Nyheter

Spektakulärt TV-program om LCHF

Nu kan man se gårdagens Spotlight på nätet, det finska TV-programmet som granskade kostråden för diabetiker. Det är bra, och dessutom är jag och professor Fredrik Nyström med.

Vad tycker du? Som vanligt är jag också tacksam för feedback: vad gjorde jag bra och vad kunde jag ha gjort bättre? Och hur?

 

59 Kommentarer

  1. Sandra
    Finns det någon här som vet om alla blodsockersänkande och -reglerande produkter som säljs på nätet (Glucofit, Glucosol, GlucoReg, Glykemin och allt vad de heter) har någon som helst effekt, eller är det lika effektivt eller t o m bättre och dessutom billigare att satsa på lchf?
  2. Det var ett ganska tamt program, men med tanke på att vi i Finland ännu inte hunnit lika långt som ni är i Sverige så tror jag att det var bra, det väckte intresset. Fortsättningen på radion var kanske ännu bättre. http://areena.yle.fi/audio/1305884905804 Hoppas den länken också funkar i Sverige! Det börjar röra på sig här i Finland men fortfarande är det nog här på den svenskatalande kustremsan som vi är fler LCHF:are, och det är ju helt naturligt eftersom vi följer med i svensk TV och tidningar.
  3. Simon
    Va bra du har blivit i TV! Avslappnad och säker på din sak! För några månader sedan var du lite för ivrig och gav inte samma stabila intryck. Kanon Doc!
  4. Gunder
    R-Ala og nattlysolje fungerer (spesielt på type 2 diabetikere og pre-diabetes). Bruker dette selv som type 1 diabetiker. De er også anbefalt av Dr. Richard Bernstein i boken "The Diabetes Solution. Anbefalt dosering er 200mg R-Ala + 500mg nattlysolje 3 ganger om dagen, så får man justere som man vil. Begge deler fåes kjøpt i helsekost / fitness shops.

    (R-Ala er en mer kraftig variant av Ala, begge fungerer, men R-Ala er best).

    Har ingen erfaring med de produktene som står ovenfor, og Bernstein nevner de heller ikke i boken, ikke sett noe om de på diverse diabetikerforum eller.

    Flott program forresten, stor fan av Nystrøm og Eenfeldt 🙂

  5. Aeh
    Marika, vi ska inte glömma att vi har en egen "kostdoktor" : Antti Heikkilä, han finns dock på nämnda kustremsa....
  6. Leifi
    Tycker det var ett mycket bra program. Men jag blir alltid så jävla förvånad när man envist rekomenderar mycket kolhydrater till diabetiker! Mycket kolhydrater till friska? Tja, helst inte, men det går ju att motivera då kroppen tar hand om det någorlunda. Jag har en favorit fråga till kolhydrats kramarna:-) Vi säger att du har en svår insulinkrävande typ 2 diabetes. Du får välja vad du skall ta med dig på en 10 års vistelse på en öde ö. En ryggsäck med mat för 10 år som Dr. Andreas Eenfelt har packat åt dig, eller en packning som farbror Rössner har fixat till. Du får inte i något av allternativen ta med dig ditt insulin. Ett tips: tar du med dig Rössner alternativet hinner du garranterat inte dö i cancer. Tar du med dig Eenefelt packningen kan vad som helst hända...Ja, det var ett lite barnsligt upplägg, men jag blir så frusterad över etablisemangets märkligt taskiga kostråd. Vi kan ju för att spetsa till det ytterligare rekomendera överviktiga med benbrott att springa för att gå ner i vikt, vi håller med gratis Alvedon. Nu tänkte jag vara lite seriös... Det är dags för oss som väljer att förstå att betrakta oss som normala. Jag tycker inte att en kost med lite kolhydrater skall betraktas som ett "allternativ" längre. Eller ännu värre som "extremkost". Jag tycker att en kost med 60 procent kolhydrater förtjänar att kallas extrem extremkost. Jag vill kunna få hjälp av en normal dietist med morderna
  7. Marianne
    Ett sånt program skulle inte ha kunnat visas på finska Yle. Men den svenska redaktionen är modigare, också då det gäller nyheter. I de finska programmen finns alltid "etablissemangets" representanter med och de får ofta sista ordet. De blir ofta antastade och ibland förlorar de. I höstas sändes två finskspråkiga program och en direktsänd diskussion om kolesterolhypotesen och -medicineringen som fick många finländare att kasta margarinet. Nu är enligt en färsk undersökning sju procent lchf:are och hela 41 % har minskat på kolhydraterna. Två brödfabriker kommer att stängas.
  8. Anette
    Tantens (ungefärliga, som jag kommer ihåg det) slutord är ju bara för underbart på frågan om hon är orolig över sin framtida hälsa: - NEJJJJ, int så länge jag mår bra o ja är ju 80 år!..... Inte var hon orolig för sina barnbarns skull heller... ;.)
  9. Ragnhild
    Jag gillar dina tankar Leifi. Derfor var det så bra at uppleva Monique i det tidigare TV-programmet. För henne var det helt naturlig å stå upp för den maten hun åt. Yes, låt oss vara glada för vad vi har förstått, lärt og erfart. Inte någon smyging längre. Huvudet up. " Jag spiser inte mjøl og socker", så är det bara!

    Lchf är normalkosten som vi är anspassad at äta. Så änkelt. Inte låta oss krångla det til.

    Och ramlar vi av lasset iblant, so what...det er bare å komme seg opp igjen og gå videre...tra,lalalalala 🙂

    Så kjekt å høre at det rører på seg i Finland.

  10. Micke
    Ragnhild, så enkelt är det. Men enligt våra dietister/läkare/myndigheter ska vi proppa oss fulla med lightprodukter med tillsatt socker och kemikalier, och helst så hårt processade så att all näring har försvunnit. Och detta sväljer vi med hull och hår, vad gör man inte för att undvika "onyttigt" fett! 😉
  11. Cindy
    Du lägger fram alla argument så vanligt folk förstår, och är samtidigt både avslappnad och självsäker. Det är förtroendeingivande och kommer vara avgörande i de närmaste årens kostdebatt. Fortsätt så!
  12. Helena
    Har inte sett några andra av dina framträdanden/intervjuer (ännu)och du var lugn och pratade bra, men en spontan tanke är att du säger typ, "nej, så är det inte" eller "varför skulle det vara det?". Ingen kan förneka att det är tvärt emot de kostråd som ges officiellt, och vi har blivit "hjärntvättade" med dem så länge att vi behöver bra(vetenskapliga) argument till varför man helt plötsligt kan äta fett. Du är ju där för att upplysa så istället skulle jag vilja ha den snabbaste, enklaste förklaringen till varför du är övertygad om att LCHF kost är bättre. Hur det faktiskt fungerar i kroppen när man äter kolhydrater (blodsocker stegring, insulinpåslag, fettinlagring, hungerkänsla....osv) rent sakligt. Att du säger "ja, det tror jag" när intervjuaren frågar om du tycker att kosten skulle hjälpa kanske inte heller är så övertygande, haha! ; )
    Jag skulle gärna vilja veta vilka frågor som skulle ställas vid en intervju så jag kunde förbereda mej lite, vilket inte Nyström tycktes fått göra? Hans uttalande var ju inte så klara. Du ville ha synpunkter, så här kom det.... 🙂 Du gör ett fantastiskt jobb, keep up the good work!
  13. Pekkanen
    Får säga att det var ett väldig bra program om LCHF. Du börjar bli riktig duktig i TV Doc .
    Det som är mycket märkligt är att Finska Diabetesförbundet vill inte kommentera sina egna kostråd.
    Man undrar vad beror det på! Tror de inte längre på dem själv!
    För övrigt har jag sett Antti Heikkilä, som gästar Studio55 i Finska MTV3
    > http://www.katsomo.fi/?progId=48174<, tyvärr på finska.
    Heikkilä är väldig pedagogisk när han förklarar sina ståndpunkter, tycker jag.
  14. AnnSofi Bengtsson
    Det var ett väldigt bra program och vilken tid ni fick både du och Fredrik Nytröm
    Vad skall man göra för att få se något sådant (detta) i Svensk TV
  15. Seija Cliffordson
    Intressant! Jag för min del vet att om jag äter "normalt" en hel dag, (bröd, potatis, sk husmanskost) kan jag inte somna på flera timmar p g a hjärtklappning och obestämt obehag i brösten. Om jag äter LCHF, då är det inga problem, det är lugnt i bröstet och jag somnar som en stock så fort jag lägger huvudet på kudden.
    Förresten, alla skriker efter långtidsforskning. Räcker det inte med de 30-40 år som myndigheterna har experinterad med människors hälsa med att skrämma för det naturliga fettet och rekommederad kolhydrater. Resultaten talar för sig själv i epidemier av fetma och andra "välfärdsjukdomar". Eller?
  16. Marianne #7: Vet du om det finns någonstans man kan läsa om den finska undersökningen?
  17. Bra Andreas!

    Du håller stilen. Lungt och fint, ger ett bra intryck som vanligt.
    Fredrik var en bra "parhäst" till dig. "Blahaa, blahaa", ett nytt sätt att beskriva dagens kostrekommedationer både för friska och diabetiker, i Finland och i Sverige.

    I min blogg efterlyser jag tillverkare av byxor med förstärkta knäpartier, en THL (finska hälsovårdsmyndigheten) modell. Bör hålla slitaget när de till slut får krypa till korset och erkänna sina dumheter i kostfrågan.

  18. Programmet var ju fullständigt lysande!!! Såväl Andreas som Fredrik var ju fullständigt klockrena medans företrädaren för de officiella kostråden darrade på manschetten och var tydligt på defensiven. Den 80-åriga tanten var kanske ändå programmets drottning som utdelade den definitiva knock-outen.

    #2 Marika
    Det börjar nog röra på sig även i den finsktalande delen av Finland. En finsk översättning av min och Katarinas kokbok "LCHF till vardags" är på gång. Ska bli spännande att se hur det blir. Jag har tipsat om att de gärna får Photoshoppa in ett Valio-paket smör istället för det ekologiska Arla-smörpaketet som syns på bokens framsida. Vill de målgruppsanpassa det ytterligare till den finsktalande befolkningen kan jag till och med tänka mig att photoshoppa in en pava Kosken 😉

    http://butik.pagina.se/fb_produkt.asp?art=9789172411661

  19. Professor Göran
    Doc.!

    Ett otroligt bra program!

    I mina ögon gör du inte bara rätt saker utan du gör dom dessutom på rätt sätt.

    Tur att du och Annika och alla ni andra "LCHF-kämpar" finns!

    Inte bara jag själv och min hustru utan troligen miljontals sjuka människor kommer i framtiden känna tacksamhet för den "revolution" som ni idag representerar. Troligen kommer kvaliteten på sjukvården också att dramatiskt förbättras när trycket från alla diabetes och hjärtsjuka minskar men det kommer som du påpekar i programmet förstås ta lite tid även om det som sagt innebär en "revolution".

    Den enda faran som jag ser det är att du skulle förlora din "ödmjukhet" när framgångarna nu börjar hopa sig.

  20. Anica
    Långsiktig påverkan talas det om. Hur är det då med alla tillsatser i maten, vem vet hur dom påverkar oss i framtiden? Att äta det man mår bra av måste vara det bästa. Att äta LCHF och bli frisk, vad kan vara mer rätt???
  21. hellstream
    Mycket bra program även om de alltid ska ha nån "expert" som ska kommentera och "lägga allt till rätta". Men den här personen var ju iaf bättre än Rössner som dyker upp i alla sammanhang i Sverige.
  22. Majoren
    🙂
    Härligt program, vilket drag det har blivit kring LCHF!
    Jag har följt detta fenomen noggrannt i drygt tre år nu och det har fått en fantastisk och accelererande spridning. Jag är sååå nyfiken på hur det kommer att se ut mot slutet av året!
    Bra jobbat Doc, OCH Nyström, OCH professor Göran och alla andra som skriver här och knuffar på det hela!
  23. Jon Jonsson
    Talesmannen för de nuvarande kostråden, Mikael Fogelholm, får en viktig fråga drygt 14 minuter in i programmet:

    -Är det fiffigt att rekommendera kolhydrater, alltså blodsockerhöjanden produkter, för diabetiker som ju ska undvika det här?

    Svaret blir detta:
    "Ja, diabetikerna kan gladeligen ta hand om sådana här kolhydrater som lugnt absorberas. På det sättet är det ingen fara.

    Och sedan måsta man också tänka att diabetikerna är ju inte bara är diabetiker utan de är vanliga människor som lever sitt liv i tiotals år efter att de fått
    diagnosen typ två diabetes. De kan insjukna i cancer och i hjärt- och kärlsjukdomar.

    Vi vill ju förebygga de här också samtidigt. Inta bara tänka på blodsocker. Om man bara tänker på blodsockernivår så vi har inga bevis på att det på läng sikt är på något sätt är ohälsosamt att få sådana här goda kolhydrater.

    Det är ju inte bara frågan om blodsockernivåer utan alla möjliga andra ämnen som kommer från de här, tex fullkornsspannmålsprodukter.

    På det sättet tycker jag, på lång sikt är det kanske inte hälsosamt och inte säkert nog, vi har inte tillräckligt med bevis så att vi skulle kunna rekommendera så extremt lågkolhydratdiet på lång sikt."

  24. Patrik
    #21 Jag tycker det är bra att man har med båda sidor i ett program, för mig är det viktigt att alla får komma till tals, på så sätt får alla själva dra sina slutsatser. Att höra bara en ståndpunkt är ju anledningen varför vi är här just nu och kräver en revolution, hade det funnits en öppen debatt om våra matråd så hade många av oss styrt om skutan mycket tidigare och kanske aldrig blivit jättefeta och/eller sjuka.

    Jag ser också att det är en styrka att kunna utmana den populäraste tesen, det betyder att vi har argument och kunskap som behöver bemötas.

  25. Patrik
    Något som poppade upp om och om igen i programmet var att det var så mycket nyttigt i sädeslagen som vi bör få i oss. Finns det forskning som stödjer detta på något vis, eller är det en skrivbordsprodukt? Varför skulle fibrerna vara så bra att vi hellre riskerar diabetes. Det nämndes också att kosten var mindre cancer framkallande, jag har trillat över en massa läkarartiklar som beskriver hur man nu tittar på ketogena dieter för cancer patienter, eftersom insulinet är syrgasen som får cancer-glöden att flamma upp. Dom patienter som har satts på ketogena dieter (som t ex LCHF) så har man lyckats stoppa tillväxten av cancer och man har även lyckats minska återfallen.

    Så på vilket sätt är då fibrerna bra? Eller menar man larmet om att kött kunde ge tarmcancer?

  26. Katarina
    Den här gången var du grym. Lugn, saklig och stabil...Bra jobbat. Måste säga att Fredrik är mycket bra också. Det låter liksom så självklart, och precis så där som man skulle vilja säga själv...Vad är det de andra inte vill fatta???
  27. Jon Jonsson
    Här är nyheten om ev stängning av två brödfabriker i Finland.

    http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=215235

    Finns också nyhet om övergång till fler närbagerier
    http://www.mynewsdesk.com/fi/view/pressrelease/fazer-utvecklar-sitt-b...

    Hursomhelst, verkar som om totalkonsumtionen av bröd har minskat.

  28. #18, Per Wikholm - Hurraaa för omvändandet av det finska folket! Det behövs både bloggar och böcker för att nybörjare ska orka med LCHF, det är ju helt nya tankebanor som ska arbetas in! Att photoshoppa in en Koskenkorvaflaska är kanske inte så dumt, men tänk då också på att finländarna är ett korvätande folk, så en länkkorvkringla kan också locka! 😉

    På min blogg har jag en artikel från en lokaltidning om diabeteskostrådgivningen här i Finland. http://fiskensvea.blogspot.com/

  29. JAUS
    #25 Det är skillnad på fibrer och fibrer. Olösliga fibrer är i stort sett menlösa medan vattenlösliga har vissa poänger. Vattenlösliga fibrer bryts ner till korta fettsyror i tarmen, vi är dock betydligt sämre på detta än korna så det går inte att basera sin kost på fibrer. Läs om det i länken nedan.

    http://johannaskost.blogspot.com/2006/11/olsliga-fibrer-lser-ingentin...

  30. Susanne
    Förrutom att doc var superbra så tyckte jag själva programmet var jättebra också!

    Väldigt bra och pedagogiskt förklarat VAD som händer i kroppen när man äter mycket kolhydrater. jag tror många blir avskräckta annars för de tycker det är lite svårt att sätta sig in i vad lchf:arna "dillar" om 🙂

    Mycket bra!

  31. Patrik
    #29 Det var det som gjorde mig undrade, spanmål innehåller mycket olösliga fibrer, men professorn på filmen säger att man äta mycket spanmål för att det är nyttigt och förhindrar cancer. Men jag kan inte hitta något som talar för detta, eller att det skulle vara värst nyttigt.

    Spannmål är ju billig mat, och har lång hylltid, men finns det faktiska fördelar som är bevisade genom att som människa leva på spannmål, förutom sociologiska?

  32. hejssan
    #14

    Mejla till SVT1, SVT2 och TV4. Skriv programmets namn och innehåll och bifoga länken till programmet i Finland. Poängtera att programmet redan är på svenska.

    Om tillräckligt många gör det så kanske får vi se programmet på en marksänd kanal. Jag kommer att mejla dem.

  33. Visst händer det i Finland inom den finskspråkiga befolkningen också! Här är en länk med en massa artiklar som handlar om äkta/falsk mat, med varning om att inte äta lightprodukter! Som ni kan se är det länkat till kostdoktorn.se också! 🙂
    http://www.taloussanomat.fi/myynti/2011/05/21/varo-ettet-syo-valeruok...
  34. Marja-Liisa
    #31 Fogelholm är inte professor, han är agronom. Han är altså inte läkare heller utan att kalla honom expert i sammanhanget tycker jag är lite konstigt.
    Andreas, Du var jättebra och så har många skrivit också på finska Lowcarb forum som för övrigt har ca 30 000 medlemmar. Många har också blivit nyfikna på din bok där!
  35. Katarina
    Såvitt jag vet är vi väl inte bättre här i Sverige?? Vi har lika dåliga kostråd. Sedan finns det fler och fler kloka människor som inser att kolhydratfattig kost är bra.
  36. AMB
    Feedback 🙂

    Väldigt bra repotage, längtar tills vi får se något liknande i Sverige! Jag gillar när du visar på vad hälsosam, naturlig LCHF mat är rent konkret. Du gjorde det både i repotaget på "Fråga doktorn"/SVT genom att vara och handla i affären, och nu genom att öppna upp ditt kylskåp. Det här tror jag väcker mångas nyfikenhet och att förståelse för att LCF inte är något "konstigt" och svårt, utan precis tvärtom. Jag gillar din kommentar; "vad kan det vara för fel att äta sån här mat" när du har kosten framför dig och sedan ge svar på reporterns fetträdsla på ett sakligt och ödmjukt sätt. Hurra!!! Hoppas att vi får se mer av dig i tv. Själv ser jag fram emot föreläsningen i Stockholm den 16/6 🙂

    Det finns dock två saker som jag reagerade på:

    1. Är "lågkolhydratskost" och LCHF samma sak som de säger i repotaget? För mig är det inte det då det i den första inte alltid betyder att man ökat på fett intaget och fettkällorna som man rekommenderar skiljer sig väl åt också?

    2. När reporten frågade om Smör är bättre än margarin svarar du (Andreas) att; "Det är minst lika hälsosamt. Det finns inga hälsoskäl att välja margarin före smör". Där vill inte jag riktigt hålla med då margarin inte är en naturlig fettkälla samt att de ökar på omega-6 som vi redan får i oss stora mängder av. Kanske väljer då människor att hellre köpa billligare margarin än smör?

  37. Jenny
    Håller med #36 ang. frågan om smör är bättre än margarin. Jag hade förväntat mig ett solklart JA!
  38. Mycket bra program. Men jag skulle vilja sett en enkel saklig förklaring om hur insulin och fettinlagring fungerar och MER tryck på det Nyström sa om att blodvärdena förbättrades av mer fett i kosten.
    Sen måste jag säga, Smör vs margarin frågan fick inget bra svar. Där skulle vi klippt in Annika Dahlqvist: "Margarin är en kemisk sörja! Gul skokräm! Det ska man INTE äta. Riktigt Smör är naturligt, gott och nyttigt"
  39. Ragnhild
    Dr. Annikas definering av margarin framstår alt bättre.

    Jag har just sett programmet. Ni två svenske läkara, trygga og klara på lchf var en glädje at se och lysna til. At ni också var lite indignerade på uforstandet som råder gjorde inntrykk.

    Och programledaren som återvende med med "klipp" från tidligare uttalande...- mycket bra regi. Jag tycker också at den 80 år gml damen var duktig. Och vi vet jo hur bra hon kjänner sig: 10 år yngre, for sure. Varför skulle hon vara orolig for barnbarnen. Framtiden hör dom til: Och i framtiden blir det alt mer lchf 🙂

  40. Sandra
    Doc,

    Du blir bara bättre och bättre för varje gång jag ser dig i TV!

    Synd bara att inte Monique fick vara med när de ändå var i Karlstad; varje gång jag ser hennes förvandling blir jag lika imponerad.

    Jag hoppade högt när reportern kallade pasta, ris och potatis för "långsamma kolhydrater som höjer blodsockret sakta".

  41. Johan
    #40
    Åtminstone pasta innehåller långsamma kolhydrater som höjer blodsockret sakta.
  42. David
    Sandra. ja för ris är det sant om man väljer ett vettigt alternativ.
  43. Rolf Löfgren
    Det har visat sig att ris inte bara innehåller mycket kolhydrater, utan också höga halter av arsenik. Det beror på att jordarna i Asien naturligt innehåller mycket arsenik och det är ett stort hälsoproblem för befolkningen där.
  44. monica
    Har fått veta att bl.s är 6,6 och LDL är 5,1 samt LDLHDL är 2,8. Tg är 1,7. Detta efter 5 månaders lchf kost. Är det bra eller ?
    Dessutom undrar jag efter 40 års fetma varför ingen doktor sagt att man är insuliresistent och försöker avhjäpa detta när man söker sjukvårdens hjälp. Nej det verkar ej bättre än att de väntar på att diabetesen ska bryta ut så de får skriva ut mediciner. Har jag fel?
  45. Zepp
    Beror ju mest på vilka värden du hade innan.

    Sen så säger inte sådana prover huruvida dina lipoproteiner är stora eller små.

    http://www.kostdoktorn.se/kolesterol#tolka

  46. monica
    zepp, tack, Har läst om kolesterolet på kostdoktorn, lugnare nu efter ha delat på kol.och HDL, blev 4,15. Alltså under kontroll. Ska ordna en kopia från det förra provet, så ser jag vad som har ändrats.Tack.
  47. Zepp
    Ja altså du har ju inte värden som en frisk ungdom.. men det kanske man inte skall vänta sig heller?

    Sen så, kolesterolvärden är en sak, en variabel som en duktig läkare tillsammans med alla andra värden kan ställa en någorlunda hyfsad diagnos om ditt hälsotillstånd.

    Om man bara sänker kolesterolvärden via medecin utan att åtgärda alla de andra faktorerna så är det inte ens säkert att man blivit speciellt mycket friskare.. tvärtom kolesterolet kanske fanns där för att motverka något annat?

    http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d85bd13c5c6a77a38000498-anm...

  48. Hanna
    Hej Andreas,
    Du bad om feedback. Här kommer litet konstruktiv kritik i all välmening.
    En styrka hos dig är att du är smal och ser hälsosam ut. (Till skillnad från Fredrik Nyström som ser lätt överviktig ut med sin dubbelhaka.) Det är oerhört viktigt för ens trovärdighet att man själv är smal och i form om man som expert uttalar sig om övervikt och hälsa.
    Du har också en trevlig framtoning och kommunicerar på ett lättfattligt sätt.
    Själv hajade jag till när du sa att smör är minst lika hälsosamt som margarin. Är inte det att ta i i underkant, med tanke på att margarin är hälsovådligt med sina onaturliga transfetter?
    Med reservarion för att jag inte vet vad som redigerats av programmet: när du kommenterar att tidigare studier om mättat fett varit felaktiga, så skulle jag som lyssnare vilja ha ett konkret exempel på en sådan studie och vad i studien som brustit. Annars blir du bara en åsikt i mängden i denna fråga.
    Hoppas att mina kommentarer varit till någon hjälp.
  49. Marianne
    Lars-Erik #16

    Jag lyckades inte hitta något på svenska. Fazer har undrat varför brödkonsumtionen har dalat och gjort en egen undersökning. Där fick vi siffrorna 7 % strikt lchf och 41 % minskat på kolhydraterna.

    De satsar i stället på närbagerier, då de i åratal har lagt ned brödfabriker. Närbagerier i stormarknader alltså.

  50. Hanna
    Tillägg
    För övrigt, även hälsoexperter som förespråkar lågkolhydratkost blir mycket mer trovärdiga om man skiljer på tomma kalorier som socker och vitt mjöl, och på näringsrika, oraffinerade kolhydrater. Hälsa är mer än bara viktminskning. Uttalar man sig om diabetes bör man dessutom skilja på snabba kolhydrater och långsamma som diabetiker tål bättre. På dessa punkter tycker jag att docent Mikael Fogelholmia framstod som den mest trovärdiga experten i programmet.
  51. Ninnan
    Hanna
    "näringsrika, oraffinerade kolhydrater" ses som satans produkter 😉 av en del lchfare.
    Allra helst om de växer under jorden(än om de har 6g kolh. och ligger i jorden där de har skydd mot diverse gifter)
    Men ett salladsblad med noll näring och besprutning är helt ok 😀
  52. Hanna
    Ninnan,
    Jo, jag vet att en del näringsrika, oraffinerade kolhydrater som rotfrukter och frukt ses som "satans produkter" inom LCHF. Det är därför jag inte riktigt tror på den metoden. LCHF innebär i praktiken att man utesluter en del hälsosam mat. Det låter inte som en särskilt naturlig diet i mina ögon.
    Men hur som helst, även om man förespråkar denna diet så blir man mycket mer trovärdig om man betonar att det trots allt är bättre med kolhydrater i dess naturliga form än raffinerade kolhydrater som inte innehåller någon näring. I alla fall om man vill framstå som hälsosam i ögonen på människor som inte är övertygade LCHF-are.
  53. Pellepennan
    52
    Behöver ej förorda några naturliga kh då raffinerade kh undviks helt.
    Då blir det ju bara naturliga kh kvar. Vilka födoämnen med kh man sedan
    väljer beror på hur mycket kh man vill eller kan äta dvs ca 20E% och neråt.
  54. Lennart Hägglund
    Kan mina mätningar i fingret visa fel värden? Efter att jag i februari gick över till LCHF , sjönk mitt långsocker prov från 7,9 till 5,8. I fingermätningarna låg jag 5,1- 8,0. Nu ligger nästan alla mätningar > 8 max 9,5. Känner mig orolig och besviken. Har en tid ätit jordgubbar och vispgrädde på kvällen samt turkisk youghurt och några jordgubbar + kokt ägg och en till två finncrisp med bregott och fet ost till frukost. Maten har enbart varit enligt LCHF -princip med kött/fisk ,grädde och ovan jordsgrönsaker. Mår bra ,är ej särskilt törstig ,kissar ej ofta. Provar nu med enbart ägg och bacon till frukost. Åt omelett på två ägg och lite grädde några skivor korv med 72% kötthalt och lite bacon 05.30. Fingermätning kl. 09.00 -9,5 mmol. Känner mig orolig att jag är på väg att försämra hälsoläget trots LCHF. MVH.Lennart
  55. Yo
    Lennart - har du färska mätstickor?
  56. Lennart Hägglund
    Yo! Hämtade ut dem för c:a tre månader sedan. Gjorde frekventa mätningar i februari, har sedan legat lågt fram till någon vecka sedan. Hoppas innerligt att jag med min kost kan klara en bra hälsa. I min plan ingår att öka motionen . Idag går jag sammanlagt c:a en timme/dag. I jobbet har jag slutat använda hissen. Några vändor/dag till våning 6 och 8 blir det. Hoppas kunna komma igång med joggingrundor inom snar framtid. Mitt fokus på att bekämpa diabetes/ohälsa och övervikt är orubbad. Jag kör ett tag med striktare frukost, kanske jag doserar in några teskedar kanel/dag. Läste att kanel kan sänka blodsockernivån. jag återkommer med info om utfall.
  57. Lennart Hägglund
    Yo! Har kollat med Roche. Öppnad förpackning har hållbarhet i tre månader. Mina stickor är fyra månader gamla. Hämtar idag ut nya. Kommer även prova ett preparat /tillskott som påstås höja insulinkänsligheten i cellerna. Återkommer med info om utfall och effekt.
  58. niklas
    jag vill ha bra tv pogram på lagom mängd tv kanaler istället för digital-tv som har för många tv kanaler som ger bara mer utrymme för mer reklam mängd och det blir för dyrt om man vill fortsätta se på samma tv pogram. om man skaffar abbonemang för tex tv4+ då betalar man för endast för reklam och själva tv pogram man har redan betalat tv licens för som man då inte kan se på om man inte skaffar abbonemang för att betala för endast reklam kostnad då öppnar tv pogram därför säger jag nej till digital-tv utbyggnad som bara ger mer utrymme åt reklam.jag vill ha vanlig analog då får man se fler tv pogram på samma tv kanal så vill jag ha
  59. Shernobi
    Det här med diabetiker och mycket kolhydrater är bara så dumt att man nästan ramlar baklänges i stolen.

    Förstår inte hur den där doktorn kan sitta och rekommendera så många procent socker i maten när det är väl känt att även med insulinsprutor, ökar sockret tillfälligt till farliga nivåer.

    Högt socker "fräter" på blodkärlen, det spelar ju ingen roll om kolesterolet är lite högt när du är blind, döv och fötterna ramlar av... Kanske lite dramatiserat men riskerna med högt socker är ju mycket större än kolesterolet för en Typ 1-diabetiker ("äkta" diabetes/barndiabetes)

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg