Svårt att gå ner i vikt? Dra ner på mejeriprodukterna!

iStock_000019706278_Large

Går du inte ner i vikt som förväntat? Här får du ett tips som verkar fungera för många: dra ner på mejeriprodukterna.

Laktos och mjölkprotein, som båda finns i mejeriprodukter, kan försvåra din viktnedgång. Mejeriprodukter innehåller olika mängd av laktos (mjölksocker) som kan ha negativ inverkan på viktnedgång. Dessutom kan proteinet i mjölken utlösa ett inte obetydligt insulinpåslag som även det kan ha samma effekt.

Den signal om tillväxt som finns i mjölken är perfekt för de nyfödda som mjölken är ämnad för. För vuxna kan den däremot resultera i tillväxt på bredden istället. Att dra ner på mejeriprodukter kan alltså påverka din viktnedgång positivt.

Undvik lättprodukter till varje pris. De förvärrar bara problemet; fett skapar mättnad och när det tas bort äter du bara mer av den aktuella produkten istället. Det gör att du får i dig ännu mer laktos och mjölkprotein.

Proteinpulver är vanligen rent mjölkprotein. Det kan visserligen vara till hjälp för att bygga en aning mer muskler, men risken att du istället utökar ditt midjemått är samtidigt stor.

Undantaget är smör, som består av nästan bara rent fett. Du kan äta rikligt med smör till varje måltid.

Tips för att gå ner i vikt 

13. Ät mindre mjölkprodukter och nötter

Video

De 5 bästa tipsen för viktenFung

 

34 kommentarer

Toppkommentarer

  1. traningochnutrition.wordpress.com
    Fascinerande att man kan få in så mycket tokigheter i en och samma text.

    Insulin motverkar inte viktnedgång.

    Mjölkprodukter motverkar inte viktnedgång. Tvärtom innehåller mjölkprodukter stora mängder kalcium och högkvalitativt protein vilket har en positiv effekt på viktnedgång.

    Proteinpulver ökar inte på något sätt din fettmassa, det är ren humbug. Det består av vassledelen från mjölkprotein och vassle har tvärtom visat sig kunna öka fettfri massa och bränna fett.

    Svar: #6, #7
    Läs vidare →
  2. Ergo
    LCHF fungerar för viktnedgång för många för att de upplever det lättare att äta betydligt mindre energi. Det är också vad studier visar när man undersöker saken. Bättre effekt får man dock med större andel protein, vilket ofta glöms att nämnas på bloggar lik denna. Dock inget som sker automatiskt och är olika för olika personer.
    At the General Clinical Research Center of the Temple University Hospital, Dr. Guenther Boden headed a 3-week ward study with ten obese type 2 diabetic subjects[Boden]. For the first week of the study, the subjects were instructed to continue their usual diet. The clinical research center kitchen provided all food and beverages, and weighed and recorded everything that was consumed. The subjects’ mean daily intakes during this period were 137 grams protein, 154 grams fat, 309 grams carbohydrate and 3,111 calories. During this period, the patients’ weight remained stable.On days 8-21, the researchers then placed the subjects on a low-carbohydrate diet. Carbohydrate intake was reduced to 21 grams per day, but no restriction was placed on their overall caloric intake; the participants were free to “eat protein and fat as much and as often as they wanted”. Despite this, their caloric intake dropped by a whopping 1,000 calories per day. The mean daily intakes during the low-carbohydrate phase were 154 grams protein, 161 grams fat, 21 grams carbohydrate and 2,164 calories.

    http://anthonycolpo.com/the-great-eades-smackdown-2010-part-1/

    Ingen ide att försöka diskutera, är som att prata med en vägg bland dessa kommentarer.

    Tycker dock de är bra, till slut kommer alla LCHF:are bara äta fett då de tror på hypotesen Insulin - Fetma. Får se hur bra de mår utan protein 🙂 Watch out! Protein ger också insulinpåslag.

    Och för de med fortfarande öppet sinne:
    http://weightology.net/weightologyweekly/index.php/free-content/free-...

    Trevlig helg!

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. T
    Även smör kan i extremfall vara hämmande. Men om det handlar om att några få är extremt känsliga för de insulinpåslag från de (små) mängder mjölkprotein och -socker som finns i smör eller om folk helt enkelt tar såpass mycket att kaloriintaget blir onödigt stort låter jag vara osagt.
  2. Kareng
    Det skulle vara bra med en bloggpost som beskriver ännu tydligare varför de som styrketränar lite lagom ska akta sig för proteinpulver. Min son (15 år) och hans kompisar har börjat hänga på gym och han säger att alla håller på med en massa pulver och kvarg för proteinets skull. Det är lätt för ungdomar att få för sig att man måste börja med dessa produkter bara för att de lyfter lite vikter några gånger i veckan. Jag har förklarat för min son det där med insulin så jag tror att han har fattat att det är onödigt och dumt.
  3. traningochnutrition.wordpress.com
    Fascinerande att man kan få in så mycket tokigheter i en och samma text.

    Insulin motverkar inte viktnedgång.

    Mjölkprodukter motverkar inte viktnedgång. Tvärtom innehåller mjölkprodukter stora mängder kalcium och högkvalitativt protein vilket har en positiv effekt på viktnedgång.

    Proteinpulver ökar inte på något sätt din fettmassa, det är ren humbug. Det består av vassledelen från mjölkprotein och vassle har tvärtom visat sig kunna öka fettfri massa och bränna fett.

    Svar: #6, #7
  4. Annette Andersson
    AA Kanske något fel på mig men två gånger har jag tagit bort mejeriprodukter och båda gångerna gick jag upp 2 kg på 2 veckor. Så fort jag började äta mejerier igen gick vikten tillbaks till normalläge. Inga sådana misstag mer för min del,men alla är vi olika.
  5. Henrik
    Anette Andersson

    Du har alldeles rätt bara för att en del är hjälpta av att gå ned i vikt med mindre mjölkprodukter, så fungerar det inte för alla. Var och en måste
    hitta vad som fungerar för en själv. Då får man testa olika
    tips. LCHF är bra med vilken mat man skall äta kan variera
    mycket inom konceptet. Mycket kött och grönsaker fungerar bra för många. Men vi är olika, och vi gillar olika
    saker.

  6. Stefan
    Insulin motverkar inte viktnedgång.

    Det är vad jag förstår varken bevisat eller motbevisat. Att olika hormoner är kopplade till fettinlagring är väl vad jag förstår klart. Mindre könshormoner leder t ex till ökad fetma, och att insulin är kopplat till fettinlagring är väl skolbokskunskap. Det innebär ju inte automatiskt att man blir fet av att äta mat som ökar insulinet. Men som hypotes är det väl dock inte helt orimligt.
    Frågan är varför neddragning av kolhydrater (i synnerhet snabba kolhydrater) faktiskt för många tycks leda till viktnedgång? Vad är det i LCHF som gör att det tycks fungera? Jag har sett det fungera hos alltför många, inklusive mig själv, för att jag ska tro att det är "bluff". Detta trots att jag från början inte trodde på det. Jag kan tänka mig att insulin (och kanske andra hormoner) är ett möjligt svar, åtminstone för vissa. Ett annan faktor skulle kunna vara att man genom att inte längre äta processad mat förändrar bakteriekulturen i magen och att detta leder till minskad fettinlagring. Det finns ju t ex studier som visat att emulgeringsmedel (som ofta finns i processade produkter) lett till fetma. Att tillsatt socker elimineras är en tredje faktor. Kanske är det en kombination av alla dessa faktorer?
    För min egen del, och till min egen förvåning, försvann mina överflödskilon efter ca 6 månader på en liberal LCHF (egentligen "GI-metoden" som den kallades då). Jag åt nyttig mat (eller vad jag trodde var nyttig mat, låg-fettprodukter etc) redan före LCHF. Jag tränade, jag åt ytterst lite sötsaker, ändå ökade vikten långsamt, långsamt. Med egentligen ganska små förändringar, enbart att plocka bort dåliga kolhydrater, började istället vikten gå ner och fettet runt magen verkade smälta bort. Jag har sett samma sak hos flera, och man kan alltså undra vad det beror på. Jag åt inte mindre mängd mat, mängden kalorier tror jag inte minskade, åtminstone inte den första tiden. Det tog mig ett halvår innan jag insåg att jag inte längre behövde äta så stora mängder mat för att klara en hel eftermiddag. En av de stora förändringarna är just att man inte blir hungrig så snabbt. Idag vet jag det, men det första halvåret insåg jag det inte, och ändå gick jag ned i vikt.
    Jag tror alltså att det är en kombination av faktorer, hormoner, magbakterier etc etc som leder till viktminskning. Jag kan även tänka mig att den kombinationen är individuell. Det skulle kunna betyda att för vissa personer så bidrar mjölkprodukter till att viktnedgång bromsas, kanske t ex som en följd av insulinpåslag. Jag personligen äter ganska mycket ost och även yoghurt och det tycks inte ha minsta betydelse för min vikt.

    Svar: #10, #12
  7. stenB
    Grisar göds bäst med skummjölk fför att snabbt bli feta. Något som praktiserats länge av bönder! När fettet tas bort blir laktos och insulindrivande proteiner kvar. Resultatet blir snabb blodsockerökning, insulinutsöndring, "overshoot" och då blodsockerfall som gör grisen hungrig betydligt tidigare än med samma kalorimängd med helfet (naturlig) mjölk, som vi och grisen är genetiskt anpassad till. Att även vi människor blir feta på lättprodukter är alltså inte konstigt. Mellanmål blir "nödvändiga" pga av blodsockerfallen som lättprodukterna orsakar, efter varje sådant mål..... Artiklen är "spot on" enligt min mening.
    Svar: #11
  8. Claudia
    Jag har getter och gör min egen ost. Men jag ha också en mjölkfri tid på vintern. Med lchf har jag bantat nu 7 kg. Jag märker om jag äter för mycket färskost blir då jag trött. Vassle är bra om vill ha kaniner tjocka. Den har 5 % kolhydrater och nästan ingen protein och fet. Nu på sommaren vill jag äta mindre ost. Då fa vi se hur mycket jag gå upp i vikten.
  9. Peter
    Vad är "rikligt med smör". 100gram per dag? Mer? Mindre?

    Brukar stärka upp lunchen med ca 50g rent smör. Utöver det bara smör till stekning.

  10. YAT
  11. YAT
    Fler sagoberättare i farten..

    Grisar matades med skummjölk, kärnmjölk och vassle för att det var "billiga" restprodukter från grädd-, ost- och smörtillverkning. Potatis och kor var andra sådan billiga energikällor för att göda grisar. Har dock absolut inget att göra med att insulin skulle göra dem fetare.

    Inte första gången du blir tillrättavisad i ämnet heller.

    Svar: #14, #17, #32
  12. YAT
    LCHF fungerar för viktnedgång för många för att de upplever det lättare att äta betydligt mindre energi. Det är också vad studier visar när man undersöker saken. Bättre effekt får man dock med större andel protein, vilket ofta glöms att nämnas på bloggar lik denna. Dock inget som sker automatiskt och är olika för olika personer.

    At the General Clinical Research Center of the Temple University Hospital, Dr. Guenther Boden headed a 3-week ward study with ten obese type 2 diabetic subjects[Boden]. For the first week of the study, the subjects were instructed to continue their usual diet. The clinical research center kitchen provided all food and beverages, and weighed and recorded everything that was consumed. The subjects’ mean daily intakes during this period were 137 grams protein, 154 grams fat, 309 grams carbohydrate and 3,111 calories. During this period, the patients’ weight remained stable.

    On days 8-21, the researchers then placed the subjects on a low-carbohydrate diet. Carbohydrate intake was reduced to 21 grams per day, but no restriction was placed on their overall caloric intake; the participants were free to “eat protein and fat as much and as often as they wanted”. Despite this, their caloric intake dropped by a whopping 1,000 calories per day. The mean daily intakes during the low-carbohydrate phase were 154 grams protein, 161 grams fat, 21 grams carbohydrate and 2,164 calories.

    http://anthonycolpo.com/the-great-eades-smackdown-2010-part-1/

    Svar: #13, #16
  13. B
    Men vad för proteiner? Kött leder visst till övervikt;

    "
    Mycket kött och få kalorier är väl en nyttig diet?
    Svar: Nej. De studier som ska visa att köttbaserade högproteindieter är de mest effektiva för att gå ner i vikt har till stor del finansierats av köttindustrin. Seriös forskning visar tvärtom att rött och processat kött ökar risken för övervikt och dödliga sjukdomar, exempelvis cancer och hjärt-kärlsjukdom.
    "
    http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp...

  14. Micke
    "Grisar matades med skummjölk, kärnmjölk och vassle för att det var "billiga" restprodukter från grädd-, ost- och smörtillverkning. Potatis och kor var andra sådan billiga energikällor för att göda grisar. Har dock absolut inget att göra med att insulin skulle göra dem fetare."

    Det ena behöver kanske inte utesluta det andra?

  15. F
    Jag vill uppmuntra alla som har eller känner någon som har AST, autism, aspergers syndrom, add, adhd, depression, etc., att läsa på om hur vi kan må mycket bättre utan kasein och gluten. Med LCHF är vi bara halvvägs framme. Testa att ta bort ALLA mjölkprodukter utom smöret. Vi tycks vara många som inte kan bryta ner ämnena på ett bra sätt, substanserna tar sig till hjärnan och ger en narkotisk effekt. Sök på nätet med orden ast, autism, casein, gluten.... <3 Kostdoktorn får gärna skriva om detta i ett särskilt inlägg.
  16. Ergo
    LCHF fungerar för viktnedgång för många för att de upplever det lättare att äta betydligt mindre energi. Det är också vad studier visar när man undersöker saken. Bättre effekt får man dock med större andel protein, vilket ofta glöms att nämnas på bloggar lik denna. Dock inget som sker automatiskt och är olika för olika personer.
    At the General Clinical Research Center of the Temple University Hospital, Dr. Guenther Boden headed a 3-week ward study with ten obese type 2 diabetic subjects[Boden]. For the first week of the study, the subjects were instructed to continue their usual diet. The clinical research center kitchen provided all food and beverages, and weighed and recorded everything that was consumed. The subjects’ mean daily intakes during this period were 137 grams protein, 154 grams fat, 309 grams carbohydrate and 3,111 calories. During this period, the patients’ weight remained stable.On days 8-21, the researchers then placed the subjects on a low-carbohydrate diet. Carbohydrate intake was reduced to 21 grams per day, but no restriction was placed on their overall caloric intake; the participants were free to “eat protein and fat as much and as often as they wanted”. Despite this, their caloric intake dropped by a whopping 1,000 calories per day. The mean daily intakes during the low-carbohydrate phase were 154 grams protein, 161 grams fat, 21 grams carbohydrate and 2,164 calories.

    http://anthonycolpo.com/the-great-eades-smackdown-2010-part-1/

    Ingen ide att försöka diskutera, är som att prata med en vägg bland dessa kommentarer.

    Tycker dock de är bra, till slut kommer alla LCHF:are bara äta fett då de tror på hypotesen Insulin - Fetma. Får se hur bra de mår utan protein 🙂 Watch out! Protein ger också insulinpåslag.

    Och för de med fortfarande öppet sinne:
    http://weightology.net/weightologyweekly/index.php/free-content/free-...

    Trevlig helg!

  17. stenB
    Vad du tycker är sagor är ju din sak men du kan ju lägga till att det är ingenting annat än din åsikt.
    Bra balanserat till skillnad från dina påhopp är det som Micke skrev i #14.
    Och att du "tillrättavisat i ämnet tidigare" är ren subjektiv bedömning av din tidigare åsikt. Magstarkt försök till härskarteknik ser jag det som.

    Välkomnar en sakdebatt istf personangrepp, om det är möjligt för dig. Annars tycker jag du kan låta bli att skriva, eller bli dömd av läsarna och bloggmoderatorn.

