Styrketräning på LCHF: Fitnessguru

Pose

Vem kör LCHF?

Vi vet att flera konditionsidrottare, som Björn Ferry och Jonas Colting, lyckas bra utan större mängder kolhydrater. Men många undrar fortfarande hur det är med styrketräning. Måste man äta mycket kolhydrater för att bli stark?

Jag fick tag på den perfekta mannen att reda ut den saken. Sid Knutsson, även känd som mr Fitnessguru. Här följer en intervju med honom:

Hej Sid, kan du dra en kort presentation?

Jag heter Sid Knutsson är 25 år och har tidigare tävlat i bodybuilding med bl.a. två internationella pallplatser i bagaget. Tidigare hade jag en mycket välbesökt blogg som senare kom att utvecklas till Skandinaviens största träningsportal, Fitnessguru.se.

Jag har själv under mina tävlingsdieter ätit lågkolhydratskost med mindre än 30 g kolhydrater per dag med goda resultat. Jag anser att lågkolhydratskost är ett mycket effektivt sätt att gå ner i vikt och även en hälsosammare kost då den tenderar att likna mer riktig och näringsriktig mat. Lågkolhydratskost är även ett steg bort från de hel- och halvfabrikat som ofta innehåller en hel del onyttigheter som vi inte behöver och potentiellt kan skada vår hälsa.

Att jag kommit till denna uppfattning är direkt kopplat till de två tusen klienter jag coachat i både kost och träning. Jag ser helt enkelt ett distinkt samband mellan lågkolhydratskost och viktminskning, speciellt hos de som är sjuka i diverse kostrelaterade sjukdomar eller på väg dit.

Jag kan även personligen gå i god för att en kost med mindre kolhydrater får dig att må, sova och prestera bättre. Min erfarenhet är att man blir mycket mer produktiv och driftig på en diet som utesluter kolhydraterna.

2ar

Jag har t.ex. pressat över 200 kg i fri bänkpress, lyft över 250 kg i marklyft samt drivit två framgångsrika bolag på lågkolhydratskost. Uthålligheten i musklerna blir något förhöjd då man inte “tar slut” på samma sätt under en diet som inkluderar kolhydrater.

Vad fick dig intresserad av mat med mindre kolhydrater?

Att äta mindre kolhydrater är knappast något nytt inom bodybuildervärlden. Arnold Schwarzenegger som alla säkert känner till valde t.ex. att inför tävlingar minska sitt kolhydratsintag så drastiskt att det enbart kom från två sallader per dag. Att minska på kolhydraterna för att komma i form är inom bodybuilding snarare en regel än ett undantag.

Jag experimenterade ett tag med min kost för att se vad som fungerar och inte fungerar, t.ex. så gick jag på en s.k. ketogen diet (under 30 gram kolhydrater per dag) i över 8 månader för att se om det gick att bygga muskler och öka i styrka med denna kost. Jag lyckades faktiskt med båda och ökade i muskelmassa (enligt dexa-mätning) samt styrka.

Det är dock min uppfattning att en viss mängd kolhydrater behövs för maximal utveckling av styrka och muskelutveckling, något som annars kanske inte är nödvändigt. Värt att notera dock är att världsrekord i bänkpress inom en viss viktklass gjorts på en ketogen kost.

Sid Knutsson

Hur äter du idag?

I dag satsar jag inte på bodybuilding längre utan framför allt på att må bra, hålla mig frisk och leva ett bra liv. Utifrån detta äter jag en väldigt paleo-lik diet dvs. mycket kött, fågel, fisk, bär, grönsaker, nötter och någon enstaka frukt. Jag strävar alltid efter att äta minimalt med processerad mat vilket ofta tenderar till att just bli lågkolhydratskost.

Fördelningen för mig ser ut enligt följande: Mycket protein tillsammans med en del fett till varje måltid, vilket även inkluderar smör, och även en begränsad mängd kolhydrater från frukt och potatis vid träning som jag utför på morgonen.

På grund av mitt hektiska schema så använder jag mig även av till viss mån av kosttillskott för att förenkla och effektivisera min kosthållning, b.la. proteinpulver, Omega-3 och vitamintillskott, speciellt vid enformig kost och under vinterhalvåret.

Kosttillskottbranchen kan idag jämföras med en onavigerbar djungel och innehåller produkter som både kan hjälpa och stjälpa en kosthållning samt hälsa. Att kosttillskott inte är ett måste tycker jag är viktigt att poängtera i sammanhanget. Kosttillskott är snarare ett personligt val som framförallt kan förenkla en specialkost ex. vid hård träning.

Vad har du för åsikter om behovet av kolhydrater i samband med hård (styrke)träning?

Som jag nämnt tidigare så anser jag att människokroppen faktiskt är anpassad för att äta en viss mängd kolhydrater även om det inte är essentiellt. Min egna uppfattning och vad jag lärt mig av de de klienter jag tränat är att kolhydrater är nödvändigt för just maximal prestation.

Jag tror inte problemet ligger i att man äter just kolhydrater i sig utan att vi äter alldeles för mycket kolhydrater och av fel sort. Livsmedelsbranchen har byggt upp en väldigt lönsam industri i att sälja näringsfattiga kolhydrater i överflöd. Jag är övertygad om att detta är den stora orsaken till de flesta välfärdssjukdomar idag.

Om vi istället enbart skulle äta oprocesserad riktigt mat trots att den innehöll en viss mängd kolhydrater från t.ex. naturliga kolhydratskällor som bär och frukt så tror jag att vi skulle må mycket bättre än vi gör idag.

Med det sagt ska tjejer inte gå på “fruktdieter” och det viktiga i kosten står klart fast som bra och riktiga matkällor som innehåller främst protein och fett.

Berätta om vilka kostråd du ger dina klienter och vilka resultat som är vanliga?

Mitt generella råd till mina klienter är att minska på kolhydraterna och öka proteinintaget. Detta ger bättre hälsa, mer muskelmassa och ett större välmående.

Ett annat råd är att tjejer tål kolhydrater sämre än killar. Kvinnor har mindre muskelmassa att lagra kolhydrater i samt en effektivare fettoxidation än män. Kvinnor blir även mättare av fett än kolhydrater jämfört med män.

Ett problem som de flesta tjejer gör när de ska dieta är att minska på fettet och öka eller hålla kolhydraterna på samma nivå samtidigt som de gärna undviker kött. Detta är en katastrof för kroppssammansättningen och egentligen borde de göra precis tvärt om d.v.s. minska på kolhydraterna och behålla fettet då det även är viktig för hormonproduktionen.

PT Sid

Vad tycker du om dagens debatt om kostråd och vad tror du om utvecklingen framöver?

Först och främst tycker jag att debatten börjar bli uttjatad, dock inte så tillvida att den inte är relevant utan att de hela blivit som två läger som står och stampar och skriker sin åsikt.

Jag personligen anser att vi borde återgå till en så naturlig kost som möjligt. Att äta lågkolhydratskost är enligt mig ett bra sätt att äta mer naturlig mat då man i princip utesluter all kolhydratsrik, processerad mat. För det är ju sällan vi ser en processerad köttbit!

Berätta om sidan Fitnessguru.se?

Med Fitnessguru siktar vi på att ge mer än andra hälsosidor. Vi vill dels ge våra besökare aktuell, bra och hjälpande information. Självklart är målet att bedriva affärsverksamhet dvs. sälja kostillskott men i den mån som det faktiskt gynnar kunden. Vi strävar efter att ge uppriktig information till den som inte vet vilka kostillskott som skulle kunna hjälpa just den personen.

Värt att nämna är också att Fitnessguru.se blivit väldigt framgångsrikt och är idag Sveriges största inom genren med hjälp av denna approach och vi tror verkligen på en “win-win” situation. Får våra kunder de resultat de önskar tack vare den informationen vi förmedlar och de produkter vi säljer så har vi gjort vårt jobb bra.

Med det sagt öppnar jag upp dörren stort för en gästartikel av dig Andreas att lära alla på Fitnessguru om LCHF & lågkolhydratskost då jag tror denna kost är en del av en större folkhälsa.

Sid Knutsson

Vad har du själv för mål framöver?

Att hjälpa folk att lyckas med sina mål inom träning och hälsa oavsett vad de kan vara. Det är något jag verkligen brinner för.

Länkar

Fitnessguru.se

Sid Knutsons blogg på Fitnessguru

Vad säger du?

Har du provat styrketräning på lite kolhydrater? Hur gick det?

Mer

LCHF för nybörjare

Tidigare om träning och kost

Äldre inlägg