Nyheter

Statiner kan ge diabetes

Statin

Långt ifrån biverkningsfria

Det är officiellt. Statiner, de vanliga kolesterolsänkande medicinerna, ökar definitivt risken att få diabetes. Det visar en stor genomgång av 13 randomiserade studier, som publiceras i The Lancet. Möjligheten har diskuterats länge, nu vet vi.

Ännu ett gott skäl att inte gödsla med statiner till friska med ”högt kolesterol”.

I media

Dagens Medicin: Forskare ser koppling mellan blodfettsänkare och diabetes

Studien:

Sattar N, et al. Statins and risk of incident diabetes: a collaborative meta-analysis of randomised statin trials. The Lancet, Early Online Publication, 17 February 2010.

Riskens storlek

Risken för diabetes på statinbehandling kallas av vissa bedömare ”mycket liten”. Men det är en bedömningsfråga. Är en extra diabetessjuk per 255 personer som behandlats i fyra år verkligen ”mycket lite”? Statinbehandling blir vanligen livslång, betydligt längre än fyra år. Blir överrisken efter tio års behandling 1%, eller mer? Mer än en av hundra som får diabetes av sin medicin, är det verkligen en ”mycket liten” risk?

Man måste tänka dessutom på att den eventuella vinsten när man sätter in statinbehandling som förebyggande till hjärtfriska också är mycket liten. Eller icke-existerande.

Är det ok att bortse från 1% diabetesrisk (plus alla andra möjliga biverkningar) när man sätter in medicin utan någon bevisad effekt till tidigare friska?

Tidigare på Kostdoktorn.se

Kan statiner ge diabetes? (januari 2009)

Mer

Behöver du kolesterolmedicin även som frisk?
Sönderfallande muskler av statiner
Var tredje äldre äter statiner
Dåligt sex av statiner?
Medicin mot normala kolesterolvärden

Snabbkurs i kolesterol

 

1 2

83 Kommentarer

  1. Nej, hur har du fått den uppfattningen? Det är inte bilden jag får.

    Faktum kvarstår att alla insulintoppar sliter på insulinreceptorer med tiden. Det är inte för inte som det heter åldersdiabetes... Men det får sättas i rätt perspektiv: jämför någon som tränar regelbundet med en inaktiv person, där den tidigare har bättre insulinkänslighet och i och med det minskar risken för att råka illa ut.

  2. Det är nog det som är svårt att greppa:
    jordbruksrevolutionen är grunden för kroniskt höga insulinnivåer.

    Talriksmodellen är inte balanserad. Inte ur ett mänskligt perspektiv.

  3. "Det är inte för inte som det heter åldersdiabetes..."

    Det heter inte åldersdiabetes alls.

    http://www.kostdoktorn.se/diabetes#typ2

    "Typ 2 diabetes – tidigare ”åldersdiabetes”"

  4. Ja, tack för korrigeringen. Det var väldigt hjälpsamt av dig. På samma sätt heter det inte heller sockersjuka/barndiabetes, utan typ 1-diabetes.

    Jag valde uttryckligen den äldre termen för att illustrera att det tar lång tid att utveckla insulinresistens -- en hel livstid av dåliga mat- och motionsvanor.

  5. W
    Är Litsfeldt en åldring ?
  6. Björn #10

    Det där var en begåvad skrivning. Får jag citera den i LCHF-magasinet?

    /SSS

  7. Sten R
  8. Margareta Lundström GBG
    Hej! Jag var på en öppen föreläsning med professor Olle Wiklund i går 23 feb, anordnad av Sahlgrenskas Center for Cardiovascular and Metabolic Research

    Där fick vi lära oss att mättat fett ökar kolesterolet som i sin tur ger hjärt-och kärlsjukdomar och för tidig död. Men statiner hjälper.
    Som stöd för sin tes framhölls Framingham studien och den stackars kaninen som matades med kolesterol någon gång på 50-talet.

    I program bladet kunde man läsa: ”Vår verksamhet länkar samman forskning om fetma, typ2 diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, områden där Göteborgs universitet länge haft en ledande position.”

  9. Complete
    "Där fick vi lära oss att mättat fett ökar kolesterolet som i sin tur ger hjärt-och kärlsjukdomar och för tidig död. Men statiner hjälper.
    Som stöd för sin tes framhölls Framingham studien och den stackars kaninen som matades med kolesterol någon gång på 50-talet."

    Det är ju skillnad och äta mättat fett och kolesterol, framförallt när du är en kanin, konstigt att inte Sahlgrenskas Center for Cardiovascular and Metabolic Research vill veta den verkliga sanningen med hjärt-och kärlsjukdomar.

  10. #58,
    Man undrar hur länge han har hållit ungefär samma föreläsning? Den verkar sakna lite nyheter på området... 🙂
  11. Jag läser Peter Grimes bok "Vitamin D and Cholesterol" (rekommenderas), och han påpekar en sak om kolesterol/statinstudierna; De visar att statiner har en viss positiv effekt , men de visar inte att detta beror på förändrade blodfetter. Snarare visar de att statinerna har en annan positiv effekt. Grimes menar att denna effekt är väldigt lik D-vitaminets. Han har en teori om att kroppen vid solljus tillverkar D-vitamin, vid avsaknad av solljus tillverkar den kolesterol. Han visar att det verkar finnas en geografisk komponent i frekvensen av hjärt/kärlsjukdom som inte kan förklaras av kolesterolhypotesen. Mycket intressant läsning.
  12. Karin
    Hjälp.
    Behöver råd och stöd av er kloka personer.
    Har ätit LCHF snart ett o ett halvt år. Var o kollade mina värden nu och har nu fått besked. Äter blodtryckmedicin, salures. Blodtryck med medicin 122/70
    Så här ser de ut:
    för ett år sedan:
    S.kolestorol 8,5
    Triglycerider 0,83
    HDL. 1,7
    LDL 6,1
    LDL/HDL -kvot 3,5

    senaste värden:
    S kolestorol 8,7
    Triglycerider 0,79
    HDL 1,9
    LDL 5,9
    LDL/HDL 3,1

    Nu ha läkaren skrivit ut Simvastatin 20mg o remiss till dietist!!!
    VILL INTE. Ska jag vara orolig???
    Mår jättebra!Känner mig stark som en oxe...

  13. Karin,
    jag ser inget oroande i dina kolesterolvärden. Så länge du är hjärtfrisk är de med marginal så bra som man kan önska sig.

    Du har mycket av det goda kolesterolet, HDL. Det bör man vara glad för, eftersom det innebär kraftigt sänkt risk för hjärtsjukdom. Tittar man enbart på total eller LDL-värdet, som många läkare tyvärr fortfarande gör, så missar man det.

    Dessutom kan man undra om du verkligen behöver blodtrycksmedicin fortfarande. Diskutera gärna det med din läkare.

  14. Ena
    Har i dag fått brev fra min nya unga ST-läkare nånstans I Halland.

    Citat " Blodproverna var bra, visade dock på ett lätt förhöjt kolesterol. Du kan själv
    påvverka dette genom att mindska det mättade fettet(som finns i t ex mejeri-
    produkter) och öka frukt och grönt. Motion har även positiv verkan"

    Hon har planeret för ett återbesök om ca 3 mdr. då vi får ha en snak om att sätte
    in statiner!!
    Nu vet jo inte hon, att jag har ätat LCHF i 4 mdr och inte bekymrar mig ett dug
    för kolesterolvärdet. Det kan bli riktigt roligt när jag börjar prate LDL,HDL och
    apokvot. Tack Andreas för dit snabbkurs i kolesterol och - jo jag ska vara snäll mot
    min doktor. 🙂

  15. Anna Delin
    Jag körde dina nya kolesterolvärden Karin genom LDL-beräknaren

    http://homepages.slingshot.co.nz/~geoff36/LDL_mmol.htm

    Som du kanske vet brukar det LDL som rapporteras från labben vara beräknat med Friedewaldformeln, det är alltså inte direkt uppmätt. I ditt fall stämmer dock inte värdena:

    Beräknat LDL enligt Friedewald 6.4 mmol/L.
    Beräknat LDL enligt "Iranian formula" 5.6 mmol/L. (Denna formel är bättre än Friedewald om man har låga triglycerider, vilket du har.)

    Inte för att det spelar någon direkt roll. Kanske använder de någon tredje, för mig okänd, formel. Jag tycker du ska be din läkare om en NMR-mätning av ditt LDL så att ni får reda på andelen små farliga LDL, mest för att se om det går att få vårdcentralerna att gå med på att göra den typen av mätningar.

  16. Med Iranian-formeln har jag högre HDL (2,6) än LDL (2,2).
  17. Karin
    Tack, Doc och Anna!
    För de lugnande beskeden.
    Anna, vad intressant. Detta hade jag inte en aning om.
    Jag får väl överväga att kontakta läkaren...fast jag vet inte om jag orkar med det.
    Jag mår bra! Jag är trygg i det. Håller på att läsa Ravnskov...
    Vad exakt står NMR mätningen för i "svenska"? Måste den mätningen göras genom ett nytt "fasteprov"?
  18. Anna Delin
    NMR = Nuclear Magnetic Resonance = Kärnmagnetresonans på ren svenska.

    Länk med en artikel om det:
    http://www.medicalnewstoday.com/articles/102087.php
    Artikeln gör reklam för ett specifikt företag, jag misstänker starkt att många lab kan göra detta test.

    En länk till, från företaget:
    http://www.lipoprofile.com/press.cfm?scid1=29

    Den ursprungliga publikationen som beskriver metoden:
    Otvos J, Jeyarajah E, Bennett D. A spectroscopic approach to lipoprotein subclass analysis. J Clin Ligand Assay 1996; 19:184-189.

    Sist men inte minst: Mätning av apokvoten är ett alternativ till NMR, se Docs snabbkurs om kolesterol. Apokvoten kräver inte fasta innan. NMR kan mäta även triglyceriderna och vill man veta fastevärdet på dem så måste man fasta innan. Fast kanske är NMR så bra att metoden kan skilja på chylomikroner och VLDL, och isåfall behöver man inte fasta.

  19. Pelle
    Hej Doc!
    Behöver hjälp med mina hög kolesterolvärden.
    Jag har diabetes typ-2. Debut 2002.
    Genom åren har jag haft ett HbA1c på 4,8-5,0 bl.a. beroende på mycket konditionsträning. Jag tar inga mediciner.
    I början på 2009 gick jag över till LCHF då HbA1c stegvis kommit upp i 5,4. Jag behöll dock havregrynsgröten till frukost då jag kände att jag behövde det då jag tränade mycket.
    9/2 2009 låg Apo-kvoten på 0,73.
    18/5 2009 hade Apo-kvoten stigit till 1,12.
    2/7 2009 är kvoten 1,18.
    20/8 2009 slutade jag med havregrynsgröten och åt i stället ägg och bacon till frukost. Detta på grund av en skada i benet vilket gjorde att jag inte kunde träna på 1 och 1/2 månad. Därefter kunde jag träna i begränsad omfattning fram till operation i början på december.
    Fram till 4/2 2010 tränade jag inte alls och då visar det sig att Apo-kvoten ligger på 2,41.
    17/2 2010 visar nya prover en Apo-kvot på 1.60 ,LDL 15,2, HDL 2,2, Triglycerider 1,2 och Totalkolesterolet 17,9.
    Ny provtagning 18/3 visar Apo-kvot 2,0, LDL 13,7 och HDL 1,7.
    VAD GÖRA? Min läkare vill sätta in statiner vilket jag inte är så pigg på.
  20. Rozbet
    Pelle,
    Hur åt du innan LCHF?
  21. Pelle
    Enligt SLV.
  22. Rozbet
    Om kosten är det enda du ändrat på så kan du ju testa att gå tillbaka, och ta ett nytt APO-test för att se om det blir bättre.
    Har du märkt någon skillnad annars, med tex diabetesen?
  23. Jag har diabetes typ-2. Debut 2002.
    (...)
    I början på 2009 gick jag över till LCHF då HbA1c stegvis kommit upp i 5,4. Jag behöll dock havregrynsgröten till frukost då jag kände att jag behövde det då jag tränade mycket.

    Är du helt ärlig nu?

  24. Pelle
    Mikael
    För mig är 8 - 10 tim/vecka att träna mycket.
  25. Pelle
    Då jag ännu inte har fått något råd av Doc vad göra med mina höga blodfetter kanske det finns någon annan där ute som kan ge mig tips. (Se #69).
  26. Anna Delin
    #69 Pelle, det finns inte så mycket råd att ge egentligen. Uppsök en till läkare för ytterligare en åsikt. Utred om du har familiär hyperkolesterolemi. Ta reda på hur kolesterolvärdena ligger hos dina nära släktingar. Ta reda på om dina äldre släktingar fått hjärt-kärlsjukdom relativt tidigt i livet. Läs Heart Scan Blog. Han som skriver den (läkare) påstår att vissa patienter reagerar negativt på mättat fett, ta reda på om det kan gälla dig. Återgå inte till havregrynsgröten. En bra frukost kan kanske vara fet fisk med grönsaker. Håll blodsockret så normalt som möjligt dygnet runt. Ät D-vitamintillskott (6000 IE om dagen) och kolla ditt 25-OH-D om några månader. Magnesium, zink, EPA och DHA är också värt att tänka på som eventuella kosttillskott. Läs även Blood sugar 101. Lycka till.

    http://heartscanblog.blogspot.com/

    http://www.phlaunt.com/diabetes/

  27. Pelle
    Tack Anna Delin.
  28. Zepp
    Jag håller med Anna till fullo.. man skall inte negligera kolesterolprover helt.. men man skall utreda orsaken till konstiga värden!

    Det jag ville säga egentligen är att med höga blodfetter är det ännu viktigare att hålla ner blodsockret.. för det är det som är det farliga.. dvs att lipoproteinerna blir glykoliserade och inleder arteroskleros.. med lågt blodsocker är det mindre risk!

    Sen så kan man undra vad som är farligast högt blodsocker eller högt kolesterol?

    "En klar majoritet av alla hjärtinfarktpatienter har en patologisk sockeromsättning. Till den knappa fjärdedel som redan har en känd diabetes när de kommer till hjärtintensiven ska läggas en lika stor grupp tidigare odiagnosticerade diabetiker och ytterligare 40 procent med försämrad glukostolerans."

    http://www.diabetolognytt.se/detta_nummer_2_3_2006/artikel14.html

  29. Pelle
    Kan det vara så att mina LDL består av stora fluffiga då både triglyseriderna och HDL är bra? (Se #69)
  30. Anna Delin
    Hej igen Pelle, din apokvot visar att du har många LDL-partiklar i förhållande till HDL-partiklar. De kan ju i och för sig fortfarande vara fluffiga och stora. Fick du reda på apo-A och apo-B också, eller bara kvoten?
  31. Zepp
    Din APOkvot antyder att du har en hel del små farliga.. varför det är ännu viktigare att hålla ner blodsockret.. skippa gröten o sånt!!

    Alternativt lider du av ärftligt högt kolesterol.. det är ett genfel som innebär att man har svårt att bryta ner LDLpartiklar!!

  32. GoEd
    Pelle,

    Din kraftiga ökning i LDL (Apo-B) låter som ett klockrent exempel på att inte tillräckligt med T3 (ett thyorid hormon) når dina celler.

    Vad som orsakar detta är dock svårare att veta.

    Om jag var du, skulle jag börja med att kolla att skjöldkjörteln är helt OK (dvs ta prov på THS, Free T4 och Free T4, det kan dock vara svårt att hitta läkare som vill ta FT3 och FT4 prov om THS är normalt).

    Om dessa prover är normala så betyder det att din skjöldkjörtel fungerar som den ska och att problemet med för lite T3 ligger på cell nivå. Vet inte riktigt vad som orsakar detta problem på cell nivå men några hypoteser är T3-resistance (ungefär som insulin resistance men för T3 hormoner), för mycket Reverse T3 som tar upp de tillgängliga T3 receptorerna så att inte tillräckligt med receptorer finns kvar för T3 eller dålig konvertering från T4 till T3 på cell nivå (endast 25% av T3 tillverkas av skjöldkjörteln resten tillveras på cell nivå).

    Hur fixar man då detta?

    Om det inte är något fel på skjöldkjörteln kan man troligtvis fixa detta med att tillfälligt följa ett visst protokoll av T3-tillskott (men att hitta en läkare som är villig att pröva detta är nog ingen lätt upgift).

    Mera läsning
    http://mikael.jansson.be/log/short-review-of-solved-the-riddle-of-ill...
    http://hypo2.info/
    http://www.thyroid-rt3.com/

    Nedan är en kommentar på Wholehealthsource blog från en läsare som verkar ha haft samma LDL problem so du efter att ha börjat äta LCHF liknande kost. Läsaren fixade detta med att följa ett protokoll av T3 tillskott (Cytomel). Observera att kolesterol värdena i kommentaren neda är i mg/dl så du måste dividera alla värden med 39 (förutom TG som ska divideras med 89) för att få fram värdena i svenska enheter.

    http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/01/body-fat-setpoint-part-...

    "awriter said...

    supplement with oligofructose. My triglycerides are 42. My HDL is 97. My C-RP is .6, my calcium scan is zero, I am no longer insulin resistant nor obese. I am 25 pounds overweight, after having lost 65 pounds while eating HF/LC steadily over two years. Kept it all off for years, but couldn't lose another ounce after having major surgery three years ago. In fact a year after surgery I gained 10 inexplicable pounds with no change whatsoever in diet.

    I eat a high fat, modest protein, low carb diet that contains no processed food of any kind. My ratio of O3 to O6 (of which I have very little) is great. I eat grass-fed meat only. I am the poster child for your theory -- except that I am extremely leptin resistant as shown by my blood tests.

    Those tests also revealed that the LR had caused me to become thyroid hormone resistant as well (thus explaining the ten pound gain), by pooling T3 in my blood and blocking it from my cell receptors by raising my RT3 -- which also caused incredibly high, outlier cholesterol. I fixed the TR problem by taking Cytomel, which caused a 120 point drop in my TC and my LDL in six weeks.

    Thus I believe your theories about the cause of this problem are interesting but incorrect. My own research has led me to believe that LR is caused by stress to the endoplasmic reticulum (which can be caused by surgery, for instance) and that "curing" it -- or becoming more leptin sensitive will NOT be done by diet change but by medication. With my Endo's support I am currently doing an Experiment of One to see if this is in fact the case on

    http://health.groups.yahoo.com/group/Leptin_Resistance/

    and so far it it appears to be working."

  33. Pelle
    Hej Anna Delin. 17/2 var Apo-B 2,93 och Apo-A 1,83.

    GoEd. Tack för ditt inlägg.

1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg