”Sportdryck kan förstöra din träning”

Ännu en forskare ifrågasätter behovet av en massa socker för att kunna träna effektivt:

Att dricka sportdryck innan eller under träning kan försämra dina resultat. Du blir inte mer uthållig av att fylla på ditt kolhydratförråd utan träningseffekten blir snarare mycket sämre.

SVT: ”Sportdryck kan förstöra din träning”

Mer

Jeff VolekNoakes

Martina JohanssonPeter Attia

LCHF och träning med Jonas Bergqvist

 

17 kommentarer

  1. BJA
    Detta verkar gälla kolhydratdrivna. Den som äter LCHF borde inte påverkas på samma sätt, utan har sina halvfulla glykogenlager hela tiden.

    Borde finnas en koppling till tömningspassen som utförs av eliten innan tex vasaloppet och liknande. Ett tömningsupplägg påminner ju lite om detta.

    Svar: #7
  2. Henrik
    En bra sammanfattning av frågan:

    https://www.youtube.com/watch?v=8dFlV-Rn1yw

    Svar: #4
  3. Emma
    Gäller det all slags sportdryck? Även Celsius som är en av de populäraste just nu?!
    emmasterners.devote.se/
    Svar: #8
  4. YAT
    Nej, den länken handlar om något helt annat, nämligen vätskebalans.
  5. Znerol
    "...men under tävlig är det extremt viktigt att man laddar upp med kolhydrater, säger han"

    Det är jättebra när ni på kostdoktorn spränger myter och nyanserar bilden av kolhydratbehov under träning. Men det känns inte riktigt som en hederlig debatteknik när ni utelämnat detta sista och viktiga i artikeln om forskningen som ni citerade.

    Svar: #6
  6. MJ
    Samma sak har skrivits av kostdoktorn och många andra här många gånger och redan för länge sedan. Alltså att kolhydrater är bra för att maximera en enskild prestation.
    Jonas Colting t.ex. har ju förfäktat detta länge.
  7. Tomtefar
    Borde finnas en koppling till tömningspassen som utförs av eliten innan tex vasaloppet och liknande. Ett tömningsupplägg påminner ju lite om detta.

    Nja, inte vad gäller mitokondrierna i alla fall. Dessa kräver en lång träningsperiod för att hinna föröka sig - så inget som sker veckan före Vasaloppet i ngn märkbar mängd. Däremot ligger nog här en delförklaring i varför Coltings träningsupplägg fungerar bra. Han tränar långa perioder med "kolhydratunderskott", och får därmed en snabbare tillväxt i antal mitokondrier. Sedan när det är dags att tävla så matar han alla dessa med extra glykogen, vilket ger en "overboost"-funktion, så att han (lite slarvigt uttryckt) kan prestera ÖVER 100% av sin förmåga. Lite som genom blod-doping höja sitt Hb innan tävling, med den stora skillnaden att det inte på ngt sätt är fusk, utan bara ett bra kostupplägg.

    Man skulle lite kortfattat kunna säga att kondition är: Många mitokondrier, många kapillärer i musklerna samt bra pumpvolym i hjärtat. Sedan behöver man bara ett hyfsat Hb-värde och energi så är man klar för starlinjen på en tävling (för då har man ett högt VO2-max). Teknik och psyke är också förutsättningar för en bra placering, men inte för konditionen i sig.

    Offtopic: Så tycker jag följande vore intressant att blogga om (också från SVT) http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/gluten-okar-risken-for-diabetes-t...

    Svar: #9
  8. Kicki
    Hej Emma
    Celcius ska jämföras med redbull eller andra energidrycker och inte sportdrycker.
    Den marknadsförs som hälsosam men är allt annat än det om du läser innehållsförteckningen lite nogrannare.
  9. BJA
    Jo jag är förtrogen ned coltings "train low-go high", bara det att jag inte tror på det. Nu är jag visserligen inte inläst på just detta, men jag upplever själv väldigt tydligt:
    Om jag kör min vanliga relativt strikta LCHF har jag full access till energi.
    Om jag då typ fikar bulle/tårta eller liknande och sen sticker ut på en träningsrunda tar energin slut på ett obehagligt sätt efter ca 25 min. Jag har tolkat det som hypoglycemi. Om jag då stannar lite och liksom väntar in systemen några minuter känner jag sedan när jag fortsätter hur kugghjulen börjar rulla igen, jag har tolkat detta som om fettförbränningen stannade upp en stund pga av tårtan för att sedan tvingas igång igen när tårtan tagit slut. Jag inbillar mig att jag läst ett teoretiskt resonemang om detta på coltings blogg för nåt år sen.
    Svar: #12, #15
  10. david
    Tyvärr fungerar lågkokhydratkost under lång tid dåligt i jämförelse med högkolhydratkost trots högre fettförbränningstakt och mee utvecklade mitokondrier. Visa gärna en studie däe vältränade individer fått en prestationsfördel av lågkolhydratkost. .. förklaringen liggee i att kolhydratförbränningwn försämras snabbt på högfettkost. Redan efter wn vecka har mängden glykolytiska enzymer minskat. Det betyder inte att man inte ksn bli bättre i sin idrott på lågkolhydratkost, bara att sannolikheten är stor att du skulle ha utvecklats mer med mer kolhydrater eller rättare sagt med en smartare balans av träningspass med välfyllda och uttömda glykogenlager
    Svar: #11, #16
  11. MJ
    Vad har du för underlag till det?
  12. MJ
    Men om du fyller på med nya kolhydrater efter 15 minuter då?
  13. BJA
    Det skulle säkert funka
  14. Trond
    Jeg har byttet ut sportsdrikk med Nuun tabeletter som jeg putter i vannsflaska. Nuun er sukkerfri og inneholder elektrolytter (se http://www.nuun.com/products). Det fungerer veldig bra for meg.
  15. Tomtefar
    Nu kommer det ju dröja innan detta inlägg kommer in, då jag dömts som paria och för alltid förpassats till sist i moderatorkön. Men jag prövar att skriva ändå. Det du beskriver kring en motsatt turboeffekt av att tillfälligt äta kolhydrater, tror jag kommer sig av ett faktum som nog få tvivlar på här, och det är att så kallat "engångsfusk" från en relativt strikt low carb, brukar påverka ganska individuellt. En del blir inte som folk på en vecka efter att ha ätit en bulle, medan andra kan göra det avsteget utan att ngt särskilt händer - och sedan alla varianter däremellan.

    Orsaken kan vara många, t ex huruvida man haft ett tydligt sockerberoende innan, om man haft metabola syndromet eller typ 2, om man är glutenkänslig (den känsligheten kan öka efter en tids avhållsamhet - om ökningen är reversibel eller inte vill jag inte spekulera i), ålder kan spela in, hypotetiskt även kön, och sist, men kanske inte minst, hur vältränad man är och om man vant kroppen vid dessa rutiner. Därför betvivlar jag inte att Colting och en hel del andra kan gynnas av dessa tillfälliga kolhydrattillskott. Många här minns nog när Aftonblaskan basunerade ut att A. Dahlqvist hade diabetes för att hon inte klarat ett sockerbelastningsprov. Kroppen blir ju chockad när den inte är van vid kolhydrater och bs stiger som en raket (och skyhögt socker i blodet är knappast prestationshöjande). Efter en för sakens skull tillvänjning av kolhydrater en period gjorde hon om testet och klarade det galant. Detta visar hur nyckfullt kroppen kan reagera på kolhydrater efter lång avhållsamhet.

    Även hos pastamonter till elit, brukar just så sakteliga kroppen tränas i att gå över från glykogen- till ketonförbränning, annars vore det omöjligt att göra bra tider på exempelvis Vasaloppet för kolhydratdrivna personer, vilka trots allt har varit många genom åren. Så om du inte är mkt vältränad för hård prestation och t ex springer milen under 45 minuter, så går det nog inte att jämföra och dra nytta av Colting-varianten alla gånger.

    Men mitokondrieteorin är fortfarande trolig.

    Svar: #17
  16. Tomtefar
    Det du skriver stämmer. Men även LCHF har utvecklats genom åren, från att ha handlat bara om viktminskning och förbättrad allmänhälsa. LCHF för idrott har utvecklats till att anpassa kolhydratmängden till träningsmängd och intensitet. Siktet är att tillsätta kolhydrater i den mängd det behövs för att hålla en balans där man har tillgång till både kolhydrat- och fettförbränning, utan en tydlig "schacknings-svacka" när kroppen går över till fett som huvudsaklig energikälla. Man har ju sällan "antingen eller", utan kroppen förbränner båda i olika utsträckning. Vad jag förstått så kan man knappast kalla Coltings allmänna kost för STRIKT lågkolhydrat - det samma gällde Björn Ferrys så kallade "jägarkost". Men har man inga tävlingsmål, utan bara vill hålla sig i god form (t ex kunna springa en timme i 6 min/km-tempo, utan dubbelseende efteråt) kan det, precis som du också antyder, mkt väl ske under ganska strikt lågkolhydrat.
  17. BJA
    Milen under 45 klarar jag.....men tack för svaret.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av