Nyheter

Spenat- och chèvrepaj

Foto: Emma Shevtzoff

Foto: Emma Shevtzoff

Vill du smaka av några LCHF-recept ur succékokboken Matkärlek? Då har du tur, för författaren Anne Aobadia delar framöver med sig av ett tiotal av dem här på bloggen.

Först ut är hennes spenat- och chèvrepaj som du ser ovan.

Här är receptet, näringsberäkning samt de prisvärdaste rabatterbjudandena på nätet på kokboken Matkärlek och den snart lanserade LCHF-tidningen med samma namn:

Spenat- och chèvrepaj, 6 portioner

Finfin smakkombo hittar du här. Spenat är en supergrönsak som är rik på smak och nyttigheter. Väldigt gott till ägg och getost!

Ingredienser

Pajbotten
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk psylliumfröskal, mald
½ tsk salt
40 g smör
1 ägg

Äggstanning
4-5 ägg
2-3 dl vispgrädde eller crème fraiche
salt, peppar

Spenat och chèvrefyllning
200 g färsk spenat
2 msk smör eller kokosolja
1 vitlöksklyfta
1 krm muskot, mald
salt, peppar
100 g riven ost
150 g chèvre, skivad

Instruktioner

Anne600x3321. Kör mandelmjöl och sesamfrön i mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck degen i en springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp cirka 30 minuter. Du kan förgrädda i 7–8 minuter men jag brukar hoppa över det momentet.

2. Vispa ihop ägg, vispgrädde eller crème fraiche. Salta och peppra. Tillsätt fyllning enligt följande moment.

3. Hacka spenaten grovt. Finhacka vitlöken. Bryn vitlöken i smör eller olja ett par minuter. Lägg i spenaten och fräs lite till. Krydda.

4. Lägg spenathacket i det förgräddade pajskalet. Blanda den rivna osten i äggstanningen och häll över. Toppa med chèvren. Grädda i 175 grader 30–40 minuter.

Matkärlek, kokboken

MatkärlekOvanstående recept kommer ur kokboken Matkärlek. Läs min recension här.

Om du vill beställa boken kan du få den till rabatterat pris – 167 kronor inklusive moms och frakt – via den här länken.

Matkärlek, tidningen

Matkärlek erbjudande

Första numret av den nya LCHF-tidningen Matkärlek kommer nu i mars. Du kan ännu prenumerera till rabatterat pris här.

Mer

Mer

Första LCHF-maten någonsin och hetaste LCHF-frukosten

Nyttiga gröna chips!

Picknick hos Kostdoktorn

De 5 vanligaste misstagen på LCHF

Middag hos Kostdoktorn

Hamburgare utan carbs

 

9 Kommentarer

  1. Jaa menee
    "½ skalade sesamfrön" ?
    Svar: #2
  2. ½ deciliter. Fixat!
  3. hejafbk
    Älskar matpajer - men är lite lat så jag har gjort en förenkling 🙂
    Skippa pajskalet helt = enklare , snabbare.
    Istället för pajskal blir det generöst med smör i formen sedan strör jag i skrädmjöl som är rostat havremjöl i den smörade formen - det kanske inte är helt LCHF men fungerar bra så att smeten inte fastnar i formen, billigare än mycket annat inom LCHF .
    Sedan lägger man i den fyllning man vill, t ex spenat, kallrökt lax , äggstanning med ost.
    Den petiga kallar inte detta för paj - men det gör jag - fast pajskalet är minimalt.
    Lev väl 🙂
    Svar: #4
  4. jala
    Bra talat.Självklart är det en paj.Inte är du lat,du är bara smart.
    Du får en tumme av mig.
  5. Anna Niklasson
    Köpte Matglädje i december och bland de recept jag hunnit testa är denna paj definitivt favoriten!!! Fast mina chèvre-skivor har hittills aldrig lyckats bli så där hela och snygga...
  6. Helena
    Jag är lite besviken över ingrediensen "kruskakli". Veteprodukter, oavsett hur glutenfria man än försöker föreställa dem, innehåller alltid spår av gluten. Kolhydrater på 25g/100g uppmuntrar inte heller fast det inte behövs så mycket.

    Några asiatiska vänner påpekar dessutom ofta det märkliga faktum att vi västerlänningar insisterar på att äta skal typ fullkorn som något nyttigt?! Det är ju i skalen som alla växtgifterna och växternas skyddsämnen, fytiner och lektiner ansamlas för att försvara växten mot uppätning! För att inte tala om alla bekämpningsmedel och liknande. Nej, asiaterna själva äter bara rent, avsköljt vitt ris utan skräpet utanpå... 😉

    Svar: #7
  7. Inger L Swanberg Team Kostdoktorn
    Anne meddelar att det går bra att bara utesluta kruskakli. Tog bort det från receptet ovan.

    / Inger Swanberg
    Team Kostdoktorn

  8. Christina GVA
    100 g riven ost
    Vilken sort/typ riven ost?

    150 g chèvre, skivad
    Skivad get..., torkat kött?

    Jag missar nog något här, varför skrivs get på franska?

    Bra baspajskal.

  9. anne
    Christina, lite sent påkommet kanske.
    1. Det ska vara vällagrad, smakrik ost. Typ prästost.
    2. Det står "chèvre" för eftersom det för de flesta svenskarna är det samma som fransk vitmögel cylinderformad getost. Det är det som avses i receptet och inte annan getost som grekisk feta eller norsk mesost. I de tusen ostarnas land säger man oxå chèvre - kort och gott - när man fromage de chèvre.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg