TEST: Bröd med mandelmjöl mot formfranska

Våra oberoende analyser visade igår att mandelmjöl ofta innehåller DUBBELT så mycket kolhydrater som det står på paketet. Betyder det att man lika gärna kan äta bröd bakat på vetemjöl? Nej.

Mandelmjöl innehåller fortfarande bara en bråkdel av kolhydraterna i vanligt vetemjöl – 8 gram per 100 gram, jämfört med 70!

Tommy Runesson testade härom dagen att äta lågkolhydratbröd bakat på mandelmjöl och nötter, samt vanligt vitt bröd. Under tiden testade han sitt blodsocker. Skillnaden blev stor:

Tommy Tappar: Formfranska och blodsocker

Mer

Mer blodsocker, mer demens!

TEST: Att blockera kolhydrater med Glucosanol

Slutrapport: Två månaders strikt LCHF och ketonmätning

Pepsi Max: Dåligt för din vikt?

Dreamfields bluffpasta: testet

Sockerchock!

Bra diabetesmat i praktiken

 

22 kommentarer

Toppkommentar

  1. Tommy Runesson
    Några kommentarer:

    -Jag försökte se till att mängden bröd (viktmässigt) var lika. Dessutom såg jag till att även mängden smör var så lika som möjligt.

    -Ja, kolhydraterna i det första brödet är "långsammare" än i det vita brödet men jag tycker ändå att jag väntade ut en reaktion ganska länge.

    -Jag hade inte ätit något alls sedan kvällen innan. En kopp espresso, men det var allt.

    -Testet var inte tänkt att vetenskapligt bevisa saker som skulle tålas att granskas och genrealliseras kring. Som vanligt ville jag se hur _MIN_ kropp reagerar på det ena och det andra. Jag vill inte säga att det är fritt fram att äta "low-carb" bröd för alla för det inte påverkar _MITT_ blodsocker nämnvärt. Vi kan reagera olika starkt och "snabbt".

    -Sen att "bevisa det vi redan visste" är ju precis det jag tycker är lite roligt. Dvs att se om det "vi redan vet" gäller även mig... En slags bekräftelse...

    /Tommy

    Svar: #16
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. hemul
    Men förhållandet i brödet blir inte 70:8. Mandel är tungt, mjöl är lätt. Riktigt bröd innehåller mer luft, är lättare än surrebröd. Vad väger en skiva mandelbröd i förhållande till en fralla?

    Bröd med mjöl påverkar inte heller blodsockret så mycket om kolhydratinnehållet är lågt och brödet innehåller en massa protein och fett. Vill minnas att det var Skaldeman som provåt Kwasniewskibröd med gott resultat för ett antal år sedan. Dr Ks bröd innehåller alla vetemjöl - i små mängder - plus ägg, ost och/eller nötter.

    Alltså, bröd med lite kolhydrater och mycket fett och protein påverkar inte blodsockret så mycket. Nu finns väl andra skäl att undvika vete, men det går lika bra med rismjöl.

    Svar: #3
  2. Erik
    Dessutom kan man anta att små mängder kolhydrater inte ens tas upp ifrån mandlarna...

    Överhuvudtaget är nötter fiberrika vilket ger ett långsamt blodsockersvar.

  3. A F - ursprungsliv.nu
    Du menar att det inte är en helt rättvis jämförelse med sex stora skivor formfranska och fyra mindre skivor mandelmjölsbröd även om de har samma vikt? Du har en poäng.
  4. Maria Jonsson
    Jag förstår inte diagrammet. Har han ätit vanligt bröd samma dag EFTER mandelmjölsbrödet?
    Svar: #5
  5. Ann Kristin
    Tommy åt lchf-bröd 12.30, mätte blodsocker, därefter rostbröd 15.00 och mätte.
  6. Maria Jonsson
    Eftersom alla dagens måltider påverkar blodsockret och LCHF bröd dessutom är långsamt så ger det inget helt rättvist resultat.

    Dessutom var LCHF-brödet ett fullkornsbröd med 21 % fibrer medan spannmålsbrödet var gjort på raffinerat mjöl utan fibrer.

    Svar: #7, #8
  7. Ann Kristin
    Tommy äter oftast bara en måltid, så jag utgår i från att han inte hade ätit före lchfbrödet. Fastesockret var fyra, och han åt rostbrödet med ett blodsocker på fyra. Det som uppenbarligen händer är att vitt bröd, som väldigt många äter, ger en skaplig blodsockerhöjning.

    Om brödet är grovt eller ej är ju oftast ointressant om man väljer lchf, eftersom allt mjöl skapar magproblem. Möjligen kan ju grovt bröd ge en långsammare och bättre blodsockerkurva, men nu valde han att göra just detta experiment. Du kanske kan göra ett lchf kontra GI-test?

    Svar: #9
  8. Tuva
    Tyvärr är det en vanlig förvirring. Jag trodde, och säkert 95% eller mer av befolkningen tror ännu, att "fullkornsbröd" är samma sak som fullkornsbröd i butiken, alltså bakat på t.ex. grahamsmjöl. Ack, så fel det är. GI för vitt bröd och fullkornsbröd:
    Whole wheat bread, average 71
    White wheat flour bread 71
    Hoppsan. Blodsockerrusning på båda två. Ingen skillnad alls. (!)

    Fullkornsbröd är något betydligt sällsyntare: det är bröd bakat på hela vetekärnor; krossat eller stenmalet. Inte det pulveriserade elände vi kan köpa i butik för spottpris.
    Om man råkar baka/köpa riktigt fullkornsbröd som inte ens är gjort på vete ser GI helt annorlunda ut.
    Coarse barley bread, 75-80% kernels, average 34
    (http://www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods.htm)

    Svar: #10
  9. Maria Jonsson
    Dels är det inte bara blodsockret som påverkar blodsockersvaret av brödmåltid 2 och dels är det fortfarande ett fullkornsbröd som jämförs med ett bröd med raffinerat mjöl.

    Att man skulle få ett högre blodsockersvar av franskbrödet är ju helt självklart så vad visar experimentet egentligen men än bekräftar det vi redan visste?

  10. Maria Jonsson
    Det är ju väldigt stor skillnad på olika bröd och bara för att det står fullkornsbröd på ett bröd i affären så behöver det ju inte ha speciellt lågt GI som du säger. Jag tycker att gränsen för vad som får kallas fullkornsbröd är alldeles för låg. Det räcker idag med 25 % fullkornsmjöl.

    Sedan har malningsgraden som du säger också betydelse. Ett fullkornsmjöl som är väldigt finmalet har också högt GI.

    Vi har köpte närproducerat ekologiskt rågmjöl men jag mådde inte bra av det. Det visade sig att dom först finmal och siktar mjölet och sedan blandar man ihop finsiktat mjöl med skaldelar. Dom gör det för att det är lättare att baka av när man bakar med jäst. Bakning med surdeg går bra med ett mer grovmalet mjöl där man malt hela kärnan tillsammans med skalet.

  11. allissilla
    Det där med att omega 6 oljorna inte mår bra av att värmas upp, hur påverkar det hälsan egentligen? Hur farligt är det och vilka konsekvenser ger det? Jag tycker mandelmjölsbröd är bra vid tidiga morgnar när ägg och bacon blir för stort projekt nämligen.

    Tack!

    Svar: #13
  12. Tommy Runesson
    Några kommentarer:

    -Jag försökte se till att mängden bröd (viktmässigt) var lika. Dessutom såg jag till att även mängden smör var så lika som möjligt.

    -Ja, kolhydraterna i det första brödet är "långsammare" än i det vita brödet men jag tycker ändå att jag väntade ut en reaktion ganska länge.

    -Jag hade inte ätit något alls sedan kvällen innan. En kopp espresso, men det var allt.

    -Testet var inte tänkt att vetenskapligt bevisa saker som skulle tålas att granskas och genrealliseras kring. Som vanligt ville jag se hur _MIN_ kropp reagerar på det ena och det andra. Jag vill inte säga att det är fritt fram att äta "low-carb" bröd för alla för det inte påverkar _MITT_ blodsocker nämnvärt. Vi kan reagera olika starkt och "snabbt".

    -Sen att "bevisa det vi redan visste" är ju precis det jag tycker är lite roligt. Dvs att se om det "vi redan vet" gäller även mig... En slags bekräftelse...

    /Tommy

    Svar: #16
  13. JohanKarl
    Jag skulle i s f vara mer bekymrad över upphettade omega-6 i mitt bacon, eftersom det får utstå högre temperatur.

    Konstigt förresten att ingen protesterar mot upphettade omega-3 i stekt strömming och grillad lax.

  14. inga
    Nån som vet var man kan få tag på enkornsvete?
  15. Mattias
    Det low carb brödet Tommy använde sig av innehåller inte mandelmjöl vad jag kan minnas och även kan läsas här: http://www.funksjonellmat.no/lavkarbobrod/ingredienser/
  16. Ann Kristin
    Det är ju ganska uppenbart för de flesta, men inte alla, att du gör tester för egen räkning. Det är intressant att se hur olika det kan vara. Men varje gång någon gör en test, så kommer det irrelevanta kommentarer, som t ex när Sam Feltham testar olika typer av kost. På amatörplanet måste man ju inse att det inte är helt vetenskapligt hållbart, eller kan helt förklaras.

    Jag har testat hur jag kan få ner mitt gryningsocker, som ligger på över 6, och om jag dricker en dl rödvin på kvällen sjunker det till 5,5. Troligen för att då får levern jobba med alkoholen, och hinner inte omvandla protein till socker. Men det skulle jag inte påstå att alla ska prova.

    Svar: #18
  17. Tommy Runesson
    Ska kolal brödet när jag kommer hem. Det smakade mycket "mandel" därför skrev jag som jag gjorde. Jag fokuserade mer på kolhydratsinnehållen än var de kom från. Återkommer...

    /Tommy

  18. Maria Jonsson
    Så länge det ligger på Tommys blogg kan man ju tolka det så men när det läggs ut här med den text som finns under så förväntar man sig något mer.
  19. Tomtefar
    Jag skulle lika gärna kunna tolka detta diagram som att Tommys insulinsysystem är lite trögt och inte fungerar optimalt. Såväl beta-celler som alfa-celler. Ett värde på 3,3 är FÖR lågt, vilket inträffar knappt 2 h efter intaget av LC-bröd. När blodsockret senare börjar stabiliseras efter den milda glukosbelastningen äter han en större mängd snabba kolhydrater, efter vilka bs borde stiga tidigare och sedan sjunka tidigare. En tanke skulle kunna vara att glykoneogenesen spökar i sammanhanget också när inte alfa-cellerna gör sitt jobb ordentligt (bildar extra socker en stund från dippen och fram ett par timmar), då han torde ha en hög kapacitet på glykoneogenesen med sin numera normala kost. Kanske är insulinet högt mellan kl 13 och ca 17, för att sedan sjunka till otillräcklig mängd för att hantera resterande sockeröverskott. Bara sitter och spekulerar lite på lekmannavis, så ingen tror att jag har vetenskaplig tyngd bakom min hypotes.
  20. hemul
    Nej, det var inte det jag menade, men jag håller med om det också! 🙂
  21. Maria Jonsson
    En intressant sak i diagrammet är att toppen i blodsocker kommer 2,5 timmar efter intaget av formfranskan.

    Formfranskan är i sin tur är intagen 2,5 timme efter LCHF brödet som är mycket långsammare än formfranska.

    Det innebär att intaget av LCHF brödet påverkar kurvan även efter intaget av formfranskan.

  22. Anna
    Jag har en fråga om blodsockret, efter att ha läst flera sådana här experiment, där människor som brukar äta LCHF testar en kolhydratstinn måltid: Är det rimligt att anta att människor som brukar äta mycket kolhydrater reagerar på samma sätt på en kolhydratrik måltid som en person som inte brukar äta så mycket kolhydrater? Kan det inte vara så att kroppen vänjer sig?
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av