Nyheter

Den verkliga mängden kolhydrater i mandelmjöl

Mandelmjöl

Hur mycket kolhydrater finns i mandelmjöl? Ett antal personer har hört av sig och sagt att det angivna värdet på innehållsförteckningar inte kan stämma. Nu har vi facit.

Våra analyser av tre svenska märken visar att alla innehåller betydligt mer kolhydrater än angivet. Medan förpackningarna angav 4-5 gram per 100 gram var det verkliga innehållet mellan 7,3 och 8,2 gram. Ungefär dubbelt så mycket som angivet.

Här är analysrapporterna:

Positivt

De goda nyheterna är att 8 procent kolhydrater fortfarande är minimalt jämfört med vetemjöl, som kan innehålla ungefär 70 gram kolhydrater per 100 gram. Och mandelmjöl är dessutom glutenfritt.

Negativt

De dåliga nyheterna är att marknadsföringen av mandelmjöl är oärlig. Det innehåller dubbelt så mycket kolhydrater som angivet.

Dessutom finns det en hel del omega 6-fett i mandelmjöl, runt 13 gram per 100 gram i de märken vi testade. Sådant instabilt fett tål inte höga temperaturer (bakning) utan att oxidera vilket kan göra det extra ohälsosamt i större mängder. Något Paleo-gurun professor Loren Cordain skrev om härom månaden och rekommenderade kokosmjöl istället.

Sammanfattningsvis

Mandelmjöl innehåller mycket mindre kolhydrater än vetemjöl, men det innehåller ofta dubbelt så mycket som står på paketet!

Mandelmjöl är fritt från gluten (positivt), men innehåller mycket mer värmekänsligt omega 6-fett än vetemjöl (negativt).

Mitt förslag: ät hellre mandelmjöl än vetemjöl. Men helst bara begränsade mängder.

Fortsättning

LCHF-butiken svar efter testet på mandelmjöl

Mer

TEST: Att blockera kolhydrater med Glucosanol

Livsmedelsverket förbjuder LCHF och GI!

Dreamfields bluffpasta: testet

Low carb bröd: Ännu en bluff avslöjas

Atkins, girigheten och sagokakorna

 

81 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. LCHF butiken
    LCHF butiken är ett företag som absolut undviker bluffprodukter och vi välkomnar därför anlalyser.
    Vi har plockat bort många tvivelaktiga produkter ur vårt sortiment, bl.a Dreamfieldspastan och HiMaize (som idag säljs under namnet Fiberfin eftersom HiMaize inte gick att sälja efter att vi tog bort det ur sortimentet)
    Vårt mandelmjöl kommer från en Italiensk Plantage där de odlar en extra fet mandelsort som då per automatik innehåller lägre kolhydratandel, vi letade jättelänge innan vi hittade leverantör av vårt mandelmjöl, det är verkligen inte lätt att hitta en sort som platsar in i lågkolhydratvärlden. Mandlarna skördas, mals och paketeras på plats på plantagen. Vi tar aldrig in en produkt utan att först se en specifikation på näringsinnehåll, värdena vi uppger är de vi fått från plantagens laboratorieanalys. Näringsvärden på ekologiska produkter kan variera en del mellan olika skördar beroende på soltimmar, jordmån fibermängd etc. I testen Andreas har gjort finner man en differens på 3,5g vilket känns lite för mycket för att man ska acceptera det, därför kommer vi nu att lämna in en analys på samma laboratorium som Andreas använt sig av + ett annat laboratorium för en jämförelse så vi kan vidta eventuella åtgärder.
    Läs vidare →
  2. D
    Eller diabetes, PCOS, övervikt, insulinresistens, cancer...
    Ja, det finns flera olika skäl att bry sig om sitt kolhydratintag.
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Anonym
    Jag står fast vid det jag säger.

    Jag tycker inte att det är löjligt att hålla koll på hur mycket socker och stärkelse man äter. Oavsett om det handlar om pasta eller om frukt eller om nötter. Av flera olika anledningar.

    Ketogen kost (när kroppen använder ketonkroppar istället för glukos som bränsle) har visat sig vara effektivt mot bland annat epilepsi, alzheimers, stroke, hjärntrauma, autism, migrän...

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321471/?tool=pubmed

    ...samt våra vanligaste välfärdssjukdomar och dödsorsaker som t.ex. hjärtproblem, diabetes, högt blodtryck och cancer.

    Alla dessa sjukdomar är epidemiska, samtidigt, över hela västvärlden. Folk är feta och sjuka som aldrig förr. Många av dessa människor har dock blivit bättre och friskare - vissa till och med helt återställda - när dom har börjat äta LCHF och Atkins. Nyckeln till lösningen ligger i att sätta kroppen i ketos, och detta åstadkommer man endast om man håller nere på kolhydraterna och istället äter sig mätt på fett.

    Det spelar ingen större roll om kolhydraterna kommer från bröd eller från godis eller från nötter. Det är fortfarande kolhydrater som måste räknas in i kolhydratbudgeten man har att fördela över dagen.

    Svar: #52, #54
  2. T
    Och jag står fast vid att det bara är de som redan utvecklat någon sjukdom som kan behöva vara försiktiga med alla kolhydrater. För andra ser jag inte frukt, bär, nötter, rotfrukter eller grönsaker som något problem. Mjöl (gluten) och raffinerat socker kan absolut vara ett problem för alla, eller åtminstone bli det ganska snabbt eftersom våra kroppar inte är anpassade till kolhydrater i en sån koncentrerad form.
  3. Anonym
    ...eller dom som vill _undvika_ att utveckla någon sjukdom. Som t.ex. jag. 🙂

    Jag äter för övrigt rikligt med grönsaker, lite rotsaker ibland, lite bär ibland, någon frukt vid säsong. Det går aldrig till överdrift.

    Jag föredrar att äta mig mätt på matig mat - som kött, fisk och fågel, med extra fett och stärkelsefattiga näringsrika grönsaker.

    Det andra är mest ett tillbehör.

    Svar: #58
  4. EB
    Förstår inte detta med att en del verkar tro att ketos är lösningen på alla världens problem. Ketos innebär inte bara fördelar och även om ketos för all del inte verkar vara farligt så är det långt ifrån bevisat att alla dessa hälsofördelar som du nämner kommer just av ketos. Det kan också vara så att många av hälsofördelarna du nämner kommer av andra skäl som tex att man inte äter en massa skit, inte äter gluten, inte äter lika mycket processad mat osv.

    Jag tror annars att man ska undvika stora mängder nötter. Inom exempelvis Paleo så hör man ofta gränser på 50g dagligen och liknande. Börjar man baka kakor med sötningsmedel och mandelmjöl så får man lätt i sig mycket mer. Exempelvis mandelmjöl innehåller ca 6 gånger mer fytinsyra än vetemjöl (inte för att jag på något sätt förespråkar just vetemjöl :).

  5. neoLITE
    "Våra förfäder räknade inte kalorier och vägde mat"

    Men dom malde mandlar och räknade kolhydrater?

    Svar: #56
  6. JAUS
    Nej, de åt inte mandlar överhuvudtaget. De åt däremot mongongonöttter som de faktiskt malde och blandade med annan mat (insekter bland annat).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mongongo

    Alla nötter är inte bra att äta. De flesta nötter innehåller stora mängder antinutrienter och bör blötläggas i saltvatten och torkas innan man äter dem.

    http://chriskresser.com/another-reason-you-shouldnt-go-nuts-on-nuts

    Svar: #57
  7. JAUS
    VIll bara tillägga att de enda nötter jag äter är makadamianötter, hasselnötter och sällan mandel (jag äter dock inte nötter regelbundet alls). Av dessa är mandel sämst och makadamia bäst. Just de här tre nötsorterna tar lika lång tid att blötlägga (8 timmar). Det är viktigt att man köper råa nötter när man ska blötlägga (bruna innerskalet kvar på mandlarna).

    Lägg nötterna i saltat ljummet vatten över natten, häll bort det bruna vattnet och skölj dem noga (gnugga eventuellt bort det bruna skalet). torka i 40 grader i minst 12 timmar tills de är helt torra. Salta nötterna väl och förvara dem i en lufttät burk (inte glas eftersom det släpper in ljus på nötterna).

  8. T
    ...eller dom som vill _undvika_ att utveckla någon sjukdom. Som t.ex. jag. Jag äter för övrigt rikligt med grönsaker, lite rotsaker ibland, lite bär ibland, någon frukt vid säsong. Det går aldrig till överdrift.Jag föredrar att äta mig mätt på matig mat - som kött, fisk och fågel, med extra fett och stärkelsefattiga näringsrika grönsaker.Det andra är mest ett tillbehör.

    Om du har några konkreta bevis på att man kan utveckla välfärdssjukdomar såsom diabetes, fetma och insulinresistens av kolhydrater i sin naturliga förpackning så får du gärna presentera dem... Annars är jag rätt övertygad om att kolhydrater från nötter, rotfrukter, bär, frukt eller grönsaker inte utvecklar dessa sjukdomar hos någon, däremot kan jag som sagt gå med på att någon som redan utvecklat sjukdomar pga högt intag av socker och mjöl gör bäst i att undvika även de "bra" kolhydraterna i några större mängder, men jag har aldrig hört talas om någon (varesig det kommer från anekdoter eller studier) som utvecklat dessa sjukdomar enbart fått sina kolhydrater från nötter, rotfrukter, bär, frukt eller grönsaker...

    Svar: #66
  9. Sonja Stendera
    smart (och förstås oärlig) av företagen att kolhydratinnehåll hamnar precis under den 5g-gränsen!
    allt var som säjls som har såna buzzwords som LCHF, Paleo, LOGI etc.ska undvikas, man måste tänka själv och sparar mkt pengar!
  10. anna holmen
    Hej! Varför testade ni bara ynka 3 fabrikat??? Skulle testa iaf ett 10 tal, finns ju ett antal att välja på. Sen tror jag inte att det bara är mandelmjöl som förskönas i antalet KH, utan den mesta maten, tyvärr..
    Svar: #61, #62
  11. Katarina
    Det var dyra tester vilket framgår av Andreas tidigare inlägg. Du kanske ska sponsra fler tester?
  12. Hej! Varför testade ni bara ynka 3 fabrikat??? Skulle testa iaf ett 10 tal...

    Eftersom enbart testerna kostade 4600 kr styck.

  13. Tomas B
    Den gamla devisen "allt går att sälja med mördande reklam" håller fortfarande.
    Man får ju sina funderingar om hur det står till med alla andra förpackningar och deras innehållsförteckningar som är det enda riktmärke att gå på som LCHF:are. Det är nog svårt ändå att hitta bra produkter ändå.
  14. Ann Kristin
    Det finns två grupper som jag inte förstår mig på:

    De som dissar vissa livsmedel (och anser att ingen ska äta dem) enbart pga att de innehåller kh över den magiska gränsen 5 g/100 g. I slutändan är det endast ditt blodsockervärde som spelar roll, bortsett från att vetemjöl kan sabba din kropp på andra sätt. Enligt Ann Fernholm finns det en dansk studie som visar att man bör hålla sig under 6 i blodsocker. Sten Bj, som brukar kommentera här, har läst sig till att plackbildning i kärlen tilltar efter blodsocker över 5,5.

    Den andra gruppen hävdar med dårars envishet att man kan tåla "goda" kolhydrater, som om de inte skulle höja blodsockret. I själva verket är det ENBART blodsockerhöjningen som avgör, inte om det är en ekologisk kålrot som du själv har odlat.

    För egen del ligger jag hela tiden runt 6 i blodsocker, trots strikt kh-restriktion. Jag har testat familjen, och flera ligger runt 5,5-6 i fastesocker. Du kanske också ska testa, trots att du har gått ner i vikt och tror dig vara frisk?

  15. Peter
    Martin Ingvar menar att potatis är ett mycket
    sämre livsmedel än rågbröd.
  16. Anonym
    Konkreta bevis?

    Som jag har sagt hela tiden så spelar det egentligen inte så stor roll var kolhydraterna kommer från, effekten är mer eller mindre densamma;

    För mycket kolhydrater -> högt blodsocker -> insulin -> fetma & sjukdomar på sikt.

    Det är kanske bättre att äta t.ex. frukt och rotsaker än t.ex. pasta, godis och läsk, eftersom frukt och rotsaker innehåller _mindre andel_ socker och stärkelse. Men det är ju också den enda anledningen. Effekten i kroppen är ju fortfarande densamma. Det är höga halter glukos i blodet och insulinpåslag som ställer till elände, och denna effekt har _alla_ kolhydrater i för stor mängd.

    Om du vill ha konkreta bevis så skulle jag råda dig att läsa "Why we get fat and what to do about it" av Gary Taubes. Där finns mängder med referenser till olika studier gjorda under 50 års tid.

    Svar: #69
  17. Anonym
    Att ketogen kost är att föredra vid förebyggande av cancer, har helt enkelt att göra med att cancerceller göds av glukos men inte av ketonkroppar.

    Och eftersom jag inte vill drabbas av cancer, som ju är vanligt idag, så ser jag till att helt enkelt inte äta för mycket kolhydrater.

  18. JohanKarl
    Inte första gången nötter/mandel och o-6 analyserats:

    Ang nötter och omega-6:
    http://www.marksdailyapple.com/nuts-omega-6-fats/

    Ang nötbröd som vardagsmat:
    http://www.marksdailyapple.com/are-nut-based-baked-goods-healthy/

    Det finns ännu mer att hämta hos Mark, för den som orkar leta...

  19. T
    Du fortsätter att hävda att det bara är den absoluta mängden kolhydrater som spelar roll, jag håller inte med. I verkligheten så är det så att t ex 50 gram kolhydrater från vetemjöl eller strösocker är en stor skillnad jämfört med 50 gram kolhydrater från t ex rotfrukter, grönsaker, bär osv, då de sistnämnda också kommer förpackade med en del vitaminer och mineraler, vilket hjälper kroppen att ta hand om dem på ett bra sätt. Jag propagerar inte för att vi ska äta kopiösa mängder vegetabilier, men jag står fast vid att en människa som är metabolt frisk inte löper någon som helst risk att utveckla välfärdssjukdomar bara genom att konsumera liberalt med kolhydrater i sin naturliga förpackning. Det är först när man börjar konsumera förädlade kolhydrater i större mängder som problem uppstår.
    Svar: #70
  20. Anonym
    Ja, men ät en massa kolhydrater då.

    Personligen tänker jag fortsätta hålla mig till måttliga mängder, och låta min kropp drivas av ketoner istället för socker.

  21. hemul
    Men de räknade kolhydrater och mätte ketoner eller hur menar du?
  22. Elisabeth
    Mer kolhydrater i mandelmjöl än som stämmer... Om man använder sig enbart av mandel eller hasselnötter, mal detta och använder det som mjöl när man ex bakar bröd. Hur ställer detta sig till LCHF?
  23. Gunnel
    Är det någon som vet om dessa mandlar och nötter är behadlade - blötlagda - för att få bort fytinsyra och lektiner?
  24. Taina Hollo
    "Mitt förslag: ät hellre mandelmjöl än vetemjöl. Men helst bara begränsade mängder."

    Just så här! Jag bakar sällan för mig själv (ingen annan i familjen äter LCHF), kanske fyra gånger om året, så mandelmjöl skulle inte vara något problem. Jag vet av erfarenhet, att om vi får gäster eller går till fest, är det bra att ha en bit av min egen kaka (med mörk choklad och lite mandelmjöl, men inte sötningsmedel) med vispgrädde, annars faller jag för frestelsen och tar "bara en bit" av någon annan kaka, och sen en annan bit och...

  25. John W
    Givetvis är det under all kritik att sätta fel näringsvärden på paketen, MEN glöm inte att energiposten i produkterna för fett är 15-17 ggr större än för kolhydraterna. Det är okej att lite mandlar eller mandelmjöl om man känner för det.
  26. Elisabeth
    Efter detta med att så många produkter för LCHF som visat för höga innehålll av kolhydrater så undrar jag vad som är viktigast för ens kropp och tarm? Rent smör & Protein och övervägande gröna grönsaker är det allra bästa... eller? Skaldeman fick sin viktminskning via att äta räkor och smör.... Faktum är att personligen mår Jag betydligt bättre att avstå helt från vetemjöl & socker. Använder mig av stevia och att mala mandel/nötter själv när jag bakar bröd och det går utmärkt, samt keso och ägg förståss 🙂 Ostkakan och bär med grädde är också bra. Äter LCHF så långt det är möjligt.
    Tror även att alla dessa E på varorna ska man nog se upp med eftersom det är ämnen som inte vi mår bra utav utan blir sjuka.
    Är även övertygad om att den mat vi åt för, låt oss säga ca 60 år sedan var inte så förstörd som idag, något som också bidrar till vår ohälsa. Ekologiskt är tyvärr dyrare men bäst.
    Någon som har bra tips?
  27. L Danielsson
    Är det ingen som sett eller hört om något test på Anaprana kokosmjöl? Det kan ju vara så att den också har mer Kolhydrater än angivet.
  28. Tina
    Hvordan er det med mandelmel fra Funksjonell Mat?
  29. Britt Heckscher-Rask
    Vad är egentligen mandelmjöl? Är det samma sak som om jag mal min mandel själv?
    Uggelmor
  30. Anne
    Mandelmjöl är väl att föredra framför kokosmjöl, som ju har betydligt högre kolhydratinnehåll, eller?
    Själv är jag insulinresistens o måste minimera intaget till högst 1% sockerarter/100 g.
    Har hittat Dr. Eric Berg på YouTube, som lärt mig väldigt mycket! Bl a om hur viktig gallfunktionen är o hur stresshormonet cortisol påverkar oerhört negativt på både viktnedgång, hypothyreos, sömnproblem, ballongmage m m. Rekommenderas å det varmaste!!! 😀
    Svar: #81
  31. SGK
    Allting är relativt brukar man säga.

    Mandelmjöl har väldigt olika kolhydratinnehåll om man tittar på olika märken. Ett märke som jag tittat på har 8,5 g kolhydrater per 100 gram. Kokosmjölet av samma märke har 15 gram kolhydrater per 100 gram. Men om man tittar i omvandlingstabeller mellan mandelmjöl och kokosmjöl räcker det med en tredjedel kokosmjöl jämfört med mandelmjöl. Så i slutänden blir det mindre mängd kolhydrater med kokosmjöl. Dessutom blandar man ju ut kokosmjölet med andra produkter som ägg och kanske smör. Så i den färdiga produkten blir andelen kolhydrater ännu mindre.

1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg