”Sportdryck” = läsk

Aftonbladet kommer med ett bra tips idag – se upp för sportdryckerna! Man menar att de är kalorifällor och kan leda till att man får i sig mer kalorier än man förbränner under träningen. Men det är bara halva problemet…

Ett större problem är vad kalorierna består av – vanligen rent socker, möjligen i kombination med någon annan snabbupptaglig kolhydrat som ex ren glukos/dextros (dvs druvsocker). Faktum är att detta är ungefär vad man hittar i en läsk, och inte är det några stora skillnader på mängden heller.

Coca-cola
Innehåll vatten, socker.
10,6g kolhydrater/100g.

Vem skulle komma på tanken att dricka en coca-cola på gymet? Antagligen inte många, men med ett annat utseende på flaskan går det tydligen bra…

Pripps Energy
Innehåll vatten, socker, stärkelsesirap (druvsocker i kedjor).
7,5g kolhydrater/100g.

Problemet är som sagt inte kalorimängden i första hand, utan det stora sockerinnehållet. Det kan lätt höja insulinnivåerna i blodet med resultat att din fettförbränning stängs av. Ironiskt, eftersom många nog tränar just för att bränna fett. Tyvärr, med en sportdryck i kroppen bränns sockret från den först, och du får under tiden ingen träning av kroppens fettförbränning…

Multipower Energy Charge
Innehåll vatten, dextros (druvsocker), maltodextrin (korta kedjor av druvsocker), sackaros (vanligt socker).
14g kolhydrater/100g.

Att man skall behöva hälla i sig massor av socker för att orka träna är en myt som producenterna av sportdrycker tjänar gott på. Skall man tävla är det möjligen en bra idé, för den snabba energin man får som kanske kan putsa några sekunder eller minuter från sluttiden. Men till träning? Just don´t do it.

Powerade Mountainblast
Innehåll vatten, dextros (druvsocker), maltodextrin (korta kedjor av druvsocker), sötningsmedel (aspartam, acesulfam K).
5,6g kolhydrater/100g.

Ett bättre förslag

Att dricka rent vatten får din kropp att istället ta energin från dina fettlager – ofta precis vad som önskas. Möjligen kan man istället ta någon dryck med mest protein, och mycket lite eller inget socker. Viktigare kan också vara att äta bra, både kort tid efter träningen och gärna något mindre proteinrikt en stund innan…

För de som tränar för att minska på fettvikten – läs gärna sidan allt om viktnedgång.

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

 

left
right

21 kommentarer

  1. Drick vatten och orka lika mycket samtidigt som du kan lägga pengarna på något viktigare.
  2. Tombola
    Undrar om inte användningen av dessa produkter minskat?

    Själv hade jag slikt blask med då jag cyklade mycket, visst hjälper det när orken är borta och det är flera mil hem,,,

    MEN - behovet av extra drivmedel försvinner om man äter LCHF.

    Det blev en enorm skillnad i räckvidd då jag började äta riktig mat - uppskattningsvis kommer jag dubbelt så långt med LCHF jämfört med tidigare.

  3. På Eckeröfärjan såg jag att man säljer "Red Bull, sugarfree". Undrar vad det är för vits med den? Inget fett, inget protein, inget socker heller, då lär man inte få några vingar... Man blir bara 14 spänn fattigare. Vore intressant att höra hur de resonerade när de tog fram den produkten.
  4. Ulla Thorsson
    Läste en fin insändare i BLT (Bleking Läns Tidning) och hittade den på nätet också.
    Länk
  5. Joppen
    Anledningen till att jag dricker Pripps Energy är att den innehåller L-leucin, vilket få andra drycker gör. Vilket hjälper vid protein synthesis vad jag har förstått. Så att blanda den med träning gör att din protein synthes går upp betydligt.

    Och Lars-Erik, red bull innehåller Koffein och Taurin, vilket ger energi. Så en sockerfri red bull låter rätt smart om man försöker dra ner på sockret. Dock så är varken koffein eller taurin nyttigt heller

  6. Joppen,
    jovisst om producenten själv får berätta. Vanlig Pripps Energy innehåller inte l-leucin. Pripps Energy "Double Impact" gör det... sammanlagt 6 gram socker och 0,5 gram protein (l-leucin är en aminosyra dvs protein). Och l-leucin finns nog i alla proteinkällor, om än i lite olika mängd.

    Om jag ville bygga mer muskler skulle jag välja en dryck där man fick mer än 0,5 gram protein till priset av 6 gram socker... Låter mest som en gimmick för mig.

  7. Hemlige Arne
    Hur mycket energi är det i koffein och taurin? Uppiggande, visst, men ger det verkligen energi?
  8. Nästan försumbart skulle jag tro, om du tänker kalorier.
  9. JB
    När jag springer långt blandar jag ca 0.5-1.0 dl druvsocker med 1/2 liter vatten o lägger i flaskor. Blir riktigt sliskig dunder-dryck. Säkert hundratals fler härliga kalorier än "energi-dryck".
    Dock RÄTT socker. Kroppen kan ta upp druvsocker på ca 10min och jag märker stor skillnad när jag använder denna blandning, i jmf med vanligt vatten.

    PS "Långt" är 1-3 mil och tjock är jag då inte.

  10. Tiberia
    Sportdrycker är till dom som sportar, inte dom som försöker gå ner i vikt.
    För om man sportar så behöver musklerna energi för att kunna återhämta sig och "växa", och det får dom från sportdryckerna.
  11. JB,
    jag tror också det är bättre än vanligt socker (sackaros) då fruktosen inte är mycket att ha i sammanhanget.

    Att du får en extra skjuts av druvsockret tror jag säkert. En del menar ändå att man tjänar på att träna utan, genom att man bättrar på sin fettförbränning mer. Men det kanske är marginellt...

  12. Tiberia,
    säg något i en vanlig sportdryck som muskler kan växa av? ;) Då bör man satsa på extra protein istället, inte extra socker. Tror jag.
  13. felix
    jag skulle tro att kolsyran i colan inverkar menligt på prestationen.
  14. Zepp
    Så här skriver Paulun om kolhydratladdning.. han börjar allt mer låta som Frank Nilsson!!

    "De flesta hade nog gett sig på kolhydratladdning men efter att ha grävt i den senaste forskningen är jag inte så säker på att det är den bästa metoden.

    Att inta massiva mängder kolhydrater inför långlopp maximerar förvisso glykogeninlagringen, men stimulerar samtidigt kolhydratförbränningen. Det gör att glykogenet töms snabbare och att mjölksyranivåerna stiger kvickt. Förmodligen är det betydligt bättre att äta som vanligt (kanske något mer) men framför allt inta stora mängder fett av god kvalitet dagarna före loppet. Mitt råd till Pär var att inta en dl olivolja (i maten eller på en sked) utöver den vanliga maten tre dagar före loppet. Det blir cirka 80-90 gram fett extra per dag och på så sätt talar han om för sin kropp att det finns fett i maten och fettförbränningen kommer att öka. Det både sparar glykogen och minskar mjölksyraproduktionen.

    Dessutom kommer detta att öka det intramuskulära fettet vilket är en mycket bra energikälla för uthållighet."

    http://blogg.paulun.se/permalink.asp?blogContentId=143

  15. Zepp
    Så här skriver Colting!!

    "Många idrottsmän, inte minst skidåkare, äter en kost som innehåller alldeles för lite fett och protein och för mycket kolhydrater. I fråga om energiförbränning, vilket är A och O för idrottare på alla nivåer, är fett det bästa bränslet. Kroppens kolhydratdepåer tar slut på ett par timmar, fettdepåerna räcker i flera dygn. För att förbränna fett måste vi tillföra fett."

    http://www.icakuriren.se/ArticlePages/200602/03/20060203104606_Icak77...

  16. Utan att vara expert på området, min motion begränsar sig till några kilometers promenad i ett tempo som inte är högre än att det går att prata samtidigt, har jag ändå av vad jag läst dragit slutsatsen att den bästa prestationsförmågan för uthållighetssporter får man av att ge kroppen några månader att helt ställa om sig till fettförbränning. I samband med träning behöver man lite extra energi helst i form av fett samt lite extra protein. Ett par löskokta ägg mosade med smör och lite salt innan träning eller lopp borde alltså vara betydligt bättre än sportdryck, drycken kan då med fördel ersättas av vatten. Möjligen kan man ifall det är varmt komplettera med att suga på ett korn flingsalt emellanåt, det har jag märkt är mycket effektivt ifall man får de klassiska värmesymptomen med huvudvärk. Är det varmt svettas man ju mycket och förlorar då både vatten och salt, ersätter man bara vattnet får man saltbrist vilket orsakar huvudvärk och om den får fortgå värmeslag och död.
  17. Karin20
    För oss vanliga dödliga som motionerar för att det är kul, för att få kondition och för att bli äldre, litegrann varje dag kanske och lite mera några gånger i veckan, känns det helt koko att dricka socker! Varför skulle man göra det?

    Tom mitt Friskis&Svettis har redan sagt att vi ska ha vatten i våra flaskor, det är det förlorade vattnet vi ska ersätta, resten fixar sig självt, det är ju så kort tid det handlar om.

    Nä, köp ett par riktigt bra skor istället. Det är viktigare.

    Och förresten, varför gynna tandläkaren? Att fylla på lite socker då och då är definitivt inte bra för tandhälsan heller!

  18. Några korn salt kan vara bra att komplettera vattnet med, själv brukar jag låta en flinga salt smälta i munnen om jag känner av värmehuvudvärk eller liknande.
  19. Sockerlandet USA
    Hur kan förlita sej på att det inte är tillsatt socker i maten som det står?.
  20. Sockerlandet USA:

    Vägrar man tro det så vägrar man ju men jag vågar lova att de hellre gör som de påstår (förlusten är ju knappast enorm på skippat socker, produkten är ju ofta t.o.m. dyrare då och hållbarheten kortare vilket "tvingar" konsumenten att konsumera snabbare och köpa nytt) än riskerar en analys som visar på fusk i tillverkningen.

    Att ett så litet problem som att man har en sockerfri produkt när man kanske skulle vinna lite på att ändå tillsätta socker skulle riskera allmänn kännedom vid fusk är ett större risktagande tror jag.

    Den goodwill man förlorar genom att framstå offentligt som fuskare är en större risk än att inte tillsätta socker i produkter marknadsförda som "utan tillsatt socker". Det finns liksom ingen anledning, sockerprodukter produceras och säljs ju redan med hög vinstmarginal. Att då erbjuda alternativ ger som sagt goodwill och det ger även företaget mer plats i hyllorna.

    Jämför alla olika sorters Kalles kaviar som finns, oavsett om få köper de prickiga eller randiga så ger de Kalles kaviar mer utrymme i kaviardisken och marknadsföringen av den nya produkten ger ljus på Kalles kaviar som varumärke och orginalprodukten säljer tack varde det ÄNNU bättre ( Exemplet är taget från senaste avsnittet av "Landet brunsås" på SVT :D ).

  21. En anledning att high fructose corn syrup är populärt i USA är att majsodlare får stora bidrag så det är mycket mer lönsamt att framställa sötningsmedel på det sättet än att importera eller odla rör/betor. Därför vill man ju packa allt man kan med det och tjäna mer.

    En grej jag märkt på sistone är att flera produkter jag brukar, numer brukade, köpa har "fruktossirap" (ordet majs eller koncentration nämns ej, men källan är egentligen irrelevant) nu mer tillsat i sig. Altså ej normalt socker utan det mycket värre sockret.

    Exempel: http://www.heinz.se/weightwatchers/php/sortiment.php?id=36

    Ännu "roligare" är att det säljs som nyttigt och är nyckelhålsmärkt, en märkning som inte betyder nånting egentligen.

    Jag tror att trenden i Sverige blir att några produkter, väldigt få i procent, kommer att vara "sockerfria", "ej tillsatt socker" eller liknande, medan många andra kommer att få HFCS i sig precis som i USA dessvärre. Ska bli intressant att se hur medelvikten på svenska folket utvecklas de kommande tio åren.

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av