SVT förlorar tittare har förmodligen inte att göra med att man "basunerar" ut budskap från myndigheter. Och Fråga doktorn är väl en succé för SVT, även om det emellanåt gör ont för vissa LCHF:are att titta på det. Tror snarare att streaming och andra medier tar tittare från SVT.

  4. Irene
    Superbra film tack för tipset!
  5. Cavegirl IF
    Fantastiskt välgjord, rolig och upplysande film. 🙂

    Skulle det vara något jag saknade lite hade det varit information om mjölmat; bröd, pasta etc och hur kroppen reagerar på det jämfört med socker.

    (Filmen fokuserade på tillsatt socker i form av glukos, fruktos och isoglukos).

  6. Tomas
    En intressant undersökande australiensk dokumentär om det dolda sockret i vår mat.

    Försökspersonen i filmen åt 2300 kalorier per dag innan försöket och hade då bra hälsovärden.

    Under 2 mån åt han fortfarande 2300 kalorier per dag, men kosten skulle nu innehålla lika mycket dolt socker som genomsnitts-australiensaren åt (motsvarande 40 teskedar per dag). Han åt inget godis eller drack någon läsk.Vikten ökade 8kg och midjemåttet 10cm. Hälsovärden som mättes visade att han förvandlades från den friskaste femtedelen i befolkningen till den sjukaste tiondelen.

    Det tog honom sedan flera månader med hjälp av LCHF-kost att årergå till samma hälsotillstånd som innan försöket. Första veckan av rehabiliteringen led han av kraftiga sockerabstinensbesvär.

    Slutsatsen blev att det inte är antalet kalorier som påverkar hälsan utan typen av kalorier.

    Svar: #7
  7. Reefer
    Det sägs inte uttryckligen i filmen, men han och hans sambo åt nog PAELO-kost av vad som kan utrönas från bilderna och när han berättar lite om ingredienserna när de lagar mat.

    Lite synd på en annars bra dokumentär att det gamla tröttsamma påståendet om "mer frukt och grönt" kommer fram igen. Vi vet idag att frukt inte är bra för oss pga sockret i dem.
    Man kan på sin höjd använda det som helggodis men inte i den dagliga kosten.

    Sedan nämns det förvisso lite snabbt att både kolhydrater och stärkelse i bröd och pasta omvandlas till glukos i kroppen men det släpps sedan snabbt för att enbart rikta in sig på raffinerat socker.

    Svar: #9
  8. hejafbk
    Apropå frukt o grönt
    Avokado är en frukt - och den är godkänd som LCHF-ingrediens .
    Så det gäller bara att välja rätt frukt 🙂
    säg istället att vi kan äta bär, grönt och frukt så täcker vi in det vi kan äta. sedan skall vi undvika vissa frukter och även vissa grönsaker ( t ex majs)

    Lev Väl alla 🙂

  9. ATIX
    Frukt i sig är inte så dåligt som vi vill göra gällande men allt beror ju på. Frukten innehåller fiber och ger även en viss mättnadskänsla ju. Men att äta 50 apelsiner om dagen är det ingen som påstår att det är bra och allt handla rom vad man har för mål i livet. Ska man ner snabbast möjliga väg i vikt så är det ju uteslutande av alla kolhydrater som gäller oftast även om en viss grupp behöver upp till 50g kolhydrater per dag för att rasa snabbare i vikt etc. Så sluta klaga på frukt rakt av - mängden betyder allt. Samma med choklad. Jag äter gärna en bit ibland för att det är gott men det är skillnad att trycka i sig sockerchoklad i 200gr per dag!
  10. Ethel Loberg
    Ja det var en bra film.

    Men detta dolda sockerätande och dess verkan upplystes vi ju om redan för tio år sen av Annika Dahlqvist, så för mig som "köpte Annika" rakt av där och då blev det lite av ett gäsp, gäsp emellanåt.

    Men visst, filmen hade ett roligt upplägg.

  11. Olof
    Hej

    I denna artikel granskas filmen av vetenskapsjournalisten Daniel Engber (New York Times, Wired etc). Han går systematiskt igenom filmen och omkullkastar i princip allt.

    http://www.slate.com/articles/health_and_science/medical_examiner/201...

    Efter att ha läst artikeln tappade jag förtroendet för filmen och budskapet.

    Svar: #13
  12. Melker
    Olof, kritiken gick ju inte emot i sak utan den inriktades ju i princip bara på att det var för "dåliga" experter....
  13. Marlene S
    Kanske det beror mycket på vilken inställning till socker den vetenskapliga journalisten har, se Ann Fernholms inlägg på ettsötareblod.se
  14. Elisabeth G
    Tråkigt bara att inledningen är sådan att en sockerberoende, som jag, måste avsluta redan där. Flashiga bilder på godis sänder helt fel signaler i min hjärna. Av det jag läst verkar filmen i övrigt bra och det är ju skönt.
  15. Tänk till
    Filmen är skit av flera anledningar, många tas upp här

    http://tranastyrka.se/hur-du-gor-en-storsaljande-men-usel-dokumentar-...

    och även i den länk Olof skrev. "Experter" och förvanskar och överdriver forskning, samt hittar på. Det är INTE en bra film.

  16. Reefer
    Du verkar inte känna till vem Jacob Gudiol är och varför man inte bör ta ett skit vad han skriver på allvar.
    Eller är det hr. JG själv som återkommer här på kostdoktorn.se under anonym användare ?

    Slutsatserna och spekulationerna från experterna i filmen är helt relevanta i sammanhanget. Att man inte håller med är inte samma sak som att de är felaktiga.

    Svar: #18
  17. Karin
    Faktiskt en av de bästa matdokumentärerna jag sett! Framför allt i innehållet. Den tar upp det de flesta dokumentärer saknar, t ex att frukt och juice är sprängfyllt med socker. Utläste även jag att paret åt paleo förut, fast med inslag av mjölkprodukter och ost så kanske en blandning av lchf/paleo 🙂 Klart sevärd film iaf och kanske kan visas för de som inte är så insatta än. Går den på svt så kan de ju tro på det 😉
  18. Lasse1
    Du verkar inte känna till vem Jacob Gudiol är och varför man inte bör ta ett skit vad han skriver på allvar.

    LOL, Jacob "kalorien "Gudiol.
    Han som tror socker är nyttigt, tänk om han kunde inse att man aldrig kan få för lite socker i kosten, däremot kan de flesta väldigt enkelt få "lite" för mycket socker i kosten, att det inte märks på en gång eller efter några år betyder inte att kroppen inte tar stryk.
    Ser fram emot när han blir lite äldre och lite mer erfaren

  19. Henrik
    Här är en länk som skulle kunna vara en kommentar till filmen. https://medium.com/@davidludwigmd/your-brain-on-fast-acting-carbs-213...

    Den säger samma sak som filmen om processad mat som de flesta inte uppfattar som onyttig mat . Det är just det. P.G.A. sockerinnehållet/snabba kolhydrater.
    Att inte JG gillar det beror på att han stödjer socker industrin, men han låtsas att han bara är emot LCHF.

    Ann Fernholm skriver om filmen: http://ettsotareblod.se/

    JG har många gånger tagit ställning för sockerindustrin , och mot kritikerna. JG låtsas ibland vara kritisk, men när det kommer till vetenskap, så tar han ställning för sockerindustrins synsätt. Han skriver precis som de som tar emot pengar från sockerindustrin.

  20. Henrik
    En annan bra länk om ämnet vetenskap och mat :

    http://www.kostdoktorn.se/forelasningar/noakes

  21. Henrik
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av