  18. Janne I Jämtland
    Det är totalt värdelöst att lyssna på YAT. Han dyker bara upp när han vill påtala att han vet bäst och alla andra har fel. Det skulle vara betydligt intressantare att veta vilken kostmodell han förespråkar själv. Men han kanke har en annan agenda?
  19. stenB
    Länk studie om lågfetmjölk till barn mellan 2 och 4 år http://adc.bmj.com/content/early/2013/02/13/archdischild-2012-302941....
    Lågt fettinnehåll i mjölken framkom stå i direkt proportion till BMI hos dessa 10,000 barn. 57% vanligare att vara äverviktigt vid 2 och 4 år för de som drack mjölk med 1% fett jämfört med de som drack mjölk med 2% fetthalt. Studien bevisar alltså att man inte blir smal med lättmjölk, alltså att livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning av lågfettsprodukter kan vara ett rimligt skäl till fetmaexplosionen.
    Den här Wikipediaartikeln https://en.wikipedia.org/wiki/Skimmed_milk stöder vad jag skrev i 7 om hur man göder grisar, med referens.
    Det finns betydligt mer om detta. Har aldrig sett en enda studie som visar att man blir fet eller sjuk av feta mjölkprodukter.
  20. stenB
    Därtemot ser det ut som att man lättare kan få kärlsjukdom med på lågfettkost. Den här studien: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2790097/
    visar att risken för kärlsjukdom ökade när mycket frukt och grönt åts av deltagare som valde lågfeta mjälkprodukter.
    Men hos de deltagare som åt fullfeta mjölkprodukter sågs en kraftig minskning av kärlsjukdom för de som också åt frukt och grönt. Men skillnade var inte några små procentenheter utan liknande rökning. 400% högre risk för lågfettgruppen! Observationsstudie, dock prospektiv. De studier som vi grundar slutsatsen att rökning är hälsovådligt är också observationsstudier. Men när skillnaderna är tillräckligt stora, mer än 100 och 200% anses även dessa ha ett avsevärt bevisvärde.
  21. stenB
    En till studie jag inte sett tidigare, från Australien 2009, visar ca 300% högre dödlighet i hjärtsjukdom för de som konsumerade mest lättmjälksprodukter jämfört med de som åt minst av dessa (konstgjorda) produkter. Risken att nyckelhålsmärkningen har gjort Svensken fetare och förkortat livet på mängder av Svenskar blir alltså troligare för varje studie som kommer. http://www.nature.com/ejcn/journal/v64/n6/abs/ejcn201045a.html

    Skillnad på dödlighet i att dricka mjölk eller ej framkom inte. Endast mjölkprodukter med låg fetthalt ökade dödlighet i hjärtsjukdom, även i denna studie.

  22. Henrik
    "Insulin motverkar inte viktnedgång." Så skrev en person, som länkade till sin egen blogg. Han vill
    få intrsserade till sin blogg. Sådana kommer hit ibland, men eftersom han bara påstod saker, utan
    att komma med några som helst sakargument för sin ståndpunkt, så blev jag nyfiken, och gick in
    På hans hemsida.
    Det skulle kunna vara så att han var expert och mycket kunnig. Men den utbildning han har är
    socionom, och i den utbildningen ingår vare sig näringslära eller kunskap om träning, och läser man vad han skrivit på bloggen, så finner man att bloggen bara är tre år gammal, och artiklarna innehåller
    inget som tyder på någon djupare kunskap i de ämnen han uttalar sig i. Men han vill gärna syssla med rådgivning om kost- och träning. Jag vill föreslå honom att skaffa sig utbildning i dessa två ämnen, för sådana finns.
  23. Erik
    Om man utesluter ost, grädde och crème fraiche ur kosten blir det ännu mindre kvar att smaksätta och variera med. Enformig och tråkig mat leder säkert till att man äter mindre och går ner i vikt men är det värt det?
    Svar: #24
  24. stenB
    Knappast värt det eftersom även vikten tenderar att gå åt fel hål utan fakirdisciplin. De flesta studier i ämnet visar att när man minskar fettet utan restriktioner går vikten upp, och v.v.. Se spädbarnstudien ovan i no19 t.ex. Alltså grädde och helfet (ej modern!) creme fraiche mättar och minskar då totala kaloriintaget. Ses bäst i att mellanmålen ofta direkt försvinner med dom fetare produkterna. (Tänk på det bl.a. till skolfrukost för barn! Obs jag är ej läkare, fråga KD !)

    Ost däremot bör man vara försiktig med, åtminstone om man är vuxen och hamnat på viktplatå eller att midjan inte minskar i omkrets efter något eller några år med LCHF. Dra ned på alla proteiner också eller lägg till 1 eller 2 vattenfastedagar i veckan så att midjan försvinner på 6 månader, och med den även diabetes eller prediabetes, som man vanligen har med en större midja. (Fastesocker högt eller på gränsen) Det sista gäller nog oss över 65 mest vilket då ses i att blodtryck, blodfetter, fastesocker och insulin blir betydligt bättre än snittet för vår ålder.

  25. RRu
    Vem skall man tro på?????
  26. Gugge
    Om du nu tar bort dessa också, vad blir då kvar att äta! Blir precis som alla andra dieter, att det blir minimalt med alternativ och lusten att fortsätta försvinner. Det som LCHF förespråkar är just feta produkter, som just är ståndpunkten i hela kosten, och sen utesluter det, vad blir kvar, grönsaker, kött och smör. Goda såser, dressingar med mera får stryka på foten.
  27. Rose-Marie Andersson
    Hej allesammans!

    Tack för alla trevliga kommentarer från er!
    Ja. den här berg- och dalbanan - gå upp eller gå ner i vikt?
    För alla (99% ? ) som vill gå ner i vikt. Mitt förslag:
    Fram med skrivblocket alla som är troende på lågkalorier,
    LCHF-metoden för att anteckna precis allt ni äter på ett
    dygn. Fortsätt med det i 1 månad. Förutsätter att ni har
    kollat på vågen, tidigt på morgonen vad ni vägt då innan
    ni börjar anteckna varje dags måltider, dvs frukost,
    lunch, mellanmål, middag och ev kvällsmat.
    Efter ca 30 dagar, upp till bevis på samma tillvägagångs-
    sätt som dag 1. Kolla på er våg, tidigt på morgonen, vad
    er vikt visar då?
    Den här metoden är för alla som ska börja med och tror
    på LCHF-måltider.
    Själv har jag mjukstartat med att enbart baka allt matbröd enl recept på LCHF-bröd och blivit förvånad
    och glad att min våg nu går "motsols"!! Nu ska jag helt
    gå över till lågkalorimat och med glatt sinne notera
    allt jag stoppar i mej med samma tillvägagångssätt som
    jag förespråkat till er!

    I all vänlighet

    Svar: #33
  28. Martin
    Meh... så tröttsamt. Ost och grädde är ju två, av i övrigt sällsynta, ljusglimtar med LCHF. Har kört LCHF i en säsongsbetonat liberal tappning i fem år. Strikt i september och januari. Ni greppar nog varför. Men eftersom vi är i februari nu, så är det tämligen strikt. Siktar på 20, oftast 40 och aldrig över 100g kolhydrater. Det låter kanske tokliberalt i vissa öron. Jag har förvisso på fem år gått från 95 till 83kg. Varit nere på 81, men aldrig nått målvikten på 77 (Som för första gången skulle göra mig normalviktig enligt BMI på mina 177cm). Faller igenom någon gång per månad eftersom frestelserna är många. Att det ändå inte blir oftare är att det finns delikatesser som man enligt gamla skolan aldrig fått för sig att äta, som ost. Och grädde. Jag blir luttrad, men får väl dra ner på mejerierna med om jag ska nå målet. Kött, nötter och fet fisk. Nästa rön vi läser kanske lyder: "Svårt att gå ner i vikt på LCHF - Undvik kött!". Då är det gónatt.
    Svar: #34
  29. Britt-Marie Thorsén
    Vad gäller för produkter som är laktosfria? Påverkar de lika mycket insulinet som "vanliga" mjölk-produkter?
  30. Håkan Sjöö
    Homogeniserad mjölk borde förbjudas. Det enda den har gemensamt med riktig mjölk är färgen.
  31. Inez Odelind
    Min mamma kokade någon slags messmör på vassle. Så jag förstår att kalvarna fick vassle för tillväxt.
  32. MJ
    Det hade ju varit ännu billigare att mata grisarna med hö, men då hade de inte blivit lika feta och förlusten hade kommit i den änden istället.
    Det är ju en växelverkan där man försöker ge ett foder som grisarna kan växa sig fullvuxna och feta på nio månader men ändå ge dem så billigt foder som möjligt.

    En annan sak som påverkar vilket foder man väljer är ju att man vill att köttet ska ha "neutral" smak, alltså vara smaklöst. Om du låter en tamgris gå på skogsbete så smakar de likadant som vildsvin.

  33. Ebba
    Du menar lågkolhydratkost eller?
    inte lågkalorie
  34. Ebba
    BMI är tyvärr ett totalt värdelöst mått eftersom det inte säger någonting om din kroppsammansättning, det enda det talar om är antal kilo per kvadratmeter
    Man kan ha ett "normalt" BMI mellan 20-25 men ändå ha för mycket fett i kroppen och tvärtom, man kan ha ett BMI långt över 25 vilket då skulle vara övervikt eller fetma men ha en hög andel muskelmassa och låg, hälsosam fettprocent.
    Detta beror på att muskler väger mera per kvadratmeter än vad fett gör. Du kanske redan har nått din målvikt ifall du har en stor andel muskler. Enda sättet att veta är att göra en kroppscanning. Strunta i BMI, det är värdelöst
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av