Nyheter

SVT Debatt om LCHF

Nu drar debatten om LCHF igång på SVT. Här finns information för nyfikna som dyker upp:

Mer rapporter kommer efter programmet. Vad tycker du som såg det?

PS: Här är de 16 jämförande studier av högsta klass (RCT) som visat effektivast viktminskning med råd om strikt lågkolhydratkost:

Bevisligen bättre viktnedgång med lågkolhydratkost

  1. Shai I, et al. Weight loss with a low-carbohydrate, mediterranean, or low-fat diet. N Engl J Med 2008;359(3);229–41.
  2. Gardner CD, et al. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and learn Diets for Change in Weight and Related Risk Factors Among Overweight Premenopausal Women. The a to z Weight Loss Study: A Randomized Trial. JAMA. 2007;297:969–977.
  3. Brehm BJ, et al. A Randomized Trial Comparing a Very Low Carbohydrate Diet and a Calorie-Restricted Low Fat Diet on Body Weight and Cardiovascular Risk Factors in Healthy Women. J Clin Endocrinol Metab 2003;88:1617–1623.
  4. Samaha FF, et al. A Low-Carbohydrate as Compared with a Low-Fat Diet in Severe Obesity. N Engl J Med 2003;348:2074–81.
  5. Sondike SB, et al. Effects of a low-carbohydrate diet on weight loss and cardiovascular risk factor in overweight adolescents. J Pediatr. 2003 Mar;142(3):253–8.
  6. Aude YW, et al. The National Cholesterol Education Program Diet vs a Diet Lower in Carbohydrates and Higher in Protein and Monounsaturated Fat. A Randomized Trial. Arch Intern Med. 2004;164:2141–2146.
  7. Volek JS, et al. Comparison of energy-restricted very low-carbohydrate and low-fat diets on weight loss and body composition in overweight men and women. Nutrition & Metabolism 2004, 1:13.
  8. Yancy WS Jr, et al. A Low-Carbohydrate, Ketogenic Diet versus a Low-Fat Diet To Treat Obesity and Hyperlipidemia. A Randomized, Controlled Trial. Ann Intern Med. 2004;140:769–777.
  9. Nichols-Richardsson SM, et al. Perceived Hunger Is Lower and Weight Loss Is Greater in Overweight Premenopausal Women Consuming a Low-Carbohydrate/High- Protein vs High-Carbohydrate/Low-Fat Diet. J Am Diet Assoc. 2005;105:1433–1437.
  10. Krebs NF, et al. Efficacy and Safety of a High Protein, Low Carbohydrate Diet for Weight Loss in Severely Obese Adolescents. J Pediatr 2010;157:252-8.
  11. Summer SS, et al. Adiponectin Changes in Relation to the Macronutrient Composition of a Weight-Loss DietObesity (Silver Spring). 2011 Mar 31. [Epub ahead of print]
  12. Daly ME, et al. Short-term effects of severe dietary carbohydrate-restriction advice in Type 2 diabetes–a randomized controlled trial. Diabet Med. 2006 Jan;23(1):15–20.
  13. Westman EC, et al. The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low- glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutr. Metab (Lond.)2008 Dec 19;5:36.
  14. Halyburton AK, et al. Low- and high-carbohydrate weight-loss diets have similar effects on mood but not cognitive performance. Am J Clin Nutr 2007;86:580–7.
  15. Dyson PA, et al. A low-carbohydrate diet is more effective in reducing body weight than healthy eating in both diabetic and non-diabetic subjects. Diabet Med. 2007 Dec;24(12):1430-5.
  16. Keogh JB, et al. Effects of weight loss from a very-low-carbohydrate diet on endothelial function and markers of cardiovascular disease risk in subjects with abdominal obesity. Am J Clin Nutr 2008;87:567–76.

 

1 2 3 4 5 6

289 Kommentarer

  1. Thomas H
    Klart du är hälsan själv Lassie 1 🙂 🙂
  2. lassie1
    Måtta #245

    Mycket bra skrivet.

  3. lassie1
    Thomas H

    ... mår i alla fall bra på detta just nu... jag är dock inte beredd att tillskriva det relativt låga kolhydratintaget hela förtjänsten eftersom jag äter så giftfri mat som bara går (mycket eko/bio) samt äter omega3-rika fiskar och oljor, men skitsamma...bara en mår gött så... 🙂

  4. gt
    Zytomiersaka säger det jag tänker ” Vad är det här för dietist?” i eftersnack!

    http://debatt.svt.se/2012/01/20/eftersnack-minimodeller-lchf-och-juholt/

    Härligt Katrin! Du kan konsten att ställa frågor så att dietisten sågar sig själv 🙂

    Go LCHF go!

  5. lassie1
    ..vill även tillägga vikten av att hitta sätt att stressa ner på. Stress ser jag som den absolut största orsaken till ohälsa av alla slag...mycket värre än kolisar . En stressig tillvaro ställer till det alldeles något överjäkligt i kroppens alla system. Ämnesomsättningen tar enormt med stryk och näringsupptaget försämras radikalt.
    Det är t.ex. välkänt att studenter som pluggar för en tenta har mycket sämre ämnesomsättning/näringsupptag eftersom blodet forslas till huvudet istället för mage/tarm. Detta är inte skadligt i små doser eftersom det så småningom upphör men om man ständigt går i stress så blir det följder. Meditation/andningsövningar eller annan avslappning är väldigt bra att ha i bagaget när livet stressar till sig... 🙂
  6. Thomas H
    Kul, Lassie 1 (Nr 254) att du upptäcker detsamma som nu Sveriges Minnesmästare upptäckte, när han mer övergick till mer fettrik mat 2008 och sen förbättrade alla sina minnesrekord! 🙂

    Vad gäller stress så kan man ju prova att jorda sig mer! Alla jordas vi med tiden, men jorda dig nu... så kanske jordas du i verkligheten lite senare...... 😉 Kanske! Det är bare att pröve... 😉
    Vilket jag nu gjort i tre månader!

    Läste i senaste Allers om en "Sömnterapeuts" regler för en bästa nattsömn om hur viktigt det var att bl a få i sig tillräckligt med fetter och proteiner för att hjärnan skulle klara av nattens fasta! Socker(mjöl) bara triggar hjärnan... SÅ RÄTT SÅ!

  7. lassie1
    Thomas

    Gött mos dä... 🙂

  8. Jerker
    #245 Måtta

    Ja, jag ber om ursäkt, du kom med i det inlägget för jag hade nog ursprungligen tänkt att ta med mer om det där om matkvaliteten.

    Problemet med bl.a. en sån här blogg är ju att här är vi många som redan är väldigt insatta och vi förutsätter en massa baskunskap som de har tagit oss lång tid att sätta oss in i. Så en ny läsare kan då missuppfatta våra diskussioner och inte alls begripa vad vi har för bakgrundsfakta till det vi diskuterar.

    Tyvärr är det ju så att när man ska förklara något nytt, och speciellt när man ifrågasätter en väl inarbetat "sanning", så kräver det ju att man får tid på sig att lägga hela grunden, för det är de små detaljerna i mosaiken som skapar helheten, och alla bitar är lika viktiga.

    Det är ju många som har problem med att äta tillräckligt mycket fett, särskilt kvinnor, och jag tror att det kommer att ta tid att hitta de livsmedel och recept som ger rätt sammansättning men som ändå inte blir kväljande feta. Man får ju inte glömma att de maträtter vi har idag är utprovade under decennier och vi har vuxit upp med dem och att bryta vanor är svårt, t.ex. att avstå från bröd som kan vara så gudomligt gott! Jag antar att man kommer att hitta nya sätt att göra bröd (bättre än de som finns nu) som har väldigt lågt kolhydratinnehåll, men det kommer att ta tid.

    LCHF-rörelsen i Sverige har ju också som mål att vi ska äta mat på bättre råvaror. Maten ska vara så lite processad som möjligt och producerad under vettiga förhållanden. Gräsbeteskött är ju ett exempel där man når flera mål i ett slag. Köttet och framför allt fettet blir bättre ur näringssynpunkt än det uppfött på spannmål och kraftfoder, det är miljöneutralt och mindre resurskrävande.

    Parallellt med att vi väljer bort onödiga kolhydrater så väljer vi bort en massa onödiga tillsatser i maten. Dessa tillsatsers påverkan på vår kropp tror jag inte att vi har den ringaste koll på och då man lagar till en enkel LCHF-måltid på gräsbeteskött, egengjord bearnaisesås och grönsaker så kapar vi bort en rad onödiga komponenter som är onödiga och tvivelaktiga ur hälsosynpunkt. Själv gjorde jag t.ex. i många år bearnaisesås på pulver och hade margarin i istf smör...

    Jag tycker nog faktiskt att LCHF-kost på ett sätt automatiskt innebär att vi äter naturligare råvaror. Just kokosfett är ju sant att vi inte har på våra breddgrader, men annars är nog det mesta sånt vi kan finna här, och jag har ju minskat det antal livsmedel jag har i kylen radikalt. När jag tänker på hur många olika varor det finns i en livsmedelsbutik så är det ju skrattretande hur många jag aldrig ens reflekterar över att köpa, och särskilt då alla hel- och halvfabrikat som jag ofta köpte förr.

  9. Saara
    Äh! Jag måste förklara mig, inte ens min man fattade vad jag menade när han läste mina inlägg. Och jag blir bara sårad hela tiden. Jag duger inte att göra kommentarer, för jag tänker i bilder och inte i ord.

    Så här menar jag; alla skrikdebatter som denna i TV är jobbiga för sådana som mig att överhuvudtaget titta på. Och jobbiga att kommentera, för jag blir arg.

    Vi som är sjuka av socker vi framställs alltid som de stackare man MÅSTE ta hänsyn till och inte tvinga på sådana hemska "bantardieter" som LCHF. Vi MÅSTE få äta "allsidigt" som dietisternas tallriksmodell. Det kan ju vara farligt om vi äter fett och skiter i medicinerna, också.

    Vi ska ju inte ens tänka på att bli snyggare, det är bara unga som får det. Det är, kantänka, till och med löjligt. Banta, va är det? Hela detta samhälle är sådant; allt är yta och synas, det som är inre kvaliteer det kan man ta med sig och gå och hänga sig. Jag ska faktiskt äta ihjäl mig, jag hatar talg, faktiskt. Jag har i hela mitt liv älskat tårta, och det är hemskt att inte ens kunna äta tårta mer.
    Inget ont om fåren, men jag är ju mot att äta djur egentligen, och nu måste jag. Och mår bra av det till och med!

  10. lassie1
    Thomas #243

    Jag är antagligen mer påläst än vad du tycks tro både när det gäller vacciner och kost. Jag har intresserat mig för detta i ca 10 år så jag tycker mig ha viss insikt i ämnet. Dessutom har jag själv provat både strikt LCHF (mådde inte alls bra), tallriksmodeller och ayurvediska kostprinciper, vilket t.o.m. är bättre än att vara påläst. Dessutom har jag en egen sjukhistoria som lärt mig oändligt mycket om både kost och medikamenter så jag tycker mig ha viss erfarenhet av även detta.

    När jag skriver att jag inte tror att strikt LCHF inte passar alla så gör jag det på grundlag av min egen erfarenhet och på det faktum att vi inte alla är lika när det gäller ämnesomsättning. Det är här som många LCHF.are blir aningen för ......låt oss säga, generaliserande.

    Kolhydrater behöver nödvändigtvis inte vara ett "gift" för kroppen så länge de är i rätt form och mängd. De flesta har, antingen mer eller mindre behov av dem emedan vissa kan vara helt utan. Vanligt rörsocker kan faktiskt användas i terapeutiskt syfte för att kortsiktigt snabba upp en stagnerad ämnesomsättning (blandad i ljummen yoghurt).

    Allt är tyvärr inte svart eller vitt i denna fråga. Det vore därför önskvärt med en något mjukare framtoning när det gäller just detta annars riskerar budskapet att fallera.

    mvh
    Lars

  11. lassie1
    Saara

    Inte behöver du äta djur för att tillämpa LCHF. Du kan äta vassle och ägg för proteinerna skull, och groddade mungbönor. Ett ägg innehåller nästan alla essentiella aminosyror (det ska ju skapa liv). Hampafrön innehåller också så gott som alla aminosyror

    mvh
    Lars

  12. Janne Hammarström
    Såg inte eftersnacket men ska göra det när jag får tid.inlägg 215 nämner Itrimkvinnan jag är övertygad om att LCHF är bra men jag ville ha fart på viktnedgången så jag vände mig till Itrim där några arbetskamrater gick. Sa att jag var övertygad LCHF var bra men jag följde deras diet under 12 veckor och gick ner 27 kilo för jag ville ha snabbt resultat. efter de veckorna har jag fortsatt med LCHF tyvärr kom julen emellan så jag ligger kvar på samma vikt men fortsätter neråt i LCHF takt. Mår bra och tränar löpning hemma och på itrim cirkelträning. Det fantastiska var att när man tappat de första 4-5 kilona så kände man sig stark och fick kraft när man tränade.
  13. Nam
    Miljödiskussionen som förts här och på andra håll är verkligen mycket viktig och det är viktigt att också ha bra underlag när man ska diskutera med dem som tror på myten att om man äter LCHF att man automatiskt äter mer kött än tidigare/än "alla andra" (undantag veganer) och också gällande exv. att gräsbetande djur inte är negativt för miljön, medan all spannmålsodling oftast är det, inte minst i områden där regnskogar skövlas pga dessa odlingar.

    Många har kommit med intressanta länkar här på sidan. Hos Annika Dahlqvist har i 5 inlägg (ligger i slutet) Georg W lagt in många länkar som verkar mycket intressanta (har inte hunnit kolla alla än), bl.a. om att köttproduktion inte behöver vara en klimatbov samt att veganer inte alltid är klimatsmartare.

    http://annikadahlqvist.com/2012/01/19/debatt-ikvall-om-lchf/#comments

    PS. Doc - kanske har du redan bra poster som belyser LCHF-miljön, annars kanske dags för ett inlägg baserat på bra kunskap och länkar som vi alla lätt kan hänvisa till i diskussioner?!

  14. ragnhild
    #257
    If I understood your mini-essay correct, then my respons is "fantastic" - tack 🙂
  15. eva-britt
    Om jag varit med....LCHF står för fet,naturlig mat utan tillsatser,samt att maten lagas från grunden......behövs mer!!!!!!!
  16. Stina
    #247 lassie1

    Går det bra att dricka äppeljuice och äta riskakor på LCHF? Jag saknar mina riskakor.

  17. Lotta B
    #264 Nej, det är inte LCHF med juice och riskakor, men du väljer ju själv vad du stoppar i dig.
  18. plutten11
    Stina, juicer innehåller som regel mycker socker/kolhydrater, kolla innehållsförteckningen. Riskakor vet jag inte, men skulle gissa att det är en del i de också. Beror ju på hur lite kolhydrater du vill äta. Läs "lchf för nybörjare" på denna blogg, där finner du några enkla hållpunkter att utgå ifrån. Sen är det upp till dig att bestämma hur strikt du vill vara och vad du trivs med.
  19. lassie1
    Stina # 264

    Det går alldeles utmärkt att dricka äppeljuice och tillämpa LCHF. Även riskakor går bra. LCHF står som du vet för Low Carb High Fat. Man ska alltså äta en viss del kolhydrater. Hur stor mängd är lite upp till var och en men att följa livsmedelsverkets rekommendationer med ca 60% kolisar anses vara alldeles för högt. Viktigt är också att tillsätta nyttigt fett typ krillolja, smör, linfröolja, grädde utan att för den skull överdriva intaget.

    Äpple har ett relativt lågt GI (ca 37) vilket är bra. Även ris har ett ganska lågt GI (ca 50). Jag tycker dock det är viktigt att även att titta på GL (glykemic load) då man får en skaplig bild av det hela. Lchf tillåter alltså kolhydrater i viss mängd. Riskakor är i stort sett bara luft så det blir inga stora mängder kolisar om man äter en eller två.

    (Märk väl att jag menade hemmagjord luice i råsaftcentrifug i inlägget ovan)

    mvh
    Lars

  20. Jerker
    #264 Stina

    Om du dricker för mycket äppeljuice så kan det bli svårt att definiera din kost som LCHF. 1 dl innehåller 11 g, så ett glas innehåller bortåt 20 g.

    Här kan du läsa om hur mycket kolhydrater man kan äta per dygn för olika nivåer av LCHF etc.:
    http://www.kostdoktorn.se/en-trygg-lchf-definition/

    Ett utdrag:
    Max ca 10 gram kolhydrater om dagen = strikt LCHF
    Max ca 25 gram kolhydrater om dagen (5 E%) = Normal LCHF
    Max ca 50 gram kolhydrater om dagen (10 E%) = Övre gräns för LCHF
    100 gram kolhydrater om dagen (ca 20 E%) = Kolhydratreducerad kost
    30 E% kolhydrater om dagen, och däröver = Kolhydratbaserad kost

    Ska du gå ner i vikt lär du få hålla dig på strikt eller normal LCHF

    Nu minns inte jag hur mycket kolhydrater riskakor innehåller och jag har inga i skafferiet att kolla på och det beror på att jag valde bort sånt eftersom jag konstaterade att de innehöll förvånansvärt mycket kolhydrater.

  21. PiggePI
    #264 stina

    Även om någon nu på något sätt lyckas få äppeljuice och riskakor till att vara LCHF så finns det väl ingen poäng med att dricka smaksatt sockervatten och äta vad som ovan beskrivs som luft. Törstig drick vatten. Hungrig ät mat.

  22. lassie1
    Stina

    En riskaka innehåller ca 7,5 gram kolhydrater. Du kan äta nästan 7 st/dag för att hålla dig inom den övre gräns (50 gr) som fastslagits som LCHF. Om du vill äta kolhydratreducerad kost (1oo gr) kan du äta 13,5 riskakor.

    Ett glas äpplejuice (2 dl) och två riskakor med t.ex. smör och räkor är således inga problem. (37 gram)

    ( jag vet inte hur mycket kolisar hemgjord äpplejuice innehåller men antar att det beror på sort. Skulle tro att det innehåller mindre än 11% men är inte säker)

    mvh
    Lars

  23. copecca
    Klart man kan äta vad man vill.. men glöm inte bort att det lätt triggar igång sockersuget och då äter man lätt över vad man tänkt i kolhydratsvägen och det nästa som kommer är sedan... aaah detta fungerar inte för mig 😉

    Mvh. En Diabetiker typ 0

  24. Jerker
    OK, Lars, så du tycker alltså att det är OK att dricka ett par glas juice och äta några riskakor, och det ska man klara sig på en hel dag? Snacka om svältdiet! Var seriös, är du snäll, om du ska bli tagen på allvar på det här forumet!
  25. Shrinkin David
    @ lassie1 och Stina
    Kolla in denna länk med ca 2 miljoner visningar:
    http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

    Då kanske ni omvärderar råden/funderingarna om fruktsocker.
    Finns mycket annat att äta och dricka som eliminerar behovet av juice och kakor.

  26. The Doc
    #272 Jerker. Vem har sagt att man bara skulle äta det under en dag? Och du vill bli tagen på allvar?
  27. Jerker
    #274: Om man redan bara genom att uppfylla sin kvot av kolhydrater med äppeljuice och riskakor då begränsar det ju möjligheterna för att äta annat under dagen eftersom mycket få av de livsmedel som vi behöver för att få i oss alla näringsämnen innehåller 0 % kolhydrater.

    OK, du kan äta bara ägg och så komplettera med lite mer fett och några näringsämnen som ägg saknar (annars är de rätt kompletta).

    Men hur kul är en diet på ett glas äppeljuice, några riskakor och ägg?? Då har man liksom missat en viktig komponent i LCHF-filosofin, att det ska vara lustfyllt att äta också!

  28. The Doc
    Kött, fisk går oxå bra. Jag håller med att det inte är vettigt att lägga kolhydraterna på riskakorna eller juice. Men det går. Däremot är det dumt att göra det. Men det var inte vad du skrev....
  29. PiggePI
    Enligt lassie1 sett att se det blir ju allt LCHF, det enda viktiga är mängden mat du äter. Då är ju även vitt socker LCHF ifall du bara ta lite av det.
  30. Jerker
    Jag inser inte riktigt vitsen med att räkna hur man med våld och vaselin ska anpassa LCHF så att man till varje pris ska kunna vräka i sig så mycket som möjligt av juice och riskakor. Kosten blir ju helt förfelad då. Som jag ser det är det bara en fråga att vinna ordstrider här på forumet och har inget med LCHF i praktiken att göra.

    Egentligen är det att ägna sig åt samma typ av feltänk som när man uppmanar diabetiker att äta en massa kolhydrater och sen kompensera med insulin.

  31. The Doc
    Frågan är om det är viktigt. Det finns ju en definition. Då är det väl den man skall verifiera emot för att se om det är LCHF. Sedan kanske det strider emot grundtanken med LCHF. Men finns det inte med i definitionen så kan man ju inte säga att det inte är LCHF...
  32. The Doc
    #279 var alltså menat mot 277....
  33. Jerker
    Som sagt, ordstrider, hårklyverier, och det är totalt ointressant i praktiken.
  34. lassie1
    Jerker och Pigge P

    Som "the Doc" redan förstått men som ni tydligen feltolkat så har jag inte på något ställe skrivit att man ENDAST ska dricka juice och äta riskakor. Det är skrattretande och man undrar hur bra ni representerar denna "rörelse" egentligen. Jag råder er bägge två att läsa mina inlägg igen och denna gång utan önskan om att till varje pris argumentera om uppenbara ting. Ni borde båda två lära er skillnaden mellan LCHF och NCHF.

    mvh
    Lars

  35. PiggePI
    lassie1 & the doc

    Men ingen av er har läst något om att undvika socker och stärkelser?

  36. lassie1
    PiggeP #283

    Nää, varför då... tell me about it ... 🙂
    L

  37. PiggePI
    lassie1

    eller också kan du ju själv prova på att åtminstone läsa något om det du så tvärsäkert uttalar dig om?

  38. The Doc
    Problemet här är att vissa inte kan argumentera...
    Jerker som du säger så är kunskapsnivån olika hög här. Men då desto viktigare vad som uttrycks. Jag kan ju tycka det är ganska komiskt när Jerker uttrycker vad som krävs för att minska i vikt. Men du kanske gör en förenkling för de som inte kan så mycket?
  39. svante mattips
    Glöm inte att KH intaget , för vissa kan vara 100g medan för andra 26g, jämför 5000 kcl mot ex 1700 i enegiförbrukning !!!

    Svante

1 2 3 4 5 6

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg