TESTAT: Kan du lita på CarbZone?

CarbZone tortillasKan man baka lågkolhydratbröd på vetemjöl? Är verkligen det populära företaget CarbZone ärliga?

Här är något jag undrat över: CarbZones ”LOWCARB Tortillas”. De säljs sedan länge med ett deklarerat näringsvärde på 8 gram kolhydrater per 100 gram. En tortilla på 40 gram sägs innehålla 3 gram kolhydrater.

Så vad bakas denna ”kolhydratfattiga” tortilla på? Utöver vatten är de största ingredienserna fullkornsvete och vetestärkelse!

Andra tortillas bakade på vetemjöl kan innehålla 53 procent kolhydrater. Hur kan CarbZones innehålla bara 8?

Upp till bevis

Vi skickade en förpackning av CarbZones tortillas till Eurofins laboratorium i Lidköping som kör liknande livsmedelstester regelbundet. Vi beställde deras noggrannaste analys.

Analysen är klar och resultatet släpps snart. Men först får du en chans att gissa vad den visade.

Stämmer märkningen? Eller är det mer kolhydrater i CarbZones tortillas, och i så fall hur mycket?

Lämna din gissning i kommentarerna, så får vi se vem som kommer närmast.

Fortsättning

Den verkliga mängden kolhydrater i CarbZones tortillas

Mer

Den verkliga mängden kolhydrater i mandelmjöl

Livsmedelsverket förbjuder LCHF och GI!

TEST: Att blockera kolhydrater med Glucosanol

Problemet med lågkolhydratbröd

Atkins, girigheten och sagokakorna

Dreamfields bluffpasta: testet

Carbzone och deras ”officiella” LCHF-symbol

 

85 kommentarer

Toppkommentarer

  1. LowCarbGab
    För oss som lever LCHF har det ingen som helst betydelse hur mycket eller lite kolhydrater CarbZones LOWCARB Tortillas består av. Med ingredienser som fullkornsvete, vetestärkelse, vetegluten, vetefiber, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel, dextros, bakpulver, konserveringsmedel, inaktiv jäst, vetemjöl och maltmjöl undrar jag om det är någon på detta forum som ens skulle överväga detta kommersiella humbug.
    Svar: #27, #29
    Läs vidare →
  2. Malin
    Superbra att du börjat göra de här analyserna Andreas!
    Lchf handlar om naturlig kost med bra kvalite och många livmedel utnyttjar märkningen LCHF som en pengakossa.
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Emelie
    42 g per 100g
  2. Camilla
    Jag gissar på 34 gram. Minst!
  3. Peter
    25g /100g
  4. Stefan
    Jag gissar på 35 gram/100 gram tortilla 🙂
  5. Robin
    En av anledningarna till att vi äter LCHF är att en av våra döttrar är glutenintolerant, något som är en av grundstenarna bakom LCHF, dvs fritt från spannmål. Våra hemmalagade tortillas på ägg, philadelphiaost och lite fiberhusk är de bästa jag ätit hittills.

    I övrigt anser jag CarbZone vara generellt humbug. Har ni sett innehållsförteckningen i deras så kallade glass?

  6. Marie
    Tack god gud för kostdoktorn!
  7. Karl E. Arfors
    till 24 och 48

    med så mycket fullkornsvete, vetestärkelse, vetegluten, kan det ju inte vara bra

    ssk. som många utan att veta om det är glutenöverkännsliga kan man ju bara inte hälla i mera gluten och limma ihop dessa tortillas än mer. Men kanske vetefibern döljs och limmas ihop.

    Ointresssant - det är lättast att stryka bröd helt.
    tycker karl

  8. Snusmumrik
    Efter lite enkel aritmetik får jag svaret 20 gram per 100g Tortilla. Den uträkningen bygger på att antalet kalorier som uppges är korrekt.
  9. Per Wikholm
    För att spinna vidare på det jag sa i #43. Låt oss anta att CarbZones angivelse för protein 16 g/100 g stämmer. En vanlig tortilla har ca 9 g protein/100 gram. Eftersom gluten är det dominerande proteinet i vete (och Carbzone dessutom tillsätter det i koncentrerad form) kan vi anta att denna skillnad direkt speglar skillnaden i gluteninehåll mellan produkterna. I så fall handlar det om att Carbzones tortilla har ca 75 % högre gluteninehåll än vanliga tortillas. Ingen höjdare!!!
  10. Tomtefar
    Jag räknade ihop alla siffror i de färgglada ringarna och fick ihop talet 30. Det får bli min gissning ;). (dock säger mig någonting att det ligger kring 53, eftersom det nämndes kring "vanlig" tortillas, och det är ju svårt att trolla med knäna så som pastan "Dream on" försöker)

    En sak jag skulle vilja få testad, vilket har betydelse bl a i skolmatsdebatten, är vitamin A och D i 3%-mjölk. Eftersom man mer eller mindre tar bort det i de blaskigare varianterna, så vitaminberikar man dessa i efterhand. Detta gör att en del kan välja bort standardmjölken just för att de tror att den inte har dessa vitaminer, eftersom inga angivelser finns på de paketen. Nu kan ju halten variera beroende på bl a årstid, men man kan antingen nöja sig med ett prov (bättre än inget) eller tre tillfällen på ett år. Gärna på ekologisk.

  11. Helge
    Gissar på 54%

    Bra med dessa test SLV har inte precis någon strikt övervakning av livsmedelsföretagen tycks det .

  12. Peter B
    Klart att CarbZone INTE ljuger, jag gissar att dersa angivelse stämmer, om man är orolig för gluten ska man nog undvika produkterna ändå... 😉 ...men det framgår ju tydligt av innehållsförteckningen.

    Sen för att göra mig impopulär hos många här, gnället om att man inte ska tjäna pengar och att saker inte ska vara kommersiella är så tröttsamt! (oavsett om det gäller Kostdoktorn eller CarbZone).

    Självklart måste det finnas en fungerande marknad för "matframställning", det innebär att en del människor kommer att tjäna pengar, alla andra tankar är naiva.

    ..sen så gör Doc en bra insats som försöker stävja oetiska metoder..och om kolhydratvärdena mot förmodan kraftigt avviker från de redovisade hoppas jag att någon polisanmäler CarbZone, eftersom de just lyfter fram det låga kolhydratinnehållet som argument för produkten, det är mycket mer allvarligt än de något låga värdena för mandelmjölet....

    Svar: #66
  13. Claes
    Jag gissar på 46.
  14. Maria Dahlin
    Hej Andreas,

    Nu är fallet så att du står för en kost som kallar sig för LCHF. Carbzone hävdar inte att vara en LCHF produkt utan har alltid varit en "low carb" produkt, vilket är ett koncept som kom långt innan LCHF. Varför drar du in och smutskastar ett företag under titeln "LCHF bluff-produkter" när företaget inte anger sig vara LCHF? Jag skulle vilja att du svarar mig på den frågan.

    Nu har ju Carbzone lagt upp ett svar till ditt påhopp och förklarat att det var ett problem i produktionen som nu har tillrättalagts. Du har troligen också beställt och analyserat ett tortilla paket som var producerat innan Carbzone korrigerade produktionen och jag hoppas att du också är så pass ärlig att du skickar in en analys av en nyproducerad tortilla och lägger fram resultaten för almänheten.

    Vilken typiskt svensk cynisk outlook du verkar ha och jag gillar inte din stil alls. Istället för att främja olika kostalternativ på marknaden så är svensken snabb att kritisera och bryta ner. Mycket tråkig stil. Jämför bara med det Amerikanska sortimentet på "low carb", organic, gluten free, non GMO, kosher, 100% grass fed, raw etc. Du är fri att välja det som passar dig! Men svensken är direkt på plats att gnälla, så fort dom får chansen så (och då tänker jag på kommentarerna här ovan).

    Anyway, poängen med det här meddelandet är att påpeka att du lämnar ut Carbzone för att fuska och inte vara en LCHF produkt när dom aldrig hävdat att vara det. Sedan hoppas jag att du är så ärlig så att du lämnar in en nytillverkad tortilla för analys och sedan korrigerar dina anklagelser.

    Själv äter jag Paleo men tycker det är vidrigt när folk är oärliga, och i det här fallet känns det som om du är det.

    Svar: #68, #70, #75
  15. Peter N
    Undrar om den här tortillan är lika användbar som den här fina limpan

    http://www.liveleak.com/view?i=6ca_1363386226

  16. Bettan Sjögren
    Angående gnäll över att företag tjänar pengar.

    "Gnället" gäller nog det faktum att man vilseleder människor, man använder sig tex av märkningen low-carb för att man vet att det lockar folk. Sen är man inte alls noga med att produkten är "low-carb" eller ej, bara man får sälja. Detta leder till att människor, som kanske inte är så insatta, tror att de äter enligt lchf och sedan ger upp eftersom det inte leder till den önskade effekten 🙁 Det är i alla fall det som gör att jag blir så j-a arg på dessa företag. Företag som säljer bra mat med ärliga metoder får gärna tjäna hur mycket pengar de vill för mig 🙂

    Jag väntar otåligt på resultatet av testet, jag köper inte deras produkter men jag är så himla nyfiken av mig 🙂

  17. Maria Dahlin
    Nedan är Carbzone's Facebook upplägg idag. Hoppas att Andreas svarar och är ärlig.

    Idag skriver Kostdoktorn om vår Lowcarb Tortilla. Han har testat den på ett lab och erbjuder ny sina läsare att gissa antalet kolhydrater.

    Ni som följer oss på Facebook vet att vi redan den 6:e september gick ut med en varning rörande att vi hade gjort en sticks-provsanalys som visade förhöjda värden av kolhydrater. Vi kunde ganska snabbt lokalisera felet och åtgärda det.

    Vi fick sedan relativt omgående en ny analys som visade riktiga värden. Det berättade vi också här. Vi klipper här nedan in vårt svar till Kostdoktorn.

    Hej Andreas,

    vi på CarbZone är mycket glada att du testar olika produkter med lite kolhydrater. Det behövs verkligen på en marknad dit flera nya aktörer har sökt sig de senaste åren.

    CarbZone har sålt produkter med lite kolhydrater sedan 2003. Som kommersiell aktör på en rörig marknad gör vi allt vi kan för att våra produkter ska hålla vad vi lovar. Vi testar våra produkter på samma lab som du och vi gör även blodsockertester på alla våra produkter innan vi börjar sälja dem. Som du vet har vi många produkter och vi har aldrig tidigare fått någon anmärkning på dem.

    När det gäller tortillabrödet har vi redan den 6 september gått ut på vår Facebook-sida och berättade att vi hade gjort en stick-provsanalys och upptäckt att en liten tortilla innehöll 8 gram kolhydrater i stället för 3 gram, det vill säga 20,4 gram kolhydrater per 100 gram. Vi inledde då omedelbart en undersökning och kom fram till att det bland annat sprinklades vetemjöl över bakmaskinen och tortillan vid tillverkning, vilket förklarar problemet vi hade med produkten. Produktionen ändrades efter det och en ny analys visar att tortillan nu innehåller 4 gram kolhydrater. Det kommer också att stå på våra nya påsar som redan är beställda. Allt det här har vi varit öppna med mot våra konsumenter. Du hittar den senaste analysen här; http://www.carbzone.se/analyser/AnalysTortilla.pdf

    Vi strävar alltid efter att ha så lite vetemjöl som möjligt i våra produkter men använder det i bland och då alltid för jäsningsprocessen. Det vi alltså gör är att byta ut kolhydrater mot protein, fett och fibrer, inga konstigheter. Vi har en flik på vår webbsida där vi, från och med nu, lägger ut alla analyser på våra produkter. Länk till våra analyser hittar ni här; http://www.carbzone.se/analys.html. Vi hoppas att andra bolag följer efter.

    CarbZone AB 2013-10-28

    Svar: #69, #72
  18. copecca
    Du kanske skulle läsa inlägget igen.. frågan var ju inte om det är lchf eller inte utan om man kan lita på om det verkligen finns bara 8g kolhydrater per 100g som de skriver att det är.
  19. Slacktivisten
    Varför valde Carbzone att gå ut med varningen på Facebook? Där är det ju bara de som följer Carbzone som ser det.
  20. Bettan Sjögren
    Jag bara undrar vad du menar att low carb står för och om du vet vad lchf står för?
    Svar: #79
  21. Per Wikholm
    För er som tycker att gluten trots allt är ett problem oavsett kolhydratsinnehåll så går det nu att registrera sig gratis för en föreläsningsserie med 29 olika experter och opinionsbildare. Bl a Dr Davis Perlmutter (Grain Brain) och Dr William Davis (Wheat Belly).

    http://theglutensummit.com/registration/

  22. Ulf-S
    Att Carbzone inte är ett seriöst företag märks direkt genom att de trollar med så kallade "nettokolhydrater" i exempelvis choklad och glass. De räknar alltså bort kolhydraterna i sockeralkoholen maltitol, trots att kroppen tillgodogör sig *minst* hälften av kolhydraterna i maltitol.

    Tankegången bakom att räkna bort kolhydraterna i maltitolen är att kolhydraterna omsätts så pass långsamt att de knappt påverkar blodsockret. Det må vara sant, men det är fortfarande kolhydrater som kroppen tillgodogör sig.

    Om man räknar GI och vill hålla blodsockret lågt och jämnt kan det nog funka, men inte för den som vill undvika kolhydrater.

  23. Ann Kristin
    Jag gillar när kostdoktorn i frågasätter olika reklamjippon (ett kilo godis och en biltvätt), vedertagna "sanningar" som att "man måste få unna sig" socker på ett barnkalas, mandelmjöl, low caeb-bröd eller vad det nu är. Om Carbzone har en felaktig märkning borde de kanske gå ut med det i butikerna, så att det framgår där man handlar? Ska man behöva följa alla olika produkter på fb?
  24. ALEX
    9-10gr per 100gr.
  25. Karin
    Maria

    Här står det faktiskt LCHF på carbzons bröd bakat på vetemjöl.

    http://www.carbzone.se/low_carb_brod.html

    Svar: #78
  26. Åsa
    Man kan väl använda sitt eget sunda förnuft när man handlar mat och läsa på innehållsförteckningen och därefter alldeles själv bedöma om man tror att produkten är värd att lägga pengar på?
  27. copecca
    Frågan är ju just att man kan inte lita på innehållsförteckningen. Då hjälper ju föga hur mycket man ändå använder sina egna små gråa celler, finns ju ingen chans att köpet blir lyckat... till en diabetiker med svårt reglerat blodsocker kan det ju vara ren katastrof.
  28. Maria Dahlin
    Japp, men det måste vara en gammal bild för att jag vet att dom tog bort LCHF märket för länge sedan. Kolla in en produkt i affärerna. Det är förbjudet att använda LCHF enligt EU regler nu ändå...
    Svar: #80
  29. Maria Dahlin
    Nej, jag tänker absolut inte gå in på en definitionsdebatt här.

    Tack!

  30. Karin
    Du menar alltså att de tog bort LCHF från brödpåsen därför att märkningen är förbjuden och inte av något annat skäl.
  31. Ann Kristin
    Som företagare vet jag att inget är mera värt än hedern, i att hålla vad man lovar. Kunden har alltid rätt, inom lagliga gränser, så det är bara att pudla och rätta till. Vi har byggfirma, förretsen, och har mött vår beskärda del av galenkunder 😉 Men lägger man mycket tid på att informera, diskutera och skriva tydliga kontrakt brukar det funka.

    Jag har aldrig trott på att kh kan trollas bort, utan i så fall är det för att t ex lchfpasta och bröd mest består av ågg och ost, samt det magiska fiberhusk. Har ni andra VERKLIGEN trott att det går? Eller har ni hoppats?

  32. Lars Lindblom
    LIVSMEDELSVERKET
    Rådgivningsavdelningen
    Kontrollstödsenheten
    Vägledning till förordning (EU) nr 1924/2006 om
    näringspåståenden och hälsopåståenden om livs-
    medel
    Fastställd: 2013-07-10 av Enhetschefen

    Low Carb High Fat
    (låg halt kolhydrater och hög fetthalt). Begreppet utgör två otillåtna näringspåståenden. De näringspåståenden om fett som är godkända omfattar endast ”låg fetthalt”, ”reducerad fetthalt” och ”fettfri”.
    Näringspåståenden om hög fetthalt och om kolhydrater ingår inte i bilagan
    till förordningen och är därmed otillåtna enligt artikel 8 i förordningen.
    Där med är inte heller näringspåståenden om minskad eller låg halt av kolhydrater tillåtet.

    Hela produkten med sin märkning är omöjlig enligt denna tolkning av regelverket.

  33. heja fbk
    mandelmjöl hos carbzone innehåller 5 gr kolhydrater - tro't den som vill 🙂
    finns på deras hemsida
  34. Louise
    32
  35. Siv Katrine
    Hei,er norsk, har prøvd denne tortilla lefsen, og "ny start" brødet dem har. Å e fremdeles i ketose og går ned i vekt. Hurra for carbzone:)
1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av